Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Α. Λοβέρδος: Η αριστερά μάς βάζει τρικλοποδιές!

Σε αναζήτηση εσωτερικού εχθρού για να επιρρίψει τις ευθύνες της αποτυχίας της βρίσκεται η κυβέρνηση. Ενδεικτική της κατάστασης ήταν και η χθεσινή εμφάνιση στη Βουλή του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος κάλεσε "δύο πολιτικούς χώρους" να μην βάζουν τρικλοποδιές και να αφήσουν την κυβέρνηση να δουλέψει! Πρόσθεσε δε ότι "δεν δεχόμαστε μομφές με το δάχτυλο υψωμένο, ειδικά αν δεν μπορεί να πει τι θα έκανε αυτός στη θέση μας"...

Θέλει κουράγιο να είναι και τιμητές και να βγαίνουν και να εγκαλούν την αριστερά, του απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: "Η αριστερά δεν κυβέρνησε τον τόπο. Η αριστερά όλα αυτά τα 35 χρόνια της μεταπολίτευσης ήταν μια δύναμη η οποία κράτησε τα μπόσικα στο πολιτικό σύστημα, διεκδικώντας πάντα το κοινωνικό όφελος και το κοινωνικό συμφέρον. Δεν γέμισε η αριστερά τον δημόσιο τομέα με τις πελατειακές της εξυπηρετήσεις".

Συνήγορος του υπουργού ήταν και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, που θεωρεί ότι η αριστερά "προσθέτει στοιχεία διαλύσεως", ενώ συμφώνησε με τον υπουργό ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα. "Το χάος δεν το προετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και η αριστερά, το χάος είναι εδώ, μας χτυπάει την πόρτα. Οι κοινωνικές εκρήξεις είναι το χάος; Χάος είναι αυτό που ζούμε. Χάος είναι το παρόν και το μέλλον που μας ετοιμάζετε από κάποιους που δεν έχουν καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση" απάντησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ύφεση φέρνει πιο κοντά τη χρεωκοπία

Ο Α. Λοβέρδος υποστήριξε ότι ο μηχανισμός στήριξης είναι η μόνη λύση, αλλά ο Αλ. Τσίπρας διαφώνησε με τη λογική των μονόδρομων τονίζοντας ότι "υπάρχει εναλλακτικός δρόμος". "Μια ζωή ακούμε ότι είναι μονόδρομος" είπε θυμίζοντας τι έλεγαν για την ΟΝΕ και την ονομαστική σύγκλιση, τους Ολυμπιακούς Αγώνες (με την ανάληψη των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε), την ανύπαρκτη παραγωγική βάση της χώρας, τις εξοπλιστικές δαπάνες, τα φορολογικά νομοσχέδια και τις φοροαπαλλαγές. "Όλα μονόδρομος, και τώρα μονόδρομος μάς λέτε για την κηδεμονία του ΔΝΤ. Όλοι σας οι μονόδρομοι τόσα χρόνια αποδείχθηκαν βούρκος" υπογράμμισε και ζήτησε να μην υπηρετεί τυφλά η κυβέρνηση "πολιτικές που στηρίζουν ένα οικονομικο-πολιτικό σύστημα που καταρρέει και στη χώρα μας και διεθνώς".

"Η χώρα δίνει αγώνα και όλα θα πάνε καλά" είπε ο υπουργός Εργασίας την ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου είχε έκτακτη σύσκεψη για την κατάρρευση της οικονομίας. Ο Α. Λοβέρδος ενημέρωσε τη Βουλή ότι πρόβαλε ισχυρά επιχειρήματα στο ΔΝΤ για να μην χαθούν ο 13ος και 14ος μισθός, να μην σταματήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να μην καταργηθεί το πλαφόν των απολύσεων και ο κατώτατος μισθός.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι τα κυβερνητικά μέτρα "είναι αυτά που φέρνουν την ύφεση, η προοπτική της ύφεσης είναι που φέρνει τη χρεωκοπία ένα βήμα πιο κοντά. Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος". "Αφού εσείς δεν είστε σε θέση, δεν μπορείτε να βάλετε καμιά κόκκινη γραμμή, αφήστε τον λαό να βάλει αυτός τις κόκκινες γραμμές" κατέληξε.

"Νομοθετούν οι βάρβαροι"

"Φθάσατε στο σημείο να νομοθετούν οι βάρβαροι, γιατί στο δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, το οποίο εσείς θέσατε προεκλογικά, καταλήξατε και διαλέξατε τη βαρβαρότητα του ΔΝΤ και τώρα μας την εμφανίζετε και ως εθνική επιτυχία" είπε ο Αλ. Τσίπρας και επανέλαβε τη δήλωση Λοβέρδου ότι από τον Δεκέμβριο συζητά με το ΔΝΤ. Ο υπουργός είπε ότι επρόκειτο για "συναντήσεις ρουτίνας" και για "καθημερινότητα" της ελληνικής διοίκησης. "Οι δαιμονοποιήσεις δίνουν δημοκοπικά επιχειρήματα και δεν χρειάζεται πια αυτά ο ελληνικός λαός" πρόσθεσε κατηγορώντας τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για "συνειδητή διαστρέβλωση".
"Αντί να σηκώνετε τα χέρια και να παραδίδεστε μέσα στον πανικό σας στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ που μας κυβερνάνε, και να είστε έτοιμοι να δώσετε ακόμη και τις καρέκλες στα υπουργικά γραφεία, δώστε απαντήσεις τουλάχιστον στον ελληνικό λαό" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για κηδεμονία από το ΔΝΤ.

"Ξεκούρδιστη μπάντα"

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Μαρκόπουλος χαρακτήρισε την κυβέρνηση αναξιόπιστη και "ξεκούρδιστη μπάντα", ενώ για τον μηχανισμό στήριξης είπε ότι συμφώνησε σε κάτι που δεν γνώριζε. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ΛΑΟΣ σημειώνοντας ότι αποφάσισε να αφήσει ένα ποσοστό της στήριξης στον πρωθυπουργό, βλέποντας ότι ακολουθεί στρατηγική στραβού γιαλού που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

Υπέρ ευρύτερων κυβερνητικών σχηματισμών, αλλά με ίδια ρότα πολιτικής, τάχθηκε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, που ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ενισχύσει την "αναιμική σύνθεση" της κυβέρνησης με προσωπικότητες που θα ακούγονται περισσότερο από τις αγορές, διότι τώρα "κατεβάζει τη δεύτερη ομάδα σε έναν κυριαρχικό αγώνα. Κινδυνεύει η πατρίδα". Επέκρινε τον πρωθυπουργό και για την ανυποληψία της χώρας λέγοντας ότι "άρχισε πλιάτσικο", ενώ "ημείς άδομεν".

Η Βουλή, με το ΚΚΕ να έχει αποχωρήσει από την Τρίτη, ψήφισε χθες και επί των άρθρων το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις και τις τροπολογιών του υπουργείου Υγείας για τα φάρμακα και τις προμήθειες των νοσοκομείων.
avgi.gr

Ευρωομάδα Αριστεράς: Προστασία των χωρών από τους οίκους αξιολόγησης

Αίτημα για συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου που αφορά τον ρόλο των οίκων αξιολόγησης και την αντιμετώπισή τους από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., κατέθεσε η ευρωομάδα της Ενωτικής Αριστεράς, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.

Στην ερώτηση καταγγέλλεται μεταξύ άλλων ο ρόλος των οίκων στη «συνεχή υποβάθμιση» της οικονομιας της Ελλάδας και άλλων χωρών της Ε.Ε. και ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο και την ΕΚΤ, να νομοθετήσουν άμεσα ούτως ώστε οι αξιολογήσεις αυτών των οίκων να μην υποκαθιστούν θεσμούς και λειτουργίες.

Δίκη Κορκονέα - Σαραλιώτη: "Καταπέλτης" μάρτυρας αστυνομικός

Ευθεία βολή στην "καρδιά" των υπερασπιστικών ισχυρισμών των Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ήταν η χθεσινή κατάθεση ενός συναδέλφου τους αστυνομικού στο Κακουργιοδικείο της Άμφισσας. Ο Γ. Παπαποστόλου, που υπηρετεί στο αστυνομικό τμήμα των Εξαρχείων, ήρεμος, αλλά και φανερά συγκινημένος από τον άδικο χαμό του παιδιού, ήταν κατηγορηματικός: "Ποτέ δεν περνά από τη σκέψη μας να βγάλουμε όπλο, ούτε καν στη μολότωφ"...

Ο μάρτυρας πήρε σαφείς αποστάσεις από τον πυροβολισμό του συναδέλφου του και όταν ρωτήθηκε πώς δικαιολογεί το μοιραίο περιστατικό είπε: "Δεν θέλω να καταθέσω γι' αυτό, ο κ. Κορκονέας ας το δικαιολογήσει". Στη συνέχεια του ζητήθηκε από το δικαστήριο και από την πολιτική αγωγή να δείξει πώς πυροβολούν στον αέρα, κάτι που αποτελεί και υπερασπιστικό ισχυρισμό του Κορκονέα. Ο αστυνομικός ήταν και πάλι σαφής: "Ούτε για πλάκα δεν πυροβολούμε. Ούτε για πλάκα δεν κάνουμε αυτή την κίνηση"...

Ο Γ. Παπαποστόλου, ο οποίος στο παρελθόν είχε λάβει υπηρεσιακό έπαινο από κοινού με τον Β. Σαραλιώτη για τη σύλληψη ενός ενόπλου σε υπόθεση ναρκωτικών, δεν χαρίστηκε ούτε στον δεύτερο κατηγορούμενο. Σε ερώτηση για το πώς αποφασίζουν να επέμβουν σ' ένα περιστατικό τόνισε: "Το τι θα κάνουμε σ' ένα δύσκολο περιστατικό το προαποφασίζουν οι περιπολίες. Έτσι έκανα και με τον Σαραλιώτη, κι αν ο ένας από τους δύο διαφωνεί, δεν προχωράμε"...

Ο μάρτυρας επίσης ήταν εκείνος που μετέφερε το περιπολικό των δύο ειδικών φρουρών στη ΓΑΔΑ το μοιραίο βράδυ, το οποίο, κατά τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης και την αστυνομική πραγματογνωμοσύνη, είχε φθορές και σπασμένα γυαλιά στην οροφή από την υποτιθέμενη επίθεση των αντεξουσιαστών. Όπως είπε όμως ο Γ. Παπαποστόλου, "εκτός από κάτι γυαλάκια στο αυλάκι του παρμπρίζ, δεν πρόσεξα κάτι άλλο"...

Η δίκη συνεχίζεται...

Στην "πρίζα" η Ευρώπη

Η χθεσινή υποβάθμιση της δανειοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor's, μια ημέρα μετά το χτύπημα σε Ελλάδα και Πορτογαλία, ενέτεινε την ανησυχία αλλά και κινητοποίησε την Ευρώπη. Η Κομισιόν εκδήλωσε εκνευρισμό αλλά και δυσφορία για τα παιχνίδια των κερδοσκοπικών οίκων, ενώ στη σύσκεψη της Ά. Μέρκελ με τον Στρος Καν και τον Τρισέ στο Βερολίνο η συζήτηση επεκτάθηκε πέραν του "ελληνικού προβλήματος", στην επίθεση που δέχεται το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Στον χορό, μετά την Πορτογαλία, και η Ισπανία

Σε καθησυχαστικές δηλώσεις για τις οικονομίες τους προέβησαν τόσο ο Πορτογάλος πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης. Και αυτοί, ωστόσο, φαίνεται να ακολουθούν την πεπατημένη της Ελλάδας. Ετοιμάζονται να υλοποιήσουν κάποιο πακέτο μέτρων...
avgi.gr

Τα παίρνουν όλα!




* Αυξάνουν πάλι τον ΦΠΑ και τους έμμεσους φόρους

* Στο 20%-25% φτάνουν οι περικοπές στον δημόσιο τομέα

* Μαχαίρι στον 13ο και 14ο μισθό και του ιδιωτικού τομέα

Σε ρόλο διερμηνέα του διαγγέλματος που απηύθυναν Μέρκελ και Στρος Καν χθες από το Βερολίνο, ο πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι "είναι έτοιμος να αναλάβει επώδυνα μέτρα" και το πιθανότερο είναι να ανακοινωθούν μέχρι το Σάββατο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εντολές ΔΝΤ - Ε.Ε. για σκληρή λιτότητα ώς το 2014 περιλαμβάνουν τον στόχο μηδενισμού των δημοσίων ελλειμμάτων για κάθε χρόνο από το 2013 και μετά, με στόχο να σχηματίζονται πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο στόχος αυτός προϋποθέτει επιβολή νέων φόρων και πιο επώδυνες περικοπές των δαπανών. Για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες θα αυξηθούν ο ΦΠΑ και οι έμμεσοι φόροι. Επίσης το πιθανότερο είναι να περικοπούν ο 13ος και ο 14ος μισθός. Προς αυτή την κατεύθυνση αναζητείται φόρμουλα ανοχής από τους κοινωνικούς εταίρους. Τη Δευτέρα εξάλλου αναμένεται να ανακοινωθεί και το ασφαλιστικό.

Χθες, τέλος, ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες -και όχι στην Αθήνα- ότι η ελληνική Βουλή θα συζητήσει την τριετή συμφωνία δανεισμού με ΔΝΤ - Ε.Ε. στις 6 και 7 Μαΐου.
avgi.gr

Γ.Δραγασάκης Κάνουν λάθος όσοι λένε τι ΔΝΤ, τι ΕΕ η ΟΝΕ

Απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων που έχουν ανακύψει τις τελευταίες ημέρες, ενόψει και της επικείμενης ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης και της εμπλοκής του ΔΝΤ, έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του "Στο Κόκκινο" και τους δημοσιογράφους Νίκο Παπαδημητρίου και Ανδρέα Παπαδόπουλο. Η "Αυγή" δημοσιεύει μέρος αυτής της συνέντευξης.

* Πρέπει να δαιμονοποιούμε το ΔΝΤ;

Τα αποτελέσματα, όπου πήγε το ΔΝΤ, στην Ουγγαρία, τη Λετονία, την Αργεντινή είναι γνωστά. Επομένως, όποιος θέλει να υπερασπιστεί το ΔΝΤ δεν έχει παρά να μιλήσει συγκεκριμένα.

* Ένα επιχείρημα που προβάλλει ο κ. Παπανδρέου είναι ότι η λύση είναι κυρίως ευρωπαϊκή και ότι το ΔΝΤ συμμετέχει με μικρότερο ποσοστό. Ασχέτως ποσοστού, το θέμα είναι ότι το ΔΝΤ θα επιβάλει τους συνήθεις όρους;

Καταρχήν, το ΔΝΤ δεν έρχεται, το φέρνουν. Δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Κάνουν λάθος αυτοί που λένε τι ΔΝΤ, τι Ε.Ε. ή ΟΝΕ. Αυτό σημαίνει αποπολιτικοποίηση του ΔΝΤ. Το Ταμείο αυτό δεν είναι ένας τεχνοκρατικός μηχανισμός. Είναι μηχανισμός επιβολής συγκεκριμένου μοντέλου. Είναι μηχανισμός πειθαρχίας. Όπου πάει το ΔΝΤ επιβάλλει ή διευκολύνει την επιβολή του νεοφιλελευθερισμού. Πρέπει να αναφέρουμε, διότι ακούγεται και αυτό το παράδειγμα, ότι και στη Βρετανία που πήγε το ΔΝΤ το 1992 και θεωρείται επιτυχής η παρέμβασή του, άνοιξε τον δρόμο για την εδραίωση του θατσερισμού. Διότι δημιουργεί ένα ηγεμονικό υπόδειγμα στην κοινωνία, ότι, μέσω της μείωσης των μισθών, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, μέσω της περικοπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μπορεί να υπάρξει διέξοδος.

* Ο αντίλογος λέει ότι, εδώ που έχουμε φτάσει, δεν υπάρχει άλλη λύση και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται με αυτά τα επιτόκια.

Αυτοί που τα λένε αυτά δεν έχουν υποχρέωση να πουν πώς φτάσαμε μέχρι εδώ; Πριν από δύο μήνες μάς έλεγαν ότι θα παρθούν αυτά τα μέτρα του Συμφώνου Σταθερότητας και ότι θα πέσουν τα spread. Το έλεγαν μάλιστα αυτό και οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι. Γιατί δεν έπεσαν λοιπόν; Μας έλεγαν μετά ότι, με τα μέτρα ιδίως που πήρε στις 3 Μαρτίου η κυβέρνηση, το θέμα έληξε. Ο κ. Παπανδρέου δεν έλεγε ότι δεν θέλουμε οικονομική βοήθεια, αλλά απλώς θέλουμε πολιτική στήριξη; Άρα, αυτοί που ρωτούν πρέπει και να απαντήσουν. Και ιδίως η κυβέρνηση, που είναι υπόλογη.

* Ήταν εξαρχής, δηλαδή, επιλογή το ΔΝΤ;

Τα γεγονότα θέτουν ένα δίλημμα. Είτε πρόκειται για επικίνδυνα ανίκανους ανθρώπους είτε πρόκειται για σχέδιο το οποίο υλοποιείται, είτε και με τη δική τους συμμετοχή είτε και μοιραία με τη βούληση και τη συνενοχή τους. Επομένως, με βάση αυτά τα γεγονότα, θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Σε ό,τι αφορά στη δική μας θέση, ακριβώς επειδή το ΔΝΤ έρχεται ως μέρος ενός σχεδίου για να υλοποιήσει συγκεκριμένα πράγματα και επειδή αυτό το σχέδιο προϋποθέτει ότι μια Ελλάδα καταχρεωμένη και καταταπεινωμένη δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να σκύβει το κεφάλι, εκεί λοιπόν εμείς λέμε ότι αυτό είναι θεμελιακό λάθος, ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και διεθνώς, ακριβώς διότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό. Το πρόβλημα του χρέους δεν είναι ελληνικό ούτε μια εθνική ελληνική ιδιομορφία. Πρόκειται για κρίση του χρέους παγκόσμια, η οποία για συγκεκριμένους λόγους αρχίζει από περιφερειακές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισλανδία κ.λπ. Η κρίση αυτή είναι προορισμένη να πλήξει τον πυρήνα του συστήματος. Το χρέος αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς και στη Γαλλία και στη Γερμανία, στη Μεγ. Βρετανία, στην Αμερική.

* Δεδομένων και των ευθυνών είτε της προηγούμενης κυβέρνησης είτε του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τώρα η αριστερά τι προτείνει ως λύση;

Τα όπλα για μια, ας την πούμε, επιθετική παρουσία στη διεθνή σκηνή και στην ευρωπαϊκή είναι: Πρώτον, ένα αξιόπιστο σχέδιο, που θα απαντά στο δικό μας δημοσιονομικό και παραγωγικό πρόβλημα. Αυτό δεν το έχουμε ακόμα. Δεν έχουμε ως χώρα ένα πρόγραμμα το οποίο να απαντά στο ερώτημα η οικονομία μας τι παράγει, τι θέλουμε να παράγει, πώς θα το παράγει. Τα δημόσια οικονομικά πώς θα μπουν σε τάξη; Πώς θα γίνεται πιο δίκαιη η διανομή του εισοδήματος; Το πρώτο, λοιπόν, όπλο είναι ένα τέτοιο παραγωγικό σχέδιο, που θα βάζει το θέμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Δεύτερο όπλο είναι ένα τολμηρό άνοιγμα σε νέες αγορές. Ζούμε σήμερα σ' έναν πολυκεντρικό κόσμο κι αυτό είναι νέο στοιχείο. Υπάρχουν νέες δυνάμεις ανερχόμενες, όπως είναι η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, η Λατινική Αμερική. Προχθές η Βενεζουέλα υπέγραψε με την Κίνα συμβόλαιο σύμφωνα με το οποίο θα δίνει 20 δισ. δολάρια η Κίνα για ένα ταμείο που θα δημιουργηθεί για την χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων στη Βενεζουέλα. Επιδιώχθηκαν τέτοια πράγματα ή ξεπουλήθηκαν πριν ξεκινήσουμε τις διάφορες Goldman Sachs;

Τρίτο όπλο είναι το ευρωπαϊκό χαρτί. Το ότι η Ευρώπη είναι σε κρίση, είναι πηγή προβλημάτων, αλλά είναι και πηγή δυνατοτήτων, διότι ολοένα και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι το ευρώ έχει εγγενή προβλήματα, του λείπουν οι θεσμοί δανεισμού τελευταίας καταφυγής, του λείπουν οι θεσμοί υποστήριξης έναντι των κερδοσκόπων. Βλέπουμε σιγά - σιγά σήμερα να ακούγονται φωνές υπέρ της Ελλάδας, όχι επειδή ξαφνικά άλλαξαν γνώμη για την Ελλάδα, αλλά επειδή βλέπουν ότι η διάσωση του ευρώ προϋποθέτει διάσωση της Ελλάδας.

* Αυτά όλα θα μπορούσαν να είναι πτυχές ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου. Όταν έχεις να δανειστείς τον Μάιο, αλλά και τους επόμενους μήνες, με τα spread να είναι τώρα γύρω στις 500 μονάδες βάσης, μήηπως όλα αυτά έρχονται μετά;

Μου λέτε δηλαδή το εξής: Ότι ένας γιατρός που έχει ασθενή που πάσχει από συγκεκριμένη αρρώστια, έκανε λάθος και τον έβαλε σε θάλαμο που προορίζεται για αρρώστια διαφορετικού τύπου. Δηλαδή, όσο μπαίνουμε πιο βαθιά σ’ αυτό το σύστημα και σ’ αυτό το πακέτο του μηχανισμού του ΔΝΤ, τόσο πιο επικίνδυνα θα γίνονται τα πράγματα. Δείτε τι προτείνει το ΔΝΤ. Το είπε και ο κ. Στρος Καν, που μίλησε για αποπληθωρισμό. Να μειωθούν δηλαδή οι τιμές και οι μισθοί. Μα στην Ελλάδα οι τιμές δεν μειώνονται, διότι έχουμε μονοπωλιακή συγκρότηση της οικονομίας.

* Για τις εναλλακτικές ιδέες που ακούγονται σχετικά με την αναδιαπραγμάτευση χρέους, απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ, στάση πληρωμών, τι έχετε να πείτε;

Όλες τις προτάσεις που αναφέρονται στο τι πρέπει να διεκδικούμε από την Ε.Ε. τις θεωρώ σωστές. Η Ελλάδα είναι χώρα που έχει δώσει στην Ε.Ε. τα εργαλεία της πολιτικής. Της δώσαμε την συναλλαγματική πολιτική, τη νομισματική μας πολιτική και της δώσαμε και τα όποια συναλλαγματικά αποθέματα είχαμε. Άρα αποτελούσε και αποτελεί τραγικό λάθος η θέση της κυβέρνησης ότι δεν ζητάμε βοήθεια. Είναι σαν να έχεις το δικό σου νόμισμα, όπως η Αγγλία, και να λέει κάποιος ότι απαγορεύει στην Αγγλία να κάνει υποτίμηση ή να τυπώσει νέο χρήμα ή η Κεντρική της Τράπεζα να αγοράσει ομόλογα του βρετανικού Δημοσίου. Επομένως, όλα αυτά είναι σωστά και εδώ έχουμε την τύχη να υπάρχουν αριστερές δυνάμεις που θέτουν αυτά τα θέματα. Στη Γερμανία έχει γίνει κεντρικό θέμα στο γερμανικό Κοινοβούλιο πρόταση ψηφίσματος του κόμματος της Αριστεράς της Γερμανίας, που έχει ακριβώς τις θέσεις αυτές για τη δυνατότητα δανεισμού της Ελλάδας από την Κεντρική Τράπεζα ή με την έκδοση ευρωομολόγου ή με άλλο τρόπο.

Σε ό,τι αφορά τώρα άλλες προτάσεις, η δική μου γνώμη είναι ότι αυτό που χρειάζεται είναι η αξιολόγηση αυτών των προτάσεων. Ως αμυντικά όπλα δεν αποκλείω οτιδήποτε. Σε πολεμούν πολυβόλα και εσύ πρέπει να αμυνθείς με ό,τι βρεις. Αλλά αν θέλουμε να προτείνουμε κάτι, πρέπει να εξετάσουμε τι θετικά έχει και τι αρνητικά. Ας πούμε για τη στάση πληρωμών ότι βεβαίως θα γλιτώνουμε τους τόκους που σήμερα πληρώνουμε. Μήπως όμως αυτό θα έχει παρενέργειες που πρέπει να λάβουμε υπόψη τώρα; Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει μια συνθετική διαδικασία, όπου με νηφαλιότητα θα δούμε μια - μια τις προτάσεις προτού να γίνουν σημαία ή αιτία διαχωρισμών στον χώρο της αριστεράς και να υπάρξει μια προσέγγιση εκτίμησης των θετικών και αρνητικών ώστε να καταλήξουμε σε ένα συνολικό σχέδιο.

* Η εμπλοκή του ΔΝΤ βλέπετε να έχει σημαντικές επιπτώσεις και στο ασφαλιστικό;

Πιστεύω ότι το ΔΝΤ έρχεται ή το φέρνουν κυρίως για τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος. Το σημαντικό θέμα είναι των μισθών και των απολύσεων. Δεν μιλάω για μείωση των συντάξεων ούτε για επιμέρους αρνητικές αλλαγές. Το βασικό είναι η απαίτησή τους να υπάρχει, και αργότερα να είναι συνταγματική δέσμευση, ένα σταθερό ποσοστό για συντάξεις από τώρα έως το 2030 ή 2040, ανεξάρτητα εάν αύριο ο αριθμός των συνταξιούχων αυξηθεί. Καταλαβαίνετε ότι αν γίνει αυτό, σε λίγα χρόνια δεν θα μιλάμε για συντάξεις. Καταργείται η συνταγματική επιταγή που λέει ότι το ελληνικό κράτος εγγυάται τις συντάξεις. Αυτό που θέλουν να κάνουν είναι η εγγύηση να αφορά ένα ευτελές ποσό και όλο το υπόλοιπο να είναι θέμα προσωπικής αποταμίευσης και ευθύνης του καθενός. Αν περάσει, θα έχουμε ευθύνη για όλες τις επόμενες γενιές και πάμε έναν αιώνα πίσω.

Διαδήλωση υπέρ της Ελλάδας από το Κόμμα Ευρωπαικής Αριστεράς στο Παρίσι



Συγκέντρωση αλληλεγγύης υπέρ της Ελλάδας και κατά της κερδοσκοπικής τακτικής των τραπεζών διοργανώνεται για σήμερα, Παρασκευή, στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Οι διοργανωτές καταγγέλλουν την «τιμωρία που οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες, το ΔΝΤ και οι μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες επιβάλλουν ανερυθρίαστα στον ελληνικό λαό».

Η ανακοίνωση του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς καλεί όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς στην Ευρώπη να κινητοποιηθούν σήμερα υπέρ της Ελλάδας, με σημείο συγκέντρωσης την οδός Μοντογιέ, καταγγέλλοντας την κερδοσκοπία των τραπεζών και την τιμωρία που επιβάλλεται στην χώρα μας. Συγκεκριμένα, το κείμενο αναφέρει:




«Απόκρυψη δημόσιων οικονομικών; Οι εμπορικές τράπεζες όπως η Γκόλντμαν Σακς την προετοίμασαν για την ελληνική κυβέρνηση. Το βάρος του χρέους; Γίνεται βαρύτερο καθημερινά λόγω της χρηματοπιστωτικής κερδοσκοπίας και των εξοργιστικά υψηλών επιτοκίων που απαιτούν οι τράπεζες. Απέναντι στις τράπεζες πού είναι λοιπόν η 'Ευρώπη που προστατεύει;' Πουθενά. Η Συνθήκη της Λισσαβώνας δεν απαγόρευε στα κράτη να δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως κάνουν οι τράπεζες με επιτόκιο 1% μόνο. Οι θυσίες που ζητούνται με έμφαση; Πάντα οι λαοί είναι εκείνοι που πρέπει να πληρώσουν προκειμένου το χρηματοπιστωτικό κατεστημένο να συνεχίσει να καταβροχθίζει τα πάντα.

Αν οι τράπεζες κάμψουν την Ελλάδα, αύριο θα επιτεθούν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε να κάνουμε με μια αποφασιστική μάχη που ξεκινά μεταξύ των πολιτών και των τραπεζών. Σε ό,τι μας αφορά υπογραμμίζουμε το δικαίωμα των Ευρωπαίων να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν. Υπερασπιζόμαστε τη λαϊκή κυριαρχία έναντι των προσταγών των τραπεζών. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη των λαών έναντι του ανταγωνισμού της ελεύθερης αγοράς.

Απαιτούμε λοιπόν τα χρήματα που θα δοθούν στους Έλληνες να είναι χωρίς όφελος για τις τράπεζες, με επιτόκιο 1%, όπως αυτές δανείζονται από την ΕΚΤ. Γι' αυτό και καλούμε όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συγκέντρωση μπροστά από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών».

H GUE /NGL ZHTAEI EKTAKTH ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΠΡΙΝ ΤΟ EUROGROUP ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ GUE-NGL

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ: ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ, ΟΙ ΛΑΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ

Η άρνηση των ευρωπαίων ηγετών, κυρίως της Γερμανίδας Καγκελάριου, να βοηθήσουν την Ελλάδα προκαλεί μια αρπακτική κερδοσκοπία που απειλεί όλη την ευρωζώνη.

Χωρίς δισταγμό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, έχουν επενδύσει και έχουν διασώσει τις Τράπεζες δανείζοντάς τες με τόκο 1%, τις Τράπεζες που είναι υπεύθυνες για αυτή την πρωτοφανή οικονομική κρίση. Φαίνεται ότι το να επιτευχθεί αλληλεγγύη ανάμεσα στα Κράτη Μέλη της ΕΕ είναι τόσο δύσκολο, ώστε να αφήνεται η Ελλάδα στην εγκατάλειψη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να δανείσει την Ελλάδα σε τοκογλυφικά επίπεδα αναγκάζοντας την Ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό, μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις καθώς και περικοπές στην εκπαίδευση και την υγεία!

Αύριο θα στραφούν στην Πορτογαλία, την Ισπανία αλλά κι άλλες χώρες; Οι λαοί της Ευρώπης δεν πρέπει να πληρώσουν τον λογαριασμό της χρηματοπιστωτικής κερδοσκοπίας!

Έχει συγκληθεί Συμβούλιο της ΕΕ για τις 10 Μαΐου, αλλά ο χρόνος τρέχει! Η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά ζητά έκτακτη και επείγουσα συζήτηση στις 5 ή 6 Μαΐου κατά την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και πριν τη συνάντηση του Eurogroup που θα συζητήσει τους όρους για την ενεργοποίηση του δανείου προς την Ελλάδα.

Βρυξέλλες, 29-05-2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

1η ΜΑΗ 2010: Εμπρός για Εργατική - Λαϊκή Εξέγερση ενάντια στο σφαγείο του ΔΝΤ, το Πρόγραμμα και το Σύμφωνο Σταθερότητας Κυβέρνησης-ΕΕ.
Εμπρός για απεργίες-καταλήψεις-διαδηλώσεις.
Μαζικοί-Ενωτικοί αγώνες μέχρι την νίκη
Να δημιουργήσουμε επιτροπές αγώνα παντού

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι, νέες, άνεργοι, μετανάστες

Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι μια μέρα που κατακτήθηκε με αγώνες, που πολλές φορές βάφτηκαν στο αίμα. Αγώνες που ξεκίνησαν από το Σικάγο το 1886 για τη διεκδίκηση του 8ωρου, αλλά συνεχίζονται μέχρι σήμερα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης ενάντια στην εκμετάλλευση, στις διακρίσεις και την κάθε είδους καταπίεση, ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.

Η φετινή Πρωτομαγιά πρέπει φέτος να είναι μια μέρα - σταθμός των αγώνων του εργατικού κινήματος για την ανατροπή των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης που είναι στην ουσία η εφαρμογή των μέτρων του ΔΝΤ και του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ στην χώρα μας.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου, πλήρως ευθυγραμμισμένη με το ΔΝΤ, την ΕΕ και με το ντόπιο κεφάλαιο, επιχειρεί στο όνομα της κρίσης να μεταφέρει όλα τα βάρη στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα.

Η προσφυγή στο «μηχανισμό στήριξης» ΔΝΤ-ΕΕ σημαίνει ότι η κυβέρνηση εκχωρεί βασικά κυριαρχικά δικαιώματα στο ΔΝΤ. Μιλάμε δηλαδή για οικονομική κατοχή και ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε μισοαποικία. Οι λαοί των χωρών στις οποίες παρενέβη το ΔΝΤ υπέφεραν για δεκαετίες ή συνεχίζουν να υποφέρουν ακόμη.

Η κυβέρνηση, όμως, δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να σύρει τη χώρα στο ΔΝΤ. Δεν εκλέχτηκε με βάση τέτοια προγραμματική δέσμευση και δεν της έδωσε τέτοια εξουσιοδότηση ο Ελληνικός Λαός.

Ορισμένα από τα μέτρα που θα ακολουθήσουν και συζητούνται με τα κλιμάκια του ΔΝΤ- ΕΕ, που ήδη είναι στη χώρα μας, είναι:

* Απολύσεις σε όλο το φάσμα του Δημόσιου, ευρύτερου Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

* Διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

* Ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, συρρίκνωση και εν συνεχεία ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας και παιδείας.

* Κατεδάφιση του υπάρχοντος ασφαλιστικού συστήματος με τη μείωση των συντάξεων σε δραματικά ποσοστά και την αύξηση των ορίων ηλικίας.

* Μείωση των μισθών και στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν σε οπισθοδρόμηση την οικονομία, σε απελπισία την κοινωνία. Η ανεργία θα σπάσει το όριο του 1.000.000 ανέργων, η φτώχεια θα εξαπλωθεί και τα κοινωνικά δικαιώματα θα εξαερωθούν.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι και συνταξιούχοι,

Η Πρωτομαγιά του 2010 είναι μια μέρα για την οποία πρέπει να δράσουμε (Αριστερά, συνδικάτα, νεολαία, μετανάστες/τριες, άνεργοι και επισφαλώς εργαζόμενοι) για να δώσουμε ένα μήνυμα αντίστασης στα αντεργατικά μέτρα, να διεκδικήσουμε «να τα πάρουν πίσω όλα» και να μην φέρουν καινούργια.

Για να δείξουμε στο σημερινό αντίπαλο, δηλαδή στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και τους συμμάχους της (ΝΔ-ΛΑΟΣ), ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους χαρίσουμε τα κατακτημένα με αίμα και θυσίες δικαιώματά μας και τις ζωές μας, για να μας γυρίσουν σ’ ένα καθεστώς δουλείας και ανασφάλειας.

Μια μαζική και μαχητική Πρωτομαγιά μπορεί να σηματοδοτήσει μια πιο οργανωμένη –και άρα αποτελεσματική– αντίσταση στις επιθέσεις που δεχόμαστε και αυτές που σχεδιάζουν εναντίον μας στο άμεσο μέλλον.

Απέναντι στην διεθνή και εθνική συναίνεση των δυνάμεων του κεφαλαίου πρέπει να απαντήσουμε με την κοινή δράση όλης της Αριστεράς, την πιο πλατιά ενότητα αντίστασης και ανατροπής, με λαϊκή - εργατική εξέγερση για να τα πάρουν όλα πίσω, για να ανοίξουμε τον δρόμο για νέες κατακτήσεις, για την διέξοδο από την κρίση και τη σοσιαλιστική προοπτική.

Να απαντήσουμε πιάνοντας το νήμα των γενικών απεργιών, των κλαδικών αγώνων, των καταλήψεων…Να ξεπεράσουμε την συμβιβαστική στάση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και την πολιτική περιχαράκωσης του ΠΑΜΕ με την προσπάθεια οργάνωσης και κινητοποίησης της εργατικής βάσης μέσα από το συντονισμό των πρωτοβαθμίων σωματείων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα και με την συγκρότηση ανοικτών Επιτροπών Αγώνα σε κάθε χώρο εργασίας, κατοικίας και σπουδών.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι υπεύθυνοι για το δημόσιο χρέος και δεν χρωστούν τίποτε απολύτως σε όλους ατούς που λήστεψαν και λεηλάτησαν τη χώρα μας.

Φορολογήστε τους πλούσιους και τις επιχειρήσεις

Μειώστε τώρα τους εξοπλισμούς

Εθνικοποίηση των τραπεζών

Απαγόρευση των απολύσεων

Κατάργηση της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας

Μαζικές προσλήψεις σε υγεία, παιδεία, σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες

Καμιά περικοπή σε μισθούς και συντάξεις

Νομιμοποίηση των μεταναστών –Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά
Όλοι στις Πρωτομαγιάτικες Συγκεντρώσεις των Συνδικάτων

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Απορρίπτουμε το σχέδιο νόμου για τον Καλλικράτη - Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Το Πρόγραμμα Καλλικράτης εντάσσεται ευθέως, μαζί με το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τη μείωση των μισθών, τις ιδιωτικοποιήσεις και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που συνδιαμορφώνει η κυβέρνηση από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αποσκοπεί στην αυταρχική αναδιάρθρωση της κρατικής διοίκησης χωρίς αυτοδιοίκηση, στη δραστική περιστολή του κοινωνικού κράτους και στις μαζικές απολύσεις εργαζομένων.

Απορρίπτουμε τον Καλλικράτη γιατί:

• Επιβάλλει συνενώσεις δήμων με τη μέθοδο του αποφασίζομεν και διατάσσομεν χωρίς καμιά συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

• Περιορίζει τη συμμετοχή των πολιτών και καταργεί τις προϋποθέσεις αυτοδιοίκησης.

• Συντηρεί και επαυξάνει ένα συγκεντρωτικό, αδιαφανές και πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα εξουσίας των αιρετών οργάνων, με διακοσμητικό ρόλο των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων .

• Επαυξάνει το ληστρικό πλειοψηφικό σύστημα, που αποκλείει εκ προοιμίου τη συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές για ένα μεγάλο φάσμα κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.

• Δεν αποδίδει τα 4 + 1,8 δις €, που κατά την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ, απαιτεί η μεταρρύθμιση, αντίθετα η σημερινή πρακτική είναι η περιστολή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που κατανέμονται από τον κεντρικό προϋπολογισμό στην αυτοδιοίκηση. Οι δήμοι και οι περιφέρειες θα χρεοκοπήσουν.

• Προβαίνει άμεσα σε απολύσεις 35.000 εργαζομένων και θέτει σε καθεστώς επισφάλειας τους υπόλοιπους.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

• Καμιά συνένωση δήμων χωρίς αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες.

• Απλή αναλογική, έμμεση εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη συμμετοχή στις εκλογές χωρίς προϋποθέσεις πλήρων ψηφοδελτίων. Δημοκρατική συγκρότηση δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.

• Κατάργηση των παράλληλων με τις αιρετές περιφέρειες κρατικών περιφερειών και μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στις πρώτες.

• Αποκέντρωση των περιφερειών σε περιφερειακά διαμερίσματα (Νομαρχίες). Δημοτικές κοινότητες και περιφερειακά διαμερίσματα με αποφασιστικές αρμοδιότητες.

• Κεντρική χρηματοδότηση με θεσμοθετημένους σταθερούς πόρους, χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης.

• Καμιά απόλυση εργαζομένων.

• Χρόνος διαβούλευσης και χρόνος οργάνωσης των νέων θεσμών ικανός ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ένα νέο σύστημα και να μην καταρρεύσει συνολικά η αυτοδιοίκηση. Απ’ αυτή την άποψη οι όποιες αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν πριν την επόμενη 4ετία

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει

Την Τρίτη 27 Απριλίου, τα πρωτοβάθμια σωματεία της και η Α.ΔΕ.ΔΥ πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ήταν προκλητική καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας.

Κατά τη λήξη της πορείας, στο πρώην υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν, χωρίς καμία αφορμή, με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα στους διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και μέλη της Νεολαίας Συνασπισμού και του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ .

Καταγγέλλουμε την αναίτια επίθεση των οργάνων καταστολής, σε μια περίοδο που η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας εντείνεται. Είναι ξεκάθαρη πολιτική επιλογή του ΠΑΣΟΚ να εξαντλήσει το δόγμα της μηδενικής ανοχής στους εργαζόμενους και την νεολαία και να καταστείλει κάθε φωνή αντίστασης.

Καλούμε σε μαζικούς και ενωτικούς αγώνες με επόμενο ραντεβού την πρωτομαγιά!

Τα νέα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν.

Την κρίση να πληρώσουν αυτοί που την δημιούργησαν.

Όλοι και Όλες στους δρόμους!

Το Γραφείο τύπου

Εκδηλωση-Συζήτηση

ΣΥΡΙΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


ΣΥΡΙΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Κρίση & Αριστερά
Αναζητήσεις & δράσεις

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 /4 στις 7.30 ΜΜ στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

Ομιλητής: Θ. Παρασκευόπουλος
οικονομολόγος-
συνεργάτης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ


1η ΜΑΗ 2010: Εμπρός για Εργατική - Λαϊκή Εξέγερση ενάντια στο σφαγείο του ΔΝΤ, το Πρόγραμμα και το Σύμφωνο Σταθερότητας Κυβέρνησης-ΕΕ.
Εμπρός για απεργίες-καταλήψεις-διαδηλώσεις.
Μαζικοί-Ενωτικοί αγώνες μέχρι την νίκη
Να δημιουργήσουμε επιτροπές αγώνα παντού

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι, νέες, άνεργοι, μετανάστες

Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι μια μέρα που κατακτήθηκε με αγώνες, που πολλές φορές βάφτηκαν στο αίμα. Αγώνες που ξεκίνησαν από το Σικάγο το 1886 για τη διεκδίκηση του 8ωρου, αλλά συνεχίζονται μέχρι σήμερα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης ενάντια στην εκμετάλλευση, στις διακρίσεις και την κάθε είδους καταπίεση, ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.

Η φετινή Πρωτομαγιά πρέπει φέτος να είναι μια μέρα - σταθμός των αγώνων του εργατικού κινήματος για την ανατροπή των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης που είναι στην ουσία η εφαρμογή των μέτρων του ΔΝΤ και του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ στην χώρα μας.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου, πλήρως ευθυγραμμισμένη με το ΔΝΤ, την ΕΕ και με το ντόπιο κεφάλαιο, επιχειρεί στο όνομα της κρίσης να μεταφέρει όλα τα βάρη στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα.

Η προσφυγή στο «μηχανισμό στήριξης» ΔΝΤ-ΕΕ σημαίνει ότι η κυβέρνηση εκχωρεί βασικά κυριαρχικά δικαιώματα στο ΔΝΤ. Μιλάμε δηλαδή για οικονομική κατοχή και ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε μισοαποικία. Οι λαοί των χωρών στις οποίες παρενέβη το ΔΝΤ υπέφεραν για δεκαετίες ή συνεχίζουν να υποφέρουν ακόμη.

Η κυβέρνηση, όμως, δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να σύρει τη χώρα στο ΔΝΤ. Δεν εκλέχτηκε με βάση τέτοια προγραμματική δέσμευση και δεν της έδωσε τέτοια εξουσιοδότηση ο Ελληνικός Λαός.

Ορισμένα από τα μέτρα που θα ακολουθήσουν και συζητούνται με τα κλιμάκια του ΔΝΤ- ΕΕ, που ήδη είναι στη χώρα μας, είναι:

* Απολύσεις σε όλο το φάσμα του Δημόσιου, ευρύτερου Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

* Διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

* Ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, συρρίκνωση και εν συνεχεία ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας και παιδείας.

* Κατεδάφιση του υπάρχοντος ασφαλιστικού συστήματος με τη μείωση των συντάξεων σε δραματικά ποσοστά και την αύξηση των ορίων ηλικίας.

* Μείωση των μισθών και στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν σε οπισθοδρόμηση την οικονομία, σε απελπισία την κοινωνία. Η ανεργία θα σπάσει το όριο του 1.000.000 ανέργων, η φτώχεια θα εξαπλωθεί και τα κοινωνικά δικαιώματα θα εξαερωθούν.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι και συνταξιούχοι,

Η Πρωτομαγιά του 2010 είναι μια μέρα για την οποία πρέπει να δράσουμε (Αριστερά, συνδικάτα, νεολαία, μετανάστες/τριες, άνεργοι και επισφαλώς εργαζόμενοι) για να δώσουμε ένα μήνυμα αντίστασης στα αντεργατικά μέτρα, να διεκδικήσουμε «να τα πάρουν πίσω όλα» και να μην φέρουν καινούργια.

Για να δείξουμε στο σημερινό αντίπαλο, δηλαδή στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και τους συμμάχους της (ΝΔ-ΛΑΟΣ), ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους χαρίσουμε τα κατακτημένα με αίμα και θυσίες δικαιώματά μας και τις ζωές μας, για να μας γυρίσουν σ’ ένα καθεστώς δουλείας και ανασφάλειας.

Μια μαζική και μαχητική Πρωτομαγιά μπορεί να σηματοδοτήσει μια πιο οργανωμένη –και άρα αποτελεσματική– αντίσταση στις επιθέσεις που δεχόμαστε και αυτές που σχεδιάζουν εναντίον μας στο άμεσο μέλλον.

Απέναντι στην διεθνή και εθνική συναίνεση των δυνάμεων του κεφαλαίου πρέπει να απαντήσουμε με την κοινή δράση όλης της Αριστεράς, την πιο πλατιά ενότητα αντίστασης και ανατροπής, με λαϊκή - εργατική εξέγερση για να τα πάρουν όλα πίσω, για να ανοίξουμε τον δρόμο για νέες κατακτήσεις, για την διέξοδο από την κρίση και τη σοσιαλιστική προοπτική.

Να απαντήσουμε πιάνοντας το νήμα των γενικών απεργιών, των κλαδικών αγώνων, των καταλήψεων…Να ξεπεράσουμε την συμβιβαστική στάση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και την πολιτική περιχαράκωσης του ΠΑΜΕ με την προσπάθεια οργάνωσης και κινητοποίησης της εργατικής βάσης μέσα από το συντονισμό των πρωτοβαθμίων σωματείων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα και με την συγκρότηση ανοικτών Επιτροπών Αγώνα σε κάθε χώρο εργασίας, κατοικίας και σπουδών.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι υπεύθυνοι για το δημόσιο χρέος και δεν χρωστούν τίποτε απολύτως σε όλους ατούς που λήστεψαν και λεηλάτησαν τη χώρα μας.

Φορολογήστε τους πλούσιους και τις επιχειρήσεις

Μειώστε τώρα τους εξοπλισμούς

Εθνικοποίηση των τραπεζών

Απαγόρευση των απολύσεων

Κατάργηση της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας

Μαζικές προσλήψεις σε υγεία, παιδεία, σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες

Καμιά περικοπή σε μισθούς και συντάξεις

Νομιμοποίηση των μεταναστών –Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά

Σε 8 περιορίστηκε ο αριθμός των Δήμων στο Νομό Ιωαννίνων


Τουλάχιστον ενδιαφέρουσες έως απρόσμενες χαρακτηρίζονται οι αλλαγές που επέρχονται στον αυτοδιοικητικό χάρτη του νομού Ιωαννίνων μετά την ανακοίνωση του χωροταξικού που έγινε χθες από τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.Οι εννέα δήμοι που φαινόταν ως το ισχυρότερο σενάριο ύστερα και από την ολοκλήρωση των επαφών που είχε ο κ. Ραγκούσης με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο νομό, έγιναν τελικά οκτώ, καθώς οι αντιδράσεις που προηγήθηκαν αλλά και η γενικότερη φιλοσοφία που διέπει το σχέδιο «Καλλικράτης», με τον περιορισμό όσο το δυνατόν περισσότερο, των δήμων, επέδρασαν καθοριστικά.Οι αλλαγές που επήλθαν στο νομό Ιωαννίνων αναφέρονται στην κατάργηση του δήμου που το αρχικό σενάριο έφερε να δημιουργείται αποτελούμενο από τους δήμους Παμβώτιδος, Κατσανοχωρίων και Αγίου Δημητρίου.Ο Δήμος Παμβώτιδος ενσωματώνεται στο δήμο Ιωαννιτών, που αποκτά πλέον χαρακτηριστικά ενός πραγματικά μεγάλου δήμου καλύπτοντας την μεγαλύτερη επιφάνεια του λεκανοπεδίου και συμπεριλαμβάνοντας στα όριά του τους δήμους Ανατολής, Περάματος, Μπιζανίου, Παμβώτιδος και την κοινότητα Νήσου.Έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί η συγκρότηση ενός επίσης μεγάλου δήμου στο νότιο τμήμα του λεκανοπεδίου, ο οποίος θα αποτελείται από τους δήμους Αγίου Δημητρίου, Κατσανοχωρίων, Δωδώνης, Σελλών και Λάκκας Σουλίου.Οι δυο αυτές αλλαγές είναι και οι μοναδικές που έγιναν στο νομό Ιωαννίνων, αρκετές όμως για να διαμορφώσουν νέα δεδομένα και στη χωροταξία του λεκανοπεδίου, αλλά και στο πολιτικό σκηνικό.

Δόθηκαν και οι έδρες των δήμων
Η συγκρότηση των άλλων δήμων παραμένει σύμφωνα με το αρχικό σενάριο, χωρίς διαφοροποιήσεις.Αίσθηση ωστόσο προκαλεί η σπουδή του Υπ. Εσωτερικών να ορίσει μαζί με το χωροταξικό και τις έδρες των υπό σύσταση δήμων, αν και σε αυτό το επίπεδο φαίνεται πως υπάρχουν και επιφυλάξεις, αλλά και διακριτές αποστάσεις σε μία προσπάθεια να τηρηθούν οι όποιες ισορροπίες.Στο χρονικό διάστημα που θα ακολουθήσει με την διαβούλευση των τοπικών κοινωνιών θα συζητηθεί πιθανότατα και το θέμα της έδρας κάθε δήμου, ένας τομέας στον οποίο λογικά το υπουργείο θα φανεί περισσότερο διαλλακτικό.

Οι πρώτες αντιδράσεις
Η ανακοίνωση του χωροταξικού του «Καλλικράτη» συνοδεύτηκε από τις πρώτες αντιδράσεις, οι οποίες ενδεχομένως να πάρουν οργανωμένη μορφή τις επόμενες ημέρες.«Θα ξεσηκωθούμε», ήταν η δήλωση του Δημάρχου Παμβώτιδος Βαγγέλη Πήχα, ο οποίος έκανε γνωστό ότι την Παρασκευή κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.Στις αντιδράσεις του εμμένει και ο Δήμαρχος Μπιζανίου Αχιλλέας Σίντος, ο οποίος ανέφερε:«Δεν μας ικανοποιεί η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών. Δεν επιθυμούμε συνένωση με τον Δήμο Ιωαννιτών, αλλά έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση να συνεωθούμε με τον ενιαίο πλέον Δήμο Δωδώνης. Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο και θα πάρουμε τις όποιες αποφάσεις».Αιφνιδιασμένος δήλωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κατσανοχωρίων Βασίλης Χήτας με την χθεσινή εξέλιξη. Μη μπορώντας να κρύψει την έκπληξή του, σημείωσε πως δε θέλει να εκφράσει προσωπική άποψη και επιφυλάχθηκε να μιλήσει μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα συνεδριάσει σήμερα.Ικανοποιημένος από τις αλλαγές δήλωσε ο δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Χρήστος Παπαδήμας. «Οι αλλαγές μας βρίσκουν σύμφωνους, καθώς ο Δήμος Αγίου Δημητρίου επιθυμούσε να συνενωθεί με το Δήμο Δωδώνης. Επί της ουσίας εφαρμόζεται το σχέδιο του ΙΤΑ. Προσωπικά μετά τις αλλαγές αυτές δεν θα είμαι υποψήφιος», σημείωσε.Αντιδράσεις αναμένεται, πάντως, να υπάρξουν και σε ότι αφορά τον ορισμό των εδρών, με τον δήμαρχο Τύμφης Γιώργο Σουκουβέλο να εκφράζει ήδη τις αντιρρήσεις του για τον ορισμό των Ασπράγγελων ως έδρα του δήμου Ζαγορίου και να συγκαλεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο.

Εκλογές ανά πενταετία
Σε 333 με 343 από τους 1034 (910 δήμοι και 124 κοινότητες) μειώνονται οι δήμοι του «Καλλικράτη», επιβεβαιώνοντας στην ουσία φήμες που έκαναν λόγο για κάτω από 360.Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, τονίζοντας ότι το υπουργείο κατέληξε σε αυτόν τον αριθμό με βάση οκτώ ενιαία κριτήρια που βασίζονται στην απόφαση του συνεδρίου της Κυλλήνης της ΚΕΔΚΕ.Τα βασικότερα είναι:
- Με βάση την απογραφή του 2001 πλην των νησιωτικών και των ορεινών περιοχών δεν υπάρχει δήμος με πληθυσμό κάτω από 10000 για αυτούς που συνενώνονται και 12000 για αυτούς που παραμένουν αυτόνομοι
- Τα μεγάλα αστικά κέντρα συνενώνονται με όμορους δήμους που αποτελούν στην ουσία συνέχεια τους ανεξαρτήτως πληθυσμού
Η θητεία των αιρετών περιφερειαρχών και δημάρχων θα διευρυνθεί από τα τέσσερα στα πέντε χρόνια, ώστε οι αυτοδιοικητικές εκλογές να συμπίπτουν με τις Ευρωεκλογές, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, προλογίζοντας την παρουσίαση του «Καλλικράτη» από τον υπουργό Εσωτερικών.Μιλώντας για την επιμήκυνση της θητείας στην αυτοδιοίκηση, στα πέντε χρόνια, ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για βήμα εξορθολογισμού και περιορισμού των δαπανών. Σημειώνεται ότι οι τελευταίες εκλογές έγιναν πέρυσι, ενώ οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο, γεγονός που εκτιμάται ότι η πενταετής θητεία θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, το 2014.Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι νέοι δήμαρχοι να αναλαμβάνουν καθήκοντα από τον Σεπτέμβριο της χρονιάς των εκλογών και όχι από τον επόμενο Ιανουάριο, ώστε να συντάσσουν τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.Από τα 18 -και όχι από τα 21- θα μπορεί πλέον να εκλεγεί κάποιος δημοτικός σύμβουλος.Υπολογίζεται ότι οι σημερινές 50.000 θέσεις πολιτικού προσωπικού θα μειωθούν τουλάχιστον στο μισό, εξοικονομώντας ποσοστό έως και 60% που μεταφράζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Αλ. Τσίπρας: «Η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα μανίκια ψηλά και το ΔΝΤ ήδη κυβερνά»

Τα βέλη του στην κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίστηκε την οικονομική κρίση, έστρεψε σήμερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας η κυβέρνηση «έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά», ενώ «το ΔΝΤ είναι ήδη εδώ και κυβερνά».

«Η πραγματική εκλεγμένη κυβέρνηση του τόπου τελεί υπό πανικό, έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και όχι μόνο δεν θέτει κόκκινες γραμμές, αλλά είναι έτοιμη να παραδώσει ακόμα και τα κλειδιά των υπουργικών γραφείων στους τεχνοκράτες», είπε χαρακτηριστικά μετά από συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας ΟΕΝΓΕ, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος δε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί για το Ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «τη στιγμή που όλοι βιώνουμε την αδυναμία του συστήματος να ανταποκριθεί στις κοινωνικές ανάγκες, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ και η κυβέρνηση βεβαίως που υιοθετεί αυτές τις εντολές, προβλέπουν διάλυση των εργασιακών σχέσεων ».

Τρεις προσαγωγές από τις χθεσινές πορείες στα Γιάννενα

Σε τρεις προσαγωγές κατέληξε η πορεία αντιεξουσιαστών, για τον κρατούμενο Γιάννη Δημητράκη και τους επικηρυγμένους αδερφούς Σεϊσίδη. Η πορεία χτυπήθηκε με χειροβομβίδα κρότου από τα ΜΑΤ και ενώ δεν είχε συμβεί τίποτε, σύμφωνα με τους διαδηλωτές αλλά και περαστικούς που είδαν τους αστυνομικούς να «μαζεύουν» από το κέντρο της πόλης τρία νεαρά άτομα.
Στη συνέχεια, η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ για τα μέτρα στην Ακαδημία εξελίχθηκε σε πορεία των πρωτοβάθμιων σωματείων, η οποία έφτασε και σταμάτησε στο αστυνομικό μέγαρο αποκλείοντας την κίνηση. Αντιπροσωπεία της πορείας ανέβηκε στο αστυνομικό τμήμα και ζήτησε την απελευθέρωση των προσαχθέντων, την οποία και πέτυχε γύρω στις 9 το βράδυ. Κατόπιν, η πορεία κατευθύνθηκε στη νομαρχία όπου και διαλύθηκε.

Απάντηση του Συμβουλίου στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Χουντή σχετικά με το αν είναι σύμφωνη με τις Συνθήκες της Ε.Ε. η συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισ

«Αλλοπρόσαλλες οι πολιτικές και οι διαδικασίες που εγκαινιάζει η ΕΕ» σχολιάζει ο Νίκος Χουντής

Είναι σύμφωνη με τις συνθήκες της ΕΕ η συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας; Σ’ αυτό το ερώτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή απάντησε η Προεδρία του Συμβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην γραπτή ερώτησή του, που είχε κατατεθεί από τον Μάρτιο, ανέφερε ότι: «Στην απόφαση του έκτακτου Συμβουλίου της ΕΕ (11.2.2010), σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων, ότι «η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και θα προτείνει τυχόν απαραίτητα πρόσθετα μέτρα, στηριζόμενη στην εμπειρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)». Επίσης, με δεδομένο ότι «ούτε στο άρθρο 126 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ε.Ε. ούτε στο προσαρτώμενο Πρωτόκολλο (αριθ.12) «σχετικά με την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος» ούτε σε άλλα νομικά κείμενα της ΕΕ, δεν προβλέπεται η συμμετοχή του ΔΝΤ ή άλλου διεθνούς οργανισμού σε αυτές τις εποπτικές διαδικασίες», ρωτούσε το Συμβούλιο αν «έχει λάβει υπόψη ότι η ανωτέρω αναφορά στο ΔΝΤ από το Συμβούλιο παραβιάζει τις Συνθήκες αφού δημιουργεί ένα νέο θεσμικό και πολιτικό προηγούμενο χωρίς να έχει ακολουθηθεί η απαιτούμενη διαδικασία».

Στην απάντησή της, η Προεδρία του Συμβουλίου, επιχειρηματολογεί για τη νομιμότητα εμπλοκής του ΔΝΤ στον μηχανισμό στήριξης ως εξής:.

«Προκειμένου να απαντηθεί το ερώτημα, πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, αφενός, και στους ενδεχόμενους μηχανισμούς χρηματοδοτικής συνδρομής προς κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, αφετέρου.» και συνεχίζει: «Η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που ορίζεται στο άρθρο 126 παρ.2 έως 13 ΣΛΕΕ είναι μια διαδικασία που αποβλέπει στο... να αναγκάσει το εμπλεκόμενο κράτος μέλος να μειώσει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα …. Διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος άνοιξε κατά της Ελλάδας τον Απρίλιο του 2009, όταν το Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση βάσει του άρθρου 126 παρ. 6 ΣΛΕΕ …κατόπιν συστάσεως της Επιτροπής. Κατά τη συνεδρίασή του στις 16.2.2010 το Συμβούλιο ενέκρινε απόφαση (άρθρο 126 παρ.9), στην οποία ειδοποιείται η Ελλάδα να λάβει μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος που κρίνονται αναγκαία προκειμένου να διορθωθεί μια κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος.»

Στην συνέχεια της απάντησης, το Συμβούλιο καταλήγει σε δύο νομικά συμπεράσματα:

• Πρώτον, όσον αφορα στην διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος:

«Δεδομένου ότι η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος είναι ζήτημα το οποίο θεωρητικά είναι άσχετο με την παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας προς κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, η προσφυγή στο ΔΝΤ ως ενδεχόμενη πηγή χρηματοδότησης της Ελλάδας δεν αποτελεί παραβίαση των διατάξεων της συνθήκης για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, ούτε των αποφάσεων και συστάσεων που έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο με βάση τις εν λόγω διατάξεις.» και

• Δεύτερον, όσον αφορά στο μηχανισμό χρηματοδοτικής βοήθειας:

«Διαφορετικό ερώτημα είναι το θέμα που συνδέεται με τους ενδεχόμενους μηχανισμούς χρηματοδοτικής βοήθειας προς τα κράτη μέλη και ειδικότερα με τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσε να χορηγηθεί χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι στη δήλωση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωζώνης της 25ης Μαρτίου συμφωνήθηκαν οι όροι της χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς την Ελλάδα, ως μηχανισμός που περιλαμβάνει συνδυασμό μιας ουσιαστικής χρηματοδότησης από το ΔΝΤ και μιας μεγαλύτερης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Στη δήλωση κατέστη σαφές ότι η εκταμίευση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης θα υπόκειται σε «αυστηρές προϋποθέσεις».

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 136 ΣΛΕΕ, το οποίο εξουσιοδοτεί το Συμβούλιο να λαμβάνει μέτρα ειδικά για εκείνα τα κράτη μέλη των οποίων νόμισμα είναι το Ευρώ, προκειμένου, μεταξύ άλλων, «να ενισχυθεί ο συντονισμός και η εποπτεία της δημοσιονομικής τους πειθαρχίας» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μηχανισμός για την επιβολή τέτοιων όρων στην Ελλάδα.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Ν.Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Υπάρχει μια σχιζοφρενική κατάσταση. Οι Έλληνες πολίτες προσπαθούν να καταλάβουν τι τους έχει συμβεί και ποιος είναι αυτός που επιβάλλει τα μέτρα, που καλείται η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει προκειμένου να κατευναστούν οι αγορές. Είναι η κα Μέρκελ; Τα κράτη – μέλη της ΟΝΕ; Η Ευρ. Επιτροπή; Η ΕΚΤ; Το ΔΝΤ; Κανείς δεν γνωρίζει. Το χειρότερο είναι ότι το ποιος ορίζει τα πράγματα δεν το γνωρίζει ούτε η ΕΕ, η οποία εγκαινιάζει αλλοπρόσαλλες πολιτικές και διαδικασίες.

Στην απόφαση στις 11.2.2010 και στις 25.3.2010, το Εurogroup επικαλούμενο την εμπειρία του ΔΝΤ διορίζει το ΔΝΤ ως εποπτεύουσα αρχή χωρίς η Ελλάδα επισήμως να έχει ζητήσει την συνδρομή του. Στην ουσία το Ευρ. Συμβούλιο όπως είναι σαφές από την απόφαση που εξέδωσε, δεν έβγαλε μια ευρωπαϊκή απόφαση αλλά μια απόφαση που μπορεί να προσομοιάζει με διακυβερνητική συνεργασία αλλά εμπλέκει θεσμικά όργανα της ΕΕ όπως ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, η Ευρ. Επιτροπή και η ΕΚΤ και η οποία συνιστά επικίνδυνο νομικό προηγούμενο αφού βάζει το ΔΝΤ να καθορίζει από κοινού με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ την δημοσιονομική και οικονομική πολιτική των κρατών – μελών της ΟΝΕ.

Είναι σαφές ότι στην απάντηση, η Προεδρία του Συμβουλίου ακροβατεί στην προσπάθειά της να ερμηνεύσει την εμπλοκή του ΔΝΤ στις αποφάσεις της Ευρ. Ένωσης. Φαίνεται ότι τα νομικά επιχειρήματα εξαντλούνται στη σκέψη ότι «δεν απαγορεύεται η συμμετοχή του ΔΝΤ αφού ρητά δεν αποκλείεται από τις Συνθήκες» στην πραγματικότητα όμως έχουν παραβιασθεί βάναυσα ουσιώδεις διαδικασίες της κοινοτικής νομιμότητας.»

To Γραφείο Τύπου

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη δικαίωση του Δημήτρη Χασάπη μάρτυρα στην υπόθεση της «Ζαρντινιέρας»

Η αθώωση από το δικαστήριο του Δημήτρη Χασάπη, μάρτυρα υπεράσπισης του φοιτητή στην υπόθεση της «Ζαρντινιέρας», είναι η απάντηση στην απόπειρα τρομοκράτησης του.

Καταρρίφθηκε πανηγυρικά η κατηγορία για συκοφαντική δυσφήμιση του αστυνομικού Απόστολου Αποστολίδη, ο οποίος καταδικάστηκε από το Πρωτοβάθμιο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για τη γνωστή υπόθεση ξυλοδαρμού του κύπριου φοιτητή Α. Δημητρίου. Με αυτή την απόφαση αποκρούονται οι μεθοδεύσεις των εκ των υστέρων μηνύσεων από αστυνομικούς εναντίον των πολιτών με στόχο την αποθάρρυνσή τους να καταγγέλλουν τις αυθαιρεσίες των αστυνομικών οργάνων.

Ελπίζουμε η απόφαση του δικαστηρίου να αποτελέσει την απαρχή ώστε να διασφαλιστεί ο δίκαιος χαρακτήρας της επικείμενης δευτεροβάθμιας δίκης του αστυνομικού, και να αποδυναμωθούν μεθοδεύσεις συγκάλυψης ευθυνών από θύλακες και αδιαφανείς μηχανισμούς εντός της ΕΛ.ΑΣ, εξαιτίας των οποίων η πρωτόδικη δίκη κατέληξε σε προφανή αναντιστοιχία ποινών σε σχέση με τη βαρύτητα των κατηγοριών.

Καμία ανοχή στην αστυνομική τρομοκρατία κατά πολιτών.

To Γραφείο Τύπου

Βίαιες ανατροπές στο χώρο της υγείας- πρόνοιας - Επίκαιρη ερώτηση του Πρόεδρου της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Αλ.Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό

Η πολιτική που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια, οδήγησε τον δημόσιο τομέα της υγείας στην απαξίωση και μετέτρεψε την υγεία και την πρόνοια από κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα σε εμπόρευμα εγκαταλελειμμένο στις κερδοσκοπικές επιδιώξεις του ιδιωτικού τομέα.

Η επίσκεψη του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Υπουργείο Υγείας, προϊδεάζει για την εφαρμογή σε αυτόν τον ιδιαίτερα ευαίσθητο κοινωνικό τομέα, ακόμα σκληρότερης νεοφιλελεύθερης πολιτικής όπως ακριβώς συνέβη σε όσες χώρες αναμίχθηκε.

Παρά τις δραματικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παρά το γεγονός ότι οι γενικές εφημερίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει δραματικές περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων και στις αμοιβές των ιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού.

Επειδή το υποβαθμισμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα δεχτεί στο όνομα της «εξυγίανσης» τη χαριστική βολή από την πολιτική της κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός

• Ποια μέτρα θα λάβει για την οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος υγείας που θα καλύπτει καθολικά τις ανάγκες του πληθυσμού όλης της χώρας;

• Ποια μέτρα θα λάβει για την κάλυψη των δεκάδων χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τι προτίθεται να κάνει με τα κονδύλια των εφημεριών και των υπερωριών;

• Θα δεχτεί τις υπαγορεύσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παρά τις ολέθριες συνέπειες που είχε η εφαρμογή των προτάσεών του σε άλλες χώρες;

Ο ερωτών Βουλευτής

Αλέξης Τσίπρας

Στο στόχαστρο οι κινηματογραφικές ομάδες του Α.Π.Θ.

Την Τετάρτη 21 Μαϊου 2010, το Πρυτανικό Συμβούλιο κοινοποίησε σε κινηματογραφικές ομάδες του Πολυτεχνείου επιστολή της εταιρίας «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ» (ΕΠΟΕ) με την οποία κατηγορεί τις Κινηματογραφικές ομάδες του Πανεπιστημίου, για παράνομη προβολή ταινιών, επικαλούμενη τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Παράλληλα, η κοσμητεία αντί να υπερασπίζεται την ελεύθερη πολιτισμική έκφραση στο εσωτερικό του πανεπιστημίου έδωσε στην εταιρία τα στοιχεία των φοιτητών που είχαν αναλάβει την ευθύνη της αίθουσας προβολής.


H Νεολαία Συνασπισμού καταγγέλλει το Υπουργείο Πολιτισμoύ στο οποίο υπάγεται η εν λόγω εταιρία και τις Πρυτανικές Αρχές που δεν προστάτεψαν και δεν υπερασπίστηκαν τις κινηματογραφικές ομάδες του Πανεπιστημίου . Το πανεπιστημιακό άσυλο και ο κοινωνικός-πολιτιστικός ρόλος του πανεπιστημίου δέχθηκαν ακόμα ένα χτύπημα. Ο πολιτισμός μας δεν κινδυνεύει από τις κινηματογραφικές ομάδες που δεν έχουν κανένα κερδοσκοπικό χαρακτήρα και συμβάλλουν στην ελευθερία της τέχνης και της έκφρασης αλλά από την εμπορευματοποίηση , τις εταιρίες και από τους πρόθυμους που συνεργάζονται με τις εταιρείες βγάζοντας στη φόρα τα ονόματα των φοιτητών.


Το Γραφείο τύπου της Νεολαιάς Συν

Μειώθηκε κατά 3,1% η δασική κάλυψη του πλανήτη

Η παγκόσμια δασική κάλυψη μειώθηκε κατά 3,1% στο διάστημα μεταξύ 2000 και 2005, με τους βόρειους δρυμούς να αποτελούν το ένα τρίτο αυτής της απώλειας, ακολουθούμενοι από τις υγρές τροπικές ζώνες, προκύπτει από τα πορίσματα μελέτης, η οποία δημοσιεύεται και βασίζεται σε δορυφορικές παρατηρήσεις.Η μεγάλη απώλεια της δασικής κάλυψης αποδίδεται, στην έκθεση αυτή, σε φυσικά αίτια, όπως οι πυρκαγιές που οφείλονται φερ’ ειπείν στην πτώση κεραυνού, και στην ανθρώπινη δραστηριότητα.Συνολικά, η απώλεια αυτή ανέρχεται συνολικά στα 1.011.000 χλμ2 στο διάστημα αυτό, που ποσοστιαία μεταφράζεται σε μείωση κατά 0,6% του συνολικού αριθμού των δασών κάθε χρόνο. Κατά την έναρξη της σύνταξης της μελέτης, η συνολική δασική έκταση στον κόσμο κάλυπτε 32.688.000 χλμ2.Οι βόρειοι δρυμοί, που βρίσκονται στη ζώνη της Αρκτικής και καλύπτουν το 26,7% της δασικής έκτασης του πλανήτη-η δεύτερη μεγαλύτερη κάλυψη-έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση σε αυτήν την πενταετία, κατά 4%, τα δύο τρίτα της οποίας οφείλονται σε φυσικά αίτια, τονίζουν οι ερευνητές των παν/μιων της Νοτίου Ντακότα και της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.Τα υγρά τροπικά δάση, που καλύπτουν 11,5 εκατ. χλμ2 και αντιπροσωπεύουν την μεγαλύτερη δασώδη έκταση στη Γη, απώλεσαν το 2,4% του όγκου τους, αντιπροσωπεύουν δηλ. το 27% της συνολικής απώλειας.Τα δε τροπικά δάση στις ξερές ζώνες -που με κάλυψη 7, 13 εκατ. χλμ2 αντιπροσωπεύουν το 21,8% της δασώδους έκτασης του κόσμου-μειώθηκαν στο ίδιο διάστημα κατά 2,9%, που αντιπροσωπεύει το 20,2% της συνολικής δασικής απώλειας.Τέλος, τα δάση στις εύκρατες ζώνες -5,2 εκατ. χλμ2, ή 16,1% της συνολικής κάλυψης-το 2000 έχασαν το 3,5% της έκτασής τους, ή το 18,2% των συνολικών απωλειών στον πλανήτη.

Ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης της Ηπείρου

Ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης του «Καλλικράτη», αλλά και το σύνολο των θεσμικών διατάξεων του σχεδίου, παρουσιάζονται από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει στη 1:00 σήμερα το μεσημέρι.Ο χάρτης του «Καλλικράτη» αναμένεται να περιλαμβάνει λιγότερους από 360 δήμους(!!!)-από τους 370 που υπολογίζονταν αρχικά- και 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες και βρίσκεται ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού.Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρεαν-με το σταγονόμετρο είναι αλήθεια-χθες βράδυ,δεκαεπτά (από 76 σήμερα) θα είναι οι νέοι Δήμοι στην Ήπειρο, βάσει του σχεδίου.Έτσι έρχονται τα πάνω-κάτω και στον αυτοδιοικητικό χάρτη της Ηπείρου.Συγκεκριμένα,όπως όλα δείχνουν,θα υπάρξει μια ενιαία χάραξη πολιτικής για την λίμνη Παμβώτιδα και οι δήμοι δεν θα είναι 9 στο Νομό Ιωαννίνων αλλά 8,παρά το γεγονός πως μέχρι και χθες κάποιοι πίεζαν έντονα,προκειμένου ο σημερινός Δήμος Παμβώτιδας να μην περιληφθεί στον νέο μεγάλο Δήμο του Λεκανοπεδίου.Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τις προτάσεις για την Ήπειρο:

ΟΙ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Οι OTA στο Νομό Ιωαννίνων από 41 που είναι σήμερα(28 Δήμοι και 13 Κοινότητες)θα περιοριστούν σε 8.
• Συγκεκριμένα ο Δήμος Ιωαννιτών θα συνενωθεί με τους Δήμους Ανατολής, Μπιζανίου Παμβώτιδας, Περάματος, καθώς και την Κοινότητα Νήσου.
• Ο Δήμος Δωδώνης θα συνενωθεί με τους Δήμους Αγίου Δημητρίου, Λάκκας Σουλίου και Σελλών.
• Ο Δήμος Κόνιτσας με τους Δήμο Μαστοροχωρίων και τις Κοινότητες Αετομηλίτσας, Διστράτου και Φούρκας.
• Ο Δήμος Καλπακίου με τους Δήμους Άνω Καλαμά, Άνω Πωγωνίου, Δελβινακίου, καθώς και τις Κοινότητες Πωγωνιανής και Λάβδανης.
• Ο Δήμος Τύμφης με το Aν. Ζαγόρι, το Κεντρικό Ζαγόρι και τις Κοινότητες Βοβούσας και Παπίγκου.
• Ο Δήμος Μετσόβου με το Δήμο Εγνατίας και την Κοινότητα Μηλέας.
• Ο Δήμος Ζίτσας με τους Δήμους Εκάλης, Ευρυμενών, Πασσαρώνος και Μολοσσών.
• Ο Δήμος Τζουμέρκων με το Δήμο Κατσανοχωρίων και Πραμάντων, μαζί με τις Κοινότητες Βαθυπέδου, Καλαρρυτών, Ματσουκίου και Βαθυπέδου.

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Στο Νομό Θεσπρωτίας οι ΟΤΑ από 10 που ήταν, μένουν 3.
• Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ενώνεται με το Δήμο Συβότων, το Δήμο Μαργαριτίου, το Δήμο Παραποτάμου και την Κοινότητα Πέρδικας.
• Ο Δήμος Φιλιατών με το Δήμο Σαγιάδας.
• Ο Δήμος Παραμυθιάς με το Δήμο Αχέροντα και την Κοινότητα Σουλίου.

ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Στο Νομό Πρέβεζας οι ΟΤΑ από 9 γίνονται 3.
• Ο Δήμος Ζαλόγγου ενώνεται με το Δήμο Πρέβεζας.
• Ο Δήμος Πάργας με το Δήμο Φαναριού.
• Ο Δήμος Λούρου με τους Δήμους Ανωγείου, Θεσπρωτικού, Φιλιππιάδας και την Κοινότητα Κρανέας.

ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ
Στο Νομό Άρτας οι ΟΤΑ από 16 λιγοστεύουν στους 3.
• Ο Δήμος Άρτας ενώνεται με τους Δήμους Αμβρακικού, Αράχθου, Βλαχερνών, Κομποτίου, Ξηροβουνίου, Πέτα, Φιλοθέης και την Κοινότητα Κομμένου.
• Ο Δήμος Ηρακλείας με το Δήμο Γ. Καραϊσκάκη και Τετραφυλίας.
• Ο Δήμος Αγνάντων με το Δήμο Αθαμανίας και τις Κοινότητες Θεοδωριάνων και Μελισσουργών.
Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί πως οι Δήμοι στην Αττική θα είναι 70,στην Θεσσαλονίκη 19,στην Αιτωλοακαρνανία 8,11 στο Νομό Λάρισας,7 στο Νομό Αχαίας,7 στο Νομό Ηρακλείου κ.ο.κ

Στήνει μαθητοδικείο στα Γιάννενα ο "γαλάζιος" υποψήφιος Πρύτανης!

Την ερχόμενη Παρασκευή επανέρχεται η υπόθεση της δίκης των μαθητών, που κατηγορούνται επειδή συμμετείχαν στις μαθητικές καταλήψεις. Στις 25 του περασμένου Σεπτεμβρίου έφτασε στο δικαστήριο η μήνυση κατά τριών μαθητών του 4ου λυκείου πριν από 2,5 χρόνια και φοιτητών σήμερα.Οι τρεις μαθητές εγκαλούνται με τη νομοθεσία περί ανηλίκων και κατηγορούνται για την κατάληψη του σχολείου τους!!!Ο άνθρωπος που έστειλε στο ειδώλιο τους μαθητές,είναι ο καθηγητής της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.Επαμεινώνδας Τσιάνος,ο οποίος θα είναι και υποψήφιος πρύτανης στις εκλογές της 27ης Μαίου με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας.Στον κ. Τσιάνος ασκούνται πιέσεις ακόμη και από στελέχη της τοπικής Νέας Δημοκρατίας,προκειμένου να αποσύρει-έστω και την τελευταία στιγμή-την μήνυση.


Έντονες αντιδράσεις
Η «Πρωτοβουλία ενάντια στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων» καλεί σε συγκέντρωση την ερχόμενη Παρασκευή 9 το πρωί έξω από το δικαστικό μέγαρο, συμπαραστεκόμενη στους μαθητές.Τέλος,από την πλευρά της η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων,σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:"Η ΕΛΜΕ έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι ενώ οι μαθητές μας βρίσκονται αντιμέτωποι με τα άλυτα και χρονίζοντα προβλήματα της εκπαιδευτικής πραγματικότητας και της σχολικής καθημερινότητας και κινητοποιούνται, αντιδρώντας στις απαράδεκτες και ταξικές συνθήκες μόρφωσης και εκπαίδευσής τους, αντιμετωπίζουν μια συντονισμένη επίθεση αυταρχισμού από διάφορες κατευθύνσεις, με στόχο την καταστολή των κινητοποιήσεών τους.Σ’ αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινείται και η παραπομπή σε δίκη των τριών μαθητών μας στα Γιάννενα,κατηγορούμενοι για την κατάληψη του σχολείου τους. Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στην ποινικοποίηση των μαθητών αγώνων και κινητοποιήσεων και ζητάμε την απαλλαγή των μαθητών από κάθε κατηγορία. Θεωρούμε ότι οι μαθητικές καταλήψεις είναι ταυτόχρονα σύμπτωμα και αντίδραση στη χρόνια κρίση που μαστίζει το εκπαιδευτικό σύστημα και στο ζοφερό μέλλον που επιφυλάσσουν στη νέα γενιά η χρεοκοπημένη «κοινωνία της αγοράς» και οι πολιτικές που την υπηρετούν.Αξίζει, επίσης, να επισημάνουμε ότι δεν είδαμε όσους σέρνουν ανήλικους μαθητές στα δικαστήρια να «αγανακτούν» ή να ασκούν διώξεις για «παράβαση καθήκοντος» εναντίον όσων ευθύνονται για το οξύτατο πρόβλημα της σχολικής στέγης, για τις ελλείψεις προσωπικού, βιβλίων, αιθουσών διδασκαλίας και πόρων.Εναντίον εκείνων, δηλαδή, που αρνούνται να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων.Ζητούμε να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 1999 που επιτρέπει στις εισαγγελικές αρχές να ασκούν αυτεπάγγελτα ποινική δίωξη σε περιπτώσεις μαθητικών καταλήψεων. Καταδικάζουμε απερίφραστα οποιαδήποτε αστυνομική παρέμβαση στο χώρο του σχολείου. Είναι ανεπίτρεπτο να σύρονται στα αστυνομικά τμήματα και στα δικαστήρια ανήλικοι μαθητές και μαθήτριες.Το ΔΣ της ΕΛΜΕ αποφάσισε να παραστεί με μέλος του σαν μάρτυρας υπεράσπισης των μαθητών στη δίκη τους στις 30/4".

Μίζες και από την Deuthsche Bahn στην Ελλάδα

Νέο Ελληνογερμανικό σκάνδαλο φαίνεται να ξεσπάει. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η εισαγγελία της Φρανκφούρτης, εξετάζει υπόθεση θυγατρικής του γερμανικού Οργανισμού Σιδηροδρόμων, Deutsche Βahn, η οποία φέρεται να δωροδόκησε αρμόδιους για αποφάσεις σε θέσεις-κλειδιά σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Αλγερία και η Ρουάντα.

Η εισαγγελία της Φρανκφούρτης έχει εκκινήσει διαδικασία ανακρίσεων υπόπτων, στελεχών της εταιρείας. Το ποσό που φέρεται να δόθηκε για μίζες είναι «μονοψήφιος αριθμός εκατομμυρίων ευρώ», σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της μητρικής Deutsche Βahn και αφορά την περίοδο από το 2005 μέχρι και σήμερα.

Εκπρόσωπος της εισαγγελίας δήλωσε ότι «οι έρευνες βρίσκονται σε εντελώς αρχικό στάδιο», ενώ συλλήψεις δεν έχουν γίνει ακόμη. Η ειδοποιός διαφορά της υπόθεσης Deutsche Βahn, σε σχέση με τις εταιρείες Siemens, ΜΑΝ, Ferrostaal και Daimler, είναι ότι δεν πρόκειται για ιδιωτική επιχείρηση αλλά για οργανισμό του γερμανικού Δημοσίου.

Για το θέμα κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο κ. Παπαδημούλης ρώτησε τους αρμόδιους υπουργούς «σε ποια έργα- συμβάσεις των ελληνικών σιδηροδρόμων έχει εμπλακεί η Deutsche Βahn; Σε ποια περίοδο και τι ποσά αναφέρονται; Εάν έχει εως σήμερα υπάρξει οποιαδήποτε σχετική έρευνα από την ελληνική δικαιοσύνη από την ελληνική κυβέρνηση ή από τη διοίκηση του ΟΣΕ; Αλλά και σε ποιες κινήσεις δικαστικής και ανακριτικής συνεργασίας με τις γερμανικές αρχές πρόκειται να προβεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός ποσά χρήματα έχουν δοθεί από γερμανικές εταιρείες για χρηματισμό αξιωματούχων και ποιοι τα πήραν;»

Ευρωπαική Αριστερά και Πράσινοι για ένα μορατόριουμ υπέρ της Ελλάδας

Μέσα στον πανικό από τις εξελίξεις και τις συνεχείς δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που ζητούν όλο και περισσότερα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση, έχει υποβαθμιστεί μια πολύ σημαντική σκηνή από το ελληνικό δράμα: ότι αντίθετα με την κυρία Μέρκελ, την γαλλίδα υπουργό Οικονομικών που μπήκε πρόσφατο στο χορό όσων ζητούν κι άλλο αίμα και τους Ευρωπαίους νεοφιλελεύθερους, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που από την αρχή της κρίσης επιμένουν σε μια διαφορετική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Χθες στην Γερμανία, ο ηγέτης του κόμμματος της Αριστεράς Dietmar Bartsch πρότεινε, σύμφωνα με τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων, ‘μορατόριουμ’ για το χρέος της Ελλάδας, προκειμένου να ανακουφιστεί προσωρινά η οικονομικά ταλαιπωρημένη χώρα, όπως εξήγησε. Πρόταση που σημαίνει το πάγωμα των δανειακών απαιτήσεων για συγκεκριμμένο χρονικό διάστημα.

Οι Γερμανοί πράσινοι και οι σοσιαλδημοκράτες πιστεύουν από την πλευρά τους ότι οι γερμανικές τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να βοηθήσουν στην σωτηρία της ελληνικής οικονομίας. Υπερ του μορατόριουμ ή της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους τάχθηκε χθές και η ελβετική εφημερίδα Tribune de Genève που σημείωνε ότι την Ελλάδα πρέπει να βοηθήσουν και ελβετικές τράπεζες «από την στιγμή μάλιστα που κατέχουν το ένα πέμπτο από τα ελληνικά ομόλογα, που βρίσκονται στα χέρια ξένων τραπεζών».

«Οι τράπεζες, -πρόσθετε η εφημερίδα- θα μπορούσαν να παραιτηθούν από ένα μέρος των δανείων τους προς την Αθήνα ή να δεχθούν επιμήκυνση της προθεσμίας πληρωμής των δανείων και εξόφλησης των τόκων. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τέτοια μέτρα θα βοηθούσαν αναμφίβολα περισσότερο την Ελλάδα από τα απλά δάνεια με επιτόκιο 5%. Διαφορετικά, κατέληγε η εφημερίδα, το σχέδιο σωτηρίας των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας μοιάζει σισύφειο.. Η (αμεση) εξόφληση του χρέους της θα επιβάλλει δραστικές οικονομίες που οδηγούν σε ύφεση, δηλαδή σε αυξημένο χρέος».

Σε ένα αφιέρωμα της για την ελληνική κρίση το Σαββατοκύριακό, η γαλλική αριστερή εφημερίδα L Humanite έκανε δημόσια έκκληση για τη σωτηρία, όπως αναφέρει, του ελληνικού λαού. H έκκληση επισημαίνει ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι υπεύθυνος για την πτώχευση του κράτους του, αλλά είναι αυτός που δέχεται την επίθεση των χρηματοπιστωτικών αγορών και των διεθνών οργανισμών. Η ΕΚΤ χορήγησε κολοσσιαία δάνεια στις τράπεζες με επιτόκιο μόνο στο 1%, ενώ τώρα οι τράπεζες αυτές ζητούν από τα κράτη επιτόκια μεταξύ 4% και 8% έγραφε η εφημερίδα για να καταλήξει: «Τα επιτόκια για την Ελλάδα, όπως επισημαίνεται, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 1%, χωρίς άλλες προϋποθέσεις, εκτός της δέσμευσης της διατήρησης των κοινωνικών δικαιωμάτων, της απασχόλησης και των δημόσιων υπηρεσιών».

Το κύριο άρθρο της εφημερίδας που είχε τίτλο «Tous grecs !» (Όλοι Έλληνες!) προειδοποιεί ότι αυτό που υφίσταται σήμερα η Ελλάδα θα υποστούν στο μέλλον και άλλα κράτη της Ευρώπης, επικρίνοντας την αδράνεια των Ευρωπαίων, έναντι της κερδοσκοπίας που ασκούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές σε βάρος των κρατών και των πολιτών τους.

Στην Ισπανία, στην οποία και η κυβέρνηση Θαπατέρο έχει κρατήσει διαφορετική στάση από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ο Gaspar Llamazares, εκπρόσωπος τύπου του κόμματος «Ενωμένη Αριστερά» (Izquierda Unida) καυτηρίασε χθες την στάση κερδοσκόπων και ευρωπαικών κυβερνήσεων, τονίζοντας ότι «αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι μια προσβολή». Η αριστερά στην Ευρώπη προτείνει λύσεις διαφορετικές από τις αδιέξοδες απομιμήσεις των καταστροφικών πολιτικών που ακολούθησε το ΔΝΤ σε άλλες χώρες και οι οποίες παρουσιάζονται στην Ελλάδα ως ριζοσπαστικές λύσεις.

Το Σαββατοκύριακο εξάλλου, την ανάγκη αλληλεγγύης με την Ελλάδα τόνισε σε συνέντευξη του στην Ελευθεροτυπία ο ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, πρωταγωνιστής του Μάη του '68 και ο οποίος συν-προεδρεύει στην κοινοβουλευτική ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. «Η Γερμανία δανείζεται με 1,5% τόκο για να προσφέρει τα χρήματα στην Ελλάδα με 5%....Η Ευρώπη πάσχει από έλλειψη αλληλεγγύης». «H Eυρωπαϊκή Eνωση είναι μία πολιτική κοινότητα που βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη και τους λαούς”, πρόσθετε στο Εθνος ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας του Eυρωκοινοβουλίου Θεωρώ ότι η συμπεριφορά ορισμένων κρατών-μελών σήμερα δεν είναι μόνο άδικη, αλλά και επικίνδυνη.»

Είναι τέλος αξιοσημείωτο ότι ενώ όλη σχεδόν η ανθρωπότητα , συμπεριλαμβανομένων συντηρητικών εφημερίδων και αναλυτών, θεωρεί πλέον ότι μια αναδιαπραγμάτευση του χρέους -είτε πάρει την μορφή του μορατόριουμ ή κάποια άλλη- είναι από απαραίτητη έως αναπόφευκτη, κάθε παρόμοια πρόταση απορρίφθηκε χθες μετά βδελυγμίας από τα αθηναικά τηλεοπτικά παράθυρα. Η ιδέα προφανώς είναι ότι προκειμένου να δυσαρεστηθούν οι ξένοι δανειστές είναι προτιμότερο να υποφέρουν οι φτωχοί, που ευθύνονται άλλωστε για όλα τα δεινά της χώρας...
tvxs.gr

"Σούβλισαν" 35χρονο μετανάστη στα Χανιά

Σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Χανίων, νοσηλεύεται ένας 35χρονος μετανάστης, τον οποίο άγνωστοι «σούβλισαν» με σκουπόξυλο.

Όπως έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ο μετανάστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Χανίων με έντονους πόνους στον θώρακα και απέδωσε τον τραυματισμό του σε ατύχημα. Από τις εξετάσεις όμως στις οποίες υπεβλήθη, οι γιατροί έκπληκτοι διαπίστωσαν υπολείμματα από το σκουπόξυλο, στον θώρακα του 35χρονου. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, υπήρχε διάτρηση πρωκτού και ρήξη εντέρου, ήπατος, διαφράγματος και κάρφωμα του πλαστικού στο δεξί τμήμα του θώρακος.

Η αστυνομία έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες για το πρωτοφανές περιστατικό, εξετάζοντας το ενδεχόμενο της ρατσιστικής επίθεσης, αλλά και του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.
tvxs.gr

Πρόσκληση για ενωτική συγκέντρωση

Στην επιστολή του προς τα προεδρεία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, στο Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, αλλά και στα κόμματα ΚΚΕ, Οικολόγοι Πράσινοι και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «σε αυτή την ιστορική για τον τόπο συγκυρία, η φετινή Πρωτομαγιά οφείλει να υπερβεί ένα άθροισμα οργανώσεων και συνδικάτων και χώρων συγκέντρωσης. Πρέπει να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα. Να είναι η πρώτη ηχηρή απάντηση του εργαζόμενου λαού, απέναντι στην προσπάθεια εκχώρησης της κυριαρχίας του στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ».

Κούγιας: " Ο Αλέξανδρος ήταν αναρχικός

Οι σημερινές δηλώσεις του συνηγόρου υπεράσπισης του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, Αλέξη Κούγια ότι «ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος ήταν αναρχικός», πυροδότησαν ένταση στο Μεικτό Ορκωτό Άμφισσας, όπου εκδικάζεται η υπόθεση δολοφονίας του 15χρονου.

Εξετάζοντας τον αστυνομικό Κων. Καϊτσιώτης, που συνυπηρέτησε με τους δύο κατηγορούμενους για το φόνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο κ. Κούγιας έκανε λόγο για «αντιεξουσιαστές που συχνάζουν σε παρακείμενα από το σημείο του πυροβολισμού καταστήματα», καθώς και για «συμπεριφορές αντιεξουσιαστών σε βάρος αστυνομικών έναν χρόνο αργότερα, σύμφωνα με ανώνυμα σχόλια στο διαδίκτυο».

Άμεση ήταν η αντίδραση του συνηγόρου της οικογένειας Γρηγορόπουλου, Νίκου Κωνσταντόπουλου, ο οποίος απάντησε ότι «επιχειρείται το πλαίσιο της δίκης να γίνει αντιπαράθεση αντιεξουσιαστών με την αστυνομία. Αυτή η διολίσθηση από πλευράς πολιτικής αγωγής δεν θα γίνει. Γι' αυτό σκοτώθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος;».

Απευθυνόμενη προς τον Αλέξη Κούγια, η Ζωή Κωνσταντοπούλου τον ρώτησε «αν θέλει να πει ότι ο Αλέξανδρος ήταν αναρχικός» για να λάβει την απάντηση: «Ήταν βέβαια. Ο Γρηγορόπουλος και ο Ν.Ρ. (ο ανήλικος φίλος του Αλέξη που δεν προσήλθε να καταθέσει στο δικαστήριο) ήταν μέλη ομάδας αντιεξουσιαστών που επιτέθηκαν στον Κορκονέα».

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του μάρτυρα, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής υπέβαλαν ενστάσεις, τονίζοντας ότι «Θα ενιστάμεθα όταν επιχειρείται η μείωση ενός νεκρού παιδιού και η προσωπικότητα της μάνας και της πολιτικής αγωγής. Δεν είναι ανδρεία, ούτε φρόνημα να λασπώνεις το νεκρό" και τόνισαν ότι όσον αφορά "στις συκοφαντικές διατυπώσεις για το θύμα, ζητούν την καταγραφή τους στα πρακτικά, για να ασκήσει η οικογένεια τα δικαιώματά της».

«Είναι προσβολή μνήμης ότι υπάρχει απρόκλητη συμπεριφορά θύματος προς δράστη; Είναι προσβολή μνήμης ότι ο Ν.Ρ. είναι από τους πλέον επικίνδυνους αντιεξουσιαστές, που τον ψάχνει η αστυνομία για να καταθέσει και που έχει ένα τέτοιο σύστημα αξιών, ώστε να γράφει επιστολές και να απειλεί κατηγορουμένους;» απάντησε ο συνήγορος υπεράσπισης.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Αντζελίτα Παπαβασιλείου, απευθυνόμενη προς τις δύο πλευρές τόνισε: «Με άοκνες προσπάθειες το δικαστήριο αναζητεί την αλήθεια, αλλά δεν ανταμείβεται με την αρωγή σας. Το δικαστήριο θα κάνει το έργο του, ακολουθώντας τη συνείδηση. Δεν λειτουργεί υπό τον φόβο του 18μηνου, αλλά για την απονομή Δικαιοσύνης. Δεν συμψηφίζω τις καταστάσεις των δύο πλευρών. Η δίκαιη τιμωρία είναι δίκαιη δίκη».

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

ΠΑΣΟΚ Δι.Νε.Του

Την Παρασκευή 23/4 το ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε την απόφαση του να προσφύγει στον μηχανισμό της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. για την αντιμετώπιση της κρίσης. Πρόκειται για ένα εκ προμελέτης έγκλημα εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας, αφού όλους τους μήνες από την εκλογή του ΠΑΣΟΚ, η προσφυγή στο ΔΝΤ γίνεται με μικρά-μικρά βήματα από καιρού προδιαγγεγραμμένα. Ένα εξάμηνο τώρα το ΠΑΣΟΚ μαζί με όλους τους συμμάχους του προσπαθούν να μας πείσουν ότι η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι «η μόνη λύση για να σωθεί η χώρα».
Επειδή όμως δεν ανακαλύπτουμε τώρα την Αμερική, ξέρουμε πολύ καλά ότι σε όσες χώρες έφεραν οι κυβερνήσεις το ΔΝΤ, έγιναν το καλύτερο πρότυπο του νεοφιλελευθερισμού καθώς ισοπέδωσαν όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων, η ανεργία εκτινάχθηκε στα ύψη ,τα σχολεία και τα νοσοκομεία έβαλαν λουκέτα και η συνολική κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου έγινε κανόνας.
Είναι προφανές πως οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις περικοπές (13ου και 14ου μισθού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, το πάγωμα του κατώτατου μισθού, η απελευθέρωση των απολύσεων, το πάγωμα των προσλήψεων ακόμα και στην παιδεία και στην υγεία, η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος δείχνουν με τον πιο ωμό τρόπο ότι θέλουν να οδηγήσουν τους εργαζόμενους σε πρωτοφανή επίπεδα εξαθλίωσης.
Όταν μας λένε μόνοι τους ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ θα είναι οδυνηρή, η απάντηση των εργαζομένων και της νεολαίας το επόμενο διάστημα πέρα από το ότι είναι απελπιστικά απλή θα πρέπει να είναι και οδυνηρή για τα σχέδια τους.
Η Νεολαία Συνασπισμού, κατανοώντας την ιστορική στιγμή την οποία διανύουμε, καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία να αντισταθούν σε κάθε κοινωνικό χώρο προκειμένου να αποτρέψουμε την ισοπέδωση των δικαιωμάτων μας.

ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Το Γραφείο τύπου

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Πρόωρη συνταξιοδότηση εργαζομένων στην πρώην Ολυμπιακή: Οι 260 ιπτάμενοι συνοδοί - φροντιστές της Ολυμπιακής που απολύθηκαν υποχρεωτικά με την ιδιωτικοποίησή της δεν έλαβαν τα προβλεπόμενα κίνητρα, σημειώνει ο Φώτης Κουβέλης, ζητώντας να αρθεί η αδικία εις βάρος των ιπτάμενων συνοδών - φροντιστών (υπουργεία Υποδομών, Εργασίας).

- Εκφοβιστική επίθεση σε στελέχη του Free Gaza Movement: Με αφορμή την επίθεση στο αυτοκίνητο του συντονιστή της Πρωτοβουλίας "Ένα Καράβι για τη Γάζα", Βαγγέλη Πισσία, και την τηλεφωνική απειλή εναντίον του ότι "θα πληρώσεις, υποστηρίζεις τους τρομοκράτες ισλαμιστές μπάσταρδε", οι Τάσος Κουράκης και Θοδωρής Δρίτσας ζητούν να προστατευθούν όσοι συμμετέχουν στην αποστολή (υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας Πολίτη).

- ΦΑΡΜΠΕΤΕΞ Α.Ε.: Οι 102 εργαζόμενοι της ΦΑΡΜΠΕΤΕΞ Α.Ε. στο Κιλκίς θα μείνουν στην ανεργία, αφού η εταιρεία κατέθεσε αίτημα παύσης πληρωμών και σταμάτησε τις μηχανές του εργοστασίου, σημειώνει η Ευαγγελία Αμμανατίδου και ζητεί να μην γίνει δεκτή η αίτηση πτώχευσης και να γίνει έλεγχος στην εταιρεία (υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας).

- Ενίσχυση τραπεζών: Σκανδαλώδη και χαριστική χαρακτηρίζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης την άμεση και έμμεση ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου με δισεκατομμύρια δημοσίου χρήματος μέσω της επέκτασης ώς τον Ιούλιο της προθεσμίας για την υπαγωγή των τραπεζών στο πακέτο των 28 δισ. ευρώ (υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας).

- Επιστολή διοικητή ΝΑΤΟϊκού στρατηγείου Σμύρνης: Με αφορμή την επιστολή του στρατιωτικού διοικητή του Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης, ο οποίος δέχεται ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί αν για το Αιγαίο είναι εκ μέρους του ΝΑΤΟ υπεύθυνη η Τουρκία ή η Ελλάδα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ρωτά σε τι εξυπηρετεί τις αμυντικές ανάγκες της Ελλάδας η "νέα δομή" του ΝΑΤΟ και αν η κυβέρνηση θα αμφισβητήσει τον ρόλο και τις λειτουργίες του (υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας).

- Υποχρεωτική ασφάλιση ελευθέρων επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ: Την ανάκληση της εγκυκλίου 113/2009 του ΟΑΕΕ, που υποχρεώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ, ζητούν οι Ευαγγελία Αμμανατίδου, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Βασίλης Μουλόπουλος, επισημαίνοντας ότι και ο Συνήγορος του Πολίτη την χαρακτηρίζει μη σύννομη (υπουργείο Εργασίας).

- Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Κόνιτσας: Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η λειτουργία του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Αρρένων στην Κόνιτσα, σημειώνει ο Φώτης Κουβέλης, αναφέροντας ότι το προσωπικό παραμένει απλήρωτο, η τοπική αγορά έχει φορτωθεί με υπέρογκες οφειλές και το Κέντρο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας).

- Γονική άδεια σε στρατιωτικούς: Τη χορήγηση γονικής άδειας ανατροφής τέκνου και στους πατέρες στρατιωτικούς που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις ζητούν οι Φώτης Κουβέλης και Θοδωρής Δρίτσας, υπενθυμίζοντας ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και το ΓΕΕΘΑ με προσωρινή διαταγή αναγνώρισαν αυτό το δικαίωμα (υπουργείο Άμυνας).

- Λιμάνι Πατρών: Τη δημοπράτηση του 3ου τμήματος του νέου λιμένα της Πάτρας και την άμεση παραλαβή και λειτουργία του ήδη ολοκληρωμένου 2ου τμήματος ζητεί ο Νίκος Τσούκαλης, αναφέροντας ότι πρέπει να αναβαθμιστεί ο εμπορικός χαρακτήρας του λιμανιού και να διοριστεί νέα διοίκηση στον Οργανισμό Λιμένος Πατρών (υπουργείο Υποδομών).

- Απολυμένοι Groupal ΑΕΒΕ στην Ξάνθη: Την αποκατάσταση απολυμένων της βιομηχανίας αλουμινίου Groupal ΑΒΕΕ, που εδρεύει στην Ξάνθη και είναι θυγατρική του ομίλου ALCO, ζητούν οι Ηρώ Διώτη, Ευαγγελία Αμμανατίδου, Μιχάλης Κριτσωτάκης και Βασίλης Μουλόπουλος, τονίζοντας ότι πρέπει να αποδοθούν και ποινικές ευθύνες στην επιχείρηση (υπουργείο Εργασίας).
avgi.gr

ΚΠΕ ΣΥΝ: Δημοψήφισμα για την απεμπλοκή...

ΚΠΕ ΣΥΝ: Δημοψήφισμα για την απεμπλοκή...
Παπαδόπουλος Α.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/04/2010

Δημοψήφισμα για την απεμπλοκή από τον μηχανισμό στήριξης, πρόσκληση προς τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς για τη δημιουργία ενός ευρύτερου μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, αλλά και εναλλακτικές προτάσεις για την έξοδο από την κρίση περιλαμβάνει η κατά πλειοψηφία απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ. Η Ανανεωτική Πτέρυγα κατέθεσε ξεχωριστό σχέδιο, διαφωνώντας με την πρόταση για δημοψήφισμα, και πρότεινε τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή για τον μηχανισμό στήριξης. Στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε στην κυβέρνηση "ιστορικές ευθύνες, γιατί με τους χειρισμούς, τα λάθη αλλά και τις συνειδητές επιλογές της έφερε τη χώρα στη πιο δεινή θέση από τη μεταπολίτευση και μετά".

Άνοιξαν παράθυρο για απολύσεις στο Δημόσιο

Άνοιξαν παράθυρο για απολύσεις στο Δημόσιο

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/04/2010

* Καταργούνται σε πρώτη φάση 75 δημόσιοι οργανισμοί. Απολύονται οι συμβασιούχοι, σε εκκρεμότητα οι αορίστου χρόνου

* Γ. Παπακωνσταντίνου: Συζητάμε με το ΔΝΤ για περικοπές μισθών και στον ιδιωτικό τομέα



Σενάριο για απολύσεις ακόμη και δημοσίων υπαλλήλων αορίστου χρόνου, που οι οργανισμοί στους οποίους υπηρετούν θα καταργηθούν, τροφοδοτεί η κυβέρνηση. Χθες, στο Μαξίμου, συζητήθηκε το σχέδιο κατάργησης των 6.000 δημοσίων φορέων που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαΐου. Όπως ανέφερε ανώτερη κυβερνητική πηγή, οι συμβασιούχοι θα απολυθούν, ενώ γίνεται συζήτηση για την τύχη των υπαλλήλων αορίστου χρόνου.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συναινέσει για περικοπές του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όπως πιέζουν ΔΝΤ - Ε.Ε., και η ίδια διευκολύνει δηλώνοντας ότι δεν είναι σε θέση να βάλει "κόκκινες γραμμές" στη συζήτηση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Αύριο, στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητείται το σχέδιο "Καλλικράτης", που προβλέπει την κατάργηση 2.000 δημοτικών επιχειρήσεων από τις 6.000. Αδιευκρίνιστη, επί του παρόντος, είναι η τύχη των υπαλλήλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, καθώς στο προσχέδιο οι νομαρχίες καταργούνται...

Τα μέτρα έχουν δημιουργήσει αναβρασμό και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, εξέλιξη που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις των ημερών και αναμένεται να εκφραστεί και στη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.
avgi.gr

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

"Στην αγκαλιά του ΔΝΤ μας οδήγησαν οι εγκληματικές επιλογές των τελευταίων έξι μηνών της κυβέρνησης Παπανδρέου"

Προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την προσφυγή της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ εξαπέλυσε από το βήμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Επίσης ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρότασή του για την διενέργεια δημοψηφίσματος για την έξοδο της χώρας από τον μηχανισμό...
Κάνοντας εκτενέστατη αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο κ. Παπανδρέου, έναντι της στήριξης αυτής, δεν είναι σαφείς και ξεκάθαρες στον ελληνικό λαό, δεν συζητήθηκαν και δεν πρόκειται να θα συζητηθούν στην Βουλή. Δεν συζητήθηκαν ούτε καν στο υπουργικό συμβούλιο, δεν ζητήθηκε καν η γνώμη της κοινοβουλευτικής ομάδας και των οργάνων του κυβερνώντος κόμματος είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ο κ. Παπανδρέου περηφανεύεται ότι αυτός ο μηχανισμός, που σπρώχνει την Ελλάδα στο ΔΝΤ, με τους χειρότερους δυνατούς όρους, και θα μας γυρίσει δεκαετίες πίσω, είναι έργο της δικής του κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι ο κ. Παπανδρέου υποτιμά με εξοργιστικό τρόπο τη νοημοσύνη των πολιτών, που μόλις πριν έξι μήνες, τον τίμησαν με την πολιτική τους εμπιστοσύνη, καθώς άλλα υποσχέθηκε προεκλογικά , άλλα έκανε μετά τις εκλογές και σήμερα , όπως είπε «όλες αυτές οι δεσμεύσεις βρίσκονται στα σκουπίδια».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μεγάλες ευθύνες των δύο μεγάλων κομμάτων «που έφτιαξαν ένα αντιπαραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης, στηριζόμενο στην υπερβολική κατανάλωση, στον εύκολο δανεισμό, στο εύκολο τζιράρισμα, στις μεγάλες ιδέες, στη διαπλοκή και στις μίζες», και πρόσθεσε ότι είναι προφανές πως η τελευταία κυβέρνηση της ΝΔ, αυτό το μοντέλο το έφτασε στα όριά του και έχει τεράστιες ευθύνες. Υποστήριξε πάντως ότι «στο σημείο μηδέν, στο χείλος της κοινωνικής χρεοκοπίας, στην αγκαλιά του ΔΝΤ μας οδήγησαν οι άστοχοι χειρισμοί και οι εγκληματικές επιλογές των τελευταίων έξι μηνών της κυβέρνησης Παπανδρέου».



Αναφερόμενος αναλυτικά στις ευθύνες της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας της καταλόγισε ότι:

-Αρνήθηκε να αναζητήσει οποιαδήποτε εναλλακτική μορφή δανεισμού, έξω από τις περίφημες αγορές.

-Αρνήθηκε να διεκδικήσει την έκδοση ευρωομολόγου.

-Αρνήθηκε να διεκδικήσει απ ευθείας δανεισμό από την ευρωπαϊκή τράπεζα.

-Αρνήθηκε να συμμαχήσει με τις άλλες χώρες του Νότου, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάλογα με τα δικά μας.

-Αρνήθηκε την έκδοση εθνικού ομολόγου, για εσωτερικό δανεισμό.



Άποψη του κ. Τσίπρα είναι ότι «η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι αντίθετη με αυτές τις επιλογές. Πρόκειται για το τέλος του μεταπολιτευτικού κύκλου, για το τέλος της πολιτικής και αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει ερήμην του ελληνικού λαού» και ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι «πρέπει να ερωτηθεί ο λαός για το αν επικυρώνει ή όχι αυτή τη βίαιη μεταπολίτευση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι η λαϊκή κινητοποίηση είναι αυτή που τρέμουν και η κυβέρνηση και το ΔΝΤ και η Ευρώπη. Αυτή, είπε, είναι η αχίλλειος πτέρνα του συστήματος και πρόσθεσε ότι «μια τέτοια εκδήλωση μαζικής κοινωνικής αντίστασης, μπορεί να ανατρέψει την σημερινή κατάσταση. Να υπερασπιστεί την εργασία και το κοινωνικό κράτος. ΝΑ επιβάλλει εναλλακτικές διεξόδους, κοινωνικά δίκαιες, μέσα από την φορολόγηση του κεφαλαίου. Και να ανοίξει έναν εναλλακτικό δρόμο για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη της χώρας».



Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι ώρες αυτές, είναι ώρες μεγάλης ευθύνης για την Αριστερά και τόνισε την ανάγκη να οικοδομηθεί ένας νέος κοινωνικός και πολιτικός συνασπισμός που θα οργανώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις, ένα μέτωπο λαϊκής ενότητας απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ένας κοινωνικός και πολιτικός συνασπισμός που θα υπερβαίνει τα σημερινά πολιτικά σχήματα, καθώς και τις άγονες και αδιέξοδες εσωτερικές αντιπαραθέσεις.

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στα εσωτερικά προβλήματα του ΣΥΝ λέγοντας ότι «δεν είναι εικόνα κόμματος αυτή που εκπέμπουμε σε αυτές τις κρίσιμες για το λαό μας στιγμές» και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε επιτέλους να γίνουμε κόμμα, όχι άθροισμα τάσεων συνιστωσών και προσβεβλημένων τηλεοπτικών στελεχών, κόμμα της Αριστεράς, αντίστοιχο με τις ανάγκες των περιστάσεων, κόμμα που σέβεται την δημοκρατία και τις διαφορετικές απόψεις, αλλά ταυτόχρονα κόμμα ενεργό και αποτελεσματικό στην παρέμβασή του».-

Πολιτικό σύστημα,ο μεγάλος Έλληνας ασθενής


Κοινή είναι η πεποίθηση, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις, ότι η πορεία της Ελλάδας προς την χρεωκοπία και η προσφυγή στον μηχανισμό βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ οφείλεται κατά κύριο λόγο στο πολιτικό σύστημα. Τα κόμματα και οι πολιτικοί που για χρόνια απέφυγαν να πουν την αλήθεια στους πολίτες, συντήρησαν και διόγκωσαν για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους ένα αδηφάγο δημόσιο τομέα και αρνήθηκαν να χαράξουν μια διαφορετική πορεία για την χώρα, βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας κριτικής. Η δυσαρέσκεια και η καχυποψία για όλα τα κόμματα, αλλά ιδίως απέναντι στα κόμματα εξουσίας, κέρδιζαν έδαφος τα τελευταία χρόνια αλλά πότε ο βασιλιάς δεν ήταν τόσο γυμνός όσο σήμερα.

Χαρακτηριστικά απ αυτήν την άποψη είναι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Alco για τις ευθύνες σχετικά με την οικονομία, που δημοσιεύεται στο σημερινό «Πρώτο Θέμα». Το 84,8% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Κ. Καραμανλής ήξερε την αλήθεια για την οικονομία και επέλεξε τη φυγή και το 65,2% ότι και ο Γ. Παπανδρέου γνώριζε την αλήθεια προεκλογικά. Η αποδοκιμασία έχει διεμβολίσει την άλλότε στέρεα σχέση ηγεσίας- οπαδών: η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ (70.6%) πιστεύει και αυτή ότι ο πρωήν ηγέτης του κομματος «γνώριζε και έφυγε» ενώ οι μισοί περίπου(47,6%) από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι ο σημερινός πρωθυπουργός ήξερε την κατάσταση αλλά τους παραπλάνησε!!! Tέτοια ποσοστά αποδοκιμασίας συνιστούν ωρολογιακή βόμβα για ολόκληρο το σύστημα εξουσίας.

Η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα του προβλήματος. Ενδεικτική απ αυτήν την άποψη είναι η στάση του κ.Σαμαρά που, σαν να ηγείτο κόμματος της αριστεράς, μετέτρεψε το ΔΝΤ σε λυδία λίθο της αντιπολιτευτικής του τακτικής ενώ συγχρόνως προσπαθεί με μισόλογα για τις ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ να κρατήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες.

Την ίδια αντίληψη, ότι δηλαδή δεν πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά και για business as usual, προδίδουν τόσο οι χαμηλοί, ανέμελοι ρυθμοί λειτουργίας της κυβέρνησης όσο και η στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που για ανεξήγητους ακόμα λόγους δεν ανταποκρίνεται στο καθολικό αίτημα για τιμωρία όσων παρανόμησαν και ευθύνονται για την οικονομική και ηθική κατάρρευση της χώρας. Στην διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας στην Ρόδο ο πρωθυπουργός βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν ένας από τους ακροατές του τον διέκοψε φωνάζοντας: “κάποιος πρέπει όμως να πάει και φυλακή”.

Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, η ακαμψία και η αδυναμία προσαρμογής των πολιτικών στις νέες, έκτακτες συνθήκες οφείλεται στο χαμηλό επίπεδο του ελληνικού πολιτικού προσωπικού, όπως αυτό αναδείχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες μέσα από τις στρεβλώσεις του συστήματος. Με την σειρά του το χαμηλό αυτό επίπεδο παρεμποδίζει και το κυβερνητικό έργο.

“ Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αποτελεσματικότητας και ικανοτήτων για μερικούς συναδέλφους μου”, ομολογεί ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης. “Μπορεί όχι σε τέτοιο βαθμό όσο με την κυβέρνηση της ΝΔ που έψαχνες να βρεις με το φανάρι έναν που να δουλεύει, αλλά υπάρχει. Το προχθεσινό υπουργικό Συμβούλιο (όταν ανακοινώθηκε ότι θα κινηθεί ο μηχανισμός προσφυγής) ήταν χαρακτηριστικό. Φυσικά κανείς δεν θέλει το ΔΝΤ και η ατμόσφαιρα ήταν βαριά, αλλά πολλές παρεμβάσεις ήταν κατώτερες των περιστάσεων και χαμηλού επιπέδου”.

Το πολιτικό σύστημα, ο μεγάλος Ελληνας ασθενής, θα περάσει την μεγαλύτερη δοκιμασία του στην επερχόμενη οικονομική ύφεση και κοινωνική κρίση. Στο σημερινό της κύριο άρθρο που αναφέρεται στην αποδόμηση του πολιτκού συστήματος, η “Καθημερινή” προειδοποεί τους πολιτικούς ότι αν δεν περάσουν καλά τις “τελευταίες τους εξετάσεις… ο κίνδυνος της οριστικής κατάρρευσης είναι ορατός”. Η σημερινή πολιτική της κυβέρνησης, προειδοποιεί σε ένα άρθρο του στην σημερινή “Ελευθεροτυπία” ο άλλοτε στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ν.Κοτζιάς "οδηγεί ή στην κατάθλιψη ή στην εξέγερση”. “Αν δεν γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση και συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς, το φθινόπωρο θα μας πάρουν με τις πέτρες”, προειδοποιεί ο υπουργός-συνομιλητής του Tvxs.

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Δημοψήφισμα για τον μηχανισμό στήριξης

Όπως όλα δείχνουν σε λίγες ημέρες η χώρα θα προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης Ε.Ε. - ΔΝΤ, υπό το βάρος της ανεξέλεγκτης ανόδου των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού δημοσίου -ενορχηστρωμένης από τη διεθνή κερδοσκοπική ελίτ- και της χρόνιας παραγωγικής μας κρίσης ενορχηστρωμένης από την οικονομική και πολιτική ελίτ που ακολούθησε τη συνταγή του παγκόσμιου καπιταλισμού για μεγέθυνση βασισμένη στο φθηνό δανεικό χρήμα και την οικοδομή, μπολιασμένη βέβαια με τον παραδοσιακό εγχώριο παρασιτισμό και μεταπρατισμό.

Η απόφαση για την προσφυγή στον μηχανισμό οφείλει να δοκιμαστεί στη βάση δύο ερωτημάτων: Πρώτον, αν υπάρχει ουσιαστική, δημοκρατική νομιμοποίηση από τον λαό για τη λήψη τέτοιας απόφασης, στοιχείο που υπερέχει όλων των άλλων, καθώς μιλούμε για μια απόφαση που θα χαράξει το μέλλον της κοινωνίας μας για τις επόμενες δεκαετίες, αγγίζοντας θέματα κυριαρχίας, κοινωνικών δικαιωμάτων, παραγωγικού μοντέλου και γεωπολιτικού προσανατολισμού της χώρας. Δεύτερον, αν με βάση τη σχέση κόστους -ωφέλειας η προσφυγή στον μηχανισμό συνιστά τη βέλτιστη λύση ή πρέπει να διερευνηθούν και άλλες.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο ερώτημα, το ζήτημα της έλλειψης ουσιαστικής δημοκρατικής νομιμοποίησης της Βουλής συνολικά αλλά και της κυβέρνησης ειδικότερα, αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι κανένα κόμμα προεκλογικά δεν μίλησε έστω και περί της πιθανότητας προσφυγής σε έναν τέτοιο μηχανισμό εν γένει και στο ΔΝΤ πιο συγκεκριμένα. Η προσφυγή δε στον μηχανισμό δεν αποτελεί μια -δυστυχώς- συνηθισμένη αποστασιοποίηση από προεκλογικές εξαγγελίες του όποιου κυβερνώντος κόμματος. Συνιστά κομβική επιλογή, ποιοτικά διαφορετική, που οδηγεί τη χώρα σε διεθνή οικονομικό έλεγχο του οποίου οι πρωταγωνιστές τίθενται υπεράνω των νομίμως και δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων του κράτους σε σχέση με κρίσιμα ζητήματα της κοινωνίας μας.

Οι υποστηρικτές της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης προτάσσουν ως απάντηση στην έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης την αναγκαιότητα και τον μονόδρομο της λύσης αυτής. Σε κάθε αντίθετη περίπτωση υποστηρίζουν ότι μας περιμένουν σειρά καταστροφών όπως χρεωκοπία, ίσως έξοδος από την Ευρωζώνη κ.λπ. Η αντίληψη όμως του μονοδρόμου είναι ανεπαρκής ως εξήγηση αλλά και επικίνδυνη για κάθε δημοκρατία.

Πρώτα απ' όλα είναι ανεπαρκής διότι η ίδια η ελληνική αλλά και η διεθνής πολιτική ιστορία έχουν αποδείξει ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Ειδικά σε μια εποχή πολυπολισμού και αναδυομένων δυνάμεων υπάρχουν πάντα εναλλακτικές επιλογές για μια κυβέρνηση με αυτοπεποίθηση και φαντασία. Άλλωστε μια σειρά άλλων επιλογών προτάθηκε το τελευταίο διάστημα, μεταξύ των οποίων η έγκαιρη επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, ώστε να σβηστεί ένα τμήμα του και να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή του υπολοίπου, η εξεύρεση εναλλακτικών πιστωτών σε συνδυασμό με στοχευμένες στρατηγικές συνεργασίες, οι πολύ ταχύτερες παρεμβάσεις σε τομείς όπου πραγματικά το δημόσιο χάνει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, η αξιοποίηση του «όπλου» των αμυντικών εξοπλισμών, η άμεση αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και πολλά άλλα. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει δώσει πολύ μεγαλύτερη σημασία σε μη συμβατικές ίσως επιλογές, που όμως σήμερα θα αποδεικνύονταν πολύ πιο αποτελεσματικές.

Κυρίως, όμως, η αντίληψη περί μονοδρόμου και αδήριτης αναγκαιότητας είναι επικίνδυνη: η δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων της νομοθετικής και εκτελεστικής λειτουργίας -όπως και της δικαστικής φυσικά- δεν μπορεί να εργαλειοποιείται. Δεν μπορεί να κάμπτεται προς όφελος της αναγκαιότητας όπως η εκάστοτε κυβέρνηση την οριοθετεί και συνακόλουθα αποφασίζει να τη διαχειριστεί. Αντίθετα, οι μείζονες αποφάσεις και κρίσεις είναι που απαιτούν ακόμα περισσότερο τον λαό στο προσκήνιο και όχι φοβισμένο στη γωνία.

Επιπλέον η απόφαση περί προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης πρέπει να ελεγχθεί και ως προς τη σχέση κόστους - ωφελείας. Αν δεχτούμε ότι η χώρα διανύει μια κρίση πολύπλευρη, δηλαδή παραγωγική, με αιχμή τον παραδοσιακό παρασιτισμό, δημοσιονομική, με αιχμή την αναχρηματοδότηση του χρέους της, πολιτική, με αιχμή την αλλοτρίωση της πολιτικής ελίτ, κοινωνική, με αιχμή τη δοκιμαζόμενη συνοχή της κοινωνίας μας, πνευματική, με αιχμή την κουλτούρα της ιδιώτευσης, και θεσμική, με αιχμή τον αναχρονισμό των κρατικών δομών, τότε κατανοεί κανείς ότι λύσεις τύπου ΔΝΤ, που προωθούν τη φτωχοποίηση, τη μακρόχρονη απώλεια κυριαρχίας, τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, την εσωτερική υποτίμηση, την ακόμα στενότερη εξάρτηση από το καρτέλ των πιστωτών μας και τον περιορισμό του λαού σε ρόλο παθητικού παρατηρητή, μάλλον δεν εγγυώνται την έξοδο από την πολύπλευρη κρίση μας. Μάλιστα αμφισβητείται -και ορθώς κατά τη γνώμη του γράφοντος- κατά πόσο ο μηχανισμός διάσωσης αντιμετωπίζει και το δημοσιονομικό πρόβλημα ή εάν απλά παρατείνεται η αγωνία και η εξάρτηση της χώρας από διευρυνόμενα συνεχώς χρέη.

Μπροστά σε αυτά τα δύο μεγάλα ζητήματα, δημοκρατικής νομιμοποίησης και σχέσης κόστους - ωφελείας, η κυβέρνηση δεν πρέπει να διαλέξει τον δρόμο των κλειστών διαπραγματεύσεων και της εμπιστοσύνης προς την ελίτ των δήθεν γνωριζόντων, που πάντα «ξέρουν καλύτερα» τι πρέπει να γίνει. Πρέπει να ρίξει ρίζες στη λαϊκή νομιμοποίηση. Να ανοίξει το δρόμο προς μια ριζοσπαστική πολιτική αναδιάταξη. Προς αυτήν την κατεύθυνση η κυβέρνηση μπορεί να κινηθεί με το να προκηρύξει δημοψήφισμα για την προσφυγή μας ή όχι στον μηχανισμό στήριξης, όπως και για τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας. Όχι για να κρυφτεί πίσω από τον λαό. Αλλά για να δομήσει μια νέα εθνική - λαϊκή ενότητα, όχι ως στείρα επανάληψη του παρελθόντος αλλά ως ένα δημιουργικό άλμα στη διαφορετική μεταπολίτευση που προσδοκούν οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

* Ο Θέμης Τζήμας είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
avgi.gr post 24/4/10

Μας κήρυξαν τον πόλεμο, θα τον έχουν

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε χθες στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ, των πρωτοβάθμειων σωματείων, του δικτύου συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας, για να διαδηλώσει κατά της προσφυγής της χώρας στον μηχανισμό στήριξης που περιλαμβάνει το ΔΝΤ.

Λίγες μόνο ώρες μετά τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, εκατοντάδες κόσμου έδωσαν δυναμικό παρών και διατράνωσαν την αντίθεσή τους στις επιλογές της κυβέρνησης που ρίχνουν τη χώρα και τους εργαζόμενους στον γκρεμό. “Όλοι και όλες πρέπει να βγούμε από τα σπίτια μας, να βγούμε στους δρόμους να διαδηλώσουμε ενάντια στο σφαγείο του ΔΝΤ, ραντεβού στις 6. 30 μ.μ. στα Προπύλαια” ήταν το ηλεκτρονικό μήνυμα που κυκλοφόρησε σε κινητά τηλέφωνα και email αμέσως μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού.

Εργαζόμενοι, άνεργοι, μετανάστες, φοιτητές και μαθητές, σωματεία, κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς ήταν συνεπείς με το ραντεβού τους και έδειξαν αποφασισμένοι να μη δεχθούν τα νέα επώδυνα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με τη σφραγίδα πλέον και επίσημα του ΔΝΤ.

“Ο κόσμος της κρίσης τους δεν χωράει τις ανάγκες μας” “Μας κήρυξαν τον πόλεμο, θα τον έχουν”, “Σπέρνουν ανέμους θα θερίσουν θύελλες”, ήταν μερικά μόνο από τα δεκάδες πανό των διαδηλωτών, ενώ τα συνθήματά τους κατά του ΔΝΤ και της κυβέρνησης ήταν παθιασμένα και πρωτότυπα. Πολλά επίσης ήταν και τα πηγαδάκια στον τόπο της συγκέντρωσης, με τους περισσότερους να δείχνουν έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις. Διάχυτη ήταν η αντίληψη ότι την κρίση πρέπει να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν, ενώ πολλοί μετέφεραν τις καταστροφικές επιπτώσεις που έχει η ανάμειξη του ΔΝΤ στα εσωτερικά των χωρών.

“Δεν πρέπει να έχουμε καμία ψευδαίσθηση ή προσδοκία από την επιλογή της κυβέρνησης να προσφύγει στο ΔΝΤ για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας” τόνισε στην “Α” ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Γαβρίλης. Παράλληλα υπογράμμισε πως “οι εργαζόμενοι πρέπει τώρα να σηκώσουν ανάστημα και να εντείνουν την πάλη τους ενάντια σ’ αυτούς που χρόνια τώρα, απορροφημένοι από τον νεοφιλελευθερισμό, παρέδωσαν τα κλειδιά της κοινωνίας και της οικονομίας στις αγορές και στις επιχειρήσεις σπρώχνοντας τη χώρα σήμερα στην αγκαλιά του ΔΝΤ”.

Τέλος οι διαδηλωτές έδειξαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση τις κινητοποιήσεις τους και ανανέωσαν το ραντεβού τους στους δρόμους τις επόμενες ημέρες.
tvxs.gr

Να μιλήσει ο λαός

Να μιλήσει ο λαός

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/04/2010

* Τον εκρηκτικό μηχανισμό ΔΝΤ-Ε.Ε. πυροδότησε από το Καστελλόριζο ο Γ. Παπανδρέου

* Αλυσιδωτές εκρήξεις σε ΠΑΣΟΚ και συνδικάτα

* Μετά την πρώτη εντύπωση spread και Χρηματιστήριο χλεύασαν την κυβερνητική απόφαση

* Υπογραφή συμφωνίας με ΕΚΤ και ΔΝΤ για νέο τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας αξιώνει η Μέρκελ. Για δανεισμό με επιτόκιο άνω του 5% συζητούν τώρα στις Βρυξέλλες

* Αλ. Τσίπρας: Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος αποτελεί τη μοναδική δημοκρατική διέξοδο για τον τόπο



Απ' το "απάνεμο λιμάνι" του Καστελλόριζου με φόντο τη θάλασσα και 2-3 υπουργούς, ο Γ. Παπανδρέου ανήγγειλε την ενεργοποίηση του μηχανισμού ΔΝΤ-Ε.Ε. βάζοντας -ως άλλος Οδυσσέας- τον ελληνικό λαό στις περιπέτειες μιας άλλης "Οδύσσειας", όπως ο ίδιος είπε. Πράξη απερίσκεπτη και επώδυνη.

Μετά το πρώτο μούδιασμα, spread και Χρηματιστήριο τράβηξαν πάλι τον γνώριμο δρόμο τους, καθώς από το Βερολίνο η Άγγ. Μέρκελ έθεσε ως προϋπόθεση ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού την υπογραφή συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για ένα νέο, σκληρότερο Πρόγραμμα Σταθερότητας (τριετές), ενώ στις Βρυξέλλες άρχισαν να συζητούν το νέο επιτόκιο δανεισμού αφού το 5% που είχε προβλεφθεί στο τελευταίο Ecofin θεωρείται ξεπερασμένο...

Σε κατάσταση βρασμού βρίσκεται και το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Γ. Παναγιωτακόπουλος, Στ. Τζουμάκας και Π. Οικονόμου εξέφρασαν ευθέως την κατηγορηματική αντίθεσή τους. Η ΠΑΣΚΕ Δημοσίου ξεσηκώθηκε, ενώ στα δύο χωρίστηκε η ΠΑΣΚ ΓΣΕΕ. Ενδεικτική των αντιδράσεων είναι η δήλωση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου ότι "η κοινωνική αντίσταση και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων είναι ο δρόμος που μπορεί να δώσει ελπίδα και βεβαιότητα στη ζωή μας". ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ετοιμάζονται για απεργιακή κινητοποίηση στις 5 Μαΐου.

Οξύτατες ήταν οι αντιδράσεις των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα να επισημαίνει ότι "η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την άμεση έξοδο από τον μηχανισμό του ΔΝΤ αποτελεί τη μοναδική δημοκρατική διέξοδο για τον τόπο".
avgi.gr