Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

«Πρόγραμμα προσανατολισμένο στους πολίτες»

Ο Χρήστος Μαντάς, απερχόμενος νομαρχιακός σύμβουλος, ψυχίατρος, είναι ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «3 κλικ Αριστερά, αντίσταση-αλληλεγγύη-αλλαγή» που κατεβαίνει στο δήμο Ιωαννιτών. Το ψηφοδέλτιο έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Για ποιο πράγμα ψηφίζουμε τελικά στις 7 Νοεμβρίου; Για τον Καλλικράτη; Για το μνημόνιο;

Εμείς από την αρχή είχαμε προβλέψει μια τέτοια εξέλιξη. Είχαμε πει ότι δεν είναι δυνατόν η πρώτη εκλογική μάχη μετά την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο, να μην αποτελέσει και πολιτική μάχη. Είχαμε πει επίσης για την ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη κατάσταση όπου θα βρεθούμε το Νοέμβρη, όπως και πράγματι συμβαίνει. Με αυτή την έννοια, οι προσεχείς εκλογές έχουν διπλό χαρακτηριστικό: είναι εκλογές που θα έχουν να κάνουν με τα τοπικά προβλήματα. Ταυτόχρονα όμως είναι σημαντική ευκαιρία να δοθεί ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου που μας οδήγησε στη διάλυση του κοινωνικού ιστού. Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής του. Σε αυτή την πολιτική πρέπει να στείλουμε μήνυμα εναντίωσης, στην πολιτική που συνηθίζουμε πλέον να τη λέμε «πολιτική του μνημονίου». Μετά και τη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού επιβεβαιωνόμαστε. Θα πρόσθετα επίσης ότι όσοι και όσες από τους συναδέλφους υποψηφίους προσπαθούν να περιορίσουν τις εκλογές σε αυστηρά τοπικά προβλήματα, προσπαθώντας να αλιεύσουν ψήφους από πολλούς χώρους, βρίσκονται σε μια τουλάχιστον δύσκολη θέση. Πρέπει, πιστεύουμε, να πάρουν σαφή θέση απέναντι σε αυτό που γίνεται. Είναι και ένα «άδειασμά» τους από την πλευρά του κ. Παπανδρέου.

Συνήθως η Αριστερά είναι ευνοημένη σε περιόδους πολιτικής κρίσης. Στο δήμο Ιωαννιτών όμως κατεβαίνει σε τρία κομμάτια.

Προσωπικά λυπάμαι πολύ γι αυτή την εξέλιξη. Αυτό είναι το πρώτο και βασικό που έχω να πω. Νομίζω ότι από τη δική μας την πλευρά έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες και θα συνεχίσουν να γίνονται, για την ενότητα της Αριστεράς συνολικά, αλλά και στα τοπικά κινήματα. Άλλωστε, με πάρα πολλούς από τους συνυποψηφίους μου, στο επίπεδο των κινημάτων της πόλης βρεθήκαμε πολλές φορές μαζί. Πιο κοντά, μπορώ να το πω αυτό, βρεθήκαμε και συζητήσαμε με τις δυνάμεις που βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο της ΔΡΑΣΥ. Νομίζω ότι υπήρχαν περιθώρια να προχωρήσει αυτή η συζήτηση. Ακόμη και αν δεν έγινε τώρα αυτό, δεν αποκλείω καθόλου μια κοινή στάση και δράση και στο δρόμο και στο θεσμικό επίπεδο, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, στη μεγάλη μας πια πόλη. Νομίζω ότι έχουμε μια εμπειρία πίσω μας, έχουμε μια εμπιστοσύνη και μπορούμε να προχωρήσουμε. Θα ήθελα να πω και μια κουβέντα και για τη Λαϊκή Συσπείρωση. Με τους αγωνιστές και του ψηφοφόρους του ΚΚΕ έχουμε πολλούς κοινούς αγώνες, αυτό δεν μπορεί να το σβήσει καμία δογματική προσέγγιση. Με αυτή την έννοια και με αυτό το χώρο, εμείς σα δημοτική παράταξη θα προσπαθήσουμε και πιστεύουμε ότι θα κρατήσουμε, ανοιχτή επικοινωνία. Άλλωστε και με τον κ. Μεντή που ήμασταν μαζί στο νομαρχιακό συμβούλιο, πολλές φορές σε μείζονα ζητήματα έχουμε βρεθεί σε κοινή θέση. Εύχομαι, την κρίση που περνάει η Αριστερά μέσα στη γενικότερη κρίση, να είναι η πρώτη που θα την ξεπεράσει με ενωτικές πρωτοβουλίες και δράσεις.

Η αλλαγή στο δήμο Ιωαννιτών εξαρτάται απλώς από την αλλαγή δημοτικής αρχής;

Μιλάμε για ανάγκη ριζικής αλλαγής και άλλης πολιτικής στο Δήμο. Ένα «φτάνει πια»που πρέπει να συνοδευτεί από εναλλακτικές λύσεις. Φτάνει πια με τη λεηλασία των δημόσιων χώρων για παράδειγμα. Είναι ένα ζήτημα για το οποίο συγκρουστήκαμε και εμείς και άλλοι συμπολίτες μας με την απερχόμενη δημοτική αρχή. Φτάνει πια με το χάλι της πελατειακής δημοτικής αρχής, του συστήματος που συναντάμε στο κάθε μας βήμα. Ακούμε συνεχώς για ανθρώπους που εκβιάζονται σε σχέση με τη δουλειά τους από τις κατά καιρούς διοικήσεις και τους μεγάλους πολιτικούς σχηματισμούς. Είναι δραματική αυτή η παρέμβαση, θίγει τον πυρήνα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Φτάνει πια με αυτές τις μεθόδους, αλλά και με το χάλι της οικονομικής κακοδιαχείρισης. Δεν μπορεί να μην έχει ο δήμος Ιωαννιτών ισολογισμό για το 2009. Δεν μπορεί να γίνονται έργα που δεν έχουν κανένα προσανατολισμό προς τις ανάγκες των πολιτών. Ειδικά σε αυτό το θέμα, η νέα δημοτική αρχή, όποια και αν είναι, θα βρεθεί μπροστά σε δύσκολη κατάσταση. Θα πρέπει από τη μια να διεκδικήσει τους πόρους που της ανήκουν και τους πόρους που θα είναι αντίστοιχοι με τις αρμοδιότητες που παίρνουν οι Δήμοι, χωρίς όμως καμία δημόσια διαβούλευση από την πλευρά του «Καλλικράτη». Από την άλλη, χρειάζεται ένα πρόγραμμα προσανατολισμένο στις ανάγκες των πολιτών. Δεν φτάνει μόνο να καταγγέλλουμε την κυβερνητική πολιτική, τις νεοφιλελεύθερες προθέσεις, το δικομματισμό, αλλά πρέπει να δούμε σοβαρά πώς αυτό μπορεί σε τοπικό επίπεδο να εκφραστεί με άλλη πολιτική. Πιο απλά: μπορεί να είναι σοβαρό πολιτικό θέμα, ακόμη και πώς θα κατανείμεις τα 100 ευρώ. Αν αυτό το ποσό δηλαδή θα πάει σε έργα, σε δραστηριότητες και ανάγκες των πολιτών, αν ακόμηδημιουργηθούν έτσι, έστω και με ατελή τρόπο, νέες δυναμικές, νέα μοντέλα «από τα κάτω».

Αυτό όμως το επιχείρημα, ότι χρειάζεται ένα συμμάζεμα η αυτοδιοίκηση, άρα χρειάζεται «Καλλικράτης», το προτείνει και η κυβέρνηση. Μπορεί να υπάρξει ο «σχεδιασμός από τα κάτω» που προτείνετε σε ένα πλαίσιο όπως η διοικητική μεταρρύθμιση, με την οποία ωστόσο δεν συμφωνείτε προγραμματικά;

Πιστεύω ότι μια τέτοια πρόταση μπορεί να υπάρξει σε οποιοδήποτε πλαίσιο, αυτή η δυνατότητα των «από κάτω» δηλαδή. Το τονίζουμε και εμείς, στα «3 κλικ» σε κάθε κουβέντα και δραστηριότητα αυτό το διάστημα: Είναι το θέμα της αυτοοργάνωσης, των πυρήνων πολιτών που μπορούν να λειτουργούν σε χώρους, γειτονιές κ.λπ. Άνθρωποι που μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα διαφορετικό κλίμα. Ένα καλό παράδειγμα είναι ο συμμετοχικός προϋπολογισμός. Να φύγουμε δηλαδή από τους προϋπολογισμούς όπως τους φτιάχνουμε παραδοσιακά και πλέον, να τους φτιάχνουμε σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες, με συνθήκες όσο το δυνατόν πιο άμεσης δημοκρατίας. Ο Καλλικράτης κάνει όμως ό,τι είναι δυνατόν να απομακρύνει τον πολίτη από τα κέντρα εξουσίας και τη διοίκηση. Στο σχεδιασμό του είναι να μην μπορεί ο πολίτης να ελέγχει, να παρεμβαίνει. Απομακρύνει τη δημοτική αρχή και αυτό το συναντάμε ήδη στις περιοδείες μας στα πιο απομακρυσμένα χωριά του νέου Δήμου. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι μπορεί να δυσκολέψει η καθημερινότητά του ακόμη περισσότερο από σήμερα. Μιλάμε κατά κύριο λόγο για ηλικιωμένους ανθρώπους που σκέφτονται πώς θα μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες του νέου Δήμου. Είναι μύθος ότι οι μεγάλοι Δήμοι ντε και καλά είναι και αποτελεσματικότεροι. Η εμπειρία της κεντρικής Ευρώπης δείχνει ότι πιο αποτελεσματικοί είναι οι Δήμοι με δέκα-είκοσι χιλιάδες κατοίκους. Η ίδια εμπειρία λέει ότι έχουν ισχυρές εξουσίες τα τοπικά συμβούλια και ό,τι εκφράζει το «από κάτω», τους πολίτες απευθείας δηλαδή. Παραβιάζοντας λοιπόν ακόμη και την ευρωπαϊκή εμπειρία, την οποία ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι πήρε υπόψη της, προσπάθησαν να φτιάξουν ένα μοντέλο αντιδημοκρατικό και συγκεντρωτικό, που νομίζω ότι θα δυσκολευτεί πολύ στην πρακτική του εφαρμογή. Εμείς θα το αντιπαλέψουμε αυτό το μοντέλο. Δεν θα απέκλεια μάλιστα, στο άμεσο μέλλον, να προκύψουν τόσο σημαντικές δυσκολίες ώστε να χρειαστεί να κάνουμε νέα κουβέντα, εν μέσω ανατροπών κα κινηματικών διαδικασιών, για το πώς πρέπει να οργανωθεί η τοπική αυτοδιοίκηση.

Κείμενο έμφασης

Η εμπειρία της κεντρικής Ευρώπης δείχνει ότι πιο αποτελεσματικοί είναι οι Δήμοι με δέκα-είκοσι χιλιάδες κατοίκους. Η ίδια εμπειρία λέει ότι έχουν ισχυρές εξουσίες τα τοπικά συμβούλια και ό,τι εκφράζει το «από κάτω», τους πολίτες απευθείας δηλαδή

Ioannina-αρτ-φέστιβαλ τελεία τζι-αρ

Ο καπετάν Νικόλας ο Γκόντας, μετά των γνωστών φιλότεχνων υποψηφίων συμβούλων του, εγκαινίασαν αυτές τις ημέρες, μέρος του πλήθους των προεκλογικών εκδηλώσεων του Ioannina-αρτ-φέστιβαλ τελεία τζι-αρ.

Εδώ διακρίνεται ο καπετάν Νικόλας ο Γκόντας, στη δημοτική πινακοθήκη, να θαυμάζει δύο υδατογραφίες της Δεϋάι. Οι πίνακες ανήκουν στη συλλέκτρια Ορόρα.



http://peravre.blogspot.com/

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

"Κάδος ανταποδοτικής διαφήμισης"




Η απερχόμενη Δημοτική αρχή η όποια 10 μέρες πριν τις εκλογές τοποθέτησε σε κεντρικό σημείο απέναντι απο την Νομαρχία τον περίφημο κάδο ανακύκλωσης - "κάδο ανταποδοτικής διαφήμισης" του υποψήφιου της συμβούλου- επιχειρηματία, αποδεικνύει πως το γνωστό πλέον δόγμα "Ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό" το ασπάζεται απολύτως, χωρίς αιδώ και προσπαθεί να εθίσει στην πρακτική της μια ολόκληρη πόλη.
Θεωρούμε ότι είναι το λιγότερο εμπαιγμός των δημοτών της πόλης μας η επίδειξη περιβαλλοντικής συνείδησης ελάχιστες μέρες πριν τις εκλογές,όταν στα οκτώ χρόνια που αυτή κυβερνά, η λέξη περιβαλλον και ανακύκλωση δεν υπάρχει καν στο λεξιλόγιό της.Λίγη ντροπή δεν βλάπτει.

Περιοδείες 3 κλικ Αριστερα



Πέμτη

α) 7:00 Σεισμόπληκτα
β) 7:00 Κάστρο

Παρασκευή
12:00 Εφορία
1:30 Συνάντηση με Πήχα- Δήμος Παμβώτιδας

Η αριστερά σε ρόλο πρωταγωνιστικό, του Γιάννη Δραγασάκη

Το μέλλον της αριστεράς δεν είναι εκείνο του κομπάρσου. Ο ρόλος της είναι να πρωταγωνιστεί με τις ιδέες της και με τη δράση της. Αυτός όμως ο ρόλος δεν είναι ιδιότητα γονιδιακή. Είναι στόχος που πρέπει να διεκδικείται και να καταχτιέται συνεχώς. Ο χώρος της αυτοδιοίκησης μπορεί σήμερα να γίνει η αφετηρία για μια τέτοια διεκδίκηση. Υπάρχουν λόγοι που καθιστούν σήμερα και αναγκαία και παραγωγική μια νέα συνάντηση αριστεράς και αυτοδιοίκησης.

Το «Μνημόνιο», σε συνδυασμό με τον «Καλλικράτη», δημιουργεί ρήγματα μεγάλα στις έως τώρα διαμορφωμένες σχέσεις, ανάμεσα στους πόρους της αυτοδιοίκησης, τις αρμοδιότητές της και τις ανάγκες των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Το πρώτο ρήγμα αφορά τη σχέση των πόρων με τις αρμοδιότητες, καθώς ο μεν «Καλλικράτης» μεταφέρει αρμοδιότητες (στους δήμους), το δε «Μνημόνιο» απαιτεί πόρους από αυτούς.

Το δεύτερο ρήγμα ωριμάζει και προκαλείται από την έκρηξη των αναγκών. Το «Μνημόνιο» συνιστά έναν τεράστιο μηχανισμό πίεσης και αναδιανομής, που δημιουργεί βαθιά ύφεση, μαζική καταστροφή μικρών επιχειρήσεων, στρατιές ανέργων και διευρυμένες ζώνες φτώχειας. Ταυτόχρονα, λόγω των δημοσιονομικών περικοπών, περιορίζονται οι δυνατότητες του κράτους να ανταποκριθεί στις διογκούμενες ανάγκες. Οι δήμοι θα βρεθούν έτσι αντιμέτωποι με κύματα παλαιών και νέων αναγκών και αιτημάτων ως οι πλησιέστεροι προς τους πολίτες θεσμοί.

Η διπλή πίεση

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρει, ενδεικτικά, ότι η επίσημα μετρούμενη ανεργία θα εκτιναχθεί το 2011 στο 14,5% από 9,5% το 2009, αύξηση δραματική σε τόσο σύντομο χρόνο. Μάλιστα μελέτες του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, που επιβεβαιώνονται από αντίστοιχες του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, προειδοποιούν ότι η ανεργία μπορεί να υπερβεί και το 18%.

Από την άλλη πλευρά το προσχέδιο του προϋπολογισμού εκτιμά ότι το Δημόσιο Χρέος το 2011 θα ανέλθει στο 142,2% από 115% που ήταν το 2009, οι δε τόκοι για την εξυπηρέτησή του από 12 περίπου δισ. ευρώ ή 5,2% του ΑΕΠ το 2009 θα υπερβούν τα 20 δισ. ευρώ ή το 8% το 2014. Αυτό σημαίνει ότι η εξυπηρέτηση του χρέους θα διεκδικεί ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο από τα φορολογικά έσοδα, σε βάρος εκείνων που απομένουν για να διατεθούν για τις δημόσιες επενδύσεις, την παιδεία, την υγεία και τις άλλες ανάγκες των πολιτών.

Η κυβέρνηση προχώρησε ήδη στην περικοπή του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ετήσιες πληρωμές για τα εξοπλιστικά προγράμματα, που παραμένουν στο ύψος του 1,6 δις ευρώ για το 2011. Η τοπική αυτοδιοίκηση, λοιπόν, στα χρόνια που έρχονται, θα βρεθεί στο επίκεντρο μεγάλων αντιθέσεων. Οι ανάγκες των πολιτών, των πόλεων και των περιφερειών θα συγκρούονται με τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και τις προσπάθειες οικονομικά ισχυρών να διατηρήσουν τα προνόμια και τη φορολογική ασυλία τους.

Αυτή η διπλή πίεση συνιστά μια κατάσταση όχι έκτακτη, αλλά διαρκείας, αφού το υπό εκκόλαψη νέο σύμφωνο σταθερότητας και οι νέοι κανονισμοί της ευρωζώνης δεν θα διαφέρουν ριζικά από το «Μνημόνιο», όποτε κι αν αυτό αποσυρθεί.

Σε ποια κατεύθυνση λοιπόν θα αντιμετωπισθεί αυτή η διπλή πίεση; Προς μια αδιέξοδη διαχειριστική λογική διαρκούς αύξησης των τελών και εκποίησης της όποιας δημοτικής περιουσίας; Προς έναν ρητορικό καταγγελτισμό, πάνω από τις ζωτικές ανάγκες των ανθρώπων; Ή με ένα κίνημα που, με αφετηρία τις ανάγκες αυτές, θα διεκδικεί τη ριζική ανακατανομή και αναδιανομή πόρων, τη δίκαιη ρύθμιση του χρέους και τον ριζικό αναπροσανατολισμό της πολιτικής στην κατεύθυνση της πραγματικής οικονομίας, της απασχόλησης, των δημόσιων αγαθών;

Σε θετική διέξοδο

Το διακύβευμα επομένως των εκλογών δεν είναι η καταμέτρηση κομματικών δυνάμεων ή η επιβεβαίωση κομματικών ταυτοτήτων ούτε περιορίζεται στην καταδίκη του «Μνημονίου», αλλά επεκτείνεται στη διαμόρφωση των όρων για έναν τέτοιο ριζικό αναπροσανατολισμό. Οι πιέσεις και οι «ασφυξίες» πρέπει και μπορούν να βρουν μια διέξοδο θετική, με πρωτοβουλία και πρωταγωνιστικό ρόλο της αριστεράς. Και σημείο εκκίνησης μπορεί να είναι η ίδια η λειτουργία της πολιτικής και η δημοκρατία, ξεκινώντας από τη γειτονιά, την πόλη, την περιφέρεια, εκεί όπου η πολιτική μπορεί να ελεγχθεί πιο άμεσα, με βάση τις ανάγκες, με τη συμμετοχή των πολιτών.

Μπορεί λοιπόν ο φθαρμένος από την πολιτική και την πρακτική του δικομματισμού θεσμός της αυτοδιοίκησης να γίνει ένας χώρος αναζωογόνησης της δημοκρατίας, συνάντησης των κινημάτων, οργάνωσης των κοινωνικών αντιστάσεων και διαμόρφωσης συναινέσεων από τα κάτω, στη βάση των κοινών αναγκών;

Μπορούν να γίνουν η Περιφέρεια και ο δήμος κέντρα σχεδιασμού και υλοποίησης μιας ανάπτυξης ενδογενούς, με βάση δηλαδή τις τοπικές δυνατότητες, με τη συμμετοχή και τον έλεγχο των κοινωνιών; Μπορούν, στην κατεύθυνση αυτή, να δοκιμαστούν νέες μορφές οικονομικής οργάνωσης που να συνδυάζουν τη δημοκρατία, τη συμμετοχή και την κοινωνική αποτελεσματικότητα με μέτρο την ικανοποίηση των αναγκών και όχι τη μεγιστοποίηση του κέρδους;

Κάθε προσπάθεια να απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά, και άλλα συναφή, με όρους κοινωνικής δράσης και πολιτικής διεκδίκησης θα προσκρούσει σε εμπόδια μεγάλα και αντιφάσεις εγγενείς. Οι προσκρούσεις όμως αυτές μπορούν να απελευθερώνουν κοινωνική ενέργεια και να οδηγούν σε ατελείς έστω λύσεις προβλημάτων.

Μέσα από τις δοκιμασίες αυτές μπορεί ωστόσο να ανανεώνεται η πολιτική, να αναζωογονείται η δημοκρατία, να αναζωογονείται και η ίδια η αριστερά και να αναδείχνεται σε πρωταγωνιστή. Και μάλιστα μια αριστερά ριζωμένη στην κοινωνία, ζυμωμένη με τις ανάγκες των ανθρώπων και των τοπικών κοινωνιών, σε άμεση επαφή με τα όρια του συστήματος και την ανάγκη υπέρβασής τους, μια αριστερά επί της ουσίας αντικαπιταλιστική.

Άρθρο του Γιάννη Δραγασάκη για την εφημερίδα «Αυγή», 24/10/2010

• Επίσκεψη στην ΕΛΕΠΑΠ



Επίσκεψη στην ΕΛΕΠΑΠ πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη 26/10 ο υποψήφιος Δήμαρχος κος Χρήστος Μαντάς συνοδευόμενος από υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της παράταξης, όπου είχε συνάντηση με την Πρόεδρο του Δ.Σ κα Νατάσα Μπέγκα.
Ο κος Μαντάς ενημερώθηκε από την ίδια όσο και από την Διευθύντρια Κα Μάστακα Βασιλική τόσο για τα τρέχοντα προγράμματα και τις πραγματικά πρωτοποριακές δράσεις του Ιδρύματος όσο και για τους επόμενους στόχους αλλά και για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΕΛΕΠΑΠ στην συνέχιση κάποιων προγραμμάτων λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
Ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας η κα Μπέγκα έθεσε την ανάγκη για την δημιουργία των Σπιτιών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με ειδικές δυσκολίες τονίζοντας ότι είναι άμεση ανάγκη να δοθεί η έγκριση σκοπιμότητας για την υλοποίηση του έργου η οποία «σκαλώνει» σε ασάφειες του σχετικού νόμου, ενώ μετέφερε εκ μέρους του Δ.Σ. την πικρία της για την αδυναμία συνέχισης του πιλοτικού προγράμματος ημερήσιας απασχόλησης ενηλίκων το οποίο έχει διακοπεί λόγω έλλειψης κονδυλίων.
Όσον δε αφορά την ενίσχυση όλων των δομών από τον κρατικό προϋπολογισμό, αυτή έχει μειωθεί από το 30% μόλις στο 12%, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο το έργο του ιδρύματος.
Ο κος Μαντάς από την πλευρά του τόνισε πως γίνονται πλέον εμφανείς σε όλο το φάσμα των κοινωνικών δομών πρόνοιας της πόλης μας οι συνέπειες από την εφαρμογή του μνημονίου ενώ και ο «Καλλικράτης» δυστυχώς δεν προοιωνίζει τίποτε καλύτερο για την τύχη τους, ενώ διαβεβαίωσε την διοίκηση του Ιδρύματος πως ο ίδιος και η παράταξή του θα στηρίξουν τόσο τα αιτήματα του ιδρύματος όσο και τις ίδιες τις κοινωνικές δομές τόσο μέσα όσο και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.

• Συνάντηση με το Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων στο Πρόγραμμα « Βοήθεια στο σπίτι»



πραγματοποίησε χθες Δευτέρα 25/10 ο υποψήφιος Δήμαρχος κος Μαντάς. Οι εργαζόμενοι του μετέφεραν την έντονη ανησυχία τους τόσο για το εργασιακό μέλλον των συνολικά 250 εργαζομένων που απασχολούνται στο πρόγραμμα σε όλη τη περιφέρεια όσο και για την τύχη των 8.500 χιλ. περίπου, ηλικιωμένων και ανήμπορων συνανθρώπων μας επωφελούμενων του προγράμματος, καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση για συνέχιση του προγράμματος ούτε από την κυβέρνηση αλλά ούτε και από την τοπική αυτοδιοίκηση. Τόνισαν δε ιδιαίτερα πως «η πιο αισιόδοξη εκδοχή» γι αυτούς φαντάζει η βέβαιη μείωση του ήδη χαμηλού μισθού τους (920,00 νοσηλευτής Τ.Ε με πενταετή υπηρεσία) ενώ κατήγγειλαν και τον σχεδιασμό,μέσω «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», για συνένωση σε μια κοινωφελή όλα τα προγράμματα με παράλληλη απόλυση ενός ποσοστού των εργαζομένων, τονίζοντας πως συνένωση των Δήμων δεν συνεπάγεται και μείωση του επωφελούμενου πληθυσμού αλλά ούτε και των αναγκών τους.
Ο κος Μαντάς εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του στα αιτήματα των εργαζομένων καθώς θεωρεί πως προσφέρουν πραγματικά ουσιαστικό κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο, το σταμάτημα του οποίου θα οδηγήσει ένα βήμα πίσω την κοινωνική πρόνοια στην χώρα μας και θα δημιουργήσει οξύτατα κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα. Οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες που καλύπτουν οι εργαζόμενοι δεν επιδέχονται αμφισβήτηση ούτε κατάργηση από κανένα μνημόνιο και κανένα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ενώ τόνισε πως η μόνη λύση είναι η απόκρουση των αντικοινωνικών και αντιλαϊκων μέτρων τόσο του μνημονίου όσο και της εφαρμογής του στην αυτοδιοίκηση που είναι ο «Καλλικράτης».

• Κλιμάκιο της παράταξης με επικεφαλής τον κο Μαντά επισκέφθηκε το Σάββατο 23/10 το πρωί το στάδιο «Ζωσιμάδες»



Κλιμάκιο της παράταξης με επικεφαλής τον κο Μαντά
επισκέφθηκε το Σάββατο 23/10 το πρωί το στάδιο «Ζωσιμάδες» όπου και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με προπονητές σωματείων του κλασσικού αθλητισμού και να διαπιστώσει τις πραγματικά τριτοκοσμικές συνθήκες προπόνησης και άθλησης της νεολαίας της πόλης μας στο εθνικό μας στάδιο!!
Ο τάπητας του στίβου σε άθλια κατάσταση, ακατάλληλος έως και επικίνδυνος για τους αθλητές ενώ ο στεγασμένος χώρος προπόνησης που λειτουργεί με εξοπλισμό δεκαετίας του ΄80, καθιστά ηρωικές τις προσπάθειες των διοικήσεων των σωματείων, των γονέων και των προπονητών να προσφέρουν αθλητική παιδεία στην νεολαία και διακρίσεις στην πόλη. Απαίτηση και αίτημα είναι να δοθούν επιτέλους η απαραίτητη σημασία καθώς και τα χρήματα που αναλογούν στην γιαννιώτικη αθλητική κοινωνία από αυτά που καταβάλουμε όλοι ως πολίτες για την συντήρηση και λειτουργία των εθνικών μας σταδίων. «Δεν χρειάζονται πολλά, απλά πρέπει να δοθούν κάποτε με προτεραιότητα τον ερασιτεχνικό μαζικό και κλασσικό αθλητισμό» τονίζουν
Εξαιρετικά χρήσιμη χαρακτήρισε την συνάντηση και την ενημέρωση ο κος Μαντάς και δεσμεύτηκε για μια πιο συστηματική εξέταση των ζητημάτων μαζικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού στο άμεσο μέλλον.

Περιοδεία Γ. Παπαδημητρίου - Ηλ. Χάϊδα στην Πρέβεζα






Περιοδεία σε φορείς και στην αγορά της Πρέβεζας πραγματοποίησε χθες το πρωί κλιμάκιο του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» με επικεφαλής τους Γιάννη Παπαδημητρίου και Ηλία Χάϊδα.
Κατά την επίσκεψη στο νοσοκομείο Πρέβεζας η αντιπροσωπεία του ΑΥΡΙΟ συναντήθηκε με τον Διοικητή Δημήτρη Τσούτση, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Χρήστο Νέσσερη και υπηρεσιακούς παράγοντες και ενημερώθηκε για τα κενά στο προσωπικό, ειδικά στα Κέντρα Υγείας, και για την πορεία των επισκευών στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου. Μετά από την επίσκεψη ο Γιάννης Παπαδημητρίου δήλωσε τα εξής : «Η μεγάλη πολιτική μάχη θα δοθεί για να μη παραδοθούν οι υπηρεσίες υγείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Όπως ο λαός της Πρέβεζας αντέδρασε στους εκβιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ. και στις μεθοδεύσεις ανέγερσης του νέου νοσοκομείου με το σύστημα ΣΔΙΤ, έτσι θα αγωνιστεί και πάλι ενάντια στη διάλυση της δημόσιας υγείας, που μας επιφυλάσσει το μνημόνιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η παραχώρηση της ευθύνης των νοσοκομείων στις υποχρηματοδοτούμενες αιρετές Περιφέρειες ανοίγει ένα νέο κύκλο διεκδικητικών αγώνων, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή του νέου δημόσιου νοσοκομείου. Θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για τα δικαιώματα των ασθενών, Ελλήνων και μεταναστών, για τη συμπλήρωση των κενών σε όλες τις ειδικότητες, για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και την στήριξη των εργαζομένων». Η αντιπροσωπεία βρήκε ενδιαφέρουσες τις προτάσεις για οικονομίες κλίμακας που μπορεί να εξασφαλίσει η συνεργασία των νοσοκομείων της παραλιακής ζώνης της Δυτικής Ελλάδας.
Η αντιπροσωπεία του ΑΥΡΙΟ επισκέφθηκε τα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας και συνομίλησε με τον Πρόεδρό της Δημήτρη Ντούσκα. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η κακή κατάσταση του αγροτικού κόσμου και του συνεταιριστικού κινήματος δεν διορθώνεται με ευχολόγια για «καλάθια ποιοτικών προϊόντων» αλλά με την ανάδειξη κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων ανατροπής των δεδομένων. Η αντιπροσωπεία ζήτησε να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στη μισθοδοσία των υπαλλήλων της Ένωσης.
Η επόμενη στάση ήταν στο Δημαρχείο, όπου έγινε συνάντηση με τον Σύλλογο των εργαζομένων στους ΟΤΑ και συζητήθηκε ο οικονομικός στραγγαλισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο του Καλλικράτη και η επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων με το νέο μισθολόγιο. Η αντιπροσωπεία εξέφρασε την αλληλεγγύη της στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τις κοινωνικές δομές του Δήμου Πρέβεζας, η λειτουργία των οποίων τίθεται σε άμεσο κίνδυνο, και ειδικότερα για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».
Το κλιμάκιο περιόδευσε στην αγορά της Πρέβεζας και είχε συζητήσεις με καταστηματάρχες και επαγγελματίες. Συναντήθηκε και με τον υποψήφιο Δήμαρχο Πρέβεζας Γιάννη Ρέντζο, στο ψηφοδέλτιο του οποίου συμμετέχουν δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Περιοδείες Κ. Λούκα στα Γιάννενα
Συνεχίζονται οι εξορμήσεις του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» με επικεφαλής τον Κώστα Λούκα σε εργασιακούς χώρους των Ιωαννίνων. Την Δευτέρα τα κλιμάκια της παράταξης επισκέφθηκαν τα γραφεία της ΔΕΗ και την Τρίτη το κεντρικό κατάστημα του ΟΤΕ και καταστήματα Τραπεζών και επιχειρήσεων. Το βράδι της Δευτέρας έγινε περιοδεία του ΑΥΡΙΟ στα Μάρμαρα και το Σταυράκι.

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Δήλωση Χρήστου Κ. Μαντά σε σχέση με την τηλεοπτική συζήτηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.



Το κύριο και βασικό είναι να γίνει η συζήτηση για να έχουν την ευκαιρία οι
κάτοικοι του Δήμου μας να ενημερωθούν και τηλεοπτικά για τις απόψεις των
δημοτικών παρατάξεων. Εμείς προτείναμε σαν ημέρα διεξαγωγής την επόμενη Δευτέρα
1 Νοέμβρη , διάρκεια 90 λεπτά , θεματικές ενότητες και έναν τρόπο διεξαγωγής της
συζήτησης που να βοηθάει στην δυνατότητα των δημοσιογράφων να υποβάλλουν
ολοκληρωμένα τις ερωτήσεις τους και στους υποψηφίους να δίνουν πλήρεις
απαντήσεις. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση με αφορμή δήθεν τεχνικά ή άλλα
εμπόδια να ματαιωθεί μια τέτοια δυνατότητα.


Τρίτη Πρωί
11:15 ΕΛΕΠΑΠ
Τρίτη Απόγευμα
α) 6:00 Συνάντηση στα γραφεία
Συνεργεία για φυλλάδια (Αρχ.Μακαρίου , Παπανδρέου, Σ.Λάμπρου, Μ.Αλεξάνδρου)
β) Αγορά Ανατολή

Τετάρτη Πρωί
9:30 Συνάντηση στη πύλη της Νομαρχίας για Περιοδεία στη Νομαρχία
11:00 ΚΕΘΕΑ
1:30 Πέραμα
6:30 Κεναν Μεσαρέ Συνάντηση στο Park cafe (Απέναντι απο το 7 Γυμνάσιο)

Μπλοφάρει και χάνει

* Μπούμερανγκ για τον Γ. Παπανδρέου η κινδυνολογία και το εκβιαστικό δίλημμα για χρεωκοπία της χώρας και πρόωρες εκλογές αν δεν ψηφιστεί ο Σγουρός

* Ξέχασαν τον Αστακό και ξεπέταξαν την ανεργία σε 20 δευτερόλεπτα, όταν η συνέντευξη κράτησε 2 ώρες και 10 λεπτά

* Τελεσίγραφο υποταγής των πολιτών στις αγορές έστειλε ο πρωθυπουργός

Πρωτόγνωρες χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις αυτοδιοικητικές εκλογές προσδίδοντάς τους άμεσο πολιτικό χαρακτήρα και ζήτησε να υπερψηφιστούν οι κυβερνητικοί υποψήφιοι, γιατί διαφορετικά θα αδυνατίσει η κυβέρνηση και δεν θα μπορέσει να... επαναδιαπραγματευτεί τους επαχθείς όρους. Ο κ. Παπανδρέου επικέντρωσε στο μήνυμα που θα σταλεί στις αγορές από ενδεχόμενη κυβερνητική ήττα και επιχείρησε να στήσει εκβιασμό ακόμη και με πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Το σκέφτηκε όμως καλύτερα και προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Η διακαναλική συνέντευξη κράτησε 2 ώρες και 10 λεπτά, χωρίς ουσιαστική αναφορά στην ανεργία (ο πρωθυπουργός μάλιστα μίλησε για 600.000 νέες θέσεις ανεργίας!), χωρίς αναφορά στο φιάσκο του Αστακού, αλλά και απούσα οποιαδήποτε αναφορά στις εξελίξεις στην Ε.Ε., παρ' ότι μεθαύριο ο πρωθυπουργός θα συνυπογράψει τις δυσμενείς για την Ελλάδα αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Πρόγραμμα περιοδειών της παράταξης 3κλικ Αριστερα


Παρασκευή Απογευμά
Κλιμάκιο της παράταξης θα περιοδεύσει στην Βηλαρά

Σάββατο πρωί
Κεντρική αγορά (Χαρ.Τρικούπη,Πλ.Πάργης Κ.Λ.Π)
Σάββατο Απόγευμα
Πέραμα

Κυριακή πρωί
Κλιμάκιο θα πάει στα χωριά
Λογγάδες
Βασιλική
Δροσοχώρι
Ηλιόκαλη
Πλατανιά
Κουτσελιό

Δευτέρα Πρωί
Το κλιμάκιο της Παράταξης θα περιοδεύσει στη ΔΕΥΑΙ και στις Υπηρεσίες του Δήμου

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ



Συνάντηση με το Δ.Σ. του οικονομικού επιμελητηρίου είχε την Τετάρτη το βράδυ (20/10) η Δημοτική κίνηση με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Χρήστο Κ. Μαντά και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους Κώστα Μπασιούκα και Βασίλη Κακαϊδή. Στην ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων που ακολούθησε διατυπώθηκαν συγκεκριμένες απόψεις και προτάσεις που μπορούν να αναβαθμίσουν τον ρόλο των φορέων και τη συμβολή τους στην λειτουργία των ΟΤΑ. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Χρήστος Κ. Μαντάς δήλωσε « Εμείς θα υποστηρίξουμε σταθερά την θεσμική αναβάθμιση του ρόλου του οικονομικού επιμελητηρίου και θα υποδείξουμε από όποια θέση βρεθούμε μετά τις εκλογές ότι είναι σημαντικό να υλοποιηθούν προτάσεις όπως η συμμετοχή στα Δ.Σ. των επιχειρήσεων των Δήμων από ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη φορέων όπως π.χ. οικονομικό επιμελητήριο ή την αλλαγή των εσωτερικών κανονισμών ώστε οι οικονομολόγοι να έχουν κεντρικό ρόλο στις οικονομικές υπηρεσίες κ.λ.π. Επιπλέον θέλουμε να σημειώσουμε τις πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και προτάσεις του οικονομικού επιμελητηρίου για την οικονομική κρίση και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της στην περιοχή μας»

ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΑΝΤΖΗ .. ΠΟΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ??


Σε περιοδεία που πραγματοποίησε την Τετάρτη (20/10) το απόγευμα στη περιοχή της «πλατείας» Χαντζή αντιπροσωπεία της Δημοτικής Κίνησης με επικεφαλής τον Χρήστο Μαντά και τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους Μπασιούκα Κώστα, Κωστανάσιο Λάζαρο, Γιαννώρο Γιώργο, Σδράνη Γιάννη διαπιστώθηκε η τραγική κατάσταση της περιοχής. Όπως μας καταγγέλθηκε από κατοίκους , οι καθυστερήσεις, οι υποσχέσεις, οι επιλεκτικές παραχωρήσεις χώρων, αλλά και οι παντελής αδιαφορία είναι τα μόνιμα χαρακτηριστικά διαχρονικά. Το μοναδικό παγκάκι που υπάρχει στην κορυφή της πλατείας στέκει σαν κουφάρι σε ένα τοπίο πλήρους εγκατάλειψης. Φαίνεται ότι αυτό το φιλέτο επιχειρούν να το οδηγήσουν σε συγκεκριμένα συμφέροντα που θα εκμεταλλευτούν ακόμη ένα δημόσιο χώρο στα Γιάννινα.
Ο υποψήφιος Δήμαρχος δήλωσε : « Είναι πρώτα απ’ όλα υπόθεση των κατοίκων της περιοχής , αλλά και υπόθεση ολόκληρης της πόλης να αντισταθούμε σε κάθε είδους σχέδια εκποίησης και απαξίωσης ενός ακόμη δημόσιου χώρου. Ολόκληρη αυτή η έκταση μπορεί και πρέπει να γίνει πάρκο που θα δώσει ανάσα στην περιοχή και θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων»

«Ο δικομματισμός βλάπτει σοβαρά την Παμβώτιδα» Κοινή επίσκεψη Γιάννη Παπαδημητρίου – Χρήστου Μαντά στον Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας


Κοινή επίσκεψη στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας πραγματοποίησαν σήμερα κλιμάκια των παρατάξεων, που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών. Οι αντιπροσωπείες του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» με επικεφαλής τον Γιάννη Παπαδημητρίου και της παράταξης «3 κλικ αριστερά Αντίσταση – Αλληλεγγύη – Αλλαγή» με επικεφαλής τον Χρήστο Μαντά, είχαν εκτενή συζήτηση με τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Πέτρο Τσουμάνη και τους 7 εργαζόμενους και ενημερώθηκαν από πρώτο χέρι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και την κατάσταση της Παμβώτιδας.
Η Παμβώτιδα είναι η μοναδική από τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας, που συνορεύει με ένα τόσο εκτεταμένο και πολυάνθρωπο οικιστικό σύνολο και αυτό προσδιορίζει ένα βασικό πρόβλημα, την άσκηση συνεχών πιέσεων για οικιστική επέκταση και οικοπεδοποίηση από όλες τις δημοτικές αρχές του λεκανοπεδίου είτε στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ είτε από τη Ν.Δ.. Οι Χρ. Μαντάς και Γ. Παπαδημητρίου εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη δημιουργία θεματικού οικολογικού πάρκου στο παραλίμνιο μέτωπο Ανατολής - Κατσικάς και στην ολοκλήρωση της οριοθέτησης της λίμνης ως μέσου αποτροπής των οικιστικών πιέσεων. Για την περιοχή «Μάτσικα» τόνισαν ότι δεν πρέπει να ενταχθεί στο Σχέδιο Πόλης με τους ισχύοντες όρους αλλά να συνταχθεί ειδική πολεοδομική μελέτη σε άλλη κατεύθυνση, με ενίσχυση των οικολογικών χαρακτηριστικών της περιοχής.
Η υποβάθμιση του οικοσυστήματος της λίμνης, την οποία πιστοποιούν οι απώλειες στη βιοποικιλότητά της, όπως λ.χ. η εξαφάνιση της γνωστής «τσίμας», οφείλεται τόσο στη συσσώρευση προβλημάτων δεκαετιών όσο και στην αδυναμία ελέγχου των σημερινών πηγών ρύπανσης, των αστικών λυμάτων, των πτηνοτροφικών αποβλήτων και των φυτοφαρμάκων. Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων βρήκαν ενδιαφέρουσα την πρόταση του Φορέα για τη δημιουργία περιμετρικού αγωγού συλλογής των ομβρίων υδάτων και βιολογική τους επεξεργασία στη συνέχεια.
Ο Φορέας Διαχείρισης περιορίζεται σε γνωμοδοτικές αρμοδιότητες, δεν απασχολεί μόνιμο προσωπικό παρά τις ρητές προβλέψεις του νόμου και υποστηρίζεται μόνο από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, παράγοντες που περιορίζει ασφυκτικά τις δυνατότητες αποτελεσματικής παρακολούθησης και διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής. Οι φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, που συμπλήρωσε 5 μήνες χωρίς καταβολή δεδουλευμένων, δεν επαρκούν σε καμιά περίπτωση για την αντιμετώπιση των αυθαιρεσιών και της πελατειακής ασυδοσίας.
Οι δύο επικεφαλής έκαναν την παρακάτω κοινή δήλωση : «Η εικόνα της Παμβώτιδας και τα σύνθετα προβλήματά της πιστοποιούν τα αδιέξοδα του μοντέλου ανάπτυξης, που εφαρμόζουν στην περιοχή μας οι παρατάξεις του δικομματισμού και οι εκπρόσωποί τους. Η ευθυγράμμισή τους με τα ιδιωτικά συμφέροντα, που επιδιώκουν κέρδη και υπεραξία από την οικοπεδοποίηση, φανερώνει πόσο επικίνδυνη για τις ισορροπίες της λίμνης είναι η κυριαρχία τους στο πολιτικό πεδίο ». Τόνισαν την κρισιμότητα της ενεργοποίησης των πολιτών και της συγκρότησης κινημάτων υπεράσπισης της λίμνης, δεσμεύτηκαν για πολιτικές πρωτοβουλίες στο συγκεκριμένο θέμα και επέμειναν στην ανάγκη ισχυρής εκπροσώπησης των παρατάξεων της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς στο περιφερειακό και το δημοτικό συμβούλιο.

Ομάδα υποψηφίων και φίλων του συνδυασμού ΑΥ.ΡΙ.Ο περόδευσε στην Φιλιπιάδα


Ομάδα υποψηφίων και φίλων του συνδυασμού “ΑΥ.ΡΙ.Ο. ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ” με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Γιάννη Παπαδημητρίου, περιόδευσε την Τρίτη το απόγευμα119/10/2010 στη Φιλιππιάδα.
Συναντήθηκε με νέους και νέες σε στέκια νεολαίας, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον της ανεργίας και της ανασφάλειας που οικοδομήθηκε από τις πολιτικές του δικομματισμού, με αποτέλεσμα να συζητούν ως μία από τις πιθανές λύσεις, τη μετανάστευση σε άλλες χώρες.
Οι επαγγελματίες της πόλης μίλησαν για τη μείωση του τζίρου και την άνοδο του κόστους ζωής που θέτουν σε δοκιμασία την ίδια τους την επιβίωση.
Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης του συνδυασμού, Ηλίας Χάιδας, τόνισε τη σημασία του να δοθεί και μέσα από τις εκλογές στο Νομό Πρέβεζας και σε όλη την Ήπειρο ένα μήνυμα αντίστασης και ελπίδας, για την αντιστροφή της κοινωνικής οπισθοδρόμησης:
-για στοχευμένες πολιτικές που θα ικανοποιούν τις ανάγκες των πολλών και όχι την κερδοφορία των ισχυρών
-για να «μεταναστεύσουν», τελικά, οι πολιτικές του Δικομματισμού και της Τρόικας και όχι η νεολαία.

Αντιπροσωπεία του συνδυασμού ΑΥ.ΡΙ.Ο στην Άρτα





του συνδυασμού «ΑΥ.ΡΙ.Ο ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ», με επικεφαλής τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Γιάννη Παπαδημητρίου, τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Παναγιώτη Ψυχογιό και κλιμάκιο περιφερειακών συμβούλων, περιόδευσε την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου στην Άρτα και συζήτησε με παράγοντες της δημόσιας ζωής και συλλόγους εργαζομένων τα προβλήματα που ανακύπτουν τόσο από το διαβόητο μνημόνιο όσο και από την εφαρμογή της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη».
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Παπαδημητρίου επέλεξε ως πρώτο σταθμό του το Νοσοκομείο Άρτας, δεδομένων των οξυμμένων προβλημάτων που απασχολούν σήμερα τον τομέα της δημόσιας υγείας και απειλούν με κατάρρευση το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η συνάντησή του και η ανταλλαγή απόψεων με το Σύλλογο Εργαζομένων και το Διοικητή του Νοσοκομείου Άρτας Γιώργο Λάμπρο κατέληξε στην κοινή διαπίστωση ότι και τα Δημόσια Νοσοκομεία βρίσκονται στη μέγγενη των πολιτικών του επαίσχυντου Μνημονίου.
Υποχρηματοδότηση μέσω του προϋπολογισμού του 2011, περικοπές παντού με πρόσχημα τον περιορισμό της σπατάλης, υποστελέχωση ιατρικού-νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, παύση πληρωμών εργαζομένων και προμηθευτών, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για δεδουλευμένα του 2008 και 2009 και απειλούν με επ’ αόριστον εμπάργκο στη χορήγηση υλικών, ελλείψεις σε υλικά και αναλώσιμα αναλώσιμα, αναβολές προγραμματισμένων ιατρικών πράξεων είναι η καθημερινότητα που ζουν οι υγειονομικοί και πλήττουν τους πολίτες σε συνθήκες βαθιάς κρίσης.
Υπογραμμίστηκε από κάθε πλευρά ότι Κυβέρνηση και Τρόικα καταδικάζουν τα Νοσοκομεία σε ΠΑΥΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ και ότι η κατάρρευση του ΕΣΥ είναι προ των πυλών. Γι’ αυτό και ο αγώνας των Υγειονομικών, των εργαζομένων, των Συνδικάτων και της κοινωνίας συνολικά, με την αποφασιστική παρέμβαση της Αριστεράς μπορούν να αποκρούσουν τις αντιλαϊκές πολιτικές και να ανοίξουν το δρόμο για την ριζική ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, για ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας που θα περέχει ΚΑΘΟΛΙΚΑ και ΔΩΡΕΑΝ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους πολίτες.
«Το δημόσιο αγαθό της υγείας», δήλωσε ο Γιάννης Παπαδημητρίου, «που σημαίνει παροχή δωρεάν, έγκαιρης και υψηλής ποιότητας περίθαλψης και υπηρεσιών στους Έλληνες πολίτες, φαλκιδεύεται σε πολλές περιπτώσεις και με πολλούς τρόπους, όπως λ.χ. συμβαίνει στην Άρτα, όπου οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν εξ ιδίων τυχόν απογευματινή περίθαλψη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου. Οι κίνδυνοι εμπορευματοποίησης και δημιουργίας υπηρεσιών υγείας πολλών ταχυτήτων σε βάρος των πιο φτωχών περιοχών και κοινωνικών στρωμάτων αναμένεται να επιταθούν με την εφαρμογή του Καλλικράτη και την υπαγωγή των νοσοκομείων στις υποχρηματοδοτούμενες αιρετές περιφέρειες».
Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ψηφοδελτίου «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» επισκέφτηκε τη Νομαρχία Άρτας και το δημαρχείο Άρτας, όπου είχε συνάντηση με το νομάρχη Γιώργο Παπαβασιλείου και το δήμαρχο Παναγιώτη Οικονομίδη, καθώς και με τους συλλόγους εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση. Το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτησή τους είναι ο νέος διοικητικός νόμος του «Καλλικράτη» και τα σοβαρά προβλήματα που αναμένεται να εμφανιστούν κατά το πρώτο στάδιο εφαρμογής του. Ο «Καλλικράτης», τονίστηκε, προβάλλει ως ένας εφιάλτης για τους εργαζόμενους και ως ένας Προκρούστης για τους πολίτες και τα κοινωνικά αγαθά. Είναι αναγκαίο οι εργαζόμενοι και οι τοπικές κοινωνίες να αντισταθούν στην παράδοση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα μεγάλα συμφέροντα και να ενισχύσουν τους συνδυασμούς της Αριστεράς, αν πραγματικά θέλουν οι εκλογές της 7ης Νοέμβρη να γίνουν αφετηρία μιας αντίστροφης πορείας για την ανάπτυξη της χώρας και την προστασία – βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και της νεολαίας.
«Την αγανάκτηση του κόσμου προς το πολιτικό σύστημα εξουσίας δεν πρέπει να την αφήσουμε να εκτονωθεί σε αδιαφορία για την πολιτική και ισοπέδωση των πάντων. Αντίθετα πρέπει να τη μετατρέψουμε σε θετική πολιτική δύναμη, σε αντίσταση και πάθος για ένα καινούργιο αύριο για την Ήπειρο», δήλωσε ο Γιάννης Παπαδημητρίου.
Ο κύκλος των συναντήσεων έκλεισε με επίσκεψη στην Ένωση γεωργικών Συνεταιρισμών. Ο Γιάννης Παπαδημητρίου και οι συνεργάτες του ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Βαγγέλη Βαγγέλη και το Σύλλογο εργαζομένων σχετικά με τα σοβαρά ζητήματα υποδομών που απασχολούν σήμερα τον αγροτικό κόσμο της Άρτας, ειδικότερα τα εγγειοβελτιωτικά έργα της πεδιάδας Άρτας και τις μεταφορές. Είναι απαραίτητο, υπογραμμίστηκε, να επισπευστούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της Ιονίας οδού και να ξεκινήσουν σοβαρά οι μελέτες για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου με τις άλλες περιοχές της χώρας.

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Επίσκεψη Μαντά στο Μπιζάνι



Το Δημαρχείο Μπιζανίου επισκέφθηκε ο Χρήστος Κ. Μαντάς και είχε εκτενή συνομιλία με τον Δήμαρχο. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της παράταξης η ένταξη στο Δήμο Ιωαννιτών δημιουργεί ανησυχία στην περιοχή κυρίως για το πώς ένα Δημαρχείο τόσο μακρινό, θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην καθημερινότητα του πολίτη, όπως σημειώνεται.Συζητήθηκαν με λεπτομέρειες τα προβλήματα των υποδομών, στα οποία πρέπει να δοθεί προτεραιότητα ιδιαίτερα στην ολοκλήρωση της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης, καθώς και στην κατασκευή και σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου της Πεδινής. Ο Χρ. Μαντάς εκτίμησε πως η ολοκλήρωση του ΣΧΟΑΠ είναι ένα σημαντικό έργο, που διαμορφώνει το τοπίο των δραστηριοτήτων για τα επόμενα χρόνια, ωστόσο είναι επείγουσα ανάγκη να προχωρήσει και το ρυθμιστικό της ευρύτερης περιοχής του.

Ο Γκόντας απέρριψε την πρόταση της ΝΕΤ για debate!

Χωρίς πολλές εξηγήσεις και για αδιευκρίνιστους λόγους, ο απερχόμενος Δήμαρχος Ιωαννίνων κος Νίκος Γκόντας, απέρριψε την πρόταση της ΝΕΤ για τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ όλων των επικεφαλείς των Δημοτικών παρατάξεων της πόλης μας, στο κανάλι εθνικής εμβέλειας. Προφανώς ο κος Δήμαρχος δεν ενδιαφέρεται να ενημερωθούν για τα ζητήματα & τα προβληματα της πόλης μας οι χιλιάδες Γιαννιώτες που βρίσκονται στην Αθήνα και διάσπαρτοι στην υπόλοιπη χώρα,μεταξύ των οποίων είναι και πολλοί ετεροδημότες. Ελπίζουμε τουλάχιστον να μην φυγομαχήσει και να αποδεχτεί την πρόταση για τηλεοπτική συζήτηση όλων των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, στα τοπικά τηλεοπτικά μέσα και να μην επιδείξει ανάλογη απαξία προς τους Δημότες

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Ζευγάρια: Μια βόλτα στο παρελθόν



Αντιπροσωπεία της δημοτικής κίνησης Ιωαννιτών «Τρία κλικ Αριστερά» επισκέφτηκε προχτές το απόγευμα τα Ζευγάρια. Εκεί η αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Χρήστο Μαντά, είδε μια εγκαταλελειμμένη συνοικία, με άθλια ή καθόλου πεζοδρόμια, με κακό φωτισμό, αλλά και με ανεργία.

«Η ανεργία και η ανέχεια είναι τα χαρακτηριστικά της περιοχής, όπως μάς περιέγραψαν οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες. Σημαντικό πρόβλημα το ελάχιστο ποσοστό κέρδους στο γάλα ‘Δωδώνη’ και η άρνηση της επιχείρησης να πάρει τις επιστροφές από τα μικρά καταστήματα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Μαντάς. Παράλληλα, τονίζει ότι «όταν περπατάς στα Ζευγάρια μια βροχερή νύχτα, είναι σαν να γυρνάς πολλά χρόνια πίσω. Εδώ η εγκατάλειψη και η φτώχεια περισσεύουν. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση και σε τοπικό και σε πανελλαδικό επίπεδο. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την κοινωνική αυτοοργάνωση των κατοίκων». Χτες το πρωί, ο κ. Μαντάς και ο υποψήφιος σύμβουλος Βασίλης Χήτος συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Μπιζανίου Αχιλλέα Σίντο. Η ανησυχία που εκφράστηκε από τον πρώτο είναι πώς το νέο, μακρινό Δημαρχείο θα καταφέρει να ανταποκριθεί στην καθημερινότητα των πολιτών. Ένα από τα θέματα που θέτει η δημοτική κίνηση είναι της διαχείρισης των αποβλήτων από τα πτηνοτροφεία, η οποία δεν γίνεται. «Εδώ χρειάζονται ριζικές λύσεις με ένα συγκεκριμένο σχέδιο και για την κουτσουλιά και για τα ψόφια ζώα» σημείωσε ο επικεφαλής του «Τρία Κλικ Αριστερά». Τέλος επισημάνθηκε ότι ο δήμος Μπιζανίου θα μπορούσε να έχει συχνή δημοτική συγκοινωνία με τα Γιάννενα, με βάση την Πεδινή.

«Ο Καλλικράτης είναι συγκεντρωτικός»



Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Παπαδημητρίου, επικεφαλής του συνδυασμού «Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Ορμητήριο», με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεων της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, μιλάει στον «Η.Α.» για την κρίση, τον «Καλλικράτη», τις προτάσεις και τις βλέψεις του συνδυασμού του.
Πιστεύετε ότι προγραμματικές προτάσεις όπως η «πράσινη ανάπτυξη» για παράδειγμα, είναι ειλικρινείς και εφαρμόσιμες;

Πιστεύω ότι τα προγραμματικά και τα πολιτικά είναι το ίδιο πράγμα, δεν μπορεί να αφαιρέσει κανείς την πολιτική από το προγραμματικό πλαίσιο. Εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να αναδείξουμε μια αριστερή πολιτική για την Ήπειρο μέσα από προγραμματικούς στόχους. Στόχους που διατυπώνουμε από την πλευρά των λαϊκών αναγκών, που συνιστούν μοντέλο το οποίο ανατρέπει τους συσχετισμούς, προσπαθώντας αυτό το μοντέλο να το κρατήσουμε σε μια εναλλακτική άποψη. Η πράσινη ανάπτυξη, έχει προβληθεί κατά κόρον από το ΠΑΣΟΚ ως η «νέα ιδέα της εποχής», στην πράξη σε πολλούς τομείς, σημαίνει στροφή προς ιδιώτες επενδυτές, χωρίς όμως ελεγκτικούς μηχανισμούς και κριτήρια. Αυτό φαίνεται πολύ καθαρά στην ενέργεια: Εκεί, «πράσινη ανάπτυξη» σημαίνει αιολικά πάρκα παντού, υδροηλεκτρικά πάρκα παντού κυριολεκτικά, ενώ δεν ξέρω αν θα μας ξανάρθουν και τα φράγματα, εναντίον των οποίων τα περιβαλλοντικά κινήματα πέτυχαν σοβαρές και αποφασιστικές νίκες στην Ήπειρο τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι ένα μοντέλο που θα στηριχτεί στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, έναν τρίτο πυλώνα ανάμεσα σε ιδιώτες και κράτος. Είναι για το κεφάλαιο αυτή η «πράσινη ανάπτυξη». Με αυτή την έννοια έχουμε βασικές και σοβαρές ενστάσεις.

Η Ελλάδα είναι σε περίοδο κρίσης και μνημονίου. Είναι δημοψήφισμα οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου;

Η αλήθεια είναι ότι πρώτη φορά μετά τον ερχομό του «οδοστρωτήρα», επιτρέψτε μου να χαρακτηρίσω, του μνημονίου και των περικοπών που έχει φέρει, που δίνεται ο λόγος στο λαό. Υπό αυτή την έννοια έχουν σαφή πολιτικό χαρακτήρα οι εκλογές, πολύ περισσότερο επειδή το μνημόνιο ήταν η αφορμή για την άρχουσα τάξη και τους πολιτικούς της εκπροσώπους να αλλάξουν τους συσχετισμούς, εις βάρος του κόσμου της εργασίας. Μπαίνει ένα ζήτημα απάντησης λοιπόν, απέναντι σε αυτά. Εμείς, εκτιμάμε ότι η στάση της Νέας Δημοκρατίας κατά του μνημονίου είναι συγκυριακή και μόνο για αντιπολιτευτικούς λόγους, το έχει άλλωστε δηλώσει ο ίδιος της ο πρόεδρος ότι «δεν θα χαρίσουμε στην αριστερά την αντιπαράθεση για το μνημόνιο». Επί της ουσίας, η ΝΔ είναι εξίσου εκπρόσωπος των δυνάμεων του κεφαλαίου. Γι αυτό και εμείς, δεν είμαστε απλά «αντιμνημονιακοί» αλλά και κατά του κεφαλαίου και του δικομματισμού και των πολιτικών εκπροσώπων τους που είναι υποψήφιοι στις εκλογές. Ενάντια σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ δηλαδή.

«Καλλικράτης», ναι ή όχι;

Κοιτάξτε, το ΑΥ.ΡΙ.Ο. είναι φανατικά αυτοδιοικητικό, αν θέλετε περισσότερο από άλλα σχήματα της Αριστεράς που προσβλέπουν περισσότερο στο ρόλο του κράτους. Θέλουμε θεσμούς αυτοδιοικητικούς, θέλουμε αυτό το πράγμα να συμβαδίσει με μια αναγέννηση της λαϊκής συμμετοχής. Προσπαθούμε να λειτουργήσουμε μέσα από τέτοιους θεσμούς και την αυτοοργάνωση της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Όμως, ο Καλλικράτης όπως εφαρμόζεται, δεν είναι αυτοδιοικητικός, αλλά αναπαράγει το συγκεντρωτικό μοντέλο του κεντρικού κράτους. Ούτε δημοκρατική εκλογή των νέων οργάνων έχει, ούτε πραγματική αποκέντρωση προβλέπει. Ήμασταν και είμαστε υπέρ της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης, αλλά με μια λειτουργία που θα ανταποκρίνεται στην ουσία της. Για παράδειγμα, λέμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει παράλληλα η κρατική περιφέρεια Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, αλλά να περάσουν όλες οι αρμοδιότητες στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Με θεσμοθετημένους όμως πόρους και όχι με τη σημερινή ασάφεια. Απλή αναλογική για την εκλογή των οργάνων και έμμεση εκλογή περιφερειάρχη, αποκέντρωση πραγματική σε αποκεντρωμένα διαμερίσματα με πραγματική εξουσία, καθώς και πολλά ακόμη πράγματα για τη λαϊκή συμμετοχή, την ενεργοποίηση των πολιτών σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, πρέπει να πούμε ότι ο «Καλλικράτης» είναι το μνημόνιο στην αυτοδιοίκηση. Από την αναγκαστική συνένωση, ο βασικός στόχος είναι η περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Προβλέπεται περικοπή περίπου 500 εκ. ευρώ για το 2011-2013 κάθε χρόνο. Αυτά σημαίνουν εγκατάλειψη υπηρεσιών και έργων, απόλυση υπαλλήλων και ιδιωτικοποίηση βασικών λειτουργιών.

Υπάρχει και ένας αντίλογος. Ότι δηλαδή η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν εστία διαφθοράς και κακοδιαχείρισης. Δεν χρειάζεται ένα συμμάζεμα;

Αυτοί οι οποίοι εγκαλούν την αυτοδιοίκηση και το συνεταιριστικό κίνημα για διαφθορά, είναι οι ίδιοι που την υπηρέτησαν και δημιούργησαν. Άρα η λύση δεν είναι στη συγκεντρωτική κατεύθυνση, δεν θα καταπολεμήσουμε τη διαφθορά συγκεντρώνοντάς τη στα χέρια ακόμη πιο λίγων. Η λύση είναι η μεγάλη αποκέντρωση, η διαφάνεια και η μεγαλύτερη δυνατή επικράτηση των απόψεων υπέρ του κοινωνικού συνόλου και όχι υπέρ των ολίγων. Το θέμα δεν είναι να καταργήσουμε την αυτοδιοίκηση με το πρόσχημα του συμμαζέματος, αλλά να βάλουμε τον κόσμο να συμμετάσχει, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό.

Άρα λοιπόν, λέτε ότι μπορεί να φτιαχτεί ένα δίχτυ προστασίας απέναντι στην κρίση, σε τοπικό επίπεδο;

Είναι βασικό μας σύνθημα: «Κανένας μόνος του στην κρίση». Μπορούν οι τοπικές και περιφερειακές αυτοδιοικήσεις να μπουν μπροστά σε έναν αγώνα για μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης και για να φτιάξουν ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Παράλληλα με το διεκδικητικό τους ρόλο απέναντι στο κεντρικό κράτος βέβαια. Τέτοιες απαντήσεις και στάσεις είναι ακόμη πιο αναγκαίες. Μην ξεχνάτε ότι ενώ κόβονται οι μισθοί, κάποιο πριμοδοτούνται με ακόμη μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές.

Τι θέλει το ΑΥ.ΡΙ.Ο από τις εκλογές;


Θέλουμε να βγουν αποδυναμωμένες οι δυνάμεις του δικομματισμού και τα πολιτικά τους στηρίγματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ. Θέλουμε να εκφραστεί η λαϊκή αγανάκτηση σε προοδευτική κατεύθυνση και όχι στην αποχή. Θέλουμε να είμαστε κομμάτι ενός αντιπολιτευτικού πόλου και μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο και έξω από αυτό που να μπορεί να εκφράσει μια διαφορετική Ήπειρο. Την Ήπειρο των αγώνων, της κοινωνικής προσφοράς, της πολιτιστικής δημιουργίας.

Γιάννενα… ασυνήθιστα στη βροχή






Τις σοβαρές αδυναμίες της πόλης φανέρωσε η νεροποντή της Δευτέρας, καθώς και συνεχόμενες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Στην περιοχή της Γαριβάλδη, της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, αλλά και στο πάρκο Κατσάρη η καταρρακτώδης βροχή μετέβαλε τους δρόμους σε χείμαρρους, ενώ στη διασταύρωση των οδών Ελιγιά και Γαριβάλδη είχαμε εκ νέου πρόβλημα με το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΙ. Το αποτέλεσμα ήταν να καταλήγουν και πάλι τα λύματα ανεξέλεγκτα στη λίμνη. Το συγκεκριμένο γεγονός, οι περίοικοι το έχουν καταγγείλει επανειλημμένως στον «Η.Α.», αλλά φαίνεται ότι οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν λύση. «Στο αντλιοστάσιο δεν τραβάνε οι αντλίες, τα νερά γυρίζουν και στη συνέχεια βγαίνουν έξω. Προχθές ακριβώς στην πλατεία απέναντι από τη Γιοσέφ Ελιγιά υπήρξε υπερχείλιση»

Πρόβλημα και στη Μακαρίου
Πρόβλημα όμως παρουσιάστηκε και λίγο πιο πέρα. Στην Αρχιεπισκόπου Μακαρίου έσπασε αγωγός με αποτέλεσμα να υπάρξει και εκεί πλημμύρα μαζί με τα νερά της βροχής. «Το νερό πεταγόταν στους 30 και 40 πόντους και σε ακτίνα ενός μέτρου γύρω γύρω. Είχε σπάσει αγωγός» είπε στον «Η.Α.» κάτοικος της περιοχής.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο πάρκο Κατσάρη θα δει ότι και εκεί τα προβλήματα είναι πολλά. Οι ποδηλατόδρομοι πλημμυρίζουν σε βαθμό που δεν είναι προσπελάσιμοι, ενώ και μέσα στο πάρκο δημιουργούνται μικρές «λίμνες» με νερά. Όλα αυτά σε έργα που είναι καινούρια και υποτίθεται ότι έχουν φτιαχτεί με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και μάλιστα σε πόλη όπου η βροχή είναι συνηθέστατο φαινόμενο.
ΠΗΓΗ agon.gr

Ιδανικό παρκάρισμα σε περίπτερο


Εξαιρετικό παρκάρισμα και απόλυτη εκμετάλλευση του χώρου. Η τέντα του περιπτέρου, ακριβώς στα μέτρα του αυτοκινήτου, το προστατεύει από τη βροχή. Το ιδανικό θα ήταν με τηλεκοντρόλ να άνοιγε και το ρολό του περιπτέρου για να έμπαινε μέσα το αμάξι. Το κτίριο λίγο πιο πίσω είναι το ΙΚΑ Ιωαννίνων.

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΟΥΣ ΙΡΑΝΟΥΣ .


Ιρανό απεργό πείνας που έχει ράψει το στόμα του διεκδικώντας πολιτικό άσυλο γρονθοκόπησε στο πρόσωπο άντρας της Δημοτικής Αστυνομίας, όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Ιρανών Προσφύγων, η Ένωση Μεταναστών Εργατών και η Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

Όπως σημειώνουν οι οργανώσεις, «το βράδυ της Παρασκευής, ένστολος της Δημοτικής Αστυνομίας χτύπησε με γροθιά στο πρόσωπο Ιρανό απεργό πείνας παραβιάζοντας το άσυλο των Προπυλαίων, όπου πραγματοποιούν απεργία πείνας με ράψιμο στομάτων δεκάδες Ιρανοί πρόσφυγες. Φωνάζοντας «εδώ είναι Ελλάδα ρε, τον μπούλο από δώ» ανέβηκε στα Προπύλαια κάνοντας επίδειξη τσαμπουκά σε βάρος των προσφύγων».

Πριν από 2 ημέρες, Ιρανοί πολιτικοί πρόσφυγες που βρίσκονται στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου από την 1η Σεπτεμβρίου προχώρησαν σε ομαδική ανεργία πείνας και έραψαν τα στόματα τους. Ανάμεσα τους είναι και μια νεαρή γυναίκα. Στόχος τους είναι «να στείλουν το μήνυμα στους Έλληνες πολίτες και πολιτικούς, πως οι πολιτικοί πρόσφυγες από το Ιράν, κάτω από άσχημες συνθήκες όπως βασανιστήρια, εκτελέσεις, λιθοβολισμούς έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους», ζητώντας παράλληλα χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Οι οργανώσεις καταδικάζουν «το πογκρόμ της Δημοτικής Αστυνομίας, που δείχνει έλλειψη κάθε σεβασμού σε αγωνιζόμενους για το δίκιο τους ανθρώπους, γυναίκες και μικρά παιδιά που βρίσκονταν στο χώρο των Προπυλαίων».

Λίγη ώρα πριν το περιστατικό, η Ιρανή γυναίκα που έραψε το στόμα της, η Μαντάνα Λανισενία διακομίζονταν στο Λαϊκό νοσοκομείο, αφού κινδύνευσε να πνιγεί μετά από εμετό.

Η Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή καταγγέλλει, επίσης, ότι «όλη την ημέρα εξάλλου άνδρες της Ασφάλειας περιπολούσαν μέσα και έξω από τα Προπύλαια επιδιώκοντας να σπείρουν φόβο για επερχόμενη εκκένωση των Προπυλαίων από την Αστυνομία!»

Συντριπτικές οι κοινωνικές συνέπειες του Μνημονίου

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία από την πρώτη έρευνα για τις κοινωνικές συνέπειες του Μνημονίου Συνεργασίας με την τρόικα των δανειστών της Ελλάδας, που πραγματοποίησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σύμφωνα με την έρευνα, ο ένας στους έντεκα κατοίκους του νομού Αττικής ζει σε συνθήκες ανέχειας και πλέον στρέφεται σε συσσίτια για να επιβιώσει. Παράλληλα, όπως αποκαλύπτει το σημερινό Έθνος, πάνω από το 30% των κατοίκων της Αττικής αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Από τα στοιχεία της έρευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που βασίστηκε σε απαντήσεις 1.200 κατοίκων της Αττικής, συνάγεται ότι ένας στους 11 κατοίκους του νομού άνω των 18 ετών, ή αναλογικά σχεδόν 400.000 άνθρωποι, ζουν στην ανέχεια και στρέφονται συχνά για βοήθεια σε ιδρύματα κοινωνικής μέριμνας, σε εκκλησίες ή σε δημόσιες υπηρεσίες αλληλεγγύης (σ.σ. συσσίτια δήμων, κοινωνικά παντοπωλεία, δωρεάν παροχές σε είδος, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά.).

Παράλληλα, ενώ η οικογένεια επιφορτίζεται με όλο και μεγαλύτερα οικονομικά βάρη -με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι ηλικίες 45-59 ετών- σχεδόν 4 στους 10 πολίτες απευθύνονται συχνά για οικονομική βοήθεια εκτός του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος, ενώ περίπου 800.000 άτομα (17%) έχουν στραφεί στην «ανταλλακτική οικονομία» και στην αλληλοϋποστήριξη. Ο ίδιος αριθμός πολιτών έχει αναγκαστεί να ξεπουλήσει το τελευταίο διάστημα οικογενειακά κειμήλια προκειμένου να τα βγάλει πέρα.

Από τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του προέδρου του τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Επαμεινώνδα Ε. Πανά, γίνεται σαφές ότι η οικονομική κρίση προκαλεί μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής και στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, ενώ σταδιακά μεταλλάσσεται σε κοινωνική κρίση με θύματα τις πιο ευάλωτες ομάδες. Οπως προκύπτει από την έρευνα, περισσότεροι από 7 στους 10 έχουν στραφεί πλέον στο σπιτικό φαγητό για να εξοικονομήσουν χρήματα. Περισσότερο έχουν στραφεί στο σπιτικό φαγητό οι ερωτηθέντες ηλικίας 45-59 ετών (52% απάντησαν: σε συνεχή βάση) ενώ λιγότεροι οι νεότεροι (34%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι περισσότεροι πολίτες πλέον ξοδεύουν λιγότερα για ψώνια και για τρόφιμα, υποκατέστησαν με φτηνότερα προϊόντα αυτά στο καθημερινό τραπέζι τους, σταμάτησαν να βγαίνουν για ψυχαγωγία ενώ άρχισαν να μετακινούνται περισσότερο με τα δημόσια μέσα μεταφοράς, για να αποφύγουν τα έξοδα των καυσίμων. Το «έξω» έχει περιοριστεί δραστικά καθώς πάνω από το 54% απαντούν ότι μένουν συνεχώς μέσα, ενώ συνολικά το 77% των πολιτών επιλέγει να μη βγει έξω για να μην ξοδέψει χρήματα. Οι μισοί εργαζόμενοι, οι μισοί άνεργοι και πάνω από το 70% των νοικοκυρών απάντησαν ότι δεν βγαίνουν πλέον από το σπίτι. Σχεδόν 9 στους 10 συνταξιούχους απάντησαν ότι μένουν περισσότερο σπίτι για οικονομία.

Πολλοί αναγκάστηκαν να αλλάξουν μόνιμο τρόπο διαμονής ακόμη και να φύγουν στο εξωτερικό, ενώ όλο και περισσότεροι καταφεύγουν στην οικογένεια για οικονομική στήριξη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανάγκη πρόσθετης εργασίας για την ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος. Το 17% των ερωτηθέντων είπε ότι έχει κάποιο μέλος της οικογένειάς του που αποφάσισε να αλλάξει μόνιμο τόπο διαμονής ώστε να αντεπεξέλθει στην οικονομική κρίση.

Σχεδόν 3 στους 10 χρειάζονται (είτε «συνεχώς» είτε «μερικές φορές») να αναζητήσουν οικονομική βοήθεια και εκτός οικογένειας. Το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 20% για τους νεότερους, το 33% για τα άτομα ηλικίας από 30 έως 59 ετών, ενώ είναι χαμηλότερο (25,4%) για τους άνω των 60 ετών. Τη μεγαλύτερη ανάγκη για οικονομική στήριξη από φίλους, γνωστούς ή άλλες πηγές φαίνεται μάλιστα να την έχουν οι εργαζόμενοι (50%) και οι άεργοι.

Η μεγάλη πλειονότητα πάντως (77%) απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν χρειάστηκε να απευθυνθεί για οικονομική βοήθεια σε κάποια υπηρεσία του Δημοσίου, σε εκκλησίες ή σε ιδρύματα κοινωνικής μέριμνας. Σε τόσο δεινή θέση βρίσκεται το 8,7% των ερωτηθέντων (σε συνεχή βάση, αρκετές φορές και ελάχιστες φορές), ωστόσο συνολικά το 23% που το «σκέφτεται» ή καταφεύγει σ' αυτή τη λύση.

Η έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου έγινε τηλεφωνικά στην Αττική από τις 20 έως τις 27 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.200 ατόμων, ηλικίας από 18 ετών και πάνω. Ρωτήθηκαν εργαζόμενοι, άνεργοι, επιχειρηματίες αγρότες, φοιτητές, συνταξιούχοι και μη εργαζόμενοι. Οι περισσότεροι χαρακτήρισαν την οικονομική τους κατάσταση δύσκολη (42,9%) και πολύ δύσκολη (33,7%), το 14,6% «ανεκτή», ενώ μόλις το 8,8% απάντησε ότι η κατάστασή του ήταν άνετη και πολύ άνετη.

Αδυνατούμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς

Αδυνατεί να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα το 31,18% των Αθηναίων και το 27,62% των καταναλωτών σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει το Έθνος. Παράλληλα, στον ΟΤΕ εκτιμάται πως οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ξεπερνούν τις 500.000 ενώ θεαματικές αυξήσεις καταγράφονται στους απλήρωτους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ. Σημειώνεται πως από τον Ιανουάριο το ηλεκτρικό ρεύμα αναμένεται να αυξηθεί κατά 13.7% τουλάχιστον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Έθνους προκύπτει ότι:

* Το 27,62% του ποσού των λογαριασμών της ΔΕΗ δεν εξοφλήθηκε τον φετινό Ιούνιο, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2009 το ποσοστό ήταν 19,9%.
* Συνολικά το ύψος των ανεξόφλητων χρεών των καταναλωτών (χαμηλή και μέση τάση) στη ΔΕΗ τον φετινό Ιούνιο ανερχόταν σε 373.701.936 ευρώ, επί του συνολικού ποσού του 1.352.985.297,23 ευρώ των λογαριασμών που εκδόθηκαν.
* Το ποσοστό των ανεξόφλητων λογαριασμών της δεκαετίας 1988-1999 ανερχόταν μόλις στο 5% επί του συνόλου των εκδοθέντων.


Στην Αττική, το 31,18% των καταναλωτών χρωστούν στη ΔΕΗ, στον Πειραιά και στα νησιά το 26,79%, στην Κεντρική Ελλάδα το 24,69%, στην Πελοπόννησο και την Ηπειρο έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς της ΔΕΗ το 23,77% των καταναλωτών και στη Μακεδονία - Θράκη το 21,42% των καταναλωτών.

Καταχρεωμένοι στη ΔΕΗ νομοί, με ανεξόφλητους πάνω από το 23% λογαριασμούς, είναι στην Κρήτη το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά, η Κοζάνη, η Κατερίνη, το Κιλκίς, οι Σέρρες, αλλά και η Ρόδος, η Κάρπαθος και άλλα νησιά.

Επιπλέον, το ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΗ δεν έχουν μόνον οι πολίτες αλλά ακόμα και υπουργεία, από το 1998 (!). Ανεξόφλητα χρέη έχουν τα υπουργεία Μεταφορών & Υποδομών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Οικονομικών, δημοτικές επιχειρήσεις (ύδρευσης Νομού Ζακύνθου, ύδρευσης - αποχέτευσης Κοζάνης και Πτολεμαΐδας) κ.λπ.

Στο έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Έθνους και το οποίο αποδεικνύει τα ανωτέρω, αναφέρεται πως αν οι συγκεκριμένες οφειλές είναι η κάθε μία άνω του ποσού των 500.000 ευρώ, αυτό σημαίνει πως υπάρχουν δεκάδες άλλα χρέη του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ άγνωστου ποσού. Πάντως η ΔΕΗ επιδεικνύει μεγάλη επιείκεια προς τα υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες, όπου παρά τα τεράστια χρέη δεν έχει κόψει το ρεύμα, κάτι που σπεύδει να εφαρμόσει όταν πρόκειται για πολίτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία «ανάλυσης χρέους» για οφειλές πελατών χαμηλής τάσης που έχει κάνει η αρμόδια διεύθυνση της ΔΕΗ και αφορούν στο 2009:

* Στον Πειραιά πέρυσι η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στο 23,32% των λογαριασμών εκείνων για τους οποίους είχαν εκδοθεί σχετικές εντολές.
* Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 14,9% για την Αττική, 15,72% για την Κεντρική Ελλάδα, 20,38% για την Πελοπόννησο και την Ηπειρο, και 21,42% για τη Μακεδονία - Θράκη.

Επίσης, η πτώση κατά 22% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο (και το φετινό καλοκαίρι γενικότερα) μαρτυρεί την αδυναμία των καταναλωτών να ανταποκριθούν στα ακριβά τιμολόγια της ΔΕΗ.

Η ακρίβεια μέσα από την ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης προκαλεί τεράστια κοινωνικά προβλήματα, λέει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλος, με δηλώσεις του στο «Eθνος». Συγκεκριμένα, ο κ. Φωτόπουλος τονίζει: «Το θέμα που αναδεικνύεται σήμερα μέσα από τις στήλες της εφημερίδας σας αποκαλύπτει με τον πλέον παραστατικό τρόπο το πόσο δραματικά έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση, και συγκεκριμένα τα άδικα και αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, τη δυνατότητα του μεροκαματιάρη, του μικροσυνταξιούχου, του μικρομαγαζάτορα να καλύψει βασικές του ανάγκες.

Ηδη με αυτή την πολιτική, που ως συνήθως καλεί τα συνήθη υποζύγια να πληρώσουν τα κλεμμένα και σπασμένα άλλων και με τα όσα εξελίσσονται στον χώρο της ενέργειας, που σκοπό και στόχο έχουν την εξασφάλιση κερδών σε όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές, σκέπτονται πολύ σοβαρά να ακουμπήσουν το δάχτυλο στον διακόπτη. Εάν η κυβέρνηση δεν κατανοήσει ότι η πολιτική της δημιουργεί εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους, δυστυχισμένους και κοινωνικά αποκλεισμένους και ότι το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να μπορεί να το απολαμβάνει και ο πιο φτωχός καταναλωτής, σε λίγο οι εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτών που αδυνατούν να κάνουν χρήση θα έχουν γίνει εκατομμύρια.

Για τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ένα οποιοδήποτε προϊόν που μέσω αυτού θα κερδοσκοπούν ιδιωτικά συμφέροντα. Οταν στα κοινωνικά αγαθά υπεισέρχεται η λογική του κέρδους, τότε είναι μοιραίο ότι αυτό το κέρδος κάποιοι θα κληθούν να το πληρώσουν και αυτοί οι κάποιοι δεν είναι άλλοι από τους καταναλωτές».

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Περιοδεία Γ.Παπαδημητρίου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επισκέφθηκε σήμερα κλιμάκιο του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» με επικεφαλής τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Ηπείρου Γιάννη Παπαδημητρίου.Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και τον Αντιπρύτανη Γιώργο Καψάλη, από τους οποίους ενημερώθηκαν για την κατάσταση του Ιδρύματος και τις προσπάθειες της νέας Πρυτανικής Αρχής.Η περικοπή του τρέχοντος προϋπολογισμού κατά 34 %, οι φήμες για ποσοστό μείωσης 50 % το 2011, η ύπαρξη 172 κενών θέσεων προσωπικού μετά από το κύμα συνταξιοδοτήσεων και το πάγωμα κάθε νέου διορισμού περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μετά από τη λαίλαπα του μνημονίου. Οι κυβερνητικές προθέσεις αποσαφηνίζονται εξάλλου με τις πρόσφατες πρωθυπουργικές διακηρύξεις των Δελφών για την ανώτατη παιδεία, για τις οποίες ο Γιάννης Παπαδημητρίου εκτίμησε πως «δίνουν το σύνθημα του νέου γύρου της μάχης για το δημόσιο Πανεπιστήμιο, μετά από τον προηγούμενο γύρο για το άρθρο 16. Η επιδιωκόμενη εισβολή των μάνατζερ και των ιδιωτών χρηματοδοτών στη διοίκηση των ΑΕΙ δεν καταλύει μόνο την συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκησή τους αλλά σηματοδοτεί την σταδιακή απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, την παράδοσή τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο και την υποταγή του διδακτικού και ερευνητικού τους έργου στις ανάγκες της αγοράς. Απέναντι σ’ αυτή την πολιτική, που την υπηρετούν με σύμπνοια το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., πρέπει να συγκροτηθεί ένα πλατύ μέτωπο αντίστασης μέσα και έξω από το Πανεπιστήμιο».Η αντιπροσωπεία του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» δήλωσε ότι υποστηρίζει το αίτημα της Πρυτανικής Αρχής για μετατάξεις πλεονάζοντος προσωπικού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αλλά και την ιδέα για αντικατάσταση των ιδιωτών εργολάβων συντήρησης και καθαριότητας από συνεταιρισμούς εργαζομένων, καθαριστριών κλπ.. Ζήτησε τέλος να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο και να βελτιωθεί η σχέση του με όλη την Ήπειρο με στόχο τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι το κέρδος των επιχειρήσεων.Το κλιμάκιο του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» είχε επίσης συναντήσεις με τους εκπροσώπους του Συλλόγου ΔΕΠ (επιστημονικό προσωπικό) και του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου, όπου υπήρξε σύμπτωση απόψεων στην αναγκαιότητα και υπεράσπισης του δημόσιου Πανεπιστημίου και αντιπαράθεσης με εκφυλιστικά φαινόμενα στο εσωτερικό του και η προτεραιότητα της υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Δημοσκόπηση της V-PRC

την πρώτη Κυριακή ο Φίλιππας Φίλιος συγκεντρώνει ποσοστό 45,6%, ο Νίκος Γκόντας συγκεντρώνει ποσοστό 40,2%.Ο Δημήτρης Τασούλας που στηρίζεται από το ΚΚΕ συγκεντρώνει το 7%, ο Χρήστος Μαντάς 4,2, ο Στέφανος Σκοπούλης 2,2 και άλλος 0,9.

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Τηλεοπτικό debate μεταξύ των Υποψηφίων Περιφερειαρχών προτείνει ο Γιάννης Παπαδημητρίου



Το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» επισημαίνει ότι η προεκλογική εκστρατεία εξελίσσεται με χαρακτηριστική απουσία τηλεοπτικών αλλά και ραδιοφωνικών διαλόγων μεταξύ των επικεφαλής των ψηφοδελτίων για την Περιφέρεια της Ηπείρου. Χωρίς ασφαλώς να αποτελεί ολοκληρωμένη ενημέρωση, η ζωντανή αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων Περιφερειαρχών δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν μέτρα σύγκρισης και βοηθάει στην τελική τους επιλογή.Ειδικά τα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης, η Κρατική Ραδιοφωνία και τα Δημοτικά Ραδιόφωνα, οφείλουν να προγραμματίσουν άμεσα ζωντανούς διαλόγους, και εφ’ όλης της ύλης και θεματικούς, και να καλέσουν όλους τους υποψήφιους Περιφερειάρχες Ηπείρου, όπως απαιτεί η Οδηγία του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Εάν κάποιοι από αυτούς δεν θέλουν να εμφανιστούν στους διαλόγους αυτούς, έχουν ασφαλώς κάθε δικαίωμα, αυτό όμως δεν πρέπει να παρασύρει στην αφωνία τα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία χρηματοδοτούν οι πολίτες της Ηπείρου.Ο Γιάννης Παπαδημητρίου προτείνει επίσης τη διεξαγωγή τηλεοπτικού debate μεταξύ όλων των υποψηφίων Περιφερειαρχών και την ταυτόχρονη μετάδοσή του από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς της Ηπείρου. Καλεί μάλιστα τους συνυποψηφίους του να αποδεχθούν δημόσια την πρόταση αυτή, ώστε να γίνει εφικτός ο άμεσος προγραμματισμός της. Εκ μέρους του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» δεν τίθεται κανένα θέμα επιλογής ή αποκλεισμού δημοσιογράφων

Οι 27 υποψήφιοι της Δημαρχιακής παράταξης 3 Κλικ Αριστερά

Υποψήφιος Δήμαρχος Χρήστος Μαντάς
1. ΒΑΣΣΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Φοιτητής στο ΤΕΙ Λογοθεραπείας , Γραμματέας νεολαίας ΣΥΝ

2. ΓΙΑΝΝΩΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος-συνταξιούχος ΟΤΕ

3. ΓΚΟΤΖΟΥ ΕΡΙΦΥΛΛΗ Φαρμακοποιός

4. ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ Εργολάβος οικοδομών

5. ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Συνταξιούχος Πανεπιστημιακός

6. ΚΑΖΑΤΖΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ Συνταξιούχος ιδιωτική υπάλληλος

7. ΚΑΚΑΪΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Οικονομολόγος, καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Περάματος

8. ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Μαρμαράς

9. ΚΩΣΤΑΝΑΣΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Δάσκαλος, MSC στην Παιδαγωγική

10. ΜΑΝΤΖΟΥΤΣΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Καθηγήτρια αγγλικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

11. ΜΑΡΓΙΟΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Δημόσιος υπάλληλος

12. ΜΑΡΕΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Φαρμακοποιός

13. ΜΠΑΣΙΟΥΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Αναπληρωτής Καθηγητής Δερματολογίας, συνδικαλιστής στο χώρο του Πανεπιστημίου και της Υγείας

14. ΜΟΤΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Συνταξιούχος πανεπιστημιακός, φιλόλογος

15. ΝΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ηθοποιός

16. ΝΑΤΣΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Βιολόγος

17. ΝΕΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Νομικός, Καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση-συγγραφέας

18. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ Κομμώτρια

19. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΣΟΦΙΑ Ιδιωτική υπάλληλος

20. ΠΡΙΦΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ Ψυχίατρος

21. ΡΟΥΜΠΕΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Συνταξιούχος ΙΚΑ

22. ΣΔΡΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Κλινικός Χημικός στο ΠΓΝΙ

23. ΣΕΡΜΠΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ Φυσικός, καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ

24. ΤΖΙΟΒΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Απόφοιτος ΤΕΙ, εργαζόμενος στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας

25. ΤΡΙΑΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος, προϊστάμενος του Δασαρχείου Κόνιτσας

26. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΣΩΤΗΡΙΑ Eκπαιδευτικός – Μητέρα 6 παιδιών

27. ΧΗΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Αγρότης

ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

Υποψήφιος Δήμαρχος Χρήστος Κ. Μαντάς
Φίλες και φίλοι συμπολίτες,
Η δημοτική μας κίνηση «Τρία κλίκ Αριστερά, Αντίσταση - Αλληλεγγύη - Αλλαγή» παρουσιάζει σήμερα τους υποψηφίους της για τις εκλογές της 7ης Νοέμβρη.
Ανάμεσα σε όλους αυτούς, τις γυναίκες και τους άνδρες, που θα ήθελα ολόψυχα και προσωπικά να τους ευχαριστήσω, δεν θα βρείτε πολυακουσμένα ονόματα και πομπώδεις παράγοντες. Θα αναγνωρίσετε όμως καθημερινούς ανθρώπους που είναι ανάμεσά σας, δίπλα σας. Ανθρώπους που τούς γνωρίζετε ίσως, από κοινωνικούς αγώνες, από αγώνες για μεγάλα προβλήματα της πόλης και της περιοχής, πολίτες από το χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, ενεργούς πολίτες που έχουν μια ανιδιοτελή και αγωνιστική στάση ζωής.
Όλοι εμείς, που αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή την προσπάθεια κόντρα στο αντιδημοκρατικό πλαίσιο του Καλλικράτη, προσβλέπουμε να συμβάλουμε δυναμικά στην προώθηση ριζικών αλλαγών, που έχει ανάγκη η πόλη μας, η περιοχή μας και ολόκληρη η χώρα. Το ψηφοδέλτιό μας θα έχει υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους σε όλους τους περιφερειακούς, πρώην "καποδιστριακούς" Δήμους και στην κοινότητα του Νησιού. Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και θα πούμε καθαρά ότι τα αντιδημοκρατικά όρια του "Καλλικράτη" που ορίζουν ότι στον πρώην Δήμο Ιωαννιτών πρέπει να έχουμε υποχρεωτικά τουλάχιστον 29 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους δεν επέτρεψαν σε πολλούς φίλους και συναγωνιστές να είναι υποψήφιοι, όμως είμαστε σίγουροι ότι θα μας στηρίξουν, όπως και πολλοί άλλοι, με πίστη, ενθουσιασμό και ανιδιοτέλεια και τώρα αλλά κυρίως μετά, στην προσπάθεια που όλοι μαζί θα συνεχίσουμε σε πολλά μέτωπα. Θέλουμε επίσης να πούμε ειλικρινά ότι δεν διεκδικούμε ούτε το αλάθητο, ούτε την μοναδικότητα, δεν λέμε ότι γνωρίζουμε τα πάντα και ότι έχουμε λύσεις για όλα.
Ξέρουμε άλλωστε την τύχη των λεπτομερών προεκλογικών προγραμμάτων και υποσχέσεων.
Έχουμε όμως βαθιά πίστη στις δυνατότητες των πολιτών όταν πάρουν τις υποθέσεις στα χέρια τους, έχουμε βαθιά πίστη στην κοινωνική αυτοοργάνωση , στην αντίσταση και την αλληλεγγύη, στην φαντασία και την δημιουργικότητα του συλλογικού αγώνα, έχουμε αγωνίες , ευαισθησίες και διάθεση για προσφορά, αλλά και αποφασιστικότητα για ρήξεις και ανατροπές.
Θα θέλαμε επίσης να δηλώσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε και να αντιπαρατεθούμε σε οποιοδήποτε επίπεδο με τους υποψηφίους των άλλων συνδυασμών.

Φίλες και φίλοι συμπολίτες
Οι επερχόμενες εκλογές διεξάγονται σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Οι τελευταίες αποκαλύψεις για το τί παίζεται πίσω από την πλάτη μας, από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού και τους παράγοντες του χρηματιστηριακού κεφαλαίου , που το μόνο που τούς ενδιαφέρει είναι πώς θα τούς αποπληρώνουμε τα όπλα που μάς πουλάνε πανάκριβα και τα δανεικά, δείχνουν ολοφάνερα το πού θέλουν να μάς οδηγήσουν.
Θέλουν να μάς πάνε σε μια απροσδιόριστη χρονικά παράταση της θηλιάς του μνημονίου και της επιτήρησης της τρόϊκας και βεβαίως επιδιώκουν να πληρώσουμε εμείς την κρίση τους.
Διότι αυτή την στιγμή στη χώρα μας εφαρμόζεται μια ακραία ταξική πολιτική που αναδιανέμει τον πλούτο για να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι σε βάρος των εργαζομένων και των αδύνατων, πολλαπλασιάζει τις αυθαίρετες απολύσεις, καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις για τους νέους, ορίζοντας μισθό 600 ευρώ, που επιβάλει την μερική απασχόληση της πείνας, που χαρίζει την υγειονομική κάλυψη των ανέργων σε ιδιωτικές εταιρείες, που εκτινάσσει την ανεργία στο 20%.
Είναι μια πολιτική που επιχειρεί να ξεπουλήσει ό,τι δημόσιο και κοινωνικό έχει απομείνει, που δίνει «γην και ύδωρ» για τις λεγόμενες γρήγορες επενδύσεις και που με το πρόσχημα των ελλειμμάτων και της κακοδιαχείρισης στο δημόσιο, που ο ίδιος ο δικομματισμός δημιούργησε, διαλύει τον δημόσιο και κοινωνικό τομέα.
Χρειάζεται λοιπόν ένα αποφασιστικό «φτάνει πιά, δεν θα σάς επιτρέψουμε να ισοπεδώσετε την κοινωνία».
Οι συγκλονιστικές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γαλλία δείχνουν τον δρόμο.
Οι εκλογές που θα γίνουν και που κάποιοι προσπαθούσαν να μάς κάνουν να παραδεχτούμε ότι τάχα θα έχουν αποκλειστικά αυτοδιοικητικό χαρακτήρα είναι μια κρίσιμη ευκαιρία για να παλαίψουμε να αλλάξουμε όχι μόνο τις πόλεις και τα χωριά μας, αλλά και για να δημιουργηθούν συνθήκες συνολικών ανατροπών και που θα αμφισβητήσουν στην πράξη τον διαβόητο μονόδρομο.
Αν σκεφτούμε μόνο τις 58 {πε-νή-ντα-οχ-τώ} φοροαπαλλαγές του εφοπλιστικού κεφαλαίου και την εξοικονόμηση 90 δις. που θα γίνονταν, αν εφαρμοζόταν μια φορολογική πολιτική κοντά στο μέσο όρο αντίστοιχων πολιτικών στην Ευρώπη, καταλαβαίνουμε τί παραμύθια είναι τα περί μονόδρομου.
Γιαυτό και ειλικρινά απευθυνόμαστε στους πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους που πνίγονται από αυτή την κατάσταση, που μπούχτισαν από τη βρώμα και τη δυσωδία της διαφθοράς και προσανατολίζονται σε μιά συνολική αποδοκιμασία μέσω της αποχής, και τους λέμε: Μην τους αφήσουμε να πανηγυρίζουν στη πλάτη μας ! Μπορούμε να προσπαθήσουμε, μπορούμε να δημιουργήσουμε ελπίδα για το αύριο, είναι στο χέρι μας.

Φίλες και φίλοι συμπολίτες
Την ίδια μοίρα επιφυλάσσουν και για τους Δήμους, καθώς οι περικοπές που προβλέπονται από το μνημόνιο υπολογίζονται σε 500 εκατομμύρια το χρόνο, σε 3 δις ευρώ, συνολικά, από τον περιορισμό των πόρων στη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έτσι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σχέδιο που επιδιώκει να πληρώσουν το μάρμαρο και πάλι οι ασθενέστεροι πολίτες, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε ακραία αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Γιαυτό και εμείς υποστηρίξαμε από την αρχή ότι αυτές οι εκλογές , σε αυτές τις συνθήκες, βάζουν επι τάπητος το θέμα των ριζικών αλλαγών.

Φίλες και φίλοι συμπολίτες
Ονειρευόμαστε μια άλλη πόλη , που δεν χωράει στον στενό κορσέ που μάς επέβαλε η απερχόμενη νεοφιλελεύθερη δημοτική αρχή με τις καταστροφικές της πολιτικές στους δημόσιους χώρους, όπως στην "ΟΑΣΗ", την Πλατεία και το "Ξενία", στις υποδομές, στα δημοτικά τέλη και που οδήγησε τα οικονομικά του Δήμου «στο κόκκινο», κρατώντας σε ομηρία χιλιάδες οικογένειες. Ονειρευόμαστε μια άλλη πόλη που δεν ικανοποιείται από εξαγγελίες καλύτερης διαχείρισης της ασφυξίας και προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε αντικρουόμενα συμφέροντα, χωρίς να λέει τίποτα επί της ουσίας για τον αντιδημοκρατικό Καλλικράτη και για την ζοφερή πραγματικότητα του μνημονίου.

Ονειρευόμαστε μια άλλη πόλη της απασχόλησης, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, των ελεύθερων δημόσιων χώρων, ενάντια στον κυκλοφοριακό βραχνά της μόλυνσης και του θορύβου. Μια πόλη με ριζικές αλλαγές στην λειτουργία του Δήμου, με ριζικές αλλαγές στην διαχείριση των απορριμμάτων και των λυμάτων, με ριζικές αλλαγές στην διαχείριση των υδάτινων πόρων, με ριζικές αλλαγές στην διαχείριση του οικοσυστήματος της Λίμνης, με ριζικές αλλαγές στις υπηρεσίες της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας.
Μια πόλη που η δημοκρατία και η συμμετοχή θα καθορίσουν την εξέλιξή της ενάντια σε κάθε είδους κερδοσκοπικά κεφάλαια.

Η εμπιστοσύνη που θα μάς δείξετε με την ψήφο σας, θα δώσει ελπίδα και δύναμη για να συνεχίσουμε τον αγώνα όλοι μαζί για αυτά που ονειρευόμαστε.

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Συνάντηση με την Γ.Γ. της Περιφέρειας Ηπείρου, τον Σύλλογο εργαζομένων και τη Διεύθυνση Υδάτων

Γιάννης Παπαδημητρίου : «Διαστάσεις σκανδάλου έχει πάρει η ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού στην περιοχή μας»
Την Περιφέρεια Ηπείρου επισκέφθηκε σήμερα κλιμάκιο του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» με επικεφαλής τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Ηπείρου Γιάννη Παπαδημητρίου.
Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, στην οποία ανέπτυξε τις προγραμματικές θέσεις της παράταξης για μια περιφερειακή αυτοδιοίκηση ανοιχτή στους πολίτες και αποκεντρωμένη σε περιφερειακά διαμερίσματα, εκλεγμένη δημοκρατικά με απλή αναλογική και έμμεση εκλογή περιφερειάρχη.
«Το σχέδιο Καλλικράτης δεν διαπνέεται από αυτοδιοικητική λογική αλλά αναπαράγει το αυταρχικό και συγκεντρωτικό μοντέλο του κεντρικού κράτους» επισήμανε ο Γιάννης Παπαδημητρίου ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι πρέπει να καταργηθεί η παράλληλη κρατική Περιφέρεια Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και να μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα χρηματοδοτείται με θεσμοθετημένους σταθερούς πόρους. Η αντιπροσωπεία έθεσε επίσης ζητήματα υγείας, εκπαίδευσης και διαχειριστικού ελέγχου των επενδυτικών προτάσεων.
Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας επέμεινε στο ρόλο των προσώπων, που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν αξιόπιστα αλλά και να διευρύνουν τις δυνατότητες του Καλλικράτη, και αναφέρθηκε στα μεγάλα ζητήματα και στο έργο της Περιφέρειας Ηπείρου.
Το κλιμάκιο του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» περιόδευσε στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας ενώ είχε εκτεταμένη συζήτηση με την Διευθύντρια και το προσωπικό της Διεύθυνσης Υδάτων. Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για το δύσκολο έργο της Υπηρεσίας, η οποία στελεχώνεται με 7 μόλις υπαλλήλους για ολόκληρη την Ήπειρο (!), και για την πορεία των μελετών, που αφορούν τα Σχέδια Διαχείρισης Υδατικών Πόρων κατά λεκάνη απορροής. Έγινε επίσης ενημέρωση για την τοποθέτηση υδρομετρητών στους μεγάλους καταναλωτές νερού στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και για την απροθυμία ορισμένων επιχειρηματιών αλλά και της ΔΕΥΑΙ να ανταποκριθούν στην υποχρέωση αυτή.
Τέλος αρκετή συζήτηση έγινε για την άντληση υπογείων νερών από ιδιωτικές εταιρίες εμφιάλωσης, για την οποία ο Γιάννης Παπαδημητρίου έκανε την εξής δήλωση : «Η πορεία της ιδιωτικοποίησης των αποθεμάτων του πόσιμου νερού στην περιοχή μας, έναντι ευτελούς αντιτίμου προς τον αντίστοιχο ΟΤΑ, έχει πάρει διαστάσεις σκανδάλου κατά την τελευταία τετραετία με αυξήσεις των αντλούμενων ποσοτήτων της τάξης του 1.000 %. Πρόκειται για μια πολιτική που άνθησε επί κυβέρνησης Ν.Δ. και συνεχίζεται αδιατάρακτα επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Οι κάτοικοι της πιο βροχερής περιοχής της Ελλάδας πληρώνουν το ακριβότερο νερό και γι’ αυτό απαιτούν τον έλεγχο των αποθεμάτων από το κοινωνικό σύνολο και την ανάπτυξη δημοσίων δικτύων. Ζητάμε να ματαιωθεί κάθε νέα αδειοδότηση μέχρι την ολοκλήρωση των Σχεδίων Διαχείρισης, να διακοπεί κάθε σχετική διαδικασία και να ανακληθούν όλες οι άδειες επέκτασης, που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές και τα χρονοδιαγράμματα της Οδηγίας – Πλαίσιο 2000/60 για τα νερά».
Τέλος το κλιμάκιο του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Ηπείρου και ενημερώθηκε για τα προβλήματα, που δημιουργεί η σκόπιμη ασάφεια των διατάξεων του Καλλικράτη και η επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ της κρατικής Περιφέρειας και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Οι εργαζόμενοι εξέθεσαν την αγωνία για το μέλλον τους και ιδιαίτερα αυτών που εργάζονται στις τεχνικές υπηρεσίες. Από την πλευρά της παράταξης τονίστηκε η ανάγκη της συσπείρωσης των εργαζομένων στο σύλλογό τους αλλά και της ενίσχυσης των δυνάμεων, που αγωνίζονται ενάντια στο Μνημόνιο και τον Καλλικράτη, στις προσεχείς εκλογές.

«Με αυτό το ΠΑΣΟΚ, δεν έχω απολύτως καμία σχέση»


Το ΠΑΣΟΚ «της απόλυτης νεοφιλελεύθερης μετάλλαξης» το οποίο «υποθήκευσε τα δημόσια αγαθά, το μέλλον των εργαζομένων, το όραμα των νέων μας στην τρόικα» απαρνείται, μιλώντας στο tvxs.gr, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, με το συνδυασμό ‘Αττική Συνεργασία – Όχι στο Μνημόνιο’, Αλέξης Μητρόπουλος. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει τις εκλογές «δημοψήφισμα για την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους» και δηλώνει ότι αποτελεί «πολυτέλεια» σήμερα η διάσπαση της Αριστεράς. Ακολουθούν η περιγραφή και το βίντεο της συνέντευξης. *Εντάσσεται στο πλαίσιο αφιερώματος ενόψει της 7ης Νοεμβρίου.

«Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να ανασάνει», διαμηνύει χαρακτηριστικά ο γνωστός καθηγητής Εργατικού Δικαίου, ο οποίος δεσμεύεται πως, «όσο έχουμε αρμοδιότητες, όσο έχουμε λόγο, μέσα στα πλαίσια τα συνταγματικά, τα νομοθετικά», θα κινηθεί κατά του Μνημονίου. «Μόνο το 2012, θα κληθούμε να βρούμε 500 εκατ. ευρώ, από τα επιδόματα ανεργίας, για να τα στείλουμε στους δανειστές», αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλώντας για «αντικοινωνική, καταστροφική για τον τόπο πολιτική». Αντίστοιχα, αναφέρεται στον Καλλικράτη, ο οποίος είναι «υποθηκευμένος στο Μνημόνιο, φοροεισπρακτικός μηχανισμός υπέρ των δανειστών».

Εκτός από την αντίθεση στο Μνημόνιο, ο κ. Μητρόπουλος ανάγει σε δέσμευση την «απευθείας διαπραγμάτευση για την εξεύρεση πόρων», στο όνομα της οποίας «θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει ότι δεν θα καταφύγει σε «τέλη και φόρους» αλλά θα επιδιώξει την άντληση χρημάτων από προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ. «Πολιτισμός, ναρκωτικά, λαϊκή στέγαση, φτώχεια, άστεγοι», αναφέρει χαρακτηριστικά, περιγράφοντας τις προτεραιότητες του εκλογικού συνδυασμού τον οποίο εκπροσωπεί.

Ερωτηθείς αναφορικά με την υποψηφιότητα Σγουρού, εκφράζει την πεποίθηση ότι «με τη στάση του απέναντι στο Μνημόνιο», καθιστά «μικρά τα περιθώρια πρωτοβουλίας, μικρά τα περιθώρια ανάσας για την περιφέρεια και την τοπική κοινωνία». Παράλληλα, μεταφέρει το παρασκήνιο το οποίο προηγήθηκε γύρω από την υποψηφιότητα Δημαρά, σημειώνοντας ότι δεν μπόρεσε να τον επιβάλει ως υποψήφιο «στις συλλογικότητες που δεν τον ήθελαν επικεφαλής». Ωστόσο, αιτιολογώντας το αδιέξοδο, τονίζει: «δεν μπορεί ένας σύγχρονος μαχητής να λέει: 'θα στηρίξω τον Καλλικράτη', ο οποίος έχει στόχο, σε ετήσια βάση τα επόμενα 3 χρόνια, την εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ για τους δανειστές».

«Είναι πολυτέλεια για την Αριστερά να πηγαίνει στις εκλογές διασπασμένη, όταν ο λαός κατασπαράσσεται από την τρόικα, όταν φτωχαίνει», δηλώνει χαρακτηριστικά, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους καθυστέρησε να απαντήσει στη στήριξη Τσίπρα, αντιπροτείνοντας άλλους υποψηφίους. Σημείωσε δε ότι ανάμεσα στις προτάσεις του ήταν και η διαμόρφωση ενός ενιαίου μετώπου με στελέχη του ΚΚΕ, όπως ο κ. Παφίλης και η κ. Κανέλλη, επικεφαλής. Πάντως, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, με τη στήριξη «πασοκογενών», όπως τις χαρακτηρίζει, συλλογικοτήτων και των ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ, κάνει λόγο για ενδείξεις και στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν ως «κερδοφόρο, αυτό το ταξίδι» προς την κάλπη.

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Έμμισθοι Χρυσαυγίτες για να «καθαρίσουν» οι πλατείες από μετανάστες;

Συμβολική πορεία διαμαρτυρίας με κατεύθυνση τη Βουλή πραγματοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας οι Δημοκράτες Κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα, με σκοπό να επιδώσουν ψήφισμα στα κόμματα, στο οποίο εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους «για την κλιμάκωσης της φασιστικής βίας και τη ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας» στην ευρύτερη περιοχή του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι καταγγελίες για σχέδια «πρόσληψης» μελών της Χρυσής Αυγής για να «καθαρίσουν» πλατείες από μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο σε αυτές.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, οι Δημοκράτες Κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα εμφανίζονται ιδιαιτέρως προβληματισμένοι από την «παντελή απουσία της εθνικής αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τη μεγάλη συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στις εδώ και χρόνια υποβαθμισμένες περιοχές μας. Απαιτούμε άμεσα από την κυβέρνηση να παταχθεί άμεσα η εγκληματικότητα και να εξαρθρωθούν τα δίκτυα της μαφίας Ελλήνων και ξένων, ιδιαίτερα όσον αφορά το εμπόριο ναρκωτικών και το trafficking γυναικών και παιδιών. Να εξαρθρωθούν άμεσα οι φασιστικές συμμορίες που λυμαίνονται την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, ασκώντας βία εναντίον Ελλήνων και ξένων σε αγαστή συνεργασία με το τοπικό αστυνομικό τμήμα».

«Να σταματήσει ο εγκλωβισμός μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας που έχει επιβάλλει η Ε.Ε. με τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, που ρίχνει όλο το βάρος του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος των χωρών του Τρίτου Κόσμου στις πλάτες των χωρών του φτωχού ευρωπαϊκού Νότου. Μια συμφωνία που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζει να εφαρμόζει η σημερινή. Να δοθεί από την κυβέρνηση η δυνατότητα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τη χώρα νόμιμα εφόσον το επιθυμούν, να δοθεί πολιτικό άσυλο σε αυτούς που αποδεδειγμένα είναι πολιτικοί πρόσφυγες και να πάψει το θέμα αυτό να το χειρίζεται η μαφία και η αστυνομία. Το υπόμνημα αυτό αποτελεί την παρακαταθήκη μας, καθιστώντας σας απόλυτα υπεύθυνους για τις όσες μέχρι τώρα δυσμενείς εξελίξεις από την αδράνεια και την αδιαφορία σας» καταλήγει το ψήφισμα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της πλατείας Βικτωρίας, σε σύσκεψη καταστηματαρχών της περιοχής τέθηκε το ζήτημα να πληρώσουν μέλη της Χρυσής Αυγής προκειμένου να κάνουν περιπολίες στην πλατεία και να την αδειάσουν από τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν βρει καταφύγιο εκεί. Οι κάτοικοι χαρακτηρίζουν την εξέλιξη «πολύ επικίνδυνη», καθώς με τον ίδιο τρόπο ξεκίνησε και ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ», κάνοντας λόγο για «περιπολίες που ασκούν αυτοδικία, οι οποίες θα αποτελούν ένα είδος λαϊκής πολιτοφυλακής».

Παράλληλα, άλλη καταγγελία για την πλατεία Καραμαλάκη, που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Αμερικής, αναφέρει ότι σε συγκέντρωση των κατοίκων από άτομα προσκείμενα στη Χρυσή Αυγή, υποστηρίχτηκε ότι για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ιδιωτικοί σεκιούριτι. Ανάλογη πρόταση είχε εκφράσει και ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής στον τ/σ Alter, υποσχόμενος ότι θα καθαρίσει τις πλατείες με έμμισθους σεκιουριτάδες από την παράταξή του.

Όπως διατείνονται, μάλιστα, μέλη της Χρυσής Αυγής, μέχρι στιγμής έχουν «απελευθερώσει» 2 πλατείες: του Αγίου Παντελεήμονα και την πλατεία Αττικής και επίκειται να απελευθερώσουν άλλες 2 πλατείες.

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Ψηφοδέλτιο κινηματικών δράσεων από τον Χρήστο Μαντά στα Γιάννενα



Μιλώντας στην “Α” για τη δημοτική κίνηση Γιαννίνων «τρία κλικ αριστερά, Αντίσταση-Αλληλεγγύη-Αλλαγή» ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Μαντάς, σημειώνει πως “δημιουργήθηκε πρόσφατα από αγωνιστές των κοινωνικών αγώνων και των κινημάτων πόλης μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ Γιαννίνων". Αναφερόμενος στην πόλη των Ιωαννίνων υπογραμμίζει πως "δεν είναι πια η «μικρή μας πόλη», αλλά ελέω Καλλικράτη μια μεγάλη πλέον έκταση". Παράλληλα τονίζει ότι “η κίνησή μας εκφράζει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση απέναντι στις καταστροφικές πολιτικές του απερχόμενου δημάρχου που πολέμησε σφοδρά τον δημόσιο χώρο της πόλης (ξεπούλημα του Ξενία, καταστροφή της κεντρικής πλατείας, εγκατάλειψη της όασης) και έκανε πρωταθλητισμό στα τιμολόγια νερού, στα δημοτικά τέλη και στην υπερχρέωση του δήμου. Ανοίγει ταυτόχρονα μέτωπο σε όσους ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα είναι να φύγει η σημερινή διοίκηση του δήμου, συμπράττοντας και δίνοντας άλλοθι στους τοπικούς εκφραστές της κυβερνητικής πολιτικής του Κακοκράτη, της τρόικας και του Μνημονίου".

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός στα Γιάννινα ότι ο Φ. Φίλιος που μέχρι πρόσφατα δήλωνε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και της ΚΕΔΑ έδωσε πραγματικά γη και ύδωρ το τελευταίο διάστημα στο ΠΑΣΟΚ, ώστε να πάρει το επίσημο χρίσμα του κυβερνώντος κόμματος για τον Δήμο- και το κατάφερε, στηρίζεται επίσης από την Δημοκρατική Αριστερά-, ενώ δήλωσε και τη στήριξή του στον υποψήφιο περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ Β. Αργύρη. Την ίδια στιγμή ο υποψήφιος της Ν.Δ. Ν. Γκόντας δίνει μάχη με τον Φ. Φίλιο για να παραμείνει δήμαρχος της πόλης.