Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Η ΚΑΚΗ…ΣΗΜΑΝΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ!...

Ιωάννινα 30/05/2009

Κύριε Νομάρχη ,Κύριε Δήμαρχε. του Δήμου Ιωαννιτών η οδός Δωδώνης από την πλατεία ηρώων Πολυτεχνείου μέχρι το <<μεσοχώρι>> και η οδός Αβέρωφ μέχρι το Κουρμανιό και η Κ. Καραμανλή μέχρι το Μόλο τις κάνατε <<μόστρα>> για τους επισκέπτες στην πόλη. Οι διαγραμμίσεις δεν γίνονται μόνο σ’ αυτή την περιοχή ,ενώ οι άλλες περιοχές είναι εγκαταλειμμένες ακόμη και αυτά τα κομβικά σημεία., όπως είναι αυτό της διασταύρωσης της οδού Νικοπόλεως με την Α. Παπαναστασίου

Η διαγράμμιση έχει ξεθωριάσει και την νύχτα δεν διακρίνει κανείς εάν υπάρχει επάνω στο οδόστρωμα το σήμα . Στο επίμαχο αυτό σημείο τα τροχαία ατυχήματα είναι πρώτα στην ημερήσια διάταξη που συζητούν οι κάτοικοι της περιοχής. Σχεδόν δεν περνάει μέρα , που να μην έχει γίνει τροχαίο ατύχημα. Ευτυχώς που δεν θρηνήθηκαν θύματα. Διερωτάται ο απλός πολίτης . Ποιος ευθύνεται για τα ατυχήματα σ’ αυτό το επίμαχο σημείο και κυρίως τη νύχτα; Ένας παράγοντας είναι απροσεξία των οδηγών, δεύτερος παράγοντας είναι η ξεθωριασμένη διαγράμμιση . Ο κάθε οδηγός περνάει τη διασταύρωση με<< την ψυχή στα δόντια>> για να επαληθευθεί το ρίμα κατά παράφραση <<Μέσα κούκλα ..έξω πανούκλα>>.

Κύριε Δήμαρχε , δεν έχετε πέντε κιλά χρώμα για να διαγραμμίσετε το επίμαχο συγκεκριμένο σημείο , που η διαγράμμισή του είναι σβησμένη εδώ και εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα; Εκτός αν ερίζετε σε ποιόν ανήκει αυτό το τμήμα . στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ή στο Δήμο Ιωαννιτών; Διότι σε παλαιότερη διαμαρτυρία των κατοίκων την περίοδο της κατασκευής του δρόμου η απάντηση από την δημοτική αρχή ήταν ότι ανήκει στο οδικό δίκτυο της Νομαρχίας. Και ο ένας έριχνε το μπαλάκι στον άλλον .

Έτσι οι οδηγοί που περνούν από την Νικοπόλεως στην Παπαναστασίου τώρα δεν διακρίνουν το επάνω στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα να σταματάμε επάνω στην ερυθρά του οδοστρώματος και να γίνονται υπαίτιοι ατυχημάτων. Από τη δικιά σας αμέλεια , την περιφρόνηση της περιοχής , που δεν δίνετε την εντολή στο συνεργείο σας αφού συνεννοηθείτε με τον κ. Νομάρχη ποιος θα κάνει την διαγράμμιση.

Ως απλός πολίτης διερωτώμαι κ. Νομάρχα και κ. Δήμαρχε η Δ/νση της Τροχαίας Ιωαννίνων δεν σας ενόχλησε ποτέ με έγγραφό της για το επικίνδυνο αυτό σημείο ; Άλλωστε και σεις οι ίδιοι πολύ καλά γνωρίζετε το σημείο γιατί συχνά περνάτε από εκεί.

Κύριε Δήμαρχε, ο υπεύθυνος δημοτικός σας σύμβουλος για θέματα που αφορούν το κυκλοφοριακό δίκτυο της πόλης και πρώην Δ/της της τροχαίας Ιωαννίνων έχει πλήρη γνώση του προβλήματος δεν τον προβλημάτισε ποτέ αυτή η κατάσταση του οδικού δικτύου σ’ αυτό το σημείο; Ενώ το οδικό δίκτυο της πόλης το γέμισε με φωσφορίζοντα κολονάκια .

Όμως να επιμεληθεί και το εκτός του κέντρου το οδικό δίκτυο. Έλεος κύριοι… και υπευθυνότητα. Δεν αρκεί να λέμε <<Γιάννενα πρώτα στ’ Άρματα στα γρόσια και τα γράμματα >> να υπάρχει ασφάλεια στο οδικό δίκτυο και ποιότητα ζωής.

Θέλω να σας πληροφορήσω ότι ο υπεύθυνος στο υπουργείο μεταφορών κ. Βοβός χαρακτήρισε την περιοχή μας ως την πλέον επικίνδυνη στην ομιλία του στην 22η Αμφικτιονία της <<Π. Ο. Σ. Ε. Α.>>, (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ) στην Πάτρα , μεταξύ των άλλων επικινδύνων περιοχών της χώρας μας και εσείς κύριοι αδρανείτε.

ΔΡΟΣΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝ

http://www.ioannina-synergasia.gr/

Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Στον πεζόδρομο της Καλάρη στα Γιάννενα διασκέδασε χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας



Λίγο μετά το τέλος της χθεσινοβραδυνής επιτυχημένης ανοικτής πολιτικής συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Ταχυδρομείου, ο πρόεδρος του Συνασπισμού επισκέφτηκε ένα από τα πιο πολυσύχναστα στέκια της Γιαννιώτικης νεολαίας για να χαλαρώσει πίνοντας ένα ποτό και να κουβεντιάσει μαζί τους. Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε στον πεζόδρομο της οδού Καλάρη, όπου μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η παρουσία του, αφού οι νέες και οι νέοι που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στα πολλά ουζερί και μπαράκια της περιοχής, θέλησαν να τον συναντήσουν από κοντά να του σφίξουν το χέρι και να του ευχηθούν καλό αγώνα.Μάλιστα, τον πρόεδρο του ΣΥΝ περίμενε και μια έκπληξη, μιας και είχε συνάντηση με το τοπικό στέλεχος των "Οικολόγων-Πρασίνων" κ. Μιλτιάδη Μπούκα, ο οποίος βρίσκονταν στο παραδοσιακό καφενείο που διατηρεί η αδερφή του στο συγκεκριμένο πεζόδρομο. Απ` ότι μάθαμε είχαν την ευκαιρία να τα πούνε για ώρα, αφού είναι φίλοι από τα παλιά, ενώ όπως είναι φυσικό οι εκτιμήσεις και οι αναλύσεις για τις Ευρωεκλογές είχαν την τιμητική τους.Αξίζει να σημειώσουμε, πως τον Ηπειρώτη πολιτικό συνόδευαν πολλά μέλη της τοπικής οργάνωσης του κόμματος, μεταξύ των οποίων διακρίναμε τον συμπολίτη μας-υποψήφιο Ευρωβουλευτή κ. Κώστα Μπασιούκα, τον Γραμματέα της Ν.Ε. του ΣΥΝ κ.Κώστα Βενέτη, τους Χρήστο Μαντά, Μανώλη Καπελίδη, Κωνσταντίνο Ζαρκάδα, Γιάννη Ευθυμίου, Αλέκα Μαντζούτσου κ.α.Κλείνοντας να αναφέρουμε, πως εδώ και λίγο καιρό, νέα ιδιαιτέρα Γραμματέας του Αλέξη Τσίπρα είναι η Κωνσταντίνα Φύσσα, η οποία αντικατέστησε τη Γιαννιώτισσα (κατά το ήμιση) Νότα Μανιού, η οποία είναι κόρη της συμπολίτισσας μας, Μαργαρίτας Γιαραλή, που με την αντιστασιακή της δράση αναδείχτηκε σε εξέχουσα μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στην περιοχή μας.

Αναρτήθηκε από epirusgate.blogspot.com

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ:«Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ψήφος στους δικούς σας αγώνες»


Επίθεση στα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και στο ΚΚΕ, έκανε χθες το βράδυ από τα Γιάννινα, ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στο μαζικό και «ζωντανό» ακροατήριο της ανοικτής πολιτικής συγκέντρωσης του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, τόνισε, ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία δύναμη που έχει πραγματική δύναμη ανατροπής για το πολιτικό σύστημα και δήλωσε ότι οι Ευρωεκλογές δεν είναι ευκαιρία για τριήμερο αλλά για καίρια παρέμβαση στα πράγματα».Ξεκινώντας την πολιτική του ομιλία, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε ένα κάλεσμα στους πολίτες, ώστε την Κυριακή να δώσουν το παρόν στις κάλπες και να μετατρέψουν τη δυσαρέσκειά τους σε ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση και τον δικομματισμό.«Να υψώσουν οι πολίτες το ανάστημά τους απέναντι σε εκείνες τις πολιτικές επιλογές που σκοπεύουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης σε αυτούς που δεν φταίνε», τόνισε ο κ. Τσίπρας, αφού σύμφωνα με τον ίδιο: «Αυτές οι ευρωεκλογές πρέπει να είναι μια μεγάλη αρχή για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Η αρχή για την αισιοδοξία και τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή».Στη συνέχεια έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, πως: «Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά, είναι ψήφος στους δικούς αγώνες των πολιτών».

Κριτική στα δύο μεγάλα κόμματα

Ασκώντας δριμεία κριτική στα δύο μεγάλα κόμματα, τόνισε πως πίσω από το παιχνίδι του δικομματισμού, κρύβεται μια απογοητευτική πραγματικότητα, μιας και τα δύο κόμματα δεν έχουν κάτι διαφορετικό να μας πουν, αφού δεν έχουν ουσιώδεις διαφορές στην πολιτική τους και αυτό το ξέρουν πολύ καλά ακόμα και οι ψηφοφόροι τους.«Τους έχουν πάρει πια χαμπάρι όταν τους βλέπουν να ανταλλάσουν κατηγορίες για τα σκάνδαλα και τη διαπλοκή αλλά ταυτόχρονα ξέρουν ότι ψήφισαν από κοινού το νόμο περί ευθύνης υπουργών και φρόντισαν να οικοδομήσουν από κοινού αυτό το σύστημα εξουσίας που λέγεται δικομματισμός και γεννά, τρέφει και αναπαράγει τα σκάνδαλα και τη διαπλοκή. Να λοιπόν γιατί, είχαμε δίκιο όταν μιλάγαμε για δικομματισμό και μας κατηγορούσαν ότι έτσι βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι και τα δυο κόμματα», υπογράμμισε με νόημα ο πρόεδρος του Συνασπισμού.

Αναρτήθηκε από epirusgate.blogspot.com

Τρίτη 26 Μαΐου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν είναι πια μαζί μας.

Ο Μιχάλης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, υπήρξε μια συνεπής και νηφάλια φωνή της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Διακρίθηκε για την ανεξαρτησία της γνώμης του, το ανοιχτό μυαλό του, τις ριζοσπαστικές του θέσεις.

Σταθερά προσηλωμένος στις ιδέες της ανανέωσης, της οικολογίας, του ευρωπαϊσμού, υπήρξε πάντα ένας λαμπρός αγωνιστής.

Ηγετικός στέλεχος της ΕΑΡ και μετά του Συνασπισμού, πάλεψε με ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια για μια σύγχρονη φυσιογνωμία της Αριστεράς.

Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΝ θα θυμούνται πάντα τον ευθύ του λόγο, τις πλούσιες γνώσεις του, τη μαχητική του παρουσία. Θα ξέρουν ότι ο Μιχάλης θα είναι πάντα μαζί μας στους δύσκολους δρόμους για μια Αριστερά που πιστεύει στο σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

Σύντομο βιογραφικό: Γεννήθηκε στις 19.8.1941. Σπούδασε Νομικά και Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα, στο Μονπελλιέ και το Παρίσι. Διδασκαλία και έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού 2, στο Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ορσαί, στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο του Μονπελλιέ. Έρευνες και μελέτες πάνω στη μεσογειακή οικονομία, την ΕΟΚ, την κινεζική αγροβιομηχανία, την αλιεία στην Ελλάδα κ.λπ., για λογαριασμό ΕΟΚ, ΓΚΑΤΤ, ΟΗΕ (1967-1987). Επιστημονικός συνεργάτης στο Πάντειο. Αρθρογραφία στο Βήμα, τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, το Αντί, την Αυγή, τον Πολίτη... Μέλος της Δημοκρατικής 'Aμυνας κατά τη δικτατορία. Ιδρυτικό μέλος της ΕΑΡ και μέλος της ΚΕ και της ΕΓ της. Διετέλεσε μέλος της Π.Γ. της ΚΠΕ και της Π.Γ. του ΣΥΝ. Ήταν υπεύθυνος του Τμήματος Οικολογίας και Ποιότητας της Ζωής, ευρωβουλευτής του ΣΥΝ έως το 2004, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών στις τελευταίες εκλογές.

To Γραφείο Τύπου

Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Καπιταλισμός ή σοβαρότητα

Σφοδρή σύγκρουση επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό γύρω από το δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα».

Στη Νέα Δημοκρατία το πήραν ως χυδαίο υπαινιγμό και γίνανε θηρία.

Δεν μπορείς να συκοφαντείς μια ολόκληρη παράταξη, επειδή φοράει κράνη με κέρατα και πίνει ξινισμένο γάλα γαϊδούρας από τα κρανία των αντιπάλων της, είπε ο Κώστας Καραμανλής.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο ιδρυτής της παράταξης είχε μόλις εφτά γυναίκες και ήξερε να γράφει και το όνομά του.

Όταν ο Οδόακρος Καραμανλής έκανε επιδρομές στα παράλια της Νορμανδίας, εσείς φωνάζατε έξω από την ΕΟΚ, συμπλήρωσε με νόημα.

Κατόπιν συγκάλεσε εκτάκτως το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος στην σκηνή του.

Το πολιτικό συμβούλιο αποτελείται από τους φυλάρχους του κόμματος και τα άλογά τους.

Φάγανε ωμό κρέας και ανταλλάξανε ροπαλιές πάνω στα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα.

Αποφασίσανε αμέσως μετά τις εκλογές να λεηλατήσουνε τα ασφαλιστικά ταμεία.

Και να πάρουνε μερικές χιλιάδες αιχμαλώτους να τους πουλήσουνε δούλους στον Φλεξικιούριτη.

Οι υπόλοιποι θα την γλιτώσουν με σκληρή φορολογία.

Την ίδια στιγμή στη Ρώμη, οι συγκλητικοί Προβόπουλος, Δασκαλόπουλος, Μυλωνάς και Μίχαλος, τρώγανε κυπρίνο γεμιστό με πλακούντα γουρούνας και σταφύλια και συζήταγαν για τα σκληρά μέτρα που πρέπει να πάρουμε μπροστά στην οικονομική κρίση.

Ο Πρετεντέρης τούς ψυχαγωγούσε παίζοντας στην άρπα αποσπάσματα από την Οδύσσεια.

Λιοντάρια και κατάδικοι πρέπει να συνεργαστούν για να βγει η χώρα από την κρίση, συμφώνησαν.

Το δίλημμα είχε θέσει από τη γιούρτα του ο Γκούθερ Παπανδρέου στο περιθώριο της λεηλασίας που διοργάνωσε

η Βησιγοτθική Διεθνής στην Υπερδνειστερία.

Τελικά, αποφάσισε να τα συνδυάσει και τα δύο και αγόρασε 2.000 σκλάβους αγνώστου προελεύσεως από τον Φλεξικιούριτη.

Α, από τη Λούξεμπουργκ βγήκε το σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα; Νομίζαμε ότι το είπε η Άννα Διαμαντοπούλου για την οδηγία Μπολκεστάιν.

Ή μήπως ήταν ο Χρήστος Παπουτσής;

Ακούστηκε και τότε που πλακωνόταν η σοσιαλδημοκρατία με τη δεξιά σε ολόκληρη την Ευρώπη για το πώς θα προωθήσουν από κοινού την ελαστική απασχόληση.

Ιστορική ήταν εκείνη η μάχη. Αντάλλαξαν επιθετικές προπόσεις και ευχές για καλές διακοπές.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναρωτιέται πάντως μήπως το παράχεσε με τον σοσιαλισμό.

Τι να έλεγε όμως; Κοινωνική λογοδοσία ή βαρβαρότητα, ακούγεται κάπως αδύναμο.

Και για να είμαστε ειλικρινείς, η γραμμή Παπανδρέου κινείται πιο πολύ προς τη βαρβαρότητα με καινοτομία, αποκέντρωση και συμμετοχή για τον πολίτη.

Μην το βλέπετε έτσι. Αν ονομάσεις τη βαρβαρότητα «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», ακούγεται πιο συγκροτημένο.

Εντύπωση μας έκανε ο Πρετεντέρης, που είπε ότι το «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι ένα παρωχημένο δίλημμα που τέθηκε μπροστά στην ανείπωτη φρίκη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Γιατί; Έχει κάτι ο Πρετεντέρης εναντίον του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου;

Επίσης δεν κατανοούμε τι ζόρι τραβάει με τον σταλινισμό. Αμφισβήτησε ποτέ ο σταλινισμός το δικαίωμα των καλοπληρωμένων δημοσιογράφων να υπερασπίζονται την εξουσία;

Κυρίτσης Γ.

Παγιδεύουν την ψήφο, κρύβουν τον λογαριασμό!




Με πλεονέκτημα το πρόγραμμα, τη δράση και το ψηφοδέλτιο, η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να ταράξει τα νερά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η δύναμη της αριστεράς και της οικολογίας στην πράξη

Επιχειρήσεις ενσωμάτωσης της έκδηλης λαϊκής δυσαρέσκειας από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των τελευταίων ετών, καθώς και από τη διαπλοκή και τη διαφθορά που μαστίζουν -ατιμωρητί- τον δημόσιο βίο, έχουν στήσει Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, με τη βοήθεια των φιλικών τους μέσων ενημέρωσης.

Προκειμένου να κρύψουν το περιεχόμενο των πολιτικών τους, αλλά και την προγραμματική ομοιότητά τους, τα δύο κόμματα σκιαμαχούν επί του σοσιαλισμού και της βαρβαρότητας και επιχειρούν να βρουν τις διαφορές τους στο ζωικό βασίλειο. Αν οι τεχνητές διαχωριστικές γραμμές δεν είναι ικανές να συγκρατήσουν τα άλλοτε κραταιά κομματικά ακροατήρια, το τελευταίο διάστημα έχουν τεθεί σε κίνηση συμπληρωματικές διαδικασίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάλογο αποτέλεσμα, έστω και αν ο δικομματισμός δώσει τη θέση του στον διπολισμό. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε διά της απαξίωσης της πολιτικής και της ισοπέδωσης των κομμάτων, που μπορεί να εκδηλωθεί με αποχή από τις εκλογές, είτε με εγκλωβισμό της ψήφου σε κομματικά σχήματα που δηλώνουν έτοιμα να συνεργαστούν με το καταρρέον δικομματικό σύστημα, με μόνο όρο τη "διαβούλευση".

Είναι μάλλον προφανές ότι ανατροπή ή αλλαγή των πραγμάτων δεν μπορεί να υπάρξει με την ενίσχυση των φορέων της κρίσης, οικονομικής και πολιτικής. Και είναι μάλλον προφανές ότι η διέξοδος βρίσκεται στην ενίσχυση της ριζοσπαστικής αριστεράς, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αποδείξει με τις εναλλακτικές της προτάσεις, τη δράση και τους αγώνες της για τα μεγάλα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, ότι μπορεί να ωθήσει τις εξελίξεις σε άλλη κατεύθυνση.

Να δοθεί άμεσα πολιτικό άσυλο στον Τούρκο αγωνιστή Αρσλάν Ταϋφούν Οζκιόκ

Ο Αρσλάν Ταϋφούν Οζκιόκ είναι ενεργό στέλεχος του αριστερού κινήματος της Τουρκίας από τη δεκατία του ‘70. Παραδόθηκε και κρατείται στην Αθήνα από τις 26 Μαρτη, αφού προηγουμένως είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Κύπρο, η οποία δήλωσε αναρμόδια να εξετάσει το αίτημά του, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού του Δουβλίνου .

Σήμερα, κινδυνεύει με έκδοση στην Τουρκία, όπου εκεί είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσει τη βαρβαρότητα του στρατιωτικού καθεστώτος με εξoντωτικές ποινές και βασανιστήρια. Δεν θα ‘ναι η πρώτη φορά αφού από το 1981, μέχρι το 1990, όταν και απέδρασε, ήταν κρατούμενος σε διάφορες φυλακές της Τουρκίας.

Η πολιτική δράση του Οζκιόκ, το συγγραφικό του έργο για τις συνθήκες κράτησης και τα στρατοδικεία, αλλά και η συμμετοχή του σε όλες τις κοινητοποιήσεις, ως πολιτικού κρατούμενου, αποτελούν τα τεκμήρια με τα οποία το στρατιωτικό κατεστημένο θα υπαγορεύσει την εξόντωσή του.

Για το λόγο αυτό απαιτούμε να χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στον Αρσλάν Ταϋφούν Οζκιόκ, να απελευθερωθεί άμεσα και να σταματήσει κάθε διαδικασία έκδοσής του στην Τουρκία.


Επιτροπή Δικαιωμάτων Νεολαίας Συνασπισμού
Τμήμα Δικαιωμάτων Συνασπισμού

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Προσοχή-προσοχή! Ο Στάλιν ξαναγύρισε στο εικονοστάσι...

Συμμόρφωση με την απόφαση του τελευταίου Συνεδρίου του, με την οποία ξαναμπαίνει στο εικονοστάσι των αγίων... ο πατερούλης Στάλιν, απαιτεί το Κ.Κ.Ε. από τους φιλολόγους των σχολείων. Όποιος δεν συμμορφώνεται, παραδίδεται στην μήνιν των μαθητικών οργανώσεων του κόμματος που τον ξεμπροστιάζουν στο "Ριζοσπάστη" και στη συνέχεια τον διαπομπεύουν στην περιοχή του ως αντικομμουνιστή. Διότι, μετά το 18ο Συνέδριο, πας μη σταλινικός και μη μέλος του κόμματος, είναι αντικομμουνιστής. Κι έτσι το ΚΚΕ γίνεται διώκτης εκπαιδευτικών την ώρα που καταγγέλλει ότι... διώκεται, στηρίζοντας μάλιστα στο σύνδρομο της καταδίωξης την προεκλογική του εκστρατεία ενόψει των ευρωεκλογών.

Η Αλεξάνδρα Καλέμη, φιλόλογος στο 1ο Λύκειο Πετρούπολης, είναι ένα από τα πολλά θύματα της καταγγελιολογίας του ΚΚΕ για αντικομμουνιστική δράση. Στις 16 Απριλίου, φωτογραφίζεται σε δημοσίευμα του "Ριζοσπάστη" ότι επιχειρεί "να μπολιάσει τα μυαλά των παιδιών με αντικομμουνισμό". Μαζί της, καταγγέλλονται άλλοι πέντε εκπαιδευτικοί. Σύνολο 6. Σύμφωνα με τον "Ριζοσπάστη", οι τρεις πρόσκεινται στον ΣΥΝ (άρα ο ΣΥΝ καθοδηγεί την αντικομμουνιστική εκστρατεία) και ο ένας στο ΠΑΣΟΚ. Για τους υπόλοιπους δύο, το ΚΚΕ δεν έχει φάκελο. Όλοι ανήκουν στην κατηγορία των εκπαιδευτικών εκείνων που "δεν σέβονται, ούτε τιμούν τον παιδαγωγικό τους ρόλο, αποκρύπτουν τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού σε όλους τους τομείς, διαστρεβλώνουν την αλήθεια και επιδίδονται στο 'χάψε παιδί μου ψέματα'".

Θα επιμείνουμε στην υπόθεση της Αλεξάνδρας Καλέμη καθώς η... δράση της προκάλεσε, προχθές το βράδυ, μέχρι και ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ που μαζί με τη φιλόλογο καταγγέλλει για "αισχρή παραποίηση των γεγονότων" και την "Αυγή". Η καθηγήτρια καταγγέλλεται σε δημοσίευμα της 16ης Απριλίου επειδή "προπαγάνδισε την αντισοβιετική και αντισταλινική θεατρική παράσταση 'Rock 'n Roll' μοιράζοντας μάλιστα διαφημιστικά φυλλάδια της παράστασης μέσα στο σχολείο και έκλεισε ραντεβού με τους μαθητές της Β' τάξης (εκτός σχολικού ωραρίου) να τη δουν". Αν τους... έκλεινε ραντεβού για να δουν την παράσταση στο θέατρο ενός βουλευτή του λαού, θα είχε πρόβλημα με το ωράριο το ΚΚΕ;

Σε πραγματικούς χρόνους, τα παιδιά βλέπουν την παράσταση τον Μάρτιο. Στο θέατρο πηγαίνουν 45 μαθητές, μεταξύ των οποίων και ένα μέλος της ΚΝΕ που θεωρεί το έργο αντικομμουνιστικό. Δικαίωμά του! Εκφράζει την άποψή του και δεν έχει καμία κύρωση γι' αυτό. Άλλωστε, θέατρο και σινεμά χωρίς συζήτηση μετά, δεν λέει τίποτα. Κι ενώ όλα αυτά γίνονται τον Μάρτιο, η καθηγήτρια αναρτάται στα περίπτερα ένα μήνα μετά, δηλαδή τον Απρίλιο. Η ίδια το πληροφορείται τον Μάιο. Και στο τελευταίο μάθημα της χρονιάς, μπροστά στους μαθητές της, διαμαρτύρεται για το δημοσίευμα που την έθιξε. Φυσικά και δεν έχει δικαίωμα!

Μια καθηγήτρια που διδάσκει 20 χρόνια στο συγκεκριμένο σχολείο, που είναι συνδικαλίστρια, που κάθε χρόνο οργανώνει θεατρικές παραστάσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, που είναι πρόεδρος της Δημοτικής Κινηματογραφικής Λέσχης, δεν έχει δικαίωμα ούτε να διαμαρτυρηθεί, ούτε να σχολιάσει. Ο κνίτης μαθητής διαμαρτύρεται, ζητεί τον λόγο για να απαντήσει, η καθηγήτρια δεν του το αρνείται, αλλά του ζητά να περιμένει. Εκείνος αποχωρεί διαμαρτυρόμενος από την τάξη, μετά ξαναμπαίνει, διαδραματίζονται σκηνές απείρου κάλλους, τελικά επεμβαίνει ο διευθυντής που τον ακολουθεί στην τάξη, του ζητά να πάει στο γραφείο για να συζητήσουν, ο μαθητής αρνείται και το επεισόδιο καταλήγει ατυχώς σε αποβολή. Από τον διευθυντή του σχολείου και όχι από την καθηγήτρια η οποία διαφωνεί. Αποβολή που επικυρώνει ομόφωνα, λίγες ημέρες μετά, ο σύλλογος των καθηγητών, όχι επειδή ο μαθητής είναι κνίτης, όπως υποστηρίζει το ΚΚΕ, αλλά "για κλιμακούμενη απρεπή συμπεριφορά". Άλλωστε αν έπαιρνε αποβολή για την πολιτική του δράση και τις απόψεις του, θα την είχε πάρει από τον μήνα Μάρτιο.

Να σημειωθεί ότι ο σύλλογος των καθηγητών επικυρώνει την αποβολή, στις 14 Μαΐου, μία ημέρα μετά την... επίσκεψη του γραμματέα της ΚΝΕ και βουλευτή Γ. Πρωτούλη ο οποίος συμπεριφέρεται σε διεύθυνση και καθηγητές ως... επίτροπος του Στάλιν. Ίσως να τον πονάει ακόμα το χέρι του, τόσο δυνατά, λέει το ρεπορτάζ, ότι το χτύπησε, σε δύο τουλάχιστον γραφεία, απαιτώντας την προσοχή... των αντικομμουνιστών εκπαιδευτικών. Στις 14 Μαΐου πραγματοποιείται και πικετοφορία των κομματικών οργανώσεων της πόλης ενάντια στον αντικομμουνισμό της Αλεξάνδρας Καλέμη και του Συνασπισμού που πάντα μαζί με το ΠΑΣΟΚ νομίζουν ότι "θα βάλουν εμπόδιο στο να φτάσει η φωνή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ παντού και ιδιαίτερα στη νεολαία", αναφέρει η ανακοίνωση των κομματικών οργανώσεων της πόλης.

"Δεν μας τρομάζουν οι ποινές-αποβολές της γνωστής κυρίας", δηλαδή της φιλολόγου, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ που καταλήγει: "Στις ευρωεκλογές, οι νέοι θα ρίξουν ψήφο απειθαρχίας-ανυπακοής στο σκοτάδι των ιδεών". Απίθανο... rock 'n roll. Να το ξαναδούμε ή μήπως να πάμε στις 30 Ιουνίου στην εκδήλωση του σχολείου που διοργανώνει η Αλεξάνδρα με συναδέλφους της, με τίτλο Ποίηση-Θάλασσα-Τραγούδι; Αυτή εγκρίνεται από τους κομισάριους του ΚΚΕ ή πρέπει πρώτα να υποβληθούν τα κείμενα;

Κόμμα και επιχειρήσεις

Γινόταν από παλιά μια συζήτηση στο ΚΚΕ, αν είναι πολιτικά ορθό από κομμουνιστική άποψη να έχουν τα Κ.Κ. επιχειρήσεις. Γιατί, έλεγαν οι αμφισβητίες, μια επιχείρηση στον καπιταλισμό, ακόμα και κομματική, δεν παύει να εκμεταλλεύεται εργαζόμενους. Να ιδιοποιείται υπεραξία. Να αναπαράγει την εκμετάλλευση. Να συναλλάσσεται με τον σκληρό χρηματοπιστωτικό πυρήνα του συστήματος, να αξιοποιεί προνόμια, να παίρνει επιδοτήσεις από την Ε.Ε. κι από το κράτος, να αντλεί δάνεια με χαμηλό επιτόκιο, να απολαμβάνει φοροαπαλλαγές κ.λπ.

Ναι, έλεγε ο επίσημος λόγος, σωστά όλα αυτά, αλλά τα κέρδη πηγαίνουν στη χρηματοδότηση του κόμματος της πρωτοπορίας και των αναγκών της ταξικής πάλης. Δεν μπαίνουν στις τσέπες κάποιου καπιταλιστή, αλλά ίσα-ίσα ενισχύουν τον αγώνα εναντίον του καπιταλισμού. Και η άποψη αυτή έχει επίσης τη λογική της. Ένα κόμμα έχει τόσο μεγαλύτερες δυνατότητες, όσο μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία διαθέτει. Ακόμα και η τιμιότητά του θωρακίζεται καλύτερα, αν διαθέτει τα απαραίτητα για την ύπαρξη και δράση του χρήματα.

Υπάρχει βέβαια ένα ζητηματάκι για ένα κόμμα που είναι κάθετο, απόλυτο, άτεγκτο απέναντι στις μεγάλες τουλάχιστον επιχειρήσεις και ταυτόχρονα ιδιοκτήτης μιας τουλάχιστον τέτοιας. Το πιο σοβαρό όμως είναι ότι, με την επιχειρηματική δραστηριότητα, ένα τέτοιο κάθετο, απόλυτο και άτεγκτο κόμμα καθίσταται ευάλωτο σε καχυποψίες, πολεμικές, σενάρια διπροσωπίας και υποκρισίας. Και τον τελευταίο καιρό είμαστε μάρτυρες μιας τέτοιας κατάστασης, με το ΚΚΕ στο επίκεντρο. Το οποίο δέχεται επιθέσεις, συχνά άδικες. Λες και ντρέπεται όμως που είναι κόμμα-ιδιοκτήτης, υπεραμύνεται της επιλογής του με επιθέσεις εναντίον δικαίων και αδίκων. Βάζοντας, ας πούμε, τον Πάγκαλο και τον Καρατζαφέρη στο ίδιο τσουβάλι με τον Τσίπρα.

Τι έκανε ο τελευταίος προχτές και τον έριξαν με ανακοίνωσή τους στον βάλτο των λασπολόγων; Είπε ότι εμείς δεν έχουμε κομματικές επιχειρήσεις. Ε, δεν έχουν. Ενώ άλλα κόμματα, και όχι μόνο το ΚΚΕ, έχουν. Αν υποθέσουμε ότι υπήρχε εδώ ένας υπαινιγμός, ενισχυμένος και από τα συμφραζόμενα, γιατί προστρέχουν στην ένοχη λάσπη κι όχι στο στέρεο έδαφος της έντιμης κομματικής άποψης; Ναι, έχουμε καπιταλιστικές επιχειρήσεις, που υπηρετούν το κόμμα και άρα την κατάργηση του καπιταλισμού. Αλλιώς, αν έχουν ενοχές, τι θέλουν και μπλέκουν; Αξίζει το καπιταλιστικό κέρδος τέτοια πολιτικά μπερδέματα;

Εργασία και περιβάλλον επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ντιμπέιτ


Για τις βασικές θεματικές ενότητες και τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί το τηλεοπτικό debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, την ερχόμενη Πέμπτη, από ώρα 20.00 έως τις 22.00 σε διακαναλική σύνδεση, συμφώνησαν χθες οι εκπρόσωποι των κομμάτων σε συνάντησή τους.

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν, οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί θα δεχθούν ερωτήσεις από 6 δημοσιογράφους που θα οριστούν από ισάριθμα κανάλια, ενώ ο 7ος δημοσιογράφος θα οριστεί συντονιστής.

Κατά τη συζήτηση, ο Ε. Αντώναρος πρότεινε να οριστεί συντονίστρια του debate των πολιτικών αρχηγών η Μαρία Χούκλη από την ΕΡΤ, όμως αυτό θα αποφασιστεί μετά τη συνάντηση που θα έχουν οι δημοσιογράφοι την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη. Στο debate θα συμμετάσχουν ο Α. Κωνσταντάτος από το ALTER, ο Ν. Ευαγγελάτος από τον ΑΝΤ-1, ο Αιμ. Λιάτσος από το STAR, η Σία Κοσιώνη από τον ΣΚΑΪ, η Ο. Τρέμη, πιθανότατα από το MEGA, και κατά πάσα πιθανότητα ο Α. Σρόιτερ από τον ALPHA ή, σε άλλη περίπτωση, ο Ν. Μάνεσης.

Μετά από επιμονή του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Καρίτζη, αποφασίστηκε να συζητηθούν και θέματα που αφορούν την "εργασία" και το "περιβάλλον". Οι 5 θεματικές ενότητες που θα συζητήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί διαμορφώθηκαν έτσι ως εξής: (α) Ευρώπη - Εξωτερική πολιτική, (β) Οικονομία - Ανάπτυξη, (γ) Κοινωνική πολιτική - Εργασία, (δ) Παιδεία - Περιβάλλον και (ε) Δημόσια Διοίκηση - Διακυβέρνηση.

Ο αγώνας μπάσκετ Α1 που μεταδίδει ο ΑΝΤ-1 στο πλαίσιο της σειράς των τελικών μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού και έχει οριστεί για την ίδια μέρα, στις 21.30, το πιθανότερο είναι να μετατεθεί κατά ένα ημίωρο, ώστε να μην συμπέσει με το debate.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων συζήτησαν ακόμα για προτάσεις τηλεοπτικών "αναμετρήσεων" σχετικές (α) με debate των δύο αρχηγών, Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου, την οποία απέριψε η Ν.Δ. με το επιχείρημα του Ε. Αντώναρου ότι "δεν συζητάμε για το ποιος είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός" και (β) με άλλο debate μεταξύ των επικεφαλής των ψηφοδελτίων, που ζήτησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου από το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο η κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι αρνητική, όπως άλλωστε δεν είναι ούτε τα μικρότερα κόμματα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, εκτός των Ε. Αντώναρου, Γ. Παπακωνσταντίνου και Α. Καρίτζη, οι Γ. Ανδριανός (Ν.Δ.), Μ. Παπαϊωάννου (ΠΑΣΟΚ), Π. Σκουρλέτης (ΣΥΡΙΖΑ), Μ. Μαΐλης (ΚΚΕ) και Κ. Αϊβαλιώτης (ΛΑΟΣ).

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Σκληρότερα μέτρα για τους μετανάστες ζητεί ο Γ. Παπανδρέου

Για περισσότερα μέτρα καταστολής για την αντιμετώπιση του ζητήματος των μεταναστών στην Πάτρα μίλησε ο Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον διοικητή και τους λιμενικούς στο Λιμεναρχείο της Πάτρας.

Αφού μίλησε για "πλήρη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και της αντιμετώπισης των προσφύγων", ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε, ουσιαστικά, "σοβαρότερη" φύλαξη των συνόρων και "ξεκάθαρη" πολιτική "ενίσχυσης" και "φύλαξης" των λιμανιών, ώστε, όπως είπε, να δώσουμε ισχυρό μήνυμα στα κυκλώματα λαθρομετανάστευσης.

Επιπλέον ο Γ. Παπανδρέου εγκάλεσε την κυβέρνηση για "έλλειψη ξεκάθαρης πολιτικής" για το πώς και ποιος χαρακτηρίζεται πολιτικός πρόσφυγας και ποιος επαναπροωθείται, το πώς εντάσσουμε τους νόμιμους μετανάστες και πρόσφυγες στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι διμερείς σχέσεις με την Τουρκία για την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών και κατηγόρησε την κυβέρνηση για "πλήρη απουσία διαπραγματευτικής ισχύος και πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

"Ο κ. Παπανδρέου, δυστυχώς, έδωσε για μια ακόμη φορά δείγματα της πολιτικής του ανευθυνότητας και της πλήρους έλλειψης μεταναστευτικής πολιτικής" δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος.

ΣΥΡΙΖΑ: Περισσότερα μέτρα καταστολής θέλει το ΠΑΣΟΚ

"Θα περίμενε κανείς από τον κ. Παπανδρέου, από τη στιγμή που για χρόνια έζησε εκτός Ελλάδας, να έδειχνε μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στους μετανάστες. Αντί αυτού εξαντλήθηκε σε αναφορές για περισσότερα μέτρα καταστολής" σχολίασε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου για τη μεταναστευτική πολιτική προσθέτοντας ότι "πρόκειται για τη γνωστή αντίληψη, που από κοινού με άλλες συντηρητικές δυνάμεις θέλουν να μετατρέψουν την Ευρώπη σε φρούριο".

Καμπάνια για τους 18χρονους ζητεί ο Αλ. Τσίπρας

Ειδική διαφημιστική καμπάνια για τους 18χρονους, που θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου για πρώτη φορά, ζητεί με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισημαίνει ότι από τη μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια για τη συμμετοχή των πολιτών στις επικείμενες εκλογές, που έχουν ξεκινήσει τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το υπουργείο Εσωτερικών, απουσιάζει η πληροφορία ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες, γεννημένοι το έτος 1991, έχουν δικαίωμα ψήφου. "Επειδή στόχος και των δύο επικοινωνιακών εκστρατειών είναι ο περιορισμός της αποχής, θα ήταν καλό από την μεριά σας να ληφθούν όλα τα μέτρα, ώστε να πληροφορηθούν οι εκλογείς αυτοί ότι έχουν δικαίωμα ψήφου" τονίζει ο Αλ. Τσίπρας.

Υπενθυμίζεται ότι η εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουνίου είναι η πρώτη κατά την οποία θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα όλοι όσοι ενηλικιωθούν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Μέχρι τώρα, όταν οι εκλογές πραγματοποιούνταν μέσα στο πρώτο εξάμηνο ενός έτους, ψήφιζαν μόνο όσοι είχαν ήδη κλείσει τα 18. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει το υπουργείο Εσωτερικών για το εκλογικό σώμα, αυτοί που έχουν γεννηθεί το 1991 ανέρχονται σε 110.562.

Ιερατείο λογοκρισίας ΛΑΟΣ και ΚΚΕ στα σχολεία

Κουίζ: Τι κοινό έχουν ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Η. Πολατίδης και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πρωτούλης; Και οι δύο εγκαλούν εκπαιδευτικούς που δεν λαμβάνουν την έγκριση του ΛΑΟΣ και του ΚΚΕ για να... βήξουν.

Ο κ. Πολατίδης εισέβαλε στο 3ο Γυμνάσιο Σερρών, επικαλούμενος ανώνυμες καταγγελίες γονέων, και απαίτησε από τον διευθυντή του σχολείου να καλέσει ενώπιόν του την καθηγήτρια της Ιστορίας για να δώσει εξηγήσεις για το περιεχόμενο της διδασκαλίας της για το ζήτημα του φασισμού. Ο κ. βουλευτής απαίτησε μάλιστα να μπει και στην τάξη για να δει τους μαθητές και να τους ανακρίνει για τα όσα είπε η καθηγήτρια και δεν άρεσαν στους πληροφοριοδότες του.

Ενδεχομένως η εισβολή Πολατίδη να πέρναγε στα ψιλά αν ο προϊστάμενος εκπαίδευσης δεν ενέδιδε στις απαιτήσεις του κ. βουλευτή. Αλλά ενέδωσε και όρισε προκαταρκτική διαδικασία για να εξετάσει και τον τρόπο με τον οποίο η καθηγήτρια δίδαξε το συγκεκριμένο θέμα και τη στάση της απέναντι στον βουλευτή.

Στην Πετρούπολη τώρα, το ΚΚΕ πέρασε για... Πάγκαλο τη φιλόγογο και συνδικαλίστρια Αλεξάνδρα Καλέμη. Την οργή του κόκκινου ιερατείου προκάλεσε η πρωτοβουλία της καθηγήτριας να πάει τους μαθητές της στη θεατρική παράσταση "RocK&Roll" που δεν ενέκρινε το... κόμμα του λαού. Το πήρε ο "Ριζοσπάστης" και το 'κανε θέμα υπό τον τίτλο "Απαράδεκτο μπόλιασμα στα μυαλά των παιδιών". Σε σχετικά δημοσιεύματα προσθέτει και στοιχεία για την πολιτική τοποθέτηση της εκπαιδευτικού (π.χ. "πρόσκειται στον ΣΥΝ") επιδιώκοντας να δημιουργήσει την εντύπωση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια ευρεία αντικομμουνιστική εκστρατεία σε βάρος του.

Τι συγκεντρώσεις έξω από το σχολείο, τι εισβολές του βουλευτή του, Γ. Πρωτούλη, στο λύκειο, τι πικετοφορίες στην κεντρική πλατεία της πόλης έκανε το ΚΚΕ για να στηρίξει το... κυνήγι των μαγισσών εμφανίζοντας ως χυδαία αντισταλινική και αντισοβιετική προπαγάνδα οτιδήποτε δεν τυγχάνει της εγκρίσεώς του.

Αισθάνομαι, λέει η ίδια η καθηγήτρια, σαν να γίνεται προσπάθεια για αναβίωση, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, του κλίματος που καταγγέλλει ο Μπρεχτ στο έργο του "Τρόμος και αθλιότητα του Γ' Ράιχ" και ιδιαίτερα στον "Σπιούνο" -που ανθολογείται στα λογοτεχνικά κείμενα της Γ' Λυκείου- ανάλογα με το κυνήγι μαγισσών κατά τον Μεσαίωνα. Μήπως, αναρωτιέται η Αλ. Καλέμη, απώτερος στόχος είναι να επιβληθεί στα δημόσια σχολεία και σε ολόκληρη την κοινωνία ένας index artium prohibitarum -όπως ήταν ο index librorum prohibitorum (κατάλογος απαγορευμένων βιβλίων)- της Ιεράς Εξέτασης από το ιερατείο του ΚΚΕ -που έτσι κι αλλιώς ισχύει για τα μέλη του;

Οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις, μέλος των οποίων είναι η Αλ. Καλέμη, καταγγέλλουν τις απαράδεκτες πρακτικές λογοκρισίας και συκοφαντικών επιθέσεων της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" εναντίον εκπαιδευτικών και συμβουλεύουν τους ευφάνταστους συντάκτες των δημοσιευμάτων να απαλλαγούν από το σύνδρομο της καταδίωξης που ευκαιριακά και κατά βούληση τους διακατέχει και να σεβαστούν τον χώρο του σχολείου και εκπαιδευτικούς που καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να φέρουν σε επαφή τους μαθητές τους με αξιόλογη γνώση και πολιτιστική δημιουργία.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Πολατίδη, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ζητεί την άμεση παύση της προκαταρκτικής διαδικασίας σε βάρος της καθηγήτριας που όρισε ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Σερρών. Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ τονίζει ότι με τέτοιες ενέργειες ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για οποιοδήποτε κόμμα, βουλευτή, σύλλογο κ.λπ., να καλύπτεται πίσω από την ανωνυμία των καταγγελιών, εν ονόματι δήθεν της προστασίας των μαθητών, και να ελέγχει τον εκπαιδευτικό για τις απόψεις που εκφράζει επί του μαθήματός του! Επιχειρείται παράλληλα η ποινικοποίηση της παιδαγωγικής πράξης και του φρονήματος του εκπαιδευτικού. Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Αν κάποιοι νοσταλγούν την εποχή του "Ιδιώνυμου", των έκτακτων μέτρων της μετεμφυλιακής περιόδου και της επταετίας, πλανώνται πλάνην οικτράν".

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ




Ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύουμε τη Ριζοσπαστική Αριστερά

Στις 7 Ιουνίου, στις Ευρωεκλογές, μπορούμε με την ψήφο μας να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα: «Φτάνει πια!». Με τις ευρωεκλογές δεν εκλέγουμε κυβέρνηση. Μπορούμε όμως να συμβάλλουμε ώστε να αλλάξει το τοπίο: Να αποδοκιμάσουμε την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που κυβερνά στην Ελλάδα. Να δηλώσουμε ότι δεν ξεχάσαμε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ που εφάρμοσε τον νεοφιλελευθερισμό ως κυβέρνηση και επιμένει σε αυτόν ως αντιπολίτευση.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές στο http://syriza.eu/index.php?pathID=1_997_1494_1501

Στις ευρωεκλογές ψήφισε με βάση τη δική σου πραγματικότητα.


Στις ευρωεκλογές ψήφισε με βάση τη δική σου πραγματικότητα.

Πόσα σκάνδαλα, πόση διαπλοκή και πόσες ανούσιες κόντρες μπορούμε άραγε να αντέξουμε; Μας έχουν φλομώσει στο ψέμα. Το καταλαβαίνουμε όχι γιατί είμαστε έξυπνοι, αλλά γιατί η ίδια η ζωή μάς δείχνει ποια είναι η αλήθεια. Αυτό που συμβαίνει στο σπίτι μας, στα παιδιά μας, στη δουλειά μας, στη σχολή μας, στον ΟΑΕΔ, στο σουπερμάρκετ, στην καθημερινότητά μας. Αυτό είναι η αλήθεια που βιώνουμε.

Σήμερα, τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο. Ανώτατοι δικαστικοί ασκούν πολιτική. Πολιτικά κόμματα παριστάνουν τους δικαστές. Βουλευτές εκβιάζονται. Κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν παζάρια με την κυβέρνηση. Ενα ακόμα από τα θεμέλια της δημοκρατιάς μας, αυτό της διάκρισης των εξουσιών, πλήττεται βαριά.

Σήμερα που ο μπαμπούλας των εκλογών και των δημοσκοπήσεων μπαινοβγαίνει στους τίτλους των εφημερίδων και στην ατζέντα του δημόσιου λόγου εμείς επιλέγουμε να μην τους βοηθήσουμε στην εικονική πραγματικότητα που επιμελώς στήνουν.

http://syriza.eu

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Ανακοίνωση Νεολαίας Συνασπισμού για το αποτέλεσμα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών

Οι φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές διεξήχθησαν στο φόντο της εξέγερσης του Δεκέμβρη και των αγώνων που έδωσε η νεολαία όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και κάτω από την πίεση των παρατάξεων του δικομματισμού να μετατρέψουν τις εκλογές σε σύγκρουση κομματικών μηχανισμών. Δεν ήταν καθόλου τυχαία η επιβολή της συγκεκριμένης ημερομηνίας για τη διεξαγωγή των εκλογών. Η επιλογή να διεξαχθούν σε άδειες σχολές και τελικά η μείωση της συμμετοχής βαρύνει την ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ.

Παρά τη μειωμένη, σε σχέση με άλλες χρονιές, συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές, τις αντιδημοκρατικές πρακτικές της ΔΑΠ, με τη συνενοχή της ΠΑΣΠ αλλά και της ΠΚΣ σε μια σειρά συλλόγων όπου απαγορεύτηκε η συμμετοχή της ΑΡ.ΕΝ στις εκλογές, (ΤΕΦΑΑ, ΤΕΙ Σερρών), αυτή έδειξε ότι 2 χρόνια μετά την ίδρυσή της, έχει γειωθεί μέσα στις σχολές, αποτελώντας ένα δυναμικό και ανταγωνιστικό πόλο προς τις καθεστωτικές παρατάξεις και την κυβερνητική πολιτική, ένα ριζοσπαστικό και ενωτικό εγχείρημα μέσα στα πανεπιστήμια.

Μετά τη θεαματική άνοδο της προηγούμενης χρονιάς, η μικρή φετινή μείωση των δυνάμεων της ΑΡ.ΕΝ αποδεικνύει ότι ο πόλος της ριζοσπαστικής αριστεράς έχει ριζώσει στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, έχει έρθει για να μείνει. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το αποτέλεσμα των αγώνων μας δεν κρίνεται από τα ποσοστά των εκλογών, αλλά από την αντιπαράθεσή των φοιτητών με την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, μέσα στα αμφιθέατρα και τους δρόμους, από τις αγωνιστικές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος και από την αναγκαιότητα αυτό να δυναμώσει, αλλά και να ωριμάσει πολιτικά.

Οι επιθέσεις και η κατασυκοφάντηση της ριζοσπαστικής αριστεράς από το αστικό μπλοκ εξουσίας δεν μας στρίμωξαν στη γωνία, αλλά μας πείσμωσαν και μας πεισμώνουν για ακόμα πιο δυναμικούς και ριζοσπαστικούς αγώνες, μέσα και έξω από τις σχολές. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα της συσπείρωσης και της κοινής δράσης των δυνάμεων της αριστερας, αλλά και της συνέχισης των αγώνων του φοιτητικού και νεολαιίστικου κινήματος για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Η Αριστερή Ενότητα θα συμβάλλει όλο το επόμενο διάστημα προς αυτήν την κατεύθυνση.


Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού

Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Ιός… οικοδόμησης απειλεί τα Ζαγοροχώρια !!!!!!!!!!!!


Ο κάμπος των Ασπραγγέλων αποχαρακτηρίζεται από ζώνη υψηλής παραγωγικότητας και η περιοχή κινδυνεύει να ανοικοδομηθεί, ανοίγοντας το δρόμο για την αλλοίωση όλων των οικισμών του Ζαγορίου
Τον δρόμο, για αυτή την αρνητική εξέλιξη, άνοιξε ήδη το δημοτικό συμβούλιο του Κεντρικού Ζαγορίου με πρόσφατη απόφασή του την οποία έλαβε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα των Ασπραγγέλων στις 4 Μαΐου. Με την απόφαση αυτή αποχαρακτηρίζεται ο κάμπος, πριν το χωριό, από ζώνη υψηλής παραγωγικότητας που ήταν μέχρι τώρα και αίρεται ουσιαστικά ο περιορισμός της ανοικοδόμησης. Η δημοτική αρχή που έκανε τη σχετική εισήγηση αιφνιδίασε τους πάντες και στην προσπάθειά της να αποφύγει τις αντιδράσεις επικαλέστηκε αιτήματα πολιτών και προχώρησε στην άρση του χαρακτηρισμού, ανοίγοντας το δρόμο για την κατασκευή νέων οικιών και τουριστικών μονάδων.
Κάτι τέτοιο ενδέχεται να βάλει στην κυριολεξία «ταφόπλακα» σε όλους τους διατηρητέους οικισμούς του Ζαγορίου και να αλλοιώσει τη φυσιογνωμία των χωριών και της ευρύτερης περιοχής. Κι αυτό γιατί οι οικισμοί του Ζαγορίου και η αρχιτεκτονική τους είναι απόλυτα συνδεδεμένοι με το φυσικό τοπίο. Επίσης, οι οικισμοί ήταν δομημένοι με συγκεκριμένη αρχιτεκτονική προκειμένου να εξυπηρετούν το σύνολο των κατοίκων και τις καθημερινές λειτουργίες και ανάγκες τους, όπως και των επισκεπτών.
Σπίτια στον κάμπο
Από τη στιγμή που η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κεντρικού Ζαγορίου εγκριθεί από τις αρμόδιες διοικητικές αρχές (Περιφέρεια Ηπείρου) θα ανοίξει πάραυτα ο δρόμος της ανοικοδόμησης. Έτσι, ο κάμπος των Ασπραγγέλων που χρησιμοποιούνταν μέχρι πρόσφατα για γεωργικές δραστηριότητες θα θυμίζει περισσότερο… Καρδαμίτσια και Νεοχωρόπουλο, παρά περιοχή του Ζαγορίου. Τόσο οι επισκέπτες όσο και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής θα συναντούν τον πρώτο οικισμό του Ζαγορίου σε… αγροτική περιοχή, πράγμα ασύνηθες μέχρι τώρα. Να σημειωθεί ότι τα οικήματα που ανεγέρθηκαν τα τελευταία χρόνια εντάχθηκαν σε προγράμματα που αφορούν τον αγροτουρισμό, αλλά πλέον θα δίδεται η δυνατότητα ανέγερσης σπιτιών και νέων τουριστικών μονάδων.
Η δημοτική αρχή, στη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου, επικαλέστηκε αιτήματα πολιτών προκειμένου να αποχαρακτηρίσει τον κάμπο των Ασπραγγέλων από ζώνη υψηλής παραγωγικότητας. Ωστόσο, δεν παρουσίασε σχετική απόφαση του τοπικού συμβουλίου Ασπραγγέλων και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη του είχαν αντίθετη άποψη. Τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κεντρικού Ζαγορίου παρακολούθησε και επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα της ψυχαγωγίας στα Γιάννενα, ζητώντας την άρση του περιορισμού της περιοχής από ζώνη υψηλής παραγωγικότητας, ισχυριζόμενος ότι αγόρασε έκταση 16 στρεμματα έκτασης και δεν μπορεί να την αξιοποιήσει.
Αλλαγή πλεύσης
Στο συνέδριο για την ανάπτυξη του Ζαγορίου, που είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι τον Ιούνιο στους Ασπραγγέλους, ο δήμαρχος Κεντρικού Ζαγορίου, Γαβριήλ Παπαναστασίου, είχε διαβεβαιώσει ότι η επέκταση του σχεδίου θα γίνει περιμετρικά του υφιστάμενου οικισμού των Ασπραγγέλων. Στις «παρατηρήσεις» που είχαν διατυπωθεί για τον κίνδυνο επέκτασης του οικισμού, η απάντησή του ήταν απόλυτα καθησυχαστική, σημειώνοντας πως οι συζητήσεις με το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ κινούνται στη βάση να γίνει επέκταση του σχεδίου περιμετρικά του υφιστάμενου οικισμού. Μάλιστα, οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο Παναγιώτης Δημόπουλος, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, είχαν τονίσει πως υπάρχει ήδη οικιστικός κορεσμός ξενοδοχειακών μονάδων και ξενώνων στα παραδοσιακά χωριά και θα πρέπει η οικιστική ανάπτυξη να γίνεται πλέον βάσει σχεδιασμού.
Πάντως, σε περίπτωση που η πρόσφατη απόφαση τεθεί και τυπικά σε εφαρμογή, τότε κινδυνεύει ακόμη και η… μεταφορά του χωριού των Ασπραγγέλων από το σημείο που σήμερα βρίσκεται. Μέχρι τώρα, ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξη της σχετικής απόφασης που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο Κεντρικού Ζαγορίου, ενώ η δημοτική αρχή απέφυγε οιαδήποτε δημοσιοποίηση. Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Ζαγορίου δηλώνουν «αδιανόητη» μια τέτοια απόφαση και περιμένουν πλήρη ενημέρωση από τη δημοτική αρχή, θεωρώντας ότι θα συμπαρασύρει στην… ανοικοδόμηση όλη τη γεωγραφική ενότητα.
Βιασύνη εν όψει του Χωροταξικού
Το θέμα που φέρει στη δημοσιότητα ο «Η.Α.» αναμένεται να απασχολήσει το σύνολο των τοπικών φορέων του Ζαγορίου, καθώς η απόφαση δεν αφορά μόνο τον συγκεκριμένοι οικισμό των Ασπραγγέλων αλλά όλα τα χωριά. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η επίσπευση της απόφασης από τη δημοτική αρχή, καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο που αφορά στους ορεινούς όγκους και την αξιοποίησή τους. Δεν αποκλείεται, η δημοσιοποίηση του θέματος να προκαλέσει την αντίδραση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Σταύρου Καλογιάννη, ο οποίος εκ των πραγμάτων θα πρέπει να παρέμβει. Ζητούμενο, επίσης, είναι τι θα κάνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Χωροταξίας Περιβάλλοντος (ΝΕΧΩΠ) της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, καθώς εάν ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πανοζάχος εγκρίνει τη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Αριστερή Ενότητα για Φοιτητικές και Σπουδαστικές Εκλογές

Όσοι ήθελαν να στείλουν την Αριστερά στη γωνία για όλους τους αγώνες που έδωσε το προηγούμενο διάστημα πήραν στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές την απάντηση που τους αξίζει. Τα φετινά αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η ΑΡ.ΕΝ , ως ο ενωτικός πόλος της ριζοσπαστικής αριστεράς μέσα στις σχολές, έχει έρθει για να μείνει και να ανατρέψει το πολιτικό τοπίο.

Παρα τις προσπάθειες των παρατάξεων του δικομματισμού να μετατρέψουν τις εκλογές σε πανηγύρι κομματικών μηχανισμών η ριζοσπαστική αριστερά έχει γειωθεί μέσα στις σχολές, με τα εξής μέχρι στιγμής αποτελέσματα σε 81 από τις 193 σχολές ΑΕΙ:

ΔΑΠ 31,9% (-1%)
ΠΑΣΠ 27,3% (+1,9%)
ΠΚΣ 17,2% (-0,8%)
ΕΑΑΚ 9,5% (+0,8%)
ΑΡ.ΕΝ 8,3% (+0,3%)


Οι αγώνες που δώσαμε αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον, για νέους αγώνες για την ανατρόπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, για νέες νίκες για τη νεολαία.

Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Δύο μέρες δράσης για το περιβάλλον Να αντιστρέψουμε την οικολογική κρίση



ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ


Η συγκεκριμένη τοπική δράση που επιλέξαμε, έρχεται να συνεχίσει και να διευρύνει την πολύμορφη ενεργοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων για τη διεκδίκηση και υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων στην πόλη. Πρόκειται για μια σύγκρουση με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της κυριαρχίας του κέρδους, για μια μεγάλη πολιτική μάχη ενάντια στην τσιμεντοποίηση και την οικοδομική κερδοσκοπία, την οποία δίνουμε με όλες μας τις δυνάμεις και καλούμε τους πολίτες να την κάνουν δική τους υπόθεση.
Τη φορά αυτή φιλοδοξούμε να ανοίξουμε τον κύκλο των ριζοσπαστικών κινητοποιήσεων για το στρατόπεδο Βελισσαρίου. Ξεκινάμε λοιπόν με την αυριανή συγκέντρωση, στις 12 το μεσημέρι, στον κόμβο Σταματάκη, έξω από την κάτω πλευρά του στρατοπέδου.
Πιστεύουμε ότι το στρατόπεδο Βελισσαρίου πρέπει να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου στο σύνολο της έκτασής του, να παραμείνει δηλ. χώρος αδόμητος και ελεύθερος και να συνενωθεί με το γειτονικό πάρκο Πυρσινέλα, δημιουργώντας ένα μητροπολιτικό πάρκο 900 στρεμμάτων μοναδικό στην Ελλάδα, ένα πραγματικό πνεύμονα ζωής για ολόκληρο το λεκανοπέδιο ενώ τα υφιστάμενα στρατιωτικά κτίρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολιτιστικές χρήσεις. Διεκδικούμε επομένως το σύνολο και όχι ένα τμήμα της έκτασης προς όφελος των πολιτών και υπερασπίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα της.
Καταγγέλλουμε τη συμφωνία της δημοτικής αρχής με την κυβέρνηση της ΝΔ, που παραχωρεί ένα μεγάλο τμήμα του στρατοπέδου στην τσιμεντοποίηση και στις οικοδομικές ορέξεις του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών (ΑΟΟΑ) αλλά και το νόμο 2745/99 για τα στρατόπεδα, που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προβλέπει την απόδοση πολεοδομημένης γης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεν φτάνει που οι Έλληνες πολίτες αφαιμάσσονται καθημερινά για τις πολεμικές δαπάνες, από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, των οποίων εννοείται ότι απαιτούμε τον δραστικό περιορισμό, καλούνται να συνεισφέρουν και στο κόστος μετεγκατάστασης των στρατοπέδων. Αρνούμαστε απόλυτα αυτή τη λογική.
Αντιτασσόμαστε και σε κάθε άλλη πρόταση τσιμεντοποίησης είτε πρόκειται για τις υπηρεσίες της Αστυνομίας είτε για το γήπεδο του ΠΑΣ Γιάννενα, για το οποίο υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις αλλά η δημοτική αρχή επιχείρησε να το διαπραγματευθεί κρυφά για το Βελισσάριο, είτε για οποιαδήποτε άλλη τσιμεντοποίηση.
Καλούμε τους πολίτες των Ιωαννίνων στην αυριανή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στον κόμβο Σταματάκη. Τους καλούμε να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση του Βελισσαρίου.

Στις 13 Μαη στηριζουμε τη ριζοσπαστική αριστερά μέσα στις σχολές Στηρίζουμε την Αριστερή Ενότητα


Οι φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές αποτελούν ίσως τις πιο κρίσιμες των τελευταίων χρόνων. Και αυτό γιατί δεν κρίνονται σε αυτές μόνο οι συσχετισμοί στα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων και των οργάνων συνδιοίκησης, αλλά και το πως θα αποτυπωθούν μέσα σε κάθε φοιτητικό σύλλογο, όλα όσα ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα μέσα και έξω από τις σχολές.

Γιατί είναι η εξέγερση της νεολαίας που ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι οι ανάγκες μας δεν χωράνε στα σχέδια τους και ότι το νεολαιίστικο κίνημα μπορεί να αποτελέσει έναν πόλο ανταγωνιστικό, αλλά και νικηφόρο ως προς το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο πρότυπο. Αυτό ακριβώς πρέπει να αναδειχτεί και στις 13 Μάη. Ότι οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς που πρωτοστάτησαν το Δεκέμβρη, ενάντια στην κυβέρνηση και το αστυνομικό κράτος και που υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα της νεολαίας, θα βγουν ενισχυμένες και στο επίπεδο των φοιτητικών εκλογών.

Στις 13 Μάη στηρίζουμε Αριστερή Ενότητα, που γεννήθηκε μέσα στις νικηφόρες φοιτητικές κινητοποιήσεις για το άρθρο 16 και που δεν συστήνεται ως ένα ακόμη τμήμα της -πολυδιασπασμένης-αριστεράς μέσα στα πανεπιστήμια, αλλά ως ένα ανοιχτό και συμμετοχικό μόρφωμα-κάλεσμα για συσπείρωση και κοινή δράση όλων των αριστερών δυνάμεων, αλλά και όλων των φοιτητών-τριών.

Στηρίζουμε τη ριζοσπαστική αριστερά μέσα στα πανεπιστήμια, παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, στις 13 Μάη ψηφίζουμε Αριστερή Ενότητα.

Για την ΠΑΣΠ και την ΕΦΕΕ

Μόνο αλγεινή εντύπωση μπορούσε να μας προκαλέσει η συνέντευξη της ΠΑΣΠ για τις φοιτητικές εκλογές και οι εκκλήσεις της για την ανασύσταση των ΕΦΕΕ-ΕΣΕΕ. Φαίνεται ότι μια εβδομάδα πριν τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, η ΠΑΣΠ αρέσκεται να καλεί τις άλλες παρατάξεις για την ανασύσταση των οργάνων των φοιτητών, ενώ όλο τον επόμενο καιρό είτε σφυρίζει αδιάφορα, είτε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μη συγκροτηθεί το νέο Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ.

Να θυμίσουμε ότι λόγω των δικών της, κυρίως, ενεργειών έχουμε οδηγηθεί εδώ και χρόνια στην παράλυση της ΕΦΕΕ και στη μη εκλογή νέου Κεντρικού της Συμβουλίου, με αποκορύφωμα το 2001, όταν η ΠΑΣΠ και η Νεολαία ΠΑΣΟΚ διοργάνωναν Ανοιχτό Συνέδριο Νεολαίας (!), την ίδια ώρα του Πανσπουδαστικού συνεδρίου. Έξάλλου, ο ίδιος ο γραμματεάς της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Μ.Νικηφόρος προέρχεται από την ΑΣΟΕΕ, με την παράταξή του κάθε χρόνο να αρνείται την ύπαρξη παραβάν και λευκών ψηφοδελτίων στην εκλογική διαδικασία, στοιχειώδων δηλαδή εγγυήσεων για τη δημοκρατική διεξαγωγή των εκλογών, αλλά και για την ίδια τη συμμετοχή του συλλόγου στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο!

Ως Νεολαία Συνασπισμού συστήνουμε στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ και την ΠΑΣΠ περισσότερη σοβαρότητα όταν αναφέρονται στο φοιτητικό κίνημα και στην αναγκαιότητα δημοκρατικής θεσμισής τους, ενώ ευχόμαστε να επιδείξουν στο μέλλον περισσότερη συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων. Σε ό,τι αφορά στην ανασυγκρότηση των ΕΦΕΕ-ΕΣΕΕ , εμείς παλεύουμε γι'αυτήν με πράξεις και όχι με λόγια.

Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού

Να μην απογοητεύσουμε τον κ. Γιούνκερ

Τη στιγμή που η κυβέρνηση της Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ φαινομενικά δεν κατάλαβαν τίποτα από την εξέγερση του Δεκέμβρη, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποκινητή των αντιδράσεων των νέων και ετοιμάζοντας νέες επιθέσεις στα δικαιώματα της νεολαίας και των εργαζομένων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας, με χτεσινές του δηλώσεις, θεωρεί παρήγορη την εξέγερση του Δεκέμβρη. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φοβάται νέες κοινωνικές εκρήξεις σε όλη την Ευρώπη και ζητά από τις κυβερνήσεις μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής.

Αίτια και υποκινητές των κοινωνικών εκρήξεων, ακόμα και για τους τεχνοκράτες της Ε.Ε, δεν είναι ο όποιος Αλαβάνος ή Τσίπρας, αλλά η έκρηξη των απολύσεων, της ανεργίας, της φτώχειας και των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων. Τα παραπάνω δείχνουν ότι μόνο με ριζική αλλαγή τών συσχετισμών σε επίπεδο κοινωνίας, μόνο με τα κινήματα, αλλά και την ενίσχυση της ριζοσπαστικής αριστεράς στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, οι νέοι και εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη μπορούμε να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδια του κεφαλαίου και να πετύχουμε νίκες πρός όφελος της κοινωνίας.

Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού

Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Οι κάτοικοι έκαναν «πράσινο» το Τζαμί


Στην πλατεία στο Τζαμί όμως, κάτοικοι και καταστηματάρχες δεν περιμένουν συνεργεία πρασίνου του Δήμου, τα οποία ως γνωστόν περισσότερο… κόβουν, παρά φυτεύουν τα τελευταία χρόνια. Με δική τους πρωτοβουλία, οι «παροικούντες» την πλατεία, την έχουν μετατρέψει στην πιο πράσινη κοιτίδα του κέντρου της πόλης. Με τα δικά τους μέσα φροντίζουν τη βλάστηση, έχουν προσθέσει και άλλα φυτά στα παρτέρια της πλατείας, μετατρέποντάς τη σε κανονική «όαση».
Δυστυχώς όμως, η ίδια άνθηση δεν ισχύει για την οικονομία της περιοχής. Τα ενοικιαστήρια σε μαγαζιά που αδειάζουν, έχουν πολλαπλασιαστεί δραματικά. Στην οδό Κουγκίου συγκεκριμένα, σχεδόν κάθε τρίτο μαγαζί είτε έχει κλείσει ή βρίσκεται σε κατάσταση ξεπουλήματος, συνήθως για να κλείσει ή να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή.

Δύο μέρες δράσης για το περιβάλλον Να αντιστρέψουμε την οικολογική κρίση


Το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Μαΐου προσπαθούμε να αναδείξουμε, κατά τόπους και σε πανελλαδικό επίπεδο, τα κύρια περιβαλλοντικά προβλήματα και διεκδικήσεις, αλλά και τις αντίστοιχες θέσεις και προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, τοπικές επιτροπές, σε συνεργασία με τη Θεματική "Πόλη, Περιβάλλον, Οικολογία" του ΣΥΡΙΖΑ, θα διοργανώσουν δράσεις κάθε είδους: συγκεντρώσεις, εξορμήσεις, ακτιβισμούς, παραστάσεις, επαφές με φορείς και μέσα ενημέρωσης, συζητήσεις κλπ

Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Όλοι/ες την Τρίτη 5/5 δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας σε πρόσφυγες και μετανάστες/τριες

O Αριβάν Οσμάν Αμπντουλά, Κούρδος πρόσφυγας από το Ιράκ, βρίσκεται σε κώμα και με μηδενικές πιθανότητες ανάνηψης. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του άγριου ξυλοδαρμού που υπέστη κατά τη σύλληψή του από άνδρες του Λιμενικού Σώματος στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, στις 3 Απριλίου 2009. Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αποπειράθηκε να αποκρύψει το γεγονός, μιλώντας για «ατύχημα» ή «αυτοτραυματισμό» του πρόσφυγα, ενώ το ίδιο "ανυποψίαστη" αποδείχτηκε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.

Η κατάσταση του Αμπντουλά μετά τη βάναυση επίθεση που δέχτηκε, κομματιάζει το προσωπείο της Ευρώπης των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αποκαλύπτοντας με αδυσώπητο ρεαλισμό το πρόσωπο της Ευρώπης-Φρούριο. Μιας Ευρώπης που επιστρατεύει την καταστολή, κρατική και παρακρατική, ενάντια σε χιλιάδες κατατρεγμένους από τον πόλεμο και τις διώξεις, που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για τη -μυθική ή πραγματική- Δύση.

Ο Αμπντουλά υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είναι Ευρώπη: Ευρώπη-Φρούριο. Στην Ελλάδα-Φρούριο, τα ποσοστά αναγνώρισης της ιδιότητας του πρόσφυγα δεν ξεπερνούν το 1% και η λυσσαλέα καταστολή συνιστά ακρογωνιαίο λίθο της μεταναστευτικής πολιτικής, από κοινού με τον μιντιακό και κοινωνικό ρατσισμό. Οικονομικοί και πολιτικοί πρόσφυγες εξωθούνται να εγκαταλείψουν λαθραία την Ελλάδα, ώστε να αναζητήσουν άσυλο σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα και, όπως συμβαίνει κατά την είσοδό τους, έτσι και κατά την έξοδο ξυλοφορτώνονται ανηλεώς.

Η δολοφονική επίθεση που κόστισε τη ζωή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα μιας κοινωνικής εξέγερσης. Η δολοφονική επίθεση στον Αριβάν Οσμάν Αμπντουλά, μια ακόμα “μεμονωμένη” κρατική δολοφονία, δεν πρέπει να αφήσει αδιάφορη την ελληνική κοινωνία. Δεν πρέπει και δε θα αφήσουμε να μείνει ατιμώρητη.

Την Τρίτη 5 Μαΐου, στις 18.00, συγκεντρωνόμαστε στο σταθμό ΗΣΑΠ Πειραιά και εκδηλώνουμε την αλληλεγγύη μας σε πρόσφυγες και μετανάστες/τριες.

Ενώνουμε τις φωνές μας και απαιτούμε:

- Την τιμωρία των λιμενικών δραστών

- Να σταματήσουν οι δολοφονίες και οι βασανισμοί μεταναστών/τριών και προσφύγων

- Άσυλο, νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα σε πρόσφυγες και μετανάστες/τριες

Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Να γίνει και πάλι «Όαση»

Κάθησαν στη σκιερή γωνία του κτιρίου του Κωνσταντινίδη για να κάνουν τις δηλώσεις, ενόψει και της αυριανής εκδήλωσης που διοργανώνουν στην αίθουσα του ΤΕΕ, ενώ πίσω τους εργάτες του Δήμου ξήλωναν ό,τι είχαν τοποθετήσει στο σκελετό του κτιρίου οι μισθωτές του τα τελευταία 15 χρόνια. Προάγγελος αλλαγών στην Όαση; Πιθανώς, έστω και αν από τη δημοτική αρχή δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση, να ετοιμάζεται το έδαφος για το νέο ενοικιαστή.
Στο μεταξύ όμως, οι πολίτες που ζητούν να περάσει το κτίριο σε δημόσια διαχείριση και να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση, όπως ακριβώς το σχεδίασε δηλαδή ο Άρης Κωνσταντινίδης, ξεκαθάρισαν χθες ότι αυτό που λείπει από το χώρο δεν είναι ένας μισθωτής, αλλά «ο ελεύθερος, κοινωνικός του χαρακτήρας». Ο κ. Σκλαβούνος, πολεοδόμος πολιτικός μηχανικός που εργάστηκε στο προηγούμενο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, έκανε αναδρομή στις εποχές που η τροχαία… έκλεινε το δρόμο μπροστά από την Όαση , καθώς εκεί συγκεντρώνονταν οι Γιαννιώτες και οι Γιαννιώτισσες. «Αυτό δυστυχώς χάθηκε με τη μεταπολίτευση, όταν έγινε και η νησίδα στη μέση του δρόμου» και μίλησε για την ανάγκη να πεζοδρομηθεί ο χώρος. «Το κακό είναι ότι το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων δεν προβλέπει συγκεκριμένες παρεμβάσεις για το κέντρο της πόλης» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν λύσεις που προσεγγίζουν την ανθρώπινη πλευρά». Ο κ. Σκλαβούνος πρόβαλλε το αίτημα να γίνει η Όαση «λαϊκό καφενείο», αλλά και ένα τμήμα της «αυτοδιαχειριζόμενος χώρος: «Αυτό ήταν η Όαση παλιά και πριν γίνει το κτίριο του Κωνσταντινίδη: Λαϊκό καφενείο» είπε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε πως «μια δημοκρατική πολιτεία θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εκφραστούν. Σήμερα κάνουμε συνέντευξη Τύπου εδώ, παρότι υπάρχουν χώροι σαν το Πνευματικό Κέντρο, το οποίο παρεμπιπτόντως παραμένει ένα νεκρό πράγμα. Παντού οι Δήμοι δίνουν χώρο στους πολίτες για να εκφραστούν, εδώ όμως όχι» κατέληξε.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2009 : Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους!


Η Νεολαία Συνασπισμού καλεί όλους και όλες τους νέους και τις νέες, εργαζόμενους και ανέργους, φοιτητές και μετανάστες να συμμετάσχουν μαζικά στις εργατικές κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα.

Με τη μαζική μας συμμετοχή δεν τιμάμε απλώς τους αγώνες της εργατικής τάξης του χτες, αλλά δημιουργούμε και τις προυποθέσεις για τη νικηφόρα αντεπίθεση του εργατικού κινήματος σήμερα. Η φετινή Πρωτομαγιά αποκτά έναν εκρηκτικό χαρακτήρα, στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης και της όξυνσης της επίθεσης του κεφαλαίου στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στη νεολαία. Φτώχεια, ανεργία, όξυνση της καταστολής και της καταπάτησης των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Έχουν κηρύξει πόλεμο στη νεολαία!

Οι νέοι και οι νέες είναι τα πρώτα θύματα της εργασιακής ανασφάλειας και της ανεργίας. Τη στιγμή που 1 στους 4 νέους κάτω των 25 ετών είναι άνεργος και η επισφαλής εργασία τείνει να γίνει το κυρίαρχο πρότυπο, με stage, "μπλοκάκια" και ενοικιάσεις εργαζομένων, η Ν.Δ έρχεται να προτείνει την επιδότηση των επιχειρήσεων για την πρόσληψη των εργαζομένων, ενώ και το ΠΑΣΟΚ πρότεινε με σχέδιο νόμου ένα ειδικό πρόγραμμα επαγγελματικής ένταξης των νέων μέχρι 30 ετών, για 4 χρόνια εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με επιδότηση από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών! Δηλαδή, θα αντιμετωπίσουμε καλύτερα την ανεργία, αν οι φορολογούμενοι -εμείς- , πληρώσουμε τα χρέη των εργοδοτών !

Πρέπει να απαντήσουμε!

Οι νέοι και οι νέες πρέπει να δώσουμε την απάντηση στα σχέδια τους. Στον αγώνα μας δεν είμαστε μόνοι μας. Ένα κύμα διαδηλώσεων και αγώνων συγκλονίζει όλη την Ευρώπη. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν μπορούν να μείνουν παθητικοί αποδέκτες της πολιτικής τους. Οργανωνόμαστε στα συνδικάτα, βγαίνουμε στους δρόμους και διεκδικούμε πλήρη και σταθερή εργασία, με αύξηση των αποδοχών και πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Στηρίζουμε τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς και παίρνουμε πίσω όλα όσα μας ανήκουν !