Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Τι συμβαίνει με το Γιαννιώτικο Σαλόνι;


Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του ζητά να πληροφορηθεί τι συμβαίνει στο Γιαννιώτικο Σαλόνι όπου έχουν ξεφυτρώσει πλήθος παταριών στους χώρους πρασίνου.Την ίδια στιγμή το κόμμα χαρακτηρίζει την απόφαση του δήμου για έναν άλλον χώρο, την Όαση , «δικαίωση ενός μεγάλου αγώνα ενεργών πολιτών». Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες αποκάλυψαν τα αδιέξοδα των προηγούμενων νεοφιλελεύθερων πειραμάτων του Δήμου, ανέδειξαν την αισθητική και λειτουργική αξία της ‘Όασης’ και την υπερασπίστηκαν με μια σειρά από δημόσιες εκδηλώσεις και ενέργειες».
Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει την εξέλιξη και τονίζει ότι «ήταν αυτός που έθεσε το πρόβλημα με την διοργάνωση της πρώτης δημόσιας εκδήλωσης στην ‘Όαση’ τον περασμένο Οκτώβριο αφετέρου δε στήριξε ολόψυχα, μαζί και με άλλες δυνάμεις, τις δραστηριότητες της συλλογικότητας ‘Πολίτες για την Όαση’».
Το κόμμα εκφράζει όμως την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Γιαννιώτικο Σαλόνι. «Η πολυδιαφημισμένη μίσθωσή του σε ιδιώτη επιχειρηματία οδηγεί σε ραγδαία αλλαγή της φυσιογνωμίας του χώρου και σε φαλκίδευση των δικαιωμάτων χρήσης και απόλαυσης του κοινόχρηστου πάρκου από τους πολίτες» αναφέρει η ανακοίνωση. Ως παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει τον «πολλαπλασιασμό» των ιδιωτικών καταστημάτων, καφετεριών και μπαρ στο πάρκο, «που πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρχικός πλειοδότης τα έχει υπεκμισθώσει σε τρίτους», αλλά και τους περιορισμούς στο δημόσιο χώρο: «Πρόκειται για μια ακραία εφαρμογή ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου χώρου, για μια επιθετική και αντικοινωνική συμπεριφορά σε βάρος των δημόσιων αγαθών, του περιβάλλοντος και των αναγκών των ανθρώπων και ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Όαση» για τους πολίτες, με καφενείο και πινακοθήκη


Μια ασυνήθιστη απόφαση για τα μέχρι τώρα δεδομένα της, πήρε η δημοτική αρχή χθες για την Όαση. Να αποκατασταθεί πλήρως, να μεταφερθεί εκεί η Δημοτική Πινακοθήκη και να λειτουργήσει παράλληλα στο χώρο της, δημοτικό παραδοσιακό καφενείο, δικαιώνοντας τόσο την αντιπολίτευση, όσο και (κυρίως) τους πολίτες που κινητοποιήθηκαν προκειμένου να παραμείνει ο κεντρικός και ιστορικός χώρος σε δημόσια διαχείριση και για δημόσια χρήση. Η πρόταση, η κατεύθυνση καλύτερα, για την αξιοποίηση του δημιουργήματος του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της μελέτης. Ο δήμαρχος Νίκος Γκόντας τόνισε ότι υπάρχει μεν καθυστέρηση, αυτή όμως οφείλεται στο φόρτο εργασίας των αρμοδίων δημοτικών υπηρεσιών και ότι σύντομα, η μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί και θα περάσει από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΤΑΙ και μετά θα έρθει και πάλι σε συνεδρίαση του συμβουλίου για την τελική επικύρωση. «Πλήρης αποκατάσταση του κριτίου στην αρχική του μορφή. Μεταφορά της δημοτικής πινακοθήκης στο χώρο της Οασης και δημιουργία παραδοσιακού καφενείου. Το σημερινό σημείο όπου βρίσκεται η Πινακοθήκη δεν προσφέρεται για επισκέπτες της πόλης» τόνισε ο κ. Γκόντας. Ο δήμαρχος κάλεσε μάλιστα όλους όσους έχουν προτάσεις να τις καταθέσουν. Η αντιπολίτευση δια του Δημήτρη Θεμελή εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόταση που κατατίθεται.
Ο κ. Θεμελής ωστόσο, συνέστησε στη δημοτική αρχή να στρέψει την προσοχή στης στο Γιαννιώτικο Σαλόνι, τονίζοντας ότι ήδη κατατέθηκε εξώδικο από δύο συμπολίτες «γιατί οι ενοικιαστές έβαζαν απαγορευτικά στο πάρκινγκ, στην είσοδο, σε πολίτες που ήθελαν να επισκεφθούν το πάρκο». Ο δήμαρχος απάντησε ότι ζήτησε αυτοψία από τις υπηρεσίες του Δήμου, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Ζώης, υπεύθυνος κληροδοτημάτων, είπε ότι «αυτά που φτιάχνει ο επιχειρηματίας είναι σύμφωνα με το συμφωνητικό του».
Όσο για τα ενοίκια που χρωστάει ο προηγούμενος ενοικιαστής της «Όασης», ο κ. Γκόντας είπε ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει τα χρήματα (τα οποία ο ίδιος δεν εισέπραττε για μεγάλο χρονικό διάστημα), με κάθε ένδικο μέσο, ακόμη και με κατασχέσεις κ.λπ. «Θα έχετε αναλυτική ενημέρωση» είπε χαρακτηριστικά στους συμβούλους.
Χωρίς νέα για το νερό
Αργότερα, έγινε και συζήτηση για το πρόβλημα υδροδότησης του λεκανοπεδίου, θέμα που είχε προτείνει η αντιπολίτευση. Τίποτε καινούργιο δεν ακούστηκε, σε σχέση με όσα ειπώθηκαν στην προτελευταία συνεδρίαση του σώματος, με τον κ. Γκόντα να αποδίδει το πρόβλημα υδροδότησης σε διαρροές, παράνομα ποτίσματα, κακό δίκτυο. Και πάλι, φαίνεται ότι πριν από το επόμενο καλοκαίρι δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση, καθώς αναμένεται η μελέτη της ΔΕΥΑΙ να είναι ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης έως το τέλος της χρονιάς. Μέχρι τότε, ακούστηκαν και πάλι οι κλασικές εκκλήσεις για μικρότερη κατανάλωση κ.λπ. Τέλος, ο δήμαρχος τόνισε ότι είναι θετικός στη μεταφορά νερού στο λεκανοπέδιο: «Μάλιστα έχει ζητηθεί η γνώμη μας και για τη λεγόμενη πρόταση Λευτέρη Καλογιάννη κι έχουμε συναινέσει» είπε χαρακτηριστικά.

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών

1.Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυτήν τη στιγμή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως κύριο αποτέλεσμα μια ολοκληρωτική αναντιστοιχία ανάμεσα σε εμάς και στον κόσμο της εργασίας και της νεολαίας.. Το πλαίσιο και ο προσανατολισμός της συζήτησης πραγματικά δεν θα μπορούσε να είναι σήμερα πιο μακριά από τις ανησυχίες, τα προβλήματα και τις ανάγκες των κομματιών της κοινωνίας με τα οποία η Αριστερά θέλει να δημιουργήσει οργανικές σχέσεις. Η νεολαία και οι εργαζόμενοι παρακολουθούν αυτή την στιγμή μέσω των μέσων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαμεσολάβηση και τη διαστρέβλωση της εικόνας, ένα συνολικό και πολυεπίπεδο χάος που μπορεί να δρα διαλυτικά για τη μοναδική δύναμη που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν αταλάντευτα στο πλάι τους, σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες. Αυτό δεν μπορεί παρά να τους φαίνεται τόσο ξένο και δυσνόητο, όσο οι κόντρες στα μεγάλα αστικά κόμματα και άρα γκρεμίζει τις γέφυρες εμπιστοσύνης που με κόπο είχαμε χτίσει. Η συνέχιση αυτής της κατάστασης, μέσα σε συνθήκες κρίσης, με ό,τι αυτή συνεπάγεται για τα μέτρα τα οποία παίρνονται σε όλες τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες ενάντια στην εργασία και τις κοινωνικές τάσεις που φαίνεται να διαμορφώνονται (όπως η ενίσχυση της ακροδεξιάς), αποτελεί έγκλημα.

2.Το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει πολιτική συμφωνία στα σημαντικότερα σημεία της στρατηγικής που χαράξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, αντιπαράθεση με τον νεοφιλελευθερισμό και το δικομματισμό, καμία συζήτηση για κεντροαριστερά σενάρια, στρατηγική σημασία του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να βαθύνει, μας κάνει να πιστεύουμε ακράδαντα ότι η σημερινή διαλυτική κατάσταση μπορεί να ξεπεραστεί. Αυτό που χρειάζεται από όλους είναι συντροφικό πνεύμα, αλληλεγγύη και προσήλωση στις συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις.

3.Η συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με θεσμικό και συντεταγμένο τρόπο, μέσα στις οργανώσεις αλλά και τις επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ. Οποιεσδήποτε αιτιάσεις ορθές ή λανθασμένες δεν μπορούν παρά να συζητούνται θεσμικά εκτός και εάν αποτελούν απλώς το μανδύα πολιτικών σκοπιμοτήτων. Σε αυτή ακριβώς την αναγκαία συζήτηση δεν συμβάλλει η συγκέντρωση που προγραμματίζεται τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

4.Το αμέσως επόμενο διάστημα καθίσταται απαραίτητο ένα βήμα μπροστά για το συλλογικό μας εγχείρημα, για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι, πλέον, ανάγκη να συμφωνηθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο κάθε συνιστώσα και κάθε ανένταχτος σύντροφος θα τοποθετηθούμε για να καταλήξουμε συλλογικά σε αποφάσεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πιο δημοκρατικός και να αρθεί ο ιδιότυπος αποκλεισμός των ανένταχτων αγωνιστών, να προβλεφθούν για όλους και όλες δικαιώματα και υποχρεώσεις. Αυτή η διαδικασία θα ανοίξεί τις πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ σε όλο τον κόσμο που το προηγούμενο διάστημα ήταν κοντά μας και που ακόμα και αν έχει σε κάποιο βαθμό απομακρυνθεί συνεχίζει να μας παρακολουθεί και να περιμένει το επόμενο μας βήμα.

Η Γραμματεία του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων

Και φέτος τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων δεν έρχονται παρά να καταδείξουν τον βαθύτατα ταξικό και αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα του συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο Υπουργός Παιδείας μπορεί να καμαρώνει για τις φετινές επιδόσεις των υποψηφίων, ως αποτέλεσμα και της δυσκολίας των θεμάτων που επιλέχτηκαν φέτος, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί το χαρακτήρα του σχολείου ως ένα εξεταστικό κάτεργο, όπου οι μαθητές χωρίζονται σε «καλούς» και «κακούς», με όποιον έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τα φροντιστήρια να «επιβραβεύεται» και τους υπολοίπους να κρίνονται ως αποτυχημένοι. Το υπάρχον σύστημα μπορεί να εξοντώνει όλους τους μαθητές ανεξαιρέτως, είτε εισάγονται τελικά στο πανεπιστήμιο είτε όχι, αλλά τα χιλιάδες παιδιά των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων, τα παιδιά των μεταναστών, δεν έχουν καμία απολύτως ευκαιρία για μόρφωση. Την ίδια στιγμή, όσοι δεν καταφέρνουν να εισαχθούν σε κάποιο τριτοβάθμιο ίδρυμα, ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ για αμφιβόλου ποιότητας κολέγια ,ωθούμενοι από την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας να φοιτήσουν είτε στο εξωτερικό, είτε στα Κ.Ε.Σ. Μην ξεχνάμε ότι η αναγνώριση των τελευταίων ήταν και η καλύτερη «προσφορά» της Ν.Δ στο έργο της εμπορευματοποίησης και της διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Μόνο η αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με την αποσύνδεση του σχολείου από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την ελέυθερη πρόσβαση στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα, παράλληλα με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, μπορεί να εγγυηθεί τον αυτόνομο μορφωτικό χαρακτήρα του σχολείου.


Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Τέτοια μέρα κάθε χρόνο και όλοι μιλάνε για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, λήψης των απαραίτητων μέτρων, αλλαγής κατεύθυνσης, και άλλες ωραίες διακηρύξεις που μένουν μόνο τέτοιες. Μιλάνε δε για τα περιβαλλοντικά προβλήματα γενικά και αόριστα, λες και αυτά δεν έχουν συγκεκριμένους υπαίτιους.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το τσιμέντο που άφησαν, η παραχώρηση και των τελευταίων στρεμμάτων δημόσιας γης στους μεγαλοεπιχειρηματίες και την Εκκλησία, η εμμονή σε καταστροφικά «μεγάλα έργα» όπως η εκτροπή του Αχελώου, οι πυρκαγιές, η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, του νερού και των ακτών, η τσιμεντοποίηση και η εμπορευματοποίηση των ελεύθερων χώρων, εντάσσονται σε μια συνολική πολιτική όπου το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής των ανθρώπων υποτάσσονται στη λογική του κέρδους.

Απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ, αντιτάσσονται τα κινήματα πολιτών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Είναι αυτά που πέτυχαν νίκες ενάντια στην αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος, ενάντια στη χρήση λιθάνθρακα, ενάντια στα σχέδια εντατικής τουριστικής εκμετάλλευσης και τα γκολφ σε μια σειρά πόλεις, όπως η Κρήτη, που υπερασπίστηκαν τον Ελαιώνα και τους υπόλοιπους ελεύθερους χώρους στην Αθήνα και σε άλλα αστικά κέντρα, αλλά και την πρόσβαση όλων μας σε ελεύθερες παραλίες.

Σε όλους αυτούς τους αγώνες ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ ήταν στο πλευρό των πολιτών, αντιτάχτηκε στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και στα κόμματα που τα υπερασπίζονται. Και μετά τις ευρωεκλογές θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά τους αγώνες μας ενάντια σε όλους όσοι υποβαθμίζουν το περιβάλλον και τις ζωές μας.

Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού