Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Σε ιδιώτες το 40% της "φθηνής" ενέργειας




* Η τρόικα αξιώνει την ιδιωτικοποίηση του 40% της ενέργειας που παράγει η ΔΕΗ από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες

* Το συζητεί η κυβέρνηση, αν και δεν υποχρεούται από το Μνημόνιο



Στο σφυρί ετοιμάζεται να βγάλει η κυβέρνηση το 40% της παραγόμενης από τη ΔΕΗ ενέργειας, της λεγόμενης και "φθηνής", δηλαδή της ενέργειας που παράγεται από υδροηλεκτρικούς σταθμούς και λιγνιτικές μονάδες. Το θέμα ετέθη, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση του κλιμακίου της τρόικας με τους παράγοντες του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, χθες το μεσημέρι, στο πλαίσιο της προωθούμενης "απελευθέρωσης των αγορών".

Ωστόσο, η θεσμική απελευθέρωση των αγορών, που συνεπάγεται τη δυνατότητα του ιδιώτη να εισέλθει στην παραγωγή ενέργειας με νέες μονάδες, κρίνεται ανεπαρκής, καθ' ότι "ακριβή". Για τον λόγο αυτόν επιδιώκεται η είσοδος των ιδιωτών στις έτοιμες μονάδες της ΔΕΗ και δη στις "φθηνές", δηλαδή τις υδροηλεκτρικές και τις λιγνιτικές.

Η κυβέρνηση, διά του υπουργείου Ενέργειας, αντιτάσσει ότι η αξίωση της τρόικας δεν απορρέει από το Μνημόνιο, αλλά διά του υπουργείου Οικονομικών. "Αναγνωρίζει", όπως, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε κατά τη συνάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ προχθές το βράδυ, ότι το Μνημόνιο σ' αυτά τα θέματα χρήζει διευκρινίσεων, οπότε πρέπει να συζητηθούν. Κατόπιν αυτού, για το τι θα γίνει δεν υπάρχει καμία αμφιβολία...

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Ανακοίνση Τμήματος Παιδείας ΣΥΝ για την αδιεοδότηση κέντρων μεταλυκειακής εκπαίδευσης

Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Εκπαίδευσης και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε την αδειοδότηση τριάντα (30) Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (ΚΕ.Μ.Ε.) με αποκλειστικό κριτήριο την επάρκεια των κτιριακών τους υποδομών, την καταβολή των προβλεπόμενων εγγυητικών επιστολών ύψους 500.000 Ευρώ ανά παράρτημα και την ύπαρξη σε ισχύ εμπορικών συμφωνιών δικαιόχρησης (franchising) με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Οι σχετικές δηλώσεις της Υπουργού κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου επιβεβαιώνουν, δυστυχώς, τις χειρότερες από τις προβλέψεις που, τεκμηριωμένα, η Ανανεωτική και Ριζοσπαστική Αριστερά διατύπωσε κατά την ψήφιση των σχετικών νόμων από τη Βουλή.

Επιβεβαιώνεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο και το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης (Ε.ΚΕ.ΠΙΣ) δεν έχουν καμία απολύτως αρμοδιότητα για την αξιολόγηση της επιστημονικής πληρότητας των προγραμμάτων σπουδών ούτε ελέγχου των ακαδημαϊκών προσόντων του διδακτικού προσωπικού των επιχειρήσεων που νομίμως πλέον, εμπορεύονται τίτλους σπουδών Ανώτατων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Το Ελληνικό Δημόσιο επιτρέπει, δηλαδή, την παραπλάνηση των πολιτών που προσφεύγουν στις υπηρεσίες των ΚΕ.ΜΕ. για την παροχή ψευδώνυμων τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης.

Επιβεβαιώνεται ότι τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης δεν αποτελούν παρά εμπορικούς μεσολαβητές για την απονομή πτυχίων ανώτατης εκπαίδευσης από Ιδρύματα του εξωτερικού τα οποία, για να αντιμετωπίσουν τη μείωση των δημοσίων επιχορηγήσεων, εμπορεύονται τους τίτλους τους δίχως ούτε το Ελληνικό Δημόσιο αλλά ούτε και οι δημόσιες αρχές των χωρών στις οποίες εδρεύουν τα Ιδρύματα αυτά να έχουν λόγο για την ποιότητα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που προσφέρουν οι εμπορικοί τους εταίροι στην Ελλάδα. Αρκεί μια πιστοποίηση των ΚΕ.Μ.Ε. από το Ίδρυμα με το οποίο συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες.

Τελικά, στην Ελλάδα, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση, παρέχεται το δικαίωμα σε ιδιωτικές εμπορικές επιχειρήσεις να προσφέρουν ανεξέλεγκτες υπηρεσίες «ανώτατων σπουδών» που οδηγούν σε «πτυχία» που προσφέρουν επαγγελματικά δικαιώματα ισότιμα με εκείνα που απονέμουν τα πτυχία των δημοσίων Α.Ε.Ι.

Με τις εξελίξεις αυτές γίνεται απολύτως επίκαιρη και αναγκαία η δημόσια συζήτηση της πρότασης του ΣΥΝ και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση.

Τμήμα Παιδείας

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Η Κατάρ(α) του Αστακού

Ο σκεπτικισμός και η αμφισβήτηση έχουν διαδεχθεί τον αρχικό ενθουσιασμό για την επένδυση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας που παρουσιάστηκε ως «πράσινη»,ενώ την υποστήριξή του για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με το καύσιμο LPG απέσυρε και ο δήμαρχος Αστακού.
Εντός των ημερών αναμένεται και σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου του Αστακού,όπου θα προταθεί να αρθεί η έγκριση που είχε δοθεί για τη δημιουργία της μονάδας. Η δημιουργία αυτής της μονάδας είχε παρουσιαστεί ως «πράσινη επένδυση» του Κατάρ στην Ελλάδα, η οποία θα αφορούσε τη μεταφορά και αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Αστακό και την παραγωγή βιοκαυσίμων. Τελευταία, όμως, άρχισε να γίνεται γνωστό ότι η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το ρυπογόνο LPG.
Στο Κατάρ σήμερα αναγκάζονται να το καίνε, προκαλώντας μεγάλες τιμές διοξειδίου του άνθρακα, για το οποίο από το 2013 θα πληρώνουν πρόστιμα.Γι' αυτό και έδειξαν ενδιαφέρον στην πρόταση μεταφοράς του στον Αστακό.
Οι κινήσεις πολιτών της περιοχής όμως θεωρούν ότι θα υπάρξει μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση και αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της μονάδας παραγωγής άλγης στη δέσμευση του διοξειδίου. Την άποψή τους ενισχύουν πρόσφατα δημοσιεύματα που φέρουν τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ να μιλά μόνο για τη μονάδα LPG, ενώ αποστάσεις συνεχίζει να κρατά και η Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία δηλώνει με νόημα ότι η ίδια δεν έχει υπογράψει για το LPG.

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Αλ. Τσίπρας: «Μάγος» ο Λοβέρδος, εξαφανίζει τη διαιτησία

Στην πρόθεση του υπουργού Εργασία να νομοθετήσει, ώστε να καταργηθούν αποφάσεις του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας που αφορούν σε αυξήσεις μισθών, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας...




"Ο υπουργός Εργασίας φαίνεται ότι ζήλεψε τη δόξα του μάγου Κόπερφιλντ και βάλθηκε μέσα σε μια νύχτα να εξαφανίσει τον ΟΜΕΔ. Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που πριν λίγες μέρες στη βουλή, παραπλανώντας τους συναδέλφους του βουλευτές, έλεγε ότι έχουν καταλήξει σε συμφωνία οι κοινωνικοί εταίροι για την διατήρηση του ΟΜΕΔ", δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας στο περιθώριο της επίσκεψής του στη βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών, στην Ελευσίνα.

"Ψέματα, λαθροχειρίες, ταχυδακτυλουργικά κόλπα. Αυτή είναι η τακτική που πλέον συνηθίζει ο υπουργός Εργασίας. Φαίνεται πως η λέξη ντροπή δεν υπάρχει ούτε στο λεξιλόγιο ούτε στην συμπεριφορά του", πρόσθεσε.

Όσον αφορά στα πληρώματα των αεροσκαφών, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η πολιτεία πρέπει να βρίσκεται στο πλευρό τους, όχι μονάχα την ώρα της καταστροφής, αλλά δώδεκα μήνες το χρόνο. Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλλει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου προκειμένου τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των πυροσβεστών να ικανοποιηθούν από την πολιτεία.

Ερώτηση του ευρωβουλευτή, Ν.Χουντή σχετικά με το γερμανικό σχέδιο για την ελεγχόμενη χρεωκοπία κρατών μελών της ΕΕ - «Ξανά η Ελλάδα σε ρόλο πειραματόζ

Ειδικό Εκκαθαριστή στην πτωχευμένη "Ελλάδα", προωθεί η Γερμανία

Ερώτηση προς την Ευρ. Επιτροπή και το Ευρ. Συμβούλιο κατέθεσε σήμερα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, με την οποία καταγγέλλει το εξωφρενικό γερμανικό σχέδιο για την ελεγχόμενη χρεωκοπία κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παρουσιάστηκε στην πρόσφατη σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ, στις 12 και 13 Ιουλίου

Ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του αναφέρεται στους όρους και τις προϋποθέσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους των υπό πτώχευση χωρών, που προβλέπεται στο σχέδιο που παρουσίασε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο έλληνας ευρωβουλευτής, το γερμανικό σχέδιο προβλέπει, πρώτον ότι «τα υπό πτώχευση κράτη μέλη της ΕΕ αποδέχονται να εγκαταλείψουν μέρος των εξουσιών και της κυριαρχίας τους», και δεύτερον, «την εγκατάσταση», όπως ρητά λέει το σχέδιο, «ειδικών εκκαθαριστών που θα αναλάβουν τη διαχείριση και εποπτεία των περιουσιακών στοιχείων του υπό πτώχευση κράτους», δηλαδή μεταξύ άλλων θα ρευστοποιούν και την εθνική περιουσία των κρατών μελών.

«Τέτοιες απαράδεκτες προτάσεις», συνεχίζει ο Νίκος Χουντής, «όπως αυτές της Γερμανίας, που αποδέχτηκαν να συζητήσουν οι Υπουργοί Οικονομικών στη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ, συζήτηση που θα συνεχιστεί το φθινόπωρο, ανατρέπουν κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών και περιορίζουν κάθε έννοια δημοκρατίας».

Και καταλήγει, ότι «ένα τέτοιο σχέδιο είναι ασυμβίβαστο τόσο με τα Συντάγματα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και με τις τις Συνθήκες που οι ίδιοι ψήφισαν».

Με αφορμή την ερώτηση, ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σχέδια σαν κι αυτό της Γερμανίας, συζητιούνται ευρύτατα εδώ και καιρό στους πιο ακραίους νεοφιλελεύθερους κύκλους στις ΗΠΑ, το ΔΝΤ και αλλού. Όπως είναι φυσικό η πρώτη χώρα που προορίζεται να «ευεργετηθεί» από τη γερμανική πρόταση για Διεθνή Μηχανισμό Εγγύησης των τοκογλύφων σε συνεργασία με το ΔΝΤ, είναι η Ελλάδα.

Το γεγονός ότι ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup δέχτηκε ως βάση συζήτησης το γερμανικό σχέδιο, που ρητά περιορίζει την εθνική κυριαρχία των χωρών όπως η Ελλάδα και επιτρέπει στους δανειστές να εγκαθιστούν ειδικούς εκκαθαριστές, όπως συμβαίνει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με δικαιώματα ρευστοποίησης εθνικών πόρων και Δημόσιας περιουσίας, είναι απολύτως απαράδεκτο.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ανίκανη να υπερασπιστεί όχι μόνο τα συμφέροντα της χώρας αλλά και την τιμή και την αξιοπρέπεια του λαού της».

Απεργία πείνας και αποχή συσσιτίου κρατούμενων σε Τρίκαλα και Κορυδαλλό


Σε απεργία πείνας και αποχή από το συσσίτιο προχωρούν συνολικά περισσότεροι από 200 συνολικά κρατούμενοι στις φυλακές Τρικάλων και Κορυδαλλού, διαμαρτυρόμενοι για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης. Την Τρίτη, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την «αποθήκη ψυχών», το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού - Άγιος Παύλος.

Τα προβλήματα είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Το προηγούμενο έτος, έρευνα των εγκληματολόγων Ν.Κουλούρη, Β.Τσιλώνη, Δ.Παπαχρήστου και Σ.Γιοβάνογλου σε πέντε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας (δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού και Διαβατών, αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας, ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Βόλου και ψυχιατρείο κρατουμένων Κορυδαλλού) με τη συμμετοχή 123 κρατούμενων, κατέδειξε ότι οι χειρότερες συνθήκες διαβίωσης επικρατούν στον Κορυδαλλό. Οι κοινώς διαπιστωμένες τραγικές και απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές είναι αυτές που οδηγούν συχνά τους κρατούμενους σε εξεγέρσεις.

Σήμερα, οι οροθετικοί κρατούμενοι στον Κορυδαλλό βρίσκονται στην 9η μέρα αποχής συσσιτίου, ενώ από τη Δευτέρα ξεκίνησαν αποχή και οι κρατούμενοι με χρόνιες παθήσεις. Παράλληλα, απεργία πείνας, ύστερα από 2 βδομάδες αποχή συσσιτίου, ξεκίνησαν 200 κρατούμενοι από τις φυλακές Τρικάλων. Απεργία πείνας από τις 15 Ιουλίου ξεκίνησε και ο Ν. Μαζιώτης για να του επιτραπεί να δει το νεογέννητο παιδί του, ενώ 60 αλληλέγγυοι κρατούμενοι ξεκίνησαν την Τρίτη αποχή συσσιτίου.

Στη συνέντευξη Τύπου της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων μίλησαν πρώην κρατούμενοι - ασθενείς καθώς και δικηγόροι και γιατροί. Ο πρώην κρατούμενος και οροθετικός, Άκης περιέγραψε τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης στην πτέρυγα των οροθετικών: «Οι οροθετικοί κρατούμαστε στο 2ο όροφο σε μία ειδική πτέρυγα με 5 κελιά δίκλινα, στα οποία συχνά στοιβάζονται μέχρι και 6 κρατούμενοι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι οι ελλείψεις φαρμάκων. Συνήθως τα φάρμακα αρκούν για 15 μέρες το μήνα. Τις υπόλοιπες μέρες είμαστε χωρίς θεραπεία με αποτέλεσμα να αδυνατεί ο οργανισμός μας. Από το 2004 δημιουργήθηκε ειδικό προαύλιο για τους οροθετικούς, το οποίο ποτέ δεν λειτούργησε ελλείψει προσωπικού. Έτσι προαυλιζόμαστε για μία ώρα το πρωί και άλλη μία το απόγευμα. Η καλύτερη λύση που θα μπορούσε να δοθεί είναι να μεταφερόμασταν στον Ελεώνα, όπου οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες και θα βοηθήσουν και την κατάσταση της υγείας μας».

Ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, μέλος της Πρωτοβουλίας, που κρατήθηκε επίσης στο Νοσοκομείο του Κορυδαλλού, ανέλυσε τις ελλείψεις του νοσοκομείου: «Το νοσοκομείο αποτελείται από 10 θαλάμους 6μ. επί 6μ., όπου κρατούνται 12-14 ασθενείς. Κάθε θάλαμος έχει δύο κομοδίνα, ενώ δεν υπάρχουν καρέκλες, ούτε σεντόνια, σαπούνια, χαρτί υγείας. Δεν γίνεται καμία διάκριση ασθενών -πέρα των οροθετικών-, έτσι στον ίδιο θάλαμο κρατούνται φυματικοί, νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, ακρωτηριασμένοι. Σε κάθε θάλαμο αντιστοιχεί ένα καρότσι ώστε να μπορούν να πάνε τουαλέτα οι ακρωτηριασμένοι, ενώ σε κάθε ακτίνα αντιστοιχούν δύο τουαλέτες και ένα μπάνιο. Οι νοσηλευτές και οι γιατροί δεν εξετάζουν τους κρατούμενους στα κρεβάτια τους, αλλά τους υποχρεώνουν να πάνε εκείνοι στο ιατρείο. Φανταστείτε πώς θα φτάσει μέχρι το ιατρείο κάποιος χωρίς πόδια και χωρίς καρότσι; Ή πώς θα φτάσει κάποιος κατάκοιτος χωρίς φορείο να τον μεταφέρει;».

Η Πρωτοβουλία επισημαίνει ότι οι κρατούμενοι με χρόνιες παθήσεις υποχρεώνονται να εκτίουν την ποινή τους αθροιστικά αφού δεν δύνανται να εργαστούν, άρα δεν ευεργετούνται από τα μεροκάματα, ώστε να αποφυλακιστούν πιο γρήγορα. «Πρόκειται για ευθανασία» παρατήρησε ο γιατρός, διευθυντής στο ενδοκρινολογικό τμήμα του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, Γιάννης Προκόβας, ο οποίος επεσήμανε ότι οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, σε υποδομές και σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό αποτελούν καταπάτηση των υποχρεώσεων, κατακτήσεων, δικαιωμάτων που έχουν υπογράψει τα ευρωπαϊκά κράτη.

«Το μεγαλύτερο έγκλημα είναι η υπερσυνταγογράφηση, το «χαπάκωμα», που αποτελεί το χαλί κάτω από το οποίο κρύβονται οι ουσιαστικές ανάγκες των ασθενών και επιβάλλεται η καταστολή στη λογική της γενίκευσης της σιωπής», επισημαίνει.

«Το μεγαλύτερο βασανιστήριο για τους κρατούμενους στο Νοσοκομείο είναι το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει χειρότερη στιγμή από τα πυρωμένα μπετά του Ιουλίου και του Αυγούστου. Στο Νοσοκομείο και το Ψυχιατρείο δεν υπάρχει ούτε ένας ανεμιστήρας. Το καλοκαίρι οι κρατούμενοι ασθενείς, οι οποίοι λόγω των χαπιών αισθάνονται ακόμα χειρότερα τη ζέστη, κάθονται ανάσκελα και προσπαθούν να φανταστούν τη δροσιά. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες αυτοκτονίες σημειώνονται αυτούς τους μήνες», πρόσθεσε ο δικηγόρος, πρώην κρατούμενος Χρήστος Νικολιτσόπουλος.

Παράλληλα, ο δικηγόρος του Σίμου Σεϊσίδη, Κώστας Παπαδάκης, αναφέρθηκε στις συνθήκες κράτησης του: «Στη περίπτωση του Σίμου Σεϊσίδη έχει επιβληθεί τυπικά μία στοιχειώδης αντιμετώπιση της αναπηρίας του. Αλληλέγγυοι στο Σ. Σεϊσίδη συγκέντρωσαν χρήματα ώστε να τοποθετηθεί πρόσθετο μέλος στο ακρωτηριασμένο πόδι του. Ωστόσο, προκύπτουν συνέχεια εμπόδια στα ραντεβού του, τα οποία πρέπει να πραγματοποιούνται στα γραφεία της εταιρείας, επειδή η Αντιτρομοκρατική δεν μπορεί να στείλει φρουρούς».

Υπενθυμίζεται ότι ο Σίμος Σεϊσίδης φερόμενος ως «ληστής με τα μαύρα» συνελήφθη το βράδυ της 3ης Μαΐου στον Κεραμεικό, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, κατά την οποία πυροβολήθηκε από αστυνομικό στο πόδι. Λίγο αργότερα, έπειτα από επιπλοκές που παρουσίασε η υγεία του οι γιατροί του ΚΑΤ προχώρησαν σε ακρωτηριασμό του τραυματισμένου ποδιού.

Οι ανάπηροι κρατούμενοι δεν χαίρουν κανενός ευεργετήματος, ούτε του ευεργετικού υπολογισμού μεροκάματων αλλά ούτε και κάποιου νόμου που θα προβλέπει αποφυλάκιση όσων πληρούν κάποιο ποσοστό αναπηρίας. «Ο νόμος 110Α του Ποινικού Κώδικα που τροποποιήθηκε το 2008, ύστερα από την απεργία πείνας των κρατουμένων, προβλέπει να επιτρέπεται η αποφυλάκιση των τετραπληγικών, για παράδειγμα, αλλά όχι των αναπήρων. Όλοι καταλαβαίνουμε γιατί. Εάν υπήρχε μία τέτοια πρόβλεψη τότε θα αποφυλακιζόταν ο Σάββας Ξηρός», σημειώνει ο κ. Παπαδάκης.

Στο μεταξύ, «από τις 15 Ιουλίου ξεκίνησε απεργία πείνας ο Νίκος Μαζιώτης», όπως ενημέρωσαν αλληλέγγυοι στους προφυλακισμένους για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα, «με αίτημα να του επιτραπεί να επισκεφτεί τη σύντροφό του και το νεογέννητο παιδί του στις 25 Ιουλίου, καθώς και να επισκέπτεται ο ίδιος την οικογένειά του στη φυλακή και όχι το αντίθετο -όπως προβλέπεται από το νόμο- καθώς θα είναι δύσκολη η μετακίνησή τους. Συμπαραστεκόμενοι στα αιτήματα της Π. Ρούπα και του Ν. Μαζιώτη, 60 κρατούμενοι απέχουν από το συσσίτιο από χθες».

Απεργία πείνας στις φυλακές Τρικάλων

Την Τρίτη περισσότεροι από 200 κρατούμενοι στις φυλακές Τρικάλων ξεκίνησαν απεργία πείνας, ύστερα από 2 βδομάδες αποχής συσσιτίου. Σύμφωνα με μέλη της Πρωτοβουλίας οι κρατούμενοι «κατεβαίνουν σε απεργία πείνας με τρία καίρια για τη συγκεκριμένη φυλακή αιτήματα: Να εγκρίνονται οι αιτήσεις για άδεια, οι οποίες σε ποσοστό 97% απορρίπτονται. Να εγκρίνονται οι υφ' όρων απολύσεις και να απομακρυνθεί ο κοινωνικός λειτουργός από τη φυλακή, ο οποίος, ενώ ο θεσμικός του ρόλος είναι να υπερασπίζεται τους κρατούμενους, έχει «περάσει στο αντίπαλο στρατόπεδο», αυτό της καταστολής».

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Ημι-απασχολούμενος Ημι-άνεργος...

* Ένας στους δύο σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη και ένας στους τρεις στην υπόλοιπη χώρα προσλαμβάνεται με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ή εκ περιτροπής

* Οι επιχειρήσεις, αξιοποιώντας το Μνημόνιο, μετατρέπουν και τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερικής

Σε "απασχολήσιμους", όπως το ήθελε άλλοτε το ΠΑΣΟΚ, μετατρέπουν οι επιχειρήσεις όχι μόνο τους νεοπροσλαμβανόμενους, αλλά και εργαζόμενους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Αξιοποιώντας το γράμμα και, κυρίως, το πνεύμα του Μνημονίου που έχει ασπασθεί και προσπαθεί να εμφυσήσει στην αγορά εργασίας η κυβέρνηση, οι επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει στη "μεταρρύθμιση" των εργασιακών σχέσεων πριν αυτό γίνει νόμος του κράτους.

Σύμφωνα με έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου, μία στις τρεις συμβάσεις εργασίας ήταν μερικής (64.755) απασχόλησης ή εκ περιτροπής (15.831). Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50%. Επίσης, το ίδιο διάστημα, 4.768 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής και 1.324 σε εκ περιτροπής εργασίας, ορισμένες εκ των οποίων με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Νεκρός με 16 σφαίρες ο δημοσιογράφος Π. Γκιόλιας

Θύμα τρομοκρατικής επίθεσης, ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας έπεσε νεκρός χθες τα ξημερώματα έξω από το σπίτι του από σφαίρες τρομοκρατών. Ο Σωκράτης Γκιόλιας, επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, φερόταν να διαχειρίζεται τα τελευταία χρόνια το ενημερωτικό blog "troktiko", το οποίο πολλές φορές είχε προχωρήσει σε σημαντικές αποκαλύψεις που είχαν ενοχλήσει, αλλά και είχε κατηγορηθεί για ρεπορτάζ που υπέκρυπταν σκοπιμότητες.

Η δολοφονία του δημοσιογράφου έχει αναστατώσει την κοινή γνώμη και έχει συγκλονίσει τον δημοσιογραφικό κόσμο. Είναι η πρώτη φορά στη νεώτερη ιστορία που δημοσιογράφος πέφτει νεκρός από πυρά τρομοκρατικής οργάνωσης. Δημοσιογραφικές οργανώσεις και πολιτικός κόσμος καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους τη δολοφονία, η οποία, σύμφωνα με τη συγκριτική βαλλιστική έρευνα των εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., αποδίδεται στην οργάνωση "Σέχτα Επαναστατών".

Το χτύπημα μπέρδεψε αρχικά την Αστυνομία, η οποία υπέθεσε ότι ο Σωκράτης Γκιόλιας δεν μπορεί να είναι θύμα τρομοκρατικής επίθεσης, καθώς δεν ταιριάζει στο προφίλ του "μεγαλο-δημοσιογράφου" που περιγράφουν στις προκηρύξεις τους οι τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι έρευνες έτσι στράφηκαν προς το οργανωμένο έγκλημα ή σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Ωστόσο, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της συγκριτικής βαλλιστικής εξέτασης των 16 καλύκων που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος, η έρευνα πήρε νέα τροπή, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι σφαίρες προήλθαν από δύο πιστόλια διαμετρήματος 9 mm parabellum που είχαν χρησιμοποιηθεί σε χτυπήματα για τα οποία την ευθύνη είχε αναλάβει η "Σέχτα Επαναστατών".



Τα όπλα "έδειξαν" τη Σέχτα



Συγκεκριμένα, οι 13 σφαίρες πυροδοτήθηκαν από το όπλο που είχε χρησιμοποιήθεί στη δολοφονία του υπαρχιφύλακα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Νεκτάριου Σάββα, στις 17 Ιουνίου 2009, στα Πατήσια, που ήταν και το πιο πρόσφατο χτύπημα της οργάνωσης. Οι υπόλοιπες τρεις έχουν πυροδοτηθεί από το 9άρι πιστόλι -διαφορετικό από το προηγούμενο- το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί και αυτό στην ίδια δολοφονία, καθώς και στις ένοπλες επιθέσεις κατά του Αστυνομικού Τμήματος Κορυδαλλού, στις 3 Φεβρουαρίου του 2009 και κατά του τηλεοπτικού σταθμού Αlter στις 17 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους.

Επίσης, οι κάλυκες από το συγκεκριμένο πιστόλι ταυτίζονται με κάλυκα, που είχε βρεθεί επάνω στο μνήμα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μία μέρα μετά την επίθεση στο Α.Τ. Κορυδαλλού, μαζί με την προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης για τη συγκεκριμένη ενέργεια.


Το χρονικό της δολοφονικής επίθεσης



Ο Σωκράτης Γκιόλιας έπεσε νεκρός από 16 σφαίρες που δέχθηκε χθες στις 5:25 το πρωί, έξω από το σπίτι του, στην οδό Δαιδάλου 21 στην Ηλιούπολη.
Όπως έγινε γνωστό, ένας από τους δράστες χτύπησε το κουδούνι του δημοσιογράφου και του είπε ότι κάποιος προσπαθεί να κλέψει το αυτοκίνητό του.

Όταν όμως ο άτυχος 37χρονος κατέβηκε στην είσοδο οι δράστες τον γάζωσαν με τα δύο πιστόλια και διέφυγαν αρχικά, σύμφωνα με πληροφορίες, με τα πόδια και στη συνέχεια με Ι.Χ. αυτοκίνητο.

Το αυτοκίνητο, ένα Honda Civic που είχε κλαπεί προχθές από τον Άλιμο, βρέθηκε καμένο λίγο αργότερα στη συμβολή των οδών Βουλιαγμένης και Λεωνιδίου, σε απόσταση περίπου ενάμισι χιλιομέτρου από τον τόπο της δολοφονίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δράστες, που εκτιμάται πως ήταν 2 ή 3, φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα ή κάτι που έμοιαζε και πως ήταν ομοιόμορφα ντυμένοι. Η ώρα και ο τρόπος που διάλεξαν είναι σχεδόν ίδιος με τη δολοφονία του Νεκτάριου Σάββα, υποστηρίζουν αστυνομικές πηγές, μια και τα ξημερώματα επικρατεί απόλυτη ηρεμία, που διευκολύνει τη διαφυγή αλλά και την ανυπαρξία ουσιαστικά μαρτύρων. Το ενδιαφέρον της Αντιτρομοκρατικής στρέφεται στις καταθέσεις των αυτήκοων μαρτύρων γειτόνων για ύποπτες κινήσεις αγνώστων τις προηγούμενες ημέρες και στις εργαστηριακές εξετάσεις των ευρημάτων από τον τόπο της δολοφονίας.

Ο Σωκράτης Γκιόλιας γεννήθηκε στη Γερμανία το 1973. Στη δημοσιογραφία μπήκε 19 χρόνων ξεκινώντας από την εκπομπή "Κίτρινος Τύπος" του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, ενώ στη συνέχεια αναλαμβάνει την αρχισυνταξία και της εκπομπής "Ζούγκλα". Έρχεται σε ανοιχτή ρήξη με τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο και από το 2008 εκτελεί χρέη συμβούλου επικοινωνίας του Δημήτρη Κοντομηνά. Ένα χρόνο αργότερα, ανέλαβε γενικός διευθυντής στον ραδιοφωνικό σταθμό "Θέμα 9,89". Είχε ένα παιδί και η σύζυγός του κυοφορεί.



Καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο



Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε τη δολοφονία του Σ. Γκιόλια, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΟΑΣΕ.

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, καταδίκασε "απερίφραστα την άνανδρη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου" και σημείωσε πως "πιστεύουμε ότι οι δολοφόνοι θα παραπεμφθούν άμεσα στη Δικαιοσύνη και θα τιμωρηθούν."

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Ν. Δένδιας, με ανακοίνωσή του συλλυπήθηκε με δήλωσή του την οικογένεια και κάλεσε την κυβέρνηση να "σοβαρευτεί και να αντιληφθεί ότι με διαστρέβλωση της πραγματικότητας, με πρόωρες 'θριαμβολογίες' και με την άσκηση δημοσίων σχέσεων δεν αντιμετωπίζεται η τρομοκρατία."

Για «γκανγκστερικού τύπου δολοφονία», που «προκαλεί σοκ στον δημοσιογραφικό κόσμο αλλά και γενικότερα», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος. «Η εξιχνίαση των αιτιών της δολοφονίας του άτυχου δημοσιογράφου αποτελεί καθήκον των διωκτικών αρχών» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Καταδικάζουμε τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Οι δολοφόνοι πρέπει να βρεθούν» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Για χτύπημα στην ελεύθερη δημοσιογραφία μίλησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα», ενώ οι Οικολόγοι - Πράσινοι τόνισαν πως η δολοφονία του Σ. Γκιόλια "εγείρει για ακόμη μία φορά τον έντονο προβληματισμό μας για την έκρηξη της τρομοκρατικής βίας στη χώρα μας. Η δολοφονία ενός δημοσιογράφου είναι πάντα πλήγμα στην ελευθερία του λόγου και στη Δημοκρατία."

Την ανάγκη να αποδοθούν ευθύνες για «αυτό το στυγερό έγκλημα» τονίζει η Δημοκρατική Αριστερά, υπογραμμίζοντας ότι «η αποτρόπαιη δολοφονία του Σ. Γκιόλια προκαλεί την κοινή γνώμη για την εικόνα του δημόσιου βίου της χώρας».


ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ



Με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ εκφράζει την θλίψη της και καλεί τις αρχές να διαλευκάνουν το έγκλημα. Δηλώνει ότι "οι δημοσιογράφοι δεν πτοούνται από δολοφονίες, τραυματισμούς και απειλές και επισημαίνει ότι θα προασπίσει την ελευθερία του Τύπου και την ανεμπόδιστη εργασία των δημοσιογράφων απέναντι σε κάθε πίεση και απειλή, πολύ περισσότερο απέναντι σε μαφιόζικες πρακτικές και εγκληματικά σχέδια".

Από την πλευρά της, η ΠΟΕΣΥ σημειώνει ότι "ο τρόπος της δολοφονίας του παραπέμπει στις πιο άγριες μεθόδους που έχει βιώσει η ελληνική κοινωνία και καθιστά επιτακτική την άμεση και δραστική παρέμβαση των αρχών, προς πάσα κατεύθυνση, για την εξιχνίαση του εγκλήματος και την τιμωρία των υπευθύνων. Το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ συλλυπείται την οικογένεια του συναδέλφου Σωκράτη Γκιόλια και δηλώνει ότι είναι δίπλα της".

Η κηδεία του Σωκράτη Γκιόλια θα γίνει αύριο στις 16.30 από τον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στην Ηλιούπολη.



Συγκλονισμένοι όλοι στον στίβο



H είδηση της δολοφονίας του Σωκράτη Γκιόλια συντάραξε τον κόσμο του ελληνικού στίβου. Ο Γκιόλιας ήταν αθλητής του βάδην στην ηλικία των εφήβων, με συμμετοχή στην εθνική ομάδα, αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός τον έκανε να εγκαταλείψει πρόωρα τον αθλητισμό και να ασχοληθεί με την αθλητική δημοσιογραφία, ξεκινώντας ως "βοηθός" στο ρεπορτάζ του στίβου, το 1992, στην "Ώρα για σπορ". Ανεξάρτητα από τη συνεργασία του με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, πάντοτε ασχολιόταν παράλληλα και με το ρεπορτάζ του στίβου, αλλάζοντας συχνά αθλητικές εφημερίδες ("Αθλητική", "Goalnews", "Sportime"), ενώ τα τελευταία χρόνια είχε μόνιμη συνεργασία με τον "Πρωταθλητή".

Χθες ο ΣΕΓΑΣ εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα: "Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ στο άκουσμα της άγριας δολοφονίας του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια εκφράζει την βαθύτατη οδύνη όλων των μελών του, αλλά και της οικογένειας του Στίβου, και απευθύνει τα πιο ειλικρινή και θερμά του συλλυπητήρια προς την οικογένειά του. Επίσης αποφάσισε να καταθέσει στεφάνι στην κηδεία του, στην οποία θα παραστεί αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας με επικεφαλής τον πρόεδρο".

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σε κίνδυνο λόγω έλλειψης χρηματοδότησης το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου στον Έβρο

Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής - Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Με άμεση αναστολή της λειτουργίας απειλείται ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για τα έτη 2009 και 2010.

Ο Φορέας αδυνατεί να καλύψει τις στοιχειώδεις λειτουργικές του ανάγκες και ήδη οι 3 από τους 4 εργαζόμενούς του βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας καθώς δεν έχουν καταβληθεί οι μισθοί τους για εννιά μήνες. Ταυτόχρονα δεν έχει προχωρήσει κανένα προγραμματισμένο έργο και εκκρεμούν οι πληρωμές προμηθευτών και εργολάβων, οι ασφαλιστικές εισφορές του προσωπικού, ενώ ο Φορέας αδυνατεί να καλύψει και άλλες βασικές λειτουργικές του δαπάνες όπως πάγια έξοδα (ΔΕΗ, ΟΤΕ, φορολογικές εισφορές, κλπ.). Επιπροσθέτως, σημαντικός παραμένει ο κίνδυνος καταστροφής από ενδεχόμενη πυρκαγιά λόγω της αδυναμίας του Φορέα να ανταποκριθεί, σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες, στις ανάγκες προστασίας του δάσους.

Επειδή η λειτουργία του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου είναι η βάση της οικοτουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή του Έβρου.

Επειδή η παύση της χρηματοδότησης του Φορέα εγκυμονεί τον κίνδυνο υποβάθμισης ή ακόμη και καταστροφής ενός πολύ σημαντικού δασικού οικοσυστήματος της χώρας μας

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί

1. Ποια μέτρα θα λάβουν άμεσα για την επίλυση του προβλήματος χρηματοδότησης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, ώστε με την ολοκληρωμένη λειτουργία του να διασφαλίσει την προστασία των φυσικών χαρακτηριστικών του Εθνικού Πάρκου;

2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Τάσος Κουράκης

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Σειρά δράσεων αποφάσισε η ΚΠΕ του Συνασπισμού

"Πρέπει να ξεπεράσουμε τα τραύματα και να προχωρήσουμε μπροστά", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας

Την αποτίμηση της παρελθούσας περιόδου συζήτησε η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) του ΣΥΝ, που συνεδρίασε χθες και σήμερα στην Αθήνα. Παράλληλα, χάραξε το σχέδιο δράσης, που θα ακολουθήσει το κόμμα έως τον Νοέμβριο. Αιχμή του δόρατος του ΣΥΝ για το άμεσο μέλλον θα αποτελέσουν οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (περιφερειακές και δημοτικές), στις οποίες, στόχος είναι να αναδειχθεί η δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην κυβερνητική πολιτική με τη στήριξη προσώπων, που εναντιώθηκαν στο Μνημόνιο.Επιπλέον, αποφασίστηκε στο επόμενο διάστημα να γίνουν ενέργειες, ώστε «να αναδειχθεί ο ενωτικός ρόλος, που επιθυμεί να διαδραματίσει το κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ στην ευρύτερη Αριστερά».Η ΚΠΕ αποφάσισε, επίσης, την οργάνωση συγκέντρωσης και πορείας διαμαρτυρίας, την περίοδο της ΔΕΘ, ώστε «να γίνει αισθητή η αντίδραση των πολιτών ενάντια στην κυβερνητική πολιτική» και ταυτόχρονα θα ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία για τη διοργάνωση και τη συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή απεργία της 29ης Σεπτεμβρίου.Τέλος, τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν σειρά δράσεων, για την αντιμετώπιση κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Νέο ξεκίνημα
Στην εναρκτήρια ομιλία του, χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι αν και οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τη δυσαρέσκεια αυτή δεν την πιστώνεται η αριστερά. Είπε, ακόμη, ότι η εφαρμογή του μνημονίου δεν τελείωσε με το ασφαλιστικό, επισημαίνοντας ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και το μνημόνιο κρέμονται από μία κλωστή και χρειάζεται ένα ισχυρό κίνημα για να ανατρέψει την κατάσταση.Αναφερόμενος στην πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, είπε ότι αν συμβεί, θα πρόκειται για ένα έγκλημα απέναντι στο δημόσιο πλούτο και συμφέρον.Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το δημόσιο έχει κηρύξει μια άτυπη στάση πληρωμών με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί τίποτα. Ενώ, τόνισε ότι στον εργασιακό τομέα οδηγούμαστε στο καθεστώς που επικρατούσε στα τέλη του 19ου αιώνα.Για τη συμφωνία μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτών είπε ότι από τη νέα συλλογική σύμβαση οι εργαζόμενοι δεν κερδίζουν τίποτα, τονίζοντας ότι "οι εργαζόμενοι δέχονται μια επίθεση σε όλα τα μέτωπα και είναι στο χέρι τους να την ανατρέψουν".Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είπε ότι σε αυτές πρέπει να εκφραστεί η αντίθεση πολιτών απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να στηρίξουν εκείνους τους συνδυασμούς που προωθούν την αριστερή ριζοσπαστική αντίληψη για την αυτοδιοίκηση, ενώ τόνισε ότι τα σχήματα που θα υποστηριχθούν σε περιφερειακό επίπεδο πρέπει να ανακοινωθούν έως τα τέλη Αυγούστου.Αναφερόμενος στα προβλήματα στον ΣΥΝ και στο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι "περνάμε περίοδο ανασυγκρότησης στο κόμμα και το συμμαχικό σχήμα. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα τραύματα και να προχωρήσουμε μπροστά". Απαίτηση του κόσμου, είπε, είναι "ένα νέο ξεκίνημα" και αυτό τόνισε είναι ευθύνη όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν στο εγχείρημα.Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι άμεσα πρέπει να συγκροτηθεί ένα ευρύ μέτωπο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και το μνημόνιο, να μετατραπούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοψήφισμα ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα και να επιδιωχθεί η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων της αριστεράς.

Ζανόν, Αργεντινή: Ένα πείραμα αυτοδιαχείρισης




«Στη Ζανόν ο ‘βασιλιάς είναι γυμνός’. Γίνεται φανερό ότι τα εργοστάσια χωρίς αφεντικά μπορούν λειτουργήσουν, χωρίς τους εργάτες, όμως, όχι. Ό,τι κάναμε στη Ζανόν, αν το είχαμε κάνει στη Φορντ, στο πετρέλαιο, στις μεγάλες εταιρείες, θα είχαμε χτίσει μια άλλη κοινωνία, διαφορετική, βασισμένη στις ανάγκες του κόσμου και όχι στα κέρδη κάποιων λίγων. Αυτή είναι η ιδέα που προσπαθούμε να διαδώσουμε, που τυχαίνει να είναι ανατρεπτική».

Αυτό είναι το μήνυμα των εργαζομένων στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο κεραμικών πλακιδίων στο Νεουκέν της Αργεντινής, χίλια χιλιόμετρα νότια του Μπουένος Άιρες. Ο Χόρχε Λουίς, εργαζόμενος στο FaSinPat (πρώην Ζανόν), μιλάει στην «Αυγή» και μας εξηγεί πώς πήραν το εργοστάσιο στα χέρια τους

Κυβερνητική αναδίπλωση για Πειραιώς μετά τη θύελλα




* Πρόταση της ΑΤΕ για συγχώνευσή της με Ταμιευτήριο, Ταμείο Παρακαταθηκών και Τράπεζα Αττικής

* Αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τη μεθοδευόμενη ιδιωτικοποίηση Αγροτικής Τράπεζας και Ταμιευτηρίου

* Αλ. Τσίπρας: Η Πειραιώς "εξαγοράζει τη συμμετοχή του Δημοσίου στον τραπεζικό τομέα με χρήματα του ίδιου του κράτους"

Οι αντιδράσεις των εργαζομένων, της αριστεράς και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά, πρωτίστως, η μερική αποσαφήνιση του περιεχομένου της πρότασης, ανάγκασαν την κυβέρνηση να επιβραδύνει, αν όχι να αναστείλει, τα σχέδια για την παράδοση δύο δημόσιων τραπεζικών ιδρυμάτων στον ιδιωτικό τομέα.

Ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε και χθες να τοποθετηθεί συγκεκριμένα για τη στάση της κυβέρνησης έναντι της πρότασης Σάλλα, αλλά συναντήθηκε με τους διοικητές της Αγροτικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Πανταλάκη και Προβόπουλο, οι οποίοι αμέσως ή εμμέσως απέρριψαν την πρόταση. Ο πρώτος επανέφερε πρόταση για συγχώνευση της ΑΤΕ με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Τράπεζα Αττικής, ενώ ο δεύτερος τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων, αλλά μόνο όσων γίνονται με "φιλικό" τρόπο.

Επίσης, βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ απορρίπτουν την πρόταση της Πειραιώς επικαλούμενοι τις "δεσμεύσεις" του κόμματος περί "ισχυρού δημόσιου τραπεζικού τομέα", ενώ οι εργαζόμενοι σε Τ.Τ. και ΑΤΕ δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν την "κρατικοποίηση ιδιωτικών ζημιών". Ανάλογη ήταν και η επισήμανση του Αλ. Τσίπρα στην ΚΠΕ του ΣΥΝ: "Το χειρότερο είναι ότι η κίνηση αυτή γίνεται με κρατικό χρήμα".

Φυλακές: Παλεύοντας για το δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη


Αποχή συσσιτίου έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα οι κρατούμενοι-φορείς του AIDS στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος», οι οποίοι ζουν στον ίδιο χώρο με φυματικούς κρατούμενους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν 4 κρούσματα φυματίωσης στην πτέρυγα τους. Τη σκυτάλη θα πάρουν τη Δευτέρα και οι υπόλοιποι κρατούμενοι του νοσοκομείου, άνθρωποι με ακρωτηριασμένα μέλη, βαριά ασθενείς και φυματικοί. Τον ίδιο δρόμο διάλεξαν και οι κρατούμενοι στις φυλακές Τρικάλων οι οποίοι απέχουν από το συσσίτιο εδώ και 2 βδομάδες, με βασικό αίτημα να σταματήσει η αυθαιρεσία που αφορά τη χορήγηση αδειών.

Η κ. Ιωάννα Δρόσου που συμμετέχει στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, περιγράφοντας στο tvxs.gr τις συνθήκες κράτησης στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, δήλωσε: «Δεν υπάρχουν γιατροί 24 ώρες το 24ωρο, δεν υπάρχει στελέχωση ούτε ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ούτε ιατρικών μηχανημάτων που χρειάζονται οι ασθενείς, ορισμένοι από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση και άλλοι ετοιμοθάνατοι». Σοβαρή έλλειψη υπάρχει και σε νοσοκόμες αφού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κ. Δρόσου, «έχουμε φτάσει σε σημείο οι λιγότερο άρρωστοι κρατούμενοι να φροντίζουν τους περισσότερο βαριά ασθενείς». Αναφερόμενη και στις γενικότερες συνθήκες κράτησης η κ. Δρόσου τονίζει: «Το προαύλιο είναι μικρό στον Κορυδαλλό, οι κρατούμενοι προαυλίζονται 5-6 φορές την εβδομάδα από μια ώρα μόνο. Οι φορείς του HIV προαυλίζονται για λίγο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, 2 ή 3 ώρες και τρέφονται λίγο καλύτερα από τους υπόλοιπους κρατούμενους-ασθενείς εξαιτίας της ειδικής διατροφής που προβλέπει η θεραπεία τους. Σε γενικές γραμμές όμως, το φαγητό είναι κακό. Το χειρότερο όμως είναι ότι στους φορείς του AIDS κόβουν τη θεραπεία γιατί δεν υπάρχουν φάρμακα με αποτέλεσμα να χάνετε η όποια πρόοδος έχει γίνει μέχρι στιγμής και ο ασθενής να αρχίζει πάλι από την αρχή».

Το πρόβλημα όμως, που πυροδότησε την ενέργεια αυτή των κρατούμενων-φορέων στον Κορυδαλλό είναι ότι τους έβαλαν μαζί με τους φυματικούς, με αποτέλεσμα 4 φορείς να πάσχουν τώρα και από φυματίωση. Όσον αφορά τους υπόλοιπους ασθενείς που θα προχωρήσουν στην αποχή συσσιτίου τη Δευτέρα, η κ. Δρόσου μας ανέφερε ότι για τα άτομα με ακρωτηριασμένα μέλη δεν υπάρχουν καροτσάκια. «Πριν από τρία χρόνια, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων είχε καταφέρει να αγοράσει 4 καινούργια καροτσάκια τα οποία όμως, δεν έγιναν δεκτά, γιατί δε μπορούσε η φυλακή να τα δικαιολογήσει στην εφορία».

Τα αιτήματα των κρατουμένων αφορούν τόσο τις σκληρές συνθήκες κράτησης στις φυλακές όσο και τις σοβαρές ελλείψεις ιατρικής μέριμνας που μαρτυρούν ταυτόχρονα και την έλλειψη ανθρωπιάς από μέρους του συστήματος και της κοινωνίας. «Πάγιο αίτημα των κρατουμένων είναι να υπάγεται το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παρά το γεγονός ότι, μετά την απεργία πείνας των κρατουμένων, πριν δύο χρόνια, πέρασε με νομοσχέδιο το νοσοκομείο να υπάγεται στο ΕΣΥ, στην πραγματικότητα αυτό δεν έχει ισχύσει ακόμα». Ανάμεσα στα αιτήματα για περισσότερο ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού, οι κρατούμενοι ζητούν να τους γίνει αναγνώριση πλασματικών χρόνων. «Επειδή είναι ασθενείς δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μεροκάματα μέσα στη φυλακή. Μια μέρα εργασίας αντιστοιχεί σε 2 μέρες φυλάκισης. Ως αποτέλεσμα έχουμε τους κρατούμενους να μην μπορούν να μειώσουν το χρόνο αποφυλάκισής τους λόγω της ασθένειάς τους», διευκρινίζει η κ. Δρόσου και προσθέτει πως «αν τα αιτήματα δεν ικανοποιηθούν, οι κρατούμενοι θα προχωρήσουν σε απεργία πείνας, κάτι που είναι ότι χειρότερο για έναν νεκρό μήνα, όπως ο Αύγουστος».

Πριν από ένα μήνα είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση στο υπουργείο και η απάντηση που πήραν ήταν θετική ως προς τη διευθέτηση του θέματος. «Βέβαια,η λύση που μάλλον θα προωθήσει το Υπουργείο προβλέπει την τοποθέτηση γιατρών αντιρρησιών συνείδησης, ώστε να εκτίσουν τη θητεία τους στις φυλακές και να μην προσλάβουν άλλους γιατρούς. Κάτι τέτοιο σαφώς και δεν αποτελεί ριζική επίλυση του ζητήματος», τονίζει η κ. Δρόσου.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων καλεί σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της (Ακαδημίας 62, 5ος όροφος), την Τρίτη 20 Ιουλίου στις 12 το μεσημέρι, όπου θα γίνει ενημέρωση για τις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων του νοσοκομείου και για τα αιτήματά τους. Ο κ. Λάμπρου, που συμμετέχει επίσης στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, μας ενημέρωσε ότι στη συνέντευξη τύπου θα μιλήσει ένας πρόσφατα αποφυλακιστέος φορέας του AIDS, που νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Κορυδαλλού, για να κάνει μια ζωντανή παρουσίαση των συνθηκών μέσα από την εμπειρία του.

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Ομολογία Σαραλιώτη για συνεννόηση με Κορκονέα

Έπειτα από συνομιλία του στη ΓΑΔΑ με τον Επαμεινώνδα Κορκονέα, μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, προέκυψε ο ισχυρισμός του Βασίλη Σαραλιώτη ότι ο πρώτος πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό.

Ο συγκατηγορούμενος για τη δολοφονία του άτυχου μαθητή, ομολόγησε ότι συνεννοήθηκε με τον βασικό κατηγορούμενο να ισχυριστεί ότι ο Επ. Κορκονέας πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό, μετά από συνομιλία μαζί του. Το τελευταίο προέκυψε κατά την εξέταση του Βασίλη Σαραλιώτη από τον εισαγγελέα Χαράλαμπο Λακαφώση στο Μεικτό Ορκωτό Άμφισσας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», η πρόεδρος του δικαστηρίου αντέδρασε έντονα στο άκουσμα της ομολογίας, υπογραμμίζοντας: «Χθες είπατε ότι δεν είχατε μιλήσει καθόλου και ότι μετά στη ΓΑΔΑ σας κρατούσαν χωριστά. Σήμερα όμως μας λέτε πως αυτός σας ενημέρωσε;».

«Ε ναι, μιλήσαμε κάποια στιγμή στη ΓΑΔΑ» ήταν η απάντηση του Β. Σαραλιώτη.

«Έχετε αναρωτηθεί κύριε γιατί σας λένε ζευγάρι; Δεν ήταν αυτός ένας πολύ επιβαρυντικός παράγοντας για το τραγικό αποτέλεσμα που είχε η βάρδιά σας;» τον ρώτησε ένορκος, για να μην λάβει καμία απάντηση από τον κατηγορούμενο.

Ακολουθεί η εξέταση του Β. Σαραλιώτη από την πολιτική αγωγή.

Χθες, Τετάρτη, ο ειδικός φρουρός δήλωσε αθώος ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν έχει ευθύνη για ό,τι συνέβη.

Ο Β. Σαραλιώτης κατηγορείται για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.

Τσίπρας: Από μία κλωστή κρέμονται κυβέρνηση και μνημόνιο

«Από μία κλωστή» δήλωσε ότι κρέμονται κυβέρνηση και μνημόνιο, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλί του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, η οποία συνεδριάζει την Παρασκευή και το Σάββατο για την δημιουργία ενός σχεδίου δράσης του κόμματος έως τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο Αλέης Τσίπρας έκανε λόγο για «εμπαιγμό» από τις αποφάσεις για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ αναφερόμενος στην πρόταση της Τράπεζας της Πειραιώς για εξαγορά της ΑΤΕ και του Τ.Τ τόνισε ότι «εξαγοράζει τη συμμετοχή του δημοσίου στον τραπεζικό τομέα με χρήματα του ίδιου του κράτους». «Πρόκειται για ένα έγκλημα απέναντι στο δημόσιο πλούτο και συμφέρον», είπε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το δημόσιο έχει κηρύξει μία άτυπη στάση πληρωμών με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί τίποτα.

Αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές επισήμανε ότι σε αυτές πρέπει να εκφραστεί η αντίθεση πολιτών απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα. «ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να στηρίξουν εκείνους τους συνδυασμούς που προωθούν την αριστερή ριζοσπαστική αντίληψη για την αυτοδιοίκηση», δήλωσε και σημείωσε ότι τα σχήματα που θα υποστηριχθούν σε περιφερειακό επίπεδο πρέπει να ανακοινωθούν έως τα τέλη Αυγούστου.

Σχετικά με τα εσωτερικά του κόμματος δήλωσε ότι «περνάμε περίοδο ανασυγκρότησης στο κόμμα και το συμμαχικό σχήμα. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα τραύματα και να προχωρήσουμε μπροστά».

Απεμπλοκή από το μνημόνιο ζητούν οι πολίτες


Αρνητική στάση διατηρεί η πλειοψηφία των πολιτών απέναντι στο Μνημόνιο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προκύπτει σε έρευνα της εταιρείας VPRC, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Αξία». Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 43% των Ελλήνων επιθυμεί απεμπλοκή από το Μνημόνιο, ενώ μόλις το 34% των πολιτών πιστεύει πως η χώρα πρέπει να τηρήσει τους όρους του Μνημονίου. Στη σχετική ερώτηση, ένα 10% δήλωσε ανενημέρωτο για το Μνημόνιο και για τους όρους του.

Τη μεγαλύτερη αντίθεση στο Μνημόνιο εκφράζουν οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, σε ποσοστό 76%. Ακολουθούν οι ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ (66%) και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (55%). Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακριβώς οι μισοί από τους ψηφοφόρους του που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι θέλουν απεμπλοκή απ’ το Μνημόνιο, ενώ το 35% ανέφερε πως επιθυμεί την τήρησή του. Στο ΠΑΣΟΚ, τα αποτελέσματα είναι ακριβώς αντίστροφα: το 35% δηλώνει κατά του Μνημονίου, ενώ μόλις οι μισοί από τους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος θέλουν η χώρα να τηρήσει το Μνημόνιο.

Η έρευνα της VPRC προσφέρει και εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Όπως σημειώνει, εάν οι εκλογές γίνονταν την προσεχή Κυριακή, θα προέκυπτε εξακομματική Βουλή και θα έκλεινε η ψαλίδα μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με 35,5% και ακολουθεί η ΝΔ 29,5%. Το ΚΚΕ αναδεικνύεται τρίτο κόμμα με 12,5%. Το ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να ξεπερνά το ΛΑΟΣ στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, με τα ποσοστα τους να κυμαίνονται στο 5,5% και το 5% αντιστοίχως. Οι Οικολόγοι Πράσινοι μπαίνουν στη Βουλή με 4%, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά συγκεντρώνει τις ψήφους του 2% των πολιτών. Τα λοιπά κόμματα φέρεται να προτιμά το 6% των ερωτηθέντων.
\
Κατά τα άλλα συμπεράσματα της έρευνας, έξι στους δέκα πολίτες φέρεται να πιστεύουν ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση και ένας στους δύο αναφέρει ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η φτώχεια και οι χαμηλοί ρυθμοί.

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΝ σχετικά με την προωθούμενη εξαγορά του μεριδίου του δημοσίου στην ΑΤΕ από την τράπεζα Πειραιώς

Η προωθούμενη εξαγορά του 77,35% της Αγροτικής Τράπεζας από την τράπεζα Πειραιώς, με τις ευλογίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι μόνο η θυσία μιας από τις τελευταίες δημόσιες τράπεζες στο βωμό της διασφάλισης της κερδοφορίας του ληστρικού τραπεζικού κεφαλαίου. Ανατινάζει το ίδιο το μέλλον της αγροτικής οικονομίας στη χώρα.

Στη σημερινή περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης εκατοντάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα αγροτικά νοικοκυριά παραδίδονται αλυσοδεμένα στην ασυδοσία του τραπεζικού κεφαλαίου.

Η συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της διακίνησης αγροτικών προϊόντων σε ελάχιστα χέρια και ο απόλυτος έλεγχος της αγροτικής οικονομίας από τα τραπεζικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, είναι το πολιτικό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ που αποκαλύπτεται περίτρανα πίσω από τη διάτρητη εξαγγελία του «αγρότη στο επίκεντρο της πράσινης ανάπτυξης»

Μήπως το χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου της ΑΤΕ είχε δρομολογηθεί με την μετακίνηση του πρώην στελέχους της Τράπεζας Πειραιώς κ. Παντελάκη στη θέση του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας;

Ο «γάμος» της ΑΤΕ με το τραπεζικό κεφάλαιο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας χτες, έχει κιόλας αποδώσει καρπούς. Για την ακρίβεια τερατογενέσεις. Οι δρομολογημένες «πράσινες» μπίζνες με την αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, η κερδοσκοπία με ενέχυρο τις αγροτικές ενισχύσεις, η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση και των τελευταίων συνεταιριστικών επιχειρήσεων, είναι μερικά μόνο από τα δείγματα της πιο άγριας καπιταλιστικής επιδρομής που συντελείται σε βάρος των αγροτών και της αγροτικής ανάπτυξης της χώρας.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας του αγροτικού κινήματος για να μη μπει η οριστική ταφόπλακα στην αγροτική παραγωγή και τους μικρομεσαίους αγρότες. Για να ακυρωθεί η αντιαγροτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και να ανοίξει ο δρόμος για την προοδευτική έξοδο από την κρίση, με τη ριζοσπαστική ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας και την ανόρθωση της υπαίθρου.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Συνάντησητου ΣΥΡΙΖΑ,από τους Π. Λαφαζάνη, Β. Μουλόπουλο, Π. Τριγάζη και Π. Πλούμη με τα προεδρεία των ενώσεων των αστυνομικών, λιμενικών,πυροσβεστών

Οι εκπρόσωποι των ενώσεων έθεσαν τα προβλήματα των κλάδων τους, τα οποία ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους και τους ένστολους, έχουν διογκωθεί. Μίλησαν για την προσπάθεια της κυβέρνησης να απαξιώσει το έργο των ενστόλων. Η απάντηση σ’ αυτήν την απαξίωση είναι η προσπάθεια των Ομοσπονδιών να δώσουν τέλος στις διενέξεις με την κοινωνία μέσα από τον εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας και την διαφοροποίηση τους από δραστηριότητες καταστολής των κοινωνικών αγώνων.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, τόνισε ότι η κυβέρνηση με τις ρυθμίσεις που κατέθεσε κατεδαφίζει τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα συνολικά των εργαζομένων και των δημοσίων υπαλλήλων και γυρίζει τη χώρα εργασιακά και ασφαλιστικά πίσω, πάνω από έναν αιώνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί και μέσα και έξω από τη Βουλή για να αποσυρθούν και να ακυρωθούν αυτές οι αντι-ασφαλιστικές ρυθμίσεις και ειδικότερα για να αποσυρθεί το αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ εφ’ όσον δεν γίνει δυνατή η συνολική ακύρωση του κυβερνητικού ασφαλιστικού τερατουργήματος θα υποστηρίξει τα αιτήματα και τις ιδιαίτερες διεκδικήσεις που προβάλλουν οι ένστολοι της χώρας στο πλαίσιο της ιδιαιτερότητας του ρόλου και του επαγγέλματός τους.

Ρεκόρ εισιτηρίων στον Αντιρατσιστικό




Ρεκόρ εισιτηρίων -παρά τη χαλαρή στάση απέναντι στους τζαμπατζήδες- σημείωσε το 15ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Η κρίση και το μουντιάλ δεν επηρέασαν καθόλου τους συμμετέχοντες. Ιδιαίτερη χαρά προκάλεσε στους διοργανωτές, αλλά και στους επισκέπτες, η μεγάλη συμμετοχή μεταναστών και κυρίως η διαπίστωση ότι το Αντιρατσιστικό είναι όαση γι' αυτούς, ευκαιρία να αισθανθούν άνετοι και ισότιμοι, χωρίς τον φόβο του αστυφύλακα ή του φασίστα.

Δημοσκοπήσεις: Το Μνημόνιο παρασύρει τους υποστηρικτές του

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόροι εγκαταλείπουν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης της χώρας και των πολιτικών που επιβάλλονται για την αντιμετώπισή της, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Η μπάλα παίρνει και το ΛΑΟΣ, που έχει σπεύσει στο πλευρό του δικομματισμού να διεκδικήσει κάτι από τη δόξα του “εθνικού σωτήρα”.

Στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδίδεται η ευθύνη των άδικων και καθόλου αναγκαίων μέτρων που έχει λάβει για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, καθώς πάνω από το 79% των πολιτών θεωρεί ότι υπήρχαν πιο δίκαιοι και καλύτεροι τρόποι να βγούμε από την κρίση.

Μέρος των απωλειών του δικομματισμού καρπώνονται, παρά τα προβλήματα στην εικόνα τους, τα κόμματα της αριστεράς.

Επανέρχονται δριμύτερα τα σενάρια "ελεγχόμενης πτώχευσης"

Πολλαπλασιάζονται τα σενάρια περί "ελεγχόμενης πτώχευσης" και αυτή τη φορά όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για άλλα μέλη της Ευρωζώνης. Μάλιστα, ανάλογα σχέδια φέρεται να εκπονεί η γερμανική κυβέρνηση, όπως τουλάχιστον αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα του “Spiegel”.

Με βάση το σχετικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών της χώρας ήδη συντάσσουν το προσχέδιο του εγχειρήματος, το οποίο θα προβλέπει “κούρεμα” (“haircut”) στο χρέος των χωρών που θα οδηγηθούν σε αυτή τη λύση και θα αναγκαστούν να παραδώσουν ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας τους όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά τους.

Ας σημειωθεί ότι και στο πρόσφατο παρελθόν ο Γερμανός υπουργός Οικονομιοκών είχε διατυπώσει ανάλογες σκέψεις για να ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των άλλων κρατών - μελών, ενώ δεν αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο να οδηγήσει και σε τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Στο μεταξύ, τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα (αλλά και η Ευρωζώνη στο σύνολό της) θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Josef Ackermann κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Ν. Κορέα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι "θα έρθουν πολλά δύσκολα χρόνια για τις χώρες που ζούσαν δυσανάλογα των δυνατοτήτων τους και χρειάζεται να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους». Επίσης, αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο υποχώρησης των κερδών του χρηματοοικονομικού κλάδου εξαιτίας της πληθώρας των κανονισμών αλλά και της έλλειψης συντονισμού παγκοσμίως σχετικά με τους κανόνες αυτούς. Όπως είπε, «συνολικά όλες αυτές οι αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος που θα έχει περισσότερους κανόνες, θα είναι λιγότερο διεθνές και λιγότερο κερδοφόρο. Αλλά, ελπίζω, πιο σταθερό και ακόμη ανοιχτό και ευέλικτο, ώστε να επιτρέπει στις τράπεζες να υπηρετούν τις ανάγκες των πελατών τους».

Εξάλλου, την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να οδηγηθεί σε έξοδο από την Ευρωζώνη εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Paul Krugman σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα "Il Sole 24 Ore". "Δεν θα με εξέπληττε αν μία ή δύο χώρες υποχρεώνονταν να εγκαταλείψουν το ευρώ", δήλωσε και συμπλήρωσε πως "το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ένα κοινό νόμισμα για μία περιοχή που ποτέ δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια τα οποία χρειάζονται ώστε να είναι μέλος αυτής της ένωσης". Όπως αναφέρει ακόμη, το πρόβλημα επεκτείνεται και σε άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Σε νέα και δύσβατα μονοπάτια τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα

Τον έκτο σταθμό του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ αποτέλεσε για τέσσερις ημέρες το ιστορικό σταυροδρόμι της Δύσης με την Ανατολή, η Κωνσταντινούπολη. Στο μεγαλύτερο οικονομικό, βιομηχανικό και πολιτισμικό κέντρο της γείτονος χώρας, στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010, η διοργάνωση φάνταζε, μετά την αποτυχία του Μάλμε της Σουηδίας, ο καλύτερος τόπος για το νέο ραντεβού των κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων. Αντικρίζοντας κανείς την εντυπωσιακή γέφυρα του Βοσπόρου, η οποία ενώνει το ευρωπαϊκό κομμάτι της πόλης με το ασιατικό, θα έλεγε σίγουρα πως οι διοργανωτές του ΕΚΦ κάτι τέτοιο είχαν κατά νου όταν αποφάσιζαν πως το Φόρουμ πρέπει να ανοίξει τα φτερά του πέρα από τα σύνορα της Ε.Ε. και να αποτελέσει συμβολικά μια γέφυρα ενότητας μεταξύ των κινημάτων της Μέσης Ανατολής και των αντίστοιχων της Δύσης.

29η Σεπτεμβρίου ημέρα πανευρωπαϊκής δράσης, 23 και 24 Νοεμβρίου ραντεβού κινημάτων στο Παρίσι

Οι τέσσερις μέρες της διοργάνωσης έδειξαν πως μπήκε ένα λιθαράκι ελπίδας για το μέλλον των κοινωνικών αγώνων στην Τουρκία, ωστόσο χρειάζεται ακόμη πολύς δρόμος και δουλειά για να συνδεθούν και να αναπτυχθούν από κοινού τα κινήματα της Δύσης και της Ανατολής. Πέρα από αυτά, στη διοργάνωση φάνηκαν και οι αντοχές του ΕΚΦ, το οποίο, εν μέσω της οικονομικής κρίσης και της άγριας επίθεσης που ξεδιπλώνουν εναντίον του κόσμου της εργασίας οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.



Η χώρα σε αναβρασμό και αναζήτηση ταυτότητας

Στην Κωνσταντινούπολη, επίσης, σε μια από τις πολυπληθέστερες πόλεις του κόσμου, η οποία ξεπερνά τα 17 εκατομμύρια κατοίκους, χτυπάει και η καρδιά της σύγχρονης Τουρκίας. Τόπος συνύπαρξης -πολλές φορές δύσκολος και σκληρός- διαφορετικών πολιτισμών και φυλών, σημείο οξύτατων ταξικών αντιθέσεων, η πόλη και η χώρα εισέρχονται δυναμικά στη νέα δεκαετία αναζητώντας παράλληλα τη σύγχρονη ταυτότητά τους - χωρίς ωστόσο να θέλουν να αφήσουν πλέον τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα πίσω. Μετά την αποχώρηση από την επιτήρηση του ΔΝΤ και τον Ερντογάν στο τιμόνι της, η Τουρκία βρίσκεται σε φάση αναβρασμού με τα τελευταία γεγονότα - συνεχείς επιθέσεις του τουρκικού στρατού εναντίον κουρδικών δυνάμεων στα σύνορα της χώρας, το θέμα με την αναθεώρηση του συντάγματος, η όξυνση στις σχέσεις Ερντογάν-αντιπολίτευσης και η κόντρα ανάμεσα σε Τουρκία-Ισραήλ κυριαρχούν στα ΜΜΕ. Πολλοί όμως είναι εκείνοι που υπογραμμίζουν ότι η χώρα βρίσκεται ταυτόχρονα σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα φάση, καθώς έχουν ανοίξει ζητήματα που ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν ανοίξει στην πολύπαθη περιοχή. Τα σχέδια στρατιωτικού πραξικοπήματος που είδαν το φως της δημοσιότητας, η εξωτερική πολιτική και οι συμμαχίες της Τουρκίας, η θέση της γυναίκας, οι θρησκευτικές ελευθερίες, το Κουρδικό κ.λπ., είναι μερικά από τα θέματα που ανοίγουν δειλά-δειλά και αναζητούν λύσεις.

Στην πόλη που ποτέ δεν κοιμάται, που δεσπόζουν παντού οι σημαίες με το μισοφέγγαρο και η μορφή του Κεμάλ Ατατούρκ, η κεντρική Ιστικλάρ -κάτι σαν τη δική μας Ερμού- σφύζει από ζωή και δίνει την εικόνα μιας δυτικοευρωπαϊκής πόλης. Οι ακτές του Βοσπόρου έχουν μετατραπεί σε χώρους συνάντησης των νεόπλουτων και οικοδόμησης πολυτελών σπιτιών, ενώ διαφορετική είναι η εικόνα στα βαθύτερα της πόλης. Πολυκατοικίες παλιές και φθαρμένες φιλοξενούν το σύγχρονο προλεταριάτο, δρόμοι γεμάτοι οσμές και συνωστισμός παντού συνθέτουν την εικόνα της αντιφατικής πόλης.



Το Φόρουμ στην Τουρκία αλλά χωρίς… Τούρκους

Στο κέντρο της μεγαλούπολης, στα κτίρια του Τεχνικού Πανεπιστημίου και ανάμεσα στις εικόνες της συγκυρίας που δεσπόζουν στα ΜΜΕ, αλλά και στον πυρετό του Μουντιάλ, το ΕΚΦ αναζήτησε την προωθητική δύναμη του πρόσφατου παρελθόντος του. «Η διοργάνωση αυτή αποτελεί ευκαιρία για να αναζωπυρωθεί το αντινεοφιλελεύθερο κίνημα παγκοσμίως», υπογράμμιζε στην «Α» ο Χ. Κοζάνογλου, πρώην πρόεδρος του ODP, ενώ ο νυν πρόεδρος του τούρκικου κόμματος Αλπέρ Τας τόνιζε ότι «η διοργάνωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για το ίδιο το ΕΚΦ λόγω και της γεωγραφικής θέσης της χώρας». Παρ’ όλη τη σημασία που έδωσαν στη διοργάνωση οι Τούρκοι αγωνιστές, το γεγονός δεν αναφέρθηκε ούτε στα ψιλά των μεγάλων ΜΜΕ της χώρας, ενώ πέρασε σχεδόν απαρατήρητη και στη ζωή της πόλης. Την ίδια στιγμή που σε αρκετές εξέδρες της πόλης οι νέοι λικνίζονταν στους μουσικούς ρυθμούς της πολιτιστικής πρωτεύουσας και πολλοί βλέπανε την μελαγχολία στο πρόσωπο του Μαραντόνα για τον αποκλεισμό της Αργεντινής από τη Γερμανία της Μέρκελ, μια πορεία 5.000 ακτιβιστών δεν έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της ούτε ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των διοργανωτών. Παράλληλα, η συμμετοχή στα δεκάδες σεμινάρια του τετραημέρου ήταν επίσης μικρή, όπως μικρές ήταν οι αντιπροσωπείες παλαιστινιακών οργανώσεων και άλλων μεσανατολικών κινημάτων. Αντίθετα από αυτά, μεγάλα ήταν τα οργανωτικά προβλήματα. Η παρουσία των Κούρδων κέντρισε το ενδιαφέρον, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη, εκτός από την πολυδιασπασμένη και ανίσχυρη αριστερά, και η απουσία από το ΕΚΦ γνωστών διανοουμένων και προσωπικοτήτων. Παράλληλα, η διοργάνωση δεν έγινε γνωστή, ενώ η προπαγάνδισή της ήταν μηδαμινή και δεν άφησε το στίγμα της στην πόλη.



Έλληνες, Τούρκοι, Κούρδοι και Αρμένιοι ενωθείτε!

Οι εικόνες της ελληνικής κρίσης που μεταφέρουν τα ΜΜΕ και στην Τουρκία δεν αφήνουν αδιάφορους τους γείτονές μας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που γνωρίζουν καλά τι θα πει ΔΝΤ και τι συμβαίνει στη χώρα μας. Από τις πρώτες ερωτήσεις του Γιουνάι, ενός αριστερού Κούρδου σε μαγαζί της πόλης, ήταν "τι γίνεται με την οικονομική κρίση στη χώρα σας και πώς πάνε οι αγώνες των εργαζομένων". Παρόμοια η ερώτηση αρκετών ακόμη, κυρίως νέων, Τούρκων και Αρμενίων, ενώ κοινή συνισταμένη στις συζητήσεις ήταν ότι τα προβλήματα των εργαζομένων είναι κοινά και δεν αποτελούν μονάχα εθνική υπόθεση.



Η επόμενη μέρα

Η επόμενη μέρα του Φόρουμ βρίσκεται πλέον στο μυαλό των ακτιβιστών. Εξάλλου, σύμφωνα με τους διοργανωτές, «το Φόρουμ παραμένει ακόμα χώρος συνάντησης διαφορετικών πολιτικών χώρων και κινημάτων και γι’ αυτό πρέπει να αναζητήσει τα κοινά σημεία αυτών, για κοινά μέτωπα παντού». Στην κατεύθυνση αυτή, οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να ρίξουν όλες τους τις δυνάμεις στην 29η Σεπτεμβρίου -ημέρα δράσης που κήρυξαν τα συνδικάτα της Ευρώπης- και να εργαστούν για τη μέγιστη δυνατή επιτυχία της. Παράλληλα με το «στοίχημα» της 29ης Σεπτεμβρίου, οι ακτιβιστές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 23 και 24 Νοεμβρίου στο Παρίσι, προκειμένου να συντονίσουν και να προγραμματίσουν την κοινή τους αντίσταση στην άγρια επίθεση που δέχεται ο κόσμος της εργασίας. Στο Παρίσι θα αποφασιστεί και ο επόμενος σταθμός του ΕΚΦ, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων θα πέσει και το θέμα της κάμψης που παρουσιάζει την τελευταία περίοδο το Φόρουμ. Τα πάντα πλέον είναι ανοιχτά για το ΕΚΦ, ενώ βασικό ζητούμενο είναι πώς αυτό θα αποτελέσει εφαλτήριο πολιτικών και κινηματικών πρωτοβουλιών ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου και πώς θα συνδεθεί με τον κόσμο της εργασίας.

Κοινή συνισταμένη όλων, το ΕΚΦ πρέπει να αγκαλιάσει και πάλι τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα, να "ξεφορτωθεί" τις γραφειοκρατικές του πρακτικές και να ξαναγίνει σημείο αναφοράς. Πώς;

Μένει να το δούμε.
Ζαγάρας Κ.

Εξονυχιστική εξέταση του Επ. Κορκονέα

Συνεχίζεται και σήμερα στο δικαστήριο της Άμφισσας η εξέταση του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, με τον εισαγγελέα της έδρας, Χαράλαμπο Λακαφώση να επιχειρεί να κάνει αναπαράσταση δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο όλες τις κινήσεις του κατηγορουμένου το μοιραίο βράδυ που πυροβολήθηκε ο 16χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλους στα Εξάρχεια.
Μέχρι στιγμής, καταδεικνύεται από τις απαντήσεις του Κορκονέα ότι η πρώτη επίθεση που είχε δεχθεί στο περιπολικό και την οποία χαρακτήριζε σφοδρή, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από τη ρίψη ενός μπουκαλιού το οποίο μάλιστα δεν μπορεί να αποδείξει ότι είχαν πετάξει τα άτομα που ο ίδιος θεώρησε επικίνδυνα, πόσο μάλλον ότι ήταν τα ίδια με αυτά που βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο αργότερα την ίδια ημέρα, στην οδό Τζαβέλα στα Εξάρχεια.

Ο εισαγγελέας διάβασε στον κατηγορούμενο τον όρκο του αστυνομικού και τον ρώτησε εάν κρίνει ότι η συμπεριφορά του το μοιραίο βράδυ "εκπληρώνει"αυτόν τον όρκο.

Από την πλευρά του, ο Επ. Κορκονέας απάντησε μονολεκτικά: "Όχι".

60.000 λουκέτα, 110.000 άνεργοι


Πάνω από 16.000 εμπορικές επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο από την αρχή του χρόνου ενώ χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Η κατάσταση στην αγορά είναι απελπιστική, λένε οι έμποροι, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2011 είναι απογοητευτικές.

Σύμφωνα με έρευνες των μικρομεσαίων, έως το τέλος του χρόνου θα έχουν κλείσει περίπου 60.000 επιχειρήσεις ενώ περισσότεροι από 110.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, εκτός από την οικονομική κρίση, τη μείωση των πωλήσεων αλλά και την αδυναμία χρηματοδότησης από τις τράπεζες, προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων δημιουργεί και η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. Οπως προκύπτει από στοιχεία έρευνας, μία στις 4 επιχειρήσεις- μέλη του ΕΒΕΑ δηλώνει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της σε άλλη χώρα με χαμηλότερο φορολογικό συντέλεση, ενώ μία στις 2 επιχειρήσεις προβλέπει ότι θα βάλει λουκέτο αν δεν αλλάξει η οικονομική κατάσταση το επόμενο 12μηνο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Μελετών του ΕΒΕΑ με ερωτηματολόγιο μέσω Διαδικτύου, στο οποίο απάντησαν 1.592 επιχειρήσεις όλων των μορφών (Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε., Ε.Ε., ατομικές επιχειρήσεις). Σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, περισσότερο από το 90% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η η ασκούμενη φορολογική πολιτική επιβαρύνει τις οικονομικές τους επιδόσεις επηρεάζοντας σημαντικά τα κέρδη και τις πωλήσεις τους ενώ περισσότερες από 8 στις 10 αντιμετωπίζουν πτώση τζίρου.

Η ύφεση στην οποία έχει μπει η ελληνική οικονομία την τελευταία διετία έχει προκαλέσει αιμορραγία στην αγορά. Η κάμψη των πωλήσεων αλλά και η έλλειψη ρευστότητας έχει οδηγήσει περισσότερες από 60.000

επιχειρήσεις σε απόγνωση καθώς ζουν καθημερινά με τον φόβο του... λουκέτου αφού αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους καθυστερώντας εκτός από τα δάνεια και επιταγές ακόμα και τις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των πρώτων ισολογισμών από 1.082 επιχειρήσεις (Α.Ε. και ΕΠΕ), προκύπτει ότι ο κύκλος εργασιών το 2009 έπεσε κατά 6,19% και συγκεκριμένα στα 20,5 δισ. ευρώ από 21,9 δισ. ευρώ, ενώ το κέρδος προ φόρου εισοδήματος μειώθηκε κατά 35,15% στα 502,2 εκατ. ευρώ έναντι 774,3 εκατ. ευρώ. Ανησυχητική αύξηση σημείωσαν οι καθυστερήσεις στην πληρωμή υποχρεώσεων. Ο μέσος όρος είσπραξης απαιτήσεων ανέβηκε στις 113 από 101 μέρες, ενώ ο μέσος όρος εξόφλησης των προμηθευτών αυξήθηκε στις 88 από 82 μέρες.

Η ΕΡΕΥΝΑ

Τα στοιχεία συγκέντρωσε το Κέντρο Μελετών του ΕΒΕΑ με έρευνα σε 1.592
επιχειρήσεις


Πτώση τζίρου έως 25%

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ πρόβλημα της αγοράς είναι η δραματική μείωση της κατανάλωσης και η έλλειψη ρευστότητας. Τα νοικοκυριά έχουν βάλει ψαλίδι στις δαπάνες τους και ιδίως στα είδη που δεν είναι πρώτης ανάγκης, όπως ρούχα, παπούτσια, είδη οικιακού εξοπλισμού κ.λπ. Ετσι οι έμποροι, οι βιοτεχνίες και άλλες μεταποιητικές επιχειρήσεις δεν έχουν ρευστό για να κινηθούν. Τα χρέη τρέχουν, οι φόροι που ανέβηκαν έχουν αυξήσει το κόστος λειτουργίας και πια οποιαδήποτε μείωση τιμής και να κάνουν δεν δελεάζει τους καταναλωτές. «Ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων έχει πέσει ανάλογα με την κατηγορία από 5% στα τρόφιμα έως 25% στα ρούχα και τα παπούτσια», λέει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος. Μεγάλη είναι η πτώση και στις παραγγελίες των βιοτεχνιών και των μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων. Οπως σημειώνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ), Π. Ραβάνης, κυμαίνεται μεταξύ 30% και 35%. Και όλα αυτά την ώρα που και η στρόφιγγα της χρηματοδότησης από τις τράπεζες έχει κλείσει. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, επτά στις δέκα αιτήσεις για επιχειρηματικά δάνεια απορρίπτονται. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το πρώτο τετράμηνο του έτους δόθηκαν από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις δάνεια μόλις 85 εκατ. ευρώ, ενώ πέρσι 962 εκατ. ευρώ.

Φασιστικού-παρακρατικού τύπου εμπρησμός στα γραφεία της ΚΟΕ και της εφημερίδας Δρόμος της Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη

Καταδικάζουμε τη φασιστικού-παρακρατικού τύπου εμπρηστική επίθεση στο 2ο όροφο της οδού Ιουστινιανού 11 όπου στεγάζονται τα γραφεία της ΚΟΕ, συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, της εφημερίδας Δρόμος της αριστεράς και της πολιτικής - πολιτιστικής λέσχης Αντίπερα Όχθη σήμερα Δευτέρα 12/7 στις 4.00 το μεσημέρι.

Την ώρα του εμπρησμού στα γραφεία βρίσκονταν τρία μέλη της Συντακτικής Ομάδας της εφημερίδας Δρόμος της Αριστεράς. Ένας από αυτούς, ο κριτικός κινηματογράφου Βασίλης Κεχαγιάς, την ώρα που αποχωρούσε από τα γραφεία ευτυχώς έγινε αντιληπτός από τους εμπρηστές οι οποίοι τράπηκαν σε φυγή, αφήνοντας πιθανότατα ανολοκλήρωτο το καταστροφικό έργο τους. Η φωτιά κατασβέστηκε έγκαιρα προκαλώντας υλικές ζημιές στην είσοδο των γραφείων. Σε περίπτωση όμως που ξεδιπλώνονταν στο σύνολό του το καταστροφικό έργο των εμπρηστών οι συνέπειες θα ήταν πολύ μεγαλύτερες και ίσως να μιλούσαμε ακόμα και για θύματα, μιας και η επιχείρηση έγινε μέρα-μεσημέρι.

Σε μια περίοδο που η τρομοκρατία της τρόικας και της κυβέρνησης εναντίον της κοινωνίας κλιμακώνεται επικίνδυνα, αυξάνονται και τα χτυπήματα παρακρατικών και φασιστικών οργανώσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους συντρόφους της ΚΟΕ και του Δρόμου και δηλώνει ότι η αριστερά και το λαϊκό κίνημα δεν κάμπτονται από τέτοιες επιθέσεις. Απάντηση στην τρομοκρατία θα δώσει ο λαός και το μαζικό κίνημα.

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρα, στη Σύνοδο των Προέδρων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις Βρυξέλλες - Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ Α

Το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, είναι αλληλέγγυο στον αγώνα των Ελλήνων εργαζόμενων. Η ευρωπαϊκή Αριστερά συμπαρίσταται στους Έλληνες εργαζόμενους γιατί γνωρίζει ότι αυτός ο αγώνας είναι για λογαριασμό όλων των εργαζόμενων στην Ευρώπη.

Γνωρίζει επίσης, ότι η μάχη που δίνουμε δεν είναι μόνο μια μάχη με την ελληνική κυβέρνηση. Άλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση είναι αναλώσιμη. Μόλις κάνει τη βρώμικη δουλειά της τρόικας, θα ξεπεραστεί και θα αφεθεί στην τύχη της.

Είναι ένας αγώνας λοιπόν, για λογαριασμό όλων των κοινωνικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Γιατί η Ελλάδα έχει γίνει το πειραματόζωο για να δούνε πόσο μπορεί να αντέξει ένας λαός. Στις 29 του Σεπτέμβρη όμως, θα δώσουμε μια πρώτη κοινή απάντηση. Είναι η πρώτη πανευρωπαϊκή απεργία. Όσο λοιπόν, η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους κλιμακώνεται, τόσο θα κλιμακώνεται και η κοινή απάντηση των λαών της Ευρώπης απέναντι σε αυτή τη σκληρή και απάνθρωπη πολιτική

Πρώτη ανοιχτή συνάντηση της Πρωτοβουλίας για το διάλογο και την κοινή δράση της αριστεράς

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Ιουλ με μεγάλη επιτυχία η πρώτη ανοιχτή συνέλευση της πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση αριστερού βήματος διαλόγου και κοινής δράσης της αριστεράς.

Την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνέντευξη τύπου είχε ανακοινωθεί η συγκρότηση αριστερού βήματος διαλόγου και κοινής δράσης της Αριστεράς από προσωπικότητες της πνευματικής, καλλιτεχνικής και αυτοδιοικητικής Αριστεράς.

Οι οργανωτές της πρωτοβουλίας παρουσίασαν έκκληση την οποία υπογράφουν 75 προσωπικότητες για κοινή δράση όλων των κομμάτων και οργανώσεων του αριστερού χώρου με στόχο τη διαμόρφωση του ευρύτερου δυνατού ρεύματος ανατροπής του μνημονίου κυβέρνησης- ΔΝΤ- Ε.Ε.

Τη συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι Γιώργος Μανιάτης, καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, Ευτύχης Μπιτσάκης, ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Χρήστος Κορτζίδης, δήμαρχος Ελληνικού, Γρηγόρης Καλομοίρης, συνδικαλιστής εκπαιδευτικός και Γιάννης Κιμπουρόπουλος, δημοσιογράφος.



Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Δεσύλλας, Νίκος Βούτσης, Κώστας Βεργόπουλος, Δήμος Τσακνιάς, Χρήστος Μπίστης, καθώς και δεκάδες συνδικαλιστές και και ακτιβιστές, με αναφορές στο σύνολο των αριστερών δυνάμεων (ΚΚΕ, ΣΥΝ- ΣΥΡΙΖΑ, εξωκοινοβουλευτική Αριστερά).

Ο Γιώργος Μανιάτης τόνισε ότι «δεν επιδιώκεται μια μηχανιστική ενότητα της Αριστεράς, καθώς οι ιδεολογικές διαφορές είναι δεδομένες και σεβαστές. Ζητούμενο είναι η ενότητα στη δράση, προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, για την ανατροπή του μνημονίου». Ο ομιλητής καυτηρίασε το «αντικομμουνιστικό αμόκ του κ. Πάγκαλου» ως «οιωνό αυταρχικής εκτροπής».

Από την πλευρά του, ο Ευτύχης Μπιτσάκης τόνισε ότι απαιτείται η επεξεργασία συγκεριμένης, εναλλακτικής πρότασης στην κρίση, πέραν της γενικής συνθηματολογίας. «Είναι εύκολο να φτιάχνεις ιδεολογικούς κόσμους και να ζεις μέσα σ'αυτούς μόνος σου, διακηρύσσοντας το αλάθητο», είπε. «Το δύσκολο είναι να αναμετρηθείς με τις αγωνίες, τις αναζητήσεις και τις αυταπάτες των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων».

Στη συνέχεια, ο Χρήστος Κορτζίδης αναφέρθηκε στις εμπειρίες από τη συσπείρωση της Αριστεράς και ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων στην περιοχή του και καυτηρίασε τον «Καλλικράτη» ως αντιδραστική μεταρρύθμιση, που προοιωνίζεται μαζικές απολύσεις και μεταφορά μέρου των δαπανών υγείας, καθαριότητας κλπ στους ώμους των δημοτών.

Την ανάγκη να προωθήσει η Αριστερά «ένα έκτακτο ανορθωτικό πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση σε αντίθεση με τη λογική των αγορών, που κυριαρχεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο Γρηγόρης Καλομοίρης. Ο ομιλητής υπερασπίστηκε την ανάγκη «μιας ευρείας κοινωνικής συμμαχίας για την ανατροπή του μνημονίου» και «της κοινής δράσης μιας μεγάλης, συσπειρωμένης Αριστεράς» για τα δικαιώματα της εργασίας, τις δημοκρατικές ελευθερίες και το περιβάλλον. Τέλος, ο Γιάννης Κιμπουρόπουλος σημείωσε την ανάγκη ενός «μόνιμου φόρουμ ανταλλαγής απόψεων και αλληλεγγύης», εκτιμώντας ότι «η μεγιστοποίηση υπαρκτών διαφορών είναι ένας από τους λόγους που η κοινωνική αντίδραση στα μέτρα δεν ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα των στιγμών».

Ανακοινώθηκε επίσης ότι η πρωτοβουλία θα επιδιώξει συναντήσεις με τις ηγεσίες όλων των αριστερών δυνάμεων και ότι θα οργανώσει διάσκεψη με συμμετοχή Ελλήνων και ξένων διανοητών και ακτιβιστών, με αφορμή την άφιξη κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της έκκλησης για το διάλογο και την κοινή δράση της Αριστεράς, καθώς και τα ονόματα των προσωπικοτήτων που τη συνυπογράφουν:
Έκκληση για το διάλογο και την κοινή δράση της Αριστεράς

Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση έχει σαρωτικές επιπτώσεις σ' όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής. Στην οικονομία, στην πολιτική, στον πολιτισμό, στη συνείδηση. Η βίαιη αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση κοινωνικών δικαιωμάτων και η ματαίωση των ονείρων και των προοπτικών της νεολαίας δεν είναι συγκυριακές επιλογές, όπως υποστηρίζει η κηδεμονευόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά οργανωμένοι τρόποι μόνιμης υποβάθμισης της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.
Σ' αυτό το συνεχώς αυξανόμενο κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας η Αριστερά, κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική, οφείλει να αρθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στις ανάγκες των εργαζομένων. Ανάμεσα στους πολιτικούς χώρους της Αριστεράς υπάρχουν αναμφισβήτητες διαφορές, όπως, για παράδειγμα αυτές που αφορούν τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ, αλλά και οι σχετικές με τον τρόπο μετάβασης στο σοσιαλισμό, το περιεχόμενο και τη μορφή που αυτός θα έχει τον 21ο αιώνα –ζήτημα που οπωσδήποτε πρέπει να διερευνηθεί και να συζητηθεί με συντροφικό τρόπο, σε μια περίοδο μάλιστα που η δομική κρίση του καπιταλισμού θέτει 'επί τάπητος' το στρατηγικό στόχο της σοσιαλιστικής εναλλακτικής. Σήμερα όμως αυτές οι υπαρκτές διαφορές γίνονται συχνά τροχοπέδη, στην πραγματική ανάγκη οργανωμένης αντίστασης του εργαζόμενου λαού απέναντι στην πιο αντιδραστική, αντιλαϊκή, ταξική πολιτική που γνώρισε η χώρα μας, τουλάχιστον στην εποχή της λεγόμενης «μεταπολίτευσης».
Είναι ιστορικό καθήκον όλων των πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων της Αριστεράς, ανεξαρτήτως του ειδικού τους βάρους, να βρουν εκείνα τα ζητήματα –και είναι πολλά- που μπορούν να οδηγήσουν σε ενότητα δράσης, ανταποκρινόμενα στις διαθέσεις των εργαζόμενων στρωμάτων, των ανέργων και της νεολαίας για συσπείρωση των δυνάμεων του κινήματος. Με όρους συλλογικού ηγεμόνα και οργανωτή, να διευκολύνουν έτσι τις κοινωνικές διεργασίες, τις αυθόρμητες και συνειδητές συμμαχίες των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Να απομονώσουν πρακτικές τυφλής βίας και αδιέξοδων δήθεν αντιεξουσιαστικών ξεσπασμάτων αλλά και κάθε δεξιόστροφη «αριστερή» φρασεολογία που διευκολύνει τελικά τις κυβερνητικές επιλογές. Να δώσουν πολιτική προοπτική στους κοινωνικούς αγώνες συμβάλλοντας στην ανάπτυξή τους. Να βοηθήσουν εργαζόμενες μάζες, που βρίσκονται εγκλωβισμένες σε άλλες πολιτικές επιλογές, να αγωνιστούν για τα πραγματικά δικά τους συμφέροντα. Να αναπτύξουν πρωτοβουλίες θεωρητικού διαλόγου ανάμεσα σ' όλους τους φορείς της Αριστεράς, με άξονα την υπέρβαση του καπιταλισμού.
Χωρίς να εγκαταλείπουν τους στρατηγικούς στόχους τους, ούτε τις συζητήσεις, τις διαφορές, τις διαφωνίες γι' αυτούς, οι πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς, εντός και εκτός του κοινοβουλίου, μπορούν και πρέπει να συναντηθούν στη διαμόρφωση μιας ρεαλιστικής πολιτικής πρότασης και κοινής δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης προς όφελος των εργαζομένων στην προσπάθεια εξόδου απ' αυτήν. Ζητήματα όπως η αντιμετώπιση θεσμικών μορφών καπιταλιστικής ολοκλήρωσης (ΕΕ, ΟΝΕ, ΔΝΤ), η παύση πληρωμών και η διαγραφή του χρέους, το αίτημα εθνικοποίησης τραπεζών, η ρήξη με τις πρακτικές του τραπεζικού και του επιχειρηματικού κατεστημένου, καθώς και η αντιμετώπιση της βίαιης επίθεσης του κεφαλαίου με ριζική αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου, αλλά και η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση τέτοιων διεργασιών.
Αγγελόπουλος Θόδωρος, σκηνοθέτης

Αθανασιάδου Μυρσίνη, διδάκτωρ Ιστορίας

Αλαβάνου Αριάδνη, μεταφράστρια

Ανδρεάδης Γιάγκος, πανεπιστημιακός, Πάντειο

Αντωνοπούλου Μαρία, πανεπιστημιακός, Πάντειο

Βαλαβάνη Νάντια, συγγραφέας

Βαμβακάς Κώστας, συνδικαλιστής εκπαιδευτικός

Βασιλειάδου Τέα, δημοσιογράφος

Βατικιώτης Λεωνίδας, διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών

Βενετσάνου Νένα, τραγουδίστρια

Γαλάνης Γιώργος, συνδικαλιστής εκπαιδευτικός

Γέρου Κάτια, ηθοποιός

Γεωργακάκη Ρόδη, αντιδήμαρχος Ελληνικού

Γεωργίου Χρήστος, πανεπιστημιακός, Πανεπιστήμιο Πάτρας

Δημητρίου Αλίντα, σκηνοθέτης

Δημητρίου Σωτήρης, ανθρωπολόγος

Διαμαντίδης Κώστας, συγγραφέας

Δουζίνας Κώστας, πανεπιστημιακός, πανεπιστήμιο Λονδίνου

Ευσταθίου Κώστας, συνδικαλιστής τραπεζοϋπάλληλος

Ζιόβας Γιώργος, ηθοποιός

Ζωγραφάκη Ελένη, ΟΛΜΕ

Ήσυχος Κώστας, συνδικαλιστής Ολυμπιακής

Κακαράς Αντώνης, απόστρατος αρχιπλοίαρχος

Κακναβάτος Έκτωρ, ποιητής

Καλομοίρης Γρηγόρης, συνδικαλιστής εκπαιδευτικός

Καρτερός Θανάσης, δημοσιογράφος

Καρυστιάνη Ιωάννα, συγγραφέας

Κιμπουρόπουλος Γιάννης, δημοσιογράφος

Κοκκίνου Μαρία, ζωγράφος

Κουβελάκης Στάθης, πανεπιστημιακός, King's College (Λονδίνο)

Κουζής Γιάννης, πανεπιστημιακός, Πάντειο

Κορτζίδης Χρήστος, Δήμαρχος Ελληνικού

Κοτσυφάκης Θέμης, συνδικαλιστής, ΔΣ ΟΛΜΕ

Κοψίνη Χριστίνα, δημοσιογράφος

Κωνσταντακόπουλος Δημήτρης, δημοσιογράφος

Λαπαβίτσας Κώστας, πανεπιστημιακός, Πανεπιστήμιο Λονδίνου

Λεοντής Χρήστος, συνθέτης

Μαίστρος Γιάννης, πανεπιστημιακός, ΕΜΠ

Μανιάτης Γιώργος, πανεπιστημιακός, Πανεπιστήμιο Αθήνας

Μιχελής Κώστας, συνδικαλιστής λογιστής

Μπαδόγιαννης Άκης, γιατρός

Μπαρτζώκας Θανάσης, τ. Δήμαρχος Καισαριανής

Μπελαντής Δημήτρης, διδάκτωρ Νομικής

Μπιτσάκης Ευτύχης, πανεπιστημιακός, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ντούμας Χρήστος, πανεπιστημιακός, Πανεπιστήμιο Αθήνας

Παναγιωτόπουλος Χρήστος, συνδικαλιστής ΟΤΑ

Παπαδημητρίου Ζήσης, πανεπιστημιακός, ΑΠΘ

Παπαδημητρίου Μάνια, ηθοποιός

Παπακωνσταντίνου Πέτρος, δημοσιογράφος

Πεππές Ζώης, συνδικαλιστής ΟΤΟΕ

Πετράκος Θανάσης, νομαρχιακός σύμβουλος Μεσσηνίας

Πολίτη Τζίνα, πανεπιστημιακός, ΑΠΘ

Πορτάλιου Ελένη, πανεπιστημιακός, ΕΜΠ

Πρωτονοτάριος Γιάννης, πανεπιστημιακός, ΕΜΠ

Ρηγοπούλου Πέπη, πανεπιστημιακός, Πανεπιστήμιο Αθήνας

Ρήγος Άλκης, πανεπιστημιακός, Πάντειο

Ριζόπουλος Τάσος, συνδικαλιστής στη φαρμακοβιομηχανία

Ρούσης Γιώργος, πανεπιστημιακός, Πάντειο

Ρούσσος Σίμος, τ. δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου

Σακελαρόπουλος Σπύρος, πανεπιστημιακός, Πάντειο

Σαρρής Γιώργος, τραγουδοποιός

Σκαμνάκης Θανάσης, δημοσιογράφος

Σπαθής Μάκης, πανεπιστημιακός, ΕΜΠ

Σπανού Δέσποινα, συνδικαλίστρια ΑΔΕΔΥ

Σπύρου Αθηνά, δικηγόρος

Σπύρου Δημήτρης, σκηνοθέτης

Στάθης (Σταυρόπουλος), σκιτσογράφος

Σταυρόπουλος Τάσος, συνδικαλιστής εκπαιδευτικός

Σταμάτης Κώστας, πανεπιστημιακός, ΑΠΘ

Σωτήρης Παναγιώτης, διδάκτωρ Φιλοσοφίας

Τσακνής Διονύσης, τραγουδοποιός

Φαρδέλλα Χρύσα, συνδικαλίστρια εκπαιδευτικός

Φράγκου Λία, συνδικαλίστρια, ιδιωτική υπάλληλος

Χατζηστεφάνου Άρης, δημοσιογράφος

Χατζόπουλος Στάθης, δικηγόρος

Χουρμουζιάδης Γιώργος, πανεπιστημιακός, ΑΠΘ

Χρύσης Αλέξανδρος, πανεπιστημιακός, Πάντειο

Πανελλαδική ημέρα συμβολικής κατάληψης των δημαρχείων

Σε 3ωρη συμβολική κατάληψη όλων των δημαρχείων της χώρας προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον τοπική αυτοδιοίκηση, κηρύσσοντας την 13η Ιουλίου πανελλαδική ημέρα συμβολικής κατάληψης.

Σύμφωνα με την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ – ΟΤΑ, σε απάντηση στην ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, οι εργαζόμενοι στον τοπική αυτοδιοίκηση θα πραγματοποιήσουν 3ωρη συμβολική κατάληψη όλων των Δημαρχείων της χώρας, από τις 10:00 το πρωί έως και τις 13:00 το μεσημέρι.

Κατά τη διάρκεια της κατάληψης, οι εργαζόμενοι θα ενημερωθούν για τις επιπτώσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στους δημοσίους υπαλλήλους, με το οποίο «καταργείται ο δημόσιος-κοινωνικός και αναδιανεμητικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος και ανατρέπονται τα όρια ηλικίας των εργαζομένων».

Από την πλευρά της, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων προχωρά σε 2ωρη στάση εργασίας σε όλα τα δικαστήρια και τις εισαγγελίες της χώρας από τις 12:00 έως και τις 14:00, αντιδρώντας στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και την υπαγωγή τους στο ΙΚΑ. Στις 14:00 έχει προγραμματίσει επίσης συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Με 4ωρη στάση εργασίας από τις 08:00 το πρωί απαντούν και οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Τέλος, οι «Αόρατοι» της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία» πραγματοποιούν στις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης καθιστική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα. Η ΜΚΟ χαρακτηρίσει το μνημόνιο της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα «άδικο και αντισυνταγματικό».

Οι «Αόρατοι» σημειώνουν χαρακτηριστικά πως «Διαμαρτυρόμαστε ειρηνικά και μη βίαια ενάντια στην οικονομική βία που δεχόμαστε ως άτομα και ως κράτος. Γιατί καθιστική;
- Επειδή δε μας εκφράζουν ο φανατισμός και η επιθετικότητα των ως τώρα πορειών
- Επειδή δε μας εκφράζουν τα επιθετικά, χωρίς φαντασία και συχνά άκαιρα συνθήματα
- Επειδή η διαμαρτυρία δεν είναι για εκτόνωση, αλλά για δράση
- Επειδή δε μας εκφράζει η βία, από όπου κι αν προέρχεται, είτε στοχεύει ανθρώπους, είτε κτίρια κι αυτοκίνητα».

Παράλληλα, ο «Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία» οργανώνει σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τις Ελληνικές πρεσβείες (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Τσεχία κ.ά.)

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Spiegel: Eλεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας σχεδιάζει η Μέρκελ

Στην επεξεργασία διαδικασίας για ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών με προβλήματα ρευστότητας, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχει ήδη προχωρήσει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό der Spiegel.

Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου, ο οποίος μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA, έκανε λόγο για «απαίτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου για ένα σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας».

Το δημοσίευμα με τίτλο: «ΟΝΕ: Κανόνες για την χρεοκοπία», αναφέρει πως το πρόβλημα είναι πιεστικό, όμως η Άγκελα Μέρκελ θέλει να προχωρήσει με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε οι προτάσεις της να μην εκληφθούν ως ψήφος δυσπιστίας απέναντι στο ευρωπαϊκό δίχτυ διάσωσης. Γι’ αυτό και χειρίζεται με άκρα μυστικότητα το όλο ζήτημα με μικρό αριθμό ειδικών από τα διάφορα αρμόδια τμήματα.

Η ελληνική δημοσιονομική κρίση και η ανασφάλεια που προκάλεσε στις αγορές αποτέλεσε την αφορμή για το εν λόγω σχέδιο, και σύμφωνα με το περιοδικό, η Άγκελα Μέρκελ εκτιμά ότι η υποτροπή μιας τέτοιας αναταραχής είναι απαράδεκτη. Το σχέδιο ελεγχόμενης κρατικής χρεοκοπίας έχει ως στόχο «να δημιουργήσουμε ένα σοβαρό κίνητρο ώστε τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να διατηρούν νοικοκυρεμένο το προϋπολογισμό τους».

Αλλά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογραμμίζει ότι «Θα πρέπει να σκεφτούμε με ποιο τρόπο είναι δυνατό, σε μια ακραία περίπτωση, να προχωρήσουμε σε ελεγχόμενη χρεοκοπία χωρίς να κινδυνεύσει η ευρωζώνη στο σύνολό της».

Το σχέδιο ελεγχόμενης κρατικής χρεοκοπίας προβλέπει ότι οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων θα πρέπει, μέσω ενός λεγόμενου «haircut», να αποποιούνται μέρος των απαιτήσεών τους, προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα να βγει από την κρίση. «Ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη διαδικασία, για να μην επωμίζεται μόνο ο φορολογούμενος τα οικονομικά βάρη» σημειώνεται σε προσχέδιο, που κυκλοφορεί στην Καγκελαρία.

Ο κάτοχος ομολόγων παίρνει «μπόνους» ρίσκου και γι’ αυτό θα πρέπει να αναλαμβάνει και αυτό το ρίσκο. Την υπόλοιπη αξία των ομολόγων αναμένεται να εγγυάται μια νέα απολιτική και αυτόνομη Αρχή, το λεγόμενο Berliner Club, στο οποίο θα συμμετέχουν κράτη-μέλη του G20 ή μόνο της ευρωζώνης. Αν η αποποίηση απαιτήσεων των πιστωτών δεν οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης, η διαδικασία θα εισέρχεται στη δεύτερη φάση, κατά την οποία θα λαμβάνει χώρα μία πλήρης αναδιάρθρωση χρέους της πληττόμενης χώρας.

Το Berliner Club θα αναθέτει σε μια «εξοικειωμένη με τις ιδιαιτερότητες του χρεωμένου κράτους προσωπικότητα ή σε ομάδα προσωπικοτήτων» να λάβει υπόψη τα περιουσιακά συμφέροντα της χρεοκοπημένης χώρας. Τα μέτρα θα παρακολουθούνται εξ αρχής από το ΔΝΤ.

Το der Spiegel επισημαίνει πως η ασφάλεια που παρέχει το τωρινό πακέτο διάσωσης των Ε.Ε. και ΔΝΤ ύψους 750 δις. ευρώ σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται ότι η κρίση θα αντιμετωπιστεί. Η ανάγκη αλλεπάλληλων μέτρων διάσωσης, συνεπώς, δεν αποκλείεται. Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει το εάν, πότε και σε ποια έκταση το νέο σχέδιο θα μπορέσει να εφαρμοστεί εφόσον η αντίσταση είναι δεδομένη. Χώρες που είτε άμεσα είτε δυνάμει απειλούνται με χρεοκοπία, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία ή η Ισπανία, αναμένεται να αντιδράσουν στα σχέδια του Βερολίνου.

«Κάθε άλλο λοιπόν παρά αυτονόητη είναι η αποδοχή του σχεδίου, όμως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση δεδομένου ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί νωρίτερα από ό,τι υπολογίζεται» υπογραμμίζει το γερμανικό περιοδικό. «Η βοήθεια για την Ελλάδα είναι εξαρτημένη από την υλοποίηση των προδιαγραφών της ΕΕ και του ΔΝΤ από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Ο τελευταίος έχει όλη τη διάθεση, τα μέτρα όμως δεν δείχνουν να αποδίδουν. Παρόλο που η κυβέρνηση όχι μόνο αύξησε αλλά πρόσθεσε και νέους φόρους, τα έσοδα υπολείπονται των προσδοκιών. Συνεχείς απεργίες παραλύουν τη δημόσια ζωή και την οικονομία. Είναι επομένως πιθανό η Ελλάδα να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και κατά συνέπεια να μην εισπράξει χρήματα από το ευρωπαϊκό ταμείο. Το επαπειλούμενο αποτέλεσμα θα ήταν ακριβώς αυτό που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ήθελαν πάση θυσία να αποφύγουν: την οριστική – και όχι και τόσο ελεγχόμενη – χρεοκοπία, από τη στιγμή που δεν θα έχει εγκαίρως θεσπιστεί το νέο μεταρρυθμιστικό πακέτο» καταλήγει το δημοσίευμα.

Κανείς δε γνωρίζει;


Αυτό που γίνεται στο Πανεπιστήμιο τον τελευταίο καιρό με τις δολοφονίες αδέσποτων ζώων, είναι δύσκολο να το πιστέψει λογικός άνθρωπος.

Δύσκολο είναι επίσης να πιστέψει κανείς πως σε ένα μεγάλο μεν, κλειστό δε, χώρο όπως του πανεπιστημίου, με εκατοντάδες φοιτητές καθημερινά, κανείς δε γνωρίζει, δεν έχει δει, δεν υποπτεύεται ποιος βάζει τις φόλες.

Θα δούμε άραγε ποτέ κάποιον να απολογείται στη Δικαιοσύνη για τα εγκλήματα αυτά;

Μηχανογραφικά στη ΔΝΤ εποχή

Μέχρι τις 20 του μηνός έχουν προθεσμία να καταθέσουν τα μηχανογραφικά δελτία με τις προτιμήσεις τους για εισαγωγή σε συγκεκριμένα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με τα σχέδια Διαμαντοπούλου, είναι από τις τελευταίες χρονιές που οι υποψήφιοι θα εισάγονται σε τμήμα. Αν περάσουν αυτά που σχεδιάζονται, η εισαγωγή θα γίνεται σε σχολή και στη συνέχεια θα καλείται το ίδρυμα ν' αποφασίσει, με κριτήριο τις επιδόσεις, ποιος θα γίνει γιατρός και ποιος νοσηλευτής.

Φέτος, θα είναι από τις τελευταίες χρονιές που τα πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν ως αυτοδιοικούμενα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Η κ. Διαμαντοπούλου σκοπεύει να καταστήσει γλάστρες τις Συγκλήτους και τα υπόλοιπα ακαδημαϊκά όργανα βάζοντας στην κεφαλή της διοίκησης των ιδρυμάτων συμβούλια ανθρώπων που ξέρουν τι πάει να πει αγορά...

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και για τη χρηματοδότηση. Οι κρατικοί πόροι θα χρηματοδοτούν συμβόλαια, τα υπόλοιπα ψάξτε να τα βρείτε, κι άμα δεν τα βρείτε σημαίνει ότι δεν κάνετε για την αγορά. Ούτε μια δεκάρα δεν θα πάρουν παραπάνω τα ΑΕΙ μέχρι, λέει, να προσαρμοστούν...

Από τις τελευταίες χρονιές θα είναι και οι ρυθμίσεις εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση. Οι προδιαγραφές είναι για σκληρότερο σύστημα και εξετάσεις, ατομικές εργασίες και άλλα τινά, από πιο νωρίς. Οι ιδιωτικές δαπάνες για την παιδεία, που μέχρι τώρα χαρακτηρίζονταν ανελαστικές και χρηματοδοτούσαν το εξεταστικό, είναι βέβαιο ότι θα μειωθούν, μειώνονται ήδη, όλοι το ξέρουμε από την προσωπική μας εμπειρία.

Τι είναι διαχρονικό; Η βαθιά κρίση του εκπαιδευτικού συστήματος. Οι βαθμολογίες των υποψηφίων είναι ενδεικτικές αυτής της κρίσης. Τέσσερα στα δέκα γραπτά κάτω από τη βάση. Οι "λευκές κόλλες" έφτασαν το 16,5%. Στη Φυσική μάλιστα σημειώθηκε ρεκόρ: 41% των υποψηφίων βαθμολογήθηκε από 0-5. Το 34,30% των εξετασθέντων δεν κατάφερε να βγάλει μέσο όρο βαθμολογίας 10. Εξ αυτών, το 10,43% "έπαιξε" από 0-4,99! Φταίει που καταργήθηκε η βάση του 10, φωνάζει η κ. Βόζενμπεργκ από τη Ν.Δ. και ... χαλάρωσαν οι υποψήφιοι. Και πέρυσι που υπήρχε; Και πρόπερυσι; Και πριν από τη βάση; Μήπως αυτά δεν ήταν πάνω - κάτω τα αποτελέσματα;

Διαχρονικός είναι και ο τρόπος αντιμετώπισης αυτής της κρίσης. Επί Σπηλιωτόπουλου τα netbooks. Τώρα οι ψηφιακοί πίνακες. Και μεταξύ αυτών το ίδιο φαγοπότι σε βάρος του δημόσιου σχολείου, που μπορεί ν' αποκτά netbooks ή ν' αποκτήσει ψηφιακούς πίνακες, αλλά δεν βρίσκει ούτε ανάσα ούτε βηματισμό.

Τι είναι σχετικά νέο; Ο τρόπος συμπλήρωσης των μηχανογραφικών. Πρώτα πιάνει χαρτί και μολύβι η οικογένεια για να μετρήσει το κόστος σπουδών και μετά πιάνει το μηχανογραφικό για να δηλώσει προτιμήσεις. Και μετά είναι και τ' άλλο... Τι να το κάνεις αυτό το τμήμα; Πού θα σε πάει αυτό το πτυχίο; Πού θα βρεις μετά δουλειά;

Αυτό το καλοκαίρι δεν είναι όπως τ' άλλα. Σηματοδοτεί ένα τέλος για πολλά, επειδή υπάρχει μια πρωτιά. Οι απόφοιτοι του 2009-2010 είναι η πρώτη γενιά που ενηλικιώνεται στη ΔΝΤ εποχή. 'Ολα λειτουργούν σε βάρος της. Όλα πάνε να σημάνουν τέλος εποχής. Ας μην το βάλει κάτω. Κι ας σβήσει τα κεράκια με την ορμή της νιότης της...

«ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!- NO PASARAN!»


Δεκέμβρης 2008,
H Ελληνική σημαία θα κάνει το γύρω του κόσμου επειδή η Νεολαία Συνασπισμού, θα μας κάνει διεθνώς ρεζίλι φώναζε η κυβέρνηση και ο κ.Πρετεντέρης το 2008 όταν το πανό που ανεβάσαμε στην ακρόπολη και στο λευκό πύργο έκαναν το γύρο του κόσμου μαζί με την εξέγερση της νεολαίας.

Ιούλιος 2010
μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκαν στην κορυφή του Λυκαβηττού και ανάρτησαν ένα τεράστιο πανό με το σύνθημα: «ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!-NO PASARAN!», δίνοντας μήνυμα αλληλεγγύης και αντίστασης στους εργαζόμενους που απεργούν αύριο και στους εργαζόμενους της Ευρώπης που πλήττονται από σκληρές πολιτικές λιτότητας.

Για όλους αυτούς που ήδη νοιώθουν άβολα, τους απαντάμε πως θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση στέλνοντας μηνύματα ανατροπής μαζί με τους νέους-ες, τους εργαζόμενους και τους άνεργους που αντιστέκονται της κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, στον εργασιακό μεσαίωνα και στη νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Αλ. Τσίπρας: Τελειώνει ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης

Με ψεματάκια και ανακρίβειες ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ισχυρίστηκε ότι έχει γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για τη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης. Η αλήθεια είναι ότι είχε γνωμοδότηση δύο νομικών συμβούλων του κράτους, τους οποίους επέλεξε η κυβέρνηση.

Παράλληλα ερωτήματα εγείρει ο διορισμός του Φωκίωνα Γεωργακόπουλου στη θέση του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς είναι ένα από τα δύο μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που γνωμοδότησε για τη σύμβαση δανεισμού από κράτη της Ευρωζώνης και ΔΝΤ, την ώρα που ο (έως πρότινος) πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους τόνιζε ότι οι γνωμοδοτήσεις πρέπει να προέρχονται από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Το ζήτημα ξεκίνησε με επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό σχετικά με τα "μικρά γράμματα" της δανειακής σύμβασης, τα δικηγορικά γραφεία που συνέβαλαν στη σύναψη του δανείου, τα λειτουργικά έξοδα που επιβαρύνουν την Ελλάδα, το πρόστιμο που θα πληρώσει αν θελήσει να αποπληρώσει νωρίτερα το δάνειο κ.ά. Στην απάντησή του στις 25 Ιουνίου ο Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωσε τη Βουλή και τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ότι "υπήρξε η σύμβαση (…) και φυσικά πήρε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που επισυνάπτεται σε σχετικά έγγραφα που κατατέθηκαν στη Βουλή". Ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε στις 28 Ιουνίου από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τη γνωμοδότηση για τον μηχανισμό στήριξης. Όμως ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Αλέξανδρος Τζεφεράκος απάντησε (την επομένη, στις 29 Ιουνίου) ότι "δεν υφίσταται σχετικό ερώτημα, ούτε γνωμοδότηση σχετική με τον παραπάνω μηχανισμό". "Η οποιαδήποτε αναφορά σε τέτοια γνωμοδότηση οφείλεται σε παραδρομή ή παρανόηση", πρόσθεσε αφήνοντας ενδεχομένως αιχμές για τον πρωθυπουργό.

Η απάντηση και οι υπαινιγμοί του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κρύβουν μια παρασκηνιακή μεθόδευση εκ μέρους της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργείου Οικονομικών. Στις 6 Μαΐου το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να δώσει εντολή σε δύο συγκεκριμένους συμβούλους, τον Φωκίωνα Γεωργακόπουλο και τη Στυλιανή Χαριτάκη να υπογράφουν τις γνωμοδοτήσεις για τις συμβάσεις δανεισμού.



Πρόταση του Γ. Παπακωνσταντίνου



Υπενθυμίζεται ότι ο Φ. Γεωργακόπουλος υπηρετούσε τότε στο υπουργείο Δικαιοσύνης και η Στ. Χαριτάκη στον Υπ. Οικονομικών. Στις 7 Μαϊου ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Αλ. Τζεφεράκος δίνει αρνητική απάντηση, θεωρώντας ότι δεν προβλέπεται η αντικατάσταση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από δύο νομικούς συμβούλους του. Παρά ταύτα, οι δύο νομικοί σύμβουλοι του κράτους δίνουν τις απαραίτητες γνωμοδοτήσεις στις 11 Μαΐου. Και μ’ αυτή την μεθόδευση η κυβέρνηση πήρε το δάνειο…

Μάλιστα φαίνεται ότι υπήρξε έντονο παρασκήνιο ως προς τη γνωμοδότηση, καθώς οι Φ. Γεωργακόπουλος και Στ. Χαριτάκη στο κείμενό τους νιώθουν την ανάγκη να δηλώσουν (ή να διαβεβαιώσουν;) ότι έχουν δικαίωμα να συντάσσουν τη γνωμοδότηση!

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Φ. Γεωργακόπουλος την 1η Ιουλίου, ύστερα από εισήγηση του εποπτεύοντος το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος "ικανοποιήθηκε" από τη γνωμοδότηση που συνέταξε στις 11 Μαΐου, διορίσθηκε στη θέση του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.



Εμπλοκή στο Βατοπέδι

Υπενθυμίζεται ότι ο Φ. Γεωργακόπουλος ενεπλάκη και στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Είχε καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, ερχόμενος σε αντιπαράθεση με τον τότε πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Αλ. Τζεφεράκο. Ο Φ. Γεωργακόπουλος είχε υποστηρίξει ότι ο Αλ. Τζεφεράκος ουσιαστικά χειραγώγησε τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προκειμένου να γνωμοδοτήσουν τον Σεπτέμβριο του 2009 (δύο μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών…) πως πρέπει να κινηθεί νομικά το Δημόσιο ώστε να επανακτήσει όλα τα ακίνητα (ακόμα και όσα είχαν πουληθεί) από τη μονή Βατοπεδίου. Η απόφαση είχε βγει με 45 – 2 και ο Φ. Γεωργακόπουλος ήταν ο ένας από τους δύο νομικούς συμβούλους που εκτιμούσε ότι στα διεθνή δικαστήρια η μονή θα δικαιωνόταν.

Αυτή η πολιτική μεθόδευση δικαιώνει την πολιτική εκτίμηση του Αλ. Τσίπρα ότι "τελειώνει ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης", κυρίως διότι δείχνει πόσο κυρίαρχη είναι η εξουσιαστική αντίληψη στην κυβέρνηση των "αντιεξουσιαστών στην εξουσία". Ενδεικτική της εξουσιαστικής αντίληψης είναι και η απάντηση της Άννας Διαμαντοπούλου στην κριτική που άσκησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την παρουσία του Ανδρέα Λοβέρδου σε εκδήλωση ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου που χρωστά στο ΙΚΑ 3 εκατ. ευρώ. "Είναι παράνομο;" ρώτησε η υπουργός Παιδείας ασπαζόμενη τη λογική που οδήγησε τον Γ. Βουλγαράκη εκτός πολιτικής… Η εξουσιαστική αντίληψη, συνεπικουρούμενη από τη "θατσερική μετάλλαξη" του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να κρυφτεί από τις πατριωτικές ρητορείες για τη σωτηρία της πατρίδας.

Η κυβέρνηση πέρασε στη Βουλή κόβεται στην κοινωνία!




Έρευνα της Metron Analysis: 90% των πολιτών απορρίπτει τις κυβερνητικές αλλαγές σε ασφαλιστικό - εργασιακό

Οκτώ στους δέκα θεωρούν ότι η κρίση θα συνεχιστεί και θα χειροτερέψει τα δύο επόμενα χρόνια. Το κομματικό σκηνικό καταρρέει. Κάτω από 50% το άθροισμα του δικομματισμού. Σε οριακό σημείο η εμπιστοσύνη απέναντι στους θεσμούς, άνοδος του ευρωσκεπτικισμού.

Σ. Ρομπόλης: Τραγωδία για την κοινωνική ασφάλιση ο νέος νόμος.

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Αλ. Τσίπρας: Η αντίσταση των Ελλήνων στα μέτρα αφορά όλη την Ευρώπη

«Η Ελλάδα αποτελεί το πείραμα για να εφαρμοστούν τα σκληρά και αντεργατικά μέτρα πρώτα στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και μετά στην υπόλοιπη Ευρώπη», τόνισε χθες στο πλαίσιο των διαδικασιών του 6ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη ο Αλ. Τσίπρας, ενώ πρόσθεσε ότι «η αντίσταση του ελληνικού λαού είναι ένας αγώνας κοινός με αυτόν που δίνουν οι εργαζόμενοι και τα κινήματα σε όλη την Ευρώπη». Τα λόγια αυτά του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σκιαγραφούν με τον καλύτερο τρόπο τον προβληματισμό που αναπτύσσεται στις εκδηλώσεις και τα σεμινάρια του ΕΚΦ σχετικά με την κρίση, καθώς και τη σημασία που δίνουν οι Ευρωπαίοι ακτιβιστές στον αγώνα των Ελλήνων εργαζομένων.

Στο μεταξύ σήμερα κορυφώνονται οι διαδικασίες του ΕΚΦ στην Κωνσταντινούπολη, με τη μεγάλη διαδήλωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, Ταξίμ. Αύριο επίσης θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση των κινημάτων και θα κλείσει το πολύχρωμο ραντεβού των κοινωνικών κινημάτων.


Δυσκολίες και ελπίδα για το μέλλον

Κορυφώνονται σήμερα οι διαδικασίες του 6ου Ευρωπαϊκου Κοινωνικού Φόρουμ
Με μεγαλύτερη συμμετοχή κόσμου, από την πρώτη ημέρα, συνεχίστηκαν χθες οι διαδικασίες του ΕΚΦ στα κτίρια του «Istanbul Technical University». Τα ζητήματα της κρίσης κυριάρχησαν και τη δεύτερη ημέρα του Φόρουμ, ενώ στις συζητήσεις και τα σεμινάρια αναζητούνται από τους ομιλητές και κατατίθενται οι εναλλακτικές προτάσεις και ο δρόμος διεξόδου από την κρίση προς όφελος του κόσμου της εργασίας.

Παρά το γεγονός ότι, όπως σημειώθηκε και παραπάνω, η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγαλύτερη απʼ ό,τι την πρώτη ημέρα, παραμένει ωστόσο σε χαμηλότερα επίπεδα από τις προσδοκίες των διοργανωτών, όπως βέβαια και από τις προηγούμενες διοργανώσεις του ΕΚΦ.

Ακτιβιστές που βρέθηκαν στο Μάλμε της Σουηδίας το 2008 για το Φόρουμ συγκρίνουν μάλιστα τις δυο διοργανώσεις και επισημαίνουν ότι η χαμηλή συμμετοχή και στα δύο είναι κοινό τους γνώρισμα. Τα οργανωτικά και τεχνικά επίσης προβλήματα της διοργάνωσης συνεχίζουν να εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή της, ενώ η «απουσία» των Τούρκων πολιτών είναι χαρακτηριστική.

Μέχρι και χθες, η διοργάνωση του Φόρουμ δεν είχε προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση στην τουρκική πόλη, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως το γεγονός δεν πέρασε ούτε «στα ψιλά» του ημερήσιου τουρκικού τύπου, καθώς και στα δελτία των τηλεοπτικών σταθμών. Η εσωτερική πολιτική εξάλλου της χώρας, οι επιθέσεις του τουρκικού στρατού σε κουρδικές δυνάμεις στα σύνορα της χώρας, καθώς και το θέμα του συντάγματος της Τουρκίας, δεν άφηναν μέχρι και χθες το απόγευμα χώρο για τη διοργάνωση.

Οι διοργανωτές επίσης υπογραμμίζουν ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης πολλοί είναι εκείνοι που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ σημειώνουν ότι πράγματι η τουρκική συμμετοχή θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη. Σήμερα ωστόσο στην πορεία οι διοργανωτές περιμένουν μεγάλη συμμετοχή από Κούρδους πολίτες, όπως και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από Τούρκους.

Η κάμψη ωστόσο που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η απήχηση και η ακτινοβολία του ΕΚΦ γενικότερα δεν περνάει απαρατήρητη από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι σε πολλά σεμινάρια αναφέρουν τρόπους και προτάσεις για να ανακτήσει το Φόρουμ την προωθητική για τους κοινωνικούς αγώνες δύναμή του.


Αλ. Τσίπρας: Νικηφόροι αγώνες οι ενωτικοί

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ πήρε μέρος στην εκδήλωση για την κρίση που διοργάνωσε το Δίκτυο Ινστιτούτων «Τρανσφόρμ» και σημείωσε ότι «για την κρίση η απάντηση είναι πολιτική και όχι τεχνοκρατική». Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι «οι κοινοί αγώνες των Ευρωπαίων εργαζομένων μπορεί να είναι κερδοφόροι, αν είναι ενωτικοί», ενώ πρόσθεσε ότι «τα σκληρά - αντεργατικά μέτρα στην Ελλάδα θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη ύφεση και θα αυξήσουν το χρέος της χώρας». Τέλος στάθηκε στη σημασία της διοργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη και σημείωσε την ανάγκη για κοινούς αγώνες και αλληλεγγύη των λαών Ελλάδας και Τουρκίας.

Πολλά επίσης ήταν χθες τα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν για την κρίση. Σε ένα εξ αυτών με θέμα «Η Ευρώπη μετά την κρίση» επισημάνθηκε ότι η Ε.Ε. οφείλει να αλλάξει, αλλά κόντρα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, απαλλαγμένη από τον ευρωατλαντισμό και ανοιχτή σε μια σοσιαλιστική προοπτική.

Σε εκδήλωση του «Εντός φύλου» και της σκανδιναβικής οργάνωσης «Γυναίκες για μια άλλη Ευρώπη», γυναίκες συνδικαλίστριες και πολιτικοί αντάλλαξαν απόψεις για τις επιπτώσεις της κρίσης στη ζωή των γυναικών ενώ ομόφωνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επιβάλλεται η κοινή ευρωπαϊκή δράση των γυναικών. Εργαστήρια έγιναν ακόμη για την οικολογία, την εκπαίδευση, τα δικαιώματα και την κατάσταση των συνδικάτων.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης σε δρόμους της πόλης η πορεία που οργάνωσαν με ντουντούκες και σημαίες τα μέλη της ελληνικής αποστολής.