Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Τσίπρας: «Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα»

Με το προεδρείο της ΓΣΕΕ συναντήθηκαν σήμερα, Σάββατο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και Συμπρόεδρος της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Lothar Bisky, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με θέμα «Η κρίση και ο Ευρωπαϊκός Νότος».

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για τους λαούς της Ευρώπης, για τους εργαζόμενους της Ευρώπης. Δεν υπάρχει εθνικός δρόμος για την έξοδο από την κρίση. Το πρόβλημα της Ελλάδας που αύριο θα είναι και πρόβλημα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, όλων των χωρών του Νότου, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Έχει να κάνει με την ίδια την δομή της ΕΕ και γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας σε δυο βασικά καθήκοντα».

«Πρώτον, να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι τα μέτρα που μας επιβάλλουν δεν μόνο κοινωνικά άδικα αλλά και αναποτελεσματικά. Το δεύτερο καθήκον είναι να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος, ότι υπάρχει ελπίδα. Και η ελπίδα έρχεται μέσα από τον συντονισμό, την κοινή δράση και τις κοινές κινητοποιήσεις των δυνάμεων της εργασίας, κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και σε όλη την Ευρώπη», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, καταλήγοντας ότι κατέθεσαν σκέψεις και προτάσεις στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, «ο οποίος τις είδε θετικά και αναμένεται να πάρει αντίστοιχες πρωτοβουλίες».

Από την πλευρά του ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε ότι «όπως είπε και ο κ.Τσίπρας και συμφωνώ απολύτως δεν είναι κρίση της Ελλάδας, είναι ευρύτερη κρίση που αφορά στην Ευρώπη και μετατίθεται το βάρος αυτής της κρίσης στους λαούς οι οποίοι έχουν γίνει ένα μπαλάκι σε ένα διεθνές παίγνιο».

«Τα μέτρα που εξαγγέλλονται ή που θα εξαγγελθούν είναι μέτρα τα οποία εκτιμούμε ότι δεν δίνουν καμιά λύση στο πρόβλημα και είναι χειρότερα από την αρρώστια. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την μεγάλη επίθεση που γίνεται στη χώρα μας και το λαό της απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες και κοινωνικές και πολιτικές. Συντονισμός δράσεων από τις πολιτικές δυνάμεις που αντιλαμβάνονται το τι γίνεται και τις κοινωνικές δυνάμεις που υφίστανται τις επιπτώσεις. Εμείς, όπως έχουμε πει, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες ώστε και με την Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων αλλά κυρίως με τις συνδικαλιστικές δυνάμεις και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου το προσεχές διάστημα να αναπτύξουμε κοινές δράσεις που θα αναδείξουν το πρόβλημα που υπάρχει, θα δώσουν δηλαδή την ουσία του και θα προτείνουμε πολιτικές που βρίσκονται στον αντίποδα των ασκούμενων πολιτικών από την Κομισιόν, από την ΕΚΤ και βεβαίως τα υποχείριά τους στις αγορές. Και τολμώ να πω ότι και ο Μέτερνιχ φαλκίδευε τον συντονισμό που κάνει αυτή η ιερή συμμαχία τραπεζών, κεφαλαιοκρατών και πολιτικών εναντίον των λαών της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Για ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών έκανε λόγο ο Lothar Bisky, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη του Die Linke και του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. «Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και την Γερμανία, είναι πρόβλημα που αφορά τόσο την Βόρια όσο και την Νότια Ευρώπη. Αυτό που αναζητούμε και πρέπει να πετύχουμε είναι η κοινή δράση για να αντισταθούμε σ’ αυτή την κοινή επίθεση που δεχόμαστε από την Ευρώπη», υπογράμμισε.

Ο κ. Bisky εξέφρασε τη λύπη του για τα άσχημα δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο», σημειώνοντας ότι Η αλήθεια είναι ότι αυτό που γίνεται στην Γερμανία, να παίρνουν χρήματα από τους φορολογούμενους Γερμανούς και να τα ξοδεύουν υπέρ των τραπεζών και με τη σειρά τους οι τραπεζίτες παίρνουν αυτά τα χρήματα και τα χρησιμοποιούν για κερδοσκοπικά παιχνίδια κατά της Ελλάδας. Αυτή ήταν μια πρακτική που γινόταν από την πλευρά δυο τραπεζών στην Γερμανία, την λεγόμενη Τράπεζα Ακινήτων και την Εμπορική Τράπεζα της Γερμανίας. Πρέπει να πούμε την αλήθεια, να εξηγήσουμε στον κόσμο τι συμβαίνει. Δεν συμφωνώ με την στάση που κράτησε η κα Μέρκελ η οποία άρχισε να συζητά για τα χρήματα και την βοήθεια προς την Ελλάδα. Εμείς είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους της Ελλάδας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και πρέπει να συγκροτήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια σ’ αυτή την επίθεση των τραπεζών και των τραπεζιτών».

Γ. Δραγασάκης: Η ώρα της κοινωνίας και των εργαζομένων

Υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο, διαπραγματευτική στρατηγική και γραμμές άμυνας; Όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει. Εκτός αν είναι σχέδιο να λέμε ναι σε όλα και μάλιστα όσα και αν μας ζητήσουν. Το νέο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού, η υποτίμηση των μισθών, θα οδηγήσει τη χώρα και την οικονομία σε μια σκληρή παρατεταμένη κρίση. Και μόνον η συζήτηση για προσφυγή στο ΔΝΤ δείχνει την βαθιά κρίση στρατηγικής αυτής της κυβέρνησης. Τίποτα δεν πρόκειται να κερδίσουμε μένοντας με σταυρωμένα χέρια. Η ώρα της απάντησης της κοινωνίας και των εργαζομένων είναι τώρα. Αναλυτικά, η συνέντευξη με τον Γιάννη Δραγασάκη.

----------

* Πάλι για νέα εισπρακτικά μέτρα ακούμε. Και ίσως, όταν δημοσιεύεται αυτή η συνέντευξη, να έχουν ανακοινωθεί. Έχει τέλος αυτή η διαδικασία;

Πάμε πράγματι από το κακό στο χειρότερο. Η κυβέρνηση άγεται και φέρεται χωρίς σχέδιο, χωρίς διαπραγματευτική στρατηγική, χωρίς γραμμές άμυνας. Ήλθε λοιπόν η ώρα της κοινωνίας, των εργαζομένων, του λαϊκού παράγοντα. Δεν θα κερδίσουμε τίποτε αν μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια ή αν κάνουμε τα «καλά παιδιά». Διότι απέναντί μας δεν έχουμε μόνο μια σύνθετη κρίση. Έχουμε έναν σκληρό μηχανισμό «πειθάρχησης» λαών και κοινωνιών και κυβερνήσεων που, στη βάση υπαρκτών ασφαλώς προβλημάτων, εκβιάζει, λοιδορεί, διασύρει τη χώρα διεθνώς, στοχοποιεί και ενοχοποιεί τον λαό συνολικά, προσβάλλει την αξιοπρέπειά του. Απαιτεί όχι μόνο θυσίες αλλά μια μεγάλη ήττα κοινωνική για να παραδειγματιστούν άλλοι λαοί με ανάλογα προβλήματα. Άργησε πολύ ο κ. πρωθυπουργός να αναγνωρίσει ότι μας χρησιμοποιούν ως πειραματόζωο. Αλλά και τώρα που το αναγνώρισε, τι άλλαξε; Ποιο είναι το πρακτικό και μετρήσιμο αποτέλεσμα τής ως τώρα κυβερνητικής δράσης για την ανάσχεση της κρίσης;



Το νέο δόγμα



* Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας επιβάλλονται μέτρα με μεγάλο κοινωνικό κόστος. Μας μιλάνε επίσης και για την ανάγκη εσωτερικής υποτίμησης. Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Η λεγόμενη εσωτερική υποτίμηση είναι το νέο δόγμα του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού. Εννοούν ότι μια χώρα που δεν έχει εθνικό νόμισμα για να υποτιμήσει, πρέπει να υποτιμήσει τους μισθούς και το κοινωνικό κράτος. Πρόκειται για ένα κοινωνικά βάρβαρο δόγμα, διότι στην πράξη σημαίνει ότι κάθε οικονομική ανισορροπία, κάθε έλλειμμα, κάθε κρίση, κάθε υστέρηση ανταγωνιστικότητας, ανεξάρτητα αν οφείλεται σε τεχνολογική υστέρηση ή άλλες αιτίες, θα την πληρώνουν οι μισθοί και το κοινωνικό κράτος.

Η πρώτη συνέπεια αυτού του δόγματος είναι η ύφεση. Στη Λετονία, που εφάρμοσε αυτή την πολιτική, η πτώση του εθνικού εισοδήματος έχει ξεπεράσει το 17%, στην Ιρλανδία το 7%, στην Ουγγαρία το 6,7%. Η δεύτερη συνέπεια είναι η μαζική και χρόνια ανεργία. Και επειδή οι τιμές δεν πέφτουν όσο οι μισθοί, η τρίτη συνέπεια είναι η μαζική αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος σε βάρος του κόσμου της εργασίας. Ο συνδυασμός των παραπάνω με τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, ανοίγει τον δρόμο για τη μετεξέλιξη της οικονομικής κρίσης σε κοινωνική με ό,τι αυτό συνεπάγεται.



* Εδώ και αρκετούς μήνες είχατε προτείνει ως αναγκαία απάντηση στην κερδοσκοπική επίθεση λύσεις τύπου ευρωομολόγου ή απευθείας δανεισμού μιας χώρας από την ΕΚΤ. Τέτοιες προτάσεις δεν υιοθετήθηκαν και οι κυρίαρχες ευρωπαϊκές δυνάμεις περιορίστηκαν σε υποσχέσεις διμερούς συνεργασίας εν ευθέτω χρόνω.

Από τη στιγμή που μια χώρα συμμετέχει στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, δεν μπορεί να βγει από την κρίση χωρίς ένα υποστηρικτικό ευρωπαϊκό πλαίσιο, χωρίς μια ευρωπαϊκή δυνατότητα δανεισμού είτε με ευρωομόλογα είτε με άλλον μηχανισμό. Και, προφανώς, σφάλει ο πρωθυπουργός όταν λέει ότι δεν θέλουμε οικονομική βοήθεια. Και θέλουμε οικονομική βοήθεια και τη δικαιούμαστε και εμείς και όσοι άλλοι συναποτελούμε το κοινό νόμισμα. Διότι με τον τρόπο που έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί η Ε.Ε., ό,τι είναι έλλειμμα για τη μια χώρα είναι πλεόνασμα για την άλλη. Και η Γερμανία ειδικά κερδίζει πολλά από τα ελλείμματα των εταίρων της.



Το θέμα όμως δεν είναι να υπάρξει μια διμερής ή μια πολυμερής βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά να υπάρξει ένας θεσμικός διαφανής και δημοκρατικά νομιμοποιημένος μηχανισμός κοινού δανεισμού, πιστωτικής διευκόλυνσης και αλληλεγγύης για όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Σας θυμίζω ότι η ανάγκη του ευρωομολόγου αναγνωριζόταν από τον Ντελόρ και τη σοσιαλδημοκρατία, πριν η τελευταία υποταχθεί στη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία. Επίσης, αρχικά αναγνωριζόταν ότι η δημιουργία του ευρώ έπρεπε να συνοδεύεται από ισχυρό προϋπολογισμό της τάξης του 5% - 7%. Αυτό αποδείκνυε και η επιτροπή «σοφών», που είχε συσταθεί πριν τη δημιουργία του ευρώ (το λεγόμενο Mac Dougal Report).





Ακραία σενάρια



* Ακόμη και από κυβερνητικά στελέχη διατυπώνεται η άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να αποταθεί για βοήθεια στο ΔΝΤ. Τι συνέπειες θα είχε μια τέτοια επιλογή;

Η συζήτηση αυτή δείχνει μια βαθιά κρίση στρατηγικής. Διότι δεν είναι δυνατό να εκχωρείς το νόμισμά σου και ένα μέρος της κυριαρχίας σου σε έναν θεσμό, στην Ε.Ε. στην περίπτωσή μας, και όταν έχεις ανάγκη για να αποφύγεις τους εκβιασμούς των τοκογλύφων να προσφεύγεις σε κάποιον άλλον θεσμό. Μια ενδεχόμενη προσφυγή στο ΔΝΤ θα απονομιμοποιούσε πλήρως τη συμμετοχή μας στην Ε.Ε..

Με τα σημερινά δεδομένα λοιπόν θεωρώ ότι στρατηγική επιλογή μας πρέπει να είναι η προώθηση ενός προοδευτικού σχεδίου εξόδου από την κρίση, το οποίο όμως θα εντάσσεται σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή δυναμική, θα συναντάται με τις ανάγκες άλλων χωρών και λαών και θα διεκδικεί την υλοποίησή του σε αντιπαράθεση προς τις κυρίαρχες σήμερα συντηρητικές επιλογές της Ε.Ε.



* Αρχίζουν όμως και συζητούνται και άλλα σενάρια. Ακόμη πιο ακραία. Ορισμένοι, κυρίως Αμερικανοί νεοφιλελεύθεροι, όπως ο Φελτστάιν, προτείνουν την προσωρινή ή οριστική έξοδο από το ευρώ. Άλλοι προτείνουν στάση πληρωμών.

Είναι γεγονός ότι αρκετά κρατικά ομόλογα, κοντά στα 150 δισ. ευρώ, λήγουν τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια. Τα ομόλογα αυτά πρέπει να ανανεωθούν. Συνολικά μέχρι το 2013, το ελληνικό κράτος πρέπει να δανειστεί πάνω από 200 δισ. ευρώ. Ο δανεισμός αυτός είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει με τα σημερινά επιτόκια της τάξης του 6% ή 7%. Κάτι τέτοιο, ακόμη και αν ήταν εφικτό, θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία, διότι οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του χρέους θα απορροφούσαν το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών εσόδων.

Δεν υπάρχει χώρος λοιπόν για κανέναν εφησυχασμό. Ωστόσο, ακόμη και αν τα πράγματα φτάσουν στα άκρα, δεν έχει νόημα η έξοδος από το ευρώ όσο η ΟΝΕ διατηρεί τη συνοχή της. Ακόμη και μια στάση πληρωμών θα είχε καλύτερα αποτελέσματα αν γινόταν μένοντας στην ευρωζώνη, αφού σε μια τέτοια ακραία εκδοχή το θέμα είναι πώς θα κάνουμε πρόβλημά τους το πρόβλημά μας και όχι πώς να τους απαλλάξουμε από την παρουσία μας. Και, βέβαια, τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμη πιο σίγουρα αν μια τέτοια ακραία κίνηση γινόταν συνδυασμένα από περισσότερες χώρες.



* Παρ' ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι διάτρητο, η Γερμανία επιμένει στη διατήρησή του, δημιουργώντας την εντύπωση ότι τα ιδιαίτερα συμφέροντά της συγκρούονται με τα συμφέροντα πολλών χωρών-μελών ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού Νότου. Ποια περιθώρια συνεργασιών ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου υπάρχουν;

Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης έχουν πολλά κοινά προβλήματα. Έχουν μεγάλα εμπορικά ελλείμματα και υψηλή ανεργία, που απειλεί να γίνει υψηλότερη. Επομένως, έχουν ανάγκη από μια πολιτική ενίσχυσης της εσωτερικής τους αγοράς, καθώς και από μια ευέλικτη συναλλαγματική πολιτική, που θα υποβοηθήσει τις εξαγωγές. Επίσης, έχουν ανάγκη από κοινούς μηχανισμούς δανεισμού, διότι ακόμη και οι χώρες που δεν έχουν υψηλό δημόσιο χρέος γίνονται στόχος κερδοσκοπικών επιθέσεων. Υπάρχουν, συνεπώς, κοινές ανάγκες σχετικά με την κοινωνικο-οικονομική τους ανάπτυξη, αλλά και κοινές επιδιώξεις, με τον προσανατολισμό και τη λειτουργία της ΟΝΕ, γύρω από τις οποίες θα μπορούσε να συγκροτηθεί ένα τόξο του Νότου για μια κοινή δημοκρατική και αλληλέγγυα ευρωπαϊκή πολιτική. Οι εργαζόμενες τάξεις, τα κοινωνικά κινήματα και τα συνδικάτα, οι δυνάμεις της Αριστεράς, αναλαμβάνοντας να εκφράσουν και να υπηρετήσουν αυτή την ανάγκη, θα μπορούσαν να της προσδώσουν προοδευτικό κοινωνικό περιεχόμενο και πολιτική προοπτική.





Η "γερμανοποίηση" της πολιτικής της Ε.Ε. κλονίζει τη συνοχή της



* Θα μπορούσε μια τέτοια συμπαράταξη να συναντηθεί και με τους εργαζόμενους του Βορρά και σε ποια πεδία;

Ασφαλώς. Διότι, η στρατηγική της κυρίαρχης σήμερα γερμανικής πολιτικής, που στηρίζεται στη σκληρή δημοσιονομική γραμμή και στο σκληρό ευρώ, δεν ενώνει αλλά διχάζει την Ε.Ε. Η «γερμανοποίηση» της πολιτικής της Ε.Ε. κλονίζει τη συνοχή της, αφού δεν μπορούν διαφορετικές οικονομικές δομές και ανάγκες να χωρέσουν στο ίδιο κοστούμι. Επομένως, πέρα από το ζήτημα των μισθών ή άλλων επιμέρους στόχων, η τύχη του ευρώ και οι προσανατολισμοί της Ε.Ε. αποτελούν ζητήματα που ξανατίθενται σήμερα υπό το φως μιας κρίσης που δεν είχε προβλεφτεί, αλλά ήλθε και αμφισβητεί τις προϋπάρχουσες διευθετήσεις και δημιουργεί τις ανάγκες για νέους διακανονισμούς.

Οι δυνατότητες λοιπόν υπάρχουν, αλλά μένει να αξιοποιηθούν. Η πρωτοβουλία επομένως που με καθυστέρηση πήραμε για μια συνάντηση των αριστερών δυνάμεων των χωρών του Νότου, είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Πρέπει να στηριχτεί, να αποκτήσει ρίζες, εύρος, συνέχεια και προοπτική.





* Η αριστερά, αν και είχε προβλέψει και προειδοποιήσει για την κρίση, εμφανίζεται ανέτοιμη να πείσει ότι υπάρχει άλλος δρόμος απάντησης. Για ποιον λόγο;

Η αριστερά της εποχής μας έχει τα δικά της προβλήματα, τις δικές της προγραμματικές ανεπάρκειες και ελλείμματα αξιοπιστίας. Αυτές οι εγγενείς αδυναμίες της αριστεράς της εποχής μας θα μπορούσαν να μετριαστούν και να ξεπεραστούν με μια συνειδητή προσπάθεια συσπείρωσης των διάσπαρτων δυνάμεών της, μαζί με μια διαρκή προσπάθεια ανασύνθεσης και αναθεμελίωσης των οραμάτων, των προγραμμάτων και των μεθόδων της δράσης της.

Προσωπικά πίστευα πως γι' αυτό είμαστε στον ΣΥΝ και γι' αυτό δημιουργήσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάναμε άλλωστε σημαντικά βήματα στις προγραμματικές μας επεξεργασίες. Εδώ και καιρό, όμως, και στους δύο χώρους ζούμε τον φετιχισμό και τη λατρεία της διαφοροποίησης, παρά της σύνθεσης και της συγκρότησης κοινών τόπων. Ας ελπίσουμε ότι το βάθος της κρίσης και ο πόνος των ανθρώπων και της κοινωνίας από τις αντικοινωνικές πολιτικές, θα κάνει πιο δυνατή τη φωνή του κόσμου της αριστεράς και πιο αυστηρή την απαίτησή του για μια διαφορετική ενωτική διάθεση, πρακτική και πορεία και στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα.

Γ. Παπανδρέου: "Ευχαριστώ" τον Γ. Καρατζαφέρη!

Επιτέλους άκουσε το "ευχαριστώ" που περίμενε ο Γιώργος Καρατζαφέρης από τον Γιώργο Παπανδρέου για την απλόχερη στήριξη που του παρέχει. Επρόκειτο για την επιβεβαίωση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συστηματικά -το έκανε και χθες- επισημαίνει την συναίνεση του ΛΑΟΣ στην οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

"Κύριε Καρατζαφέρη, ξέρω ότι στη μεγάλη αυτή εθνική κρίση, τηρήσατε υπεύθυνη στάση", είπε ο πρωθυπουργός επιβραβεύοντας τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός αφιέρωσε το σύνολο της παρέμβασής του για να δείξει ότι δεν ταυτίζεται με τη Ν.Δ.!

Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε χθες στον Γ. Παπανδρέου ότι "έχετε βρει και την απρόσμενη υποστήριξη στο πρόσωπο του Γ. Καρατζαφέρη και του ΛΑΟΣ στην πολιτική σας". Ανέφερε συγκεκριμένα το πεδίο σύμπτωσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΛΑΟΣ: "σας στήριξε στην υπόθεση της κατάργησης του 14ου μισθού, σας στήριξε στον επαναπατρισμό των μαύρων κεφαλαίων από το εξωτερικό, εύσχημα έπλεξε το εγκώμιο του Α. Λοβέρδου που θέλει να διαλύσει το ασφαλιστικό". "Επειδή σας διαβεβαιώνω, δεν έχει προσχωρήσει ο Γ. Καρατζαφέρης στις σοσιαλιστικές ιδέες, κοιτάξτε μη τυχόν και έχετε προσχωρήσει εσείς στην βαρβαρότητα με την πολιτική σας!", κατέληξε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίδραση προήλθε μόνο από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, που είπε ότι "κάθε μέρα κατανοώ την κατάσταση που έχει περιέλθει ο Αλ. Αλαβάνος. Μ’ αυτά που ακούω από τον Αλ. Τσίπρα καταλαβαίνω γιατί κοντεύει να πέσει σε κατάθλιψη για τις επιλογές του". Ακολούθως η σκέψη του Γ. Καρατζαφέρη ενεπλάκη με ιδεολογικά θέματα: "δεν είμαι σοσιαλιστής, είμαι πατριώτης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να μιλάω με σοσιαλιστές, όταν χρειάζεται -είμαι φιλελεύθερος- ή ακόμα και με κομμουνιστές". Ωστόσο δεν έκρυβε το βάθος της πολιτικής συναίνεσης που προσφέρει στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι "όταν η πατρίδα βρίσκεται σε τεράστιο κίνδυνο, με το να καθόμαστε απ’ έξω και να πετάμε πέτρες στην τζαμαρία, δεν προσφέρουμε. Προσπάθησα να προσφέρω με σκέψεις και ιδέες. Το προσπάθησα και πέρσι με τον Κ. Καραμανλή, αλλά κώφευε. Δεν φταίω εγώ αν έχει καλύτερα αυτιά ο Γ. Παπανδρέου από τον Κ. Καραμανλή".

ΜΑΤ εκτός ορίων!

Με πρωτοφανή αγριότητα άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν στην εργαζόμενη και συνδικαλίστρια Δημ. Χαλκιά, αρκετή ώρα μετά το τέλος της πορείας την περασμένη Τετάρτη. Η Δ. Χαλκιά που είναι και μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στη Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και μέλος του Συντονιστικού της Αυτόνομης Παρέμβασης δέχθηκε την επίθεση των ΜΑΤ στον πεζόδρομο της Οδού Κοραή.

Όπως η ίδια καταγγέλλει και αναφέρει στη μήνυση κατ'αγνώστων (καθώς οι ανδρες του κ. Χρυσοχοΐδη, δεν φορούν ...ακόμα διακριτικά) που υπέβαλλε στο Α.Τ. Ακροπόλεως, ενώ προχωρούσε δέχθηκε αλλεπάλληλα χτυπήματα στην πλάτη, ένα κτύπημα με την ασπίδα στον αυχένα που την έριξε κάτω και συμπληρώθηκε η κακοποίηση με κλωτσιές. Έκπληκτη, τέλος είδε έναν από τα ΜΑΤ να βγαίνει από τη διμοιρία, και στη συνέχεια συνέχεια να την χτυπά και χωρίς κανένα πρόβλημα να ξαναμπαίνει στη γραμμή.γραμμή και προχώρησε.

Ακόμα να δώσει έστω μια εξήγηση ο κ. Χρυσοχοΐδης για την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ τουλάχιστον δύο φορές στην ειρηνική πορεία της Τετάρτης. Θα ήταν ...υπερβολή να ζητήσουμε μια εξήγηση για την αναίτια επίθεση στη Δ. Χαλκιά;

Μήνυμα αλληλεγγύης στους Έλληνες εργαζόμενους από τη γερμανική αριστερά

Εμείς, πολιτικοί παράγοντες μέλη του Κόμματος Die Linke, που ασχολούμαστε με τα ευρωπαϊκά και οικονομικά θέματα στη Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή, εκφράζουμε, με αφορμή και τη γενική απεργία της περασμένης Τετάρτης στην Ελλάδα, την ολόπλευρη αλληλεγγύη μας στους απεργούς.

Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την άνευ προηγουμένου εκστρατεία που έχει ενορχηστρωθεί με στόχο την Ελλάδα. Η δύσκολη θέση της χώρας γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την ενεργοποίηση προκαταλήψεων. Οι πολίτες της Ελλάδας, γυναίκες και άνδρες, κατασυκοφαντούνται, κατηγορούνται ότι είναι "κατά συρροή ψεύτες και ότι συστηματικά παραποιούν τα στατιστικά στοιχειά", ότι συνεχώς κατεργάζονται " ύπουλες πολιτικές".

Οι Έλληνες, δήθεν, ζουν σ' έναν "παράδεισο" απ' τον οποίο "επειγόντως πρέπει να απαλλαγούμε". Στο στόχαστρο, όμως, των νεοφιλελεύθερων μέσων ενημέρωσης και πολιτικών παραγόντων δεν βρίσκεται μόνον η Ελλάδα.

Προσβάλλουν με τον χαρακτηρισμό "PIGS" (γουρούνια) και την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Αυτή η εκστρατεία έρχεται σε αντίθεση με βασικές αρχές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Πολιτικοί παράγοντες και δημοσιογράφοι, που κατά τα άλλα δεν κουράζονται να επικαλούνται την "όλο και στενότερη Ευρωπαϊκή Ένωση", απευθύνονται στα χαμηλότερα ανθρωπινά ένστικτα καταστρέφοντας την αμοιβαία εμπιστοσύνη που αποτελεί την προϋπόθεση για την ειρηνική συμβίωση των ευρωπαϊκών λαών. Πάντα, στην κρίση, το κεφάλαιο αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους που να εισπράττουν την οργή όλων εκείνων στην Ευρώπη που απειλούνται από κοινωνική περιθωριοποίηση. Με τον τρόπο αυτόν επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν και να εξουδετερώσουν την κριτική στον καπιταλισμό.

Γνωρίζουμε τη δύσκολη θέση της Ελλάδας. Το νέο έλλειμμα για το 2009 που έχει φτάσει στο 12,7% ασφαλώς είναι μεγάλο. Το ίδιο όμως ισχύει και για άλλες χώρες, όπως π.χ. για τη Μ. Βρετανία 12,6% ή για την Ισπανία με 10%. Ανάλογοι αριθμοί σημειώθηκαν όμως το 2009 και στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ. Παντού οι αμύθητες χρηματικές δωρεές για τις τράπεζες, τα έκτακτα μέτρα και οι οφειλές στην καταβολή των φόρων άνοιξαν τεράστιες μαύρες τρύπες στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Αποτελεί ύπουλη πράξη και αποτυχία της πολιτικής το γεγονός ότι ακριβώς εκείνες οι τράπεζες και εκείνοι οι κερδοσκόποι που μόλις χτες σώθηκαν από τη βέβαιη χρεωκοπία χάρη στα κρατικά κονδύλια, σήμερα θέτουν εκ νέου ολόκληρες χώρες κάτω από την πίεση των υπέρογκων τόκων και έχουν και πάλι τη δυνατότητα να κερδοσκοπούν ασύστολα εις βάρος των χωρών αυτών.

Η αλληλεγγύη με την Ελλάδα και με τα άλλα θύματα τέτοιων μηχανορραφιών επιτάσσει να τεθεί τέρμα σ' αυτούς που κερδοσκοπούν από την κρίση.

Με μεγάλη ανησυχία παρατηρούμε ότι η περίπλοκη κατάσταση στην Ελλάδα αξιοποιείται από τις χρηματιστηριακές αγορές, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις στις πρωτεύουσες των χωρών - μελών της Ε.Ε. για να επιβάλουν την κοινωνική κατεδάφιση. Θεωρούν αναγκαίο να κάμψουν αποφασιστικά την αγωνιστικότητα του ελληνικού εργατικού κινήματος ώστε να επιβάλουν μείωση μισθών και ανύψωση των ορίων συνταξιοδότησης. Επιδιώκεται να επιβληθούν στους Έλληνες και τις Ελληνίδες εργαζόμενους οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις που εμείς δεν είχαμε καταφέρει να εμποδίσουμε στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα διαπιστώνουμε, όμως, ότι κάνεις δεν αναφέρεται στις τεράστιες οικονομικές ανισορροπίες στην Ευρωζώνη. Η αλήθεια είναι ότι δεν αντιμετωπίζει μόνον η Ελλάδα τέτοιες δυσκολίες. Και οι Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία παλεύουν με ελλείμματα πάνω του μέσου όρου. Από την άλλη πλευρά, οι χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα και ειδικότερα η Γερμανία, που είναι για πολλά χρόνια ο πρωταθλητής των εξαγωγών, συγκεντρώνουν ένα τεράστιο πλεόνασμα. Οι ανισορροπίες πρέπει να εξαφανιστούν. Είναι ανάγκη να εκπονηθεί μια συντονισμένη ευρωπαϊκή πολίτικη μακράς πνοής.

Οι χώρες με πλεόνασμα πρέπει να ενισχύσουν αποφασιστικά τη ζήτηση της εσωτερικής αγοράς και οι εργοδότες να παραιτηθούν από την επιθετική στρατηγική για τις εξαγωγές.

Καταδικάζουμε την απόρριψη τέτοιων διεκδικήσεων από τη γερμανική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση παίρνει το ρίσκο να θρυμματιστεί η Ευρωζώνη συνεπεία των αυξημένων πιέσεων.

Εκφράζοντας την υποστήριξή μας στο ελληνικό εργατικό κίνημα κρατάμε ζωντανές τις παραδόσεις της σοσιαλιστικής αλληλεγγύης.

Ξέρουμε ότι η πάλη των Ελλήνων εργαζομένων για μια αξιοπρεπή και ανθρώπινη ζωή είναι και δική μας πάλη.

Μόνον όταν οι εργαζόμενοι στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες καταφέρουν να μην έρχονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους, μόνον τότε μπορεί να υπάρξει μια στροφή προς μια άλλη, καλύτερη Ευρώπη.

Την έκκληση υπογράφουν οι ακόλουθοι βουλευτές του κόμματος Die Linke στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ομοσπονδιακή Βουλή.

Ευρωβουλευτές:

Λόταρ Μπίσκι, ευρωβουλευτής Die Linke, πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας,

Κορνέλια Ερνστ, ευρωβουλευτής

Τόμας Χέντελ, ευρωβουλευτής

Γιούργκεν Κλιούτε, ευρωβουλευτής

Σαμπίνε Λόζιγκ, ευρωβουλευτής

Χέλμουτ Σολτς, ευρωβουλευτής

Σαμπίνε Βιλς, ευρωβουλευτής

Γκαμπριέλε Τσίμερ, ευρωβουλευτής

Βουλευτές της Ομοσπονδιακής Βουλής:

Έβα Μπούλιγκ Σρότερ, βουλευτής

Χάρλαντ Κοχ, βουλευτής

Ραλφ Λνκερτ, βουλευτής

Ούλα Λέτζερ, βουλευτής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για τη διεθνή πολιτική και την παγκοσμιοποίηση

δρ Ντίτερ Ντμ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής

Αντρέι Χούνκο, βουλευτής

Τόμας Νοντ, βουλευτής

Ρίχαρντ Πίτερλε, βουλευτής

Μίχαελ Σλεχτ, βουλευτής

καθ. δρ Χέρμπερτ Σούι, βουλευτής

Σαμπίνε Στόουμπερ, βουλευτής

Αλεξάντερ Ούλριχ, βουλευτής

Σαχρά Βάγγενκνεχτ, βουλευτής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για την οικονομική πολιτική

Με πρωτοβουλία του Συνασπισμού, εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής αριστεράς συντονίζουν από την Αθήνα τη δράση τους, διατυπώνοντας τις εναλλακτικές λύσεις στα νεοφιλελεύθερα μοντέλα των Βρυξελλών που καταδικάζουν την Ελλάδα σε παρατεταμένη και οδυνηρή κρίση.

--

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η διήμερη συνάντηση της ευρωπαϊκής αριστεράς στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Συνασπισμού και συμμετοχή αντιπροσωπειών από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία. Λίγες μόλις ώρες μετά το νέο σοκ των Ελλήνων από την πρωθυπουργική εξαγγελία για περισσότερο "πόνο" στον μονόδρομο της παρατεταμένης ύφεσης και της κρίσης, με τους μεγάλους της Ε.Ε. ψυχρούς και αδιάφορους, η αλληλέγγυα ενωτική απάντηση της ευρωπαϊκής αριστεράς στα αδιέξοδα και τις εμμονές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αποτελεί το μόνο ισχυρό αντίβαρο στον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο.



ΛΟΤΑΡ ΜΠΙΣΚΙ (πρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς): Η οικονομία υπάρχει για τους ανθρώπους

ΠΕΝΤΡΟ ΠΑΕΣ (συντονιστής της Τράπεζας του Νότου): Να απαγορευτούν οι οίκοι αξιολόγησης.

ΕΛΙΖΑΜΠΕΤ ΓΚΟΤΙΕ (μέλος του Ε.Σ. του ΓΚΚ): Δογματισμός η τύφλωση των Ευρωπαίων.

Επίθεση με γροθιές σε πολίτη λόγω αυτοκόλλητου

Ιδιοκτήτης και θαμώνας καταστήματος στο Γκάζι επιτέθηκαν σε πολίτη χθες το απόγευμα, μόλις αντιλήφθηκαν ότι κόλλησε το γνωστό αυτοκόλλητο «είμαι γάιδαρος, παρκάρω όπου γουστάρω» σε αυτοκίνητο θαμώνα που ήταν παράνομα παρκαρισμένο πάνω στο πεζοδρόμιο ακριβώς έξω από το κατάστημα, αποκλείοντας τη διέλευση των πεζών από το πεζοδρόμιο.

Οι επιτιθέμενοι έβρισαν και χτύπησαν με γροθιές και κλωτσιές τον ακτιβιστή, ενώ του αφαίρεσαν το κινητό τηλέφωνο για να μην καλέσει βοήθεια. Τη σκηνή διέκοψαν δύο δημοτικοί αστυνομικοί. Τελικά ο ιδιοκτήτης του καταστήματος συνελήφθη, ενώ ο θερμόαιμος θαμώνας, ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου πήρε το όχημά του και εξαφανίστηκε. Ο πολίτης νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο, αφού και εναντίον αυτού υποβλήθηκε μήνυση ως αντίποινα από τον καταστηματάρχη για εξύβριση.

Η «Ένωση για τα δικαιώματα των πεζών» επισημαίνει ότι η επίθεση είναι άλλη μια όψη της καθημερινής βαρβαρότητας που υφίστανται χιλιάδες πολίτες της χώρας μας, όταν τους έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα να περπατούν στα πεζοδρόμια. Ο ανενημέρωτος θαμώνας νομίζει πως έχει το δικαίωμα να παρκάρει το αυτοκίνητό του δίπλα ακριβώς στο φραπέ του. Ο σύλλογός μας θα συμπαρασταθεί ηθικά και νομικά στον πολίτη που διεκδίκησε, για λογαριασμό όλων μας, μια καλύτερη πόλη. Οι καταστηματάρχες καταμήνυσαν τον ακτιβιστή για εξύβριση (ο ίδιος όπως μας είπε δεν άνοιξε το στόμα του) και εκτιμούμε πως θα περιφρουρήσουν με κάθε μέσο, το «δικαίωμά» τους στην κατάληψη των δημόσιου χώρου. Το θέμα της μαζικής κατάληψης πλατειών και πεζοδρομίων από τραπεζοκαθίσματα στο Γκάζι, έρχεται άλλη μια φορά στην επικαιρότητα μετά από κινητοποιήσεις των κατοίκων τους προηγούμενους μήνες.

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Να μπει τέλος στη δράση φασιστικών συμμοριών στην Κρήτη

Tην Τετάρτη 24 Φλεβάρη στα Χανιά,νεαρή κοπέλα,δέχθηκε επίθεση από δύο νεοναζί που την ακινητοποίησαν και χάραξαν στο βραχίονα της τον αγκυλωτό σταυρό.

Αυτό είναι το τελευταίο και πλέον χαρακτηριστικό περιστατικό που καταδεικνύει τη δράση που έχουν αναπτύξει τον τελευταίο καιρό στην Κρήτη οι ακροδεξιές οργανώσεις.Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί δεκάδες φασιστικές επιθέσεις και αμέτρητες απειλές εναντίον μεταναστών αλλά και γηγενών που δραστηριοποιούνται στο τοπικό αντιρατσιστικό κίνημα,κατά κύριο λόγο στις πόλεις των Χανίων και του Ρεθύμνου.

Ειναι πλέον καιρός,οι αρχές της Κρήτης και οι θεσμικοί τους εκπρόσωποι να πάψουν να εθελοτυφλούν και να δουν κατάματα το πρόβλημα της ανάπτυξης των φασιστικών συμμοριών στο νησί.Ειναί χρέος κάθε πολίτη της Κρήτης να δώσει την απάντηση στην εξάπλωση των φασιστικών ιδεών σε ένα τόπο που έχουν γράφτει ένδοξες σελίδες αντίστασης ενάντια στο ναζισμό και τον φασισμό,πριν σχεδόν 70 χρόνια.

Σε μια περίοδο που η κοινωνία πιέζεται υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης,η ακροδεξιά και ο εθνικισμός βρισκούν πάτημα να διοχετεύουν την απάνθρωπη ιδεολογία τους και να παραπλανούν το λαό για τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων του.

Η Νεολαία Συνασπισμού έχοντας μέτωπο ενάντια στο ρατσισμό,τον εθνικισμό και την ξενοφοβία θα είναι παρούσα σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων ελλήνων και μεταναστών και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να δημιουργηθεί ένα πλατύ μέτωπο ενάντια στην δράση των φασιστικών συμμοριών στην Κρήτη.

Οργανώσεις Κρήτης της Νεολαίας Συνασπισμού

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Ηχηρό απεργιακό όχι στα μέτρα

Οι δραματικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η εργασιακή ανασφάλεια που μεταφράζεται ήδη σε δραματική αύξηση των απολύσεων, της ανεργίας και της επισφάλειας διαμορφώνουν τις "κόκκινες γραμμές" της κοινωνίας και των εργαζόμενων, στην αυριανή 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία που οργανώνουν αύριο ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 11.00 στο Πεδίο του Άρεως, ενώ μία ώρα αργότερα θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. "Η απεργία και τα συλλαλητήρια των εργαζομένων θα στείλουν ισχυρό μήνυμα αντίστασης και διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στους νεοφιλελεύθερους 'αναλυτές', οι οποίοι στο όνομα της κρίσης και των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας σχεδιάζουν και προωθούν την κατάργηση κάθε εργασιακού, οικονομικού και ασφαλιστικού μας δικαιώματος", σημειώνουν τα Συνδικάτα.



Ανατροπή σε... δύο δόσεις

Επί της ουσίας οι εργαζόμενοι με την αυριανή κινητοποίηση δίνουν ένα διπλό μήνυμα σε κυβέρνηση και Ε.Ε.: Αφενός ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν την κρίση και δεν θα επιτρέψουν την επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου, δίνοντας έτσι και μια έμπρακτη απάντηση σε έρευνες που τους εμφανίζουν να στηρίζουν, έστω και κατά πλειοψηφία, τα μέτρα. Αφετέρου προειδοποιούν την κυβέρνηση, που τελεί πλέον υπό την αυστηρή επιτήρηση της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ), να μην υιοθετήσει νέα επώδυνα μέτρα που θα ισοπεδώνουν όλες τις κατακτήσεις των τελευταίων τριάντα χρόνων.

Ήδη η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα σε:

*Νέα περικοπή κατά 7% τον μήνα των αποδοχών στο Δημόσιο (επιδόματα), αλλά και υποβάθμιση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

*Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και εργασία και μετά τα 65 έτη.

*Δραστική μείωση των μελλοντικών συντάξεων από 15% έως και 35%.

*Ανασφάλιστη εργασία για τους νέους έως 30 ετών, με κάλυψη από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών.

*Ενίσχυση της εκ περιτροπής εργασίας, με το κράτος να επιδοτεί τις 2 ημέρες εργασίας σε μια ιδιωτική επιχείρηση με το πρόσχημα να αποφευχθούν οι απολύσεις.

*Μετατροπή των συμβάσεων από πλήρους σε μερικής απασχόλησης.

*Διαιώνιση της "ψευδοαπασχόλησης" και της αμοιβής εργαζομένων με "μπλοκάκι".

Ωστόσο, ήδη από αγορές, Ε.Ε. και ΔΝΤ έχει διαμορφωθεί ένα "δεύτερο πακέτο", που στοχεύει σε: α) Απελευθέρωση των απολύσεων. β) Περικοπή του 14ου μισθού. γ) Αναστολή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για δύο χρόνια, δ) Πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο μέχρι το 2013.



Χωρίς μετρό, με στάσεις τα λεωφορεία

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αλλά και τις εκτιμήσεις των Συνδικάτων, η αυριανή απεργιακή κινητοποίηση θα είναι από τις πλέον μαζικές των τελευταίων χρόνων. Στην 24ωρη απεργία θα λάβουν μέρος οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, στο Δημόσιο (δάσκαλοι, καθηγητές, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, τις δημόσιες υπηρεσίες και τα υπουργεία, τους δήμους και τις νομαρχίες) οι μηχανικοί και οι δημοσιογράφοι.

Σημαντική θα είναι και η συμμετοχή των μέσων μαζικής μεταφοράς: Αναλυτικά δεν θα κινηθούν ολόκληρο το 24ωρο τα τρένα του ΟΣΕ, το Τραμ, ο Προαστιακός, το Μετρό και τα τρόλεϊ. - Στα λεωφορεία (ΕΘΕΛ) θα γίνει στάση εργασίας από τις 5 έως τις 7.30 το πρωί και από τις 22.00 έως τη λήξη της βάρδιας. - Στον Hλεκτρικό (ΗΣΑΠ) θα γίνει στάση εργασίας έως τις 10 το πρωί και από τις 16.00 έως τη λήξη της βάρδιας Στη Θεσσαλονίκη, από τον ΟΑΣΘ ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με γνωστοποίηση του Συνδικάτου Εργαζομένων του Οργανισμού, θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία. Ο Οργανισμός θα κυκλοφορεί εβδομήντα τρία (73) λεωφορεία με προσωπικό ασφαλείας. Τα δρομολόγια θα έχουν έναρξη από 4:30 έως 6:00 και λήξη 20:00 έως 23:30 περίπου.



“Αυτόνομη Παρέμβαση”: Μαζική συμμετοχή

Πυρετωδώς για την επιτυχία της απεργίας εργάζονται η “Αυτόνομη Παρέμβαση”, το Δίκτυο Συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το Συντονιστικό δεκάδων Πρωτοβάθμιων Σωματείων, που είχε ξεχωριστή παρουσία και στην προηγούμενη 24ωρη απεργία στις 10 Φεβρουαρίου. Η “Αυτόνομη Παρέμβαση” καλεί τα μέλη και τους φίλους της να κάνουν δική τους υπόθεση την πανεργατική Απεργία ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιχειρούν να ανατρέψουν δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων.

Τους καλεί να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την οργάνωση της κινητοποίησης, την περιφρούρηση της Απεργίας, να διασφαλίσουν τη μαζική συμμετοχή των απεργών στις συγκεντρώσεις που οργανώνουν τα Συνδικάτα σε όλη τη χώρα. "Η προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, προκειμένου να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες τους δεν θα περάσει", τονίζεται στην ανακοίνωση. Η “Αυτόνομη Παρέμβαση” για την Αθήνα καλεί σε προσυγκέντρωση στο Μουσείο (10.30 π.μ.), όπου θα συγκεντρωθούν τα μπλοκ των Συνδικάτων και των Ομοσπονδιών και το μπλοκ του Συντονιστικού των Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

Φέρνουν μέτρα που... "σφάζουν ενδεχομένως και ανθρώπους"

Πρόγευση για το τι θα περιλαμβάνουν τα μέτρα που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα παρουσιάσει η κυβέρνηση πριν την 16η Μαρτίου έδωσε ο Θ. Πάγκαλος βάζοντας θέμα άρσης μονιμότητας στο Δημόσιο. Παράλληλα, εξαιτίας της αναταραχής που έχουν δημιουργήσει οι διαρροές για τα συμπληρωματικά μέτρα, προσπαθεί τώρα να τραβήξει τα βλέμματα από τη "μετρολογία", παρουσιάζοντας ως αντιστάθμισμα σε αυτά την ούτως ή άλλως αργοπορημένη αναπτυξιακή πολιτική.

«'Σφάζουμε' υπηρεσίες και ενδεχομένως και ανθρώπους. Η μονιμότητα στο Δημόσιο ισχύει όσο υπάρχουν θέσεις. Αν μια θέση καταργηθεί, τότε εννοείται ότι παύει να ισχύει και η έννοια της μονιμότητας», δήλωσε (ΣΚΑΪ) χαρακτηριστικά ο Θ. Πάγκαλος. Σχετικά με το εάν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τη μονιμότητα στο Δημόσιο, απάντησε μεν αρνητικά, ωστόσο πρόσθεσε ότι "μερικές θέσεις θα μπορούσαμε να καταργήσουμε" και πως "μας δίνει το δικαίωμα αυτό το Σύνταγμα". Είπε ότι πρόκειται για περίπου 100 περιπτώσεις οργανισμών, οι περισσότεροι από τους οποίους "προέρχονται από ένα κατάλογο που είχε συντάξει η κυβέρνηση της Ν.Δ.", ενώ ερωτηθείς πόσους υπαλλήλους αφορούν οι εξελίξεις αυτές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε: "Συνολικά πολύ λίγοι".

"Κόκκινη" γραμμή ο 14ος

Στην κατάργηση του 14ου μισθού έχει θέσει "κόκκινη" γραμμή η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες, κάτι που προκύπτει και από τις χτεσινές δηλώσεις των Θ. Πάγκαλου και Χρ. Παπουτσή. Το θέμα όμως παραμένει στο τραπέζι, καθώς θεωρείται πολύ πιθανό αυτό να συμβεί εάν στην πρώτη αξιολόγηση του ΠΣΑ, η κυβέρνηση "δεν έχει πιάσει τους στόχους της". "Τo ενδεχόμενο περικοπής του 14ου μισθού δεν έχει συζητηθεί μέχρι σήμερα στην κυβέρνηση", είπε (ΣΚΑΪ) ο Θ. Πάγκαλος, ο δε Χρ. Παπουτσής (ρ/σ FLASH) ότι "στην κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για τον 14ο μισθό, καμία απολύτως".

Συσκέψεις υπό το βλέμμα του τριμερούς κλιμακίου

Ωστόσο, ενώ οι εντολές που έχουν δοθεί στους υπουργούς είναι να κοπεί μαχαίρι η οποιαδήποτε συζήτηση για νέα μέτρα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιβεβαίωνε στο BBC (την Κυριακή) και για πολλοστή φορά, ότι "εάν πράγματι χρειαστούν επιπλέον μέτρα, θα τα λάβουμε". Ειδικότερα, υπό το βλέμμα του διεθνούς τριμερούς κλιμακίου, που από χθες βρίσκεται στη χώρα, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε διαδοχικές συσκέψεις για την ανάπτυξη και την κοινωνία με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, ζητώντας τους να επιταχύνουν την εφαρμογή των μέτρων.

Δεν αρκεί να παίρνουμε μόνο μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά να δώσουμε και αναπτυξιακή διάσταση στις πολιτικές μας", έλεγαν υπουργοί εξερχόμενοι από το Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη με την κ. Κατσέλη για την ανάπτυξη αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η προώθηση πολιτικών πρωτοβουλιών για την απεμπλοκή επενδυτικών σχεδίων που μπορούν να υλοποιηθούν. Η δε υπουργός παρουσίασε τον νέο σχεδιασμό για τις ΣΔΙΤ. Στη σύσκεψη για τα κοινωνικά, με τον Α. Λοβέρδο, συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, το οποίο θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη. Ακόμα, οι: Ά. Διαμαντοπούλου, Μιχ. Χρυσοχοΐδης και Μ. Ξενογιαννακοπούλου αναφέρθηκαν στις πρωτοβουλίες που θα προωθήσουν ο καθένας στο υπουργείο του.

Και υπουργικές αντιδράσεις για την Εξεταστική

Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος διατυπώνουν τον προβληματισμό τους για την απόφαση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία. "Μια Εξεταστική Επιτροπή δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά εργαλείο που μπορεί είτε να οδηγήσει σε υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας είτε να αποτελέσει ένα λυτρωτικό εξυγιαντικό για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δ. Ρέππας, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη να συσταθεί άμεσα η Εξεταστική. Ο δε Κ. Σκανδαλίδης δήλωσε ότι ίσως η συγκυρία για την Εξεταστική δεν είναι σωστή και πως "θα έπρεπε πρώτα να εξαντληθεί η δικαστική διαδικασία".

Αλ. Τσίπρας: Δεν θα γίνει ο ελληνικός λαός το πειραματόζωο στα σχέδιά τους

Τη σημασία να αντιστραφεί το κλίμα απαισιοδοξίας και οι εργαζόμενοι με την καθολική συμμετοχή τους στην αυριανή απεργία "να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες ότι δεν θα γίνουν το πειραματόζωο στα σχέδιά τους", επισήμενε ο Αλ. Τσίπρας στους εργαζόμενους της Εθνικής Τράπεζας, στο υποκατάστημα του Γέρακα.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ για τις εργασιακές σχέσεις, η οποία ενισχύθηκε τις τελευταίες μέρες, ενόψει της αυριανής απεργίας, με περιοδείες σε δεκάδες χώρους επισφαλούς εργασίας, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε χθες στους εργαζόμενους στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής στον Γέρακα, με στόχο, όπως χαρακτηριστικά είπε στην ομιλία του προς τους εργαζόμενους, να ανατραπεί το κλίμα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική διέξοδος και να “πείσουμε πως η μόνη λύση για την ελληνική κοινωνία είναι οι ενωτικοί και μαζικοί αγώνες”.

Στην Εθνική Τράπεζα στον Γέρακα εργάζονται περίπου 900 άτομα, εκ των οποίων πολλοί βρίσκονται σε καθεστώς ενοικιαζόμενης εργασίας - ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργαζόμενων υπολογίζει πως έχουν ξεπεράσει τα 300 άτομα, αλλά δεν δίνονται ακριβή στοιχεία.

Μιλώντας στους εργαζόμενους για τα μέτρα της κυβέρνησης, ο Αλ. Τσίπρας τα χαρακτήρισε κοινωνικά άδικα και αναποτελεσματικά, επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται για προσωρινή κατάσταση. “Ό,τι μας πάρουν τώρα, δεν θα το επιστρέψουν. Μιλάνε για έκτακτα μέτρα, αλλά εδώ και χρόνια παίρνουν πίσω, βήμα - βήμα, τις κατακτήσεις, αναιρώντας κάθε έννοια κοινωνικού κράτους και κοινωνικής αλληλεγγύης”, σημείωσε. Στάθηκε επίσης στο στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας, που στηρίχθηκε στον δανεισμό, και τόνισε πως σήμερα πληρώνουμε τις λάθος νεοφιλελεύθερες επιλογές που έκαναν οι κυβερνήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια.


Παν. Λαφαζάνης: Υπάρχει προοδευτική διέξοδος

Μήνυμα ελπίδας, πως υπάρχει “άλλος δρόμος” και προοδευτική διέξοδος από την κρίση, μετέφερε με τη σειρά του και ο Παν. Λαφαζάνης στους εργαζόμενους και τους πολίτες που συνάντησε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην εξόρμηση στο εμπορικό κέντρο “THE MALL”. Το περασμένο Σάββατο, με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, οι οργανώσεις βορείων προαστείων πραγματοποίησαν μεγάλη πολιτική εξόρμηση διανέμοντας χιλιάδες προκηρύξεις- καλέσματα για την αυριανή απεργία. “Δεν υπάρχει μόνο η δημοσιονομική τρομοϋστερία, η καταστροφολογία και τα σχέδια κοινωνικής κατεδάφισης των από πάνω και των απ’ έξω” δήλωσε ο Παν. Λαφαζάνης προσθέτοντας πως η ελπίδα είναι ο ελληνικός λαός από το παρασκήνιο να βγει στο προσκήνιο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΤΟΝ ΓΡΑΜΜΟ

Στην οροσειρά της Πίνδου και ειδικότερα στην περιοχή του Γράμμου, στους νομούς Ιωαννίνων και Καστοριάς θα γίνει η πρακτική εφαρμογή ενός πρωτοποριακού προγράμματος δασοπυρόσβεσης, η υλοποίηση του οποίου αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά τις δυνάμεις που συμμετέχουν στη πυρόσβεση.Φιλοδοξία του εγχειρήματος, που φέρει την επωνυμία «Κάλχας» και εγκρίθηκε από την Ε.Ε., είναι να θωρακιστούν ευαίσθητες οικολογικά και περιβαλλοντικά περιοχές, όπως τα δάση του Γράμμου, που πριν από δύο χρόνια βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας μεγάλης πυρκαγιάς, που στάθηκε αδύνατο να αντιμετωπιστεί από τα επίγεια μέσα, ενώ και η εναέρια πυρόσβεση γινόταν με δυσκολία.Το πρόγραμμα αυτό δεν έχει στη φιλοσοφία του την πρόληψη των πυρκαγιών, αλλά την αντιμετώπιση αυτών από την στιγμή που θα ξεσπάσουν. Εστιάζει στη σωστή διαχείριση της πυρκαγιάς, ενημερώνοντας τις αρχές και τις υπηρεσίες πυρόσβεσης με μεγάλη ακρίβεια την πορεία εξέλιξης της πυρκαγιάς.Με αυτόν τον τρόπο θα καθοριστούν τα πιο επικίνδυνα σημεία των δασικών περιοχών, όπως επίσης και η ταχύτητα με την οποία μπορεί να εξαπλώνεται η πυρκαγιά, με βάση το είδος της βλάστησης.Το πρώτο στάδιο του προγράμματος ξεκινά στις αρχές Μαρτίου με την ομάδα από το Τμήμα Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή Σέρκο Χαρουτουνιάν να εγκαθίσταται στην περιοχή αποτυπώνοντας τα χλωριδικά είδη στο Γράμμο. Η καταγραφή αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ θα ληφθούν υπόψιν και τα μετεωρολογικά δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας στην περιοχή.Στην υλοποίηση του προγράμματος συμμετέχουν ακόμη το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, η Terra Nova, ο Αρκτούρος και η Μαράκ Electronics.

Στον… αστερισμό
της κλιματικής αλλαγής
Η οροσειρά της Πίνδου αποτελεί, όπως σημείωσε ο συντονιστής του προγράμματος Life κ. Χαρουτουνιάν τον «θερμοστάτη» της χώρας.Τα δάση της Πίνδου, όπως είχε αποδειχθεί παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κλιματική ισορροπία όμως οι κλιματικές αλλαγές της τελευταίας δεκαετίας έχουν αλλάξει τα δεδομένα και αυτό αποδείχθηκε με τις πυρκαγιές του 2008.Σε πρώτη φάση, μετά την καταγραφή, η ερευνητική ομάδα θα καταλήξει στην επιλογή δέκα σημείων στα οποία θα στηθούν μετεωρολογικοί σταθμοί, με συγκεκριμένες κατασκευές και προϋποθέσεις. Το πρόγραμμα μέσω συστήματος παρακολούθησης GSM θα είναι προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο και κυρίως στις πυροσβεστικές υπηρεσίες, που θα μπορούν να λαμβάνουν τις σχετικές πληροφορίες ακόμη και από το κινητό τηλέφωνο.
Έτσι, θα προσλαμβάνουν όλα τα δεδομένα των μετεωρολογικών σταθμών, έχοντας στοιχεία για τη διεύθυνση, την ταχύτητα και το μήκος των ανέμων.«Είναι γεγονός, ότι στις περισσότερες πυρκαγιές, οι μεγαλύτερες καταστροφές έχουν γίνει από λανθασμένους χειρισμούς και ελλιπή ενημέρωση», τόνισε ο κ. Χαρουτουνιάν.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ισχυρό μέτωπο κατά φραγμάτων

Τείχη… στα νέα φράγματα που ενδέχεται να κατασκευαστούν στα ποτάμια και τα ρέματα της Ηπείρου ετοιμάζονται να βάλουν οι φορείς και οι σύλλογοι της Ηπείρου. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) βάζει από το παράθυρο και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα, με αποτέλεσμα να προκαλεί ήδη αντιδράσεις. Στην εκτίμηση αυτή κατέληξαν οι εκπρόσωποι δεκάδων φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων από τον Αμβρακικό και την κοινότητα Θεοδωριάνων μέχρι τα χωριά της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων.Εκδήλωση για τις ΑΠΕ και τα φράγματα οργάνωσε στα Γιάννενα ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου, ο οποίος από το 1997 εναντιώνεται στην περαιτέρω «φραγματοποίηση» των ποταμών της Ηπείρου.Η μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή των φορέων στην εκδήλωση κάνει τους διοργανωτές να μιλούν για «νέο ισχυρό μέτωπο» των τοπικών κοινωνιών εναντίον των φραγμάτων. Σε περιφερειακό επίπεδο, στην Ήπειρο, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σύλλογοι και ομάδες επαγγελματιών απορρίπτουν το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Και εκτιμούν ότι στην Ήπειρο, ετοιμάζεται μια «νέα γενιά φραγμάτων», αν και μέχρι τώρα οι προσπάθειες των εταιριών έχουν αποτραπεί χάρη στις συντονισμένες κινητοποιήσεις των φορέων και πολιτών.

Όλοι στο πόδι
Ομόθυμο, πάντως, ήταν το «όχι» στα υδροηλεκτρικά φράγματα όσων πήραν το λόγο στη συγκεκριμένη εκδήλωση. «Στόχος του νομοσχεδίου είναι να διευκολύνει τους επενδυτές», σημείωσε εμφατικά ο Γιάννης Παπαδημητρίου, μέλος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου και χαρακτήρισε ως την «πιο επικίνδυνη διάταξη» του νομοσχεδίου την αναφορά στα μεγάλα φράγματα. Οι φορείς εκτιμούν πως το υδροηλεκτρικό έργο του Αγίου Νικολάου, επί του ποταμού Αράχθου, περιλαμβάνεται σ’ αυτή τη διάταξη και ο κ. Παπαδημητρίου κάλεσε τους πάντες σε εγρήγορση, εκτιμώντας πως είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί «ένας τρίτος γύρος αντιπαράθεσης».Την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών ζήτησε ο Μάκης Χατζηεφραιμίδης, επικεφαλής της νομαρχιακής κίνησης «Άπειρος Τόπος», προτείνοντας να έχουν λόγο οι δήμοι για τις δημοπρατήσεις των φραγμάτων. Επίσης, ανέφερε πως οι περιοχές θα πρέπει να καθορίζονται από ολοκληρωμένες μελέτες και με τη συμμετοχή των δήμων, εκφράζοντας τη διαφωνία για την τακτική που σήμερα ακολουθείται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Την αντίθεσή του στην κατασκευή άλλου φράγματος στον Άραχθο εξέφρασε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιέων Ηπείρου Παύλος Χαραλάμπους, σημειώνοντας πως «ο Αμβρακικός δεν έχει μέλλον αν γίνουν άλλα φράγματα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η γραμματέας του συλλόγου Θεοδωριανιτών «Οι Ορεινοί», Μαριάνθη Παπαγιάννη, δηλώνοντας πως «κανένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των τεχνικών εταιριών δεν θα κάμψει τον αγώνα μας για τη σωτηρία του φυσικού πλούτου της περιοχής».

Θεωρούν ιθαγενείς
τις τοπικές κοινωνίες
«Στο αέρα» βρίσκεται η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εκτιμά ο Τάσος Κεφαλάς, μέλος της Συμπαράταξης των Βοιωτών για το Περιβάλλον, απορρίπτοντας το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Οι τοπικές κοινωνίες αντιμετωπίζονται ως ιθαγενείς», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως οι ενεργοί πολίτες έχουν λόγο και άποψη για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τέλος, διαφώνησε με το δεδομένο ότι θα αυξηθούν οι ανάγκες κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι με διαφορετική πολιτική μπορεί να παραμείνει σταθερή. Ενάντια, στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο Ρήγας Τσιακίρης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας. Τέλος, συνέχεια στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις προανήγγειλε ο πρόεδρος του συλλόγου Αράχθου, Γιάννης Μπενέκος.

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Απεργιακές ετοιμασίες για την Τετάρτη

Πυρετωδώς ετοιμάζονται τα σωματεία για την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την προσεχή Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου.Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί σε συμμετοχή τους εργαζόμενους, τονίζοντας ότι την κρίση πρέπει να πληρώσουν οι «έχοντες και κατέχοντες» και όχι οι εργαζόμενοι. «Τα ‘θέλω’ και οι απαιτήσεις των αγορών δεν μπορούν να γίνονται κυβερνητική πολιτική, δεν τα αντέχει η κοινωνία, δεν είναι λύση για την πραγματική οικονομία» τονίζει το Εργατικό Κέντρο στην ανακοίνωσή του και συμπληρώνει ότι «οι αγορές και οι τραπεζίτες δημιούργησαν την κρίση πουλώντας ‘αέρα’ ενώ μόλις έσκασε η φούσκα έτρεξαν στο κράτος για ενίσχυση». Το Εργατικό Κέντρο στο πλαίσιο διεκδικήσεων εντάσσει, εκτός από την κατάργηση των επισφαλών θέσεων εργασίας και την αύξηση των μισθών και την πλήρη άρνηση στο ενδεχόμενο νέων μέτρων.Το Εργατικό Κέντρο διοργανώνει συγκέντρωση την Τετάρτη το πρωί στις 10.30, στην οδό Γιοσέφ Ελιγιά.

Εντείνονται οι πιέσεις και στην Ηπειρωτική οικονομία

Και στην Ήπειρο οι Τράπεζες αγωνίζονται για τη διατήρηση της κερδοφορίας τους στα ίδια επίπεδα με αυτά της περσινής χρονιάς.Το σκηνικό που διαμορφώνεται στην περιοχή μας από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας,έχει να κάνει με αύξηση στο κόστος χρηματοδότησης, επισφάλειες αλλά και μείωση στις χορηγήσεις νέων δανείων.Το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα για το τραπεζικό σύστημα είναι η εξασφάλιση όσο το δυνατόν φθηνότερης ρευστότητας.Η άντληση ρευστότητας από τιτλοποιήσεις στο δύσκολο πρώτο εξάμηνο του 2010, θα εξασφαλίσει και μεγαλύτερη ευχέρεια για πιστωτική επέκταση, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει παγώσει και κινείται ουσιαστικά μόνο από τις εγγυήσεις του ΤΕΜΠΜΕ και τις αναχρηματοδοτήσεις δανείων.Αυτό θα εντείνει τις πιέσεις στην Ηπειρωτική οικονομία αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος δανείων.Γι' αυτό, τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων θα στραφούν σταδιακά από το β' εξάμηνο του έτους προς τα σταθερού επιτοκίου δάνεια. Με τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης να εκτιμάται ότι θα υπολείπεται αυτού του 2009 (4,4%) και τις επισφάλειες να αυξάνονται λόγω της ύφεσης της οικονομίας αλλά και των διατάξεων των νομοσχεδίων του υπουργείου Οικονομίας, οι τράπεζες πρέπει να μετακυλίσουν μέρος του επιπλέον κόστους στα επιτόκια, αλλά και πάλι τα περιθώρια κέρδους τους θα πιεστούν, σημειώνουν αναλυτές.Την ίδια στιγμή πολλές επιχειρήσεις στην Ήπειρο, επειδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, έχουν ανασφάλιστους εργαζομένους.Αυτό προκαλεί όχι μόνο κοινωνικά προβλήματα, λόγω των άγνωστων εργασιακών συνθηκών και της έλλειψης ασφάλειας, αλλά και πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά.

proinoslogos

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Προέδρου της Κ.Ο. Αλ. Τσίπρα για την κατάργηση του 14ου μισθού

*
ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΜΗ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙΤΕ ΝΑ ΚΟΨΕΤΕ ΤΟΝ 14ο ΜΙΣΘΟ

*
ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΝ ΑΝΗΞΕΡΟ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ GREEK STATISTICS, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΩΝΥΜΙΑ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΗΜΙΤΗ

«Κύριε Υπουργέ, περίμενα από σας σήμερα μια καθαρή απάντηση, μια σταράτη απάντηση στο ερώτημα που σας θέσαμε διότι εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, για αξιοπρέπεια και όχι για στατιστικές. Και περιμέναμε από σας ξεκάθαρες κουβέντες. Διότι εδώ και πάρα πολύ καιρό αυτό που κάνετε είναι άλλα να λέτε και άλλα να πράττετε. Δεν είμαστε εμείς που μιλάμε για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού όλες οι εφημερίδες. Και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι στα συρτάρια σας έχετε και plan c.

Κύριε Παπακωνσταντίνου, δεν περίμενα από σας να μιλήσετε για συναίσθηση ευθύνης απέναντί μας. Ποια είναι η συναίσθηση της ευθύνης κύριε Παπακωνσταντίνου; Όταν με δικές σας δηλώσεις περί χρεωκοπίας άρχισε το κερδοσκοπικό αυτό παιχνίδι εις βάρος της χώρας μας; Όταν αντί να ζητήσετε βοήθεια και στήριξη πολιτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναζητούσατε στην Ασία επενδυτές για τα ομόλογα και όταν εσείς μιλήσατε για Τιτανικό για την ελληνική οικονομία.

Στηρίζουμε στις 20 Φλεβάρη τις κινητοποιήσεις για την ιθαγένεια.Ούτε βήμα πίσω

Η Νεολαία Συνασπισμού καλεί τους νέους και τις νέες, ιδιαίτερα εκείνους που γεννήθηκαν στη χώρα μας από γονείς μετανάστες, να πάρουν μέρος στην διαδήλωση και την αντιρατσιστική συναυλία που θα πραγματοποιηθούν σε Ομόνοια και Σύνταγμα αντίστοιχα, το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, από τις 3 μ.μ.

Η οργάνωσή μας θα συμμετάσχει στις κινητοποίησεις,ζητώντας την απόδοση ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη χώρα μας χωρίς αποκλεισμούς και προσκόμματα, καθώς και τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, μέσω μιας διαρκούς διαδικασίας που θα εντάσσει, αντί να αποκλείει, τους σύγχρονους κολασμένους.

Με τη συμμετοχή μας στην κινητοποίηση της 20ης Φεβρουαρίου, και ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για την απόδοση ιθαγένειας, την πολιτογράφηση και τη συμμετοχή μεταναστών στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιδιώκουμε:

- να υποδείξουμε ως επίτευγμα του αντιρατσιστικού κινήματος την αναγνώριση της ιδιότητας του πολίτη, όχι μόνο σε όποιον έχει γεννηθεί από Έλληνες, αλλά και σε αυτήν που ζει, σπουδάζει ή/και εργάζεται στη χώρα μας

- να διαμαρτυρηθούμε για την υπαναχώρηση της κυβέρνησης - υπό την πίεση της δεξιάς, της ακροδεξιάς και εθνικιστικών κύκλων εντός του ΠΑΣΟΚ-, υπαναχώρηση που εκφράστηκε στον διαχωρισμό "νομίμων" και "παρανόμων" μεταναστών, στην γελοία απαίτηση συστατικών επιστολών από όσους επιθυμούν να πάρουν την ιθαγένεια (!) και, τελικά, στη δραστική συρρίκνωση του αριθμού όσων μπορούν να πάρουν την ιθαγένεια, όπως προκύπτει από την πρόσφατη εκδοχή του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η στροφή αυτή του ΠΑΣΟΚ προδίδει αξιώσεις πολιτιστικής αφομοίωσης των μεταναστών (βλ. αύξηση των ετών εκπαίδευσης, τεστ γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού) και είναι δυστυχώς συμβατή με την εν γένει αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις απειλές υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης περί "μηδενικής ανοχής στους λαθρομετανάστες".

Η αλληλεγγύη στους μετανάστες και τις μετανάστριες υπήρξε ανέκαθεν για την Αριστερά στοιχείο ταυτότητας. Σήμερα, σε καιρούς κρίσης και διάρρηξης των κοινωνικών δεσμών, η αλληλεγγύη αποτελεί επιτακτικό καθήκον: είναι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την επίθεση του κεφαλαίου σε κάθε πτυχή της ζωής μας, ο μόνος δρόμος για να αποφύγουμε μια εξίσωση όλων προς τα κάτω και ο μόνος δρόμος για να αποφύγουμε μια σύγκρουση "όλων εναντίον όλων", όπως θα επιθυμούσαν οι κυρίαρχοι για να διαιωνίσουν την ευάλωτη, σήμερα, κυριαρχία τους.
Το Γραφείο τύπου

Γαλλικό κολέγιο απέβαλε μαθήτρια γιατί φορούσε μπλούζα με φιλοπαλαιστινιακό σύνθημα

Τριήμερη αποβολή επέβαλε γαλλικό κολέγιο σε μία 16χρονη μαθήτρια του, την οποία κατηγόρησε για «προσηλυτισμό», επειδή την ώρα του μαθήματος φορούσε ένα μπλουζάκι που έγραφε «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Το περιστατικό συνέβη στα τέλη του περασμένου μήνα και όπως έγινε γνωστό η μαθήτρια αναγκάστηκε να λογομαχήσει με τον καθηγητή της Ιστορίας του σχολείου της, όταν εκείνος της ζήτησε να καλύψει το ρούχο, ώστε να μην φαίνεται το σύνθημα.

Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε η διεύθυνση του κολεγίου στη μητέρα της μαθήτριας, «οι ενέργειες προσηλυτισμού που διέπραξε, η μαθήτρια, η αποχώρηση από το μάθημα χωρίς άδεια και η άρνηση συμμόρφωσης της, συνιστούν σοβαρό παράπτωμα που δικαιολογεί πειθαρχική ποινή». Η αποβολή θα ισχύσει από τις 2 Μαρτίου, οπότε οι μαθητές του κολεγίου επιστρέφουν από τις χειμερινές τους διακοπές.

Η φιλοπαλαιστινιακή οργάνωση που δραστηριοποιείται στην περιοχή όπου ζει η μαθήτρια και στεγάζεται το σχολείο, αποφάσισε να υποστηρίξει τη 16χρονη και να ζητήσει την άμεση αναίρεση της ποινής. «Χαιρετίζουμε το θάρρος της Ζεϊνέμπ που αντιστάθηκε με τα δικά της μέσα στον προσηλυτισμό του καθηγητή της», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης, η οποία έχει συγκεντρώσει 1.300 επιστολές υποστήριξης.

Οι αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές της περιοχής δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής κανένα σχόλιο για το θέμα.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Στενεύουν τα περιθώρια για το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με την ένταξη του τμήματος στο μηχανογραφικό δελτίο, όπως παραδέχτηκε σε χθεσινές δηλώσεις του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωάννης Γεροθανάσης.Μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να «παγώσει» το ζήτημα έναρξης λειτουργίας νέων τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, μεταξύ των οποίων και το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το θέμα απασχολεί έντονα τις πρυτανικές αρχές του ιδρύματος και την τοπική κοινωνία, που μέσα από τους φορείς της είχε στηρίξει το όλο εγχείρημα.Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου ο κ. Γεροθανάσης ανέλυσε την πρόταση που κατέθεσαν οι πρυτανικές αρχές στο υπουργείο Παιδείας, καθώς και στο Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, τονίζοντας πως πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που θέτει το υπουργείο για τη λειτουργία του τμήματος με τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναγνώρισε πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για την θετική απόφαση του υπουργείου σχετικά με την έναρξη λειτουργίας του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, καθώς πρόκειται να ζήτημα ημερών, και ζήτησε τη συνεργασία όλων για την επίτευξη αυτού του στόχου. Μάλιστα, οι πρυτανικές αρχές προτίθενται να αποστείλουν νέα έγγραφα στο υπουργείο Παιδείας για το θέμα, αν και όπως υπογράμμισε ο κ. Γεροθανάσης, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κάποια απάντηση στις επιστολές τους.

«Το Πανεπιστήμιο είναι πανέτοιμο»
Η πρόταση που κατέθεσαν οι πρυτανικές αρχές στο Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης για την ίδρυση του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών χαρακτηρίστηκε ως πρότυπο για την υποβολή αντίστοιχων προτάσεων, όπως σημείωσε ο κ. Γεροθανάσης. Σε αυτή την πρόταση προβλέπεται σαφές πρόγραμμα σπουδών, μέσα μάλιστα από την συνεργασία και με άλλα τμήματα της Πανεπιστημιούπολης, σαφής προσδιορισμός της ύλης που θα απαιτηθεί ανά εξάμηνο και διασφάλιση του απαιτούμενου εκπαιδευτικού προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 16 πρώτα μαθήματα στα 10 υφίστανται διδάσκοντες από άλλα τμήματα.Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Γεροθανάσης και στο ζήτημα των υποδομών, τονίζοντας πως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαθέτει τις πληρέστερες κτιριακές υποδομές με σύγχρονα εργαστήρια και αίθουσες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του νέου τμήματος. Βέβαια αναγνώρισε και προβλήματα οργάνωσης στη διαχείριση των υποδομών τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη και των πρυτανικών αρχών, και ανακοίνωσε την λειτουργία Επιτροπής Διαχείρισης Χώρων, ώστε να γίνει λεπτομερής καταγραφή των χώρων και κατανομή τους με βάση τις ανάγκες των τμημάτων.«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι πανέτοιμο να αξιολογηθεί και να δεχθεί τους πρώτους 40 φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά», σημείωσε ο κ. Γεροθανάσης, αναγνωρίζοντας όμως πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για την διευθέτηση του ζητήματος.Αίτημα του εκπαιδευτικού ιδρύματος είναι η αξιολόγηση κάθε πρότασης ξεχωριστά, με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το υπουργείο Παιδείας, καθώς όπως τόνισε ο κ. Γεροθανάσης το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πληροί όλα όσα απαιτούνται.Ζητούμενο βέβαια για τις πρυτανικές αρχές είναι ακόμη η συζήτηση του αιτήματος για την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής στην ερχόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, με τον κ. Γεροθανάση να αφήνει κάποιες αιχμές για το ότι το θέμα δεν συζητήθηκε στην συνεδρίαση του Ιανουαρίου, παρά το γεγονός ότι οι διαδικασίες είχαν ήδη κινηθεί.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Ο ιατροδικαστής καταρρίπτει τον ισχυρισμό του Κορκονέα

"Η σφαίρα δεν ήρθε από τον ουρανό. Υπήρχε μεν εποστρακισμός, αλλά αν η βολή δεν είχε ριχτεί προς τη μεριά του συγκεντρωμένου πλήθους, δεν θα υπήρχε το θανατηφόρο αποτέλεσμα". Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ο ιατροδικαστής Χρίστος Λευκίδης κατέρριψε τον βασικό ισχυρισμό περί "πυροβολισμών στον αέρα" του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, που μαζί με τον Βασίλη Σαραλιώτη κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2008 στα Εξάρχεια.

Ο ιατροδικαστής, που κατέθεσε χθες στην πολύκροτη δίκη και ήταν ο πρώτος που εξέτασε το άψυχο σώμα του παιδιού, υποστήριξε στο δικαστήριο την εκδοχή του εποστρακισμού, αφού, όπως είπε, τμήμα της σφαίρας στο πλαϊνό τμήμα είχε αλλοιώσεις. «Αν η σφαίρα είχε βρει σε υψηλό σημείο, τότε θα είχε αλλοιώσεις στο μπροστινό τμήμα και θα είχε ανοίξει σαν μανιτάρι» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι όταν πυροβόλησε ο ειδικός φρουρός, το χέρι του ήταν σε ευθεία στο ύψος του στήθους και σε απόσταση ενάμισι μέτρου από το έδαφος. Προς επίρρωση του ισχυρισμού του πρόσθεσε ότι «αν έριχνε στον αέρα, τότε η σφαίρα θα αδρανούσε και θα έπεφτε σαν απλό αντικείμενο»... Πρόσθεσε επίσης ότι η σφαίρα είχε φορά από πάνω προς τα κάτω, όπως διευκρίνισε όμως, αυτό έχει να κάνει με την πορεία της σφαίρας από τη στιγμή που καρφώθηκε στο στήθος του παιδιού, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα ήταν σκυμμένο «περίπου δέκα μοίρες αριστερά», και όχι με τη φορά της κατά τον πυροβολισμό.

Η κατάθεση του ιατροδικαστή προκάλεσε την έκρηξη του συνηγόρου υπεράσπισης Αλέξη Κούγια, ο οποίος αμφισβήτησε τα στοιχεία που δόθηκαν για την αυτοψία και επιτέθηκε στον μάρτυρα. «Εγώ ανέλαβα αυτή την υπόθεση εξαιτίας της κατάθεσής σας στην ανάκριση, δεν θα αναλάμβανα τον δολοφόνο ενός παιδιού» είπε. Παρά τις επανειλημμένες διευκρινίσεις του Χρ. Λευκίδη, ο συνήγορος υπεράσπισης επέμεινε ότι ο ιατροδικαστής είχε καταθέσει στον ανακριτή ότι η βολή χτύπησε στο σώμα από πάνω προς τα κάτω.

Όσον αφορά τα στοιχεία της αυτοψίας, ο Αλ. Κούγιας είπε ότι στην σχετική έκθεση δεν φαίνεται η παρουσία κανενός αυτόπτη μάρτυρα, ούτε του κατηγορούμενου ούτε του συνηγόρου του. «Δεν πήγαμε γιατί ήταν στα Εξάρχεια. Πού να πας στα Εξάρχεια; Εγώ ούτε τώρα δεν πάω. Έχω πέντε φρουρούς έξω από το γραφείο μου», είπε χαρακτηριστικά...

Κορκονέας: Κακιά στιγμή

Η υπεράσπιση του Κορκονέα, ο οποίος νωρίτερα εξέφρασε τη λύπη του στην οικογένεια του παιδιού και απέδωσε τη δολοφονία στην «κακιά στιγμή», επιχείρησε και χθες να «χτίσει» επιχειρήματα πάνω στη δήθεν παραβατικότητα του 15χρονου. Και εκεί όμως ο μάρτυρας ήταν κατηγορηματικός. Σε ερώτηση της προέδρου για το πώς βρήκε τον Αλέξανδρο και αν υπήρχαν στοιχεία που μπορεί να οδηγούσαν στην άποψη ότι συμμετείχε σε επεισόδια, ο Χρ. Λευκίδης ήταν σαφής: «Τα ρούχα του ήταν καθαρά, θα έλεγα τακτοποιημένα. Μόνο οι κηλίδες του αίματος στο στήθος του υπήρχαν»... Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με την έναρξη της διαδικασίας το δικαστήριο αποφάσισε να αποκλείσει σχεδόν τους μισούς μάρτυρες που είχε δηλώσει αρχικά η πολιτική αγωγή με το σκεπτικό ότι λόγω της αναβολής που είχε δοθεί θα έπρεπε να σταλούν νέες κλήσεις. Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο, με τη συνέχιση της κατάθεσης του ιατροδικαστή, ενώ το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης να προσκομιστεί ενώπιόν του η μοιραία σφαίρα.

Καταργείται ο 14ος μισθός, προαναγγέλλει η κυβέρνηση

Για πρώτη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί φέτος ο 14ος μισθός δηλώνοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει σχετική απόφαση, αλλά όλα είναι ανοιχτά για το μέλλον. Το μέτρο περιλαμβάνεται στις αξιώσεις του Ecofin για πρόσθετο πακέτο και υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία 1,2 δισ. ευρώ. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Ecofin στις 15 Μαρτίου ή το αργότερο στις 15 Μαΐου. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού χθες στο υπουργικό συμβούλιο ότι η κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο για να εφαρμόσει τα μέτρα που αξιώνουν οι Βρυξέλλες, με τα οποία συμφωνεί, όπως είπε.
Μετά τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι εκφράζει την άποψη ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να στραφεί στο ΔΝΤ για βοήθεια. Άποψη την οποία περιέργως φαίνεται ότι αρχίζουν να συζητούν και στο Μαξίμου.

Μέτωπο αντίστασης της αριστεράς του Νότου

Τα πρώτα βήματα για την οικοδόμηση ενός μετώπου αντίστασης και συντονισμού των αριστερών ευρωπαϊκών δυνάμεων του Νότου έγιναν στη συνάντηση που είχε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής του Πορτογαλικού Μπλόκο της Αριστεράς Φρανσίσκο Λούσα. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν για την αναγκαιότητα του συντονισμού δράσης και αναζητούνται οι πρακτικοί τρόποι συνεννόησης.

Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν επί τάπητος κατά την εκδήλωση που διοργανώνει το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Αθήνα με τη συμμετοχή σημαντικών οικονομολόγων στις 27 Φεβρουαρίου. Μια από τις σκέψεις που έπεσαν στο τραπέζι και αναζητούνται οι τρόποι υλοποίησης είναι η πανευρωπαϊκή μέρα κοινής δράσης ή και απεργίας των συνδικάτων.

Πάντως, το Μπλόκο, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνάντηση της Αθήνας, θα εκπροσωπηθεί από τρία στελέχη, ανάμεσά τους και δυο ευρωβουλευτές, τη Μαρίζα Ματίας και τον Μιγκέλ Πόρτας.

Στις δηλώσεις που έκανε ο Αλ. Τσίπρας αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Φ. Λούσα τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα της Ευρώπης. αντίθετα, είπε, "το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε". Υπογράμμισε ότι "δεν πρέπει να αφήσουμε μόνο τις δυνάμεις του κεφαλαίου, τις κερδοσκοπικές δυνάμεις της αγοράς, να αλωνίζουν" επισημαίνοντας ότι ήρθε η ώρα να μπορούν στο γήπεδο και οι δυνάμεις της εργασίας.

"Οι εργαζόμενοι, οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να συντονίσουν τη δράση τους. Και πρώτη ευκαιρία γι’ αυτή την κατεύθυνση είναι ο συντονισμός της δράσης των εργαζόμενων των χωρών του Νότου, των χωρών εκείνων που βρίσκονται πρώτες στη λίστα να γίνουν πειραματόζωα στις άγριες κερδοσκοπικές διαθέσεις των αγορών" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Μπλόκο υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για έξοδο από την κρίση επισημαίνοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι πως αυτοί που προκάλεσαν την κρίση προσπαθούν να μεταφέρουν τα βάρη στους πιο φτωχούς.

"Αυτές οι θυσίες δεν μπορούν να είναι αποδεκτές ούτε από την Ελλάδα ούτε από την Πορτογαλία αλλά ούτε και από ολόκληρη την Ευρώπη" είπε ο Φ. Λούσα συμπληρώνοντας ότι "πρέπει να απαιτήσουμε από αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την επιτήρηση και για την κατάρρευση των εθνικών οικονομιών αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας να πληρώσουν τις ζημιές".

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, στην οποία μετέχουν ο διευθυντής του Ινστιτούτου "Νίκος Πουλαντζάς" Χάρης Γολέμης και ο υπεύθυνος του τμήματος ευρωπαϊκής πολιτικής Γιάννης Μπουρνούς, θα επισκεφτεί σήμερα το πρωί την Ισπανία και θα έχει συναντήσεις με τον γ.γ του Κ.Κ. Ισπανίας Jose Luis Centella και τον εθνικό συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας Cayo Lara.

Το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΝ επιστρέφει από τη διήμερη περιοδεία του σε Πορτογαλία και Ισπανία και θα μιλήσει στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στον Πανελλήνιο, ενώ το Σάββατο θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη και θα συμμετάσχει στην ημερίδα που διοργανώνει η Β' Θεσσαλονίκης με θέμα "Λίμνη Κορώνειας: Έργο οικολογικής προτεραιότητας".

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 Φεβρουαρίου - ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Ούτε βήμα πίσω! Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά

Σε απεργία οι οδηγοί ταξί

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν, σήμερα Παρασκευή, οι οδηγοί ταξί, αντιδρώντας στα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.

Οι ιδιοκτήτες αντιδρούν στην αλλαγή του τρόπου φορολόγησής τους, που τους επιβάλλει να κόβουν αποδείξεις και να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων, όπως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

tvxs.gr

Απούσα από τη δίκη η μητέρα του Α.Γρηγορόπουλου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Συνεχίζεται σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αμφισσας, η δίκη για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου, στα Εξάρχεια, από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η μητέρα του άτυχου μαθητή, κα Τζίνα Τσαλικιάν, δεν θα παραβρεθεί στη δίκη εις ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι την Τετάρτη το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα της για την κλήτευση περαιτέρω βασικών μαρτύρων.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί σήμερα με την εξέταση του ιατροδικαστή κ. Λευκίδη που διενήργησε τη νεκροψία στο σώμα του Αλέξανδρου, ενώ ο συνήγορος της οικογένειας Χ. Μυλωνόπουλος αναμένεται να καταθέσει εκ νέου αίτημα για να κληθούν επιπλέον βασικοί μάρτυρες. Παρόντες στη δίκη θα είναι ο πατέρας του δολοφονηθέντα 15χρονου, Ευάγγελος Γρηγορόπουλος και η αδελφή του Αρετή.

Την Τετάρτη, ο Κορκονέας δήλωσε πως: «Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι λυπάμαι για ότι συνέβη. Ξέρω αυτό που τραβάει η οικογένεια του θύματος αλλά και η δική μου. Έχω κι εγώ παιδιά. Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω και να διορθώσω ότι έγινε. Δεν είχα σκοπό να πλήξω κανέναν, η κακιά η ώρα, η κακιά στιγμή τα έφερε έτσι».

Από την άλλη μεριά, ο συνάδελφός του Βασίλης Σαραλιώτης, ο οποίος κατηγορείται για άμεση συνέργεια στη δολοφονία του άτυχου 15χρονου, απαντώντας επί της κατηγορίας, είπε μόνο πως «λυπάται για το γεγονός, δεν είχε συμμετοχή κι αυτό θα αποδειχθεί στη διαδικασία».

Ο ιατροδικαστής κ. Λευκίδης από την άλλη, κατέθεσε ότι «Η σφαίρα τρύπησε τον αριστερό ημιθώρακα, μετά τον αριστερό πνεύμονα, μετά τρύπησε το περικάρπιο, πέρασε στην καρδιά, την θωρακική αορτή και κατέληξε να σφηνωθεί στον δέκατο θωρακικό σπόνδυλο οπότε και προήλθε ακαριαίος ο θάνατος του άτυχου αγοριού».

Ο κ.Λευκίδης κατέθεσε ότι πρόκειται για εξοστρακισμό αφού το μπροστινό μέρος της σφαίρας είχε διαβρωθεί. «Αυτή η αλλοίωση που είχε η σφαίρα σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να γίνει από το κόκαλο του άτυχου παιδιού. Εξοστρακισμός υπήρξε όμως το όπλο ήταν στραμμένο προς το θύμα γιατί αν δεν ήταν τότε δεν θα υπήρχε τραυματισμός», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Λευκίδη, η θέση του χεριού του Κορκονέα την ώρα του πυροβολισμού ήταν ευθεία στο ύψος του στήθους σε απόσταση 1,5 μέτρου από το έδαφος ενώ στη σφαίρα βρέθηκε οξείδιο του πυριτίου, υλικό που σημαίνει ότι η σφαίρα χτύπησε σε άμμο ή οικοδομικό υλικό.

Ο συνήγορος του Επαμεινώνδα Κορκονέα, αντέδρασε στην κατάθεση του ιατροδικαστή Χρήστου Λευκίδη, αμφισβητώντας τα συμπεράσματα της ιατροδικαστικής έρευνας και ζήτησε τη διακοπή της δ΄λικης για σήμερα προκειμένου να προσκομισθεί το βλήμα που αφαίρεσε τη ζωή του Αλέξανδρου.
tvxs.gr

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Αλ. Τσίπρας: Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος απ' αυτόν της εξόντωσης της κοινωνίας

"Νέα απειλή" της κυβέρνησης προς τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τις πληροφορίες για περικοπή του 14ου μισθού και ζητά, μέσω ερώτησης που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό, να πληροφορηθεί αν η κυβέρνηση σχεδιάζει κάτι τέτοιο.



"Ο 14ος μισθός δεν είναι ελληνική πολυτέλεια, αλλά πάγια μέθοδος καταβολής των ετήσιων μισθών, που σε όσες χώρες δεν υπάρχει έχει ενσωματωθεί στον μηνιαίως καταβαλλόμενο μισθό", αναφέρει στο κείμενο της ερώτησής του ο Αλ. Τσίπρας, ενώ επικαλούμενος τα στοιχεία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ επισημαίνει το χαμηλό επίπεδο του μέσου ελληνικού μισθού σε ευρωπαϊκή σύγκριση.

Στην ίδια ερώτηση ρωτά τον Γ. Παπανδρέου αν σκοπεύει να αναστείλει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας (όπως συνήθως προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), αλλά και γιατί αναζητά την «τεχνογνωσία» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όταν η παγκόσμια εμπειρία λέει πως οι παρεμβάσεις του έχουν οδηγήσει κράτη σε μακροχρόνια ύφεση.

"Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος"

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, με δηλώσεις του για τα θέματα της οικονομίας, αφού επισήμανε ότι "έπρεπε να περάσουν τέσσερις μήνες για να κατανοήσουν στην κυβέρνηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι αγορές αντιμετωπίζουν τη χώρα μας ως πειραματόζωο”, σχολίασε: “Ελπίζουμε να μην χρειαστούν άλλοι τόσοι μήνες για να κατανοήσουν ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος απ' αυτόν της εξόντωσης της ελληνικής κοινωνίας”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε οτι απέναντι στις κερδοσκοπικές διαθέσεις των αγορών και τις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει ο δρόμος της κοινής δράσης και της αλληλεγγύης των εργαζομένων της Ευρώπης, των λαών της Ευρώπης απέναντι στις άγριες κερδοσκοπικές διαθέσεις των αγορών.

Με βάση και την παραπάνω επιλογή ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναχωρεί σήμερα για τον ευρωπαϊκό Νότο, την Πορτογαλία και την Ισπανία, προκειμένου από κοινού με τις δυνάμεις της αριστεράς στις χώρες αυτές να υπάρξει συντονισμένη δράση και απάντηση στις πολιτικές που εξαγγέλλονται. Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στη Λισσαβώνα με τον επικεφαλής του Μπλόκο της Αριστεράς Francisco Louca και στη Μαδρίτη με τον γενικό γραμματέα του Κ.Κ. Ισπανίας Jose Luis Centella, ενώ αύριο θα έχει συνάντηση με τον εθνικό συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας Cayo Lara.

Δ. Βίτσας: Ευρωπαϊκός συνασπισμός αντίστασης

Αναφερόμενος στα μέτρα, ο γραμματέας του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας εξέφρασε (ρ/σ Στο Κόκκινο) την ανάγκη να υπάρξει ένα αριστερό μέτωπο, ένας συνασπισμός αντίστασης σε επίπεδο Ευρώπης: "Γιατί αυτά τα μέτρα δεν παίρνονται μόνο στην Ελλάδα. Δεν πέρασαν στην Πορτογαλία, αλλά θα ξαναεπιχειρηθούν. Και φαίνεται στην Πορτογαλία πόσο οι πολιτικοί συσχετισμοί παίζουν έναν σημαντικό ρόλο σε σχέση με το τι θα γίνει και το τι δεν θα γίνει. Το ίδιο και στην Ισπανία, το ίδιο και στην Ιταλία. Αλλά μην ξεχνάτε ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και στη Γερμανία το προηγούμενο χρονικό διάστημα πάρθηκαν σοβαρά τέτοια μέτρα".

Δ. Παπαδημούλης: Αυτονόητη η συμμετοχή της Πτέρυγας στο συνέδριο

Η κυβέρνηση ακολουθεί διαφορετική τροχιά σε σχέση με τα όσα έλεγε προεκλογικά, υποστήριξε (Κανάλι 1 Πειραιά) ο Δ. Παπαδημούλης αναφέροντας ότι το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποτελέσει "μια αποτελεσματική αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση, να εκφράσουμε έναν κόσμο προοδευτικό, αριστερό του ΠΑΣΟΚ, που απογοητεύεται, που σοκάρεται από τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση που ψήφισε". Σημείωσε ότι η θέση του κ. Αλαβάνου να φύγει τώρα η κυβέρνηση αποτελεί κορώνα, ενώ χαρακτήρισε αυτονόητη και επιβεβλημένη τη συμμετοχή της Ανανεωτικής Πτέρυγας στο συνέδριο του ΣΥΝ.

''Στηρίζουμε τον αγώνα κατά της εκτροπής του Αχελώου και του φράγματος της Μεσοχώρας Τρικάλων.''

Μετά και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που για μια ακόμη φορά έβαλε φρένο στα σχέδια εκτροπής του Αχελώου, είναι επιτακτική ανάγκη να διακοπούν άμεσα οι εργασίες για την λειτουργία του φαραωνικού φράγματος Μεσοχώρας. Το φράγμα της Μεσοχώρας είναι έργο κεφαλής των έργων της εκτροπής, που βαφτίστηκε εκ των υστέρων σε ενεργειακό. Στην πραγματικότητα το φράγμα της Μεσοχώρας, αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για το οικοσύστημα και τα μνημεία της Πίνδου, ένα έργο επισφαλές ως προς τη μελλοντική του λειτουργία και περιβαλλοντικά εγκληματικό: εάν σκοπός είναι το πότισμα, πως συνάδει με όλα τα προβλήματα των αναγνωρισμένα λάθος γεωργικών πρακτικών που έχουν οδηγήσει μεταξύ άλλων στη ρύπανση του Πηνειού, στην κατασπατάληση υδατικών πόρων, στην νιτροποίηση εδαφών; Προβλήματα για τα οποία σήμερα αναζητούνται κονδύλια από την ΕΕ για την επίλυσή τους; Εάν σκοπός του είναι η ενέργεια σε ποιον ευρύτερο σχεδιασμό έχει ενταχθεί; Ποιες δικλείδες έχουν μπει ώστε να μην πάει σταγόνα για το πότισμα επιτείνοντας τα παραπάνω προβλήματα; Στην πραγματικότητα το φράγμα της Μεσοχώρας θα συνεχίσει να αποτελεί μια μόνιμη απειλή για την υπόθεση της εκτροπής. Προϋποθέτει εκτός όλων των άλλων, την απαλλοτρίωση με δημόσια δαπάνη ενός ιστορικού κεφαλοχωριού και την εκδίωξη των κατοίκων που αντιστέκονται εδώ και εικοσιπέντε χρόνια.



Όλα αυτά τα χρόνια, έχουν σπαταληθεί τεράστια ποσά χρημάτων σε μια υπόθεση που παρά τις αυθαιρεσίες της Ελληνικής Πολιτείας εξελίχθηκε σε φιάσκο λόγω των διαρκών προσφυγών στην δικαιοσύνη και στην Ε.Ε. Με ελάχιστο μέρος των χρημάτων αυτών και με ορθολογικό σχεδιασμό, θα είχαν κατασκευασθεί αναγκαία έργα εξοικονόμησης και διαχείρισης του νερού στη θεσσαλική πεδιάδα, έτσι ώστε και το περιβαλλοντικό πρόβλημα να αντιμετωπιστεί αλλά και οι αγρότες να έχουν τα απαιτούμενα νερά για τις καλλιέργειες. Δεν υπάρχει καμιά μελέτη που να υποδεικνύει αντιστοιχία του συνολικού κόστους των 4 δις ευρώ και της οικονομικής απόδοσης του έργου. Ενός έργου που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα ως δήθεν απάντηση στα αδιέξοδα που δημιούργησε η αγροτική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών και που επαναλαμβάνονται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν αιματηρά όχι μόνο για την κατασκευή αλλά και για την λειτουργία ενός έργου, για το οποίο καμιά απολύτως σκοπιμότητα δεν υπάρχει εκτός από την δημαγωγική εκμετάλλευση του από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΚΚΕ. Από την υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου, οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι μεγαλο-εργολάβοι και οι εταιρείες-κολοσσοί που ετοιμάζονται να διαχειριστούν την ενέργεια και να ελέγξουν το νερό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκάθαρη και διαρκή παρέμβαση ενάντια στο επιχειρούμενο έγκλημα:

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τον αγώνα των κινήσεων ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου, των φορέων και των κατοίκων της Μεσοχώρας.

Απαιτούμε να σταματήσει το οικολογικό και οικονομικό σκάνδαλο στον Αχελώο και την Μεσοχώρα και ο εμπαιγμός των Θεσσαλών και της ελληνικής κοινωνίας.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι παραγωγής ενέργειας, εκτός από τα φράγματα», δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Τζουμέρκων

"Υπάρχουν και άλλοι τρόποι παραγωγής ενέργειας, εκτός από τα φράγματα", δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Τζουμέρκων Χρήστος Χασάνης, χημικός μηχανικός.Ακόμη τόνισε ότι «σε μια εποχή κρίσης της βιοποικιλότητας, όπου οι ρυθμοί εξαφάνισης των ειδών είναι έως και 100 φορές μεγαλύτεροι από τους φυσιολογικούς ρυθμούς εξαφάνισης στην ιστορία του πλανήτη, οι δραστηριότητες των ανθρώπων στα βουνά των Τζουμέρκων και του Περιστερίου, καθώς επίσης και στην χαράδρα Αράχθου, δρουν αθροιστικά και δημιουργούν το πρόβλημα καταστροφής του περιβάλλοντος».Ως σκοπός του Φορέα Διαχείρισης, που όπως επισημάνθηκε, έχει έδρα τα Ιωάννινα, είναι «η προστασία, η διατήρηση και η διαχείριση της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου».Ειδικότερα επιδιώκεται η διατήρηση και ορθή διαχείριση των σπάνιων τοπίων, οικοτόπων και ειδών χλωρίδας, πανίδας και ιχθυοπανίδας, καθώς και η θεσμοθέτηση διαδικασιών και μέτρων για την εξασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης.

Απόφαση-δικαίωση για χιλιάδες συμβασιούχους

Δικαίωση για χιλιάδες συμβασιούχους αποτελεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ενέκρινε την αναδρομική καταβολή των αποδοχών σε όσους συμβασιούχους έχουν δικαιωθεί από τα πολιτικά δικαστήρια.

Η απόφαση ελήφθη μετά από προσφυγή 34 συμβασιούχων του Δήμου Κρωπίας Αττικής, οι οποίοι είχαν ήδη δικαιωθεί στα πολιτικά δικαστήρια ενώ είχαν και θετική απόφαση από τριμελή επιτροπή του Αρείου Πάγου.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι πρέπει να εκτελεστεί δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου που δικαίωσε 34 συμβασιούχους και να ανατραπεί η άρνηση του αρμοδίου επιτρόπου στον ΟΤΑ, να εγκρίνει τη σχετική δαπάνη. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Κρωπίας υποχρεώνεται να απασχολεί τους συγκεκριμένους συμβασιούχους με συμβάσεις αορίστου, αντί για ορισμένου χρόνου.

Η απόφαση αναμένεται να λειτουργήσει ως δεδικασμένο και ανοίγει το δρόμο για να εγκριθούν πολλές παρόμοιες δαπάνες για χιλιάδες εργαζομένους.

Ο Ν.Χουντής μιλά για τη καλλιέργεια μεταλλαγμένων.


Την έντονη αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή προκάλεσε πρόσφατο δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο αποκάλυψε ότι στις άμεσες προτεραιότητες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso είναι η αδειοδότηση της καλλιέργειας δυο γενετικά τροποποιημένων προϊόντων. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Νίκος Χουντής σχολίασε για το θέμα.

http://tvxs.gr/node/52187

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Έχουμε χίλιους λόγους όλοι και όλες να απεργήσουμε στις 24 Φλεβάρη.

Έχουμε χίλιους λόγους όλοι και όλες να απεργήσουμε στις 24 Φλεβάρη.
Γιατί η κυβέρνηση Παπανδρέου λίγες μέρες πριν τις εκλογές μας έλεγε ότι υπάρχουν χρήματα και λίγες μέρες μετά ανακάλυψε ότι τα ταμεία είναι άδεια. Τα χρήματα υπάρχουν όχι όμως για μας τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, αυτούς που τελικά τα έχουν ανάγκη αλλά για τις τράπεζες , τους εφοπλιστές, το ΣΕΒ και πρόσφατα ανακαλύψαμε και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Γιατί δεν ευθυνόμαστε εμείς οι εργαζόμενοι για το έλλειμμα και το χρέος. Υπεύθυνοι είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που με τις πολιτικές τους τόσα χρόνια υπηρετούν και δεν φορολογούν το κεφάλαιο, τις τράπεζες, τα ΜΜΕ, την εκκλησία, ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία και κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.
Γιατί δεν χρεοκοπήσαμε εμείς οι εργαζόμενοι αυτή τη χώρα αλλά η νεοφιλελεύθερη πολιτική του συναινετικού δικομματισμού, που με ορόσημα (Ολυμπιάδα, ΟΝΕ κ.λ.π.) και μύθους επέβαλε παρατεταμένη λιτότητα και ληστεία σε βάρος μας. Τι έγινε με τον εκσυγχρονισμό του Σημίτη, τη μεταρρύθμιση Καραμανλή και τώρα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης Παπανδρέου; Ή μήπως χρεοκοπήσαμε από τον εργαζόμενο που πληρώνεται με το μπλοκάκι, τον εργάτη που αμείβεται με τον κατώτερο μισθό (628 ευρώ το μήνα), τον δάσκαλο που αμείβεται «υπερβολικά», τον συνταξιούχο των 486 ευρώ το μήνα, τον αγρότη που «κατασπαταλά» τις επιδοτήσεις ή μήπως από το μετανάστη που θεωρείται πολίτης β΄ κατηγορίας.
Γιατί αρνούμαστε την ευρωθηλιά του Συμφώνου Σταθερότητας που στήθηκε για να εξασφαλίσει τα κέρδη τους με αποτέλεσμα το διεθνές κεφάλαιο να κερδοσκοπεί με τα ληστρικά επιτόκια του ελληνικού χρέους και οι εργοδότες και οι τραπεζίτες να είναι ευτυχείς με τη μείωση των μισθών και των κοινωνικών δαπανών, τη διάλυση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος.
Γιατί δεν αποδεχόμαστε το κυβερνητικό πρόγραμμα σταθερότητας, τον τριπλό διεθνή οικονομικό έλεγχο και οικονομική κατοχή της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που ζητούν - επιπλέον από τα αντεργατικά μέτρα που ήδη έχουν παρθεί - να μας κοπεί το δώρο των Χριστουγέννων, να απελευθερωθούν πλήρως οι απολύσεις και να υπάρξει νέα αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες.
Γιατί εάν δεν τους σταματήσουμε, θα ακολουθήσουν ακόμα πιο σκληρά μέτρα με περισσότερες απολύσεις, μεγαλύτερους έμμεσους φόρους, περισσότερους επισφαλείς εργαζόμενους, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις. Η οικονομία της χώρας μας θα καταψυχτεί και θα μπει σε πιο βαθειά ύφεση και η κοινωνία θα γίνει ένα απέραντο πτωχοκομείο με εκατομμύρια φτωχούς και ανέργους.
Γιατί δεν θα μας σταθεί εμπόδιο η δικομματική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ), που έχει ταχθεί πλέον ανοιχτά με την κυβέρνηση, δεν οργανώνει αγώνες, δεν κάνει απεργίες, δεν εκφράζει τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους, λειτουργεί ως γραφείο τύπου της κυβέρνησης.
Γιατί ο κ. Παπανδρέου , μας προκαλεί όταν λέει ότι η οικονομία δεν αντέχει μπλόκα, απεργίες, διαδηλώσεις και ότι αυτοί που αντιδρούν στα μέτρα της κυβέρνησης είναι οι βολεμένοι. Είναι βολεμένοι οι εργαζόμενοι στα stage και οι συμβασιούχοι, οι εργαζόμενοι με ενοικίαση, οι μερικά απασχολούμενοι, οι αμειβόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με μισθούς πείνας; Είναι βολεμένοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ο μισός μισθός τους είναι επιδόματα; Είναι βολεμένοι οι αγρότες που πουλάνε το στάρι, το λάδι, το ρύζι με τιμές κάτω του κόστους για να θησαυρίζουν οι μεγαλέμποροι; Μήπως είναι βολεμένοι οι 750.000 άνεργοι που μόλις επιβιώνουν με 450 ευρώ το μήνα; Και τότε ο Μίχαλος του ΕΒΕΑ, οι μεγαλοεκδότες ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών καναλιών, ο Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ, οι τραπεζίτες και εφοπλιστές σε ποια κατηγορία ανήκουν;
Γιατί το χρωστάμε στους αγώνες που έγιναν και δεν δικαιώθηκαν. Στις καθαρίστριες και στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, στους ναυτεργάτες, στους couriers, στους εργαζόμενους με stage και στους συμβασιούχους, στους απολυμένους της ολυμπιακής και της κλωστοϋφαντουργίας Λαναρά και σε χιλιάδες ακόμα.
Γιατί η απεργία στις 10 Φλεβάρη ήταν η αρχή. Μπορούμε να νικήσουμε. Οι ενωτικοί αγώνες και ο κοινωνικός ξεσηκωμός είναι μονόδρομος.
Απαιτούμε:
Πλήρη, σταθερή, ασφαλισμένη, αξιοπρεπή εργασία με μισθούς που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες για όλους και όλες. Είναι δικαίωμα μας!
Στήριξη της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους και όλες τους εργαζόμενους/ες.
Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την οικονομική και κοινωνική στήριξη των ανέργων.
Μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο και ιδιαίτερα στην παιδία, υγεία, πρόνοια, προστασία του περιβάλλοντος.
Δίκαιο φορολογικό σύστημα.
Απόκρουση και ανατροπή των ιδιωτικοποιήσεων.
Διεύρυνση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.
να παρθούν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα τώρα!
Να καταργηθούν το σύμφωνο σταθερότητας και το κυβερνητικό πρόγραμμα σταθερότητας.

Επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, σε Πορτογαλία και Ισπανία

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας αποτελούμενης από τους Χάρη Γολέμη (διευθυντή του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς») και Γιάννη Μπουρνού (μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, υπεύθυνο του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής), θα επισκεφθεί την Τετάρτη 17/02 και την Πέμπτη 18/02 την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ θα έχει συναντήσεις α) με τον επικεφαλής του Πορτογαλικού Μπλόκο της Αριστεράς, Φρανσίσκο Λούσα, β) το Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Σεντέγια και γ) τον Εθνικό Συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας, Κάγιο Λάρα.

Σκοπός των διμερών επαφών της αντιπροσωπείας του ΣΥΝ είναι η ανάδειξη, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των ιδιαίτερων διαστάσεων της κρίσης στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς και η επεξεργασία κοινών προτάσεων και πρωτοβουλιών για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

* ΛΙΣΑΒΟΝΑ
13:00 Συνάντηση με τον επικεφαλής του Μπλόκο της Αριστεράς, Francisco Louca.

* ΜΑΔΡΙΤΗ
21:00 Συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΚΚ Ισπανίας, Jose Luis Centella.

ΠΕΜΠΤΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

* 09:00 πμ Συνάντηση με τον Εθνικό Συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας, Cayo Lara.

Ανακοίνωση Πολιτικής κίνησης Κομοτηνής για την εξέγερση στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στη Βένα

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή, στη Βένα λειτουργεί ένα σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Εκατοντάδες μετανάστες στοιβάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες σε μια παλιά αποθήκη τροφίμων, στερούμενοι στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την Τρίτη 2 και την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου οι 124 μετανάστες εξεγέρθηκαν τόσο λόγω των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης όσο και λόγω ότι ήδη είχαν ξεπεράσει τους 3 μήνες κράτησης που προβλέπεται από τον νόμο. Με κύριο αίτημα την απελευθέρωση τους οι μετανάστες έβαλαν φωτιά σε χώρους του κέντρου κράτησης και έφτασαν στο σημείο να αυτοτραυματιστούν σε μια απελπισμένη προσπάθεια να ακουστεί η φωνή τους και να δοθεί λύση στα προβλήματά τους.

Η καταστολή της αστυνομίας ήταν άμεση και είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθούν 42 άτομα ως πρωταίτιοι. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με την διαδικασία του αυτόφωρου κατηγορούμενοι για απόπειρα απόδρασης, στάση και φθορά ξένης περιουσίας. Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η δίκη παρωδία απουσία δικηγόρων υπεράσπισης και διερμηνέων. Οι μετανάστες καταδικάστηκαν σε 4 ή 8 μήνες φυλάκισης καθώς επίσης και με δικαστική απέλαση.

Η περίπτωση της Βένα δεν είναι μοναδική. Κέντρα κράτησης μεταναστών υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα (Ροδόπη, Έβρος, Πάτρα, Σάμος, Μυτιλήνη, Αθήνα και αλλού). Ο επίσημος όρος είναι κέντρα υποδοχής, μία υποδοχή που περιλαμβάνει «προσωρινή» κράτηση των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα χωρίς χαρτιά σε απάνθρωπες συνθήκες για μήνες ίσως και χρόνια. Αυτό που κάνει εξοργιστική την περίπτωση της Βένα είναι ότι το συγκεκριμένο στρατόπεδο κράτησης δεν αναγνωρίζεται καν από το ελληνικό κράτος.

Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετατρέπουν σταδιακά τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη συνολικά σε φρούρια αντιμετωπίζοντας τους μετανάστες ως τους χειρότερους εχθρούς της κοινωνικής ειρήνης.

Ως Νεολαία Συνασπισμού Κομοτηνής στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των μεταναστών για δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος και κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να καταδικάζεται σε φυλάκιση μόνο και μόνο επειδή πέρασε τα σύνορα χωρίς χαρτιά. Τέλος, εκφράζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους 42 συλληφθέντες και ζητάμε την άμεση κατάργηση όλων των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών.

Κατηγορούμενος γιατί... κατήγγειλε περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας

«Υπόθεση στα όρια του γελοίου» χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Δρίτσας, το γεγονός ότι πολίτης της Λέσβου που κατήγγειλε περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας στο νησί, οδηγείται τελικά ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία «εξύβρισης δια του τύπου κατ’ εξακολούθηση» από τον αστυνομικό κατά του οποίου στράφηκε η καταγγελία. Ο κ. Δρίτσας και ο Φώτης Κουβέλης απηύθυναν σχετική ερώτηση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, διερωτώμενοι για το επίπεδο προστασίας του πολίτη να ασκεί το συνταγματικό του δικαίωμα να κρίνει δημόσια πράξεις και παραλείψεις δημόσιων λειτουργών.

Όπως σημειώνει ο κ. Δρίτσας, «η γελοιότητα του πράγματος έγκειται στο γεγονός ότι μέρα μεσημέρι, το καλοκαίρι του 2007, στη Μήθυμνα της Λέσβου, ο προϊστάμενος του αστυνομικού τμήματος της βόρειας Λέσβου με σορτσάκι, σαγιονάρα και με το ΙΧ του, έγραψε κλήση σε έναν κάτοικο της περιοχής, ο οποίος ήταν σταθμευμένος σε ένα σημείο – παρανόμως προφανώς – και επειδή πίσω από αυτό βρισκόταν και μια αντιδικία. Εκείνος που κάλεσε τον αστυνομικό – στο προσωπικό του κινητό – είχε κάποια διαφορά με τον πολίτη που διώκεται».

Ο πολίτης έβγαλε φωτογραφίες με το κινητό του τον αστυνομικό, στις οποίες όπως δηλώνει ο ίδιος στο tvxs, απεικονίζει όχι μόνο την αμφίεσή του αλλά και τη συμπεριφορά του απέναντί του. Έχοντας στα χέρια του τα τεκμήρια απευθύνθηκε στο διοικητή του αστυνομικού, επιθυμώντας να καταγγείλει τη συμπεριφορά του, λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να ασκείται η αστυνομική εποπτεία υπό αυτούς τους όρους». Ο διοικητής, «προφανώς προς συναδελφική αλληλεγγύη προς το συνάδελφό του, με απέτρεψε περιφρονώντας με, κουνώντας το χέρι και λέγοντάς μου "φύγε από δω, δεν έχω να κάνω τίποτα"», εξηγεί ο Ν.Μ. Όπως τονίζει ο ίδιος, «αναγκάστηκε» να προσφύγει στον Τύπο για να καταγγείλει την αυθαιρεσία.

Τα δημοσιεύματα για την υπόθεση προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του αστυνομικού, ο οποίος άσκησε μήνυση εναντίον του με την κατηγορία της «εξύβρισης δια του τύπου κατ’ εξακολούθηση». Συγκεκριμένα, όπως λέει, ο Ν.Μ. ενοχλήθηκε από τις αναφορές σε «προσωπικό αστυνομικό» και «ευνοούμενο κράτος». Ο Ν.Μ. υποστηρίζει ότι ο ίδιος ουδέποτε δήλωσε κάτι σχετικό και μάλιστα, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης πρωτοδίκως, ο δημοσιογράφος που είχε γράψει το δημοσίευμα, υποστήριξε τα λεγόμενά του και είπε ότι ήταν δικά του λόγια.

Το δικαστήριο, παρ’ όλα αυτά, τον καταδίκασε πρωτοδίκως σε 2 χρόνια φυλάκιση, με το επιχείρημα ότι ο κατηγορούμενος έπεφτε σε αντιφάσεις. Σήμερα, Τρίτη, η υπόθεση εκδικάζεται στο Εφετείο, ενώ ο αστυνομικός αξιώνει επίσης από τον Ν.Μ. 100.000 ευρώ ως αποζημίωση.

Στο μεταξύ, βάσει των καταγγελιών του Ν.Μ., σε βάρος του αστυνομικού, από Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διεξήχθη και ολοκληρώθηκε στις 28.06.2007, δεν προέκυψε πειθαρχική ευθύνη του αστυνομικού, η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο και ο αστυνομικός εξακολουθεί να υπηρετεί στη θέση του.

«Είναι δυνατόν ένας αστυνομικός να ασκεί τα καθήκοντά του με τουριστική περιβολή, με αυτό τον τρόπο και, εν συνεχεία, στην κριτική που του ασκήθηκε, να ασκεί και ποινικές διώξεις κατά του πολίτη που τον κατήγγειλε;», διερωτάται ο κ. Δρίτσας. Για το λόγο αυτό οι δύο βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση προς τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ζητώντας απάντηση στο «Πως είναι δυνατόν η ΕΔΕ που διατάχθηκε επί υπουργίας Μαρκογιαννάκη να καταλήξει στο ότι δεν υπήρχε πειθαρχικό ζήτημα για τον συγκεκριμένο αστυνομικό. Το ότι το γεγονός συνέβη όπως το περιγράφει ο πολίτης – το ότι άσκησε τα καθήκοντά του εκτός υπηρεσίας, με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο και με αυτή την περιβολή - είναι αυταπόδεικτο και δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν. Το υπουργείο έχει ως ευθύνη να το ελέγξει γιατί δεν πρόκειται για μια υπόθεση που έληξε... έχει οδυνηρές συνέπειες για τον πολίτη».

Διαμαρτυρία των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών

Το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται στην οδό Νίκης έχουν αποκλείσει από το πρωί οι υπάλληλοι του, οι έπειτα από απόφαση των 15 συλλόγων τους προχωρούν από σήμερα σε δύο 48ωρες απεργίες.

Οι υπάλληλοι αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να παγώσει τους μισθούς, να καταργήσει την αυτοτελή φορολόγηση ορισμένων εισοδημάτων τους και να περικόψει κατά 10% τα επιδόματα, μέτρα που σύμφωνα με τους ίδιους θα περικόψουν τους μισθούς τους κατά 350 έως 700 ευρώ το μήνα.

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Στο πλευρό των συλληφθέντων του «Ξενία» ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων

Ψήφισμα για την απαλλαγή του δικηγόρου Γιάννη Παπαδημητρίου από την υπόθεση των μηνύσεων του «Ξενία» εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων. Ο δικηγόρος είχε συλληφθεί πριν από 4,5 χρόνια, τον Ιούνιο το 2005, όταν κλήθηκε από συμμετέχοντες στη συγκέντρωση κατά της ιδιωτικοποίησης του χώρου να τους υπερασπιστεί.Παρότι βρέθηκε εκεί με την ιδιότητα του δικηγόρου, ο κ. Παπαδημητρίου συνελήφθη βάσει μιας μήνυσης η οποία συντάχθηκε πριν καν ξεκινήσει η συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο. Τελικά, το συμβούλιο Εφετών απάλλαξε το δικηγόρο, αναγνωρίζοντας ότι με αυτή την ιδιότητα βρέθηκε στο σημείο της σύλληψής του. Ο Δικηγορικός Σύλλογος τονίζει στο ψήφισμά του ότι η απόφαση του συμβουλίου Εφετών αποτελεί δικαίωση, για την αντίδραση του συλλόγου το 2005. «Με καθυστέρηση 4,5 ετών το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Ιωαννίνων δικαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων στην κατάργηση των ελάχιστων δημοκρατικών εγγυήσεων κατά την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος» τονίζει ο σύλλογος στην ανακοίνωσή του. Επίσης, χαρακτηρίζει «βίαιη καταστολή ειρηνικής συνάθροισης» τη συγκέντρωση, παίρνοντας ουσιαστικά θέση και στη συνέχεια της υπόθεσης για τους υπόλοιπους εννέα συλληφθέντες της «προληπτικής μήνυσης και καταλήγει σχετικά: «Ο Δικηγορικός Σύλλογος εξακολουθεί να εκφράζει την αντίδραση-διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι δεν διερευνήθηκε η σύλληψη των συμπολιτών μας με βάση προκατασκευασμένη έγκληση, η οποία συντάχθηκε πριν την έναρξη της διαμαρτυρίας στο χώρο του Ξενία».

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Γιαννιτσά:Φυλάκισαν παιδιά μεταναστών για κλοπή 10 ευρώ

Στη φυλακή κατέληξαν δύο μικρά παιδιά, αδέλφια 13 και 15 ετών, γεωργιανής καταγωγής, τα οποία καταδικάστηκαν για κλοπή μικροαντικειμένων συνολικής αξίας 10 ευρώ, στα Γιαννιτσά.
Το περιστατικό σημειώθηκε στην πόλη των Γιαννιτσών την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου και τα δύο παιδιά συνελήφθησαν επ' αυτοφόρω. Τη Δευτέρα οδηγήθηκαν σε δίκη και καταδικάστηκαν σε ένα χρόνο φυλάκιση με επιβαρυντικό στοιχείο την προηγούμενη εμπλοκή τους σε περιπτώσεις μικροκλοπών.

Μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου στα Γιαννιτσά, οι δύο ανήλικοι μεταφέρθηκαν στις φυλακές Κασσαβέτειας του Βόλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε αντίδραση και από τους ίδιους τους κρατούμενους στο Βόλο όταν είδαν να μεταφέρονται ως συγκρατούμενοι τους τα δύο μικρά παιδιά.

Ήδη γίνονται προσπάθειες παρέμβασης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και στη διεύθυνση των φυλακών Βόλου για την άμεση απελευθέρωση των παιδιών, ενώ την ανάγκη να καταργηθεί κάθε καταδικαστική απόφαση φυλάκισης για ανήλικους επισημαίνει με την ευκαιρία η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

Σε κείμενο υπογραφών που ήδη κυκλοφορεί στο διαδίκτυο (www.keli.gr) αναφέρεται:

“Εκατοντάδες παιδιά, ναι στην κυριολεξία παιδιά, βρίσκονται αυτή τη στιγμή μέσα σε υγρές και σκοτεινές φυλακές. Το «σωφρονιστικό σύστημα» δεν κάνει, βλέπετε, διακρίσεις. Διακατέχεται σε όλα τα επίπεδα από την ίδια «τυφλή», εκδικητική και τιμωρητική αντίληψη. Κάνει πως δεν βλέπει ότι οι φυλακές ανηλίκων είναι αποτέλεσμα μιας κοινωνικά άδικης πολιτικής, που δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για την «παραβατικότητα». Κάνει πως δεν βλέπει ότι οι φυλακές ανηλίκων είναι ο προθάλαμος για τις φυλακές ενηλίκων. Κάνει πως δεν βλέπει ότι η απουσία ενός δικτύου πρόληψης, φροντίδας και προστασίας του παιδιού και του εφήβου, είναι αυτή που εντείνει τη φτώχεια, τις ανισότητες και τις διακρίσεις.
Λύση δεν μπορεί να είναι ο εγκλεισμός και η τιμωρία. Λύση δεν μπορεί να είναι η δια της βίας «συμμόρφωση». Λύση δεν μπορεί να είναι η παραμονή των εφήβων σε κελιά χωρίς μόρφωση και ιατρική φροντίδα.
Διεκδικούμε την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων και τη δημιουργία εναλλακτικών θεσμών ισότιμης και δημιουργικής ένταξης των παιδιών και των εφήβων στο κοινωνικό σύνολο”.

Σήμερα γίνεται η δίκη του Κύπριου ο όποιος είχε ξυλοκοπηθεί άγρια από αστυνομικούς, στη γνωστή υπόθεση ως«ζαρντινιέρα». Ο Αυγουστίνος Δημητρίου φοιτο

Σήμερα γίνεται η δίκη του Κύπριου ο όποιος είχε ξυλοκοπηθεί άγρια από αστυνομικούς, στη γνωστή υπόθεση ως«ζαρντινιέρα». Ο Αυγουστίνος Δημητρίου φοιτούσε σε ΙΕΚ στη Θεσσαλονίκη στο τμήμα Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το βράδυ της 17ης Νοέμβρη...


ο 24χρονος φοιτητής έκανε βόλτα στην περιοχή της πλατείας Συντριβανίου κοντά στο ξενοδοχείο ABC, μαζί με έναν φίλο. Η πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου είχε λήξει ώρες πριν, καθώς και οι συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και μερικών διαδηλωτών. Μερικοί αστυνομικοί έκαναν σωματικό έλεγχο των περαστικών στην πλατεία αν ταίριαζαν με ένα προφίλ (νεαρή/νεαρό με σακίδιο, μακριά μαλλιά). Τα συγκεκριμένα άτομα ξυλοκόπησαν άσχημα τον κύπριο φοιτητή ο οποίος νοσηλευτικέ για αρκετό καιρό.

Ο λαϊκός παράγοντας ως η τελευταία γραμμή λογικής

TOY ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΙΤΖΗ

Ο κ. Καραμανλής προκήρυξε εκλογές με το σκεπτικό ότι χρειάζεται νωπή εντολή για να εφαρμοστεί σκληρή λιτότητα. Και ο κ. Παπανδρέου είπε ψέματα ότι διέθετε άλλο σχέδιο. Μέσα σε τέσσερις μήνες κατέληξε σε μια πολιτική που κάνει την πρόταση-σοκ του κ. Καραμανλή να φαντάζει φιλολαϊκή!

Η πολιτική Παπανδρέου είναι μνημείο δογματικής εμμονής στις συνταγές που οδήγησαν στην κρίση και οι οποίες θα επιδεινώσουν την ύφεση. Είναι πολιτική που βασίζεται στην κοινωνική αδικία, αφού καλούνται να πληρώσουν την κρίση οι «χαμένοι» της περιόδου της ανάπτυξης, στους οποίους ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είχαν υποσχεθεί φως στην άκρη του τούνελ. Στην άκρη του τούνελ, όμως, τους περίμενε το φάσμα της φτώχειας.

Η Ελλάδα -και κάθε χώρα της Ε.Ε.- βρίσκεται «οικειοθελώς» σε πτωχευτική διαδικασία, με τις αγορές σε ρόλο διαχειριστή. Δεν απαιτείται πλέον η προσφυγή στο ΔΝΤ, αφού ήδη οι κυβερνήσεις είναι στοιχημένες με τις αγορές: μόνο που η πτωχευτική διαδικασία δεν αφορά περιουσιακά στοιχεία χωρών, αλλά την ίδια την εργασία. Αυτή είναι η ακραία συνέπεια της αρχιτεκτονικής της Ε.Ε. μέσα στην κρίση.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση έθεσε ένα σοβαρό δίλημμα στις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στην Ε.Ε.: ή θα προβούν σε παρεμβάσεις που θα έθεταν σε έμπρακτη αμφισβήτηση τη νεοφιλελεύθερη αρχιτεκτονική ή θα επέμεναν στη διατήρησή της. Τελικά, η απάντηση στο δίλημμα είχε τον χαρακτήρα στοιχήματος: να μετατραπεί η αποτυχία του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος, που παρήγαγε μια παγκόσμια κρίση, σε κινητήριο δύναμη εμβάθυνσής του.

Μόνο σε ένα τέτοιο πολιτικό πλαίσιο οι αγορές μπορούν να ασκούν τη λειτουργία τους ως μηχανισμός πειθάρχησης: η πολιτική της Ε.Ε. συνίσταται στην εμπέδωση του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος δια της έκθεσης των χωρών-μελών σε αυτόν τον μηχανισμό πειθάρχησης. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αυτό, αλλά και την Πορτογαλία, την Ισπανία κ.ά. Γι' αυτό χρειάζεται συντονισμένη πάλη σε όλη την Ευρώπη για τη ριζική ανατροπή του νεοφιλελεύθερου οικοδομήματος, που καθιστά τη συμμόρφωση στις υποδείξεις των διεθνών χρηματαγορών φυσικό νόμο.

Η κρίση οδηγεί στα άκρα την πολιτική αντίληψη κατά την οποία τα αίτια εμφανίζονται ως αποτελέσματα, οι θύτες ως θύματα, οι επιλογές ως νομοτέλειες: μέσα σε καθεστώς γενικευμένης ύφεσης ανατίθεται η ανάκαμψη στους μηχανισμούς που δημιούργησαν την κρίση, προχωράει η μείωση μισθών και συντάξεων, αλλά εξαιρείται η μείωση των εξοπλισμών, διαλύεται η κοινωνική ασφάλιση υπό το πρόσχημα του δυσβάστακτου μελλοντικού κόστους, ενώ ταυτόχρονα μετατίθενται με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα) ένα ανυπολόγιστο και διαρκώς ογκούμενο ύψος δαπανών σε μελλοντικούς κρατικούς προϋπολογισμούς...

Μπροστά σε αυτό τον παραλογισμό, την αντιστροφή της πραγματικότητας και την κυνική καταδίκη στην ανέχεια των εργαζομένων, υπάρχει μόνο μια απάντηση. Παλλαϊκός ξεσηκωμός στην Ελλάδα για τη σαρωτική ήττα της πολιτικής της κυβέρνησης. Όχι γιατί δεν μας νοιάζουν τα ελλείμματα και τα χρέη, αλλά γιατί δεν αποτελεί αποδεκτή λύση η «εμπιστοσύνη» των αγορών, αν η Ελλάδα έχει ένα εκατομμύριο άνεργους, δυόμισι εκατομμύρια φτωχούς και διαλυμένα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο λαϊκός παράγοντας είναι ο μόνος που μπορεί να βάλει φραγμό στον κατήφορο. Γιατί το κεφάλαιο είναι σαν το νερό. Πηγαίνει προς τα εκεί που βρίσκει μικρότερη αντίσταση. Αν δεν κάνουμε πίσω και ορθώσουμε το ανάστημά μας, το κεφάλαιο θα εγκαταλείψει τη λύση να πληρώσουμε εμείς και τα παιδιά μας τις ζημιές της κρίσης και θα ψάξει άλλον δρόμο. Για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Ώς εδώ.
www.avgi.gr