Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Ένα χρόνο μετά την Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, η κατοχή συνεχίζεται… Το ίδιο και η αντίσταση!

Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα. Κατά τη διάρκεια του πολέμου το Ισραήλ διέπραξε βαρύτατα εγκλήματα πολέμου.. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πρακτικές κρατικής τρομοκρατίας που στοχεύουν στην εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων.

Ο πόλεμος όμως δεν σταμάτησε με την τυπική λήξη των εχθροπραξιών. Όλο αυτόν τον χρόνο συνεχίζονται οι Ισραηλινές επιδρομές, οι στοχευμένες δολοφονίες Παλαιστίνιων αγωνιστών, ο στραγγαλισμός της Γάζας, ο εποικισμός της Δυτικής Όχθης, η αρπαγή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Παρά την κεντρικά κατευθυνόμενη προπαγάνδα περί του αντιθέτου, το Ισραήλ συνεχίζει το σχέδιο που υπηρετεί από το 1948, δηλαδή το διωγμό των Παλαιστινίων από την ιστορική Παλαιστίνη.

Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα η Παλαιστινιακή αντίσταση συνεχίζεται. Παρά τις ασφυκτικές διεθνείς πιέσεις, οι Παλαιστίνιοι επιμένουν να αγωνίζονται για ελευθερία και δικαιοσύνη. Σε αυτόν το σπουδαίο αγώνα, που απειλεί επίσης και τα αυταρχικά αραβικά καθεστώτα σε ολοκληρη την περιοχή, έχουν σταθερά στο πλάι τους το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης..

Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, της Ελληνικής συμπεριλαμβανομένης, δεν υπερψήφισαν την έκθεση Γκόλντστοουν όταν αυτή συζητήθηκε στο ΟΗΕ. Την ίδια στιγμή, Ελληνικές φρεγάτες συνεχίζουν να περιπολούν στα πλαίσια ευρω-νατοϊκών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο βοηθώντας ουσιαστικά τα ισραηλινά πολεμικά που απειλούν το Λίβανο και πολιορκούν την Γάζα. Σε σύγκρουση με τις δεδηλωμένες πεποιθήσεις της Ελληνικής κοινωνίας, η κυβέρνηση στηρίζει το Ισραήλ.



Την Τρίτη 29 Δεκέμβρη συγκεντρωνόμαστε στις 6:00 μμ μπροστά στην Ισραηλινή πρεσβεία (Κατεχάκη και Κηφισίας) για να καταγγείλουμε τα Ισραηλινά εγκλήματα και να φωνάξουμε



Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

Το γραφείο τύπου

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Συγγνώμη για το ξύλο από τον Γιώργο Ανυφαντή

Υπενθυμίζουμε ότι το απίθανο περιστατικό συνέβη στο εργοτάξιο του δήμου όταν ο αντιδήμαρχος μετά από λογομαχία και αφού εξυβρίστηκε από τον υπάλληλο, του επιτέθηκε με… κεφαλιά στέλνοντας τον στο νοσοκομείο. Ο δήμαρχος μετά το συμβάν έπαψε τον κ. Ανυφαντή από τα καθήκοντα του αντιδημάρχου πρασίνου.
Το θέμα έφερε προς συζήτηση στο σώμα ο Φίλιππας Φίλιος. «Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για τα γεγονότα που συνέβησαν μεταξύ του πρώην αντιδημάρχου και του εργαζόμενου. Το περιστατικό μας πίκρανε πάρα πολύ. Εγώ δεν κάνω δικαστήριο για το ποιος έκανε τι. Δεν έπρεπε όμως αιρετός αυτοδιοίκησης να έρθει στα χέρια με τον εργάτη, με τίποτε. Ό, τι κι αν γινόταν, ό, τι κι αν συνέβαινε», είπε ο κ. Φίλιος. Μάλιστα ο πρώην δήμαρχος μίλησε με σκληρά λόγια για τις ευθύνες του κ. Ανυφαντή: «Κατά τη γνώμη μου ο κ. Ανυφαντής πρέπει να παραιτηθεί και από δημοτικός σύμβουλος. Δεν μπορεί να είναι μέσα στο σώμα. Δεν τιμά με την παρουσία του το συμβούλιο».

«Δεν θα σας κάνω το χατίρι»
Στην απάντησή του ο κ. Ανυφαντής επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Φίλιο: «Με έχουν στείλει εδώ μέσα οι πολίτες κ. Φίλιο και μάλιστα περισσότεροι από όσοι έστειλαν εσάς. Πολύ λιγότεροι μου ζήτησαν να φύγω από όσοι το ζητήσανε από εσάς. Σκεφθείτε το. Εγώ είμαι νέος εδώ μέσα». Ο κ. Ανυφαντής τόνισε ότι το θέμα ήταν προσωπικό και όχι πολιτικό. «Ζητώ συγγνώμη από όλο το δημοτικό συμβούλιο και τους Γιαννιώτες γι’ αυτό που συνέβη στη ζωή μου. Δεν πρόκειται να σας κάνω όμως ποτέ το χατίρι να παραιτηθώ».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος τόνισε ότι οι μηνύσεις ανακλήθηκαν τόσο από τον υπάλληλο, όσο και από τον αντιδήμαρχο. Τέλος, χαρακτήρισε το συμβάν θλιβερό.

Στον πλανήτη... Γκόντα

Ο δήμαρχος επιχείρησε να αποκρύψει πλήρως την πρωτοφανή χρεοκοπία στην οποία έχει οδηγήσει το δήμο που διοικεί εδώ και δέκα χρόνια.

Υπάρχει μια χαρακτηριστική σκηνή στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο. Ενώ ο δήμαρχος ολοκληρώνει τον οικονομικό του απολογισμό, οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης σε πηγαδάκια αλληλοσυγχαίρονται χαμογελώντας για τον οικονομικά εύρωστο δήμο στον οποίο ζούνε.
Ο Νίκος Γκόντας περιέγραψε χθες τα Γιάννενα ως δήμο πρότυπο οικονομικής πολιτικής ακόμη και στην Ευρώπη! Ποιοι Ευρωπαίοι θα ζήλευαν τους Γιαννιώτες είναι φυσικά… άγνωστο. Γιατί στα Γιάννενα οι κάτοικοι έχουν δανειστεί (μέσου δήμου και Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης) 70 εκατομμύρια ευρώ. Δίνουν δε μόνο σε τόκους 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως… Πάνω από το 10% δηλαδή των τακτικών εσόδων του δήμου τους! Και σαν να μην έφθανε αυτό θα πληρώσουν και επιπλέον ένα εκατομμύριο ευρώ για δημοτικά τέλη προκειμένου ο δημιουργός της απίθανης μαύρης τρύπας Νίκος Γκόντας να καλύπτει έξοδα.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και το πικρό, γεμάτο απορία χαμόγελο στην αντιπολίτευση. Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος δεν φειδόταν διθυράμβων αναφερόμενος στην οικονομική του πολιτική: «Είναι ο καλύτερος προϋπολογισμός από συστάσεως του δήμου. Κατέστη δε εφικτός με σκληρή δουλειά απ’ όλους. Πετύχαμε στο διπλογραφικό και τη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών μας. Είναι άθλος η οικονομική μας κατάσταση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για όλα φταίει ο «αλήστου μνήμης»… Πανοζάχος
Ο κ. Γκόντας αναφέρθηκε και σε νούμερα. «Τα τακτικά μας έσοδα είναι 41 εκατομμύρια, 17 εκ. τα έκτακτα, οι εισπράξεις απαιτήσεων 11 εκ., οι εισπράξεις δημοσίου 5 εκατομμύρια». Προσδιόρισε τα έξοδα στα 75 εκατομμύρια και έβγαλε και αποθεματικό ενός εκατομμυρίου. Τόνισε δε ότι ο δήμος δεν είχε ποτέ πρόβλημα να πληρώσει τους εργαζομένους του. Αυτό συνέβη μόνο στις δημοτικές επιχειρήσεις και μάλιστα οι καθυστερήσεις, όπως χαρακτηριστικά είπε, οφείλονται «στα τερτίπια του αλήστου μνήμης γενικού γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου».
Δεν διευκρίνισε φυσικά τι εννοεί, αλλά προφανώς αναφερόταν στην καθυστέρηση εγκρίσεων των απίθανων ισολογισμών των επιχειρήσεων από την περιφέρεια. Ο δήμαρχος είπε επίσης ότι οι δανειακές υποχρεώσεις του δήμου δεν ξεπερνούν τα 27 εκατομμύρια, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο χαμηλό επιτόκιο δανεισμού (2%). Το μόνο αγκάθι που είδε σε όλα αυτά ήταν το γεγονός ότι ο δήμος πρέπει να πληρώνει ακόμη απαλλοτριώσεις από τις δεκαετίες του ’50 και του ‘60! Έκανε αναφορά στην κοινωνική πολιτική του δήμου, στα έργα που έχουν γίνει καθώς και στη μέριμνα για τον… πολιτισμό. Στάθηκε ιδιαίτερα στο «πάγωμα» των δημοτικών τελών και ζήτησε από τους κατοίκους της πόλης να γίνουν δημότες Ιωαννιτών. Οι μισοί τουλάχιστον ψηφίζουν αλλού απ’ όπου ζούνε. «Βάση των χρηματοδοτήσεων είναι ο πληθυσμός μας» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος ζήτησε από όσους υπαλλήλους δεν παραμείνουν στις δημοτικές επιχειρήσεις να δείξουν κατανόηση αποδεχόμενοι μετατάξεις στο ΙΚΑ, τα δύο νοσοκομεία και γενικά σε όσες υπηρεσίες υγείας έχουν ελλείψεις προσωπικού μετά και την κατάργηση του stage.

Η πραγματικότητα
Η αλήθεια για τα οικονομικά του δήμου είναι φυσικά τελείως διαφορετική. Τα επίσημα έγγραφα του δήμου δείχνουν δάνεια, μόνο στο δημαρχείο ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ. Χώρια τα άλλα τόσα περίπου της δημοτικής επιχείρησης για την ύδρευση και αποχέτευση. Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για πλασματικά στοιχεία! Αναφορά έγινε και στα δημοτικά τέλη: «Λέτε ότι τα παγώσατε, ενώ οι Γιαννιώτες θα πληρώσουν 1.100.000 € παραπάνω μόνο το 2010» είπε ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης Μωσής Ελισάφ.
Ο Φίλιππας Φίλιος τόνισε ότι τα δάνεια του δήμου αγγίζουν ως νούμερο τα τακτικά του έσοδα. «Ο δήμαρχος όχι μόνο ωραιοποίησε την κατάσταση. Ή δεν γνωρίζει τα δεδομένα ή αναφέρεται σε ψευδή στοιχεία και να παραπλανεί τον γιαννιώτικο λαό», είπε με τη σειρά του ο Στέφανος Τζιμογιάννης που πρότεινε κατάργηση του μισθού για τις θέσεις αντιδημάρχων και προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, εφόσον πληρώνονται και από τις οργανικές τους θέσεις.
Ο κ. Τζιμογιάννης περιέγραψε και την τραγική κατάσταση της αναπτυξιακής εταιρίας του δήμου (ΑΔΕΙ). Τα χρέη της σε ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται σε 1.700.000 €. Αποκάλυψε δε ένα απίθανο περιστατικό που δεν διαψεύστηκε από τη δημοτική αρχή: «Σήμερα έγινε αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, 1,9 εκατομμύριο ευρώ για να εξοφλήσει η ΑΔΕΙ υποχρεώσεις στο ΙΚΑ, την Εφορεία, τη μισθοδοσία Δεκέμβρη και το δώρο Χριστουγέννων. Όλα αυτά τα λεφτά έχω την πληροφορία ότι δεν πήγαν στην ΑΔΕΙ παρά μόνο το ένα εκατομμύριο. Πού είναι τα υπόλοιπα 900 χιλιάρικα;» αναρωτήθηκε ο κ. Τζιμογιάννης χωρίς πάντως να λάβει απαντήσεις.
Τι είπε ο δήμαρχος για όλα αυτά; Όταν κάποια στιγμή ο Αλέκος Φαρμάκης του θύμισε ότι το 2002 στις πρώτες μέρες της θητείας έταξε στους Γιαννιώτες ότι θα ζουν στον οικονομικά υγιέστερο δήμο στα Βαλκάνια, ο δήμαρχος άνοιξε το μικρόφωνο του και χαμογελώντας διέκοψε: «Και στην Ευρώπη». Τόση πια… συναίσθηση των όσων συμβαίνουν.
Για την ιστορία ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε μόνο από την πλειοψηφία.

Δήμαρχος:
Παγώσαμε για φέτος τα δημοτικά τέλη
Οι δανειακές μας υποχρεώσεις είναι 27 εκατομμύρια ευρώ
Δανειζόμαστε με 2,04 επιτόκιο%
Είμαστε πρωταθλητές έργων

Η αλήθεια:
1 εκ. ευρώ επιπλέον θα πληρώσουμε σε τέλη μόνο το 2010
Δάνεια δήμου-ΔΕΥΑΙ: 70 εκατομμύρια ευρώ περίπου
Σε τόκους δανείων το 10% των τακτικών ετήσιων εξόδων
Απορροφητικότητα στα έργα 50%

Χάρισε δασική έκταση!

Η ανταλλαγής των εκτάσεων στην Αμφιθέα οδεύει προς το τέλος της. Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Η.Α.», για την υπόθεση αυτή που εκκρεμεί τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει γίνει ακόμα και αποχαρακτηρισμός δασικής έκτασης -71 στρεμμάτων-, παρά τις ενστάσεις του Δασαρχείου.

Η φαινομενικά αθώα ανταλλαγή παραλίμνιων εκτάσεων στην Αμφιθέα, που οδεύει προς ολοκλήρωση, δεν είναι και τόσο αθώα τελικά. Εις το όνομα της προστασίας της λίμνης, έγινε αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων στην περιοχή, παρά την αντίθετη άποψη του Δασαρχείου Ιωαννίνων και προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων με αμφίβολες διαδικασίες ενώ επίκειται ανταλλαγή των παραλίμνιων αγροτεμαχίων με οικόπεδα! Κι όλα αυτά υπό την «ενορχήστρωση» του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρη Πανοζάχου, του νομάρχη Ιωαννίνων Αλέκου Καχριμάνη και του δημάρχου Περάματος Μιχάλη Κασσή.
Όλα ξεκίνησαν το 2004. Στις 7 Απριλίου εκείνου του χρόνου, το Δημοτικό Συμβούλιο Περάματος αποφασίζει κατά πλειοψηφία τη σκοπιμότητα της ανταλλαγής των ιδιόκτητων εκτάσεων εντός της ζώνης Α1 της λίμνης (απόλυτη ζώνη προστασίας) «με ισάξιες δημοτικές εκτάσεις που βρίσκονται εντός της περιφέρειας του δημοτικού διαμερίσματος Αμφιθέας και είναι δεκτικές και κατάλληλες προς ανταλλαγή». «Με την ανταλλαγή αυτή θα δυνηθεί να παρέμβει ο δήμος στην προστασία της λίμνης, δεδομένου ότι θα γίνει χρήση των παραλίμνιων ακινήτων που να κατατείνει στην οικοανάπτυξη της περιοχής, προς όφελος του δήμου και των κατοίκων της περιοχής» αναφέρεται επιπλέον στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο νομάρχης κ. Καχριμάνης διαφημίζει την πρωτοβουλία αυτή ως εξής:.«Με την ολοκλήρωση της ανταλλαγής θα γίνει διάνοιξη του αναχώματος, προκειμένου η λίμνη να επανέλθει στα φυσικά της όρια». Ενάμιση χρόνο μετά, στις 20 Σεπτεμβρίου του 2009, ο δήμος Περάματος ανακοινώνει, μετά από συνέλευση με τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων μεταξύ του αναχώματος και της Αμφιθέας, ότι θα γίνει ανταλλαγή 220 στρεμμάτων γης, με τίτλους ιδιοκτησίας, με 196 στρέμματα δημοτικής έκτασης τα οποία βρίσκονται πάνω από τον οικισμό της Αμφιθέας προς την πλευρά των Λιγγιάδων. Παρών σε αυτή την ανακοίνωση ήταν και ο νομάρχης κ. Καχριμάνης. Η ανταλλαγή ευχαριστιών μεταξύ του κ. Καχριμάνη και του κ. Κασσή απαραίτητες.

Αποχαρακτηρίστηκαν 71 στρέμματα
Δύο μήνες πριν, είχε προηγηθεί ο αποχαρακτηρισμός δασικής έκτασης. Τον Νοέμβριο του 2004, το Δασαρχείο Ιωαννίνων, μετά από σχετικό αίτημα για τον χαρακτήρα της δημοτικής έκτασης των 196 στρεμμάτων, αποφαίνεται ότι τα 125 στρέμματα είναι μη δασική έκταση, και την ορίζει ως χορτολιβαδική. Τα υπόλοιπα 71 στρέμματα χαρακτηρίζονται δασική έκταση. Στη συνέχεια ο δήμος Περάματος προσέφυγε κατά της απόφασης του δασάρχη στην πρωτοβάθμια επιτροπή επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων, η οποία δεν συμφώνησε με τον χαρακτηρισμό των 71 στρεμμάτων ως δασικών. Το Δασαρχείο διαφώνησε με την επιτροπή υποστηρίζοντας δύο πράγματα: ότι η όλη μορφολογία της δασικής έκτασης των 71 στρεμμάτων είναι τμήμα της ευρύτερης περιοχής με δασικό χαρακτήρα και ότι ανήκει σε ευρύτερο ορεινό χώρο και γενικότερα συμβάλλει στη διατήρηση της φυσικής και βιολογικής ισορροπίας. Πρότεινε δε την άσκηση προσφυγής στη δευτεροβάθμια επιτροπή επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων –μια προσφυγή που την κάνει είτε ο ενδιαφερόμενος είτε ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας. Προφανώς ο ενδιαφερόμενος, ο δήμος Περάματος, δεν είχε κανέναν λόγο να κάνει νέα προσφυγή. Όσον αφορά τον (πρώην) γενικό γραμματέα, Δημήτρη Πανοζάχο, αυτός επέλεξε να μην προσφύγει, αποχαρακτηρίζοντας στην ουσία τη δασική έκταση και δίνοντας έμμεσα το πράσινο φως για την οικοπεδοποίησή της.

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Πειραματόζωο για την Ε.Ε. η Ελλάδα!


Η συνεχιζόμενη πίεση απο τις αγορές, η ιταμή δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε για την Ελλάδα και η αρνητική αξιολόγηση της Κομισιόν μετατρέπουν τη χώρα σε εργαστήριο πειραματισμών για την πειθάρχηση όλων των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Δεν είναι μόνο η ελληνική ιδιορρυθμία του τεράστιου δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων που προκαλεί την αλυσίδα διεθνών απαξιωτικών κρίσεων και κερδοσκοπικών πιέσεων εις βάρος της χώρας μας. Σε μια περίοδο που οι 23 απο τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και οι κοινωνίες στενάζουν από την επιμονή να εφαρμόζονται νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι κυρίαρχοι οικονομικοί και πολιτικοί κύκλοι επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα "κακό παράδειγμα", πότε με την Ιρλανδία και πότε με την Ελλάδα, προκειμένου να στείλουν το μήνυμα σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες ότι πρέπει να αποδεχθούν σκληρά μέτρα που οδηγούν σε "ανάπτυξη με ανεργία".

Μετά το μπαράζ από τους οίκους αξιολόγησης, χθες τον λόγο είχε η Κομισιόν, η οποία χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως "παράδειγμα προς αποφυγή" και προειδοποιεί τις άλλες χώρες μέλη για το τι μπορεί να τους συμβεί αν δεν εξυγιάνουν γρήγορα τα δημόσια οικονομικά τους. Παράγοντες στις Βρυξέλλες μάλιστα ανακαλύπτουν τον κίνδυνο η ελληνική "απειθαρχία" να προκαλέσει βλάβες στο ευρώ. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Σόιμπλε, ο οποίος, απευθυνόμενος στους Γερμανούς δημοσίους υπαλλήλους που ζητούν αυξήσεις 5% για να τονωθεί η ζήτηση, είπε ότι "οι Γερμανοί δεν μπορούν να πληρώνουν τα λάθη των Ελλήνων".

Διακυβεύεται η επιβίωση ημών και του πλανήτη

Του Αλέξη ΤΣΙΠΡΑ*

H Kοπεγχάγη, δυστυχώς, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί. Γι' αυτό άλλωστε είναι πολλοί όσοι υποστηρίζουν ότι, δεδομένου του αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων, είναι προτιμότερο να μην υπάρξει καμία συμφωνία στην Κοπεγχάγη, να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη, φιλόδοξη και δεσμευτική συμφωνία έως το τέλος του 2010, εφ' όσον το πρωτόκολλο του Κιότο παραμένει σε ισχύ.

Φτάσαμε δυστυχώς στο σημείο, η παράταση της εφαρμογής ενός Πρωτοκόλλου, που επικρίθηκε πολύ για την ανεπάρκειά του, να φαντάζει ως το μόνο σχετικώς θετικό σενάριο. Οι ηγέτες των ισχυρών κρατών και μεγάλων ρυπαντών του πλανήτη δεν δείχνουν να συνειδητοποιούν ότι στην Κοπεγχάγη δεν διεξάγεται μια παγκόσμια διάσκεψη εμπορίου, αλλά διακυβεύεται η επιβίωση ημών και του πλανήτη...

Αυτοί που δείχνουν να το έχουν συνειδητοποιήσει είναι τα κινήματα και οι χιλιάδες κόσμου που κινητοποιούνται αυτές τις μέρες σε όλον τον κόσμο. Η διαδήλωση κινημάτων και οργανώσεων στην Κοπεγχάγη υπήρξε η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ για περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι εργασίες του φόρουμ που στήθηκε εκεί από τους ίδιους τους πολίτες, από φορείς και οργανώσεις, ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε δράσεις και συμμετοχές από όλον τον κόσμο.

Αυτή είναι για εμάς η κληρονομιά της Κοπεγχάγης που πρέπει να μας κάνει αισιόδοξους. Αυτήν την εικόνα των χιλιάδων πολιτών, που κινητοποιούνται και διεκδικούν, πρέπει να κρατήσουμε. Και πάνω σε αυτό οφείλουν οι προοδευτικές, οι αριστερές, οι οικολογικές δυνάμεις να χτίσουν για να παλέψουν, διεθνώς και σε κάθε χώρα ξεχωριστά, ώστε να αντιμετωπιστεί και η κλιματική αλλαγή, αλλά και κάθε επιλογή που υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής μας.

Και στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων, οφείλουμε να αποκρούσουμε το καταστροφικό για το περιβάλλον και τον πλανήτη μοντέλο παραγωγής και ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών που μας έχει φέρει στις πρώτες θέσεις των πιο ενεργοβόρων οικονομιών. Οφείλουμε σήμερα να αποτιμήσουμε τις πραγματικές ανάγκες και της οικονομίας και των ανθρώπων, για μια οικονομία των πραγματικών αναγκών που θα σέβεται και τις ζωές μας και τον πλανήτη.

Εμείς, η ριζοσπαστική και οικολογική αριστερά, μπαίνουμε σε αυτό τον διάλογο, συνδέοντας τα οικολογικά ζητήματα που εγείρονται με τα ζητήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αναδιανομής, των κοινωνικών δικαιωμάτων και προτάσσουμε κατευθύνσεις και αιχμές που αφορούν την κλίμακα των οικονομικών δραστηριοτήτων, τον δίκαιο διαμοιρασμό των ωφελημάτων, τη δημοκρατία στη λήψη των αναπτυξιακών αποφάσεων.

Γιατί πιστεύουμε, ότι η οικολογική κριτική, για να είναι αποτελεσματική, δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για την αναπαλαίωση του σημερινού μοντέλου ανάπτυξης. Αλλά, εργαλείο για τον ριζικό μετασχηματισμό του.

Το νέο τεύχος του περιοδικού της Ν.Συν "Ενέδρα"

http://www.neolaiasyn.gr/upload/file/69.pdf

Να βγουν μπροστά οι «αόρατοι»

Με την πραγματική ανεργία να καλπάζει και με την οικονομική κρίση να επιταχύνει, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ως διέξοδο την πλήρη και σταθερή-ασφαλισμένη εργασία.

Αυτό τουλάχιστον τονίστηκε προχτές στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων στο Εργατικό Κέντρο στο πλαίσιο της καμπάνιας για την εργασιακή επισφάλεια και την ανεργία. Στόχος της καμπάνιας, όπως τον είχε προσδιορίσει ο Αλέξης Τσίπρας, είναι η διεκδίκηση σταθερών σχέσεων εργασίας και η κατάργηση της επισφάλειας και των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Η πανελλαδική αυτή καμπάνια θα κορυφωθεί την Πρωτομαγιά.

Στο ενδιάμεσο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθεί να αναδείξει τους «αόρατους» εργαζόμενους. Στην εκδήλωση της Δευτέρας κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σωτήρης Σιώκος, μέλος του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Στην εκδήλωση αναλύθηκαν οι στόχοι της καμπάνιας. Η καμπάνια επικεντρώνεται στην ανάδειξη των προβλημάτων που αφορούν στην ανεργία αλλά και στην επισφαλή εργασία στις διάφορες μορφές της, «έτσι ώστε να βοηθηθεί αυτό το τμήμα της ξεχασμένης κοινωνίας να αποκτήσει τη δική του φωνή, να οργανωθεί, να συντονίσει τη δράση του και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του στη σημερινή συγκυρία της οικονομικής κρίσης» όπως τονίστηκε.

Έγινε επίσης εκτενής αναφορά τόσο στα αίτια της οικονομικής κρίσης του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού μοντέλου όσο και στις προτάσεις που πρόσφατα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Αναλύθηκαν ιδιαίτερα οι προτάσεις του τόσο για την παρέμβαση του Δημόσιου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, για τα λαϊκά ομόλογα κ.λπ., όσο και για τα ζητήματα της απασχόλησης. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η πλήρης, σταθερή και ασφαλισμένη, εργασία για όλους και για όλες είναι δικαίωμα αλλά και ταυτόχρονα προϋπόθεση για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση για τα οξυμμένα προβλήματα της περιοχής μας με την υψηλή ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους και στις γυναίκες, την παραγωγική αποδιάρθρωση και την εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα, την μεγάλη έκταση της επισφαλούς και της απλήρωτης εργασίας.





Απλήρωτοι και πάλι στο εργοστάσιο Καριπίδη



Πέντε μισθούς και το δώρο Χριστουγέννων χρωστά η επιχείρηση Καριπίδη στους εργαζόμενους της. Χτες στις 12 το μεσημέρι, το εργοστάσιο επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων με τον Σωτήρη Σιώκο, μέλος του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Δ.Σ. της ΟΜΕΔ, το οποίο συζήτησε με τους εργαζόμενους τα εργασιακά τους προβλήματα. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν ότι στηρίζουν τον αγώνα τους τόσο για την πληρωμή τους, όσο και για την ενίσχυση του εργοστασίου, που έχει καθαρά εξαγωγικό σκοπό, ώστε να ξεπεράσει την κρίση, και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναφέρει το θέμα στη Βουλή.

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Ουραγός η Ελλάδα στις δράσεις για το κλίμα

Στις τελευταίες θέσεις των 57 μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη βρίσκεται για μια ακόμη χρονιά η Ελλάδα, βάσει των επιδόσεων και πολιτικών της για το κλίμα, όπως παρουσιάστηκε σήμερα σε ετήσια έκθεση αξιολόγησης στην Κοπεγχάγη. Ο Δείκτης Κλιματικών Επιδόσεων της Germanwatch και του δικτύου CAN, στο οποίο μετέχουν το WWF και η Greenpeace, κατατάσσει τη χώρα μας στη διόλου τιμητική 54η χειρότερη θέση, αποτέλεσμα της αδράνειας των τελευταίων ετών.

Βρισκόμαστε ήδη στην δεύτερη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων στην Κοπεγχάγη, όπου συναντώνται 190 χώρες, σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι κλιματικές διαπραγματεύσεις συνεχώς εντείνονται, χωρίς ακόμα να έχουμε λάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις από τους μεγάλους ρυπαντές του πλανήτη. Οι ανεπτυγμένες χώρες, που έχουν διαχρονικά το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, πρέπει να αναλάβουν πολύ περισσότερες και φιλόδοξες δεσμεύσεις. Υπάρχουν όμως, και αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες που πρέπει επίσης να εισέλθουν στη διαδικασία μείωσης των εκπομπών, καθώς ήδη εκπέμπουν μια διόλου αμελητέα ποσότητα αερίων θερμοκηπίου. Συνολικά, 57 χώρες ευθύνονται για το 90% και πλέον, των παγκόσμιων εκπομπών.

Την κλιματική πορεία αυτών των 57 χωρών και τις δράσεις που έχουν ήδη αναλάβει για το κλίμα, αξιολογεί ο «Δείκτης Κλιματικών Επιδόσεων» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την περιβαλλοντική οργάνωση Germanwatch και το δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων CAN, στο οποίο μετέχουν το WWF και η Greenpeace. Τα αποτελέσματα δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης έμειναν κενές, καθώς καμιά χώρα δεν συνεισφέρει επαρκώς στην προσπάθεια συγκράτησης της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2ο C.

Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις της λίστας, καταλαμβάνοντας μόλις την 54η θέση, ενώ σε επίπεδο ΕΕ27, η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση. Ως χειρότερες αξιολογούνται οι επιδόσεις μόνο της Νέας Ζηλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Αυστραλίας, του Καζακστάν, του Καναδά και της Σαουδικής Αραβίας.

«Άλλη μια θλιβερή κατάταξη της Ελλάδας, που μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς τα τελευταία χρόνια χάσαμε μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία να μεριμνήσουμε για το κλίμα και να μετατρέψουμε τη μείωση των εκπομπών σε αναπτυξιακή πολιτική» δηλώνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Ελλάς.

«Στην Κοπεγχάγη παρουσιάζεται μια τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, να αναγνωρίσει τα λάθη του παρελθόντος και να δείξει πως πραγματικά ενδιαφέρεται για την κλιματική αλλαγή που θα πλήξει δυσανάλογα τη χώρα μας» επισημαίνει ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Κατά τις δυο περιβαλλοντικές οργανώσεις, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προσπαθήσει με όλες τις δυνάμεις της για μια νομικά δεσμευτική, δίκαιη και φιλόδοξη συμφωνία για το κλίμα, και στη συνέχεια να προβεί στις κατάλληλες «πράσινες» πρωτοβουλίες στο εσωτερικό της χώρας. Αν δεν το πράξει, τότε οι οργανώσεις φοβούνται πως και του χρόνου η Ελλάδα θα καταλάβει μια από τις ντροπιαστικές τελευταίες θέσεις στο δείκτη κλιματικών επιδόσεων.

Περισσότερες πληροφορίες:
Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής, WWF Ελλάς 2103314893
Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας, Greenpeace, 210 3840774-5

ΣΥΝ: "Χωρίς σαφές σχέδιο εξόδου από την κρίση"

Ως “φιέστα πρωθυπουργικού μονολόγου” χαρακτηρίζει ο ΣΥΝ την ομιλία Παπανδρέου στο Ζάππειο. “Η έκθεση ιδεών, που παρουσίασε ο κ. Παπανδρέου, άφησε απ’ έξω τη διατύπωση μιας σαφούς πολιτικής εξόδου από την οικονομική κρίση”, συνεχίζει η Κουμουνδούρου, προσθέτοντας ότι “οι παλινωδίες των τελευταίων ημερών και η αδιαφάνεια γύρω από τις δεσμεύσεις απέναντι στις Βρυξέλλες μιλούν από μόνες τους”.

“Δεν νοείται πολιτική εξόδου από την κρίση χωρίς σχέδιο για την απασχόληση, χωρίς την εγκατάλειψη της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και χωρίς μια πολιτική αναδιανομής του πλούτου και αποφασιστικής ενίσχυσης των εισοδημάτων των οικονομικά ασθενέστερων. Ο ήδη κατατεθειμένος προϋπολογισμός κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση”, εκτιμά ο ΣΥΝ, που καταλήγει ως εξής: “Ο διάλογος είναι καλός όταν δεν συρρικνώνεται σε επικοινωνιακό τέχνασμα. Το πρώτο, δε, πεδίο διαλόγου είναι η Βουλή”.

Αλ. Τσίπρας: Άμεσα μέτρα για το περιβάλλον

Από την Κοπεγχάγη όπου μετείχε, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, στη μεγάλη διαδήλωση καθώς και στις εργασίες της συνόδου για την κλιματική αλλαγή, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, τόνισε: «Βρισκόμαστε εδώ για να ενώσουμε τη δική μας φωνή με τη φωνή εκατομμυρίων ενεργών πολιτών σε όλη την Ευρώπη, χιλιάδων που διαδηλώνουν σήμερα στην Κοπεγχάγη, την πρωτεύουσα της Δανίας, και να ζητήσουμε άμεσα μέτρα τώρα και αλλαγή πορείας των μεγάλων κυβερνήσεων προκειμένου να προστατεύσουμε το περιβάλλον». Την Κυριακή ο Αλ. Τσίπρας έλαβε μέρος σε σεμινάριο με θέμα «Ο καπιταλισμός και η κλιματική κρίση: Αριστερές εναλλακτικές προτάσεις» που διοργάνωσε η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία Δανίας, το Die Linke Γερμανίας, το Μπλόκο της Αριστεράς Πορτογαλίας, το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς και το Αριστερό Κόμμα Σουηδίας.

Το Σιάτλ μεγάλωσε και ήρθε στην Κοπεγχάγη!


Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου -Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την κλιματική αλλαγή- τα σύννεφα που σκέπαζαν όχι μόνο τον ουρανό της Κοπεγχάγης αλλά και τις ελπίδες των ανθρώπων για ένα καλύτερο αύριο αποσύρθηκαν. Το κίνημα του Σιάτλ του 1999 ενηλικιώθηκε, φόρεσε τα γιορτινά του και πλημμύρισε τους δρόμους της πρωτεύουσας της Δανίας. Ιθαγενείς από τη Λατινική Αμερική, ακτιβιστές/ριες από όλες τις γωνιές του πλανήτη, αριστερές και οικολογικές συλλογικότητες ενώθηκαν με κατοίκους της Κοπεγχάγης και ξεχύθηκαν στη μεγαλύτερη πορεία που έγινε ποτέ για την κλιματική αλλαγή!

Την ίδια ώρα που περίπου 100.000 χαμόγελα συναντιόντουσαν στους δρόμους της Κοπεγχάγης, μέσα στις κλειστές αίθουσες της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών, οι αντιπροσωπείες των κυβερνήσεων των ανεπτυγμένων χωρών γύριζαν την πλάτη στις χώρες του Νότου, μειώνοντας συνεχώς τις ελπίδες για μια ικανοποιητική συμφωνία. Μέχρι και σήμερα τα κείμενα που κυκλοφορούν ως προσχέδιο για συμφωνία αφήνουν όλα τα σημεία δεσμεύσεων με ερωτηματικό! Τα νούμερα για τις εκπομπές ρύπων είναι υπό συζήτηση μέσα σε μια ατμόσφαιρα αυξανόμενου ανταγωνισμού ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των κυβερνήσεων. Τα κομπιουτεράκια των αναλυτών των υπουργείων έχουν πάρει φωτιά καθώς αναζητούν την τιμή που θα έχει το περιβάλλον την επόμενη μέρα. Να αγοράσουν ή να πουλήσουν;

Η πορεία του Σαββάτου ήταν το “καλημέρα” ενός κινήματος που την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου θα κάνει ένα βήμα προς την αλλαγή σελίδας στο βιβλίο της ιστορίας των κινημάτων! Η πορεία με τίτλο “Reclaim the Power” (Διεκδικήστε την εξουσία που σας ανήκει) έχει στόχο την είσοδο στους χώρους της διάσκεψης, την ένωση με αντιπροσωπείες χωρών του Νότου και την εγκαινίαση της Συνόδου των Ανθρώπων (People’s Assembly). Αν το Σιάτλ κατηγορήθηκε για έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων, η Κοπεγχάγη με αποκορύφωμα την Τετάρτη θα έρθει να σφραγίσει με θετικές προτάσεις τη δυναμική παρουσία των κινημάτων στο μέλλον αυτού του πλανήτη.

Όπως λέει και ένα δημοφιλές σλόγκαν που έκανε την εμφάνισή του εδώ τις τελευταίες ημέρες: There is no Planet B!



Κοπεγχάγη

Μάριος Χαρούκης

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Νίκος Παρασκευόπουλος: "Οι προληπτικές συλλήψεις παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές"




Το άσυλο είναι ένας πολύτιμος θεσμός, επισημαίνει ο καθηγητής της Νομικής στο ΑΠΘ Νίκος Παρασκευόπουλος, κι αν κάτι χρειάζεται να αντιμετωπιστεί, είναι οι καταχρήσεις και παραβάσεις του. Η αοριστία που παρατηρείται στον νέο νόμο του 2007 ανοίγει τον δρόμο για ανεξέλεγκτες ποινικοποιήσεις και τριβές. Προτείνει επίσης τρία δύσκολα βήματα για την αποτελεσματική θεσμική κατοχύρωση του ασύλου.

Ως προς το δόγμα της “μηδενικής ανοχής” του κ. Χρυσοχοΐδη και την τακτική των προσαγωγών, ο Ν. Παρασκευόπουλος αναφέρει ότι το ελληνικό Σύνταγμα κατοχυρώνει την αρχή της ατομικής ενοχής και όχι τη μηδενική ανοχή ή τις αθρόες μεταχειρίσεις (προσαγωγές, συλλήψεις κ.λπ.). Η προσήλωση στο Σύνταγμα θα έπρεπε να αρκεί για την αποδοκιμασία αυτών των πρακτικών, υπογραμμίζει, καταλήγοντας στο ότι, εντέλει, οι πρακτικές μηδενικής ανοχής πλήττουν τις διαδηλώσεις και τους πολυάριθμους αθώους διαδηλωτές μαζί με τους λίγους ενόχους.

Συνέντευξη στην ΠΙΚΙΑ ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΥ

* Και πάλι στο προσκήνιο το πανεπιστημιακό άσυλο. Η Ν.Δ. ζήτησε να αλλάξει ο νόμος που η ίδια ψήφισε και να καταργηθεί ο θεσμός. Είναι άχρηστο, λένε, στην εποχή του Ίντερνετ. Πώς σχολιάζετε την άποψη αυτή;

Διδασκαλία και έρευνα με αστυνομική εποπτεία και επεμβάσεις είναι αδιανόητες. Πιστεύω ότι ούτε οι ίδιοι οι αστυνομικοί θα τις ήθελαν. Το άσυλο είναι πολύτιμος θεσμός, πράγμα που συνειδητοποιούν στις μέρες μας και πανεπιστήμια άλλων δυτικών χωρών. Ο θεσμός πρέπει να διατηρηθεί με την αρχική του μορφή (Ν. 1268/1982), ενώ, αν κάτι χρειάζεται να αντιμετωπιστεί, είναι οι καταχρήσεις και οι παραβάσεις του.

* Ποια είναι η γνώμη σας για τη ρύθμιση Γιαννάκου; Από πολλές πλευρές έχει επικριθεί ότι ανοίγει τον δρόμο για την ανεξέλεγκτη επέμβαση της αστυνομίας και του εισαγγελέα.

Η κατοχύρωση του πανεπιστημιακού ασύλου στον Ν. 1268/1982 είχε γίνει με σαφήνεια. Ο νέος νόμος, το 2007, εισήγαγε μια ευρεία, μέχρις αοριστίας, ποινικοποίηση συμπεριφορών, όπου γίνεται αδύνατον να διακρίνει κανείς και να απομονώσει μια συγκεκριμένη και αντικειμενική περιγραφή εγκλήματος. Η ασάφεια αυτή αντιβαίνει προς τον κανόνα του άρθρου 7 παρ. 1 του Συντάγματος, το οποίο απαιτεί τη σαφήνεια των ποινικών διατάξεων. Το θέμα μάλιστα της αοριστίας δεν είναι μόνο τυπικό, αλλά και ουσιαστικό, αφού η αοριστία ανοίγει τον δρόμο για ανεξέλεγκτες ποινικοποιήσεις και τριβές.

* Κατά τη γνώμη σας, η άσκηση βίας από μη κρατική εξουσία συνιστά παραβίαση του ασύλου;

Η Δικαιοσύνη αξιολογεί τα εγκλήματα βίας με το ίδιο μέτρο, όποιος κι αν είναι ο δράστης. Άλλο θέμα, προφανώς, η ποινική δίωξη και άλλο η ρύθμιση της αστυνομικής επέμβασης στον πανεπιστημιακό χώρο.

* Ο νόμος Γιαννάκου δίνει ευρεία εξουσιοδότηση στον εισαγγελέα να διατάξει την αστυνομική παρέμβαση χωρίς την προηγούμενη έγκριση των πανεπιστημιακών αρχών. Αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί. Πρόκειται για διάταξη που δεν μπορεί να εφαρμοστεί επειδή θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα ή συντηρείται ένα κλίμα υπονόμευσης των πανεπιστημιακών αρχών αναθέτοντας σ' αυτές την ευθύνη της πρόσκλησης της αστυνομικής δύναμης;

Η υποχρέωση παρουσίας εκπροσώπου της δικαστικής αρχής κατά την επέμβαση της δημόσιας δύναμης στο πανεπιστήμιο δεν είναι επαρκής, αλλά πρόσθετη εγγύηση, επιπλέον της άδειας του αρμόδιου πανεπιστημιακού οργάνου. Κατά τη γνώμη μου, πάντως, αποτελεσματική θεσμική κατοχύρωση του ασύλου μπορεί να διασφαλιστεί με τρία -δύσκολα- βήματα:

Πρώτο. Η αστυνομία να επεμβαίνει χωρίς άδεια στο πανεπιστήμιο εφόσον τελούνται κακουργήματα. Το ορίζει ο νόμος, αλλά νομίζω ότι και η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δεν θα δεχόταν να τελείται ένας βιασμός ή μια απόπειρα ανθρωποκτονίας κ.λπ. χωρίς δυνατότητα αστυνομικής επέμβασης.

Δεύτερο. Στα πλημμελήματα θα έπρεπε η αστυνομία να μην επεμβαίνει καθόλου. Τις ελαφρές αξιόποινες πράξεις θα μπορούσε να τις αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο με δικές του υπηρεσίες φύλαξης.

Τρίτο. Οποιαδήποτε επιτροπή ή διαδικασία άδειας θα έπρεπε να καταργηθεί ως περιττή (στα κακουργήματα) ή ανώφελη (στα πλημμελήματα). Άλλωστε η επέμβαση σε περιπτώσεις μικροεγκλημάτων θα προκαλεί περισσότερες και βαρύτερες συγκρούσεις από αυτές που ενδεχομένως θα καταστέλλει.

* Πώς κρίνετε το δόγμα της "μηδενικής ανοχής" που έχει διακηρύξει ο κ. Χρυσοχοΐδης και την τακτική των προσαγωγών;

Το ελληνικό Σύνταγμα (άρθρα 2 παρ. 1, 5 παρ. 1 και 7 παρ. 1) κατοχυρώνει την αρχή της ατομικής ενοχής και όχι της μηδενικής ανοχής ή τις αθρόες μεταχειρίσεις (προσαγωγές, συλλήψεις κ.λπ.). Η προσήλωση στο Σύνταγμα θα έπρεπε να αρκεί για την αποδοκιμασία των παραπάνω πρακτικών. Ο νόμος πάντως, επίσης, δηλαδή το Π.Δ. 141/1991, προβλέπει ότι προσαγωγή στην αστυνομία επιτρέπεται μόνο αν ο πολίτης δεν φέρει δελτίο ταυτότητας ή αν η συμπεριφορά του, και όχι απλώς ο τόπος, ο χρόνος ή οι περιστάσεις, κινεί υπόνοιες διάπραξης εγκλήματος, ενώ και ο Συνήγορος του Πολίτη καθώς και το αρχηγείο της αστυνομίας έχουν επιστημάνει τα παραπάνω σε χρόνο ανύποπτο (2003).

Η αρχαία ελληνική δημοκρατία εισέφερε την έννοια της επιείκειας, στους Ρωμαίους ανάγεται η dura lex και τώρα οι σύγχρονοι επιχειρούν να εισαγάγουν τη μηδενική ανοχή. Η πολιτική μηδενικής ανοχής όμως δεν εντάσσεται και στην περιοχή της ουσιαστικής δικαιοσύνης, η οποία στον σκληρό της πυρήνα έχει την αρχή της αναλογικότητας, την αντιστοίχιση δηλαδή της ευθύνης και της μεταχείρισης με την ατομική ενοχή. Οι προληπτικές συλλήψεις θα μας παλινδρομούσαν σε σκοτεινές εποχές. Το χειρότερο όμως σήμερα είναι ότι οι πρακτικές μηδενικής ανοχής πλήττουν ακριβώς τις διαδηλώσεις, πολυάριθμους αθώους διαδηλωτές, μαζί με τους λίγους ενόχους, που κι αυτοί θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ατομικά και δίκαια, κατασταλτικά και όχι προληπτικά.

avgi.gr

Κλιματική αλλαγή: Προκαταρκτικές κόντρες μέχρι την ώρα των αποφάσεων




Βαρύ ήταν αυτή την εβδομάδα το κλίμα στην Κοπεγχάγη, εκεί που αντιπροσωπείες από όλες τις χώρες του κόσμου διαπραγματεύονται για το πώς θα φρενάρουν την κλιματική αλλαγή. Η Σύνοδος για το Κλίμα εξελίσσεται τόσο δύσκολα όσο πίστευαν όλοι πριν ακόμη αρχίσει, τα αισιόδοξα λόγια του οικοδεσπότη πρωθυπουργού της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, την πρώτη μέρα, ότι «μια συμφωνία είναι σε απόσταση αναπνοής», επειδή, όπως εκτίμησε, «μπορούμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας, εάν υπάρχει η πολιτική βούληση - και υπάρχει», ξεχάστηκαν αμέσως.

Ήδη από τη δεύτερη μέρα άρχισαν οι κόντρες: μεταξύ πλουσίων και φτωχών, αλλά και μεταξύ των αναπτυσσόμενων. Δύο είναι τα μήλα της Έριδος: πρώτον, ποιος θα είναι ο στόχος περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη - να «φρενάρει» η μέση αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5, στους 2 ή στους 2,4 βαθμούς Κελσίου;- από τον οποίο εξαρτάται και πόσο θα πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και των άλλων αερίων θερμοκηπίου. Και δεύτερον, ποιος θα πληρώσει πόσα για να επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών.

Η πρώτη κόντρα, μεταξύ βιομηχανικών (άρα πλουσίων) και αναπτυσσόμενων (άρα φτωχών) χωρών ξέσπασε με αφορμή ένα σχέδιο απόφασης που κυκλοφόρησε στους διαδρόμους της Συνόδου της Κοπεγχάγης και δη με υπογραφή των οικοδεσποτών Δανών.

Το κείμενο αυτό είχε πολλά σημαντικά κενά, εκεί που στο τέλος θα μπουν οι αριθμοί - για το ποιοι θα είναι οι στόχοι μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή για το πόσα χρήματα θα δοθούν ως βοήθεια στις φτωχότερες χώρες. Αυτά τα κενά θα κληθούν να τα γεμίσουν οι αρμόδιοι υπουργοί και οι ηγέτες των 110 χωρών - μελών του ΟΗΕ που αναμένονται στην Κοπεγχάγη στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια συγκεκριμένα σημεία τα οποία εξαγρίωσαν τις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Για παράδειγμα, η πρόταση «να υποστηριχθεί ο στόχος της μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2050 κατά 50% σε σχέση με τις τιμές του 1990». Ενώ το σχέδιο απόφασης εισηγείται να μειώσουν οι βιομηχανικές χώρες τις εκπομπές τους κατά 80%, προτείνει παράλληλα να μπουν και «ανώτατα όρια» -τα οποία αφήνει ανοιχτά προς διαπραγμάτευση- πάνω από τα οποία θα πρέπει να αρχίσουν να μειώνουν τις εκπομπές τους και οι αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό το αρνούνται κατηγορηματικά οι μεγάλες των αναπτυσσόμενων, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική, και κατηγορούν τους οικοδεσπότες Δανούς ότι προωθούν μια απόφαση που «προστατεύει μονομερώς τα συμφέροντα των πλούσιων χωρών».

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις Σου Βέι, που ζήτησε από τις βιομηχανικές χώρες να αναλάβουν τις «ιστορικές ευθύνες» τους για την κλιματική αλλαγή. Πρωτίστως ο Σου επιτέθηκε στις ΗΠΑ, που «συνεχίζουν να αυξάνουν τις εκπομπές τους, ενώ έχουν ολοκληρώσει εδώ και χρόνια την εκβιομηχάνισή τους».

Αλλά ούτε στο οικονομικό επίπεδο έπεισε το σχέδιο απόφασης. Το μοναδικό συγκεκριμένο νούμερο που περιέλαβε απορρίπτεται ως… αστείο. Το κείμενο προβλέπει άμεση βοήθεια 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο προς τον Τρίτο Κόσμο για το διάστημα 2010 - 2012. «10 δισ. δολάρια παγκοσμίως δεν είναι ούτε δύο δολάρια ανά άνθρωπο», κάγχασε ο Κινέζος Σου, προσθέτοντας ότι αυτά δεν φτάνουν ούτε για έναν καφέ στην Κοπεγχάγη.

Φτωχοί εναντίον φτωχών

Η δεύτερη κόντρα πυροδοτήθηκε όταν η μικρή νησιωτική χώρα του Ειρηνικού, το Τουβαλού, υπέβαλε πρόταση να περιοριστεί η μέση αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου- η οποία απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων. «Για μας είναι θέμα επιβίωσης», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Τουβαλού, Ίαν Φράι, μιλώντας και εκ μέρους άλλων νησιωτικών κρατών, που βλέπουν με πανικό τη στάθμη της θάλασσας να ανεβαίνει και να απειλεί τη ζωή τους. «Δεν έχουμε τα περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις», είπαν οι νησιώτες, αλλά βρήκαν απέναντι τους Ινδούς, τους Κινέζους και τους Σαουδάραβες. Κυρίως οι δύο ανερχόμενες δυνάμεις της Ασίας δεν θέλουν να δεσμευτούν σε τόσο υψηλούς στόχους, καθώς τώρα περνούν τη δική τους φάση της εκβιομηχάνισης. Στην πρόταση του Τουβαλού δεν χρειάστηκε να τοποθετηθούν οι βιομηχανικές χώρες -οι οποίες μάλλον θα είναι ευχαριστημένες να μπει το όριο στους 2 βαθμούς Κελσίου.

Με δεδομένες αυτές τις κόντρες αναρωτιέται κανείς πώς μπορεί να ξεπεραστούν ώστε να καταλήξει η Σύνοδος για το Κλίμα σε μια νομικά δεσμευτική συνθήκη που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο, η ισχύς του οποίου λήγει το 2012. Ωστόσο, αυτοί οι 110 πρόεδροι και πρωθυπουργοί που θα πάνε την ερχόμενη εβδομάδα στην Κοπεγχάγη, θα δυσκολευτούν να γυρίσουν στις πρωτεύουσές τους με εντελώς άδεια τα χέρια. Μένει, λοιπόν, να φανεί τι κρυμμένους άσους έχουν -εάν έχουν- στα μανίκια τους.

Εκκρεμές Παπανδρέου




Κρύβει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στις Βρυξέλλες με συνεχή αλλαγή θέσεων. Τη μία μιλάει για πάγωμα μισθών και την άλλη δηλώνει πως δεν πρέπει να πληρώσουν τα βάρη για τα ελλείμματα οι μισθωτοί

Από τις δραματικές διαπιστώσεις του πρωθυπουργού για τους κινδύνους λόγω της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης, έως τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, στη Σύνοδο των Βρυξελλών την Παρασκευή, η απόσταση είναι μεγάλη. Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε από τους εταίρους την πίστωση χρόνου που ζητούσε για να περάσει τα επώδυνα μέτρα και τώρα, μετά τις παλινωδίες, ο πρωθυπουργός αρχίζει την επιχείρηση συναίνεσης σε αποφάσεις που κανείς μέχρι στιγμής δεν γνωρίζει. Τη Δευτέρα, στην ΟΚΕ, αναμένονται αποσαφηνίσεις και την Τρίτη θα διατυπωθούν τα αιτήματα του πρωθυπουργού προς τα πολιτικά κόμματα

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Καταδίκες για το γιούρτωμα Τουφίδη


Ανακοίνωση καταδίκης για το «γιαούρτωμα» του μέλους της διοίκησης της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Μπάμπη Τουφίδη, εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.


Στο περιθώριο των κινητοποιήσεων δεν έλειψαν και τα... γιαούρτια
«Ο Μπάμπης Τουφίδης είναι γνωστός στα Γιάννενα για την προσφορά του στους αγώνες των εκπαιδευτικών και γενικότερα στο κίνημα Παιδείας, καθώς και στην υπόθεση της ριζοσπαστικής Αριστεράς» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Καταγγέλλει δε ότι η επίθεση εναντίον του είχε στόχο «όχι μόνον το πρόσωπό του και την ενότητα των αγώνων της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του λαϊκού κινήματος, που στην πόλη μας έχει σε ένα βαθμό κατακτηθεί με την συμβολή και του Μπάμπη Τουφίδη, αλλά και κάθε κριτική σε αποπροσανατολιστικά φαινόμενα χουλιγκανισμού». Η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας ότι «η τυφλή επιθετικότητα, που έχουν διαλέξει και εφαρμόζουν ομάδες ανεγκέφαλων οπαδών της βίας ως μέσο αυτοπροσδιορισμού, και μάλιστα σε εποχή ‘προληπτικών προσαγωγών’ και γενίκευσης της καταστολής, είναι αήθης και επικίνδυνη. Τέτοιου είδους πρακτικές δεν πρόκειται να κάμψουν την αγωνιστικότητά μας ούτε να επηρεάσουν τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας, που πορεύονται στο δρόμο των συλλογικών αγώνων και της ενότητας». Απόφαση καταδίκης της επίθεσης στον κ. Τουφίδη, πήρε χθες ομόφωνα και το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίασή του.

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Δεν βλέπουν… καπνό οι αρμόδιοι


Σιωπή από τις διευθύνσεις Πολεοδομίας και Δημόσιας Υγείας της Νομαρχία, καμιά αναφορά από τον τοπικό δήμο, ενώ η αντιπολίτευση ετοιμάζεται να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο


Αποφεύγουν κάθε… επαφή με την παράνομη χωματερή που τις τελευταίες μέρες λειτουργεί κοντά στο ορεινό χωριό του Μετσόβου οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς και οι υπηρεσίες.
Το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αυτό πρόβλημα που αποκάλυψε ο «Η.Α.» αφήνει αδιάφορους, μέχρι τώρα τουλάχιστον, τους αρμόδιους φορείς του νομού Ιωαννίνων και την Περιφέρεια Ηπείρου, με αποτέλεσμα να εγείρονται πολλά ερωτηματικά για τη λειτουργία και τα αντανακλαστικά του κράτους. Προ των ευθυνών της, όμως, βρίσκεται και η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία αντί να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες για τον έλεγχο και το κλείσιμο της νέας χωματερής εξακολουθεί να κρατά… αποστάσεις από τις καταγγελίες. Ταυτόχρονα, όλοι οι αρμόδιοι «κλείνουν τα μάτια» στην πραγματική κατάσταση με τα διάσπαρτα απορρίμματα που τείνει να υποβαθμίσει το τουριστικό χωριό σε μια περίοδο μάλιστα που αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα η κίνηση των επισκεπτών στο Μέτσοβο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αδιαφορίας αποτελεί το γεγονός ότι μέχρι σήμερα κανένας από τους αποδέκτες της γραπτής καταγγελίας, η οποία ήταν επώνυμη, δεν απάντησε. Η χωματερή, η οποία βρίσκεται δύο περίπου χιλιόμετρα έξω από το Μέτσοβο, συμπληρώνει 20 μέρες λειτουργίας χωρίς ωστόσο οι φορείς να ενεργοποιηθούν για να βάλουν τέλος στην ανεξέλεγκτη εναπόθεση των υλικών και των απορριμμάτων.

Περιμένει ακόμη

Εντύπωση προκαλεί η ολιγωρία των τοπικών αρχών να απαντήσουν στην καταγγέλλουσα και η αδιαφορία των υπηρεσιών να προβούν στους αναγκαίους ελέγχους, καθώς πρόκειται για μια παράνομη χωματερή. Παρότι η καταγγελία κοινοποιήθηκε σε όλες τις τοπικές αρχές και αναδείχθηκε από τον «Η.Α.», οι αρμόδιοι φορείς και οι ελεγκτικές υπηρεσίες δεν έδωσαν στη δημοσιότητα καμιά απολύτως απάντηση. Την έκπληξή της για τη σιωπή των αρμόδιων τοπικών αρχών και υπηρεσιών εκφράζει η Τριανταφυλλιά Σιούλη που έκανε την καταγγελία για τη λειτουργία της νέας χωματερής. «Και το περασμένο Σάββατο που πέρασα από την περιοχή η κατάσταση ήταν ίδια. Ωστόσο, μέχρι αυτή την ώρα ο δήμος Μετσόβου δεν έδωσε καμιά απάντηση, παρότι η καταγγελία που έκανα ήταν επώνυμη», ανέφερε στον «Η.Α.».
Η χωματερή του Μετσόβου, που «δημιουργήθηκε» πρόσφατα, απέχει από το χωριό δύο περίπου χιλιόμετρα και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Ιωαννίνων – Τρικάλων. Το γεγονός ότι δεν είναι ορατή από την Εγνατία, η οποία συγκεντρώνει πλέον το σύνολο του κυκλοφοριακού φόρτου προς και από το Μέτσοβο, κρατά το θέμα στην «αφάνεια». Όμως, οι φορείς έχουν ήδη ενημερωθεί για την κατάσταση χωρίς ωστόσο να δείξουν τη δέουσα ευαισθησία.
Νέα απειλή για τον Άραχθο
Η ανεξέλεγκτη εναπόθεση υλικών, μπαζών και απορριμμάτων υποβαθμίζει μια γνωστή στο πανελλήνιο τουριστική περιοχή, όπως το Μέτσοβο, και καταδεικνύει την αδυναμία των φορέων και των υπηρεσιών να προστατέψουν το περιβάλλον. Εμφανής είναι η έλλειψη διαχείρισης των απορριμμάτων σε επίπεδο νομού, αλλά και η απουσία περιβαλλοντικής πολιτικής του δήμου Μετσόβου, όπου τις τελευταίες μέρες «ξεφύτρωσε» η συγκεκριμένη χωματερή. Ταυτόχρονα, όμως, η χωματερή αποτελεί μια επιπρόσθετη απειλή για τον ποταμό Άραχθο (Μετσοβίτικο) καθώς είναι ο τελικός αποδέκτης των… υλικών. Για το λόγο αυτό η καταγγελία εστάλη και στο Σύλλογο Προστασίας Αράχθου, ο οποίος στο παρελθόν είχε ενεργοποιηθεί και είχε καταγγείλει τη δημοτική αρχή Μετσόβου για τη ρύπανση του Αράχθου.

www.agon.gr

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Για τις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη

Τα δύο μεγάλα συλλαλητήρια σε κάθε πόλη της Ελλάδας αποδεικνύουν με τον πιο ωραίο τρόπο ότι η νεολαία και ο κόσμος της εργασίας είναι διατεθειμένοι να βαδίσουν μέσα από τη συλλογική τους δράση στο δρόμο του Δεκέμβρη.


Δυστυχώς , για την ιερή συμμαχία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ που πήγε να σβήσει την περσινή εξέγερση κάνοντας απολογισμό σε σπασμένες βιτρίνες ,αυτές οι μέρες έφεραν ξανά στο προσκήνιο μια νέα γενιά που γαλουχείται μεσα απο τις αξίες των συλλογικών διεκδικήσεων και των αγώνων.Μία γενιά που δεν διαπραγματεύται τίποτα λιγότερο από το να ζει με αξιοπρέπεια.


Δυστυχώς,για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον κ.Χρυσοχoίδη, παρά τα δρακόντεια μέτρα καταστολής και το κλίμα τρομοκρατίας που είχαν σπείρει όλες αυτές τις ημέρες το λαικό κίνημα θα συνεχίσει να δίνει απαντήσεις στις κυβερνήσεις που βάζουν στο στόχαστρο την εργασία, την παιδεία και τα δικαιώματα.


Οι αντισυναγματικές προληπτικές προσαγωγές στο σωρό, οι αναίτιες επιθέσεις σε μπλοκ διαδηλωτών, η αλόγιστη χρήση χημικών,η εισβολή στο δημαρχείο Κερατσινίου, ο σοβαρός τραυματισμός της Αγγελική Κουτσουμπού από τους πραίτορες του κ.Χρυσοχοιδη, η εισβολή των μηχανών της ομάδας δέλτα στα μαθητικά μπλοκ, η έφοδος των δυνάμεων καταστολής σε πολιτικούς χώρους(ρεσάλτο) είναι λίγα μόνοτ από τα δείγματα γραφής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

.
Η Νεολαία Συνασπισμού, θα δώσει όλες τις τις δυνάμεις για να οργανώσει τον αγώνα της νεολαίας απέναντι στις νεοφιλεύθερες πολιτικές που θέλουν να την κάνουν αόρατη.Και δυστυχώς για την κυβέρνηση του κ.Παπανδρέου, αυτές τις μέρες αποδεικνύουμε μέσα απο τις μαζικές μας διαδηλώσεις ότι θα δείξουμε μηδενική ανοχή απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε στην εργασία μας, στην παιδεία μας και στα δημοκρατικά μας δικαιώματα.

Το γραφείο τύπου

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Στο δρόμο του αγώνα

Η Νεολαία Συνασπισμού χαιρετίζει την μαζική συμμετοχή χιλιάδων νέων ανθρώπων στην σημερινή διαδήλωση μνήμης για τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, παρά τις επιθέσεις της αστυνομίας και την αλόγιστη χρήση χημικών που στόχο είχαν τη διάλυση των μπλοκ της πορείας.

Παρά το κλίμα τρομοκρατίας που τόσο η κυβέρνηση όσο και μερίδα των ΜΜΕ καλλιεργούσαν τις προηγούμενες ημέρες, και το δόγμα της μηδενικής ανοχής, που έχει ως αποτέλεσμα την καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, η μαζική συμμετοχή αποδεικνύει ότι χιλιάδες νέοι έχουν επιλέξει το δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης και του αγώνα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση η Νεολαία Συνασπισμού θα δώσει όλες της τις δυνάμεις, προκειμένου να αναδειχθούν τα πραγματικά προβλήματα και αδιέξοδα των νέων ανθρώπων.

Για την επίθεση στον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών

Καταδικάζουμε απερίφραστα την δολοφονική φασιστικού τύπου επίθεση στον πρύτανη του πανεπιστήμιου Αθηνών κ. Χρηστού Κίττα.

Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους ενέργειες και αυτοί που τις υλοποιούν αποτελούν το φυσικό συμπλήρωμα των κρατικών μηχανισμών καταστολής που όλες αυτές τις μέρες έκαναν ότι μπορούσαν για να πυροδοτήσουν το κλίμα, να διαλύσουν τις μαζικές δημοκρατικές διαδικασίες του κινήματος και να τρομοκρατήσουν τον κόσμο.

Αυτές οι ενέργειες αντικειμενικά στρέφονται εναντίον του κινήματος και αποτελούν το καλύτερο δώρο σε κυβερνητικούς κύκλους αλλά και όλους όσους θέλουν να χτυπήσουν το άσυλο και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Ως νεολαία Συνασπισμού θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου η συζήτηση να μείνει στα πραγματικά αδιέξοδα της νεολαίας και των εργαζομένων που γεννούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Το γραφείο τύπου

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Παιδεία, εργασία, δικαιώματα, περιβάλλον στο στόχαστρο


Υπάρχουν φορές που ο καλύτερος δρόμος για να βρεις την απάντηση που γυρεύεις ανοίγεται μέσα από τις ερωτήσεις που κάνεις. Τι συνέβη πέρσι τον Δεκέμβρη; Γιατί συνέβη και γιατί συνεχίζει ο περσινός Δεκέμβρης να φοβίζει τους καλούς μας «άρχοντες»; Τι είναι αυτό που τρομοκρατεί την κυβέρνηση, τους τηλεαστέρες των 8 και την αστυνομία; Πως γίνεται μια ανάμνηση που βιάστηκαν να ξορκίσουν να αρνείται να φύγει;

Υπάρχουν φορές που το πιο δύσκολο αλλά και το πιο σημαντικό που έχεις να κάνεις είναι να υπερασπιστείς την ιστορία κόντρα στους εργάτες της εξουσίας που δουλεύουν μαζί με τον χρόνο για να της αφαιρέσουν τις επικίνδυνες γωνιές και να την μετατρέψουν σε ένα μεγάλο κύκλο που θα μας χωράει όλους και η αλήθεια είναι ότι ο Δεκέμβρης είναι γεμάτος από γωνίες και κοφτερά σημεία. Όπως και κάθε εξέγερση.

Γιατί ο Δεκέμβρης ήταν ένα αυθεντικό ξέσπασμα οργής ένας συλλογικό «φτάνει πια». Άνοιξε ένα ρήγμα στην κανονικότητα και στην συνέχεια των αδιεξόδων που έχουν πνίξει τη νεολαία και τον κόσμο της δουλειάς. Έδειξε ξεκάθαρα ότι το μέλλον που μας ετοιμάζουν δεν μας χωράει, ότι στον κόσμο του κέρδους δεν υπάρχει χώρος για τις ανάγκες και τα όνειρα μας.

Ο Δεκέμβρης όμως έδειξε και κάτι άλλο. Ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε τους όρους που προσπαθούν να μας επιβάλουν. Έδειξε ότι μας φοβούνται και ότι κόντρα στον ατομισμό και τον ανταγωνισμό υπάρχει ο δρόμος της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης.

Εκείνες τις μέρες όλος ο κόσμος μάθαινε ξαφνιασμένος τα νέα από αυτή την μικρή γωνιά της Ευρώπης. Κάποιοι έπαιρναν ελπίδα και χαρά για το γεγονός ότι οι κοινωνίες μας είναι ακόμα ζωντανές, κάποιοι άλλοι φόβο γιατί η ίδια η ζωή τους υπενθύμιζε ότι η ιστορία δεν έχει τελειώσει και ότι η κυριαρχία τους δεν είναι αιώνια.

Η δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Μαθητές και νέοι άνθρωποι σε όλη την χώρα βγήκαν στους δρόμους. Μια ολόκληρη γενιά έμαθε τι σημαίνει αγώνας, συντροφικότητα και αλληλεγγύη. Έμαθε όμως τι σημαίνει και καταστολή. Έμαθε ότι όταν για την κυβέρνηση τελειώνουν τα επιχειρήματα και καταρρέει η πειθώ υπάρχει και άλλος δρόμος, ο δρόμος της βίας.

Η κυβέρνηση και οι σύμμαχοι της έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να απομονωθεί η νεολαία. Να δώσει μια μάχη μόνη και να τη χάσει γρήγορα. Δεν τα κατάφεραν όμως γιατί τα αδιέξοδα των νέων ανθρώπων δεν είναι τα μόνα αδιέξοδα σε αυτή την χώρα. Εργαζόμενοι και άνθρωποι όλων των ηλικιών κατέβηκαν στους δρόμους στήριξαν με όποιο τρόπο μπορούσε ο καθένας. Δεν στήριξαν απλά ένα ξένο αγώνα, στήριξαν την ίδια τους την αξιοπρέπεια.

Η νεολαία δεν έμεινε μόνη της. Από την πρώτη στιγμή η ριζοσπαστική αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε μαζί της στον δρόμο. Δεν λογάριασε το πολιτικό κόστος, μίλησε για την εξέγερση και για τα αίτια της εξέγερσης. Οι εχθροί της εξέγερσης, το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να αρνηθούν με όλες τους τις δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν την λέξη εξέγερση. Γιατί αν μιλήσεις για εξέγερση τότε πρέπει να αναφερθείς και στις αιτίες πρέπει να μιλήσεις για τα κοινωνικά αδιέξοδα. Γι’ αυτό προτίμησαν απλά, για άλλη μια φορά, να κάνουν απολογισμούς από τζαμαρίες αρνούμενοι να δουν το κύριο στοιχείο της έκρηξης του Δεκέμβρη. Την οργή και τα αδιέξοδα.

Απρόσμενος και χρήσιμος σύμμαχος των εχθρών της εξέγερσης ήταν και το ΚΚΕ, που αρνήθηκε να μιλήσει για εξέγερση και «νέο υποκείμενο αγώνα». Μίλησε για σωματέμπορούς και έμπορους ναρκωτικών που σπάνε και στοχοποίησε την ριζοσπαστική αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ ως ύποπτο για σχέσεις με ανθρώπους του κοινού ποινικού δικαίου. Το ΚΚΕ επέλεξε στρατόπεδο, και χτύπησε την εξέγερση με πιο χυδαίο τρόπο ακόμα και από την ακροδεξιά. Δεν ντράπηκε να δημοσιεύσει στον Ριζοσπάστη κείμενο που υπερασπίζεται τον δολοφόνο Κορκονέα.

Ο Δεκέμβρης συνεχίζει να φοβίζει γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι το ποτήρι παραμένει γεμάτο.

Η ανασφάλιστη κακοπληρωμένη εργασία, όχι μόνο για τους νέους, δεν αποτελεί πια εξαίρεση. Η ανεργία αγγίζει το 15%. Το σχολείο συνεχίζει να είναι ένα εξεταστικό κάτεργο που τιμωρεί τους «κακούς» μαθητές για αυτά που το ίδιο απέτυχε να τους δώσει. Οι πανεπιστημιακές σχολές μετατρέπονται σε αυταρχικά κέντρα κατάρτισης, που προσφέρουν την προοπτική της δια βίου περιπλάνησης στην εργασιακή ζούγκλα. Ο φυσικός πλούτος συνεχίζει να λεηλατείται και να αντιμετωπίζεται ως άλλη μια ευκαιρία για την στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Τις μέρες του Δεκέμβρη τα ξένα μέσα ενημέρωσης μιλούσανε για την πρώτη εξέγερση μέσα στην οικονομική κρίση. Μία καπιταλιστική κρίση που ήρθε και διέλυσε με τον πιο απόλυτο τρόπο όλα τα δόγματα για την λειτουργία της αγοράς την ανωτερότητα της, την δυνατότητας της να αυτορυθμίζεται και να προάγει το συνολικό καλό. Το ποιος θα πληρώσει την κρίση είναι σήμερα ένα χρόνο μετά την εξέγερση το μεγάλο στοίχημα για την νεολαία και τον κόσμο της εργασίας. Ένα στοίχημα ακόμη ανοιχτό.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη δείξει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν σκοπεύει να παρεκκλίνει από το δικό της νεοφιλελεύθερο παρελθόν και την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η κεντρική τράπεζα έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι όταν μιλάνε για διέξοδο από την κρίση αναφέρονται στην δυνατότητα των επιχειρήσεων και των τραπεζών να επανακτήσουν την κερδοφορία τους, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται την ισοπέδωση της κοινωνίας.

Ένα χρόνο μετά το ποτήρι είναι ακόμη γεμάτο. Γιατί οι αγώνες για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, την εργασία, την εκπαίδευση, το περιβάλλον, την αξιοπρέπεια είναι για άλλη μια φορά μοναδική διέξοδος για όλους και όλες μας.
Τα θέλουμε όλα πίσω

Επίθεση εναντίον καθαρίστριας στη Θεσσαλονίκη

Καταγγέλουμε την προσπάθεια τρομοκράτησης της συνδικαλίστριας καθαρίστριας που εργάζεται στον αερολιμένα Θεσσαλονίκης . Πιο συγκεκριμένα χθες το βράδυ άγνωστοι έριξαν καυστικά υγρά στο αυτοκίνητο της Β.Μ., το οποίο ήταν παρκαρισμένο έξω από το σπίτι της.

Μετά την τραγική δολοφονική επίθεση στην Κωσταντίνα Κούνεβα και τις διατυπωμένες απειλές που υπήρχαν εναντίον συνδικαλίστριας σωματείου εργαζομένων στην καθαριότητα στο ΑΠΘ λίγες μέρες πριν, γίνεται ακόμα μια προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τους/τις εργαζόμενους/ες σε εργολαβίες που παλεύουν ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν καθημερινά. Το σύγχρονο δουλεμπόριο δεν μπορεί παρά να καταργηθεί.

Η Κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει επιτέλους να παίζει με τις ζωές χιλιάδων εργαζομένων στηρίζοντας το απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβιών.Μαλλον η υπεράσπιση της ζωής,της αξιοπρέπειας και της εργασίας είναι ψιλά γράμματα για το ΠΑΣΟΚ.

Η Νεολαία Συνασπισμού, εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων που παρά τις απειλές που δέχονται ,δίνουν ένα φωτεινό παράδειγμα αξιοπρέπειας και αγώνα . Θα συνεχίσει να παλεύει μαζί τους για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και για την κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος των εργολαβιών.

Το Γραφείο τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Νέα… χωματερή στο Μέτσοβο

Νέες εστίες ρύπανσης δημιουργούνται στο δήμο Μετσόβου και τελικός αποδέκτης, για μια ακόμη φορά, είναι ο ποταμός Μετσοβίτικος και κατ’ επέκταση ο ποταμός Άραχθος.
Το πρόβλημα της διαχείριση των απορριμμάτων και των μπαζών δεν έχει αντιμετωπιστεί στο νομό, καθώς ακόμη δεν έχει γίνει αποκατάσταση όλων των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). Το παράδοξο, όμως, είναι πως, πέραν της ολιγωρίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου, νέες χωματερές… ξεφυτρώνουν κοντά σε ευαίσθητα υδατικά συστήματα. Μια από αυτές βρίσκεται κοντά στην εθνικό οδό Ιωαννίνων – Μετσόβου και λίγο πριν από το ορεινό χωριό, το οποίο, ως γνωστό, αποτελεί έναν από τους πλέον τουριστικούς προορισμούς του νομού Ιωαννίνων.
Έτσι, το πρόβλημα των απορριμμάτων και της απόθεσης των μπαζών αντί να επιλύεται, προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις -κοινωνικές και περιβαλλοντικές. Κάτοικος της περιοχής καταγγέλλει ότι στην παλιά εθνική οδό έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό μια καινούρια χωματερή, η οποία αποτελεί εστία κινδύνου για το περιβάλλον καθώς και το υδάτινο δυναμικό της περιοχής. Να σημειωθεί, πάντως, πως η χωματερή έξω από το Μέτσοβο έχει κλείσει και η απόθεση των απορριμμάτων γίνεται πλέον σε άλλη τοποθεσία που βρίσκεται κοντά στο οδικό δίκτυο που συνδέει το Μέτσοβο με το Ανθοχώρι.

Συχνό «θέαμα»

Πέραν της «επίσημης» αυτής χωματερής, η καινούρια βρίσκεται λίγο έξω από το Μέτσοβο. Η συγκεκριμένη τοποθεσία, όπως φαίνεται, επελέγη για να μην είναι ορατός ο σκουπιδότοπος από τον πολύ κόσμο, καθώς οι περισσότεροι πλέον χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους προς και από το Μέτσοβο την εθνική οδό και όχι τον εθνικό δρόμο. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να είναι αυτός ο κύριος λόγος που κάποιοι επέλεξαν το συγκεκριμένο χώρο για να εναποθέτουν τα μπάζα και τα σκουπίδια.
Πολίτης εντόπισε τη χωματερή πριν από μία εβδομάδα (Κυριακή 22 Νοεμβρίου), λόγω μιας φωτιάς που εκδηλώθηκε στο χώρο και ταυτόχρονα ειδοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία. «Ανεβαίνοντας από το χωριό μου Βοτονόσι Μετσόβου, προς το Μέτσοβο από την παλιά εθνική οδό, λίγο πριν το Μέτσοβο, συνάντησα χώρο απόθεσης «μπαζών» που φτάνουν μέχρι το βάθος του ρέματος. Το συγκεκριμένο «θέαμα» το έχω «θαυμάσει» και άλλες φορές, μόνο που αυτή τη φορά το παρακείμενο πουρνάρι είχε πάρει φωτιά», αναφέρει στην καταγγελία του. Η Πυροσβεστική έχει καταγράψει το συμβάν της πυρκαγιάς αν και η φωτιά είχε σβήσει όταν το πυροσβεστικό όχημα μετέβη στη χωματερή. Παράλληλα, ο πολίτης ενημερώθηκε και το αστυνομικό τμήμα του Μετσόβου.


Τι γίνεται;

Ζητούμενο, πλέον, για τις αρμόδιες αρχές είναι να προβούν στους απαραίτητους ελέγχους προκειμένου να εντοπίσουν εκείνους που «δημιούργησαν» μια νέα χωματερή λίγο έξω από το Μέτσοβο. Η σχετική καταγγελία έχει αποσταλεί ακόμη και στο Συνήγορο του Πολίτη, ενώ κοινοποιήθηκε και στο Σύλλογο Προστασίας Αράχθου, καθώς ο ποταμός Άραχθος είναι ο αποδέκτης των απορριμμάτων και των μπαζών που παράνομα εναποτίθενται. Επίσης, η καταγγελία κοινοποιήθηκε σε περιβαλλοντικές οργανώσεις, στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, στην Περιφέρεια Ηπείρου, στη διοίκηση της Τοπικής Ένωσης Δήμων Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) καθώς και στο δήμο Μετσόβου.
Στην καταγγελία γίνεται ειδική αναφορά στον τοπικό δήμο, με τον πολίτη να καλεί όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν την κατάσταση σχετικά με τη νέα χωματερή και να απαντήσουν. «Δεδομένης της ανεξέλεγκτης ρίψης και καύσης σκουπιδιών σε διάφορες περιοχές και δεδομένης της ανοχής ή και (από πληροφορίες που έχω) της «παραχώρησης» χώρων από το Δήμο παρακαλώ όπως ενεργήσετε αναλόγως», αναφέρει χαρακτηριστικά.