Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

«Το σχέδιο Β για την Ελλάδα στο προσκήνιο»

Την άμεση ανάγκη ενός «σχεδίου Β» για την Ευρωζώνη, που περιλαμβάνει αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα και μέτρα ενίσχυσης των τραπεζών, καθώς «το σχέδιο Α απέτυχε», υπογραμμίζει ο Αμερικανός καθηγητής μακροοικονομίας και ιστορίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στο πανεπιστήμιο του Berkeley Barry Eichengreen. Ο καθηγητής, που έχει εξετάσει το ζήτημα της πιθανότητας κατάρρευσης του ευρώ, εκτιμά πως η έξοδος μιας χώρας από την Ευρωζώνη είναι τεχνικά εφικτή, αλλά πολιτικά απίθανη, προσθέτοντας ωστόσο πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν να προσπαθούν να καταπολεμήσουν την κρίση στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία, αναγκάζοντας αυτές τις χώρες με υπερτιμημένα δάνεια να σωρεύουν νέα χρέη πάνω στα παλιά. Το Σάββατο πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή πως «δεν είναι ταμπού, αλλά είναι λάθος».

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Barry Eichengreen τονίζει πως η εκτίμησή του ότι «η έξοδος μιας χώρας της Ευρωζώνης από την ΟΝΕ είναι μεν τεχνικά εφικτή, πολιτικά όμως τόσο απίθανη όσο η πρόσκρουση ενός μετεωρίτη στο Eurotower της Φραγκφούρτης», επισημαίνει πως «συνεχίζει να ισχύει, αλλά με έναν σημαντικό περιορισμό: Στη σύνοδο κορυφής τους το Μάρτιο, οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει πλέον να κλείσουν τα μάτια τους σε δυσάρεστες αλήθειες. Το σχέδιο Α απέτυχε, οι Ευρωπαίοι πρέπει να περάσουν στο σχέδιο Β. Θα πρέπει να σταματήσουν να προσπαθούν να καταπολεμήσουν την κρίση στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία, αναγκάζοντας αυτές τις χώρες με υπερτιμημένα δάνεια να σωρεύουν νέα χρέη πάνω στα παλιά».

Σχολιάζοντας τη «σκληρή πολιτική λιτότητας που η Ε.Ε. αναγκάζει την Ελλάδα και την Ιρλανδία να ασκούν», τονίζει πως οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις διάσωσης δεν είχαν νόημα καμιά στιγμή. Κατά βάση, όσον αφορά αυτά τα μέτρα, οι Γερμανοί και οι Γάλλοι ενδιαφέρονται να προστατεύσουν από απώλειες τις τράπεζές τους. Τώρα συνειδητοποιούν ότι χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας – δηλαδή συμμετοχή και των τραπεζών – δεν μπορεί να γίνει κάτι. Για να καταστεί αυτό δυνατόν, υπάρχει μόνο μία λύση: Ενισχύστε τις ευρωπαϊκές τράπεζες! Η Ελλάδα ζούσε πέρα από τις δυνατότητές της, στην Ιρλανδία και στην Ισπανία είναι οι τράπεζες το πρόβλημα. Η κρίση του ευρώ είναι κυρίως κρίση των τραπεζών.

Σύμφωνα με τον κ. Eichengreen, «οι ευρωπαϊκές τράπεζες απειλούνται περισσότερο απ’ όσο θέλει να καταλάβει ο κόσμος. Ο καθένας στο μεταξύ έχει αντιληφθεί ότι τα τεστ αντοχής των τραπεζών πέρσι δεν είπαν πολλά πράγματα. Αυτή η εκδήλωση με χαρακτήρα άλλοθι στερείται ρεαλιστικών σεναρίων: Οι κίνδυνοι για τη ρευστότητα των τραπεζών δεν ελήφθησαν καθόλου υπόψη. Αυτή τη φορά οι εποπτικές Αρχές δεν θα το ξεπεράσουν έτσι αυτό. Θα με καθησύχαζε περισσότερο όμως να είχε την ευθύνη για τα τεστ αντοχής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι εθνικές εποπτικές Αρχές υποκύπτουν συχνά στις πιέσεις όσων πρέπει στην πραγματικότητα να επιτηρούν». Ο ίδιος εκτιμά ακόμη πως το κόστος επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της Γερμανίας και της Γαλλίας θα ήταν χονδρικά γύρω στο 3% του γερμανο-γαλλικού ΑΕΠ.

«Δεν υπάρχουν φτηνές λύσεις», τονίζει και προσθέτει: Εκείνο που φοβάμαι περισσότερο, είναι ότι οι Ευρωπαίοι θα επιλέξουν πάλι μια μεσοβέζικη λύση, δηλαδή π.χ. να διαμορφώσουν πιο ανεκτά τα επιτόκια και το χρόνο αποπληρωμής της βοήθειας για την Ελλάδα και την Ιρλανδία. Κάτι τέτοιο θα ήταν σωστό, αλλά όχι και επαρκές για τη διάσωση του ευρώ. Η συνέπεια θα ήταν και άλλοι χαμένοι μήνες για την Ευρώπη.

Σχετικά με την εντονότερη συνεργασία στο μέλλον για την οικονομική πολιτική, που αναμένεται να αποφασίσει η Ε.Ε., ο καθηγητής σημειώνει ότι «Οι οικονομικές συνθήκες στα διάφορα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ποτέ δεν θα είναι ίδιες, αλλά παρ’ όλα αυτά οι στενότερες συνεννοήσεις έχουν νόημα. Σε ένα χρόνο η γερμανική οικονομία θα έχει εκρηκτική ανάπτυξη, ενώ η Ισπανία μόλις που θα έχει θετική ανάπτυξη. Λίγα χρόνια αργότερα μπορεί να ισχύει το ακριβώς αντίστροφο.

Τα μέλη της Ευρωζώνης δεν έχουν πλέον ανεξάρτητη νομισματική πολιτική, για να αντιδράσουν σ’ αυτή την κατάσταση. Γι’ αυτό θα πρέπει να προσαρμόσουν τη δημοσιονομική πολιτική τους. Αυτό πάλι έχει επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Αν η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία π.χ. ακολουθούν ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, χώρες σαν τη Γερμανία θα πρέπει στην πραγματικότητα να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα, για να αποτρέψουν το να περιπέσει η Ευρωζώνη σε ύφεση. Το Eurogroup θα πρέπει να προσπαθήσει να πετύχει ενός είδους συντονισμό των κυρίαρχων κρατών».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναγνωρίζει το ενδεχόμενο εξόδου, έστω και πρόσκαιρα, μεμονωμένων, χωρών με οικονομικά προβλήματα από το ευρώ «ως την αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα». Σχετικά με την Ελλάδα και το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή εκτιμά ότι «Δεν είναι ταμπού. Αλλά το θεωρώ λάθος».

Το ζήτημα της Ελλάδας πάντως απασχολεί σημαντικά το διεθνή Τύπο, με την Süddeutsche Zeitung να γράφει πως η Ευρώπη πρέπει να ζητήσει ανοιχτά τη μείωση του ελληνικού χρέους. «Η Ε.Ε. σιωπά όσον αφορά την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το σχέδιο διάσωσης μπορεί να αποτύχει», τονίζει. Και η εφημερίδα WELT σημειώνει πως η επιστροφή στη δραχμή δεν έχει κανένα νόημα.

Παπακωνσταντίνου: Θα υπάρξει συμφωνία στις 25/3

Στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου θα υπάρξει συμφωνία σημειώνει σε συνέντευξή του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας πως δεν θα είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν ανώδυνα νέες καθυστερήσεις και αναβολές στην ευρωζώνη ενώ υπενθυμίζει ότι «η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου έχει αποφασιστεί πολιτικά σε υψηλό επίπεδο και άρα θεωρείται δεδομένη ως μέρος της συνολικής λύσης που θα αποτυπωθεί μαζί με όλες τις λεπτομέρειες του ευρωπαϊκού μηχανισμού».

Πολιτικός δυναμίτης η Ελλάδα

«Οι Έλληνες θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα στην προσπάθεια να πετύχουν τους στόχους εξυγίανσης που έχουν θέσει. Υπάρχει περίπτωση το 2013 το χρέος της χώρας να ξεπεράσει το 160% του ΑΕΠ», δήλωσε ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ, οικονομικός σύμβουλος και μέλος της «επιτροπής σοφών» της γερμανικής κυβέρνησης.

«Δεν έχω καλό προαίσθημα εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 24 Μαρτίου. Όλα «πακετάρονται» μαζί: ο μηχανισμός διάσωσης, το Σύμφωνο Σταθερότητας, το Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας της κας Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί. Υπάρχει ο κίνδυνος ενός πολιτικού παζαρέματος», λέει ο κ. Φελντ σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.

Όπως σημειώνει «η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει ταυτοχρόνως να κάνει οικονομία και να μειώσει τις κοινωνικές δαπάνες. Η Ελλάδα είναι ένας πολιτικός δυναμίτης. Αν θέλει να αποφύγει τη μεγάλη έκρηξη, δεν υπάρχει άλλος δρόμος πλην της αναδιάρθρωσης», λέει ο Γερμανός οικονομολόγος εκτιμώντας ότι «η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων δεν επαρκεί». Για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» ο κ. Φελντ διαβλέπει τον κίνδυνο να εμπλακεί η γερμανική κυβέρνηση περισσότερο απ' όσο πρέπει με την γαλλική ιδέα περί ευρωπαϊκής διακυβέρνησης.

«Στο σημείο αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο περισσότερος συντονισμός σημαίνει συχνά λιγότερο ανταγωνισμό. Στην καλύτερη περίπτωση τα κράτη με τη μικρότερη ανταγωνιστικότητα προσπαθούν να πλησιάσουν αυτά με τη μεγαλύτερη, Όμως, στη χειρότερη περίπτωση συμβαίνει το αντίστροφο και τα κράτη με τη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα δέχονται πιέσεις ώστε να υποχωρήσουν προς το μέσο όρο», λέει ο κ. Φελντ.

Στο νοσοκομείο 20 μετανάστες απεργοί πείνας

Είκοσι μετανάστες απεργοί πείνας μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία από το κτίριο «Υπατία» καθώς παρουσιάζουν σημάδια απόλυτης εξάντλησης. O θεράπων γιατρός των απεργών πείνας Θανάσης Καραμπέλης ζήτησε τη μεταφορά των μεταναστών στο νοσοκομείο για να αποφευχθούν βλάβες στα νεφρά τους.

Όπως δήλωσε ο Πέτρος Γιώτης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης «οι άνθρωποι αυτοί αρνούνται πλέον να λάβουν ακόμα και νερό και οι γιατροί που τους παρακολουθούν φοβούνται ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρξουν κι άλλα άτομα που θα βρεθούν στην ίδια κατάσταση και θα χρειαστεί να διακομιστούν στο νοσοκομείο».

Ο κ. Γιώτης κατάγγειλε ακόμη ότι «αστυνομικοί έχουν ζητήσει από γιατρούς στα νοσοκομεία Αμαλία Φλέμινγκ και Ερυθρός Σταυρός, όπου έχουν μεταφερθεί σε κατάσταση εξάντλησης απεργοί πείνας σήμερα το μεσημέρι, να δώσουν τα στοιχεία των διακομισθέντων, καθώς και αναφορά σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους». Από την πλευρά τους, οι θεράποντες γιατροί αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία, με επίκληση του ιατρικού απόρρητου.

Το τελευταίο 24ωρο έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο 20 συνολικά άτομα, με συμπτώματα βαριάς αφυδάτωσης και νεφρικής ανεπάρκειας. Από αυτούς οι 4 μεταφέρθηκαν χθες το βράδυ στο νοσοκομείο Νίκαιας, και σήμερα από το μεσημέρι και μετά 5 στο Ιπποκράτειο, 5 στον Ερυθρό Σταυρό και 6 στο Αμαλία Φλέμινγκ. Οι μετανάστες βρίσκονται στην 35η μέρα απεργίας πείνας.

Την ίδια στιγμή, στη Θεσσαλονίκη, οι 50 μετανάστες απεργοί πείνας που στεγάζονται στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, αποφάσισαν να διακόψουν από τη Δευτέρα τη λήψη ζάχαρης και να παίρνουν μόνο νερό και αλάτι. «Άνθρωποι που ζύγιζαν 80 κιλά, σήμερα ζυγίζουν 44 κιλά και αρκετοί έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία ύστερα από λιποθυμίες», δήλωσε εκπρόσωπος των μεταναστών.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους βουλευτές Θοδωρή Δρίτσα, Τάσο Κουράκη, Λίτσα Αμμανατίδου, δημοτικούς συμβούλους και συνδικαλιστές επισκέφτηκε τους μετανάστες στη Θεσσαλονίκης. «Η απεργία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, οι εξελίξεις απαιτούν αναβαθμισμένη πολιτική ευθύνη την οποία, δυστυχώς, δεν βλέπουμε από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση παλινδρομεί, καθυστερεί, αδυνατεί, κρύβεται και δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της», δήλωσε ο κ. Δρίτσας.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο ρ/σ Βήμα 99,5 δήλωσε: «Έφεραν αυτούς τους ανθρώπους στο Πανεπιστήμιο και μετά την Υπατία. Έχουν τεράστιες ευθύνες. Τους εκμεταλλεύθηκαν, τους έβαλαν σε μια λογική ενώ ήξεραν ότι δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Γιατί αν νομιμοποιήσεις τους 300, θα πρέπει να νομιμοποιήσεις και όλους τους υπόλοιπους. Δεν μπορείς να εκβιάζεις την ελληνική ιθαγένεια».

Επίκαιρη ερώτηση για τις συλλογικές συμβάσεις των τραπεζοϋπαλλήλων από τον ΣΥΡΙΖΑ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών για τις ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων των τραπεζοϋπαλλήλων κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Στην ερώτησή του ο Π. Λαφαζάνης τονίζει ότι "το νέο απαράδεκτο Μνημόνιο-4, που, ερήμην της Βουλής και φυσικά του ελληνικού λαού, συνομολόγησε η κυβέρνηση με την τρόικα, εμπεριέχει κατεδαφιστικές διατυπώσεις που αφορούν την προώθηση 'νομοθετικών αλλαγών', προκειμένου να 'τεθούν οι τραπεζοϋπάλληλοι υπό το ίδιο καθεστώς με αυτό του ιδιωτικού τομέα, ανεξάρτητα από τον τύπο ιδιοκτησίας της τράπεζας', ενώ, παράλληλα, αναφέρεται στην ένταξη κρατικών τραπεζών στο επίσης απαράδεκτο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων".

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει αν:

* 1. "Σκοπεύει να προχωρήσει -και μάλιστα με αντισυνταγματική νομική ρύθμιση- σε κατάργηση Συλλογικών μισθολογικών και εργασιακών Συμβάσεων με στόχους τη μείωση μισθών, την υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων και τη διευκόλυνση απολύσεων των τραπεζοϋπαλλήλων
* 2. Σκοπεύει να εντάξει στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των 15 δισ. μέχρι το 2013 τράπεζες όπως η Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, πράγμα άκρως υπονομευτικό για την οικονομία και τους πολίτες".

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Εγκλωβισμένοι στα... μνημόνια!

Απλήρωτα χρέη του Δημοσίου, τα οποία μπορεί να φτάνουν έως και 3 δισ. ευρώ, αναγκάζουν το υπουργείο Οικονομικών να θεσπίσει νέο πακέτο μέτρων μακράς διαρκεία

Δέκα μήνες μετά την ψήφιση του μνημονίου, και ενώ έχουν μεσολαβήσει τρεις αναθεωρήσεις, η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη στο... σημείο μηδέν. Τα πακέτα μέτρων διαδέχονται το ένα το άλλο, χωρίς η κυβέρνηση να μπορεί να κλείσει έστω και ένα από τα μεγάλα μέτωπα (εργασιακό, ασφαλιστικό, κλειστά επαγγέλματα, εισπρακτικά μέτρα).

Το μέγεθος του προβλήματος αποκαλύπτεται στην έκθεση, που συνέταξε η Επιτροπή για το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών του Μαρτίου, όπου χρησιμοποιεί πιο σκληρή γλώσσα από αυτήν του αναθεωρημένου μνημονίου που δόθηκε τις τελευταίες μέρες στη δημοσιότητα.

Αναφέρει ότι η κυβέρνηση χάνει και πάλι το στόχο των εσόδων από τον πρώτο μήνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011. Αποκαλύπτει «τρύπα» 1,5 έως 3 δισ. ευρώ του 2010 (το ακριβές ποσό θα οριστικοποιηθεί τον Μάρτιο), η οποία οφείλεται σε μια νέα γενιά από απλήρωτα χρέη ταμείων, δήμων, νοσοκομείων και άλλων φορέων του ευρύτερου Δημοσίου που ακόμη καταμετρώνται από την κυβέρνηση.

Εκτιμά, παράλληλα, ότι η Ελλάδα θα πληρώσει φέτος πιο πολλά από όσα υπολογίζει για τόκους εξυπηρέτησης του χρέους, τη στιγμή που δίδεται μάχη στο εξωτερικό για ευνοϊκή «επιμήκυνση» και το δικαίωμα επαναγοράς των παλαιών ομολόγων σε χαμηλότερες τιμές.

Η έκθεση αποτυπώνει σε αριθμούς τα νέα μέτρα έως το 2015 και ζητά να υπογραφούν από τους υπουργούς και την ελληνική πλευρά, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης. Συμπληρώνει μια σειρά από κείμενα του αναθεωρημένου μνημονίου που δόθηκαν προσφάτως στη δημοσιότητα.

Σε όλα καταγράφεται το χωρίς τέλος «φούσκωμα» των μέτρων που πρέπει να λάβει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια έως το 2015 τα οποία φτάνουν περίπου τα 30 δισ. ευρώ:

*Παρά τα αλλεπάλληλα πακέτα μέτρων, το 2010 δεν έχει «κλείσει». Παρατάθηκε για 1 μήνα έως το τέλος Μαρτίου το περιθώριο να ξεκαθαριστεί το «κουβάρι» των οφειλών των φορέων του Δημοσίου, οι οποίες προσωρινά υπολογίζονται από την Ε.Ε. μεταξύ 1,5 και 3 δισ. ευρώ. Κάθε απόκλιση σημαίνει πρόσθετα μέτρα φέτος.

*Γι' αυτόν το λόγο η τρόικα ζήτησε να δίδεται κάθε μήνα το 1/14 των πιστώσεων του προϋπολογισμού (εκτός από δαπάνες για μισθούς, συντάξεις και τόκους). Στόχος είναι να δημιουργηθεί μαξιλάρι αξίας 3 δισ. ευρώ περίπου που θα κριθεί τον Σεπτέμβριο αν θα διαγραφεί ή όχι.

*Επιπλέον, τον Μάιο θα θεσπιστούν με νόμο πρόσθετα μέτρα αξίας 1,741 δισ. ευρώ για φέτος, τα οποία ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί.

*Ο ίδιος νόμος, το «μεσοπρόθεσμο σχέδιο» θα περιλαμβάνει και το πακέτο μέτρων αξίας 17,86 δισ. ευρώ για την τριετία 2012-2014. Το πακέτο είναι δύσκολο, αφού τα πιο πολλά έσοδα αναζητώνται το 2012 (7,5 δισ. ευρώ). Θα περιλαμβάνει αυξήσεις ΦΠΑ, αντικειμενικών αξιών, επιβολή φόρων σε αυθαίρετα κ.λπ. που έχουν ήδη ανακοινωθεί, αλλά κυρίως ολική αναδόμηση του Δημοσίου. Ανατρέπονται μισθοί, δομή υπηρεσιών, περικόπτονται για χρόνια οι επενδυτικές δαπάνες, κόβονται επιδόματα (κατά 500 εκατ. ευρώ μόνο αυτό της ανεργίας), προωθούνται διά νόμου συγχωνεύσεις, λουκέτα και περικοπή προσωπικού στις ΔΕΚΟ και άλλους φορείς του Δημοσίου. Γίνονται επίσης πιο αυστηροί οι κανόνες πρόσληψης. Δεν θα αποκλείονται πλέον οι απολύσεις αν δεν ικανοποιείται ο κανόνας 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, από τον οποίο δεν υπάρχουν πια εξαιρέσεις ούτε για κρίσιμους τομείς, όπως της υγείας και της παιδείας.

*Για το 2015 προβλέπεται νέο πακέτο μέτρων αξίας 2,5-3 δισ. ευρώ. Θα προσδιοριστεί αργότερα, αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι απομακρύνει το ενδεχόμενο να «ξεπαγώσουν» έστω και τότε συντάξεις και μισθοί.

*Επιπλέον όλων αυτών έρχονται τα 50 δισ. ευρώ αποκρατικοποιήσεων και «αξιοποίησης» της περιουσίας του Δημοσίου στον βωμό του χρέους. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να βρει το ποσό, χωρίς όμως ορόσημο το 2015. Υποχρεούται όμως να φέρει 15 δισ. ευρώ έως το 2013 αντί για 7 δισ. ευρώ που είχε «τάξει» τον Δεκέμβριο (βλέπε ρεπορτάζ στην «Οικονομία»).

*Παράλληλα ανοίγει ξανά το μέτωπο του ασφαλιστικού, ακόμη και για τις βασικές συντάξεις, αφού επανεξετάζεται η μεταρρύθμιση του 2010. Το ίδιο ισχύει για το εργασιακό, για το οποίο θα κριθεί τον Ιούλιο αν θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις. Εξάλλου, ανεπαρκείς κρίθηκαν οι έως τώρα αλλαγές στην υγεία και στα κλειστά επαγγέλματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μειώνεται στο 15% το περιθώριο κέρδους των φαρμακείων από το 2012, έρχονται προεδρικά διατάγματα για την άρση περιορισμών και κλαδικές παρεμβάσεις σε τουρισμό, εμπόριο.

Τέλος, δεν φαίνεται στον ορίζοντα: το 2012 θα οριοθετηθούν τα μέτρα του 2016, έναν χρόνο μετά αυτά του 2017 κ.λπ. έως ότου η χώρα να βγει από το μακρύ τούνελ του μνημονίου.

Πόσο απέχει η πλατεία Ταχρίρ από το Σύνταγμα;

Την Τετάρτη η χώρα συγκλονιζόταν από την πανελλαδική απεργία και τις διαδηλώσεις κατά του Μνημονίου, τις οποίες πολλοί χαρακτήρισαν ως τις μεγαλύτερες της τελευταίας εικοσαετίας και ή το κράτος τις αντιμετώπισε με τα γνωστά (και τα γνωστά άγνωστα) παιδιά του Παπουτσή. Την Πέμπτη η κυβέρνηση ανακοίνωνε το Μνημόνιο υπ’ αριθμόν 4, το οποίο ξυρίζει ό,τι άφησαν όρθιο τα τρία προηγούμενα. Και την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, άρτι επανακάμψας από άλλο ένα περίπου γαμήλιο ταξίδι στη Γερμανία (και στη Φιλανδία), έστρεφε στη Βουλή τα πυρά του κατά του ΣΥΡΙΖΑ με επιχειρήματα και εκφράσεις που διεκδικούν τον τίτλο της χυδαιότητας της χρονιάς.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ; Στον κοινωνικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν έχουν θέση οι αυταπάτες. Ο περιττός δημοκρατισμός της ελληνικής κυβέρνησης απέθανε και ετάφη με τιμές Μνημονίου. Μόνος σκοπός, που αγιάζει κάθε μέσο, κάθε ρόπαλο, κάθε κουκούλα, κάθε συκοφαντία κατά του κινήματος, κάθε ανοησία κατά της αριστεράς, κάθε βόμβα τρόμου, είναι να εγκαθιδρυθεί και να παγιωθεί το καθεστώς του Μνημονίου. Όταν τη μια μέρα απεργούν εκατομμύρια άνθρωποι και διαδηλώνουν εκατοντάδες χιλιάδες σ’ όλη τη χώρα εναντίον μιας πολιτικής και ακριβώς την επόμενη μέρα αυτή η ίδια πολιτική «επικαιροποιείται» από το κακό στο πολύ χειρότερο, τότε είναι φανερό ότι δεν θα υπάρξουν αιχμάλωτοι.

ΑΥΤΟ σημαίνει ότι πρέπει κανείς να περιμένει το χειρότερο. Αν για να πάρουν όσα πήραν μέχρι σήμερα οδήγησαν την κοινωνία και τη χώρα στη ζώνη του λυκόφωτος, τότε τι πρόκειται να γίνει όταν τα νέα μέτρα οδηγούν στην καταστροφή εκατομμυρίων νοικοκυριών, στη γιγάντωση της ανεργίας, στο λουκέτο σε εκατοντάδες χιλιάδες μαγαζιά, στην κατάργηση στοιχειωδών δικαιωμάτων, στην αφαίμαξη με χίλιους τρόπους του εισοδήματος των ασθενέστερων και στην κατεδάφιση κοινωνικών δομών στην υγεία, στην παιδεία, στην πρόνοια; Σε ποιο σκοτάδι οδηγούν την Ελλάδα οι Καντάφι του Μνημονίου και οι Μουμπάρακ της απολυταρχίας των αγορών; Και ναι, δεν αναφέρονται για πλάκα ούτε για λόγους εντυπώσεων αυτά τα ονόματα.

ΓΙΑΤΙ το Μνημόνιο δεν είναι μια πρόσκαιρη πολιτική. Δεν είναι μια παρένθεση, όπως προσπαθούν να μας πείσουν. Είναι, προορίζεται να γίνει, καθεστώς. Ένα καθεστώς απολυταρχικό, σκληρό, με συνταγματικά κατοχυρωμένη την αγριότητα, με εργασιακές σχέσεις που παραπέμπουν σε εποχές πρωταρχικής καπιταλιστικής συσσώρευσης, με απόλυτο έλεγχο όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και της χώρας, από τις πιο επιθετικές δυνάμεις των λεγόμενων αγορών. Κι αν κάποιος θεωρεί ότι όλα αυτά είναι αριστερή κινδυνολογία, δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στη λογική των μέτρων μέχρι σήμερα - κανένα, μα κανένα, δεν είναι προσωρινό, πρόσκαιρο, έκτακτης ανάγκης. Όλα αντιθέτως εμφανίζονται ως μεταρρυθμίσεις, μονόδρομος, σκληρά τούβλα στην οικοδόμηση της «νέας Ελλάδας».

ΟΠΩΣ κάθε αυταρχικό, άδικο, ανελεύθερο, καθεστώς όμως, το καθεστώς του Μνημονίου έχει ένα γενετικό πρόβλημα: Είναι ανελαστικό στην αγριότητά του. Ο Παπανδρέου δεν διαπραγματεύεται με την αντιπολίτευση, ο Ραγκούσης με τους μετανάστες, ο Παπακωνσταντίνου, ο Ρέππας και οι λοιποί αυτουργοί με τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, την κοινωνία. Αποφασίζουν άλλοι και διατάζουν αυτοί. Ξέρουν ότι με τέτοια πολιτική, αν κάνουν ένα βήμα πίσω, απειλείται με κατάρρευση όχι η χώρα, όπως λένε, αλλά το νέο καθεστωτικό γιαπί τους. Αυτό όμως που φαίνεται η δύναμή τους και που πουλάνε στο εξωτερικό ως πολιτική αρετή -δεν κάνουμε πίσω, θα σώσουμε τη χώρα θέλει δε θέλει, θα βάλουμε τάξη στην Ελλάδα, θα χτίσουμε μια νέα κοινωνία και λοιπά- είναι και η μεγάλη αδυναμία τους. Που μεταφράζεται σε κίνδυνο για την ίδια τη χώρα.

ΓΙΑΤΙ όταν ένα καθεστώς δεν μπορεί να ελιχθεί, να παζαρέψει, να διαπραγματευτεί, να κάνει ένα βήμα μπρος και δυο πίσω, να υπολογίζει στη στατική του επάρκεια τους συσχετισμούς στην κοινωνία, να αφήνει δρόμους για την εκτόνωση έστω της λαϊκής οργής, τότε είναι επικίνδυνο για όλους. Έρχεται η έκρηξη και το παίρνει ο διάβολος, αργά ή γρήγορα, αλλά με ανυπολόγιστες παράπλευρες απώλειες. Από την άποψη αυτή, η πλατεία Ταχρίρ δεν απέχει τόσο πολύ από την πλατεία Συντάγματος και θα έπρεπε όχι μόνο να συγκινεί τους εραστές των εξεγέρσεων αλλά και να τρομάζει τους τοκιστές των Μνημονίων...

Μοιραίοι και άβουλοι

Ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκαν την Παρασκευή με ασυνήθιστο μένος στον Αλ. Τσίπρα για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να τεθεί υπό την κρίση του λαού με δημοψήφισμα το σχέδιο Μέρκελ, το λεγόμενο "Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας". Κάτι τέτοιο, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, θα αποτελούσε ένα -ίσως το μόνο- διαπραγματευτικό χαρτί της Αθήνας εν όψει της διαπραγμάτευσης του Μαρτίου. Περίεργη αντίδραση για μια πανικόβλητη κυβέρνηση, η οποία έχει εισπράξει ένα τεράστιο "νάιν" από το Βερολίνο και βλέπει τη μνημονιακή επιλογή να καταρρέει και ως αριθμητική και ως πολιτική. Καθόλου περίεργη όμως για έναν πρωθυπουργό ο οποίος όχι μόνον έχει προκαταβολικά δηλώσει συμμετοχή στο όραμα της κ. Μέρκελ, αλλά θεωρεί πως πρέπει να δεσμεύσει και τη χώρα σε βάθος γενεών και ζητά γι' αυτό τη συναίνεση των κομμάτων σε μια πορεία στον κατήφορο χωρίς φρένα. Ενδεικτική είναι η συνεχής αναθεώρηση προς τα πάνω των δισεκατομμυρίων που πρέπει να βρεθούν. Τα 14 έγιναν 27 και προστέθηκαν κι άλλα 50 μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας

Μια παράλληλη εξέλιξη από την Ισλανδία είναι εξόχως διδακτική. Ο πρόεδρος της μικρής παγωμένης χώρας, αυτής που φαλίρισε από τις τραπεζικές φούσκες, ανέπεμψε και ζήτησε για δεύτερη φορά χθες δημοψήφισμα για τη συμφωνία εξόφλησης του χρέους της χώρας των 400 χιλιάδων ψυχών. Η συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση της Ισλανδίας και ψήφισε η Βουλή είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη -απορριφθείσα από τους Ισλανδούς- διαπραγμάτευση. Σύμφωνα μ' αυτήν, οι Ισλανδοί θα πρέπει να πληρώσουν με επιτόκιο 3,3% από το 2016 ώς το 2046 και όχι με 5.5% από το 2016 ώς το 2024. Πρόκειται δηλαδή για μια επιμήκυνση σε τετραπλάσιο χρόνο και με 40% μικρότερο επιτόκιο. Και όμως οι Ισλανδοί είναι αποφασισμένοι να το παλέψουν, αξιοποιώντας τον λαϊκό παράγοντα.

Αλλά και το παράδειγμα της Ιρλανδίας, όπου γίνονταν χθες εκλογές, είναι επίσης διδακτικό: Όλα τα κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές, δεξιά και αριστερά, έχουν δηλώσει προεκλογικά ότι θα προχωρήσουν σε επαναδιαπραγμάτευση της μνημονιακής συμφωνίας. Να θυμίσουμε ότι η συμφωνία για την Ιρλανδία υποτίθεται ότι θα εφαρμοσθεί κατ' αναλογίαν και για την Ελλάδα. Τουλάχιστον θα υπάρχει κάποιος να διαπραγματευθεί!

Η κυβέρνηση ομολογεί την αποτυχία της και επιχειρεί άλμα στο κενό


Θορυβημένος από τις κοινωνικές αντιδράσεις και τη νέα δυναμική που είχε η γενική απεργία την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός, με σπασμωδικές κινήσεις, συνεχή ψεύδη και επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, επιχείρησε να ξεφύγει από τον καταστροφικό κλοιό στον οποίο έχει οδηγήσει τη χώρα.

Η παταγώδης αποτυχία του Μνημονίου, για το οποίο τώρα η κυβέρνηση, διά του κ. Πεταλωτή, ομολογεί πως δεν έχει εγγυηθεί τίποτα(!), έχει θορυβήσει την πλειονότητα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που δηλώνουν έντρομοι μπροστά σε αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει. Τα συνεχή Μνημόνια, με θηριώδεις οικονομικές απαιτήσεις από τους δανειστές και ολοκληρωτική κατεδάφιση μισθών, συντάξεων και δικαιωμάτων, οδηγούν τη χώρα στη χρεωκοπία και τις κατασχέσεις περιουσιακών της στοιχείων. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση Παπανδρέου λέει "ναι" σε όλα, χωρίς καμία μάχη, καμία διαπραγμάτευση. Η αποκάλυψη του Στρος Καν εξηγεί πλέον τις επιλογές του πρωθυπουργού, που αποφασίζει μαζί με τον υπουργό Οικονομικών και τους τροϊκανούς, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι συνθήκες, πολιτικές και οικονομικές, δείχνουν εκλογές, όσο και αν ο κ. Παπανδρέου επιχειρήσει να τις αποφύγει...

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Νέο επεισόδιο στην Κερατέα

Την ίδια ώρα που, έξω από την Βουλή, οι άνδρες των ΜΑΤ με χημικά και κρότου - λάμψης διέλυαν την καθιστική διαμαρτυρία οι συνάδελφοί τους στην Κερατέα έδιναν παρόμοια απάντηση στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Κερατέας που αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή τους. Μια ημέρα μετά, ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης διέψευδε κατηγορηματικά πως η αστυνομία θα φύγει από την Κερατέα. "Καμία πιθανότητα να αποχωρήσει η αστυνομία", δήλωσε κατά την ενημέρωση των συντακτών.

Γ. Ραγκούσης: Η αστυνομία δεν θα φύγει από την Κερατέα

Τα επεισόδια της Τετάρτης ξεκίνησαν περίπου στις 6 το απόγευμα στη Λεωφόρο Λαυρίου, με τους κατοίκους να απαντούν με πέτρες και βόμβες μολότοφ στην εκτεταμένη χρήση χημικών από μέρους της αστυνομίας.

Η ένταση διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες και τα πράγματα ηρέμησαν λίγο πριν τις 9 το βράδυ.

Πληροφορίες έκαναν λόγο για ελαφρύ τραυματισμό δύο κατοίκων.



Ελεύθερος χωρίς όρους ο πρώην δήμαρχος Κερατέας

Ελεύθερος αφέθηκε χθες μετά την απολογία του στον 1ο τακτικό ανακριτή ο πρώην δήμαρχος Κερατεάς Σταύρος Ιατρού, σε βάρος του οποίου έχουν αποδοθεί κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για τα επεισόδια που είχαν γίνει στην περιοχή στις 8 Φεβρουαρίου ανάμεσα στους κατοίκους που διαμαρτύρονται για την εγκατάσταση ΧΥΤΑ και άνδρες των ΜΑΤ.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον πρώην δήμαρχο είναι για έκρηξη και κατοχή εκρηκτικών ο ίδιος ωστόσο τις αρνήθηκε και τις χαρακτήρισε μεθοδευμένες.

Σύμφωνα με την δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του ο πρώην δήμαρχος φέρεται ότι έχει αναγνωριστεί από αστυνομικούς ότι τους τραβούσε τις μάσκες και τις ασπίδες και κατηύθυνε τους διαδηλωτές εναντίον τους, χρησιμοποιώντας υβριστικές εκφράσεις και ρίχνοντας αντικείμενα.

Στην "Αυγή" της ερχόμενης Κυριακής: "Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω"

Στην Αυγη της Κυριακής (27 Φεβρουαριου): Το Θεατρικό Έργο που έγινε ΚΙΝΗΜΑ

"ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ,ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ"

Σε ένθετη έκδοση ολόκληρο το κείμενο που είναι πάντα επίκαιρο

* ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑ Συγγραφέα ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ: "Να ξαναχτίσουμε τη συλλογικότητα"

*ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον ηθοποιό-σκηνοθέτη ΣΤΕΦΑΝΟ ΛΗΝΑΙΟ: "ό,τι καλό έκανα το έκανα στις δύσκολες εποχές..."

* Αναφορές στις παραστάσεις του έργου στην Ελλάδα από τον Πάνο Σκουρολιάκο, από το Θεσσαλικό Θέατρο και την ερασιτεχνική ομάδα ΑΡΓΩ

Μην χάσετε αυτήν την Αυγή, διαδόστε την, μιλήστε στους φίλους και τους γνωστούς σας γι αυτήν!

H κινητοποίησή σας για την εφημερίδα μας, βοηθαει την προσπάθεια όλων μας!

Με ευχαριστίες για την συμβολή σας

Η ΑΥΓΗ

Στην "Αυγή" της ερχόμενης Κυριακής: "Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω"

Στην Αυγη της Κυριακής (27 Φεβρουαριου): Το Θεατρικό Έργο που έγινε ΚΙΝΗΜΑ

"ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ,ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ"

Σε ένθετη έκδοση ολόκληρο το κείμενο που είναι πάντα επίκαιρο

* ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑ Συγγραφέα ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ: "Να ξαναχτίσουμε τη συλλογικότητα"

*ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον ηθοποιό-σκηνοθέτη ΣΤΕΦΑΝΟ ΛΗΝΑΙΟ: "ό,τι καλό έκανα το έκανα στις δύσκολες εποχές..."

* Αναφορές στις παραστάσεις του έργου στην Ελλάδα από τον Πάνο Σκουρολιάκο, από το Θεσσαλικό Θέατρο και την ερασιτεχνική ομάδα ΑΡΓΩ

Μην χάσετε αυτήν την Αυγή, διαδόστε την, μιλήστε στους φίλους και τους γνωστούς σας γι αυτήν!

H κινητοποίησή σας για την εφημερίδα μας, βοηθαει την προσπάθεια όλων μας!

Με ευχαριστίες για την συμβολή σας

Η ΑΥΓΗ

Λιβύη: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Καντάφι...



Πλησιάζουν την Τρίπολη οι εξεγερμένοι Λίβυοι, ενώ ο Μουαμάρ Καντάφι έριχνε τις ευθύνες της εξέγερσης στην Αλ Κάιντα και τον Μπιν Λάντεν που "χειραγωγούν τους νέους". Την ίδια στιγμή, κι ενώ η Ιταλία εξέφραζε φόβους για ανθρωπιστική καταστροφή "βιβλικών διαστάσεων", στο αεροδρόμιο της Τρίπολης εκτυλίσσονταν σκηνές πανικού με τους επιβάτες να αναζητούν μια θέση στα αεροπλάνα...

Συνεχίζουν για 32η ημέρα οι μετανάστες εργάτες

Δεν θα έκαναν έναν μήνα απεργία πείνας για να πάρουν καθεστώς αντίστοιχο με αυτό της ροζ κάρτας, που θα μπορούσαν να την πάρουν με δύο φωτογραφίες και ένα παράβολο": Το σχόλιο αυτό του Π. Γιώτη, μέλους της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, αποτελεί την απάντηση στις δηλώσεις Ραγκούση και τη... "διέξοδο" που έδωσε χθες.

Οι για 32η μέρα απεργοί πείνας μετανάστες εργάτες ζητούν άδεια παραμονής και εργασίας, κάτι που εξαρχής έχουν δηλώσει. Τα χρονικά περιθώρια πάντως στενεύουν “ασφυκτικά”, ενώ ενδεικτικό είναι ότι, λίγο μετά το τέλος της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι ακαδημαϊκοί Κώστας Δουζίνας και Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης, δύο ακόμη απεργοί πείνας διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Αναφορικά δε με τις διώξεις σε μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, ο Π. Γιώτης είπε ότι μπορεί να έφυγε η “γελοία” κακουργηματική κατηγορία της διακίνησης λαθρομεταναστών, παρέμειναν ωστόσο οι υπόλοιπες κατηγορίες, “που είναι έωλες, αστήριχτες και έχου σκοπό να τρομοκρατήσουν τους απεργούς πείνας”.



Κ. Δουζίνας: Ελεύθεροι, μάρτυρες, άνθρωποι

Μεγάλη του τιμή χαρακτήρισε ο Κ. Δουζίνας το ότι βρίσκεται μαζί με τους 250 μετανάστες απεργούς πείνας. Στην τοποθέτησή του, μίλησε για τις έννοιες της ελευθερίας, της μαρτυρίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναδεικνύοντας ευρύτερες διαστάσεις του αγώνα των μεταναστών. Όπως είπε, η αντίσταση στον κανόνα, σε εκείνο που επιβάλλει η φύση, στο ένστικτο αυτοσυντήρησης δηλαδή, αποτελεί την καρδιά της έννοιας του ελεύθερου ανθρώπου. Τους χαρακτήρισε μάρτυρες, “στο ατομικό επίπεδο οι απεργοί πείνας μαρτυρούν, μεσολαβούν το καθημερινό, το επίγειο με το άπειρο, με το αγαθό της αξιοπρέπειας”, ενώ για τα ανθρώπινα δικαιώματα επεσήμανε ότι δεν αποδίδονται σε πολίτες, υπηκόους, σε άτομα ή Έλληνες, αλλά σε ανθρώπους: “Ο νόμος που τους τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι άνομος νόμος”. Και κατέληξε: “Οι ελεύθεροι, μάρτυρες, άνθρωποι, δίνοντάς μας την ουσία της ελευθερίας, πηγαίνοντας ενάντια στη φύση, είναι οι μόνοι άνθρωποι, οι τελευταίοι άνθρωποι, κατά τον Έγελο. Αυτή η εστία θα ήταν μεγάλη ευλογία αν πραγματικά μόλυνε την ελληνική κοινωνία, τους υπόλοιπους Έλληνες, με την αξιοπρέπεια, τη θυσία, την ελευθερία”.

Ότι η Ελλάδα είναι χώρα μεταναστών “θύμισε” ο συγγραφέας Βασ. Αλεξάκης συμπληρώνοντας ότι “η ιστορία των μεταναστών είναι η ιστορία της ζωής των Ελλήνων που μετανάστευσαν στις αρχές του 20ού αιώνα: Αυτοί οι άνθρωποι μαρτυρούν τη δική μας ιστορία”. Ο Ευκ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι είναι υποχρέωση των διανοούμενων να δίνουν φωνή σε όσους τη στερούνται κι έτσι εξέφρασε την απογοήτευσή του που το πανεπιστήμιο -στο οποίο είναι καθηγητής- δεν έδωσε άσυλο στους ανθρώπους "που το μόνο που ήθελαν ήταν να ακουστεί η φωνή τους". Τόνισε, τέλος, ότι οι διανοούμενοι πρέπει να βρίσκονται δίπλα στους αδικημένους διά ζώσης, όχι μόνο με άρθρα, αλλά με την παρουσία τους.

Θηλιά 50+27 δισ. ευρώ μέχρι το 2015


* Μέσα σε μια εβδομάδα η κυβέρνηση διπλασίασε, από 14 σε 27 δισ. ευρώ, το ύψος των αδιευκρίνιστων περικοπών μέχρι το 2015

* Η Κομισιόν διαψεύδει Παπακωνσταντίνου και "καρφώνει" τη δέσμευση της Αθήνας για έσοδα 50 δισ. ευρώ από εκποίηση της ακίνητης περιουσίας

* Επιπλέον μέτρα 1,7 δισ. ευρώ το 2011, για να καλυφθούν οι "αστοχίες" εφαρμογής του προγράμματος

* Μέτρα - σοκ στο Μνημόνιο 4: Υγεία, Παιδεία, ΔΕΚΟ, εργασιακές σχέσεις, επικουρικές συντάξεις, τα βασικά θέματα

* Μαζική αμφισβήτηση του μοντέλου οικονομικής πολιτικής από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

* Παπανδρέου σε Γερμανία και Φινλανδία: Μην ανησυχείτε, την κρίση θα την πληρώσουν οι Έλληνες...

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΡΙΖΑ: Τα βασικά σημεία της πρότασης νόμου για την τακτοποίηση των μεταναστών


Στην κατεύθυνση ριζικού επαναπροσανατολισμού της μεταναστευτικής πολιτικής, η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει πρόταση νόμου με άμεσους στόχους να επανέλθουν σε καθεστώς νομιμότητας όλοι όσοι έχουν απωλέσει την άδεια διαμονής από το '98 και μετά, να αποσυνδεθεί η ανανέωση της διαμονής από τα ένσημα και να τακτοποιηθούν οι ανεπίσημοι μετανάστες. Στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Πέμπτης, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η πρόταση δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά αποτελεί σημαντικό βήμα, που πρέπει να συμπληρωθεί από την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου για τους πρόσφυγες και την αναθεώρηση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ.

Οι βασικές κατευθύνσεις της πρότασης νόμου είναι οι εξής:

- Παροχή άδειας διαμονής 5ετούς ισχύος σε όσους με οποιονδήποτε τρόπο εντάχθηκαν σε μία από τις διαδικασίες νομιμοποίησης και απέκτησαν άδεια διαμονής, την οποία στη συνέχεια απώλεσαν λόγω αδυναμίας πληρωμής των προϋποθέσεων του νόμου,

- παροχή άδειας διαμονής 5ετούς ισχύος στους μετανάστες που μπορούν με οποιονδήποτε τρόπο να αποδείξουν ότι βρίσκονται στην Ελλάδα πάνω από 5 χρόνια,

- παροχή άδειας διαμονής 3ετούς ισχύος σε όσους μπορούν να αποδείξουν με δημόσιο ή άλλο έγγραφο ότι διαμένουν στη χώρα μέχρι 5 έτη και, τέλος,

- παροχή άδειας διαμονής, δικαιώματος δηλαδή προσωρινής διαμονής με σκοπό την ανεύρεση εργασίας, ενός έτους σε όσους βρίσκονται στην Ελλάδα πριν από τις 30 Δεκεμβρίου του 2010 και δεν εντάσσονται στις προηγούμενες κατηγορίες.

Μεταμεσονύκτιες γαργάρες

Ο επικοινωνιακός ντόρος κατά της τρόικας που προκάλεσε η κυβέρνηση το προηγούμενο τριήμερο κρύβει ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων σε πολλά επίπεδα, για το επόμενο τετράμηνο, που θα κληθεί να ανακοινώσει και παράλληλα φανερώνει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται αφού στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος οι αντιδράσεις για «υποτελή στάση» απέναντι στους κατά τον Θ. Πάγκαλο «φούφουτους» είναι πλέον εμφανής.

Επίσης αναδεικνύει για ακόμα μία φορά τον ενδοκυβερνητικό πόλεμο που δέχεται ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου όχι μόνο για τους χειρισμούς του αλλά και για το ότι «κρύβει» από τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση συζητήσεις και συμφωνίες που κάνει με την τρόικα. Υπουργοί μάς έλεγαν χθες το βραδυ ότι «δεν μπορεί ο Παπακωνσταντίνου να κρατάει για τον εαυτό του τέτοιες συμφωνίες και να μην ενημερώνει όλους τους υπουργούς», ισχυριζόμενοι ότι πολλοί ήταν αυτοί που δεν γνώριζαν για τα 50 δισ. και το έμαθαν από τους τροϊκανούς... Ομως, αυτό που έχει σημασία είναι ότι τη συμφωνία εκτός του υπουργού Οικονομικών τη γνώριζε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός -τουλάχιστον. Εξαλλου το σημείωμα που εξέδωσε το υπουργείο, μετά τις δηλώσεις της τρόικας, αυτό αποδεικνύει.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση σήκωσε τους τόνους επειδή η τρόικα της αφαίρεσε τη δυνατότητα να ανακοινώσει αυτή τις συμφωνημένες αποφάσεις για την αξιοποίηση 50 δισ. της ακίνητης περιουσίας και επειδή με τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα οι εκπρόσωποι της στη συνέντευξη Τύπου δικαίωσαν εκείνους που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει δική της βούληση αλλά κάνει ό,τι της λέει η τρόικα. Το αποδεικνύει και η ίδια η επίμαχη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η κυβέρνηση», είπε. Επίσης, άλλος υπουργός, μένοντας μόνο στο ύφος των τροϊκανών και όχι στην ουσία, μας είπε χθες: «Ηταν απερίγραπτο το ύφος τους κι αυτά που είπαν. Η αλαζονεία τους ήταν πρωτοφανής, γι' αυτό αντέδρασε ο πρωθυπουργός».

Ξύπνησε αργά

Η κυβέρνηση άρχισε να ξυπνάει όταν μετά τις εννιά το βράδυ κι ενώ η συνέντευξη των τροϊκανών είχε τελειώσει από τις 4 το απόγευμα, υπουργοί, βλέποντας τη διάσταση που παίρνουν στον Τύπο αυτά που είπαν οι τροϊκανοί, άρχισαν να τηλεφωνούν στο μέγαρο Μαξίμου και να ζητούν παρέμβαση. Πρώτος ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, λίγο μετά τις εννιά σε ομιλία του στη Βέροια, είπε ότι είναι απαράδεκτη η στάση τους και ο λαός δεν τους έδωσε καμία εντολή να δίνουν μαθήματα. Ωστόσο, επισήμως η κυβέρνηση αντέδρασε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, με τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, αφού τότε πήρε το ΟΚ από τον πρωθυπουργό. Μεγάλη η καθυστέρηση, την οποία κυβερνητικά στελέχη απέδιδαν στη δύσκολη θέση που βρέθηκε ο πρωθυπουργός, αφού θα έπρεπε να αποδοκιμάσει ο ίδιος την τρόικα. Ο Γ. Πεταλωτής δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η συμπεριφορά των εκπροσώπων του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε. ήταν απαράδεκτη και δεν τους ζήτησε κανένας να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας.

«Εχουμε ανάγκη, αλλά υπάρχουν και όρια, τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν και εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό».

Αυτή ακριβώς η τελευταία φράση -«εντολές παίρνουμε μόνο από το λαό»- αναζωπύρωσε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο. Σενάρια που ενισχύονται επίσης από το γεγονός ότι η κυβέρνηση πρέπει εν μέσω αντιδράσεων:

1Να περάσει από τη Βουλή τον Μάιο το δημοσιονομικό πρόγραμμα 2012-2015 για την εξοικονόμηση 14 δισ. ευρώ, που σημαίνει νέα μέτρα λιτότητας. Στόχος είναι να πέσει το έλλειμμα από τα 17 δισ. σε κάτω από 3 δισ.

2 Να λύσει το θέμα με τις επιχειρησιακές συμβάσεις, με χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο, που ανοίγουν το δρόμο για περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

3Να προσαρμόσει στις ελληνικές ανάγκες το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που έχει προτείνει η Γερμανίδα καγκελάριος στην Ε.Ε. και το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου.

Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι δεν είναι στις σκέψεις του Γ. Παπανδρέου οι πρόωρες εκλογές και υποστηρίζουν πως ο στενός κύκλος υπουργών και συνεργατών του έχει ταχθεί κατά των εκλογών. Για να πάει το ΠΑΣΟΚ σε πρόωρες εκλογές δεν αρκεί μόνο η νίκη, αλλά θα πρέπει, όπως μας έλεγε χθες υπουργός, να έχουν εξασφαλιστεί άλλες δύο προϋποθέσεις:

* Να έχει και άνετη αυτοδυναμία.

**Να μη δυναμώσει ο Α. Σαμαράς.

Αν ένα από αυτά δεν επιτευχθεί, τότε από τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα βγει χαμένο και τίποτα δεν του εξασφαλίζει παράταση θητείας.

Στρος-Καν και Ολι Ρεν

Τη δυσαρέσκειά του για «την απαράδεκτη συμπεριφορά» των τριών εκπροσώπων της τρόικας ο πρωθυπουργός τη μετέφερε και στον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Στρος-Καν (του τηλεφώνησε ο ίδιος ο Στρος-Καν), αλλά και στον επίτροπο για την Οικονομία, Ολι Ρεν. Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου, και οι δύο εξέφρασαν την κατανόησή τους και το σεβασμό τους προς την ελληνική κυβέρνηση και το λαό.

Το Σαββατοκύριακο μίλησαν κατά των εκπροσώπων της τρόικας μεταξύ άλλων ο Ευ. Βενιζέλος και η Αννα Διαμαντοπούλου.

Οξύτατη ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου εξέδωσε η «Αριστερή Πρωτοβουλία - ΠΑΣΟΚ». Μίλησε για λεονταρισμούς της κυβέρνησης, για λεκτικά χάδια του κ. Πεταλωτή και αναρωτήθηκε «ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα». Κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει καθαρά τι ακριβώς υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα. Κυρίως όμως κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλογιστεί τις ευθύνες του γιατί εμπιστεύεται ένα οικονομικό επιτελείο «πλήρως υποταγμένο στις διαταγές των υπερατλαντικών αφεντικών του».**

!Την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ενημέρωσε χθες ο πρωθυπουργός για τις τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η κ. Κλίντον εξέφρασε για ακόμη μια φορά την υποστήριξη της χώρας της. Συζήτησαν ακόμα και για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Τσίπρας: Το μνημόνιο δεν ήρθε για να μειώσει το χρέος...

«Το μνημόνιο δεν ήρθε για να μειώσει το χρέος. Η ουσία του μνημονίου ήταν η κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και το ξεπούλημα όλης της δημόσιας περιουσίας, όπως ανερυθρίαστα ανήγγειλαν χθες οι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι του ΔΝΤ. Στόχος τους, μέσω της εσωτερικής υποτίμησης να κάνουν τους Έλληνες φτωχότερους και το κεφάλαιο ισχυρότερο», τόνισε στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας

.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι «έχει συνειδητά επιλέξει με ποιού το μέρος είναι», χαρακτηρίζοντας «προσχηματικές» τις αποστάσεις, που πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της τρόικας.

«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει ένα δρόμο. Τον δρόμο του μνημονίου, της κοινωνικής χρεοκοπίας και του οικονομικού αδιεξόδου. Αν η κυβέρνηση δε συμφωνεί με γενική εκποίηση, δε σκοπεύει να ξεπουλήσει τη χώρα σε τιμή ευκαιρίας, τι ζητάει συναίνεση; Ας βγει καθαρά να καταγγείλει το μνημόνιο, όχι τους υπαλλήλους της τρόικας. Ας καταγγείλει το μνημόνιο τώρα. Όλα τα υπόλοιπα είναι φτηνά επικοινωνιακά παιχνίδια», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως «έχουν ήδη συμφωνήσει στη Σύνοδο Κορυφής για τη συνταγματοποίηση του μνημονίου, της φτώχειας και της εξαθλίωσης και τώρα το παίζουν αιφνιδιασμένοι. Και όλ' αυτά ερήμην του λαού, αλλά και της εθνικής αντιπροσωπείας».

Αναφερόμενος στην «αντιμνημονιακή ρητορική» της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «το ότι τον Ιούλιο του 2010 ο κ. Σαμαράς ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ότι δεν προχωράει σε "τολμηρή προώθηση" ιδιωτικοποιήσεων, αποδεικνύει ότι οι αντιρρήσεις της ΝΔ για το Νέο Μνημόνιο είναι απλώς υποκριτικές».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του αναφέρθηκε και στο κίνημα «Δεν Πληρώνω», χαρακτηρίζοντάς το ως «απόλυτα δικαιολογημένη αντίδραση αξιοπρέπειας, απέναντι σε μια πολιτική που βγάζει τον κόσμο έξω από τα ρούχα του». «Η κυβέρνηση, προσπαθώντας να συκοφαντήσει αυτό το κίνημα ανυπακοής, μιλάει για "τζαμπατζήδες". Στην πραγματικότητα, όλοι αυτοί βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, όχι μόνο γιατί παρανομούν, αλλά γιατί υποτίμησαν τις αντιδράσεις του κόσμου. Να το γνωρίζει καλά το σύστημα της διαπλοκής. Η σύγκρουσή μας μαζί του θα είναι σφοδρή και ασυμφιλίωτη. Θα είμαστε μαζί με τον αγωνιζόμενο λαό», τόνισε.

«Η κυβέρνηση κάνει ανοιχτά την επιλογή της αυταρχοποίησης. Ποινικοποιεί τη μη πληρωμή των διοδίων. Ποινικοποιεί την αντίσταση στην αύξηση των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών. Ποινικοποιεί την κυκλοφορία, όπως στις Σέρρες. Μέχρι και στρατιωτικές ασκήσεις γίνονται για την καταστολή του πλήθους που ζητά, αλήθεια τι ειρωνεία, Ελευθερία και Ειρήνη. Είναι επικίνδυνα φαινόμενα και ο δρόμος της κυβέρνησης είναι ολισθηρός. Τους φταίνε οι πάντες. Οι οδηγοί, οι αγρότες, οι μετανάστες, οι φοιτητές, οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί, οι νοσηλευτές. Οι μόνοι που δεν φταίνε για τον κ. Παπανδρέου είναι οι συνεργάτες του και τα μεγάλα συμφέροντα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

«Η ίδια η κρίση «γονιμοποιεί» ενωτικές διεργασίες, κοινές δράσεις και διεκδίκηση κοινών εναλλακτικών προς το μνημόνιο πολιτικών, σ΄ ένα μεγάλο φάσμα δυνάμεων από τους εξ΄αριστερών διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ μέχρι και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής και πολιτικής οικολογίας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε πως «σ΄αυτή την κατεύθυνση συμμετέχουμε ως ΣΥΝ και ως ΣΥΡΙΖΑ σε πρωτοβουλίες που θα ενταθούν στο επόμενο διάστημα, με στόχο να δημιουργηθεί μία νέα δυναμική και μία νέα ελπίδα, μία θετική διέξοδος στις αναζητήσεις του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας μας, που στέκεται κριτικά, σήμερα, απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Σε μια περίοδο κοινωνικής ισοπέδωσης, η ευρύτερη δυνατή ενότητα δυνάμεων είναι αναγκαιότητα. Είναι, λοιπόν, περιττή πολυτέλεια η αδυναμία μας να συνεννοηθούμε μεταξύ μας για τα αυτονόητα».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην απεργία πείνας των μεταναστών στο νεοκλασικό της Πατησίων. «Είμαστε στο πλευρό των μεταναστών και τώρα που η κατάσταση είναι οριακή. Είμαστε υπερήφανοι για τη στάση των βουλευτών μας και των στελεχών μας στη νύχτα της κρίσης. Προχθές, καταθέσαμε πλήρες σχέδιο νόμου για το μεταναστευτικό ζήτημα, που δίνει μία διέξοδο. Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στα δίκαια αιτήματα των απεργών πείνας», τόνισε

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Διεθνής καταδίκη για τη φυλακή-ντροπή

Οι φυλακές του Σταυρακίου είναι από τις χειρότερες στην Ελλάδα και η χώρα το πληρώνει αυτό, με μια διεθνή καταδίκη για τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν εκεί. Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα μετά από προσφυγή του κρατούμενου Νίκου Νησιώτη, ο οποίος κατήγγειλε ότι σε 50 τετραγωνικά έμενε μαζί με άλλους 30 κρατούμενους!


Για παραβίαση των άρθρων της Συνθήκης που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση των κρατουμένων, καταδικάστηκε η Ελλάδα από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν τις δικαστικές φυλακές Ιωαννίνων.

Εκδικάζοντας την προσφυγή του Νικόλαου Νησιώτη, που γεννήθηκε το 1965 και εκτίει, μέχρι σήμερα, εξαετή ποινή κάθειρξης για διακίνηση ναρκωτικών και έχει μετατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις φυλακές Ιωαννίνων, το Δικαστήριο αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς του ότι η κράτησή του, σ' ένα κελί των 50 τετραγωνικών μέτρων, μαζί με 30 άλλους κρατούμενους, χωρίς επαρκή χορήγηση τροφής και πρόσβαση στον ήλιο, συνιστούν παραβίαση των άρθρων της Συνθήκης και επιδίκασε αποζημίωση 10.000 ευρώ στον Νησιώτη για ηθική βλάβη.

Επίσης η Ελλάδα βρέθηκε κατηγορούμενη και καταδικάστηκε για άλλες δύο περιπτώσεις για παραβιάσεις των δικαιωμάτων του σεβασμού στην οικογενειακή ζωή, της προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη και του δικαιώματος στην περιουσία.

Εκδικάζοντας την προσφυγή της 82χρονης σήμερα, Σοφίας Κοροσίδου, που μένει στην Θήβα, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι, στην περίπτωση της, υπήρξε παραβίαση του δικαιώματος, για σεβασμό στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή καθώς και του δικαιώματος, για την προστασία της ιδιοκτησίας και καταδίκασε την Ελλάδα με την υποχρέωσε να καταβάλλει στην Κοροσίδου 10.000 ευρώ, για ηθική βλάβη. Η υπόθεση αφορούσε την άρνηση των ελληνικών αρχών να χορηγήσουν στην Κοροδίσου τη σύνταξη του επί δεκαετίες συντρόφου της, που έχει πεθάνει, με το αιτιολογικό ότι δεν είχαν συνάψει νόμιμο γάμο.

Προσφεύγουσα, στην τελευταία υπόθεση που εκδίκασε το Δικαστήριο, ήταν η Ανώνυμη Εταιρία Θάλεια Καρύδη ΑΞΤΕ, που είχε δικαιωθεί, από τις 5 Νοεμβρίου 2009 από το Δικαστήριο, για παραβίαση του δικαιώματος της στην ιδιοκτησία. Σήμερα το Δικαστήριο, επικυρώνοντας την καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση του, επιδίκασε και αποζημίωση 25.000 ευρώ στην προσφεύγουσα εταιρία, για ηθική και υλική βλάβη.

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρωτοφανής στάση αλαζονείας της υπουργού Παιδείας

Αλαζονεία, προσπάθεια παράκαμψης της ακαδημαϊκής κοινότητας και διάλυσης του δημόσιου πανεπιστημίου καταλόγισε στην υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γ. Μυλόπουλο.Ο Πρύτανης παρουσίασε τις προτάσεις και τις διεκδικήσεις του Α.Π.Θ., όπως διαμορφώθηκαν από της Συγκλητικές Επιτροπές και το Πρυτανικό Συμβούλιο και εστάλησαν στους πολιτικούς αρχηγούς, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και στο Υπουργείο Παιδείας, «για ένα δημόσιο και αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, την ανάπτυξη, τον πολιτισμό και την κοινωνική ευημερία».Ο κ. Μυλόπουλος δήλωσε ότι «τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σήμερα χρειάζονται μεγάλες αλλαγές και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχει προτάσεις και θέσεις και διεκδικεί τη συμμετοχή του Ιδρύματος στη διαμόρφωση μιας νέας εποχής για το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Στον πυρήνα της πρότασης του Α.Π.Θ. βρίσκεται ένα δημόσιο και αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο με υψηλές προδιαγραφές στην εκπαίδευση και στην έρευνα, με πτυχία με αντίκρισμα, με αξιοκρατία, που θα υπηρετεί την κοινωνία».Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την υποστήριξή του στις προτάσεις του Πρύτανη και σημείωσε ότι «η υπουργός κ. Διαμαντοπούλου επιχειρεί να παρακάμψει την ακαδημαϊκή κοινότητα για να προχωρήσει στη διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Ψεύδεται όταν λέει ότι δεν υπάρχουν άλλες προτάσεις. Ότι υποτιμά τους φοιτητές το γνωρίζαμε. Τώρα είναι φανερό ότι υποτιμά τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τις συγκλήτους και τις πρυτανικές αρχές ιδρυμάτων με σημαντική ιστορία στον τόπο μας. Είναι μια πρωτοφανής στάση αλαζονείας».

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΝΟΧΟΙ.

Τα ξημερώματα της Κυριακής 23 Ιανουαρίου έφτασαν από την Κρήτη στην Αθήνα 300 μετανάστες ζητώντας ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους Έλληνες συναδέλφους τους. Η απεργία πείνας ξεκίνησε την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, ως ένας αγώνας αξιοπρέπειας για ανθρώπους που επί πολλά χρόνια εργαζόντουσαν σε καθεστώς πλήρους εκμετάλλευσης και χωρίς δικαιώματα.
Η φιλοξενία των μεταναστών έγινε σε ένα χώρο ο οποίος δεν χρησιμοποιείται και δεν παρεμπόδιζε στο παραμικρό την ομαλή λειτουργία της σχολής, ενώ είχε προηγηθεί σχετική απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής, με τις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ να τη στηρίζουν. Έπειτα, οι δύο παρατάξεις αναίρεσαν την αρχική τους απόφαση και από τότε ξεκινά και μία προσπάθεια συκοφάντησης απέναντι στη Νεολαία Συνασπισμού περί δήθεν υποκίνησης της απεργίας. Αυτές οι συκοφαντίες, όμως, δεν μπορούν να κρύψουν τη σκληρή πραγματικότητα, η οποία εξανάγκασε 300 ανθρώπους να ρισκάρουν τη ζωή τους προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τα αυτονόητα: νομιμοποίηση, δικαιώματα και αξιοπρεπείς όρους ζωής.
Δίπλα στους μετανάστες στέκεται μια πλατιά πρωτοβουλία από σωματεία, δημοτικές κινήσεις, πανεπιστημιακούς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, μεταναστευτικές και αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες, φοιτητικούς συλλόγους και πολιτικές οργανώσεις που εκφράζουν την αμέριστη συμπαράσταση και την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους απεργούς.
Είναι φανερό ότι η συμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ έχει αποφασίσει να μην αφήσει καμία κοινωνική κατάκτηση ανέπαφη. Σε μια επίδειξη ακραίου αυταρχισμού η κυβέρνηση έδωσε εντολή για άρση του ασύλου στο χώρο της Νομικής όπου στεγάζονταν οι απεργοί πείνας τη στιγμή μάλιστα που η Επιτροπή Αλληλεγγύης έδινε σκληρό αγώνα για την εξεύρεση μιας λύσης που δεν θα άφηνε έκθετους τους μετανάστες. Θεωρούμε τραγική τη στάση όσων ψάχνουν υποκινητές και θεωρούν τους απεργούς άβουλα όντα που χρειάζονται εξωτερική καθοδήγηση και δεν μπορούνε να συντονίσουν οι ίδιοι των αγώνα τους. Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη σε μία δημοκρατική κοινωνία. Ο ρόλος του Ασύλου είναι να προασπίζεται και να αποτελεί εστία κοινωνικών αγώνων, αντιστάσεων και κινημάτων.
Ο αγώνας των μεταναστών είναι ταυτόχρονα και αγώνας των Ελλήνων εργαζομένων απέναντι στην ανασφάλιστη εργασία και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι το συμφέρον της χώρας επιβάλλει την ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ανύψωση τειχών για την προστασία της, εμείς απαντάμε λέγοντας ότι το δικό μας συμφέρον θα έρθει μόνο μέσα από την ταξική αλληλεγγύη και την ενότητα όλων των εργαζομένων, χωρίς τεχνητές διαιρέσεις. Έλληνες και ξένοι εργαζόμενοι οφείλουμε να αγωνιστούμε ενωμένοι για να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση και την εργοδοσία να ρίξει τα βάρη της κρίσης στον κόσμο της δουλειάς.
Στο επικοινωνιακό μπαράζ των τελευταίων ημερών που συστηματικά διαστρέβλωσε τα γεγονότα σχετικά με τη φιλοξενία των απεργών πείνας μεταναστών εργατών έρχεται ως αποκορύφωμα η εισαγγελική κλήση σε μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην αφήσει καμία κοινωνική κατάκτηση ανέπαφη. Επιδιώκει σε ένα ντελίριο αυταρχισμού να τσακίσει κάθε κοινωνικό αγώνα και να ποινικοποιήσει πολιτικές πρακτικές που υπερασπίζονται τη ζωή, την αξιοπρέπεια, την εργασία. Η εισαγγελική κλήση ως υπόπτων με την κατηγορία της «διακίνησης παράνομων μεταναστών», αγωνιστών που έκαναν το «έγκλημα» να σταθούν αλληλέγγυοι από την πρώτη στιγμή σε έναν δίκαιο αγώνα, αποτελεί τομή αντιδημοκρατικής εκτροπής και μας δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ μαζί με τους παρατρεχάμενούς του δε διστάζουν σε τίποτα μπροστά στην εμπέδωση ενός κλίματος υποταγής και μηδενικής ανοχής. Με πρόσχημα την κρίση έχουν επιλέξει να μην αφήσουν τίποτα όρθιο όσον αφορά τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, χτίζουν μια αυταρχική «δημοκρατία» και επιχειρούν να διαλύσουν κάθε κατάκτηση των εργαζομένων και της νεολαίας . Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Αν η κυβέρνηση ψάχνει κάποιον ένοχο ανάμεσά μας, δεν χρειάζεται να χάνει τον χρόνο της, ας μας καλέσει όλους και όλες. Αν η αλληλεγγύη είναι έγκλημα, είμαστε όλοι ένοχοι.
Καλούμε όλες και όλους σε συλλαλητήριο την Παρασκευή, 11/2 στις 18:00 από τη Νομαρχία.

Αγριότητα κατά αγροτών



Αγώνα επιβίωσης δίνουν οι αγρότες, οι οποίοι χθες βγήκαν στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα. Η κυβέρνηση δεν συζητεί τα αιτήματά τους και στέλνει τα ΜΑΤ για να εμποδίσει τις κινητοποιήσεις τους. Οι αστυνομικές δυνάμεις που εμπόδισαν τους αγρότες να φτάσουν στον Προμαχώνα ήταν...υπέρτερες! Συνελήφθησαν έξι αγρότες.

"Δικομματισμός" και στις τηλεοπτικές ειδήσεις



Την καταγραφή της χρονικής έκθεσης των πολιτικών κομμάτων στα κεντρικά Δελτία Ειδήσεων των καναλιών, για το 2010 συνολικά, έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, επιβεβαιώνοντας ότι απλώς καταγράφει την τηλεοπτική πραγματικότητα και δεν επιβάλλει τους κανόνες της ισότιμης ενημέρωσης και της πολυμέρειας. Όπως, για παράδειγμα, κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών το περασμένο Φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΡ για την παρουσία των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ι. Λασκαρίδης παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα ηλεκτρονικής καταγραφής της πολιτικής πολυφωνίας από το σύστημα "Πανόπτης" (το οποίο κόστισε περί τα 1,16 εκ. ευρώ - και προγραμματίζεται να επεκταθεί στην επαρχία!), οπότε η παρουσία των κομμάτων στις ειδήσεις καταγράφεται με τον παραδοσιακό τρόπο, από το προσωπικό του ΕΣΡ. Το "πρόβλημα" της καταγραφής επικαλέστηκε ο κ. Λασκαρίδης, αιτιολογώντας την ποινή της "σύστασης" στον Alter, η οποία επιβλήθηκε για ελλιπή προβολή του ΣΥΡΙΖΑ, μόλις 2,6% κατά την προεκλογική περίοδο Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2010.

Όπως προκύπτει από τον έλεγχο των κεντρικών Δελτίων Ειδήσεων των μεγάλων καναλιών για τη χρονική έκθεση των πολιτικών κομμάτων στα Δελτία Ειδήσεων (παρουσία, δηλώσεις, ανακοινώσεις, δραστηριότητα), η πολιτική πολυφωνία δεν εξυπηρετείται στον επιθυμητό βαθμό. Ο "δικομματισμός" στις τηλεοπτικές ειδήσεις χτυπάει ποσοστά που συνήθως ξεπερνούν το 80% του τηλεοπτικού χρόνου και αγγίζουν το 85% (στην περίπτωση του ΣΚΑΪ και του ΑΝΤ-1). Την ίδια ώρα, από τα μικρότερα κόμματα της Βουλής, το ΛΑΟΣ είναι αυτό που έχει την καλύτερη μεταχείρηση από τη συντριπτική πλειονότητα των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι από τους πλέον αδικημένους.

* Την ίδια ώρα που οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες και τη λειτουργία της δημοκρατίας, επιχειρούν να διαλύσουν τις εργασιακές σχέσεις με τους Τεχνικούς Τηλεόρασης (ΕΤΙΤΑ), καταγγέλλοντας τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η Ένωση Ιδιωτικών σταθμών (ΕΙΤΗΣΕΕ) με εξώδικη καταγγελία ζητάει από την Ένωση των Τεχνικών μείωση των μισθών, αλλά και αλλαγή θεσμικών όρων εργασίας.

Πρασινοφάγοι!




Για δεύτερη φορά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκαν εν χορώ κατά του νομοσχεδίου για τη δόμηση σε περιοχή Natura προκειμένου να αναγκάσουν την υπουργό ΠΕΚΑ, Τ. Μπιρμπίλη, σε νέα υποχώρηση, ώστε να παραμείνει το καθεστώς δόμησης των 4 στρεμμάτων με παρεκκλίσεις. Η ομοβροντία των "πράσινων" βουλευτών ανάγκασε την υπουργό να δηλώσει ότι θα ξανασκεφτεί το θέμα μέχρι την Ολομέλεια της Βουλής.

ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά, σε συμφωνία με τους Οικολόγους Πράσινους, κατέθεσαν τροπολογία υπέρ της αρχικής ρύθμισης.

ΚΕΡΑΤΕΑ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ


Τελικά έφθασαν τους 6 οι συλληφθέντες συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν οδηγηθεί στο Ελληνικό.

Αύριο όλα τα καταστήματα και οι δημόσιες υπηρεσίες θα κλείσουν.

Στις 7 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία θα γίνει ανοικτή συνέλευση.

Απολάυστε συμπεριφορά των ΜΑΤ της πράσινης ανάπτυξης και του ΔΝΤ...

Στρατιωτική Άσκηση ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ


Πραγματική άσκηση του Ελληνικού Στρατού, που πλέον συγκροτεί μονάδες και ασκείται για την αντιμετώπιση του «Εσωτερικού Εχθρού». Η άσκηση με το κωδικό όνομα «Καλλίμαχος» έγινε πρόσφατα στη Βόρεια Ελλάδα.

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ο Στέλιος Μάινας για τους 300 μετανάστες: «Ο πνευματικός κόσμος δεν σιωπά»


«Τώρα είναι η ώρα να θυμηθούμε ποιοι βοήθησαν να ετοιμαστεί η Αθήνα των Ολυμπιακών, ποιους καταπλάκωσαν τα χώματα κι οι πέτρες απ το Μετρό μας, τώρα είναι η ώρα να θυμηθούμε ποιοι βοηθούσαν και βοηθούν στα χτήματά μας, ποιοι μαζεύουν τις ελιές μας, ποιοι ποτίζουν τις φράουλές μας, ποιοι μαζεύουν τα δίχτυα απ΄ τις τράτες και τα καΐκια μας, ποιοι φρόντιζαν και φροντίζουν τους ανήμπορους ηλικιωμένους μας, ποιοι καθαρίζουν τα σπίτια μας»


Ενόψει της συναυλίας αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας (Τετάρτη, 6.00 μ.μ., Μουσείο), ο Στέλιος Μάινας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο πνευματικός κόσμος δεν σιωπά. Έχει μείνει ενεός και εμβρόντητος βλέποντας να χάνονται ένα ένα τα δικαιώματα που ο λαός μας με αίμα κατέκτησε.
Ο πνευματικός κόσμος δεν σιωπά. Περιμένει να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός που σηκώνουν μέρα με τη μέρα οι γκρεμισμένες κατακτήσεις του.
Ο πνευματικός κόσμος δεν σιωπά, στέκει και συλλογάται πριν άκριτα μιλήσει.
Αλλά τώρα που αυτές οι κοσμογονικές αλλαγές συμβαίνουν στο τόπο μας, τώρα που η φωτιά έφτασε και στο δικό μας σπίτι, τώρα είναι η ώρα να δείξουμε την αλληλεγγύη μας.
Τώρα είναι η ώρα να θυμηθούμε ποιοι βοήθησαν να ετοιμαστεί η Αθήνα των Ολυμπιακών, ποιους καταπλάκωσαν τα χώματα κι οι πέτρες απ το Μετρό μας, τώρα είναι η ώρα να θυμηθούμε ποιοι βοηθούσαν και βοηθούν στα χτήματά μας, ποιοι μαζεύουν τις ελιές μας, ποιοι ποτίζουν τις φράουλές μας, ποιοι μαζεύουν τα δίχτυα απ΄ τις τράτες και τα καΐκια μας, ποιοι φρόντιζαν και φροντίζουν τους ανήμπορους ηλικιωμένους μας, ποιοι καθαρίζουν τα σπίτια μας, τώρα είναι η ώρα να θυμηθούμε. Ποιοι έχτισαν τις οικοδομές μας με τρία ένσημα το μήνα.
Τώρα, σ’ αυτούς τους καιρούς της βαρβαρότητας είναι η ώρα να υπερασπιστούμε τη συλλογικότητα και τον πολιτισμό μας.
Ας μην κάνουμε εκπτώσεις στην ανθρωπιά που μας έχει απομείνει, ας σταθούμε αλληλέγγυοι σ αυτούς που η απεργία πείνας είναι το ύστατο όπλο για να ζήσουν με αξιοπρέπεια.»

Ερώτηση σχετικά με τις παράνομες πληρωμές στην Ελλάδα για την αγορά γερμανικών υποβρυχίων

Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς: Οικονομικών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΘΕΜΑ: Παράνομες πληρωμές στην Ελλάδα για την αγορά γερμανικών υποβρυχίων

Αποκαλύψεις σοκ έχει δημοσιεύσει το γερμανικό Der Spiegel σχετικά με τις μίζες που καταβλήθηκαν σε συγκεκριμένα πρόσωπα για την αγορά από την Ελλάδα των γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο δεύτερος τη τάξη μάνατζερ της Ferrostaal, Johann Friedrich Haun, προκειμένου να κερδίσει η γερμανική εταιρεία την παραγγελία, δόθηκαν χρήματα σε δήθεν εταιρείες συμβούλων σε «φορολογικούς παραδείσους», που έλαβαν παχυλές προμήθειες, για να τις μοιράσουν στη συνέχεια σε πολιτικούς ή αξιωματούχους του ελληνικού δημοσίου. Επίσης, αναφέρεται ότι μετά από σχετικές έρευνες των γερμανικών ανακριτικών αρχών αποκαλύφθηκε η ύπαρξη μιας λίστας φερόμενων ως αποδεκτών περίπου 55 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Μάλιστα στο δημοσίευμα διευκρινίζεται με σαφήνεια ότι οι παράνομες πληρωμές προς την Ελλάδα έλαβαν χώρα τόσο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ όσο και επί Νέας Δημοκρατίας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Έχουν υπόψη το συγκεκριμένο γεγονός;

Πότε και με ποιο ερέθισμα ξεκίνησε η έρευνα της Ελληνικής δικαιοσύνης; Πραγματοποιείται για το θέμα αυτό αυτοτελής έρευνα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Σκοπεύουν να ζητήσουν άμεσα την συνδρομή των Γερμανικών αρχών και να προχωρήσουν στην δημοσίευση των ονομάτων που υπάρχουν στην λίστα δωροδοκιών προς την Ελλάδα;

Με δεδομένες πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ.Μπεγλίτη ότι κάποιοι έκτισαν περιουσίες και καριέρες με τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα, ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει την διαφάνεια και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος στις κρατικές προμήθειες και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλης

Τα δικαιώματα των επιβατών και τα όρια της δικαιοδοσίας των ελεγκτών στα Μέσα Μεταφοράς



Οι πολίτες- επιβάτες της Θεσσαλονίκης, εδώ και αρκετούς μήνες, προβαίνουν στην κινηματική δράση, της μη καταβολής κομίστρου για τις μετακινήσεις τους με τα λεωφορεία του Ο.Α.Σ.Θ., άλλοι δε στην παραχώρηση των εισιτηρίων που έχουν αγοράσει και επικυρώσει, σε πολίτες που επιβιβάζονται σε λεωφορεία του ως άνω οργανισμού, από την στάση όπου αυτοί κατέρχονται. Τα εισιτήρια αυτά, ισχύουν για διαδρομή, χρονικής διάρκειας 70 λεπτών και αρκετοί επιβάτες αποδέχονται και κάνουν χρήση, των εισιτηρίων που τους παραχωρούνται κατ’ αυτό τον τρόπο, πριν την λήξη του ανωτέρου χρόνου.

Οι συμπολίτες μας, προβαίνουν στην ως άνω ενέργεια λόγω: α) της οικονομικής αδυναμίας πολλών εξ’ αυτών να καταβάλουν το αντίτιμο του εισιτηρίου για την μετακίνησή τους με τα λεωφορεία του Ο.Α.Σ.Θ., β) ως ένδειξη δημόσιας διαμαρτυρίας, για την επιβολή αυξήσεων σε κοινωνικά αγαθά, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, θεωρώντας προκλητική, την αύξηση του επιχειρηματικού κέρδους του ως άνω οργανισμού, ο οποίος χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση και κατά συνέπεια από τον Ελληνικό λαό γ)του αισθήματος αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους τους, που πλήττονται καθημερινά, από την συνεχόμενη μείωση του οικογενειακού τους εισοδήματος θεωρώντας ότι, η προσφορά του ήδη προπληρωμένου εισιτηρίου τους, είναι ένα ελάχιστο δείγμα συμπαράστασης κατανόησης, ανθρωπιάς και προσφοράς, στον συνάνθρωπό τους, δ)της δικαιολογημένης αγανάκτησης τους, για τις προαναγγελλόμενες και επιβαλλόμενες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων και των υπερβολικών και καταχρηστικών χρηματικών προστίμων, που επιβάλλονται στους παραβάτες.

Προκειμένου να αποτραπεί αυτή η κινηματική δράση, εκδόθηκε από τον ΟΑΣΘ, μεγάλος αριθμός εισιτηρίων, τα οποία αγόραζαν και χρησιμοποιούσαν οι επιβάτες μέχρι και την 31-1-2011, αξίας 60 λεπτών και με δικαίωμα μετεπιβίβασης εντός χρονικής διάρκειας 70 λεπτών της ώρας. Ειδικότερα το ως άνω εισιτήριο ανέγραφε στο οπίσθιο μέρος αυτού, με κεφαλαία γράμματα το εξής: «Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΕΠΙΚΥΡΩΜΕΝΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ (Π.Κ.ΑΡΘΡ. 186.2&392)».

Με την κυκλοφορία των εισιτηρίων αυτών, δημιουργήθηκε η πλήρης πεποίθηση στο επιβατικό κοινό, ότι τελούσε ποινικά κολάσιμη πράξη, όποιος πολίτης παραχωρούσε το εισιτήριο του στον επόμενο επιβάτη, καθώς και όποιος αποδεχόταν και χρησιμοποιούσε το εισιτήριο αυτό. Θεωρούσε δηλαδή κατ’ αυτό τον τρόπο, ότι υπήρχε η δυνατότητα σύλληψής του, όταν προέβαινε στην ανωτέρω ενέργεια.

Το άρθρο 186παρ.2 Π.Κ. τιμωρεί με φυλάκιση, όποιον προκαλεί η παροτρύνει με οποιονδήποτε τρόπο κάποιον, να διαπράξει ορισμένο πλημμέλημα, καθώς και όποιος προσφέρεται γι’ αυτό και όποιος αποδέχεται τέτοια πρόκληση ή προσφορά. Κατά συνέπεια για να θεωρηθεί κάποιος υπαίτιος της τέλεσης του ως άνω αδικήματος, απαραίτητη προϋπόθεση, για την πλήρωση της αντικειμενικής υποστάσεως του, είναι η πρόκληση, η παρότρυνση , η προσφορά και η αποδοχή, να αφορά την διάπραξη πλημμεληματικής εγκληματικής πράξης, πρέπει δηλαδή να υφίσταται αυτό το πλημμέλημα και να προβλέπεται από τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις.

Το άρθρο 391Π.Κ. περί της δόλιας αποφυγής πληρωμής εισιτηρίου, καταργήθηκε με το άρθρο1 παρ.12β του ν.2207/1994, με την εισηγητική περί καταργήσεως έκθεση του νομοθέτη, στο πρώτο κεφάλαιο της οποίας και στην παράγραφο 12 αναφέρει ότι: « Το άρθρο 391 καταργείται, διότι δεν είναι σκόπιμη η ποινική πρόβλεψη για την αποφυγή πληρωμής εισιτηρίου, αφού μάλιστα για τις περισσότερες περιπτώσεις που προβλέπονται στο άρθρο αυτό υπάρχουν διοικητικές κυρώσεις, ικανές να αποτρέψουν την παράνομη συμπεριφορά του δράστη.» Είναι σαφές από την έκθεση αυτή, ότι το πνεύμα και η θέληση του νομοθέτη, είναι η πλήρης αποποινικοποίηση της δόλιας αποφυγής πληρωμής εισιτηρίου, αρκούμενος στις διοικητικές μόνο κυρώσεις.

Το άρθρο 392 Π.Κ. περί δόλιας αποδοχής παροχών, συνυπήρχε νομοθετικά με την ειδική διάταξη του άρθρου 391Π.Κ., μέχρι και την κατάργηση της τελευταίας, καθώς η κάθε μια από αυτές, είχε διαφορετικό πεδίο εφαρμογής και αντικείμενο ποινικής πρόβλεψης. Αν ο νομοθέτης θεωρούσε ότι η ποινική πρόβλεψη του άρθρου 391Π.Κ. ήταν περιττή, γιατί τα αδικήματα που προβλέπονταν και τιμωρούνταν από αυτήν, εμπεριέχονται και καλύπτονται από την διάταξη του άρθρου 392Π.Κ. που συνεχίζει να υφίσταται, θα το είχε αναφέρει και αιτιολογήσει στην εισηγητική έκθεση του ν.2207/1994.

Εφ’ όσον λοιπόν ο νομοθέτης, επέλεξε να αποποινικοποιήσει την συμπεριφορά της δόλιας αποφυγής πληρωμής εισιτηρίου, κάθε άλλη ερμηνεία περί υπαγωγής της στο άρθρο 392 Π.Κ., είναι αντισυνταγματική και παράνομη, καθώς δεν επιτρέπεται αναλογική εφαρμογή σε βάρος του κατηγορουμένου, ούτε διασταλτική ερμηνεία, αναφορικά με το τι συνιστά υπηρεσία κατ’ άρθρ. 392 Π.Κ.

Σύμφωνα με όσα ανωτέρω αναλύθηκαν θεωρούμε ότι δεν διαπράττει κανένα ποινικό αδίκημα, όποιος δεν έχει καταβάλει κόμιστρο και δεν είναι κάτοχος επικυρωμένου εισιτηρίου του Ο.Α.Σ.Θ., αλλά και ούτε και όποιος παραχωρεί το εισιτήριό του σε άλλον επιβάτη, για διαδρομή διάρκειας 70 λεπτών, της οποίας το αντίτιμο έχει ήδη καταβάλλει.

Ενδεχομένως δε, η παραπάνω συμπεριφορά να συνιστά και δωρεά, υπό το πρίσμα, ότι αφού έχει καταβληθεί, το αντίτιμο του εισιτηρίου για το σύνολο της διαδρομής, διάρκειας 70 λεπτών, αφενός δεν υπάρχει περιουσιακή βλάβη του ΟΑΣΘ και αφετέρου παραχωρώ αυτό το δικαίωμα, του υπολοίπου της διαδρομής που δικαιούμαι χαριστικά σε άλλον, αφού από επιλογή δεν συνεχίζω να χρησιμοποιώ το λεωφορείο για την υπόλοιπη διαδρομή.

Θα μπορούσε επίσης να υποστηριχθεί, ότι ακόμα κι αν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία, για την εφαρμογή της συγκεκριμένης ποινικής διατάξεως, θα έπρεπε να θεωρηθεί ανεφάρμοστο το άρθρο 392 Π.Κ. στην συγκεκριμένη περίπτωση, λόγω του κλασικού δόγματος του ποινικού δικαίου, ότι κάθε φορά που υπάρχει αμφιβολία, δεν πρέπει να υπάρχει ενοχή.

Πέραν τούτου, θα μπορούσε ακόμα να υποστηριχθεί, ότι η συγκεκριμένη πράξη, παραχώρησης του εισιτηρίου, είναι και πράξη διαμαρτυρίας που συμβαίνει σε δημοσιότητα και εμπίπτει στο Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, γι’ αυτό κάθε σχετικός περιορισμός, θα πρέπει να προβλέπεται με σαφήνεια από το νόμο.

Ακόμα όμως κι αν θεωρηθεί βάσιμη, η αντίθετη νομική άποψη, ότι δηλαδή οι ως άνω συμπεριφορές, εμπίπτουν στις ποινικά κολάσιμες πράξεις του άρθρου 392, πρέπει να τονιστεί ότι το αδίκημα αυτό διώκεται κατ’ έγκλιση και δεν επιτρέπεται η σύλληψη του δράστη από τα αστυνομικά όργανα, πριν την υποβολή της. Για να προβεί ο ελεγκτής σε υποβολή (κατάθεση) εγκλίσεως (μηνύσεως), πρέπει να έχει ειδική εξουσιοδότηση από αυτούς που ορίζονται από το καταστατικό του Ο.Α.Σ.Θ., ότι είναι αρμόδιοι προς τούτο. Στην εξουσιοδότηση αυτή, πρέπει ν’ αναφέρονται ειδικά τα πλήρη στοιχεία του επιβάτη που θα εγκαλέσει (μηνύσει). Κατά συνέπεια, καθίσταται εκ των πραγμάτων αδύνατο, να κατέχει ο ελεγκτής αυτού του είδους την εξουσιοδότηση, τη χρονική στιγμή που υφίσταται η υποτιθέμενη παράβαση.

Αναφορικά δε με τα δικαιώματα των ελεγκτών του Ο.Α.Σ.Θ. και τα δικαιώματα των επιβατών, παρατηρούμε τα κάτωθι:

Ο ελεγκτής δεν είναι υπάλληλος κατά την έννοια του άρθρου 13 του Ποινικού Κώδικα. Σύμφωνα με τον Ν.1214/1981, βάση του οποίου οι υπάλληλοι του Ο.Α.Σ.Θ. επιβάλουν το πρόστιμο: «ο καταλαμβανόμενος ως παραβάτης είναι υποχρεωμένος, αν δεν καταβάλλει αμέσως το πρόστιμο στον συντάκτη της πράξης επιβολής του, να επιδείξει στον αρμόδιο για τον έλεγχο και την καταβολή του προστίμου υπάλληλο την αστυνομική του ταυτότητα ή άλλο έγγραφο από το οποίο αποδεικνύονται τα στοιχεία της ταυτότητάς του. Σε περίπτωση άρνησης ο υπάλληλος μπορεί να ζητήσει την συνδρομή αστυνομικού οργάνου.»

Επομένως η συνδρομή αστυνομικού οργάνου θεωρούμε ότι μπορεί να ζητηθεί, μόνο σε περίπτωση άρνησης. Αν ο επιβάτης δώσει τα στοιχεία του, αλλά δηλώσει ότι δεν έχει την ταυτότητα μαζί του, αυτό συνιστά αδυναμία και όχι άρνηση και κατά συνέπεια, είναι αμφίβολο αν δικαιούται ο ελεγκτής να καλέσει την συνδρομή της αστυνομίας, καθώς κανένας νόμος, δεν υποχρεώνει τον πολίτη να φέρει υποχρεωτικά μαζί του ταυτότητα.

Από καμία όμως νομοθετική διάταξη, δεν προβλέπεται η υποχρέωση του πολίτη να περιμένει την αστυνομία για να τον ελέγξει, αν δεν το επιθυμεί, καθώς δεν έχει διαπράξει κανένα ποινικό αδίκημα.

Αφού θεωρούμε, ότι δεν υφίσταται κανένα ποινικό αδίκημα, στις ως άνω περιγραφόμενες κινηματικές συμπεριφορές, ο ελεγκτής, ο οδηγός, ή οποιοσδήποτε άλλος, δεν έχει κανένα δικαίωμα να δεσμεύσει, να συλλάβει, να κρατήσει ή να περιορίσει με οποιονδήποτε τρόπο, τον επιβάτη, ούτε βέβαια να κλείσει τις πόρτες του λεωφορείου.

Σύμφωνα με το άρθρο 325 Π.Κ. «όποιος με πρόθεση κατακρατεί άλλον χωρίς την θέλησή του ή του στερεί με άλλον τρόπο την ελευθερία της κίνησης του, τιμωρείται με φυλάκιση». Επομένως, όποιος περιορίσει με οποιονδήποτε τρόπο τον πολίτη π.χ. κλείνοντας τις πόρτες του λεωφορείου, ή εμποδίζοντας την κίνηση ή την έξοδό του από το όχημα, διαπράττει το αδίκημα της παράνομης κατακράτησης (άρθρο 325Π.Κ.), τόσο ως προς αυτόν που δεν έχει εισιτήριο όσο και ως προς όλους τους επιβάτες των οποίων εμποδίζεται η έξοδος. Το αδίκημα διώκεται αυτεπάγγελτα. Οποιοσδήποτε πολίτης αντιλαμβάνεται τέτοιου είδους συμπεριφορά, μπορεί να καταγγείλει το γεγονός στην αστυνομία και να ζητήσει την συνδρομή της. Τα αστυνομικά όργανα είναι υποχρεωμένα να συλλάβουν τον δράστη και να σχηματίσουν δικογραφία εις βάρος του, τηρώντας όσα προβλέπονται στον Κ.Π.Δ. περί αυτοφώρου διαδικασίας. Ο παθών έχει δικαίωμα ν’ αξιώσει αποζημίωση, για ικανοποίηση της ηθικής του βλάβης.

Ο ελεγκτής δεν έχει δικαίωμα να προβαίνει σε ανακριτικές πράξεις, προς διασταύρωση και ταυτοποίηση των στοιχείων που θα του δώσει ο επιβάτης, όπως π.χ. να ζητήσει από τον επιβάτη να τηλεφωνήσει σε κάποιον γνωστό του πρόσωπο, προκειμένου να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του, ούτε και υπάρχει υποχρέωση του πολίτη να του δώσει προσωπικά δεδομένα, δικά του ή άλλου, όπως αριθμούς τηλεφώνου, στοιχεία που αφορούν την εργασία του, την οικογενειακή του κατάσταση, το σχολείο που φοιτά κ.λ.π.

Η ανακοίνωση των στοιχείων της ταυτότητας του επιβάτη, η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου, που αποδεικνύει τα στοιχεία της ταυτότητάς του, είναι υποχρεωτική στα αστυνομικά όργανα, σε περίπτωση που θα έρθουν και θα θελήσουν να τον υποβάλλουν σε έλεγχο και δεν πρέπει να περιέρχονται σε γνώση των υπολοίπων πολιτών, που παρίστανται κατά την διάρκεια του ελέγχου, λόγω προστασίας των προσωπικών δεδομένων του ατόμου.

Σύμφωνα με τον «χάρτη υποχρεώσεων προς τους καταναλωτές» τον οποίο συνέταξε ο Ο.Α.Σ.Θ. βάση νόμου και τον Κώδικα Υποχρεώσεων και Δεοντολογίας, τα οποία είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ως άνω οργανισμού, προς ενημέρωση των επιβατών: οι ελεγκτές πρέπει να επιδεικνύουν ή να έχουν τοποθετημένη σε εμφανές σημείο την υπηρεσιακή τους ταυτότητα, κατά την διάρκεια του ελέγχου των εισιτηρίων, επίσης πρέπει να συμπεριφέρονται ευγενικά προς το επιβατικό κοινό και να διενεργούν τον έλεγχο με λεπτότητα. Η μη τήρηση από τον Ο.Α.Σ.Θ. ορισμένων διατάξεων του Χ.Υ.Κ., μπορεί να οδηγήσει και στην καταβολή αποζημιώσεως στον επιβάτη-πολίτη.

Επομένως καθ’ όλη την διάρκεια του ελέγχου εντός του λεωφορείου, πρέπει να είναι εμφανής η υπηρεσιακή ταυτότητα του ελεγκτή, προκειμένου το επιβατικό κοινό να γνωρίζει τα στοιχεία του, ώστε να μπορεί ν’ ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του (π.χ. αναφορά στην υπηρεσία του, δικαίωμα εγκλίσεως, αγωγής κ.λ.π.)

Πέραν τούτου σύμφωνα με τον. Ν.1214/1981 που αφορά τις κυρώσεις των επιβατών επί μη καταβολής κομίστρου, θεωρούμαι ότι το δικαίωμα ελέγχου και η επιβολή προστίμου από τους ελεγκτές, υφίσταται μόνο κατά την διάρκεια της διαδρομής και εντός του λεωφορείου και όχι σε πολίτες που αναμένουν κοντά στην στάση του λεωφορείου και παραχωρούν π.χ. το εισιτήριό τους σ’ έναν συμπολίτη τους. Από τις διατάξεις του ως άνω νόμου δεν υπάρχει υποχρέωση καταστροφής του αποδεικτικού κομίστρου (εισιτηρίου), μετά την έξοδό τους από το όχημα, παρά μόνο η υποχρέωση φύλαξης αυτού καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής.

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ορισμένες συμπεριφορές και ενέργειες, που έχουν παρατηρηθεί και ανακοινωθεί σε ανοιχτές συνελεύσεις, από μέλη της κίνησης «ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», αν όντως συνιστούν αποδεδειγμένα πραγματικά περιστατικά, προβλέπονται και τιμωρούνται από τις υφιστάμενες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, μετά από έγκλιση των παθόντων.

Ειδικότερα: «Όποιος με οποιονδήποτε τρόπο, ενώπιον τρίτου ισχυρίζεται ή διαδίδει για κάποιον άλλον γεγονός που μπορεί να βλάψει την τιμή και την υπόληψή του», τελεί το αδίκημα της δυσφήμησης (άρθρο362 Π.Κ.).

Επίσης «Όποιος εκτός από τις περιπτώσεις της δυσφήμησης προσβάλλει την τιμή άλλου με λόγο ή με έργο ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο», τελεί το αδίκημα της εξύβρισης (άρθρο 361 Π.Κ.).

Αναφορικά με τις αστικές αξιώσεις του Ο.Α.Σ.Θ. κατά των «παραβατών» επιβατών θα επιφυλαχτούμε για την διατύπωση της νομικής και επιστημονικής μας άποψης, καθώς αναμένουμε τις εισηγήσεις των συναδέλφων μας, που ασχολούνται με την νομική μελέτη και επεξεργασία του θέματος αυτού, προκειμένου να διατυπώσουμε μια ορθή και εμπεριστατωμένη νομική άποψη, με βάσιμα επιχειρήματα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην υπεράσπιση των συμπολιτών μας.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, συμβουλεύουμε τους πολίτες, που υπογράφουν την «πράξη βεβαίωσης παράβασης και επιβολής προστίμου», να αναγράφουν πριν θέσουν την υπογραφή τους «με την ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας»

Καλούμε τους συμπολίτες μας, που τυχόν έχουν λάβει δικόγραφα αγωγών από τον Ο.Α.Σ.Θ. (όχι απλά, τις επιστολές που τους καλούν να πληρώσουν), να επικοινωνήσουν με τα μέλη της κίνησης «ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», προκειμένου να λάβουμε γνώση.

«ΝΟΜΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
epibates-thess.blogspot.com

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων



Καταγγέλλουμε την κλήση σε απολογία των μελών της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης με τις αστείες κατηγορίες της παράνομης διακίνησης «λαθρομεταναστών» οι οποίοι επί πολλά χρόνια ζουν, εργάζονται και συμμετέχουν στα κοινά των πόλεών τους. Ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι θεωρούμε ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μας οφείλουν να λαμβάνουν όχι μόνο μαθήματα γνώσεων και δεξιοτήτων, αλλά και μαθήματα αρχών και αξιών


1) Η Γ.Σ. καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ για το ότι μετέτρεψε το 10ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας σε συνέδριο συμβούλων του Υπουργείου Παιδείας

2) Η Γ.Σ. διαπιστώνει ότι η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ ανταγωνίζεται με επάρκεια τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο πεδίο του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

3) Η Γ.Σ. δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις του Συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ γιατί πάρθηκαν με αντισυνδικαλιστικές διαδικασίες και γιατί δεν εκφράζουν τις ειλημμένες αποφάσεις των Συλλόγων μας..

4) Η κατεπείγουσα «κλήση υπόπτου για παροχή εξηγήσεων» της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών προς τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Θ. Πελεγρίνη για παράβαση καθήκοντος καθώς και προς επτά μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην απεργία πείνας των 300 μεταναστών για παράνομη διακίνηση λαθρομεταναστών, διατάραξη οικιακής ειρήνης και φθορά ξένης ιδιοκτησίας, αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια πολιτικής ποδηγέτησης της πανεπιστημιακής κοινότητας, εκφοβισμού πρωτοβουλιών κοινωνικής παρέμβασης, καθώς και ποινικοποίησης της αλληλεγγύης σε διεκδικήσεις κοινωνικών ομάδων.

Ως Γ.Σ. καταγγέλλουμε την κλήση σε απολογία του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, όχι από συντεχνιακή αντίληψη ή γιατί θεωρούμε ότι οι πανεπιστημιακοί είναι υπεράνω των νόμων, αλλά γιατί μετά την (άμεση ή έμμεση) πολιτική πίεση που του ασκήθηκε ώστε να άρει το πανεπιστημιακό άσυλο - γεγονός με το οποίο είμαστε αντίθετοι - αποτελεί πρόκληση η κλήση του σε απολογία επειδή κατ’ ουσία δεν ενέδωσε αμέσως σε αυτές τις πιέσεις.

Καταγγέλλουμε την κλήση σε απολογία των μελών της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης με τις αστείες κατηγορίες της παράνομης διακίνησης «λαθρομεταναστών» οι οποίοι επί πολλά χρόνια ζουν, εργάζονται και συμμετέχουν στα κοινά των πόλεών τους. Ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι θεωρούμε ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μας οφείλουν να λαμβάνουν όχι μόνο μαθήματα γνώσεων και δεξιοτήτων, αλλά και μαθήματα αρχών και αξιών, και ένα τέτοιο θαυμάσιο μάθημα είναι η αλληλεγγύη που παρέχουν στους μετανάστες οι άνθρωποι που καλούνται σε απολογία.

Καλούμε τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να εκφράσουν την αντίθεση της πανεπιστημιακής μας κοινότητας απέναντι σε αυτές τις εισαγγελικές κινήσεις, αναστέλλοντας τη λειτουργία του Πανεπιστημίου την Πέμπτη 3/2, ημέρα που ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ και τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης καλούνται να παρουσιαστούν στον εισαγγελέα.

5) Η Γ.Σ. καλεί τα μέλη του Συλλόγου σε στάση εργασίας την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου (12:00 - 15:00) και σε απεργία την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου και σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

6) Συμπαραστέκεται στους απεργούντες Διοικητικούς Υπαλλήλους του Πανεπιστημίου μας.

7) Κηρύσσει τη Γ.Σ. της 2-2-11 σε Γ.Σ. διαρκείας.

Φοίβος Δεληβοριάς: «Θα έπρεπε να είμαστε όλοι κοντά στους 300 απεργούς πείνας»



«Λυπάμαι πάρα πολύ που οι περισσότεροι συμπολίτες μας μπορούν να συγκινούνται από τους λεπρούς της τηλεοπτικής Σπιναλόγκα και όχι από ανθρώπους που ζουν δίπλα μας και που φτάνουν μέχρι τα έσχατα για να αξιωθούν μια στοιχειώδη αξιοπρέπεια»


Ενόψει της συναυλίας που διοργανώνει την Τετάρτη 9/2 στο Μουσείο (Πατησίων) η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας, ένας από τους συμμετέχοντες, ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Δεν εκπροσωπώ κανένα κόμμα και κανένα σχηματισμό, ερχόμενος ολόψυχα να συμμετάσχω σ’αυτήν την συναυλία συμπαράστασης. Η απόγνωση όμως των 300 αυτών ανθρώπων είναι κάτι που μπορεί να καταλάβει απόλυτα ο βαθύτερος εαυτός μου. Λυπάμαι πάρα πολύ που οι περισσότεροι συμπολίτες μας μπορούν να συγκινούνται από τους λεπρούς της τηλεοπτικής Σπιναλόγκα και όχι από ανθρώπους που ζουν δίπλα μας και που φτάνουν μέχρι τα έσχατα για να αξιωθούν μια στοιχειώδη αξιοπρέπεια.

Μην ακούτε τους μεγαλοδημοσιογράφους και τα επίσημα media: οι 300 αυτοί δεν θα μπορούσαν να υποκινούνται από κανένα κόμμα, όταν δεν τους φοβίζει καν ο θάνατος. Θα έπρεπε να είμαστε όλοι κοντά τους, αλλά και να επηρεαστούμε από το θάρρος τους- ειδικά τώρα που κι εμείς ασφυκτιούμε από τις απαιτήσεις ενός χαλασμένου συστήματος που θέλει να επιβιώσει εις βάρος μας.

Μην αφήσουμε τον εντός μας φασισμό να αυταπατάται ότι αν εξαφανίσουμε τους εξαθλιωμένους μετανάστες (που το ίδιο το κράτος και οι λαμογιές του, κρατάνε στη χώρα μας) θα ξαναβρούμε εμείς τα «περασμένα μεγαλεία» μας. Ο μόνος τρόπος να αγγίξουμε πάλι οποιοδήποτε μεγαλείο, είναι να ξαναβρούμε την ανθρωπιά μας και τη δύναμη να καταλαβαίνουμε τους άλλους.

Ελπίζω αυτή η συναυλία να βοηθήσει να συγκινηθούν όλο και περισσότεροι. Ας μη φτάσουμε στο σημείο να παρακολουθήσουμε αδιάφοροι τον θάνατο 300 ανθρώπων. Πρέπει να διαλέξουμε το ρόλο που μας ταιριάζει: αυτόν του Λεωνίδα ή αυτόν του Εφιάλτη;».



Περισσότερες πληροφορίες για τη συναυλία και τις καθημερινές δραστηριότητες της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην ιστοσελίδα
hungerstrike300.espivblogs.net

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Διόδια: Διαταγές πληρωμής σε όσους δεν πληρώνουν

Διαταγές πληρωμής ετοιμάζεται να κοινοποιήσει η κοινοπαξία «Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου» σε περίπου εξακόσιους οδηγούς που αρνήθηκαν να πληρώσουν διόδια. Οι εν λόγω οδηγοί αναμένεται να λάβουν επιστολή της εταιρείας για την εξόφληση του χρέους τους εντός 15 ημερών και αν δεν το πράξουν, θα κλήθουν να πληρώσουν το 20πλάσιο του ποσού με διαταγή πληρωμής, όπως προβλέπεται από τη συμβαση παραχώρησης.

Σε ανάλογη διαδικασία προχωρά και η κοινοπραξία «Νέα Οδός», που εκμεταλλεύεται, μεταξύ άλλων, και τα διόδια των Αφιδνών, στα οποία παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους οδηγούς, που αρνούνται να καταβάλουν αντίτιμο. Σημειώνεται ότι από τους κατά μέσο όρο 60.000 οδηγούς που διέρχονται καθημερινά από τα συγκεκριμένο διόδια, δεν πληρώνει το 14%.

«Έχουμε συγκεντρωσει φωτογραφικό υλικό και έχουμε ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας και πρόσθεσε: «Οι "τζαμπατζήδες" θα λάβουν επιστολή να εξοφλήσουν το ποσό εντός 20 ημερων και αν δεν συμμορφωθούν, θα εκδοθούν διαταγές πληρωμής».

Από τη «Νέα Οδό» διευκρινίστηκε ότι η δίωξη που ασκήθηκε εναντίον εννέα ατόμων, αφορά μηνυτήρια αναφορά της εταιρείας για φθορές, οι οποίες προκλήθηκαν στις Αφίδνες πριν από έναν χρόνο και όχι για μη πληρωμή διοδίων. Υπενθυμίζεται πάντως πως το κίνημα «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» εξήγγειλε νέο πανελλαδικό άνοιγμα των διοδίων για την Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου, στις 3 το μεσημέρι.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio 9, ο δικηγόρος του κινήματος Κ. Παπαδάκης χαρακτήρισε «τρομοκρατική» τη μήνυση, τονίζοντας πως στόχος είναι να ποινικοποιηθεί η κοινωνική αντίσταση. Ο κ. Παπαδάκης επεσήμανε το γεγονός ότι η ποινική δίωξη δεν αφορά τη μη καταβολή του αντιτίμου των διοδίων, σημειώνοντας πως η ελεύθερη διέλευση από τα διόδια δεν αποτελεί αδίκημα.

Επιθέσεις κατά μεταναστών αλά Κου Κλουξ Κλαν στη Λακωνία

Ομάδα σαράντα περίπου ατόμων επιτέθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε πρόχειρα καταλύματα μεταναστών στους Μολάους και τα Πάκια Λακωνίας. Την ίδια στιγμή, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για επίθεση και στη «Συκιά» -διπλανό χωριό- το βράδυ της Πέμπτης, όπου κρέμασαν ανάποδα μετανάστη επειδή δεν τους άρεσε η συμπεριφορά του.

Τουλάχιστον τρεις μετανάστες τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων κινδυνεύει να χάσει το μάτι του, ύστερα από χτυπήματα μάλλον από σιδηρολοστό, ενώ ένας άλλος έφερε θλαστικά τραύματα στο πόδι. Τα παραπάνω είναι καταγεγραμμένα και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Μολάων, όπου διακομίστηκαν οι τραυματίες. Ο μετανάστης που είναι πιο βαριά τραυματισμένος διακομίσθηκε στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Σπάρτης.

«Βάρα κι εσύ για να γίνεις άντρας...»

«Βάρα κι εσύ για να γίνεις άντρας...» φέρεται να είπε στον γιο του ένας από τους άνδρες της ομάδας που επιτέθηκε στους μετανάστες, ο οποίος ήταν μαζί του το βράδυ της Τετάρτης.

Αφορμή για τις επιθέσεις φέρεται να ήταν ένα άλλο γεγονός: το βράδυ της περασμένης Τρίτης μετανάστες έκλεψαν τη τσάντα μίας δασκάλας στους Μολάους. Παράλληλα, το ίδιο βράδυ άγνωστοι διέρρηξαν μία εκκλησία στην ίδια περιοχή.

Οι δράστες της ληστείας είναι γνωστοί στην τοπική κοινωνία, σύμφωνα με πληροφορίες. Αντί όμως να πραγματοποιηθεί η σύλληψή τους, σημειώθηκαν οι παραπάνω επιθέσεις, που θυμίζουν εκείνες τις Κου Κλουξ Κλαν.

Η αστυνομία αρκέστηκε σε νυχτερινές περιπολίες (καμία σύλληψη μέχρι στιγμής), ενώ ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Μολάων, Λεωνίδας Εξαρχάκος, συνέστησε εγκράτεια και ηρεμία. Από την πλευρά του, ο τοπικός Τύπος δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το θέμα. Μόνο ένα σχετικό άρθρο δημοσιεύθηκε σήμερα σε τοπική εφημερίδα.

Στο μεταξύ, η πλειοψηφία των κατοίκων των Μολάων καταδικάζει τις επιθέσεις. Πολλοί είναι εξάλλου εκείνοι που απασχολούν στα χωράφια τους μετανάστες.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Η αλληλεγγύη νίκησε

Χαιρετίζουμε την αθώωση του πρώην Γραμματέα του Κ.Σ της Νεολαίας Συνασπισμού, Δημήτρη Τζανακόπουλου και ενός ακόμη συναγωνιστή, σήμερα από το Εφετείο Ιωαννίνων.

Οι προσπάθειες του επιχειρηματία Ανδρέα Καμπέρη, να «δικαστούν» και να ποινικοποιηθούν το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του χώρου «ΞΕΝΙΑ» και η Νεολαία Συνασπισμού, κατέρρευσαν, όπως ακριβώς και οι δήθεν κατηγορίες για δυσφήμιση του.

Δηλώνουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, πως θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα και αλληλέγγυοι σε κάθε κίνημα που αντιστέκεται στη συρρίκνωση του δημόσιου πλούτου και την υποτίμηση της εργασίας, ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική.

Δεν τρομοκρατούμαστε ούτε από διώξεις ούτε από επιθέσεις συκοφαντίας, και θα συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ορμή τον αγώνα για την υπεράσπιση των κοινωνικών μας δικαιωμάτων.

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Την Πέμπτη 3/2 στα Γιάννενα δικάζεται η αλληλεγγύη

Την Πέμπτη 3/2 δικάζεται στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων ο πρώην γραμματέας του ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Συγκεκριμένα, το 2005 ξεκινάνε στην πόλη των Ιωαννίνων διαδηλώσεις-κινητοποιήσεις πολιτών που διεκδικούν τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου «ΞΕΝΙΑ» και εναντιώνονται στην παραχώρησή του σε ιδιώτη μεγαλοεπιχειρηματία (κίνηση που υπερασπιζόταν και στήριζε και η τότε δημοτική αρχή).

Λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης, ο Αντρέας Καμπέρης υποδεικνύει διαδηλωτές στην τοπική ασφάλεια, οι οποίοι συλλαμβάνονται από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Έτσι ξεκινάει ένας κύκλος βίαιων επιθέσεων με θύματα μέλη της επιτροπής των πολιτών (μεταξύ τους ανένταχτοι αγωνιστές αλλά και οργανωμένα μέλη πολιτικών οργανώσεων της αριστεράς) τις οποίες ακολούθησαν μία σειρά από δίκες.

Στις 31/3/2008 ,και ενώ είναι ορισμένη η εκδίκαση της υπόθεσης των επιθέσεων, κυκλοφορεί αφίσα που καλεί τους πολίτες στα δικαστήρια σε παράσταση αλληλεγγύης απέναντι στα θύματα του γνωστού παρακρατικού.

Την παραμονή της δίκης, η οικογένεια Καμπέρη επιτίθεται και σε άλλο αγωνιστή με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του, γεγονός που αποσιωπήθηκε από την τοπική αστυνομία.
Μετά την τελευταία επίθεση πραγματοποιήθηκε κάλεσμα απ’ όλες τις συλλογικότητες της αριστεράς και άλλων πολιτικών χώρων, και κυκλοφόρησε αφίσα (προς ενημέρωση των πολιτών για την εγκληματική δράση του παρακράτους) , η οποία έφερε τη φωτογραφία του συγκεκριμένου επιχειρηματία.

Με αφορμή αυτό το γεγονός και μετά τα γεγονότα του Δεκέμβρη, στοχοποιήθηκε και η οργάνωση της Νεολαίας Συνασπισμού -με την αιτιολογία ότι συνυπέγραφε τη συγκεκριμένη αφίσα- και κατατέθηκε μήνυση στον τότε γραμματέα της, Δημήτρη Τζανακόπουλο καθώς και σε συναγωνιστή της πρωτοβουλίας των πολιτών, η οποία εκδικάζεται στις 3/2/2011.

Απαιτούμε την άμεση αρση των κατηγοριών και την αθώωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Η ποινικοποίηση των αγώνων δε μας σταματά, όσοι την επιχειρούν θα λάβουν μια ισχυρή αγωνιστική απάντηση για ακόμα μια φορά.

Το γραφείο τύπου της Νεολαίας ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Σχετικά με τις εισαγγελικές κλήσεις για την απεργία πείνας των μεταναστών - εργατών

Στο επικοινωνιακό μπαράζ των τελευταίων ημερών που συστηματικά διαστρέβλωσε τα γεγονότα σχετικά με τη φιλοξενία των απεργών πείνας μεταναστών εργατών έρχεται ως αποκορύφωμα η σημερινή εισαγγελική κλήση στα μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης και στον Πρύτανη του ΕΚΠΑ. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην αφήσει καμία κοινωνική κατάκτηση ανέπαφη. Επιδιώκει σε ένα ντελίριο αυταρχισμού να τσακίσει κάθε κοινωνικό αγώνα και να ποινικοποιήσει πολιτικές πρακτικές που υπερασπίζονται τη ζωή, την αξιοπρέπεια, την εργασία. Η εισαγγελική κλήση ως υπόπτων για το κακούργημα της «διακίνησης παράνομων μεταναστών» αγωνιστών, που έκαναν το «έγκλημα» να σταθούν αλληλέγγυοι από την πρώτη στιγμή σε έναν δίκαιο αγώνα, εκτός από μια εξόφθαλμα χαλκευμένη κατηγορία, αποτελεί τομή αντιδημοκρατικής εκτροπής, μας δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ μαζί με τους παρατρεχάμενους του δεν διστάζουν σε τίποτα μπροστά στην εμπέδωση ενός κλίματος υποταγής και μηδενικής ανοχής. Με πρόσχημα την κρίση έχουν επιλέξει να μην αφήσουν τίποτα όρθιο όσον αφορά τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, χτίζουν μια αυταρχική δημοκρατία και επιχειρούν να τσακίσουν κάθε κατάκτηση των εργαζομένων και της νεολαίας . Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Αν η κυβέρνηση ψάχνει κάποιον ένοχο ανάμεσά μας, δεν χρειάζεται να χάνει τον χρόνο της, ας μας καλέσει όλους και όλες. Αν η αλληλεγγύη είναι έγκλημα, είμαστε όλοι ένοχοι.

Άννα Διαμαντοπούλου: Η διαχείριση του ασύλου θα αφαιρεθεί από τους πρυτάνεις

Αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα αφαιρέσουν και τη δυνατότητα διαχείρισης του ασύλου από τους πρυτάνεις προαναγγέλλει η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Παράλληλα, στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", αναφέρει ότι στις σχολές θα υπάρχει ιδιωτική αστυνοµία ή security που θα ελέγχει αυστηρά την είσοδο όλων στα πανεπιστηµιακά κτίρια.

Σύμφωνα με την Άννα Διαμαντοπούλου, το Συµβούλιο του Ιδρύµατος, που θα λειτουργεί εκτός πανεπιστηµίου, θα παίρνει την απόφαση για το εάν θα πρέπει ή όχι να κληθεί η αστυνοµία. "Το άσυλο «σκοτώνουν» αυτοί που δήθεν θέλουν να το προστατέψουν. Φτάσαµε η Σύνοδος των Πρυτάνεων να µην µπορεί να συνεδριάσει εντός των πανεπιστηµιακών ιδρυµάτων." αναφέρει η υπουργός.

Προσθέτει δε, ότι "το πανεπιστήµιο και το ΤΕΙ δεν αρκεί να είναι αυτοδιοίκητο, πρέπει να γίνει και διοικήσιµο. Αυτό θα γίνει – όπως γίνεται σε όλες τις δηµοκρατικές χώρες µε σπουδαία πανεπιστήµια – όπου κανείς δεν διανοείται να εκχωρήσει την εύρυθµη λειτουργία τους στην εισαγγελία και τις αστυνοµικές αρχές".

Με αφορμή το ζήτημα που ανέκυψε με τους μετανάστες στη Νομική, η Άννα Διαμαντοπούλου υποστηρίζει ότι "κάποιοι θέλουν να τορπιλίσουν κάθε αλλαγή πυροδοτώντας το κλίµα µε τον γνωστό άγονο διάλογο «άσυλο ή µη άσυλο» και παραµερίζοντας την πραγµατική ανάγκη για αλλαγή προς όφελος των φοιτητών και της κοινωνίας". "Είναι επιλογή µας ο διάλογος για την Τριτοβάθµια Εκπαίδευση να µην «ασυλοποιηθεί» να µη «συριζοποιηθεί», να µείνει έξω από την πόλωση και να βασιστεί πάνω σε προτάσεις που απαντούν στις αγωνίες της κοινωνίας µας, που πλήττεται πανταχόθεν", σημειώνει.

Η ελληνική «γενναιοδωρία» στο σκάνδαλο της Siemens

Περισσότερα από 1,5 δις ευρώ έχει καταβάλει η Siemens σε μορφή αποζημιώσεων ύστερα από πρόστιμα τα οποία της επιβλήθηκαν για την παράνομη δράση της σε μια σειρά από χώρες. Έως σήμερα, η Ελλάδα στην πράξη δίνει «συγχωροχάρτι» στη γερμανική εταιρεία και στους πρωταγωνιστές του πολύκροτου σκανδάλου. Σχετική επίκαιρη ερώτηση έχει καταθέσει στο Κοινοβούλιο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Τα στοιχεία είναι συγκεκριμένα: η Siemens έχει καταβάλει 1,6 δις ευρώ αποζημιώσεις σε όλο τον κόσμο για σκάνδαλα με χαρακτηριστικά ανάλογα του ελληνικού. Ειδικότερα, έχουν αποζημιωθεί οι δημόσιες αρχές της Ρωσίας, της Αργεντινής, της Βενεζουέλας, του Μπαγκλαντές, του Καναδά, της Λιβύης και της Νιγηρίας. Επιπλέον, 395 εκατομμύρια ευρώ αποδόθηκαν στη Γερμανία και 800 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ, όπου επιβλήθηκαν πρόστιμα ακόμη και για διαφυγόντες φόρους. Άλλωστε, η εταιρεία έχει υποχρεωθεί να ενημερώνει για 4 χρόνια το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης για οποιαδήποτε συναλλαγή της. Το ποσό των 800 εκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί το μεγαλύτερο που έχει καταβληθεί στη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια για υποθέσεις διαφθοράς. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, «εκκρεμούν ομαδικές αγωγές όλων των χωρών μαζί εις βάρος της Siemens για επιπλέον αποζημιώσεις».

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις δεν προσδιόρισαν καν το συνολικό ύψος της ζημίας του Δημοσίου, δεν έδωσαν εντολή για την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης ώστε να βεβαιωθεί το ύψος των απαιτήσεων του, δεν έχουν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα κατά της Siemens, όπως έκαναν τα παραπάνω κράτη, αφού δεν δήλωσαν παράσταση πολιτικώς ενάγοντος, δεν προέβησαν στην άσκηση αστικής αγωγής αποζημίωσης ή στην διαδικασία διοικητικής εκτέλεσης έτσι ώστε και να αποζημιωθεί το κράτος για την διαρκή ζημία δεκαετιών αλλά και να πετύχει τον αποκλεισμό της Siemens από μελλοντικούς διαγωνισμούς».

Ειδικά για το τελευταίο, ο ίδιος έχει καταθέσει παλαιότερα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τη θέση του ως ευρωβουλευτής, για να λάβει από τον αρμόδιο επίτροπο την ακόλουθη απάντηση: «Σε ό,τι αφορά την διαφθορά, υπεύθυνα για τη διενέργεια ερευνών είναι τα κράτη μέλη. Συνεπώς, η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να παράσχει πληροφορίες για τη συγκεκριμένη εγκληματική πράξη. Ωστόσο, η Επιτροπή επιθυμεί να αναφέρει ότι σχετικά με τους δημόσιους διαγωνισμούς, υπάρχει διάταξη, βάσει του άρθρου 45 της οδηγίας 2004/18/ΕΚ [2], να αποκλείεται υποψήφιος ή προσφέρων εις βάρος του οποίου υπάρχει οριστική δικαστική απόφαση, γνωστή στην αναθέτουσα αρχή, για έναν ή περισσότερους λόγους, περιλαμβανομένης της δωροδοκίας.»

Ο κ. Παπαδημούλης επισημαίνει πως στην Ελλάδα «δεν έχει καν οριστεί δίκη, όχι μόνο για τα πολιτικά πρόσωπα των οποίων οι ευθύνες διερευνώνται ακόμη από τη Βουλή, και για ορισμένα από αυτά παραγράφηκαν εξαιτίας του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλά και για το θέμα της χρηματοδότησης των κομματικών ταμείων. Δηλαδή δεν έχει προσδιοριστεί καν η δίκη Τσουκάτου, παρ’ ότι η ομολογία του για την μεταφορά του 1 εκατομμυρίου μάρκων στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, προσέφερε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναζητηθούν χρήματα και να επιστραφούν στο Δημόσιο».