Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Οι 6 αρχηγοί, στις 6 ενότητες

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

Εμείς τα δύσκολα, οι άλλοι ευχολόγια

* Οικονομία: Απέφυγε να αναφερθεί στα μέτρα που ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη (πάγωμα μισθών και συντάξεων κ.ά.). Δεν πρόκειται «για σκληρές αποφάσεις» αλλά για «δύσκολες πολιτικές», είπε και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «ευχολόγια, ανώδυνα μέτρα και ευχάριστες πολιτικές». Δεν απάντησε πώς οι δαπάνες των υπουργείων εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Το έλλειμμα το απέδωσε κυρίως στην κρίση. Η μόνη αυτοκριτική του ήταν ότι κάποια βήματα δεν ήταν τολμηρά.

* Κοινωνική πολιτική: Χαρακτήρισε «απόλυτα νόμιμη διαδικασία, που έχει να κάνει με την εκπαίδευση και κατάρτιση», τα stage. Βλέπει μικρή αύξηση της ανεργίας και επιτέθηκε στον Παπανδρέου ότι «λέει διάφορα νεφελώδη ότι θα βρει χρήματα από το πουθενά και μοιράζει υποσχέσεις». Καθησύχασε τις καθαρίστριες του Δημοσίου, που παίρνουν 300 ευρώ και έχουν να πληρωθούν ένα χρόνο, ότι το κράτος δεν είναι... μπαταξής.

* Εξωτερική πολιτική και Ε.Ε.: Επιβεβαίωσε μία στροφή προς Ουάσιγκτον μετά την απόσταση που δημιουργήθηκε από τη στρατηγική των αγωγών και το βέτο στο Βουκουρέστι.

* Περιβάλλον: Αφησε ακάλυπτο τον Μαγγίνα, κάλυψε τον Γ. Σουφλιά. «Είχε αδεια για δύο σπίτια, ζήτησε για ένα και ενώ βγαίνει σε 48 ώρες, κατά περίεργο τρόπο κράτησε πολύ καιρό» είπε. Δεν αναγνώρισε καμία πολιτική ευθύνη για τις φωτιές. Είπε ότι καίγεται και η Καλιφόρνια.

* Παιδεία - Τεχνολογία - Πολιτισμός: Το μάθημα που πήρε από τα Δεκεμβριανά ήταν ότι έπρεπε να γίνει πιο σκληρή και αποφασιστική η πολιτεία! Προανήγγειλε αυστηροποίηση του πλαισίου των διαδηλώσεων και του ασύλου. Μετά τα Δεκεμβριανά κατάλαβε ότι πρέπει να πάρει μέτρα και για τους λαθρομετανάστες («σκούπες» κ.ά.).

* Διακυβέρνηση - Δημόσια Διοίκηση: Για όλα τα δεινά υποστήριξε εμμέσως ότι φταίει η μονιμότητα. Αν δεν αλλάξει αυτή, «για ποια δημόσια διοίκηση μπορούμε να μιλάμε;». Διαβεβαίωσε ότι επί των ημερών του στο Μαξίμου δεν συγκυβέρνησαν ούτε συγκυβερνούν συμφέροντα ή διαπλοκή.


ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:

Ανάπτυξη μαζί με νοικοκύρεμα

* Οικονομία: Στόχος του προγράμματός του είναι το δίπτυχο, «νοικοκύρεμα» για να εξοικονομήσει λεφτά προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα του και «ανάπτυξη». Υποστήριξε ότι αυτούς τους στόχους βάζει και η Ε.Ε. και με αυτό τον προσανατολισμό θα διαπραγματευτεί για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Για πρώτη φορά υποστήριξε ότι τα χρήματα που απαιτούνται για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμά του είναι 2,5 δισ. ευρώ και όχι δέκα, που τον κατηγορεί ο Κ. Καραμανλής.

* Ασφαλιστικό - εργασιακά: Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δανειστεί αν χρειαστεί για να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού και των συντάξεων και τόνισε ότι θα ανοίξει το Ασφαλιστικό. Τόνισε την απόφασή του να βάλει τάξη στη διαφθορά που επικρατεί στα νοσοκομεία. Ηταν σαφής ότι θα καταργήσει τους νόμους του εργασιακού Μεσαίωνα -stage, μπλοκάκια στο Δημόσιο- και θα αναθεωρήσει το νόμο για τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους.

* Περιβάλλον: Αφού ανέπτυξε τις θέσεις του για την πράσινη ανάπτυξη, που τη συνέδεσε με ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και επενδύσεις, έδωσε και μια είδηση: Στο υπουργείο Περιβάλλοντος που θα δημιουργήσει, θα ενσωματώσει και την Ενέργεια (υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Ενέργειας), που σήμερα ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης.

* Παιδεία: Επανέλαβε τη θέση του να ρυθμιστεί το καθεστώς λειτουργίας των ιδιωτικών κολεγίων και είπε ότι είναι υπέρ των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αλλά προέχει η αναβάθμιση και ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Υποσχέθηκε ένα δισ. ευρώ επιπλέον για την παιδεία στον πρώτο προϋπολογισμό.

ΠΑΠΑΡΗΓΑ:

Για καλύτερες θέσεις του λαϊκού κινήματος

* Οικονομία - ανάπτυξη: Στο ερώτημα αν πάρουμε 20 δισ. από τους εκατομμυριούχους θα χρηματοδοτήσουμε απλώς όσα λείπουν φέτος από τη μαύρη τρύπα, μίλησε για «τρωκτικά που χρηματίζονται για να στηρίζουν το σύστημα». Αναρωτήθηκε «με εισόδημα 1.100 ευρώ και τέσσερα παιδιά τι μπορείς να κάνεις». Στο ερώτημα πού θα βρίσκατε τα λεφτά για το κοινωνικό κράτος απάντησε πως «η αντεπίθεση του λαού θα φέρει σε καλύτερη θέση το λαϊκό κίνημα να διεκδικήσει να μην ανεβούν τα όρια συνταξιοδότησης και να ανεβούν οι μισθοί».

* Κοινωνική πολιτική και εργασία: Εμείς και άλλοι είναι η πολιτική σας. Δεν πλήττει τη μαζικότητα του κινήματος, το ερώτημα. Είναι δυνατόν κομμουνιστές να υποτάσσονται σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ που συμφωνούν με τους βιομηχάνους;

* Περιβάλλον: Ποια η πολιτική του ΚΚΕ; «Η ιδεολογία μας είναι απόλυτα δεμένη με την περιβαλλοντική πολιτική». Αλλά δεν μπορούμε, π.χ., να δεχτούμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να κλείσουμε τα μάτια στην πράσινη βιομηχανία. Το θέμα είναι ανάπτυξη με ποιον και για ποιον. Γι' αυτό μιλάμε για αντίσταση.

* Παιδεία - τεχνολογία: Περί θέσης του ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσια παιδεία, το ερώτημα. Επέμενε στη θέση της και υποστήριξε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος προσπαθεί να αποβλακώσει τους μαθητές με σύγχρονο τρόπο. Για τις επιχειρήσεις του ΚΚΕ: Ας αφήσουμε το παραμύθι αυτό. Προσπαθούμε στον τομέα της προπαγάνδας και των εκδόσεων να έχουμε τη δική μας αυτοδυναμία.

* Διακυβέρνηση - δημόσια διοίκηση: Για το γκρέμισμα των αυθαιρέτων: Να κατεδαφιστούν οι βίλες, αλλά να αποζημιωθούν αυτοί που έχτισαν. Πρώτιστο, η γη να περάσει στη λαϊκή ιδιοκτησία.


ΤΣΙΠΡΑΣ:

«Σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα»

Την επαφή του με τον κόσμο της Αριστεράς, περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στη σύνοψη που έκανε στον επίλογο του debate. Ο ίδιος κλήθηκε να απαντήσει πολλές φορές για τον Δεκέμβριο, σε ενότητες που αφορούσαν άλλα θέματα. Δεν απέφυγε να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το περιβάλλον συγκρούστηκε με «μεγάλα συμφέροντα».

* Οικονομία:«Στη ΔΕΘ ακούσαμε τον πρωθυπουργό να μιλά για διετές πρόγραμμα λιτότητας, μια βδομάδα μετά ακούσαμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τριετές πρόγραμμα σταθερότητας. Το πρόβλημα του εμπορικού κόσμου δεν είναι οι διαδηλώσεις στο κέντρο. Είναι η ασφυκτική πίεση στην αγορά. Υπήρξε αυξημένη προσδοκία, κάναμε πολύ μεγάλα λάθη και απογοητεύσαμε τον κόσμο μας, ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η αποτελεσματικότερη αντιπολίτευση κατά κοινή ομολογία».

* Περιβάλλον:«Συγκρουστήκαμε με τη ΔΕΗ για τον λιθάνθρακα, συγκρουστήκαμε με τους μεγαλοβιομήχανους για τον Ασωπό, συγκρουστήκαμε για τον Βοτανικό. Να μη μιλάμε μόνο για πράσινη ανάπτυξη αλλά για το μοντέλο της ανάπτυξης, ποια είναι η βάση στην οποία θα την οικοδομήσουμε».

* Παιδεία:«Εκ του πονηρού γίνεται η συζήτηση για το άσυλο. Η πρώην υπουργός Παιδείας κ. Γιαννάκου θεσμοθέτησε νόμο που επιτρέπει σε δημόσια Αρχή να παρεμβαίνει όταν συντελούνται αδικήματα κατά της ζωής. Είναι ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας να προστατεύσει μια κατάκτηση όπως είναι το άσυλο».

* Διακυβέρνηση:«Κατηγορηθήκαμε βάναυσα από πολλούς, είμαστε οι μόνοι που λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου καταθέσαμε προτάσεις για τη διέξοδο από την κρίση».


ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ:

«Να αξιοποιηθούν τα νεκρά χρήματα»

* Οικονομία-ανάπτυξη (ρωτήθηκε για τους μετανάστες): Επανέλαβε ότι πρέπει να μπει ποσόστωση στη διαμονή και την είσοδό τους στη χώρα μας. «Να επιλέξουμε εμείς τις ειδικότητες που θέλουμε αλλά και πόσους θέλουμε», είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος για το πρόβλημα αυτό που κληροδότησαν στη χώρα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

* Κοινωνική πολιτική και εργασία (ρωτήθηκε και για τη μη συμμετοχή Σημίτη στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ): «Να αξιοποιηθούν τα "νεκρά χρήματα" που βρίσκονται στις θυρίδες ώστε να βγούμε από την κρίση. Ο Σημίτης μπορεί να φανεί χρήσιμος σε οποιαδήποτε θέση. Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί ο κ. Παπανδρέου προχώρησε σ' αυτή την πατροκτονία».

* Εξωτερική πολιτική: «Δεν ωφελούν τα ζεϊμπέκικα, οι κουμπαριές και τα γελάκια. Με την Τουρκία δεν έχουμε εμπλοκή γιατί λέμε "ναι" σε όλα. Πρέπει να σηκώσουμε το ανάστημα, να έχουμε θάρρος και σοβαρότητα και όχι να σκύβουμε το κεφάλι».

* Περιβάλλον: «Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα, αλλά πρέπει να φτιάξουμε τη ζωή τόσων ανθρώπων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας».

* Παιδεία: «Αν ο άνθρωπος που φορά κουκούλα πάει να κάψει ένα μαγαζί και εμμένει σε εγκληματικές ενέργειες πρέπει να ελεγχθεί, πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος».

* Διακυβέρνηση-δημόσια διοίκηση: «Η Εκκλησία πρέπει να παραμείνει αυστηρά στα πνευματικά της καθήκοντα. Δεν πρέπει να κάνει μπίζνες. Να παραχωρηθεί η γη που κατέχει στους ακτήμονες αγρότες»...

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στην καταληκτική του τοποθέτηση δήλωσε ότι είναι αυτοδημιούργητος σε αντίθεση με τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων.


ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ:

Πράσινη οικονομία και μαύρο νερό

* Οικονομία: Στροφή προς μια πράσινη κατεύθυνση με κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση. Κίνητρα για τους φτωχούς, όχι στην εισαγωγή και αγορά νέων αυτοκινήτων. Αντί για πράσινες επενδύσεις, δαπανήθηκαν πέρσι 1 δισ. ευρώ για ρεύμα από το Κοζλοντούι.

* Κοινωνική πολιτική: Ενταξη των 600.000 μεταναστών σε δουλειές με ασφαλιστικές καλύψεις. Πανευρωπαϊκή πολιτική για την επίλυση του συνολικού ζητήματος της λαθρομετανάστευσης.

* Εξωτερική πολιτική: Για το Σκοπιανό να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Χάθηκε η ευκαιρία το '90-'92 με την αποποίηση του πακέτου Πινιέιρο.

* Περιβάλλον. Βιώσιμη ανάπτυξη: Απεξάρτηση από λιγνίτη και στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για σταδιακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο που τελειώνει. Και οι κυβερνήσεις κοιμούνται.

* Παιδεία - Τεχνολογία: Να δοθεί στα παιδιά το κίνητρο για συμμετοχή σε μια σύγχρονη παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το περίφημο αναγνωστικό για τη «μακεδονική μειονότητα» είχε εκδοθεί το 1925 από το ελληνικό κράτος.

* Διακυβέρνηση - Δημόσια Διοίκηση: Επιστροφή των χρημάτων που χάθηκαν στο σκάνδαλο Siemens στα δημόσια ταμεία, πάταξη συνολικά της διαφθοράς.

Στο κλείσιμο, παρουσίασε ένα βαζάκι με μαύρο υγρό λέγοντας: «Αυτό είναι το δηλητηριασμένο νερό από τον Ασωπό. 200.000 άνθρωποι της περιοχής δεν έχουν να πιουν και δεν μπορούν να καλλιεργήσουν».

Είναι ανεπίτρεπτο να σύρονται στα αστυνομικά τμήματα και στα δικαστήρια ανήλικοι μαθητές.

Πέρσι τον Απρίλιο καλούσαν μαθητές να προσέλθουν στην ασφάλεια για προσωπικές τους υποθέσεις, θυμίζοντας εποχές χούντας… Τώρα ήρθαν και οι διώξεις με τις οποίες οδηγούνται στο εδώλιο, στις 25 Σεπτέμβρη στην πόλη μας, μαθητές που μαζί με συμμαθητές τους σε ολόκληρη τη χώρα αντέδρασαν σε μια εκπαιδευτική πραγματικότητα που τους στερεί τη ζωή και το μέλλον. Γι’ αυτό και αντιμετωπίζουν μία συντονισμένη επίθεση αυταρχισμού από διάφορα κέντρα.

1 Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων και κινητοποιήσεων.
2 Ζητάμε να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 1999 που επιτρέπει στις εισαγγελικές αρχές να ασκούν αυτεπάγγελτα ποινική δίωξη σε περιπτώσεις μαθητικών καταλήψεων.
3 Καταδικάζουμε οποιαδήποτε αστυνομική παρέμβαση στο χώρο του σχολείου.
4 Ζητάμε την απαλλαγή των μαθητών από κάθε κατηγορία.






“Φρόνιμα και ταπεινά πάω με κείνον που νικά.
Αν θέλεις να χαρείς τη λευτεριά νωρίς γίνε προδότης, γίνε.
Θα ‘ναι μαζί σου όλοι οι νόμοι και η πλερωμένη γνώμη.
Πέτα την ανθρωπιά σου, κι απ’ τον αφέντη πιάσου.
Κι άμα σε φτύσει αυτός, να κάθεσαι σκυφτός.
Και θα ‘χεις τα πρωτεία στη σάπια πολιτεία”

Κ. Βάρναλης



ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων
22-09-09

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Μην εμπιστεύεσαι την λύση του προβλήματος σε αυτούς που το δημιούργησαν. Είναι στο χέρι σου!


Εκλογές λοιπόν! Ο πρωθυπουργός αποφάσισε ότι χρειάζεται μια νωπή εντολή για να εφαρμόσει σκληρά και δυσάρεστα μέτρα «προκειμένου η οικονομία να ανακάμψει». Και πρότεινε για άλλη μια φορά μέτρα για την κρίση που βασίζονται ακριβώς στις ίδιες πολιτικές που τη δημιούργησαν.

Η ΝΔ «υπόσχεται» στους νέους ότι θα πάρει δυσάρεστες αποφάσεις, οι οποίες βέβαια δεν δυσαρεστούν ποτέ τους «παράγοντες της οικονομίας», τις τράπεζες, τους βιομήχανους, τους μεγαλομετόχους.

Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ φοράει σήμερα για άλλη μια φορά τα καλά του, αντιμετωπίζοντας τους πάντες με κατανόηση και υπόσχεται ένα νέο λαμπερό πακέτο για την οικονομία και τη ζωή μας. Πακέτο που αν κάποιος κοιτάξει λίγο κάτω από το περιτύλιγμά του διαπιστώνει πόσο ίδιο είναι με αυτό της ΝΔ, καθώς για παράδειγμα περιλαμβάνει αυξήσεις μικρότερες από μισό ευρώ την ημέρα. Σπουδαία φιλολαϊκή πολιτική!

Οι ίδιες οι προτάσεις του κάνουν σαφές ότι κανείς, και ιδίως οι νέοι και οι νέες δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από αυτό. Άλλωστε, είναι το ίδιο κόμμα που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν στήριξε καμία κινητοποίηση, κανένα αίτημα, καμία διεκδίκηση. Είναι το ίδιο κόμμα που άνοιξε το δρόμο:

• Στην ελαστική απασχόληση, στα μπλοκάκια, στα διάφορα προγράμματα stage και στην ανασφάλιστη εργασία των νέων.

• Στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

• Στην καταστροφή του περιβάλλοντος, με τους δασοκτόνους νόμους που έδωσαν το πράσινο φως σε κάθε είδους καταπατητές, στην εκποίηση των ελεύθερων χώρων, στην ιδιωτικοποίηση των ακτών, στα εργοστάσια λιθάνθρακα.

Μας λένε και οι δύο πόσο πολύ θα ήθελαν να αυξήσουν πραγματικά τους μισθούς και να εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας. Άλλα βλέπετε δεν υπάρχουν λεφτά. Όμως τόσα χρόνια ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ μείωσαν τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς (είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και 5η στον κόσμο σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς), ενώ αύξησαν τις δαπάνες για την καταστολή (νέα σώματα ασφαλείας, εξοπλισμός αστυνομίας), δεν φορολόγησαν την τεράστια εκκλησιαστική περιουσία ούτε τους πλούσιους (οι τράπεζες, αφού πρώτα πήραν 28 δισ., σήμερα συνεχίζουν να καταγράφουν τεράστια κέρδη –700 εκ. ευρώ ήταν τα κέρδη της Εθνικής το α΄ εξάμηνο του 2009). Όμως, τόσα χρόνια, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες μένουν κενές χιλιάδες θέσεις εργασίας και οι παρεχόμενες υπηρεσίες υποβαθμίζονται. Ακόμα, όταν μιλάνε για «ανάκαμψη» της οικονομίας, εννοούν αύξηση των κερδών και όχι μείωση της ανεργίας ή αύξηση των μισθών.
Μην επιτρέπεις να υποτιμούν την νοημοσύνη σου

Θα μας βάλουν πάλι εκβιαστικά διλήμματα, θα μιλήσουν για τον κίνδυνο της ακυβερνησίας (ενώ τόσα χρόνια που είχαμε ισχυρές κυβερνήσεις…), ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα σηκώσουν τους τόνους για να μας πείσουν πόσο μεγάλη άβυσσος τους χωρίζει, πόσο ανάγκη τους έχουμε για να λύσουμε τα προβλήματά μας. Μην τσιμπάς. Σκέψου με βάση τις πραγματικές ανάγκες των νέων ανθρώπων, τις ανάγκες σου.

Οι εκλογές δεν αλλάζουν τον κόσμο, τον κόσμο τον αλλάζουν οι αγώνες, οι διεκδικήσεις, η συλλογικότητα. Οι εκλογές όμως καταγράφουν το συσχετισμό δύναμης μέσα στην κοινωνία. Δείχνουν μέχρι πού είναι μια κοινωνία διατεθειμένη να φτάσει.

Σε αυτές τις εκλογές δείξε τους ότι δεν είμαστε πια διατεθειμένοι και διατεθειμένες:


• Να δουλεύουμε σε δουλειές με ημερομηνία λήξης και με μισθούς που μοιάζουν περισσότερο με χαρτζιλίκι και δεν μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια.

• Να περιμένουμε στην ουρά της ανεργίας την ίδια στιγμή που επιχειρήσεις και τράπεζες συνεχίζουν ακόμη και σήμερα –εν μέσω κρίσης– να έχουν τεράστια κέρδη ούτε θέλουμε να τσαλακώνουμε την αξιοπρέπεια μας κάνοντας ουρά έξω από βουλευτικά γραφεία για μια οκτάμηνη σύμβαση.

• Να βλέπουμε το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα να υποχρηματοδοτείται την ίδια στιγμή που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πριμοδοτούν την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και κάθε είδους κολεγίων.

• Να βλέπουμε το περιβάλλον να καταστρέφεται στο όνομα της «ανάπτυξής» τους και του κέρδους.

• Να βλέπουμε έναν ένοπλο αστυνομικό να δολοφονεί ένα δεκαπεντάχρονο παιδί. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να περιορίζονται τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες μας.
Είναι στο χέρι σου!

Σε αυτές τις εκλογές ενίσχυσε την αριστερά, όχι γιατί η αριστερά είναι σωτήρας ή έχει μαγικές λύσεις, αλλά γιατί η αριστερά είναι η μόνη πολιτική δύναμη που διεκδικεί να μη σηκώσουμε για άλλη μια φορά το βάρος των δικών τους επιλογών οι νέοι και οι νέες, οι οικονομικά ασθενέστεροι, αυτοί που τόσα χρόνια, ακόμη και όταν η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε φάση ανάπτυξης, καλούνταν «να κάνουν θυσίες», να μη ζητάνε πολλά… Ενίσχυσε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της ακροδεξιάς.

Ενίσχυσε το ενωτικό εγχείρημα της αριστεράς, τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, γιατί η ενότητα είναι το όπλο μας και ο μόνος τρόπος για να είναι οι αγώνες μας αποτελεσματικοί. Ενίσχυσε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι η μόνη πολιτική δύναμη που στήριξε, μέσα και έξω από τη Βουλή, από το άρθρο 16 μέχρι τον Δεκέμβρη, κάθε μεγάλη και μικρή κινητοποίηση για τα εργασιακά μας δικαιώματα, το περιβάλλον, τις ελευθερίες και την παιδεία. Γιατί απέδειξε ότι στηρίζει στην πράξη τους αγώνες, ότι προβάλλει διεκδικήσεις προκειμένου να βελτιώσουμε τη ζωή μας σήμερα και ότι μπορεί να πετυχαίνει και σημαντικές νίκες.

Δώσε τους να καταλάβουν ότι δεν μπορούν άλλο να υποτιμούν τη νοημοσύνη σου. Σε αυτές τις εκλογές δες, άκου, θυμήσου, σκέψου, στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάρε μέρος στη μάχη για την υπεράσπιση της κοινωνίας, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, της αξιοπρέπειάς μας. Είναι στο χέρι σου.
Δουλεύουμε για να ζούμε ή ζούμε για να δουλεύουμε;

Η ΝΔ μάς υπόσχεται ότι θα κάνει ακόμη πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας, διαλύοντας ότι έχει απομείνει από τα δικαιώματά μας, ενώ το ΠΑΣΟΚ αρνείται να δεσμευτεί ότι θα καταργήσει τους νόμους που έχουν φέρει την αγορά εργασίας ως εδώ (πώς να τους καταργήσει άλλωστε, αφού οι περισσότεροι είναι νόμοι δικών του κυβερνήσεων) και επαναφέρει τις προτάσεις του για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων για μια τετραετία. Μας λέει δηλαδή αντί να πληρώνει ο εργοδότης την ασφάλεια μας να την πληρώνουν όλοι οι φορολογούμενοι.

- Σταθερές θέσεις εργασίας για όλους και όλες τους νέους και αυξήσεις στους μισθούς ώστε να μπορούμε να ζούμε από τη δουλεία μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας ετησίως για μια πενταετία, μέσω της κάλυψης των χιλιάδων κενών θέσεων στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην πρόνοια, στην προστασία του περιβάλλοντος και την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.

Μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση χωρίς να κληθούμε πάλι εμείς να πληρώσουμε για τις επιπτώσεις της πολιτικής τους.
Παιδεία για όλους ή ιδιωτικά πανεπιστήμια και κολέγια;

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού έκανε ό,τι μπορούσε για να απαξιώσει τη δημόσια εκπαίδευση και να επιτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, τώρα αφήνει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα στην τύχη του, χωρίς πόρους, χωρίς δασκάλους και καθηγητές στα δημόσια σχολεία, ανοίγοντας νέα πανεπιστήμια χωρίς σχεδιασμό, απλώς και μόνο για να κερδίσει μερικές ψήφους από τις τοπικές κοινωνίες. Ακόμη, έστειλε μέσω της βάσης του 10 πελατεία στα κολέγια, τα οποία φροντίζει να ισοτιμήσει με τα δημόσια πανεπιστήμια. Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μείωσε τις δαπάνες για την παιδεία στο 3% του ΑΕΠ, όταν επί κυβερνήσεων του αυτές δεν ξεπερνούσαν το 3,2%, παρότι και τα δύο κόμματα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ορκίζονται ότι θα δώσουν τουλάχιστον 5% για τη δημόσια εκπαίδευση. Τέλος, για άλλη μια φορά το ΠΑΣΟΚ διά του προέδρου του δήλωσε ότι «δεν διαφωνεί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Τα προηγούμενα χρόνια με τους αγώνες μας πετύχαμε τη μη αναθεώρηση του άρθρου 16 και απομακρύναμε το ενδεχόμενο της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Σήμερα, διεκδικούμε αναβαθμισμένη δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους και όλες, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο, με αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση και την έρευνα.
Προστασία του περιβάλλοντος ή όλα στα κάρβουνα;

Από τον πιο μικρό χώρο πρασίνου μέχρι την πιο μεγάλη πυρκαγιά, τα σχέδια για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το βρώμικο λιθάνθρακα, η ρύπανση των νερών και η ιδιωτικοποίηση των ακτών, η καταστροφή του περιβάλλοντος έχουν τη σφραγίδα της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Έχουν τη σφραγίδα της πολιτικής που βάζει το κέρδη πάνω από το περιβάλλον, που βλέπει κάθε σπιθαμή γης και φυσικών πόρων ως άλλη μία ευκαιρία κερδοφορίας. Είναι η ίδια πολιτική που εφαρμόζεται διεθνώς και ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή. Το ΠΑΣΟΚ μιλάει σήμερα για «πράσινη ανάπτυξη», αλλά δεν μπορεί να πείσει κανέναν, αφού δεν στήριξε κανένα αίτημα για την προστασία του περιβάλλοντος –από την προσπάθεια να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 24 μέχρι τους αγώνες για την προστασία των χώρων πρασίνου από τα εμπορικά κέντρα.

Τα προηγούμενα χρόνια βρεθήκαμε μαζί με χιλιάδες πολίτες και συλλογικότητες σε όλη την Ελλάδα, υπερασπιζόμενοι το περιβάλλον, τα δάση, τα δημόσια αγαθά και συγκρουόμενοι με μεγάλα και επώνυμα οικονομικά συμφέροντα.

Δώσε δύναμη στη φωνή όσων υπερασπίζονται το περιβάλλον, ώστε να ακούγεται δυνατά για να πετυχαίνει νίκες, αποτρέποντας την περαιτέρω υποβάθμιση της φύσης και της ίδιας μας της ζωής.
Ελευθερίες και ελευθερία

Στο όνομα της «ασφάλειας» προωθούν την κατάργηση των δημοκρατικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων μας. Σφαίρες αστυνομικού σκότωσαν ένα 15χρονο παιδί και όμως νέες υπερεξοπλισμένες μονάδες, οπλισμένοι αστυνομικοί και εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης συνεχίζουν να βρίσκονται σε κάθε γωνία των πόλεων, λες και είμαστε υπό κατοχή. Μάλιστα, εν όψει της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, λαμβάνουν ακόμα πιο σκληρά μετρά. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν αρκετό για να κάνει την κυβέρνηση της ΝΔ χέρι-χέρι με το ΠΑΣΟΚ (με χαρακτηριστική τη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου για «μηδενική ανοχή στους λαθρομετανάστες») να υιοθετήσει ολόκληρη την ακροδεξιά ατζέντα Καρατζαφέρη, με πρώτο θύμα τους μετανάστες, που για άλλη μια φορά κατηγορούνται για οτιδήποτε συμβαίνει στη χώρα μας.

Υπερασπίσου, απέναντι στον ακροδεξιό λαϊκισμό, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Άξονες Πολιτικής για τις Μικρές και τις Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει 900.000 Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις.





1. Ίδρυση Δημόσιας Τράπεζας Ειδικού
Σκοπού


Ίδρυση νέας δημόσιας τράπεζας (ή αξιοποίηση του ΤΕΜΠΜΕ ή μιας ήδη υπάρχουσας Τράπεζας με τον πλήρη δημόσιο έλεγχο της), ως τράπεζας Ειδικού Σκοπού, η οποία θα ασκεί εξαιρετικά ευνοϊκή χρηματοπιστωτική πολιτική προς τις Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές.
Η Τράπεζα αυτή θα είναι Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης των εθνικών και
κοινοτικών προγραμμάτων που έχουν προσανατολισμό τις Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις και τους Επαγγελματίες.

Στόχος: Να εφαρμοστεί ειδική πολιτική, με ρήτρες και δεσμεύσεις, για την ουσιαστική ποσοστιαία πρόσβαση με διαφανή κριτήρια των πολύ μικρών επιχειρήσεων στα Εθνικά και Κοινοτικά προγράμματα.
Άμεση αναμόρφωση του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με προσανατολισμό την στήριξη και την ενίσχυση των Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
2. Νέος προσανατολισμός του Ταμείου Εγγυοδοσίας

Αλλαγή στον προσανατολισμό του ΤΕΜΠMΕ, τον τρόπο, τους όρους, τις προϋποθέσεις υπαγωγής και επιδότησης με στόχο:
• Τη στήριξη πρώτα από όλα και κυρίως με νέους ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης των πολύ μικρών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των προσωπικών και οικογενειακών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
• Άτοκα δάνεια για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη με εγγύηση 100% των δανείων αυτών από το ελληνικό δημόσιο
3. Αντικατάσταση της «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.»

Αναμόρφωση πτωχευτικού δικαίου και Νέος Δημόσιος Φορέας Πιστοληπτικού Ελέγχου με αντικατάσταση της απαράδεκτης και ανάλγητης «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.» που ελέγχουν οι Τράπεζες, από μια Δημόσια υπηρεσία η οποία θα λειτουργεί με νέα, αποκλειστικά κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια.
4. Περιορισμός σε Εμπορικά Κέντρα-Πολυκαταστήματα

Να χαρακτηριστούν οι αγορές του Λεκανοπεδίου Αττικής και του Νομού Θεσσαλονίκης ως ΚΟΡΕΣΜΕΝΕΣ περιοχές και να απαγορευτεί η αδειοδότηση νέων super markets, πολυκαταστημάτων και μεγάλων εμπορικών κέντρων.
Να επανεξετασθεί και να οριοθετηθεί εκ νέου η λειτουργία των ήδη υπαρχόντων.
Στις υπόλοιπες αγορές να τεθούν ουσιαστικοί περιοριστικοί όροι στη λειτουργία των υπαρχόντων πολυκαταστημάτων και αυστηροί περιορισμοί στην αδειοδότηση νέων.
5. Τουρισμός

Υποστήριξη σχεδίων συνεργασιών μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων γύρω από τον κλάδο του τουρισμού.
6. Μεταποίηση

Ενίσχυση των Μικρών και Πολύ Μικρών μεταποιητικών εξαγωγικών επιχειρηματικών μονάδων με συγκεκριμένες στοχεύσεις, με στόχο τη στήριξη θέσεων εργασίας στην Ελλάδα
7. Στήριξη του OAEE

• Κρατική κάλυψη των ελλειμμάτων του ΟΑΕΕ και στήριξή του για την αναβάθμιση των συντάξεων και των παροχών του
• Διαμόρφωση της σύνταξης στη βάση των 10 καλύτερων ετών ασφάλισης.
• Χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ στο 0,62% του ΑΕΠ.
• Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Δημόσιος Έλεγχος των τραπεζών
Εφαρμογή μιας στρατηγικής δημοσίου ελέγχου των τραπεζών με πρώτο βήμα τη συγκρότηση δημόσιου πυλώνα από την Εθνική Τράπεζα, την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με τον πλήρη δημόσιο έλεγχό τους, ώστε το χρηματοπιστωτικό σύστημα να λειτουργήσει αποκλειστικά με νέα αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια ενάντια στη σημερινή τραπεζική κερδοσκοπία .

Πάγωμα για έναν, τουλάχιστον, χρόνο, χωρίς επιβάρυνση, των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες των Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Τα ποσά των ακάλυπτων επιταγών να θεωρούνται ως ζημίες ούτως ώστε να μην επιβαρύνονται φορολογικά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με εικονικά έσοδα που δεν πρόκειται ποτέ να εισπράξουν.

Τα αναπάντητα ερωτήματα από τη Δ.Ε.Θ. και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ


1) Εισοδήματα

Η Νέα Δημοκρατία προαναγγέλλει «πάγωμα» μισθών, ενώ το ΠΑΣΟΚ από την άλλη, εκμεταλλευόμενο τον χαμηλότερο πληθωρισμό της ελληνικής οικονομίας, προαναγγέλλει αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού.

Προαναγγέλλει επί της ουσίας ένα τριετές πρόγραμμα λιτότητας, τη στιγμή που θεωρεί ως προοδευτική πρόταση την αύξηση του βασικού μισθού ενός αποφοίτου υποχρεωτικής εκπαίδευσης κατά 30 λεπτά την ημέρα.

Θυμίζουμε ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ, δηλαδή η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ, υπέγραψαν την επαίσχυντη Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που προβλέπει αυξήσεις 80 λεπτών την ημέρα.

Στην ουσία και οι δύο προτείνουν μια τελείως παράλογη εισοδηματική πολιτική σε περίοδο κρίσης, ακόμα και για «ορθόδοξους» οικονομολόγους.

Ρωτάμε λοιπόν:

Πώς είναι δυνατόν να ξεφύγει η οικονομία από την κρίση αν δεν ενισχυθούν τα πραγματικά εισοδήματα, ώστε να ενισχυθεί η κατανάλωση και με αυτό τον τρόπο να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει νομοθετική ρύθμιση για διορθωτικό ποσό στον κατώτατο μισθό, 200 ευρώ το τρέχον έτος συν 100 ευρώ το επόμενο, ώστε ο κατώτατος μισθός να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
2) Ανεργία

Τη στιγμή που η ανεργία καλπάζει, μεσούσης της κρίσης (8,6% τον Ιούνιο), ενώ μαζί με την «κρυφή» ανεργία, οι άνεργοι εκτιμώνται στους 1,1 εκατομμύρια, δεν ακούστηκε κανένας προγραμματισμός από τα δύο κόμματα για το πώς θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας σε περίοδο κρίσης.

Η μόνη αναφορά του Γ. Παπανδρέου σε πολιτική για την μείωση της ανεργίας ήταν η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων για μια τετραετία.

Με αυτό το μέτρο, που στην ουσία αποτελεί ένα ακόμη δώρο για την εργοδοσία, δεν καταπολεμάται σε καμία περίπτωση η ανεργία αφού στην ουσία, οι εργοδότες θα προτιμούν νέους εργαζομένους από τους μεγαλύτερος και έτσι απλά θα μετακυλύεται ηλικιακά η ανεργία. Ρωτάμε λοιπόν να μάθουμε:

Με ποιον συγκεκριμένο τρόπο τα δύο μεγάλα κόμματα σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την καλπάζουσα ανεργία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ξεκάθαρα ως στόχο τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας ετησίως για μια πενταετία μέσω κάλυψης των χιλιάδων οργανικών κενών στην εκπαίδευση, στην υγεία στην πρόνοια και μέσω της αύξησης των δημόσιων επενδύσεων.
3) Εργασία

Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του στη ΔΕΘ έκανε αναφορά σε «εργασιακό μεσαίωνα» περιγράφοντας τις εργασιακές σχέσεις. Αυτό που ξέχασε βέβαια να αναφέρει είναι ότι αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας, που όντως υπάρχει, είναι δημιούργημα μιας σειράς νομοθετημάτων τόσο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Ρωτάμε λοιπόν:

Θα καταργήσουν κάποιον από τους νόμους που έχουν καταντήσει την ελληνική αγορά εργασίας την πιο ευέλικτη στην Ευρώπη:

• Το ν. 2639/98 του ΠΑΣΟΚ που επεκτείνει τη μερική απασχόληση στο δημόσιο τομέα;

• Το ν. 2874/2000, επίσης του ΠΑΣΟΚ, που θεσπίζει την αύξηση του ορίου απολύσεων και την περαιτέρω διευθέτηση του χρόνου εργασίας;

• Το ν. 2956/2001 επίσης του ΠΑΣΟΚ που καθιερώνει τη δημιουργία εταιριών που υπενοικιάζουν εργαζόμενους σε άλλες επιχειρήσεις; Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως η «υπόθεση Κούνεβα» είναι προϊόν αυτού του νόμου.

• Τους ν. 3385/2005 και 3429/2005 της Νέας Δημοκρατίας που απορρυθμίζουν πλήρως την αγορά εργασίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την κατάργηση των παραπάνω νόμων.
4) Στρατιωτικοί εξοπλισμοί

Ούτε ο κ. Καραμανλής ούτε ο κ. Παπανδρέου έκαναν την παραμικρή αναφορά σε μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και 13η στον κόσμο σε στρατιωτικές δαπάνες με 4,1% του ΑΕΠ.

Ενώ είναι πρώτη στην Ευρώπη και 5η στον κόσμο σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς για την περίοδο 2004-2008. Και όλα αυτά την στιγμή που υπολείπεται σημαντικά σε δαπάνες για την παιδεία, την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Θέτουμε λοιπόν το ερώτημα τόσο στον κ Καραμανλή όσο και στον κ. Παπανδρέου. Ρωτάμε λοιπόν:

Σκοπεύουν να μειώσουν δραστικά τα εξοπλιστικά προγράμματα ώστε να εξοικονομήσουν πόρους για τις βασικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας; Σκοπεύουν να σηκώσουν κεφάλι στις επιταγές της διεθνούς αμυντικής βιομηχανίας και του ΝΑΤΟ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη άμεση μείωση των εξοπλιστικών δαπανών στο μισό.
5) Τράπεζες

Η κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω κρίσης, κατάφερε να διασφαλίσει 28δις. για τις τράπεζες. Ταυτόχρονα οι τράπεζες απομυζούν το δημόσιο πλούτο, αφού αξιοποιούν ένα ληστρικό μηχανισμό που τους επιτρέπει να δανείζονται με 1% από την ΕΚΤ ( τη στιγμή που το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί απευθείας να δανειστεί από την ΕΚΤ) και στη συνέχεια δανείζουν με 5% το ελληνικό δημόσιο, κερδίζοντας εκατομμύρια.

Η πρακτική αυτή, μεταξύ άλλων, εκτόξευσε τα κέρδη των τραπεζών το πρώτο εξάμηνο το 2009, ενώ καταληστεύει το δημόσιο χρήμα.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν περιόρισαν την αυθαιρεσία των τραπεζών, αλλά φρόντισαν επιμελώς να την θέσουν σε ασυλία.

Ο κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, παρόλο που στο ρητορικό επίπεδο παρουσιάστηκε λάβρος κατά των τραπεζών( δήλωσε ότι θα «περιορίσει την αυθαιρεσία των τραπεζών») δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο.

Ρωτάμε λοιπόν:

• Πώς θα συνεισφέρουν οι τράπεζες με τα υψηλά τους κέρδη στην ανάληψη των βαρών που γεννά η κρίση; Με ποιόν τρόπο θα κλείσει η ληστρική ψαλίδα επιτοκίων χορηγήσεων – καταθέσεων, πώς θα μειωθούν τα μπόνους, πως θα σταματήσει η αυθαιρεσία χωρίς ουσιαστικό ρόλο του δημοσίου;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα μέσω της ανάκτησης του ελέγχου της Εθνικής Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής. Προτείνει επίσης την ίδρυση τραπεζών ειδικού σκοπού τόσο για τη στέγη όσο και για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
6) Εκποίηση δημόσιας περιουσίας

Την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ για τις ιδιωτικοποιήσεις την γνωρίζουμε πολύ καλά και ο κ. Καραμανλής στη ΔΕΘ κατέστησε σαφές ότι θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία τους στη ΔΕΘ άφησε πολλά ερωτηματικά σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις. Συγκεκριμένα:

• Ενώ όταν ψηφιζόταν η παράδοση του ΟΤΕ στην D.T. το ΠΑΣΟΚ δήλωνε ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία, σήμερα μιλά απλώς για «επαναδιαπραγμάτευση». Το ίδιο ισχύει και με την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, όπου το ΠΑΣΟΚ είχε υποστηρίξει τη συμμετοχή του δημοσίου στο νέο σχήμα, ενώ σήμερα ακόμη και αυτό το αφήνει ανοιχτό. Το ίδιο ισχύει για την συμφωνία του ΟΛΠ με την COSCO (η «ακύρωση» της συμφωνίας έγινε «επαναδιαπραγμάτευση»).

• Για την ανάγκη ανάκτησης του δημόσιου ελέγχου τηςικής ο κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ δήλωσε ασαφώς ότι στο τραπεζικό σύστημα υπάρχει η ανάγκη ενός πυλώνα που το ελληνικό δημόσιο «θα έχει λόγο».

• Για τα ΕΛ.ΠΕ ο κ. Παπανδρέου, παρόλο που ρωτήθηκε στην ΔΕΘ, δεν είπε τι προτίθεται να κάνει. Ένοχη σιωπή. Υπογραμμίζουμε ότι το ερώτημα αυτό το έχουμε θέσει κι εμείς σε σχέση με το μάνατζμεντ των ΕΛΠΕ και έχει ιδιαίτερη σημασία διότι είναι μέσω των ΕΛΠΕ που το ελληνικό δημόσιο συμμετέχει στον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης.

Οι παλαιότερες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ιδιωτικοποίησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο: τον ΟΤΕ (66%), την Εθνική Τράπεζα, την Εμπορική Τράπεζα, την Γενική Τράπεζα, την ΕΤΒΑ, την Τράπεζα Κρήτης, τη ΔΕΗ (49%), τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τον ΟΠΑΠ (25,5%), τις ακτές και μαρίνες της Αττικής, την Ολύμπικ Κέτερινγκ, τα ΚΑΕ, τα Ελληνικά Πετρέλαια (64,1%), το Καζίνο της Πάρνηθας, τον ΟΛΠ (25,5%), τον ΟΛΘ (25,7%) την ΕΥΔΑΠ (48,9%). Η τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2004 συμπεριέλαβε ως στόχο την ιδιωτικοποίηση της Νέας ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ, των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων, των ΕΛΤΑ και της Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας. Ρωτάμε λοιπόν:

Θεωρούν ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις ό,τι έγινε, έγινε; Με δεδομένη την κρίση, είναι αυτή η επιλογή μια δικαιωμένη επιλογή;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την ανάκτηση από το δημόσιο των εταιριών στρατηγικής σημασίας.
7) Φορολογικό σύστημα

Σε σχέση με τη φορολογία γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ

(α) μείωσε το φορολογικό συντελεστή για τις ΑΕ και ΕΠΕ από το 35% στο 25%

(β) αύξησε τον ΦΠΑ από το 18% στο 19%

(γ) διατήρησε την άδικη για τους πολλούς σχέση μεταξύ των έμμεσων και άμεσων φόρων (60-40)

(δ) σχεδόν εκμηδένισε την φορολογία της περιουσίας και των εισοδημάτων της εκκλησίας

(ε) διατήρησε τον φορολογική ασυλία των εφοπλιστών, ακολουθώντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Σε σχέση με τη φορολογία ο κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ παρόλο που μίλησε για ένα «δίκαιο φορολογικό σύστημα»:

(α) Εξήγγειλε την παραπέρα μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μη διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων, υποτίθεται για αναπτυξιακούς λόγους (επενδύσεις – θέσεις εργασίας).

Πέρα από το ότι είναι γνωστό πως τα μη διανεμόμενα κέρδη δεν χρησιμοποιούνται κατ’ ανάγκη για επενδύσεις αλλά μέσω λογιστικών αλχημειών επιστρέφουν στους μεγαλομετόχους των επιχειρήσεων. Ο συντελεστής αυτός είναι ήδη πολύ μικρός, 25%.

Ρωτάμε λοιπόν:

Που θα πάει ο συντελεστής αυτός; στο 10% στο 5% στο 0% δηλ κέρδη χωρίς κανέναν απολύτως φόρο;

(β) Μίλησε για ενιαία φορολογική κλίμακα στην οποία θα μπαίνουν όλα τα εισοδήματα αλλά άφησε ασαφές το ποια θα είναι αυτή η ενιαία κλίματα, ποιο το αφορολόγητο όριο.

Μόνο με λεπτομερή στοιχεία, που το ΠΑΣΟΚ, όμως, επιμελώς αποκρύπτει, μπορεί κανείς να κρίνει αν προτείνει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Ρωτάμε λοιπόν:

Πόσα κλιμάκια θα έχει και τι συντελεστές σε κάθε κλιμάκιο;

(γ) Δεν έκανε καμία αναφορά στο δίκαιο και αναγκαίο μέτρο της τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας, παρόλο που υποτίθεται ότι αυτό είναι στοιχείο του προγράμματός του όπως αυτό αναγράφεται στην ιστοσελίδα του. Ρωτάμε λοιπόν:

Ποια είναι η θέση τους για την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας;

(δ) Δεν έκανε καμία αναφορά στην άδικη σχέση των έμμεσων – άμεσων φόρων παρόλο που και αυτό υποτίθεται ότι είναι στοιχείο του προγράμματός του και μάλιστα «άμεσης προτεραιότητας». Ρωτάμε λοιπόν:

Θεωρούν ότι η αναλογία άμεσων –έμμεσων φόρων είναι δίκαιη;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προτείνει με λεπτομέρεια ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα
8) Κοινωνική ασφάλιση

Για τη ΝΔ γνωρίζουμε ότι, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της στις εκλογές του 2000, με την αντιασφαλιστική μεταρρύθμισή (ν. Πετραλιά) και τη ρύθμιση για ΒΑΕ που «πέρασε» το φωτεινό καλοκαίρι περιέκοψε ασφαλιστικά δικαιώματα και επιδείνωσε την ήδη δυσμενή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων.

Ιδιαίτερη ανησυχία όμως προκαλούν και όσα είπε ο κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ όπου δήλωσε ότι προτίθεται να «ανοίξει το ασφαλιστικό».

Ο κ. Παπανδρέου ούτε λίγο ούτε πολύ επανέφερε τη βασική φιλοσοφία των προτάσεων Γιαννίτση, όπου ανατρέπεται ο δημόσιος και αναδιανεμητικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος.

Προωθείται το σύστημα των τριών πυλώνων όπου περιλαμβάνει (α) μία εθνική σύνταξη για όλους η οποία είναι τόσο χαμηλή που καταντάει προνοιακό επίδομα (500 ευρώ το άτομο και 950 το ζευγάρι είπε ο κ. Παπανδρέου), (β) ένα μέρος ανταποδοτικών των εισφορών που έχει καταβάλει ο εργαζόμενος και (γ) αμιγώς ιδιωτική ασφάλιση.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του στη ΔΕΘ διακήρυξε τη διάσπαση του κλάδου υγείας – πρόνοιας όχι μόνο για το ΙΚΑ αλλά και για τα 4 μεγάλα ταμεία αφού δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην «κοινοπραξία των τεσσάρων μεγάλων ασφαλιστικών φορέων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ) με στόχο τον από κοινού έλεγχο των δαπανών υγείας.»

Ρωτάμε λοιπόν:

Είναι στις προθέσεις τους να προωθήσουν ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων; Θα πληρώσει ποτέ το δημόσιο τα χρέη του προς τα ασφαλιστικά ταμεία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εδώ και χρόνια προτείνει την ουσιαστική στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος.
9) Παιδεία

Ενώ τα δύο κόμματα μιλούν για ενίσχυση της δημόσιας, δωρεάν παιδείας έχουν στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση της παιδεία με την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό είναι διακηρυγμένος στόχος της ΝΔ, ενώ ο κ. Παπανδρέου - παρόλο που πρόκειται για θέμα που δίχασε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ κατά την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος - επανέλαβε στη ΔΕΘ τη θέση του ότι ο ίδιος δεν διαφωνεί με τα «μη-κρατικά ιδρύματα» στην εκπαίδευση. Ρωτάμε λοιπόν:

Με ποιόν ακριβώς τρόπο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και κολέγια θα ενισχύσουν την δημόσια, δωρεάν παιδεία (δεδομένης μάλιστα της πολύ κακής αντίστοιχης εμπειρίας από τον χώρο της υγείας).

Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι γνωστό σε όλους είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έχει κάνει αγώνες για αυτό.
10) Υγεία

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ όταν μίλαγε για σπατάλη έδινε για παράδειγμα τα Νοσοκομεία. Παρόλο που τα χρέη τους είναι πράγματι πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, η αναφορά του κ. Παπανδρέου στον χαρακτηρισμό των ελληνικών νοσοκομείων από τον ΟΟΣΑ ως «άντρο διαφθοράς» και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία λέει ότι αυτά «λειτουργούν με 30% άνω του κόστους» απ’ ότι θα χρειαζόταν. Ρωτάμε λοιπόν:

Είναι αρκετά τα λεφτά που δίνονται για την υγεία, ή μήπως προοιωνίζεται παραπέρα μείωση των δαπανών για τη δημόσια υγεία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη γενναία αύξηση των δαπανών για την υγεία και κυρίως την άμεση κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό. Ούτε μια κενή οργανική θέση.
11) Πράσινη Ανάπτυξη

Για άλλη μια φορά, το ΠΑΣΟΚ εξαγγέλλει την "πράσινη ανάπτυξη" χωρίς να μπαίνει σε λεπτομέρειες για τις λεπτομέρειες των πολιτικών και μέτρων που θα λάβει, χωρίς να περιγράφει συγκεκριμένους όρους εφαρμογής των σχεδιασμών. Η "πράσινη ανάπτυξη" του ΠΑΣΟΚ τείνει να αποτελέσει έναν όρο-λάστιχο, που μέσα χωρούν τα πάντα - αρκεί να (λένε ότι) έχουν μια δόση περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Ρωτάμε λοιπόν:

Θα καταργηθεί ο "δασοκτόνος" νόμος Δρυ; Θα κυρωθούν άμεσα οι δασικοί χάρτες; Θα καταργηθεί η "εκτός σχεδίου" δόμηση; Θα αποτραπούν τα σχέδια γιγαντιαίων τουριστικών μονάδων με γήπεδα γκολφ, σε εκτάσεις που το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς ορίζεται από τα χρυσόβουλα των σουλτάνων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει μια σειρά μέτρων τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και μια στρατηγική για τον συνολικό οικολογικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας.

* διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη τύπου με θέμα "Τα αναπάντητα ερωτήματα από τη Δ.Ε.Θ. και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ"

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

"Αγωνιζόμαστε για τις παλιότερες, τις σημερινές, αλλά και τις μελλοντικές γενιές"




Γιατί να ψηφίσει κάποιος ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί κάποιος που “όλη του τη ζωή ανήκε και εξακολουθεί να ανήκει στον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς”, κάποιος “που ακούει μελοποιημένο Μανόλη Αναγνωστάκη”, να ψηφίσει και πάλι ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε: “Όλα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα έχουν θυμώσει και πληγώσει τον κόσμο μας. Όμως το εγχείρημά μας ήταν από την αρχή ένα εγχείρημα που ξέραμε ότι θα έχει δυσκολίες.

Το να επιμένει κανείς στην προοπτική της ενότητας του χώρου της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς, προσπαθώντας να ξεπεράσει την παθογένειά της, τις διασπάσεις, είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, έχει σκαμπανεβάσματα. Είμαστε όμως απολύτως βέβαιοι ότι είναι ο σωστός δρόμος και η σωστή επιλογή. Σ’ αυτή την εκλογική μάχη θα δώσουμε έναν αγώνα όχι για την πάρτη μας, αλλά για την κοινωνία. Έναν αγώνα και για τις παλιότερες γενιές των αριστερών, κυρίως όμως για τις σημερινές γενιές των νέων ανθρώπων, των εργαζόμενων, όλων όσοι περνάνε δύσκολα, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές. Η ύπαρξη, η προοπτική και η συνέχεια του χώρου της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς στα πολιτικά πράγματα του τόπου αποτελεί εγγύηση γι' αυτό που εμείς λέμε 'ασπίδα αλληλεγγύης και κοινωνικής προστασίας'”.

Αναφερόμενος δε στους νέους ψηφοφόρους, επισήμανε πως "απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σ’ αυτούς τους ανθρώπους όχι για εκλογικούς λόγους. Κυρίως διότι είναι εκείνη η κοινωνική κατηγορία που βρίσκεται σήμερα βουτηγμένη στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα” και πρόσθεσε πως “δεν απευθυνόμαστε με συναισθηματισμό, αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις. Προτάσεις διεκδίκησης, πάλης, αγώνα, διότι τίποτα δεν χαρίζεται σ’ αυτή τη ζωή, όλα κατακτιούνται όταν διεκδικούνται. Και είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε έναν ιδιαίτερο τρόπο να συνομιλούμε με αυτόν τον κόσμο και ότι η επιλογή του, που θα είναι μια κρίσιμη επιλογή, στις 4 Οκτώβρη, θα είναι η σωστή επιλογή”.

Την επόμενη ημέρα συλλογικά θα χαράξουμε την πορεία μας

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη ανακοίνωση της Ανανεωτικής Πτέρυγας, ο Αλ. Τσίπρας είπε πως “όλες οι επισημάνσεις είναι σοβαρές και τις παίρνουμε όλοι υπόψη μας. Το τι θα γίνει μετά, έχει να κάνει βεβαίως με τις εξελίξεις, έχει να κάνει όμως και με το ότι θα υπάρξουν πλατιές δημοκρατικές διαδικασίες και στο κόμμα μου και στη συμμαχία μας, στον ΣΥΡΙΖΑ, και συλλογικά θα χαράξουμε την πορεία μας”. Υπογράμμισε πως ένα πρόβλημα που βγήκε στην επιφάνεια αυτές τις μέρες ήταν “η αδυναμία πλατιών δημοκρατικών διαδικασιών, προκειμένου μέσα από τις όποιες διαφορετικές απόψεις να μπορούμε να επιλύουμε τα προβλήματα πιο εύκολα”.

Η ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά έχει προοπτική και συνέχεια

“Υπάρχει απόλυτη πεποίθηση όλων μας”, πρόσθεσε, “να προχωρήσουμε μαζί, με όχημα και στόχο τη δημοκρατία διασφαλίζοντας την προοπτική και τη συνέχεια του πολιτικού χώρου που εκφράζει ο ΣΥΝ, που είναι η ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά. Κανείς δεν μπορεί και δεν δικαιούται να προσάψει λογικές είτε αποστασίας είτε λογικές, θα ’λεγε κανείς, βοήθειας του συστήματος σε πολιτικά πρόσωπα ιστορικά, από συντρόφους που έχουν μέσα από τη διαδρομή τους επηρεάσει καταλυτικά τα πολιτικά πράγματα στην αριστερά”.

Στον πόλεμο πάμε να κερδίσουμε

“Τέσσερις μήνες τώρα, κάνουμε όλοι με συλλογικό και δημόσιο τρόπο αυτοκριτική. Ο καθένας την αυτοκριτική του και όλοι με συλλογικό τρόπο προσπαθούμε να βρούμε τρόπους και διεξόδους για να συνεχίσουμε το ενωτικό μας εγχείρημα”.

“Δεν σκέφτομαι καν αυτό το ενδεχόμενο”, σημείωσε σε ερώτηση αν θα παραιτηθεί εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπει στη Βουλή: “Όταν πηγαίνει κανείς στον πόλεμο, δεν πάει για να τον χάσει, πάει για να τον κερδίσει. Δεν σκέφτομαι καν την προοπτική να μην έχει συνέχεια αυτός ο χώρος. Ξέρω ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα σχέδια που εξυφαίνονται σήμερα, όχι μονάχα από τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά από όσους θέλουν να ξεμπερδεύουν με αυτή την ενοχλητική φωνή. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη και κυρίως δεν θα τους κάνουν τη χάρη οι προοδευτικοί πολίτες”.

Για τις “δομικές διαφορές” στον ΣΥΡΙΖΑ

“Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πρωτοποριακό εγχείρημα, το οποίο έχει συγκεντρώσει κόμματα, πολιτικές συλλογικότητες, από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες.

Δεν ήμασταν μαζί όλα αυτά τα χρόνια, περπατάγαμε μαζί σε κοινούς στόχους. Βρεθήκαμε μαζί στα κινήματα και αποφασίσαμε να συνάψουμε μια μεγάλη συνεργασία, χωρίς ο καθένας να παραμερίζει τις δικές του απόψεις, τις δικές του πολιτικές αφετηρίες.

Ο στόχος της πλατιάς συνεργασίας ήταν να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη ελπίδα στον λαό για την προοπτική μιας μεγάλης παράταξης της αριστεράς, που θα μπορέσει να αλλάξει τους συσχετισμούς προς όφελος των δυνάμεων της κοινωνίας.

Βεβαίως υπάρχουν δομικές διαφορές. Όμως αυτές δεν μας αποτρέπουν από το να έχουμε ένα επεξεργασμένο πλαίσιο προγραμματικών στόχων, στους οποίους όλοι συμφωνούμε, και πιστεύουμε ότι σ' αυτό το πλαίσιο μπορεί να επιτευχθεί μια πλατύτερη συμφωνία και πλειοψηφία ευρύτερων δυνάμεων, όχι μόνο από το δικό μας χώρο, και μ' αυτό το πρόγραμμα και μ' αυτή τη στόχευση πηγαίνουμε και προχωράμε όλοι μαζί”.

Για τις “πολιτικές διαφωνίες” με τον Αλ. Αλαβάνο

“Την ώρα της μάχης, οι διαφορές, οι διαφωνίες και οι αντιπαραθέσεις είναι με αυτούς που είναι απέναντί σου, όχι με αυτούς που είναι δίπλα σου. Πολιτικές διαφορές έχουμε πάρα πολλές σε έναν ζωντανό και ζωηρό πολιτικό οργανισμό όπως αυτός της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς. Και είμαστε περήφανοι που τις έχουμε, δεν τις κρύβουμε κάτω από το χαλί και τις συνθέτουμε δημιουργικά.

Την ώρα της μάχης όμως, είμαστε όλοι στρατιώτες, παραμερίζουμε επιμέρους διαφορές και διαφωνίες και δίνουμε τη μάχη μας. Είμαι βέβαιος πως θα συνδράμουν στην προσπάθειά μας όλα τα στελέχη του χώρου μας, από όποια θέση επιλέξουν”.

Πιέσεις του πολιτικού κατεστημένου για αυτοδυναμία ή “μεγάλο συνασπισμό

“Σ' αυτήν την εκλογική μάχη πηγαίνουμε με απόλυτη σαφήνεια στόχων. Έχουμε το πρόγραμμά μας και θέλουμε να αλλάξουμε την πολιτική ατζέντα προτείνοντας μια διαφορετική ρότα και κατεύθυνση για τη χώρα.

Το δίλημμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν είναι αν θα υπάρξει δεύτερη προσφυγή στις κάλπες ή συνεργασία με την αριστερά. Το δίλημμα που υπάρχει, τίθεται και θα τεθεί με μεγάλη ένταση το επόμενο διάστημα από τους κυρίαρχους κύκλους του πολιτικού κατεστημένου θα είναι δεύτερη προσφυγή στις κάλπες ή ασφυκτικές πιέσεις για έναν μεγάλο συνασπισμό, για να προωθηθούν αντιλαϊκά μέτρα. Σ' αυτή την προοπτική εμείς με νύχια και με δόντια θα προσπαθήσουμε να αντισταθούμε και να βγούμε ισχυροί για να την αποτρέψουμε”.

Όλοι δεσμεύονται απ' τις κοινές αποφάσεις

Σε ερώτηση για “την άρνηση στελεχών, όπως η Α. Φιλίνη, να αποκλείσουν συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά,”, σημείωσε πως: “Αναφέρεστε σε στελέχη με ιστορική διαδρομή, με τις ιδιαίτερες απόψεις τους βέβαια, δεν μπορεί όμως κανείς να τους προσβάλλει με αυτόν τον τρόπο λέγοντας ότι 'θα φύγουν, θα αποστατήσουν'». Έχουν μια ιστορική διαδρομή, ποτέ τους δεν συνεργάστηκαν με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Άλλοι συνεργάστηκαν με το ΠΑΣΟΚ, άλλοι φύγανε προς το ΠΑΣΟΚ.

Η δέσμευση όλων των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι η προγραμματική και πολιτική δέσμευση των κοινών αποφάσεων και προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ”.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει απαντήσει στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

“Οι μόνοι οι οποίοι, το προηγούμενο διάστημα, δια του προέδρου της κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, του Αλ. Αλαβάνου, καταθέσαμε προτάσεις και άξονες κοινής δράσης και συνεργασίας με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήμασταν εμείς και απάντηση δεν πήραμε, παρά μόνο αοριστόλογες προτάσεις περί 'της ανάγκης ευρύτερης συνάντησης και συνεργασίας'».

Για μας, η συνεργασία είναι ζήτημα προϋποθέσεων. Με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα, με βάση τις προγραμματικές του θέσεις, τα όσα εφήρμοσε όταν ήταν κυβέρνηση και τα όσα ψήφισε από κοινού στο Κοινοβούλιο μαζί με την κυβέρνηση, από την περίοδο του άρθρου 16 ώς σήμερα, υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα.

Ήμασταν πάντα ανοιχτοί στην κοινή δράση και στη συζήτηση, πάνω σε συγκεκριμένους προγραμματικούς άξονες. Οι απαντήσεις που παίρνουμε διαρκώς είναι απαντήσεις απαξιωτικές, δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, του κ. Πάγκαλου. Ή είναι απαντήσεις όπως αυτές του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, κ. Μπεγλίτη, όπου δήλωσε ότι 'δεν θα ενδιαφερθεί το ΠΑΣΟΚ για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πάει σε δεύτερες εκλογές', όπου εγώ προσθέτω και μια παρένθεση: 'μπορεί να δεχθεί και πιέσεις για μεγάλο συνασπισμό'".

Ο στόχος στις εκλογές

“Κάθε φορά, σημασία έχει όχι μονάχα το απόλυτο νούμερο, αλλά η σύγκριση στόχων και προσδοκιών με το αποτέλεσμα. Αντιλαμβάνεστε ότι αν οι μισοί από αυτούς που συνειδητά επέλεξαν, τον Ιούνη, να μην προσέλθουν στην κάλπη, έρθουν με συνειδητή απόφαση να ψηφίσουν, οι συσχετισμοί και το αποτέλεσμα θα είναι πολύ διαφορετικό.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς έχουμε επίγνωση των δυσκολιών και των προβλημάτων μας και ο στόχος μας είναι στις 5 Οκτωβρίου να έχουμε 3% και τη δική σας ψήφο. Από 'κει και πέρα, βέβαια, αντιλαμβάνεστε ότι οι πολιτικές μας επιδιώξεις είναι πολύ σημαντικότερες από την απλή μας επιβίωση. Είναι να παίξουμε καθοριστικό ρόλο στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις με τις προτάσεις, με τις θέσεις και με τους αγώνες μας”.

Η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενοχλεί

“Έχει ενισχυθεί η άποψη, λόγω της πολιτικής αριθμητικής των δημοσκοπικών και στατιστικών δεδομένων, ότι η μη παρουσία μας στο επόμενο Κοινοβούλιο μπορεί να οδηγήσει ευκολότερα στον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος. Όλο το προηγούμενο διάστημα αποδείξαμε ότι είμαστε μια ενοχλητική παρουσία. Σας θυμίζω τι είχε γίνει τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις μάς καταλόγιζαν πως είμαστε μια δύναμη έξω από το φάσμα της δημοκρατικής νομιμότητας.

Σας θυμίζω ότι σε πολύ μεγάλα ζητήματα -για να μην θυμόμαστε μονάχα τους τέσσερις αυτούς μήνες των δυσκολιών που πέρασε το ανανεωτικό μας εγχείρημα- όλα αυτά τα δύο χρόνια, με την παρουσία της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, με την παρουσία μας μέσα στους αγώνες, ήμασταν η μόνη αξιόπιστη δυναμική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Άρα λοιπόν είναι ευκόλως κατανοητό για ποιο λόγο κάποιοι δεν θέλουν την παρουσία μας στην πολιτική ζωή του τόπου”.

Υποτιμητική για τη δημοκρατία η συμφωνία για το ντιμπέιτ

“Αυτό που αναμένεται να αποφασιστεί από τη Διακομματική Επιτροπή, δηλαδή η πραγματοποίηση μιας ξεχωριστής τηλεμαχίας για δύο μονάχα εκ των υποψηφίων, είναι υποτιμητικό για την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Διότι υπάρχουν κάποιες αρχές ισοτιμίας και αυτές οι αρχές παραβιάζονται και με τον τηλεοπτικό χρόνο.

Και για να θυμηθώ όλα όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα, με την περιβόητη υπόθεση Siemens, δωράκια που πήγαν σε προεκλογικές καμπάνιες ήταν αυτά...

Εμείς αντιπροτείνουμε, αν θέλουν άλλο μοντέλο διεξαγωγής τηλεοπτικής συζήτησης, να υιοθετήσουμε το γαλλικό μοντέλο, που λέει 'συζητήσεις ανά δύο', όχι μονάχα για τους δύο επικρατέστερους, κατά τις δημοσκοπήσεις, αλλά όλοι ανά δύο”.

"Πού θα βρεθούν τα λεφτά για τα μέτρα;"

“Μιλάμε για μια ριζική αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, για μια ριζική μεταρρύθμιση φορολογική, που θα ρίξει τα βάρη στους έχοντες κι όχι στα χαμηλά εισοδήματα.

Δείτε την αναλογία έμμεσων και άμεσων φόρων στη χώρα μας, σε σχέση με την αναλογία στον μέσο όρο της Ευρωζώνης, όπου είναι συντριπτική η διαφορά υπέρ των έμμεσων.

Δείτε τις φορολογικές ελαφρύνσεις και το καθεστώς διευκολύνσεων που υπάρχουν στην εκκλησία, σε μεγάλες επιχειρήσεις. Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο Γ. Δραγασάκης ανέδειξε το γεγονός ότι οι μετανάστες που πληρώνουν πράσινη κάρτα στη χώρα μας συνολικά δίνουν πολύ περισσότερα χρήματα από ό,τι οι εφοπλιστές που βγάζουν δισεκατομμύρια και θα καταλάβετε πού μπορούμε να εξοικονομήσουμε τα χρήματα.

Κι ένα τελευταίο για τις τράπεζες. Ακούγεται η σκέψη έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη των τραπεζών, την οποία δεν αποκλείουμε. Εδώ όμως υπάρχει ένας μηχανισμός καταλήστευσης του δημόσιου πλούτου. Το ζήτημα δεν είναι μονάχα τι θα πάρεις από τις τράπεζες και μάλιστα εφάπαξ, αλλά κυρίως το τι θα αφήσεις να αρπάζουν οι τράπεζες από τον κοινωνικό πλούτο.

Δείτε τα υπερκέρδη τους σε περίοδο κρίσης. Μιλάμε για έναν παραγόμενο πλούτο, ο οποίος είναι προκλητικός, και για έναν μηχανισμό κλοπής, διότι δεν έχει τη δυνατότητα το κράτος να δανείζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αν καταργήσουμε αυτούς τους μηχανισμούς, θα εξοικονομηθεί αρκετός πλούτος προκειμένου να εκπονήσουμε μια άλλη κοινωνική πολιτική”.

Η αριστερά, δύναμη για το σήμερα και το αύριο




* Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ: Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για τις παλαιότερες γενιές, κυρίως όμως για τους νέους ανθρώπους που περνάνε δύσκολα. Οι προτάσεις μας αποτελούν ασπίδα κοινωνικής προστασίας απέναντι στην κρίση

* Πρόγραμμα για 100.000 νέες θέσεις εργασίας ετησίως με μοχλό έναν κοινωνικά αποτελεσματικό δημόσιο τομέα

Με ειλικρίνεια για τα σκαμπανεβάσματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά και την πεποίθηση ότι η ενότητα αποτελεί μονόδρομο για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε χθες στη ΔΕΘ τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

Η ανακούφιση των ανέργων, η απαγόρευση των απολύσεων στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, αλλά και η δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας ετησίως, ώστε τα 5 επόμενα χρόνια να βρουν δουλειά 500.000 άνεργοι, αποτελούν κεντρικές προτεραιότητες του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ, που εντάσσεται σε μια νέα στρατηγική οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε επίσης τρόπους και πηγές εξεύρεσης των απαιτούμενων πόρων, όπως δίκαιο, απλό και αναλογικό φορολογικό σύστημα, μείωση των υπέρογκων στρατιωτικών δαπανών και καταπολέμηση της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος.

Υπογράμμισε ότι το πολιτικό κατεστημένο πιέζει για "συναινετικού" τύπου λύση είτε με αυτοδυναμία είτε με συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων, προκειμένου να εφαρμοστούν αντιλαϊκά μέτρα.

Γιατί ΣΥΡΙΖΑ; 19+1 λόγοι


1. Γιατί βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων. Στο πλευρό των πιο αδύναμων, των ανέργων, της γενιάς των 700 ευρώ. Γιατί συριζα: 19+1 λόγοι
.
2. Γιατί υπερασπίστηκε τα δημόσια αγαθά, τις κοινωνικές υπηρεσίες και το περιβάλλον από την εμπορευματοποίηση.
.
3. Γιατί οι πολίτες δεν έχουν περιμένουν τίποτα άλλο από τη Νέα Δημοκρατία, ούτε από το ΠΑΣΟΚ. Μόνο εύκολες υποσχέσεις που διαψεύδονται όταν έρθουν στην εξουσία.
.
4. Γιατί η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία είτε στο ΠΑΣΟΚ, είναι ψήφος για την διάλυση του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών σχέσεων. Είναι ψήφος στα golden boys του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του ΟΟΣΑ, που απαιτούν να καθορίζουν την οικονομική και κοινωνική πολιτική της χώρας.
.
5. Γιατί δεν γίνεται να βγούμε από την κρίση ενισχύοντας αυτούς που την προκάλεσαν: τις ανεξέλεγκτες αγορές, τις Τράπεζες, το μεγάλο κεφάλαιο και τα κόμματα που τους εκπροσωπούν.
.
6. Γιατί η κρίση αντιμετωπίζεται μόνο με νέες θέσεις εργασίας, προστασία από τις απολύσεις, στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, βοήθεια στις μικρές επιχειρήσεις, αύξηση των κοινωνικών δαπανών.
.
7. Γιατί η χώρα μας δεν αντέχει άλλο να ξοδεύει δισεκατομμύρια ευρώ για Ατλαντικούς εξοπλισμούς και μίζες, την ώρα που το κοινωνικό κράτος εγκαταλείπεται στην τύχη του.
.
8. Γιατί η δημόσια δωρεάν παιδεία και η δημόσια υγεία είναι δικαίωμα για όλους. Και αυτό το δικαίωμα πρέπει να το υπερασπιστούμε.
.
9. Γιατί το όνειρο των νέων παιδιών, δεν χωράει στην ανεργία, τα προγράμματα stage, την επισφάλεια, τη μαύρη εργασία, τις δουλειές του ποδαριού.

10. Γιατί η δημόσια διοίκηση δεν είναι φέουδο της εκάστοτε κυβέρνησης, ούτε εργαλείο κομματικών πελατειακών σχέσεων.

11. Γιατί οι κυβερνήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων, μας κληροδότησαν το πιο άδικο φορολογικό σύστημα της Ευρώπης.
.
12. Γιατί οι δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να λειτουργούν με κριτήριο την κοινή ωφέλεια και όχι την κερδοσκοπία.
.
13. Γιατί οι αγρότες χρειάζονται στήριξη ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.
.
14. Γιατί τα δάση, οι ακτές, τα ποτάμια, ο φυσικός πλούτος της χώρας δεν είναι για εμπορική εκμετάλλευση. Ανήκουν σε όλους και πρέπει να προστατεύονται.
.
15. Γιατί οι άφθονες διακηρύξεις περιβαλλοντικής ευαισθησίας δεν αρκούν για να προστατεύουν το περιβάλλον. Χρειάζονται αγώνες. Και σύγκρουση με συγκεκριμένα συμφέροντα.
.
16. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που αντιστέκεται αποφασιστικά στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τον ακροδεξιό λαϊκισμό.
.
17. Γιατί το μέλλον μας δεν είναι οι κάμερες, οι παρακολουθήσεις, τα υπερσύγχρονα και πανάκριβα όπλα της αστυνομίας. Είναι η δημοκρατία και ο σεβασμός στην ελευθερία και τα κοινωνικά δικαιώματα.
.
18. Γιατί η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος στον αγώνα των ανθρώπων για καλύτερη ζωή.
.
19. Γιατί κερδισμένοι είναι πάντα αυτοί που αντιστέκονται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Και τα δικαιώματα ολόκληρης της κοινωνίας.
.
20. Γιατί ψηφίζοντας αριστερά, δεν νοιώθεις εξαπατημένος την επόμενη ημέρα. Και ανοίγεις ένα παράθυρο στην ελπίδα για μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία.

Οι πολιτικοί αγώνες δεν ποινικοποιούνται

Ο αγώνας των ενεργών πολιτών των Ιωαννίινων ενάντια στην κατεδάφιση και την ιδιωτικοποίησης του ιστορικού Ξενία, συνεχίζει να ενοχλεί. Στο πλαίσιο της ποινικοποίησης των πολιτικών αγώνων και της τρομοκράτησης των κατοίκων που εναντιώθηκαν σε ιδιωτικούς σχεδιασμούς, ο Γραμματέας του Κ.Σ. της Νεολαίας Συνασπισμού καλείται σήμερα να απολογηθεί στο Δικαστήριο για την πολιτική δράση των συντρόφων και συντροφισσών που εκείνο το διάστημα επέλεξαν να δώσουν τη μάχη μαζί με τους πολίτες των Ιωαννίνων ενάντια στην ισοπέδωση του Ξενία των Ιωαννίνων και την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Θεωρούμε ότι τέτοιες πρακτικές είναι πολιτκά απαράδεκτες και στρέφονται ενάντια στον πυρήνα των δημοκρατικών ελευθεριών.

Όσοι νομίζουν ότι με αυτές τις πρακτικές, μπορούν να κάμψουν την πολιτική δράση της αριστεράς που έχει επιλέξει, μαζί με τους αγωνιζόμενους πολίτες και τις συλλογικότητες τους, να είναι κοινωνικά χρήσιμη και ενοχλητική, θα διαψευστούν.

Το γραφείο τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού

10/09/2009

Ανακοίνωση της Γραμματείας του εντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού

Σε μια συγκυρία στην οποία η επίθεση της κυβέρνησης, με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, εντείνεται σε όλα τα μέτωπα (εργασία, παιδεία, περιβάλλον, ελευθέριες), προβάλλει ως ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη για όξυνση των κοινωνικών αγώνων. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ριζοσπαστική αριστερά μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών υποθηκεύει τη δυνατότητα ανάπτυξης νικηφόρων αγώνων και τη δυνατότητα συγκρότησης ενός ευρύτερου πόλου, ανταγωνιστικού προς το δικομματισμό.

Με αυτήν την έννοια, είναι ανάγκη τα μέλη του Κόμματος και της Νεολαίας να συζητήσουν με συλλογικό και δημοκρατικό τρόπο τα εξής ζητήματα:

1. Δομές και λειτουργία του Συνασπισμού.

2. Δημοκρατική εμβάθυνση του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

3. Προγραμματική πρόταση για τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Θεωρούμε οτι σε αυτό το πλαίσιο, η διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά.

26/8/2009

Για τις πρωτοβουλίες του αντιρατσιστικού κινήματος ανά την Ελλάδα και τη διοργάνωση του ΝΟ BORDER CAMP στη Μυτιλήνη

Στο φόντο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η αντιμεταναστευτική πολιτικη γνωρίζει μία άνευ προηγουμένου ένταση και δοκιμάζει σοβαρά τη δημοκρατία στη χώρα μας. Αμέσως μετά τiς ευρωεκλογές, η κυβέρνηση της ΝΔ, καθ’υπόδειξιν του ΛΑΟΣ, με την υστερική ενθάρρυνση των ΜΜΕ και την ενεργητική συγκατάθεση του ΠΑΣΟΚ, υλοποίησε μέσα στο καλοκαίρι ένα πογκρόμ διαρκείας εναντίον των μεταναστών με ή χωρίς χαρτιά: επιχειρήσεις σκούπας, βίαιες εκκενώσεις αυτοσχέδιων καταλυμμάτων στην Αθήνα και την Πάτρα με θύματα και ανήλικους, αυθαίρετες επαναπροωθήσεις, συλλήψεις και ξυλοδαρμοί, νόμοι ανασφάλειας και ανελευθερία για μετανάστες με ή χωρίς χαρτιά.

Είμαστε βέβαιοι: η Ελλάδα είναι Ευρώπη. Μια Ευρώπη που διαμορφώνει το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών –συμπεριλαμβανομένου του έλληνα πρωθυπουργού- να συμφωνούν στην περαιτέρω στρατιωτική θωράκιση των συνόρων, στην ενίσχυση της Frontex, στην αύξηση της αστυνόμευσης (και των δαπανών της), στη σκλήρυνση των όρων νομιμοποίησης και στην περαιτέρω περιστολή των δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων. Η Ευρώπη και μαζί η Ελλάδα-φρούριο, αφού συνέβαλαν τα μέγιστα στον ξεριζωμό ανθρώπων από το «απελευθερωμένο» Αφγανιστάν, το αιματοκυλισμένο Ιράκ και τις λεηλατημένες χώρες της Αφρικής, τώρα τους κλείνουν την πόρτα πιο ερμητικά.

Σε μια περίοδο που η κρίση φουντώνει, τα προβλήματα της κοινωνίας ρίχνονται στις πλάτες “των κολασμένων της γης”: η υπερεκμετάλλευσή τους γίνεται το όχημα για την απορρύθμιση των εργασιακων σχέσεων και τη μείωση των μισθών, η βία στα σώματά τους πρόλογος για την εμπέδωση του κρατικού αυταρχισμού σε όλο το κοινωνικό σώμα και η αύξηση των μέτρων “αν-ασφάλειάς” τους, μέρος μιας στρατηγικής αποπροσανατολισμού της κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Σε μια τέτοια περίοδο, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης οργανώσεων, πολιτών και φορέων στη Σάμο, στη Χίο και τώρα στη Μυτιλήνη - στις περιοχές όπου τα σαπιοκάραβα των σύγχρονων δουλεμπόρων μεταφέρουν απελπισμένους και που οι μετανάστες-τριες διώκονται ανηλεώς από τις αστυνομικές αρχές-, τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν μηνύματα αντίστασης και ανυπακοής απέναντι στις εγχώριες και ευρωπαϊκές πολιτικές του ρατσισμού, της καταστολής και της εκμετάλλευσης.

Η Νεολαία Συνασπισμού στηρίζει την πρωτοβουλία του δικτύου No Border στην Μυτιλήνη στις 25-31 Αυγούστου και τις προσπάθειες συντονισμού του αντιρατσιστικού κινήματος σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.
Ζητάμε:
- Ανοιχτή και διαρκή διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών/τριών
- Άσυλο στους πρόσφυγες
- Όχι στις απελάσεις και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών
- Ανοιχτά κέντρα υποδοχής και υποδομές φροντίδας
- Όχι στο νέο ευρωπαϊκό απαρτχάιντ. Κατάργηση του Συμφώνου του Δουβλίνου
- Συνεργασία με άλλες χώρες της Ε.Ε. για τη διεκδίκηση μιας άλλης πολιτικής
- Να σταματήσει η γκετοποίηση των ήδη υποβαθμισμένων περιοχών: με υγειονομική παρέμβαση, συγκρότηση σε μόνιμη βάση κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών φροντίδας, καθώς και έργα για τη γενικότερη αναβάθμιση των λαϊκών γειτονιών



Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού