Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

Ανακοίνωση για την παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών

Ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι βυθίζονται καθημερινά στον κόσμο της εξάρτησης από ψυχότροπες ουσίες. Η φτώχεια και ο αποκλεισμός, η ανεργία και η επισφάλεια, η αβεβαιότητα και ο φόβος για το μέλλον καθημερινά διογκώνονται.

Την ίδια στιγμή, η πολιτεία επιλέγει μια κατασταλτική πολιτική, που προσπαθεί να κρύψει τα σκουπίδια κάτω από το χαλί και όχι να αναζητήσει λύσεις για το πρόβλημα. Η υποκρισία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών είναι φανερή: έχει αφήσει στο έλεος του θεού τα κέντρα απεξάρτησης και επανένταξης, υποχρηματοδοτούμενα και εγκαταλελειμμένα και εμμένει σε ένα απαρχαιωμένο νομοθετικό πλαίσιο που επιλέγει την εγκληματικοποίηση και την ασυλοποίηση των τοξικομανών ως πιο «φτηνές» λύσεις.

Η Νεολαία Συνασπισμού αγωνίζεται ενάντια σε όλες τις εξαρτήσεις και ενάντια στα κοινωνικά και οικονομικά αίτια που τις δημιουργούν. Η πρόληψη και η ενημέρωση των νέων, η ενίσχυση των προγραμμάτων απεξάρτησης και ο πλουραλισμός των θεραπευτικών μεθόδων, η δημιουργία δομών και υπηρεσιών κοινωνικής επανένταξης, καθώς και η αποποινικοποίηση της χρήσης, με τη λογική ότι έχουμε να κάνουμε με ασθενείς και όχι με εγκληματίες, είναι απαραίτητα μέτρα για την άμβλυνση του προβλήματος.

Το Γραφείο Τύπου

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Ανακοίνωση για τα σημερινά αποτελέσματα των πανελλήνιων εξετάσεων

Mε τη χτεσινή ανακοίνωση των επιδόσεων των μαθητών στις πανελλήνιες εξετάσεις, με τους χιλιάδες αριστούχους και τους χιλιάδες που γράψαν κάτω από τη βάση, καταδεικνύεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο η παράνοια ενός συστήματος που εγκλωβίζει και εξοντώνει τους εφήβους.

Το εξεταστικό σύστημα έρχεται φαινομενικά να χωρίσει τους μαθητές σε «καλούς» και «κακούς, ενώ στην πραγματικότητα τους καταρρακώνει όλους. Το λύκειο χάνει τον αυτόνομο παιδαγωγικό του ρόλο και μετατρέπεται σε ένα εξεταστικό κάτεργο, όπου όποιος έχει τη δυνατότητα να πληρώσει την παραπαιδεία επιβραβεύεται, ενώ οι υπόλοιποι κρίνονται ως αποτυχημένοι.

Μόνο η κατάργηση των πανελλήνιων εξετάσεων, η αποσύνδεση του σχολείου από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η ελέυθερη πρόσβαση στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα, παράλληλα με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, μπορεί να εγγυηθεί τον αυτόνομο μορφωτικό χαρακτήρα του σχολείου.

Ανακοίνωση στήριξης στον αγωνιζόμενο φοιτητή Μίλτο Διαμαντόπουλο

O αγώνας για δημόσια δωρεάν παιδεία και για καμία υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου συνεχίζεται καθημερινά. Μετά τη δήλωση προθέσεων για συνταγματική εκτροπή, συναντάμε καθημερινά στις σχολές τον πραγματικό στόχο τις κυβέρνησης και του Υπουργού Παιδείας που δεν είναι άλλος από την πλήρη απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Τελευταίο παράδειγμα στο ΤΕΙ των Σερρών, ένα ΤΕΙ με 7 σχολές (στην πόλη 8 μαζί με το παράρτημα του ΤΕΦΑΑ) και πάνω από 8000 ενεργούς σπουδαστές/στριες, που δεν διαθέτει ούτε ένα δωμάτιο φοιτητικής εστίας. Χωρίς καθόλου λοιπόν φοιτητική μέριμνα, το μόνο βοήθημα ήταν ένα επίδομα στέγασης 90 ευρώ τον μήνα, το οποίο το Υπουργείο αποφάσισε να κόψει. Παράλληλα, ο τοπικός οργανισμός αστικών συγκοινωνιών αύξησε ακόμη περισσότερο το εισιτήριο προς τα ΤΕΙ. Τη Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008, ο σπουδαστής του ΤΕΙ Σερρών Μίλτος Διαμαντόπουλος ξεκίνησε απεργία πείνας μέσα στο χώρο του ιδρύματος διαμαρτυρόμενος για την κατάσταση και απαιτώντας τη καταβολή του επιδόματος στέγασης στους δικαιούχους και καμία αύξηση στα εισιτήρια. Δύο εβδομάδες μετά, ο Μ.Δ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Το Υπουργείο Παιδείας δεν έκανε καμία δήλωση, ούτε φυσικά ενδιαφέρθηκε για το θέμα.

Η Νεολαία Συνασπισμού στέκεται αλληλέγγυα στον Μίλτο και αγωνίζεται για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο με φοιτητική μέριμνα για όλους και όλες. Καλούμε όλους τους φοιτητές για καθημερινό αγώνα μέσα στις σχολές για να μην πάμε ούτε βήμα πίσω από τις κατακτήσεις μας.

Το Γραφείο Τύπου

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008


__23-24 Ιουνίου

Green Day - Το πρώτο Οικολογικό Festival στα Ιωάννινα
Στην Ακρόπολη του Κάστρου - Ιωάννινα.
Εκθέσεις, ντοκιμαντέρ, ενημέρωση, δράσεις, συναυλίες (Matisse, Κ. Μαραβέγιας, Δάρνακες, Fuzzy Nerds, Σπ. Γραμμένος). Περισσότερες λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν. Είσοδος ελεύθερη.

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Aνακοίνωση Νεολαίας Συνασπισμού για την απόρριψη της Συνθήκης της Λισαβόνας από τον ιρλανδικό λαό

Η Νεολαία Συνασπισμού χαιρετίζει την νίκη του «όχι» στο ιρλανδικό δημοψήφισμα για τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβόνας.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα φτωχά εργατικά και αγροτικά στρώματα επέλεξαν να απορρίψουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που όχι μόνο δεν δίνουν λύσεις, αλλά εντείνουν τα σύγχρονα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα σε όλα τα κράτη – μέλη.

Το «όχι» του Ιρλανδικού λαού αποτελεί ένα «όχι» στην γενικευμένη επισφάλεια, την ανεργία. την ακρίβεια, τις κοινωνικές ανισότητες. Αποτελεί ένα «όχι» στην οικοδόμηση μια Ευρώπης – φρούριο, μιας στρατιωτικοποιημένης Ευρώπης – συνέταιρο των νατοϊκών σχεδιασμών.

Πρόκειται και για μια μεγαλειώδη πολιτική νίκη του κόμματος Sinn Fein, που συμμετέχει στην Ευρωομάδα της Αριστεράς. Το Sinn Fein υπήρξε το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα στην Ιρλανδία που αντιτάχθηκε στην συνθήκη, αποδεικνύοντας την κοινωνική απήχηση και την επικαιρότητα των προταγμάτων της Αριστεράς στην Ευρώπη.

Από εδώ και πέρα απαιτείται η έναρξη ενός μεγάλου διαλόγου στην κοινωνία για την οικοδόμηση μιας άλλης Ευρώπης, μιας Ευρώπης της αλληλεγγύης, της ειρήνης και των δικαιωμάτων.

Η Νεολαία Συνασπισμού εμμένει στη θέση της για διενέργεια δημοψηφίσματος και στην Ελλάδα, προκειμένου να αποτυπωθεί η λαϊκή ετυμηγορία και να υπάρξει πραγματική ενημέρωση πάνω στα θεμελιώδη θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Γραφείο Τύπου

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008




Την Τετάρτη 11 Ιουνίου, ώρα 19.30 στα Προπύλαια, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους πολίτες, συνδικάτα, συλλογικούς φορείςσε διαδήλωση και πορεία προς τη Βουλή, με κεντρικό σύνθημα:"ΟΧΙ στην Ευρωσυνθήκη - Δημοψήφισμα τώρα!"

Ανακοίνωση για τη χτεσινή απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης

Οι Υπουργοί Απασχόλησης της Ε.Ε έδειξαν χθες για άλλη μια φορά το πραγματικό τους πρόσωπο. Με τη σκανδαλώδη απόφασή τους για δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου μέχρι και τις 65 ώρες την εβδομάδα, έκαναν ένα ακόμη βήμα για την κατεδάφιση των κεκτημένων δικαιωμάτων των ευρωπαίων εργαζομένων.
Η συγκεκριμένη απόφαση γυρίζει την Ευρώπη στο Μεσαίωνα, στο όνομα ενός ακραίου νεοφιλελευθερισμού που θέλει αναλώσιμους και επισφαλείς εργαζομένους, βορά στις ορέξεις του κεφαλαίου. Σε αυτήν την πολιτική συναίνεσε και η Ελλάδα που δεν τόλμησε να καταψηφίσει την οδηγία, αλλά δήλωσε αποχή, κλείνοντας έτσι τα μάτια στα δικαιώματα των εργαζομένων και στις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών συνδικάτων.
Η λογική της flexicurity και της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που γίνεται δήθεν στο όνομα των εργαζομένων δεν θα περάσει. Οι αγώνες των νέων και των εργαζομένων για την απόκρουση της νεοφιλελεύθερης επίθεσης στα δικαιώματά μας και για μια Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης θα είναι η απάντηση στους Ευρωπαίους τεχνοκράτες και τους εκπροσώπους του κεφαλαίου.
Το Γραφείο Τύπου

Σάββατο 7 Ιουνίου 2008



ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον αποτελεί ευκαιρία για περισυλλογή και προβληματισμό !Η σημερινή κατάσταση του περιβάλλοντος σε τοπικό, εθνικό αλλά και πλανητικό επίπεδο μας θυμίζει ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι αλληλένδετο με το μέλλον των οικοσυστημάτων . Φέτος συμπληρώνονται 36 ολόκληρα χρόνια από τον πρώτο εορτασμό της και κάθε νέος εορτασμός αυξάνει τις προσδοκίες όλων μας για διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης σε όλο και περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο !
Αυτή η μέρα, αλλά και κάθε μέρα πλέον, πρέπει να αποτελεί πρόκληση συμβολής στην προστασία του πλανήτη και παρότρυνση για την καθημερινή θετική μας επίδραση στο περιβάλλον, ακόμα και με την ατομική μας συμπεριφορά. Αυτή η μέρα μας καλεί επίσης να σκεφτούμε υπερτοπικά.
Ο υπερπληθυσμός, η ερημοποίηση, η αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων, η μείωση της βιοποικιλότητας, η αλλαγή του κλίματος και το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μερικά μόνο από τα μέχρι σήμερα άλυτα ζητήματα .Για να ξεπεράσουμε την περιβαλλοντική κρίση της εποχής μας οφείλουμε να επανεκτιμήσουμε τις ανάγκες μας και τον τρόπο με τον οποίο τις ικανοποιούμε.
Οφείλουμε να ξαναβρούμε την ανθρωπιστική και πολιτιστική διάσταση της ανάπτυξης, πρέπει να ξανασυνδεθούμε με το φυσικό κόσμο. Η δημιουργία «περιβαλλοντικής ηθικής» που θα βασίζεται στη δικαιοσύνη και στο σεβασμό της φύσης είναι μονόδρομος.
Σε ποια χώρα όμως ο πολίτης θα κάνει την υπέρβαση;
Στη χώρα που δεν έχει δασικούς χάρτες και δεν θέλει να κάνει δασολόγιο;
Στη χώρα που έπονται των μεγάλων πυρκαγιών τουριστικές επενδύσεις και οικοδομικοί συνεταιρισμοί;
Στη χώρα που δεν επενδύει όσο θα έπρεπε σε ΑΠΕ και αντ’ αυτού θέλει να εισάγει λιθάνθρακα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας;
Στη χώρα που δεν απαγορεύει την εκτός σχεδίου δόμηση;
Στη χώρα που μόνο αυτή ανάμεσα σε τόσες άλλες κατορθώνει να επιπλήττεται από τον ΟΗΕ για την μη τήρηση του πρωτοκόλλου του Κιότο;
Στη χώρα που ο υπουργός Περιβάλλοντος χαρακτηρίζει «πράσινη» την πυρηνική ενέργεια!!!

Ας κάνουμε όλοι μαζί αυτό που οι κυβερνώντες δεν μπορούν ή μάλλον δεν θέλουν! Ας διεκδικήσουμε την ποιότητα στη ζωής μας! Δεν σπαταλάμε το νερό μας και ας το κάνει η ΕΥΔΑΠ αλόγιστα, περιορίζουμε τα απορρίμματα μας και τα τοποθετούμε πάντα εκεί που πρέπει, δεν σπαταλάμε ηλεκτρική ενέργεια και χρησιμοποιούμε όσο ποιο συχνά γίνεται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν ρυπαίνουμε ΠΟΤΕ !!!