Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

«Τελείωσαν» και το πάρκο στα Λιθαρίτσια


Αναρωτιόμαστε: Υπάρχει άλλη πόλη στην Ευρώπη που να έχει μετατρέψει το μοναδικό κεντρικό της πάρκο σε πάρκινγκ; Τα Γιάννενα έχουν το θλιβερό προνόμιο να διοικούνται από μια δημοτική αρχή που έκανε τα Λιθαρίτσα υπαίθριο γκαράζ αυτοκινήτων!




Αυτή είναι η εικόνα του πάρκου χθες το πρωί. Τα αυτοκίνητα είναι παντού Αυτό δηλαδή που δεν συνέβαινε το 1980 και το 1990 συμβαίνει στα «προηγμένα» Γιάννενα του 2009 και μάλιστα στο σημείο που βλέπει το παράθυρο του δημάρχου!
Τα Λιθαρίτσια είναι γεμάτα από αυτοκίνητα όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα. Η ευθύνη δεν είναι γενική και αόριστη. Ο δήμος όχι μόνο γνωρίζει το πρόβλημα, αλλά έχει γίνει δέκτης καταγγελιών εδώ και μήνες.
Στις 5 Ιουλίου του 2008 ο «Η.Α.» είχε καταδείξει το πρόβλημα (φωτογραφίσαμε 120 αυτοκίνητα μέσα στο πάρκο) και μάλιστα οι γονείς είχαν παραπονεθεί στην εφημερίδα: «Έχω τύχει σε οδηγό, που μάλωσε τα παιδιά μας που έπαιζαν, να πάνε πιο πέρα για να παρκάρει», μας είχε πει μια μητέρα.
Οι απαντήσεις που είχαν δώσει στο δημοσίευμα μας στις 5 Ιουλίου του 2008 ο Κώστας Τσάγκας και ο Φώτης Μπουραντάς στερούνταν οποιασδήποτε βάσης.

Οι μπάρες και τα κλειδιά!

Ο μεν κ. Τσάγκας είχε πει ότι «ο δήμος κλείνει τη μπάρα, αλλά φαίνεται έχουν... και άλλοι κλειδιά και την ανοίγουν»! Ο δε Φώτης Μπουραντάς είχε ρίξει την ευθύνη στον… αγαπημένο του υπεύθυνο: ««Υπεύθυνη για την αστυνόμευση των παράνομων οδηγών είναι η Τροχαία».
Και υπεύθυνος για να κλείνει η μπάρα; Είχαμε ρωτήσει τότε. «Πολύ καλή η ιδέα σας, εμείς θέλουμε να μας καταθέτετε εποικοδομητι¬κές προτάσεις να τις εξετάσουμε», είχε απαντήσει ο κ. Τσάγκας.
Είναι προφανές ότι ο δήμος δεν θέλει να κλείσει το πάρκο. Αν ήθελε θα το είχε κάνει από τον Ιούλιο. Αυτό που θέλει είναι να διευκολύνει τους οδηγούς για να μην εισπράττει παράπονα απ’ όσους δεν βρίσκουν να παρκάρουν.
Χθες το πρωί πάντως, την ίδια στιγμή που το πάρκο ήταν γεμάτο απ’ άκρη σ’ άκρη με αυτοκίνητα, οι δημοτικοί αστυνόμοι μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια στους οδηγούς σχετικά «με τη συμπεριφορά τους και προπάντος την παράνομη στάθμευση»!
Μερικοί εξ αυτών. Οι υπόλοιποι φυλούσαν τις θέσεις του δημάρχου και των αντιδημάρχων έξω από το δημαρχείο. Ούτε ένας φυσικά στα Λιθαρίτσια!
Να μην ξεχνάμε τέλος ότι προεκλογικά ο δήμαρχος είχε συμπεριλάβει την ανάπλαση του πάρκου στα Λιθαρίτσια στις 10 κεντρικές του δεσμεύσεις προς τους Γιαννιώτες. Μάλλον ανάπλαση θα εννοούσε τη μετατροπή του σε πάρκιγκ.
Και μετά απορούμε γιατί έδωσε το μισό Βελισάριο για σπίτια στρατιωτικών και ονειρεύεται να χτίσει και το υπόλοιπο!

copyright Η.Αγώνας

Η «Καλλιστώ» καταγγέλει Εξόντωσαν κι άλλη αρκούδα στο Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων

Οι αρκούδες της Πίνδου, σύμφωνα με χθεσινή καταγγελία της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ», εξοντώνονται η μία μετά την άλλη από λαθροκυνηγούς.
Ένα πρόσφατο κρούσμα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, στο Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων ανάγκασε την οργάνωση να ενεργοποιηθεί για μια ακόμη φορά. Το περιστατικό αυτό ήταν το τρίτο στο Νομό Ιωαννίνων μέσα σε διάστημα έξι μηνών.
Μάλιστα στο σχετικό δελτίο τύπου περιγράφεται με γλαφυρότητα ο τρόπος θανάτωσης, «δι’ απαγχονισμού», της αρκούδας.
«Ο θάνατος του άγριου ζώου προήλθε από πνιγμό, αφού πρώτα αυτό είχε παγιδευτεί από το λαιμό με συρμάτινη θηλιά. Αυτή η παράνομη «μέθοδος» σύλληψης και θανάτωσης ειδών άγριας πανίδας χρησιμοποιείται κυρίως για την παράνομη σύλληψη και θανάτωση αγριόχοιρων εκτός ή και εντός της κυνηγετικής περιόδου. Οι συρμάτινες θηλιές-μέθοδος φυσικά παράνομη- τοποθετούνται συνήθως σε περάσματα ζώων με σκοπό να τα παιδεύσουν και εν συνεχεία να τα εξοντώσουν. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της άτυχης αρκούδας, η οποία παγιδεύτηκε και τελικά κατέληξε με το πλέον μαρτυρικό τρόπο. Στην περιοχή βρέθηκαν μάλιστα σημάδια πάλης του ζώου, ενδεικτικό της προσπάθειάς του να απεγκλωβιστεί από την παγίδα που του είχαν στήσει. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρκούδα, εν συνεχεία θάφτηκε πρόχειρα από τον υπαίτιο και αποτεφρώθηκε με σκοπό την εξάλειψη κάθε υποψίας και ίχνους».



copyright Π.Λόγος

Επιστροφή

Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Για τις ταραχές στη Μολδαβία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ TOY ΣΥΝ

Παρακολουθούμε με βαθύτατη ανησυχία τις ταραχές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μολδαβία, μετά την ξεκάθαρη και ευρύτατη εκλογική επικράτηση του Κόμματος των Μολδαβών Κομμουνιστών στις πρόσφατες Εθνικές Εκλογές. Τη στιγμή που οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ και η διεθνής κοινότητα μιλούν για τήρηση των διεθνών κανονισμών στις εκλογές, η δεξιά αντιπολίτευση της χώρας πυροδοτεί και υποκινεί απροσχημάτιστα τις ακραίες βίαιες, εθνικιστικές και αντικομμουνιστικές αντιδράσεις, που ήδη έχουν στοιχίσει τη ζωή σε μια αθώα πολίτη.

Καλούμε την Ε.Ε. και τη διεθνή κοινότητα να πάρουν άμεσα θέση και να καταδικάσουν αυτή την απροσχημάτιστη επίθεση που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την δημοκρατική ομαλότητα στη χώρα.

Ταυτόχρονα, χαιρετίζουμε την 3η συνεχή εκλογική επικράτηση του Κόμματος των Μολδαβών Κομμουνιστών, κόμματος που ανήκει στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και εργάζεται για την ευρωπαϊκή προοπτική του Μόλδοβα. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση, που τα τελευταία χρόνια κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και του βιοτικού επιπέδου των Μολδαβών πολιτών.

ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝ

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

2η Πανελλαδική Σύσκεψη ΣΥΡΙΖΑ


Tην Παρασκευή 10 Απριλίου, ξεκινάει η 2η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Η σύσκεψη θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 12 Απρίλη το απόγευμα. Θα πραγματοποιηθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Τάε-Κβο-Ντο). Αυτό βρίσκεται στο Δέλτα Φαλήρου, στο τέρμα της Συγγρού.

Μπορείτε να φτάσετε με τις εξής συγκοινωνίες:

Mε τραμ, κατεβαίνουμε στη στάση Δέλτα Φαλήρου και χρησιμοποιούμε από Σύνταγμα την Γραμμή Τ1, Σύνταγμα-Νέο Φάληρο, και την Γραμμή Τ3, Νέο Φάληρο-Βούλα από Πειραιά.

Με λεωφορείο, κατεβαίνουμε στην στάση Αγία Σκέπη και χρησιμοποιούμε τις γραμμές 101 (Πειραιάς - Άλιμος – Ελληνικό), 130 (Πειραιάς - Ν. Σμύρνη (Κυκλική)), 217 (Πειραιάς - Αγ. Δημήτριος (σταθμός Δάφνης)), Α1 (Πειραιάς- Βούλα), Β1 (Πειραιάς - Άνω Γλυφάδα) και Γ1 (Πειραιάς - Βάρκιζα).

Οι παραπάνω λεωφορειακές γραμμές συνδέονται και με τον σταθμό ΗΣΑΠ Νέου Φαλήρου.

Ακόμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι γραμμές 860 (Π. Φάληρο - Κρατικό Νίκαιας - Σχιστό Κερατσινίου, στάση Αγία Σκέπη) και οι γραμμές Β2 (Ακαδημία – Άγιος Κοσμάς (μέσω Παραλιακής-Κυκλική), στάση Γέφυρα) και 550 (Κηφισιά - Δέλτα Φαλήρου, στάση Γέφυρα)

Ώρα έναρξης εγγραφών Παρασκευή 5μμ

Το συνολικό Πρόγραμμα έχειως εξής:

Παρασκευή 17:00-21:30

Σάββατο 10:30πμ - 14:00

14:00 - 16:00 Διάλειμμα

16:00 - 21:30

Κυριακή 10:30 - 15:00 Λήξη Εργασιών

Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Τι «παιχνίδια» παίζονται σε βάρος της Λίμνης μας; Οι όχθες της Παμβώτιδας στο στόχαστρο καταπατητών! Η Επιτροπή Οριοθέτησης απέρριψε αίτημα του Συλλόγ

Πολλά είναι τα… παιχνίδια που φαίνεται πως «παίζονται» σε βάρος της λίμνης Παμβώτιδας. Ενώ είναι σπουδαίας, πολύ σπουδαίας μάλιστα σημασίας η ακεραιότητά της όχθης της, εν τούτοις πολλοί την εποφθαλμιούν. Και η υπόθεση κάθε τόσο μπλέκεται όλο και περισσότερο…
Η όχθη της λίμνης έχει «μπει στο μάτι» διάφορων οικοπεδοφάγων που κάνουν τα αδύνατα-δυνατά για να την καταπατήσουν προς ίδιο όφελος.
Όπως καταγγέλλει με χθεσινή ανακοίνωσή του ο «Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων» η Επιτροπή Οριοθέτησης της Λίμνης Παμβώτιδας απέρριψε, ύστερα από 14 μήνες (!) το αίτημά του «περί επανακαθορισμού των οριογραμμών όχθης και παλαιάς όχθης της λίμνης».
Γιατί άραγε; Γιατί με τόση καθυστέρηση; Και τι εξυπηρετεί η συγκεκριμένη απόφαση; Ο Σύλλογος μιλά για «σκάνδαλο», γιατί η απόφαση αυτή «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 1 του Ν. 2971/2001, το οποίο ορίζει ρητά και κατηγορηματικά την έννοια της παλαιάς όχθης ότι δηλαδή «…παλιά όχθη είναι η ζώνη ξηράς που προέκυψε από την μετακίνηση της οριογραμμής όχθης…» και διότι δεν έλαβε υπ’ όψη της, ως όφειλε, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ίδιου νόμου τις αεροφωτογραφίες, τα επίσημα έγγραφα και τοπογραφικά διαγράμματα, που αποτυπώνουν και αποδεικνύουν την ύπαρξη του τεράστιου υδροβιότοπου στην περιοχή (εκτάσεως 3.500 στρέμματα περίπου), τα οποία με την οριοθέτηση της Επιτροπής κινδυνεύουν να γίνουν βορά από τους καταπατητές».
Η συγκεκριμένη Επιτροπή χάραξε την οριογραμμή της όχθης στο όριο του αρδευτικού αναχώματος. Όμως ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο ανάχωμα δεν είναι νόμιμο.
Ξεκαθαρίζεται ότι «η οριογραμμή της όχθης χαράσσεται στην πλησιέστερη φυσική γραμμή και ότι λαμβάνεται υπ’ όψη η ύπαρξη ευπαθών οικοσυστημάτων και προστατευομένων περιοχών καθώς και η γεωμορφολογία του εδάφους, η Επιτροπή Οριοθέτησης με την απόφασή της, άγνωστο για ποιους λόγους, καθόρισε την οριογραμμή της όχθης στο όριο του αρδευτικού αναχώματος, θεωρώντας το ως νόμιμο τεχνικό έργο παραβλέποντας όλα τα υπόλοιπα στοιχεία και κριτήρια που ορίζει ο νόμος».
Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων δεν αφήνει καμία αμφιβολία πως «η κατασκευή του ποδηλατόδρομου επάνω στο αρδευτικό ανάχωμα και η οριοθέτηση της λίμνης στο όριο του αναχώματος, ανοίγουν τον δρόμο για οικοπεδοποίηση του σημαντικότατου υδροβιότοπου με καταστροφικές συνέπειες στο λιμναίο οικοσύστημα και καταδικάζουν την λίμνη για πάντα σε λίμνη – λεκάνη χωρίς ζωή και χωρίς μέλλον».
Μετά την εξέλιξη αυτή ο Σύλλογος αντέδρασε με νόμιμα μέσα. Πώς; «Καταθέσαμε σχετική προσφυγή στον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου να ακυρώσει την απόφαση της Επιτροπής και να κάνει δεκτό το αίτημά μας περί επανακαθορισμού της οριογραμμής της όχθης στην πραγματική και φυσική γραμμή, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψη η ύπαρξη του αναχώματος και της παλαιάς όχθης, στο φυσικό ανάγλυφο του εδάφους, που οριοθετεί η έκταση του υδροβιότοπου».
Είναι ανάγκη να υπάρξει άμεση αντίδραση, ώστε η λίμνη να προστατευθεί, γιατί εκτός από σπουδαίος υγρότοπος είναι και ιστορικό σημείο αναφοράς για τα Γιάννινα.

copyright Π.ΛΟΓΟΣ

Ολοι/ες στην πανεργατική απεργία στις 2 Απρίλη


Η επισφαλής εργασία σήμερα στην Ελλάδα, τείνει να καταστεί το κυρίαρχο εργασιακό πρότυπο για τους νέους εργαζόμενους. Πατώντας σε νόμους του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ έχει καταφέρει να πάει την κατάσταση στο απροχώρητο, με την ανεργία να αυξάνεται και την εργασία να ανταμείβεται με μισθούς-επιδόματα. STAGE, «μπλοκάκια», ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, μερική απασχόληση, ελαστικά ωράρια διαμορφώνουν ένα σκηνικό στο οποίο οι έννοιες εργασιακή ασφάλεια, προγραμματισμός ζωής, αξιοπρέπεια φαίνεται να μην χωράνε.

Οι εργοδότες αφήνονται ασύδοτοι να πειραματίζονται σε ολοένα και πιο απάνθρωπες εργασιακές σχέσεις, με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας τελείως ανύπαρκτο και τον μπαμπούλα της κρίσης να δικαιολογεί κάθε παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Όταν δε ορθώνεται αποτελεσματική αντίσταση μέσα από τα συνδικάτα, η εργοδοσία υιοθετεί λογικές συμμορίας και δε διστάζει –να προσπαθήσει- να δολοφονήσει παραδειγματικά αυτούς-ες που αντιστέκονται στην τρομοκρατία τους (υπόθεση Κούνεβα).

Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, φέρνει με την υπογραφή όλων των βουλευτών του πρόταση νόμου «για την αύξηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας». Με αυτήν επαναφέρει παραλλαγμένη την – "εμπνευσμένη"- πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο Λαύριο το 2004, σύμφωνα με την οποία προτείνεται ένα ειδικό πρόγραμμα επαγγελματικής ένταξης των νέων μέχρι 30 ετών, για 4 χρόνια εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με επιδότηση από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών. Δηλαδή, θα αντιμετωπίσουμε καλύτερα την ανεργία, αν οι φορολογούμενοι -εμείς- , πληρώσουμε τα χρέη των εργοδοτών... Οποιαδήποτε ομοιότητα των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ με αυτές του Μίχαλου και της ΝΔ, δεν είναι καθόλου συμπτωματικές...

Επειδή όμως δεν νιώθουμε τόσο ανασφαλείς, όσο επισφαλείς, ας κατεβούμε μαζικά στους δρόμους στην πανελλαδική απεργία στις 2 Απρίλη, για όλα όσα μας εξοργίζουν. Να εκφράσουμε την οργή μας και την αγανάκτηση μας μαζικά μέσα από τον οργανωμένο αγώνα των εργαζομένων και της νεολαίας. Ξέρουμε πολύ καλά πλέον ότι τόσο η απάθεια του καναπέ, όσο και οι σπασμένες βιτρίνες έχουν το ίδιο αποτέλεσμα! Ενισχύουν αυτούς που ρημάζουν τις ζωές μας! Ας τους κάνουμε την έκπληξη λοιπόν κι ας αντιδράσουμε με τον τρόπο που τους τρομάζει πραγματικα!

Για την εκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την αστυνομική βαρβαρότητα

Για την εκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την αστυνομική βαρβαρότητα

Τη στιγμή που η κυβέρνηση της Ν.Δ ψάχνει να βρει νέους τρόπους για να καταστείλει τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, έρχεται στη δημοσιότητα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την αστυνομική αυθαιρεσία και βαρβαρότητα στις διαδηλώσεις του Δεκεμβρίου.

Όπως καταδεικνύει και η εν λόγω έκθεση, η χρήση πυροβόλων όπλων, οι κακοποιήσεις διαδηλωτών, οι αυθαίρετες συλλήψεις και η στέρηση άμεσης πρόσβασης σε νομική συμπαράσταση αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα κατάχρησης της αστυνομικής εξουσίας στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν απλώς "μεμονωμένα περιστατικά".

Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να μας πείσει ότι ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των πολιτών, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μοναδικός της στόχος είναι η τρομοκράτηση των εργαζομένων και της νεολαίας και η κατασυκοφάντηση των μαζικών αγώνων τους. Τα σχέδια για ποινικοποίηση της κουκούλας, διώξιμο των πανεπιστημιακών σχολών από το κέντρο και κατάργησης του ασύλου, δεν έρχονται ως απάντηση στις σπασμένες βιτρίνες, αλλά ως προσπάθεια περαιτέρω περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών μας. Θα μας βρουν απέναντί τους !

Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού