Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Απέρριψε η Βουλή την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση ΕΛΕ

Απέρριψε η Ολομέλεια την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση ad hoc κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον «πλήρη και εξονυχιστικό έλεγχου του δημοσίου χρέους», προκειμένου -κατά την σχετική επιστολή του Αλέξη Τσίπρα, προ διμήνου- «να μάθει ο ελληνικός λαός, πώς δημιουργήθηκε αυτό και ποιο μέρος του είναι παράνομο, άκυρο και επαχθές, ώστε η Ελλάδα να αρνηθεί την αποπληρωμή του».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, στην ομιλία του, δεν εστιάστηκε στην άρνηση πληρωμής, όσο στην ανάγκη διευκρίνισης, εάν το χρέος στο σύνολό του, ή μέρος αυτού, «έχει επιβληθεί από ιδιοτελείς διαδικασίες, χωρίς βάση νομιμότητας - διαδικασίες που πραγματικά μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και στην αμφισβήτηση τμήματός του».

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, ενέταξε την πρόταση του κόμματος, στην ανάγκη διαπραγματεύσεων αναδιάρθρωσης του χρέους, που θα αποδειχθεί, όπως υποστήριξε, αναπόφευκτη στο μέλλον.

Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και το ΛΑΟΣ απέρριψαν στην ιδέα, επισημαίνοντας πως καλλιεργεί αυταπάτες αποφυγής των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, αν δεν στοχεύει και στην εξυπηρέτηση ιδιοτελών μικροπολιτικών συμφερόντων - ενώ το ΚΚΕ δήλωσε πως «δεν θα σταθούμε εμπόδιο στο να στηθεί μια τέτοια Επιτροπή», αν και ενέταξε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, στις «προσπάθειες της αστικής τάξης, να συγκαλύψει τις πραγματικές αιτίες της επιδείνωσης της θέσης των εργαζομένων».

Κατά τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Στάθη Κουτμερίδη, «η πρόταση αγνοεί πλήρως τις διεθνείς οικονομικές συμβάσεις και τους διεθνείς κανόνες. Αγνοεί τη βαρύτητα που έχει για το κύρος της χώρας μας και του έθνους, η έγερση υποχρεώσεων που αναλαμβάνει με τη σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αγνοεί πλήρως τη δημόσια διαπόμπευση και τη γενική κατακραυγή της χώρας μας, αλλά και όλων των Ελλήνων πολιτών, εισάγει μεθόδους και ήθη στο παγκόσμιο δημοσιονομικό σύστημα, που ανήκουν σε τριτοκοσμικές χώρες και μεσαιωνικές εποχές».

Παράλληλα, ο κ. Κουτμερίδης, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, παρέπεμψαν σε μελλοντική επιφόρτιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, «να διερευνήσει και να αναλύσει τον τρόπο αντιμετώπισης του δημοσίου χρέους, με την βοήθεια επιστημόνων υψηλού κύρους». Σε κάθε περίπτωση πάντως, «θεωρίες περί χρεοκοπίας, φυγής από το ευρώ, στάσεων πληρωμών και αναγκαστικής απομείωσης των υποχρεώσεων και καταστροφολογίας, δεν οδηγούν πουθενά, παρά στην απόλυτη περιθωριοποίηση της χώρας από τις αγορές κεφαλαίων».

Αρνητικός υπήρξε και ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τασούλας: Η Νέα Δημοκρατία, υπενθύμισε, έχει ταχθεί υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τον έλεγχο του χρέους. Η άρνηση της αποπληρωμής του ωστόσο, είναι απλώς «μία απόπειρα επιβεβαίωσης κάποιων προειλημμένων και προκατασκευασμένων δογματικών απόψεων».

«Καταθέτουμε προτάσεις εξόδου από την κρίση και πρέπει τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οφείλουμε να βγάλουμε τη χώρα απ’ την κρίση και όχι να επιβεβαιώσουμε πως υπάρχει ένα κυρίαρχο σύστημα που πρέπει να τιμωρηθεί - και να πούμε διεθνώς ότι ένα μέρος του χρέους είναι παράνομο και δεν πρέπει να το πληρώσουμε. Μπορεί να είναι συμπαθέστατη η πρόταση, αλλά εκπέμπει λάθος μήνυμα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό» υποστήριξε ο κ. Τασούλας.

Πλέον κοντινή στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε η τοποθέτηση του Χρήστου Ζώη (ΝΔ), ο οποίος θεώρησε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την εκδοχή ανέγερσης αξιώσεων περί «επαχθούς χρέους» από διάφορες χώρες. «Μια τέτοια συζήτηση αυτή τη στιγμή, είναι καταστροφική, αλλά δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει σε οποιονδήποτε να κινείται με τον δικό του ρομαντισμό, ο οποίος είναι χρήσιμος στην πολιτική. Στο μέλλον θα συναντηθούμε σ’ αυτό το επίπεδο. Καλό είναι αυτή την ώρα να συναντηθούμε για τη σωτηρία της χώρας…».

Για τον Νίκο Καραθανασόπουλο (ΚΚΕ), η όλη συζήτηση, «εντάσσεται στους συνολικότερους σχεδιασμούς της αστικής τάξης, να συγκαλύψει τις αιτίες και τον βαθμό της συνεχούς κλιμακούμενης δραματικής επιδείνωσης της θέσης των εργαζομένων, αλλά και ταυτόχρονα να εκτονώσει ανώδυνα τη λαϊκή δυσαρέσκεια η οποία καθημερινά διογκώνεται». Σ’ αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, αξιοποιούνται όλες οι συνιστώσες του αστικού πολιτικού συστήματος, στις οποίες συγκαταλέγεται και το «οπορτουνιστικό ρεύμα» του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η λογική της διερεύνησης κατά πόσο υπάρχει χρέος επαχθές και παράνομο, είναι αποπροσανατολιστική λογική. Το υπόλοιπο χρέος, είναι νόμιμο; Εμείς λέμε πως δεν είναι, ούτε νόμιμο, ούτε παράνομο, ούτε επαχθές, αλλά αντιλαϊκό και δεν πρέπει ο λαός να το αναγνωρίσει», ανέφερε ο κ. Καραθανασόπουλος. Το ΚΚΕ δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ενδεχόμενη σύσταση μιας τέτοιας Επιτροπής, «χωρίς όμως αυταπάτες ότι μπορεί να δώσει λύση», ανέφερε ο εισηγητής του.

Ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ), έκρινε πως δεν έχει νόημα να αμφισβητήσει κανείς τμήμα του χρέους, καθώς δεν είναι συνδεδεμένο με συγκεκριμένες συμβάσεις, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν παράνομες. «Αν πάλι εννοείτε, πως πράγματι υπήρξαν συμβάσεις με καταχρηστικούς όρους, όπου τα τιμήματα ήταν δυσανάλογα, βεβαίως να ελεγχθούν. Αυτό είναι η πρόταση του ΛΑΟΣ». Αντίθετα, κατά τον κ. Βορίδη, ο ΣΥΡΙΖΑ εισηγείται την «καταστροφική επιλογή της επιστροφής στη δραχμή, που θα ξαναγυρίσει την Ελλάδα στην δεκαετία του ’50, μόνο και μόνο για να μην περικόψουμε τις δαπάνες του Δημοσίου».

Αργότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης, επετέθη κατά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «αφού αποφασίσατε να εκπροσωπήσετε επί χρόνια στη Βουλή τους κουκουλοφόρους, αποφασίσατε να εκπροσωπήσετε και τους απατεώνες . Γιατί μονάχα ένας απατεώνας μπορεί να λέει στα σοβαρά το «δεν θα πληρώσω το χρέος μου» - και οι έντιμοι άνθρωποι τον πάνε στα δικαστήρια. Το «δεν πληρώνω» είναι ηθικώς κολάσιμη πράξη, αλλά και εθνικώς επιζήμια. Γιατί λογικό είναι εκείνοι που τους έφαγες τα λεφτά να σε μισούνε».

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Δηλώσεις του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό

Δεν ήρθα για να συζητήσω με τον κ. Παπανδρέου τη λεηλασία της ελληνικής κοινωνίας. Ήρθα για να του πω ότι δεν πρέπει και δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε αυτό το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού.

Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του με τις επιλογές του ενάμισι χρόνο τώρα έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια πρωτοφανή καταστροφή. Δεν έχει τη γενναιότητα να παραδεχθεί την αποτυχία, επιμένει σ΄ αυτή την εγκληματική πολιτική, ψάχνει για συνένοχους και όχι για συναίνεση. Δεν μπορούμε να τη δώσουμε.

Τούτη την ώρα πιστεύουμε ότι το καλύτερο που έχει να κάνει για τη χώρα είναι να φύγει. Αυτός ο λαός χρειάζεται να ζει με αξιοπρέπεια. Και πιστεύουμε ότι οι νέοι άνθρωποι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της νεολαίας και στην Ισπανία και αλλού και θα διεκδικήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια.

- Του είπατε δηλαδή να πάει σε εκλογές;..

Αν αυτό που μας ζητάνε είναι να ξεπουλήσουμε μέχρι και την Ακρόπολη, τότε αρμόδιοι για να απαντήσουν είναι οι Έλληνες κι όχι ο κ. Παπανδρέου.

Υπουργική συναίνεση για προσχεδιασμένα μέτρα

Υπουργική... συναίνεση στη νέα λεηλασία μισθωτών και συνταξιούχων εξασφάλισε χθες ο πρωθυπουργός, μια μέρα πριν ζητήσει το ίδιο και από τους αρχηγούς των κομμάτων, τους οποίους συναντά σήμερα στο μέγαρο Μαξίμου. Παρά τις επιμέρους φραστικές αλλά άνευ ουσίας διαφοροποιήσεις, όλοι οι υπουργοί συναίνεσαν στο νέο πακέτο μέτρων, όπως έδειξε και η κυβερνητική ανακοίνωση που εξεδόθη αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Βενιζέλος, Παπακωνσταντίνου, Παπανδρέου, Δρούτσας χθες στο υπουργικό Βενιζέλος, Παπακωνσταντίνου, Παπανδρέου, Δρούτσας χθες στο υπουργικό Η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας το δημοσιονομικό αδιέξοδο της πολιτικής της:

* Επέλεξε και πάλι, όπως και το 2010, τον εύκολο δρόμο της φοροεπιδρομής και της περικοπής μισθών και συντάξεων για να μειώσει το έλλειμμα του 2011. Τα μέτρα εισηγήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, παρά το γεγονός ότι πέρυσι ουκ ολίγες φορές είχε πει δημόσια ότι θα παραιτηθεί αν χρειαστεί να γίνουν νέες περικοπές γιατί αυτό θα σημαίνει ότι έχει αποτύχει.

* Αποφάσισε να «μικρύνει το κράτος» διά των αποκρατικοποιήσεων - ιδιωτικοποιήσεων. Για το λόγο αυτό βγάζει στο σφυρί σχεδόν όλους τους κρατικούς οργανισμούς πουλώντας τη συμμετοχή του Δημοσίου και προωθεί την πώληση ακίνητης δημόσιας περιουσίας μέχρι του ποσού των 50 δισ. ευρώ. Στόχοι εξαιρετικά φιλόδοξοι για την επίτευξη των οποίων εκφράζονται ζωηρές επιφυλάξεις και από υπουργούς, ιδίως για τα 50 δισ. ευρώ, (εξέφρασε επιφυλάξεις σε προηγούμενο υπουργικό ο Ευάγγ. Βενιζέλος) που πρέπει, να βρεθούν μέχρι το 2015.

Ο πρωθυπουργός μίλησε σε δραματικούς τόνους και επιχείρησε να πείσει ότι τα νέα μέτρα είναι πατριωτικό καθήκον για τη σωτηρία της χώρας. «Η μάχη συνεχίζεται και σε αυτή τη μάχη το πατριωτικό καθήκον δεν συγχωρεί λιγοψυχία» είπε. Τόνισε: «Βάλαμε την χώρα σε κατάσταση νοικοκυρέματος και τώρα δεν επιτρέπεται πισωγύρισμα». Είπε ακόμα ότι οι νέες αποφάσεις χρειάζονται για να αποφευχθεί οριστικά ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα.

«Δημοσιονομική κατοχή»

Από την εξάωρη συνεδρίαση περισσότερες από δυόμισι ώρες χρειάστηκε ο υπουργός Οικονομικών για να αναλύσει όλα τα μέτρα. Στη συζήτηση που ακολούθησε δεν έλειψαν οι εντάσεις. Η πιο σημαντική εκείνη μεταξύ του ίδιου και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τοποθέτησή του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας χρησιμοποίησε την φράση «βρισκόμαστε σε δημοσιονομική κατοχή», ενώ σε άλλο σημείο της παρέμβασής του μίλησε για «αλαζονική συμπεριφορά» του υπουργού Οικονομικών, επειδή, λέει, δεν λαμβάνει υπ' όψιν του τις προτάσεις των άλλων υπουργών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αντέδρασε έντονα λέγοντας «δεν το δέχομαι αυτό, έχουμε ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε». Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε μετά το τέλος της συνεδρίασης ότι δεν εννοούσε ότι η τρόικα ή η πολιτική του υπουργού Οικονομικών προκαλούν δημοσιονομική κατοχή, αλλά το γεγονός ότι το υπέρογκο χρέος δεκαετιών δημιουργεί τέτοιες συνθήκες. Εξήγησε ακόμα ότι για αλαζονική συμπεριφορά κατηγόρησε τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Ο κ. Βενιζέλος πάντως δεν έθεσε θέμα ψήφισης του μεσοπρόθεσμου με 180 βουλευτές γιατί, όπως είπε, δεν απαιτείται τέτοια πλειοψηφία επειδή πρόκειται απλώς για ένα σχέδιο τριετούς προϋπολογισμού.

Στα όρια της λαϊκής νομιμοποίησης

Εντύπωση έκανε η παρέμβαση του Κ. Σκανδαλίδη. Υποστήριξε ότι η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου αγγίζει τα όρια της λαϊκής νομιμοποίησης της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντέξει αν η τρόικα επιμείνει σε θέματα εθνικών εγγυήσεων (υποθήκες κρατικής περιουσίας) και απολύσεων δημόσιων υπαλλήλων.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης άφησε αιχμές κατά άλλων υπουργών λέγοντας ότι «ορισμένοι δίνουν μάχες οπισθοφυλακής» και υπό αυτές τις συνθήκες κανένα πρόγραμμα δεν θα πετύχει. Πρότεινε να συσταθεί τράπεζα επενδύσεων και ανάπτυξης στα πρότυπα της παλιάς ΕΤΕΒΑ με ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια.

«Πρόεδρε, κοίτα τους στα μάτια»

«Δεν υπάρχουν μόνο οι ξένοι, τους οποίους πρέπει να πείσουμε, υπάρχει και μια κοινωνία στην οποία αναφερόμαστε» είπε ο Δημ. Ρέππας και, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να κοιτάξει τους ξένους δανειστές της χώρας στα μάτια στις διαπραγματεύσεις που κάνει μαζί τους.

Η Αννα Διαμαντοπούλου πρότεινε να οριστεί ειδικός υφυπουργός για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ζήτησε να στηρίξουν όλοι οι υπουργοί με ενιαία φωνή και να εφαρμόσουν όσα αποφασιστούν «γιατί αλλιώς θα λύσουμε το χειρόφρενο προς τη χρεοκοπία». Πρότεινε ακόμα να συμψηφιστούν χρέη ιδιωτών και Δημοσίου.

Ο Γ. Ραγκούσης είπε ότι υπάρχει ένα νομοσχέδιο με συγχωνεύσεις 28 οργανισμών (δουλειά που είχε κάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος), αλλά επειδή είναι λίγοι δεν το φέρνει ακόμα στη Βουλή. *
Σήμερα συναντήσεις με αρχηγούς

Με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά στις 10.30 το πρωί επρόκειτο να ανοίξει ο κύκλος των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Στις 12 και τέταρτο θα δει τον Γ. Καρατζαφέρη, στη 1.30 τον Αλέξη Τσίπρα, στις 2.30 την Ντόρα Μπακογιάννη και στις 3.30 τον Φώτη Κουβέλη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΓΚΑΦΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

Σε ιστορική γκάφα έχει οδηγηθεί το Υπουργείο Παιδείας με την καθιέρωση -την τελευταία στιγμή του σχολικού έτους- της δυνατότητας απόκτησης απολυτηρίου Λυκείου μέσω ενδοσχολικών εξετάσεων και με τη ρητή διαβεβαίωσή του προς τους γονείς και τους μαθητές, ότι αυτό θα είναι απολύτως ισότιμο με εκείνο, που αποκτάται διά της συμμετοχής των τελειοφοίτων της Γ΄ Λυκείου στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Τα γεγονότα όμως ,όχι μόνο τους διέψευσαν οικτρά, αλλά απέδειξαν ταυτόχρονα και την προχειρότητα, την ανευθυνότητα και την ανυποληψία της κυβέρνησης και του στελεχικού δυναμικού του υπουργείου.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας το «Βήμα» στις 22-05-2011 η υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Πληροφοριών του Βρετανικού Συμβουλίου, οι υπεύθυνοι της γερμανικής πρεσβείας, η υπεύθυνη του γραφείου για τις σπουδές στη Γαλλία του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο εκπαιδευτικός σύμβουλος της ισπανικής πρεσβείας αλλά και η υπεύθυνη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου δηλώνουν κατηγορηματικά, ότι χωρίς συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις και επομένως χωρίς απόκτηση της βεβαίωσης πρόσβασης είναι αδύνατη η εγγραφή Ελλήνων φοιτητών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα των χωρών τους.

Το τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ, με σχετική του ανακοίνωση στις 26/04/2011 διαβλέποντας τις ολέθριες συνέπειες αυτής της απόφασης του ΥΠΔΒΜΘ στο σύνολό της, ζητούσε επί λέξει: “Η συγκεκριμένη εξέλιξη βαρύνει αποκλειστικά το Υπουργείο Παιδείας. Για την υπέρβαση αυτού του αδιεξόδου, το Τμήμα Παιδείας του Συνασπισμού ζητεί την απόσυρση της αιφνιδιαστικής, πρόχειρης και αποκομμένης από τη σχολική πραγματικότητα απόφασης του ΥΠΔΒΜΘ για την καθιέρωση δύο τύπων απολυτηρίων Λυκείου”.

Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας προς το Υπουργείο της αναλγησίας και της έπαρσης και την πλήρη συμπαράστασή μας στους εγκλωβισμένους γονείς και μαθητές, που πίστεψαν την κ. Διαμαντοπούλου δήλωσαν συμμετοχή σε ενδοσχολικές εξετάσεις για την απόκτηση απολυτηρίου, με την προοπτική της συνέχισης των σπουδών τους στο εξωτερικό και αυτή την στιγμή βρίσκονται μπροστά σε ένα εφιαλτικό αδιέξοδο.

Οι παράπλευρες απώλειες του πολέμου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, δυστυχώς συνεχίζονται. Το αίτημα της ανατροπής της κυβέρνησης και της πολιτικής της γίνεται κάθε μέρα που περνάει και πιο επιτακτικό.

Τμήμα Παιδείας

Ερώτηση για το πότε θα έρθει στην ολομέλεια της Βουλής, η Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης που συνοδεύει το Μνημόνιο Νο 1

Ερώτηση

Προς τους κ.κΥπουργούς Οικονομικών, Επικρατείας

Θέμα: Πότε θα έρθει επιτέλους, στην ολομέλεια της Βουλής η Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης που συνοδεύει το Μνημόνιο Νο 1

Κατά την ψήφιση του Μνημονίου περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να υπογράφει εν λευκώ «κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού, διμερή ή πολυμερή, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη-μέλη της Ζώνης του ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα..». Μετά από τις έντονες κοινοβουλευτικές αντιδράσεις – ιδιαίτερα της αριστεράς -, υπήρξε αρχικά η κυβερνητική δέσμευση, όπου έγινε και νόμος του κράτους (Ν.3845/2010), ότι: «Τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις του προηγούμενου εδαφίου, εισάγονται στη Βουλή για κύρωση». Στις 11 Μαΐου, ο Νόμος 3845/2010 τροποποιήθηκε από τον Νόμο 3847/2010 και η λέξη «κύρωση» αντικαταστάθηκε από τις λέξεις «συζήτηση και ενημέρωση». Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα η δανειακή σύμβαση που συνοδεύει το Μνημόνιο αν και κατατέθηκε με την μορφή Νομοσχεδίου στις 3 Ιουνίου του 2010 στη Βουλή, δεν ήρθε ποτέ στο κοινοβούλιο ούτε καν για συζήτηση με αποκλειστική ευθύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ.

Η Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης που συνοδεύει το Μνημόνιο περιέχει υποθήκες και ρήτρες που υποχρεώνουν το Ελληνικό Δημόσιο να παραιτηθεί από δικαιώματα κυριαρχικά και ασυλίας που μπορούν να απολαμβάνουν διάφορα ζωτικά αγαθά της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Άρθρο 14 παρ 5 όπου αναφέρεται ότι «ο Δανειολήπτης (Ελλάδα) αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία, από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, περιλαμβανομένων, χωρίς περιορισμούς της ασυλίας όσον αφορά την άσκηση αγωγής, δικαστική απόφαση ή άλλη διαταγή, κατάσχεση, αναστολή εκτέλεσης δικαστικής απόφασης ή προσωρινή διαταγή και όσον αφορά την εκτέλεση και επιβολή κατά των περιουσιακών του, στο βαθμό που δεν το απαγορεύει αναγκαστικός νόμος».

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

Εν όψει της δεύτερης δανειακής σύμβασης που όλα δείχνουν ότι θα περιλαμβάνει ακόμα περισσότερο επαχθείς όρους και υποθήκες, προτίθεται η κυβέρνηση να φέρει επιτέλους στο κοινοβούλιο την Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης που συνοδεύει το Μνημόνιο Νο 1;
Πως σκοπεύει η κυβέρνηση να προστατέψει καλύτερα τα κυριαρχικά και περιουσιακά συμφέροντα του Δημοσίου στην επερχόμενη δεύτερη δανειακή σύμβαση, έναντι των κλιμακούμενων πιέσεων της Τρόικας;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλης

«Όχι» Καστανίδη στη δημοσιοποίηση των ονομάτων συνταξιούχων βουλευτών που ζητούν αναδρομικά

Τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα επικαλείται ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης και δεν διαβιβάζει στη Βουλή τα ονόματα των συνταξιούχων βουλευτών που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας αναδρομικές αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Αίτημα να διαβιβαστεί στη Βουλή ο κατάλογος με τα ονόματα είχαν υποβάλει, μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, οι βουλευτές Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και Μαγνησίας του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης με αντίστοιχες ερωτήσεις προς στην κυβέρνηση.

«Περαιτέρω αναφορά σε ονόματα πρώην βουλευτών θα ήγειρε αμφισβητήσεις ως προς την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων», αναφέρει στο απαντητικό έγγραφο του ο κ. Καστανίδης, ενημερώνοντας τους βουλευτές ότι «έχουν κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο συνολικά 821 εφέσεις – αγωγές συνταξιούχων βουλευτών, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι δημοσιευμένες αποφάσεις και αυτές που εκκρεμούν είτε στο ΙΙ Τμήμα, είτε στην Ολομέλεια».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης είχε καλέσει την κυβέρνηση να απαντήσει αν σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των πρώην βουλευτών που αναδρομικά διεκδικούν αυξήσεις στη σύνταξή τους και είχε ζητήσει να ενημερωθεί αν υπάρχουν ανάμεσα στους προσφεύγοντες στη Δικαιοσύνη, κάποιοι στους οποίους έχουν ανατεθεί από την κυβέρνηση υψηλές κρατικές θέσεις.

Με την ερώτηση του ο βουλευτής καλούσε επίσης τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης να απαντήσουν με ποιο νομικό τρόπο σκοπεύει η κυβέρνηση να κάμψει τα νομικά ερείσματα, στα οποία στηρίζονται τα δικαιώματα των πρώην βουλευτών για εξίσωση των μισθών τους με τις αποδοχές των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων και αν η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία να μην εφαρμοστεί το Ζ’ Ψήφισμα της Βουλής, ώστε να τερματιστεί ο αυτοματισμός σύνδεσης αποδοχών βουλευτών και ανωτάτων δικαστικών.

Να διαβιβαστεί στη Βουλή η λίστα των ονομάτων των συνταξιούχων βουλευτών οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά που ανέρχονται σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, είχε ζητήσει, με ερώτηση του και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Π. Μαρκάκης.

«Μια μεγάλη πρόκληση για την κοινωνία συνιστά η γνωστοποίηση ότι 850 συνταξιούχοι βουλευτές εγείρουν αξιώσεις καταβολής αναδρομικών, ανάλογων με αυτών που έλαβαν και οι δικαστικοί», είχε καταγγείλει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ επισημαίνοντας ότι «έχει ξεκινήσει μια τεράστια σεναριολογία για το ποιοι μπορεί να είναι οι συνταξιούχοι βουλευτές με αυτές τις αξιώσεις», φαινόμενο που μπορεί άδικα να στοχοποιεί συνταξιούχους βουλευτές οι οποίοι δεν βρίσκονται στη λίστα εκείνων που διεκδικούν χρήματα αναδρομικά.

Ο κ. Μαρκάκης είχε επιπλέον επισημάνει ότι σύμφωνα με υπολογισμούς, τα αναδρομικά αντιστοιχούν περίπου σε 250.000 ευρώ για τον καθένα από τους πρώην βουλευτές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ισπανικός Μάης, ευρωπαϊκή Άνοιξη




«Αν δεν μας αφήσετε να ονειρευτούμε, δεν θα σας αφήσουμε να κοιμηθείτε»


Με περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανέργους και την κρίση να διευρύνει τη φτώχεια και την ανασφάλεια, χιλιάδες Ισπανοί γεμίζουν τους δρόμους όλης της χώρας, λίγες μέρες πριν από τις τοπικές εκλογές. Αψηφώντας τις απαγορεύσεις και την καταστολή, ζητούν πραγματική δημοκρατία και αμφισβητούν τον καπιταλισμό. Σοσιαλιστές και συντηρητικοί αντιμετωπίζουν, έτσι, έναν απρόσμενο πονοκέφαλο, καθώς το κίνημα επισκιάζει τις προεκλογικές τους εκστρατείες.

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Degage G8

«G8 ξεκουμπιστείτε»(Degage G8) ήταν το κεντρικό σύνθημα της πορείας που πραγματοποιήθηκε στη Χάβρη της Γαλλίας χθες Σάββατο, ενάντια στην σύνοδο των «μεγάλων 8». Η πορεία σύμφωνα με τους διοργανωτές ξεπέρασε τις 7.000 ανθρώπους. Προσωπικα με το μάτι μπορω να πω οτι ο κοσμος ήταν τουλαχιστον 2πλασιος(15.000). Ένας αριθμός αρκετά μεγάλος για τα δεδομένα της πόλης της Χάβρης άλλα όχι αρκετός φυσικά για τα δεδομένα της συγκυρίας και της σημασίας της.

Η πορεία ξεκίνησε από τον σταθμό των λεωφορείων, διένυσε περίπου 3 χιλιόμετρα και αφού πέρασε μέσα από την πόλη, το μεγάλο μνημείο των πεσόντων του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου (η Χάβρη είχε βομβαρδιστεί σχεδόν ολόκληρη κατά την διάρκεια των ναζιστικών επιδρομών) και από το λιμάνι-πάντα με την διακριτική συνοδεία της αστυνομίας- κατέληξε στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου της Χάβρης όπου πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί και συναυλία με πλήθος συγκροτημάτων.

Ο κόσμος ήταν ενθουσιώδεις και τα μπλοκ χρωματιστά με σημαίες και μπαλόνια, συνοδευόμενα πολλές φορές από αυτοκίνητα με ενσωματωμένους ενισχυτές και ηχεία που έπαιζαν μουσική καθώς και από ομάδες κρουστών που έδιναν παλμό στον κόσμο. Ιδιαίτερα μαζικό μπλοκ ειχε και η πρωτοβουλία κατα των πυρηνικων. Ξεχωριστό και μείζονος σημασίας μπλοκ, ήταν η κεφαλή της πορείας που είχε αντιπροσωπευτική σύνθεση αποτελούμενη από ένα άτομο από κάθε οργάνωση που συμμετέχει στην διοργάνωση του G8. Τα μπλοκ των συνδικάτων(CGT) ,της Attac Γαλλίας καθώς και του κομμουνιστικού κόμματος ήταν ιδιαίτερα μαζικά και δυναμικά με αρκετά πανό και συνθήματα όπως «οι άνθρωποι πάνω από την οικονομία» και «παγκοσμιοποιείστε την ειρήνη». Χαρακτηριστικό είναι ότι οι επισημες ανακοινώσεις κάνουν λόγο για 20.000 αστυνομικους επι ποδός, ετοιμους να παρέμβουν αν γίνει κάτι. Στο τέλος της πορείας και αφου ειχαμε καταλήξει στον χωρο που θα πραγματοποιούταν η συναυλία, κάτι 18χρονα με κουκούλες επιχειρησαν να σπασουν τζαμαρίες από κατι γραφεία, με την επέμβαση της περιφρούρησης της CGT όμως εκτονώθηκε η κατάσταση.

Οι διαδικασίες συνεχίστηκάν και σήμερα Κυριακή, με παράλληλες συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο σχετικά με τα πυρηνικά, την επισφάλεια, τις γυναίκες, τις αραβικές εξεγερσεις αλλά και το ζήτημα του ίντερνετ ως μέσο παρέμβασης στην κοινωνία.



Σειρά αυριο και μεθάυριο έχουν οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες του Ευρωπαικού Κοινωνικού Φόρουμ που θα γίνουν στο Παρίσι όπου πέρα απο συζητησεις για τον ρολο των κινηματων στην ευρώπη άλλα και για την συγκυρια του εργατικου κινηματος σε ευρωπαικες χωρες(συντονισμός, κοινες πρωτοβουλίες κλπ) θα συζητηθει και το μέρος που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Ευρ.Φόρουμ-κάτι που είναι άμεσα συνδεδεμένο με το μέρος που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ(εσωτερικές μικροσυγκρούσεις).

Όχι στο νέο χαράτσι του Δήμου για το νερό Όχι στην υποβάθμιση - εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων

Αυξήσεις 40% στο νερό αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, μάλιστα, μόνο για τους μικρούς καταναλωτές. Σε μια περίοδο που ο λαός μας στενάζει από τα αλλεπάλληλα μνημόνια, που φέρνουν την φτώχεια, την ανεργία και τα λουκέτα, που και το τελευταίο ευρώ έχει αξία για τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον επαγγελματία, ο Δήμος προσέθεσε κι άλλο ένα βάρος στο φορτίο που κουβαλά οι πολίτες. Χρησιμοποιώντας το γνωστό ψευτοδίλημμα «χρεωκοπία ή αυξήσεις», οδηγήθηκε σε αυτήν την εύκολη λύση, αφού δεν είναι στη λογική του, η διεκδίκηση και η ρήξη με την κυβερνητική πολιτική, την οποία άλλωστε υπηρετεί.
Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι βρισκόμαστε στην αρχή, αντιλαμβάνεται τι θα επακολουθήσει. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μετά την αδυναμία να πληρώσουν τα ΚΤΕΛ για την μεταφορά μαθητών, με αποτέλεσμα να πληρώνουν τα εισιτήρια οι ίδιοι οι μαθητές, είναι σίγουρο ότι του χρόνου θα βάλουν τους γονείς να πληρώσουν το πετρέλαιο θέρμανσης στα σχολεία, τις μανάδες να καθαρίζουν τα νηπιαγωγεία, λόγω έλλειψης καθαριστριών, όπως έγινε στα Τρίκαλα και τους γονείς να δίνουν το φαγητό από το σπίτι για τους Παιδικούς Σταθμούς, όπως έγινε στην Εορδαία Κοζάνης κλπ.
Αποδεικνύεται ότι παρά τα προεκλογικά «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» για «ανάπτυξη» και άλλα «ηχηρά παρόμοια», ο Δήμος Ηγουμενίτσας, όλοι οι Δήμοι της Χώρας μετατρέπονται σε Επιχειρήσεις, Ανώνυμες Εταιρείες, φορομπήχτες και μάνατζερ. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος του «Καλλικράτη», όπως το είχαμε προβλέψει: «Όλα τα βάρη στους πολίτες και όλα θυσία στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου, διάλυση του όποιου εναπομείναντος δημόσιου τομέα και πλήρης ιδιωτικοποίηση των πάντων».
Στην ίδια συνεδρίαση αποφάσισαν με γενναιοδωρία, να δώσουν 5-7 καντίνες στο Δρέπανο και 2-3 ντουζίνες Άδειες για ομπρελοξαπλώστρες στις παραλίες του Δήμου (από Μακρυγιάλι μέχρι Καραβοστάσι), που εντελώς ανεξέλεγκτα, συνήθως τις επεκτείνουν αυτοί που τις νοικιάζουν, έτσι που να μη μπορεί κανένας το καλοκαίρι να απλώσει μια πετσέτα στην παραλία για να κάνει το μπάνιο του.
Αποφάσισαν επίσης, να δώσουν το χώρο του παραλιακού πάρκου, μπροστά από τα «Πλατάνια», στις απέναντι καφετερίες, για να αναπτύξουν τα τραπεζοκαθίσματά τους, μετατρέποντας την περιοχή σε «γύφτικο τσαντήρι».
Την ίδια ώρα τα κεντρικά πεζοδρόμια της πόλης είναι μπλοκαρισμένα από τραπεζοκαθίσματα και καφάσια. «Θα βάλουμε πρόστιμα» ήταν η απάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου. Μόνον που τα πρόστιμα, ανείσπρακτα μαζί με πολλά άλλα εδώ και χρόνια, δεν θα απελευθερώσουν τους δημόσιους χώρους και δεν θα επιτρέψουν τους πεζούς, γέρους, γυναίκες με καροτσάκια και παιδιά να κυκλοφορούν με άνεση και ασφάλεια.
Οι δημόσιοι χώροι απειλούνται. Οι αποφάσεις αυτές της Δημοτικής Αρχής, η παραπομπή της Περιφερειακής οδού από το Δήμο και το κράτος στις καλένδες, η διαφαινόμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΗΓ και η απειλή για τη χερσαία ζώνη, ολοκληρώνει μια εικόνα για την πόλη, που δεν είναι καθόλου ανθρώπινη, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, που πλήττονται και από τα αλλεπάλληλα κύματα αυξήσεων, ακρίβειας και περικοπών.
Οι εργαζόμενοι, οι ενεργοί πολίτες, οι φορείς θα μείνουμε απαθείς μπροστά σε αυτήν την κατάσταση ή θα πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας
• ενάντια στα νέα χαράτσια
• για δημόσιους χώρους ελεύθερους για όλο το λαό

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Ισπανία: Οι «οργισμένοι» μένουν στις πλατείες


«Δεν θα πάμε πουθενά» ήταν η αντίδραση των δεκάδων χιλιάδων «κατασκηνωτών» στις κεντρικές πλατείες των ισπανικών πόλεων στην απόφαση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής να κηρύξει παράνομες τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις χτες και σήμερα που οι Ισπανοί καλούνται να ψηφίσουν δημάρχους και κυβερνήτες. Το πολύχρωμο νεανικό κίνημα, που από την περασμένη Κυριακή δίνει ραντεβού στην Πουέρτο δελ Σολ, την κεντρική πλατεία της Μαδρίτης και σε δεκάδες άλλες πόλεις της χώρας, ζητεί «πραγματική δημοκρατία τώρα!».

Το κίνημα, που συγκροτήθηκε κυρίως από τη «χαμένη γενιά» των Ισπανών κάτω από τα 25, εκ των οποίων ο ένας στους δύο μάταια αναζητεί δουλειά, ενισχύεται μέρα με τη μέρα και ξεπέρασε προχτές τις 20.000 μόνο στη Μαδρίτη. Το κυρίαρχο σύνθημά τους είναι «δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση σας» και οι γραμμές επικοινωνίες τους στήνονται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα του Ίντερνετ, στα πρότυπα των ειρηνικών διαδηλώσεων που έγιναν στην Αίγυπτο και την Τυνησία και οδήγησαν στην κατάρρευση των δικτατορικών καθεστώτων.

Οι νέοι στην Ισπανία προφανώς δεν πιστεύουν ότι ζουν σε δικτατορία, θεωρούν όμως ότι τα κόμματα δεν τους εκπροσωπούν. Στο μανιφέστο του κινήματος, που δημοσιοποιήθηκε στις 15 Μαΐου, οι νεολαίοι ζητούν συμμετοχική δημοκρατία: «Είμαστε μια ομάδα πολιτών, διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικής προέλευσης, που νιώθουμε οργισμένοι επειδή δεν εκπροσωπούμαστε επαρκώς από τα κόμματα και νιώθουμε ότι μας έχουν προδώσει στο όνομα της δημοκρατίας», λένε.

Κάποιοι νεολαίοι φλερτάρουν ανοιχτά με την ιδέα να ακολουθήσει η Ισπανία το «λαμπρό παράδειγμα των Ισλανδών», που αποφάσισαν με δημοψήφισμα να μην πληρώσουν τα χρέη των τραπεζών τους. Οι συγκεντρώσεις εξελίσσονται σε τόπο συζητήσεων, ακούγονται πολλές και διαφορετικές απόψεις, εκτός από τους νεαρούς φοιτητές, μαθητές και ανέργους, μαζεύονται και συνταξιούχοι, ενώ, παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές οι «κατασκηνώσεις» είναι απόλυτα ειρηνικές και αποπνέουν ένα κλίμα αλληλεγγύης.

Όσο για την απόφαση της εφορευτικής επιτροπής, όλοι τη θεωρούν αντιδημοκρατική και είναι αποφασισμένοι να την αγνοήσουν. Και η ισπανική κυβέρνηση δεν δείχνει ιδιαίτερα αποφασισμένη να την επιβάλει: «Το υπουργείο Εσωτερικών θα δράσει έξυπνα, καλά και σωστά», είπε ο Θαπατέρο όταν τον ρώτησαν εάν θα αδειάσει η αστυνομία τις πλατείες. Το εννοεί;

ΣΥΡΙΖΑ: Καταλήγει στο πολιτικό του πλαίσιο και ανοίγει τα οργανωτικά ζητήματα

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, καθώς σε περίπου έναν μήνα από τώρα -25 και 26 Ιουνίου- έχει προγραμματιστεί η διοργάνωσή της στην Αθήνα. Οι δυνάμεις του συμμαχικού σχήματος είναι κοντά στην κατάληξη του κειμένου που θα αποτελέσει επικαιροποίηση του πολιτικού του πλαισίου, ενώ, εκτός αυτού, μένει να συζητηθεί και το οργανωτικό κομμάτι, το οποίο παραμένει ανοιχτό.

Την ίδια ώρα που κυβέρνηση και τρόικα ετοιμάζουν νέα επιδρομή στα δικαιώματα των εργαζομένων, που ο αυταρχισμός βρίσκεται σε έξαρση και όλα τα σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα είναι ανοιχτά, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να ρίχνει το βάρος στην ενίσχυση των κοινωνικών αντιστάσεων και κινημάτων, επιλογή που όπως φαίνεται αποτυπώνεται θετικά στα επίπεδα ανάκαμψης και συσπείρωσης που εμφανίζει. Στο μεταξύ τα στελέχη των κεντρικών οργάνων του σχήματος στρέφουν την προσοχή τους και στις εσωτερικές διεργασίες, αναγνωρίζοντας την ανάγκη “να αποτυπωθεί η βούληση για ένα νέο ουσιαστικό ξεκίνημα στον ΣΥΡΙΖΑ”.

Μιλώντας στην “Αυγή”, στελέχη του σχήματος, τονίζουν ότι η επικαιροποίηση της πολιτικής συμφωνίας του σχήματος αποτελεί “εγγύηση για να μην επαναληφθούν παρόμοια λάθη που έγιναν στο παρελθόν”, αλλά και για συμβολή, όπως συμπληρώνουν, “στην κοινωνική γείωση και στην ενεργοποίηση του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ”.



Τη συζήτηση προωθεί το κείμενο

Τα μέλη των πολιτικών οργάνων και οι συνιστώσες του σχήματος έχουν στα χέρια τους το κείμενο - βάση για συζήτηση, αλλά και για επιμέρους προσθήκες και αλλαγές. Όπως υπογραμμίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται για μια συνθετική προσπάθεια, η οποία φαίνεται να βρίσκει, παρά τις κάποιες διαφορές και διαφωνίες, αποδοχή από όλες τις πλευρές. Ωστόσο εκκρεμεί η τελική του κατάληξη.

Σύμφωνα με το κείμενο “η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει εξελιχθεί στη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης”. Για τον λόγο αυτό σημειώνεται πως πρέπει “να ανατραπεί η πολιτική της, να ηττηθεί και να φύγει”. Επίσης τονίζεται ότι πρέπει “να αποδυναμωθεί συνολικά ο δικομματισμός και να αδρανοποιηθούν τα εφεδρικά σενάρια διαμόρφωσης μνημονιακών πλειοψηφιών”. Παράλληλα επισημαίνεται η ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει τον αγώνα με στόχο “να δημιουργηθούν οι όροι κοινής δράσης, σύγκλισης και συμπαράταξης όλης της αριστεράς και της συνάντησής της με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ”. Ταυτόχρονα σε προτεραιότητα μπαίνει η δημιουργία προϋποθέσεων για τη συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ζητήματα, το κείμενο θέτει ως αιχμές την άμεση απεμπλοκή της χώρας από το Μνημόνιο, την απόρριψη του Συμφώνου για το Ευρώ μέσα από δημοψήφισμα, τη ριζική αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος και τη ριζική αντιμετώπιση της παγίδας του χρέους. Επίσης κάνει λόγο για την ανάγκη εθνικοποίησης- κοινωνικοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τη δημοκρατική αναμόρφωση του κράτους και του πολιτικού συστήματος. Καταλήγοντας, το κείμενο σημειώνει πως το πρωταρχικό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι η ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος που θα συμπυκνώνει το αίτημά του στο κεντρικό μήνυμα: “δεν χρωστάει ο λαός, το χρέος και την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία”.



Ο ΣΥΝ και το κείμενο

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται όλες οι συνιστώσες να αποφασίσουν για το κείμενο του πολιτικού πλαισίου.

Η ΚΠΕ του ΣΥΝ θα το συζητήσει το επόμενο Σαββατοκύριακο, με τις επιμέρους διαφορές να είναι ωστόσο διακριτές. Στελέχη του “Αριστερού Ρεύματος” τόνιζαν στην “Αυγή” ότι “το πλαίσιο του ΣΥΝ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ θα 'πρεπε να είναι πιο σαφές στο ζήτημα του χρέους”, ενώ προσέθεταν ότι η ριζοσπαστική αριστερά “πρέπει να έχει συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση απέναντι σε κάθε μορφής 'μνημόνια'”. Όσο για τη στάση που θα κρατήσουν στην ΚΠΕ, σημείωναν πως “το Α.Ρ. έχει την πολιτική του τοποθέτηση, την οποία έχει κάνει γνωστή στα όργανα του ΣΥΝ”.



Τα οργανωτικά ζητήματα

Σε ό,τι αφορά το οργανωτικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, οι διεργασίες συνεχίζονται. Όλοι συμφωνούν ότι χρειάζεται διεύρυνση της δημοκρατικής λειτουργίας του σχήματος, όμως δεν έχουν ξεπεραστεί ορισμένοι σκόπελοι και διαφωνίες σχετικά με ορισμένα ζητήματα. Το βέβαιο είναι ότι οι πολώσεις του παρελθόντος δεν υφίστανται πλέον, τα ερωτήματα όμως που αφορούν τις αρμοδιότητες των συνελεύσεων και της συνδιάσκεψης, την εκλογή και τον τρόπο εκλογής στα όργανα, στα σώματα κ.ά. παραμένουν.

Αλ. Τσίπρας: Ο μόνος που μπορεί να δώσει διέξοδο είναι ο λαός

Χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει: Η αποτυχία του Μνημονίου είναι παταγώδης, το φάρμακο, όπως έλεγε έγκαιρα η αριστερά, αποδείχτηκε και στην πράξη χειρότερο από την ασθένεια. Ακόμη όμως και την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση, ο στενός πυρήνας της τουλάχιστον ταυτισμένος απόλυτα με τους ισχυρούς ευρωπαϊκούς και εγχώριους κύκλους, προχωρεί στην πλήρη διάλυση της κοινωνίας. Κι ενώ υπάρχουν εναλλακτικές. Πώς άλλωστε γίνεται να είναι μονόδρομος η καταστροφή; Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις παρεμβάσεις του την περασμένη εβδομάδα επέμεινε ότι ο μόνος που μπορεί να δώσει διέξοδο είναι ο λαϊκός παράγοντας, αναδεικνύοντας μάλιστα έναν επιπλέον λόγο για την αναγκαιότητα δημοψηφίσματος για το “Σύμφωνο για το Ευρώ”. Όπως είπε, μιλώντας στον ρ/φ “Στο Κόκκινο105,5”, το δημοψήφισμα, η καταφυγή στον λαϊκό παράγοντα, θα μπορούσε να αποδειχτεί ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, στα χέρια βέβαια μιας πολιτικής ηγεσίας “με σθένος”. “Αυτομάτως θα μετέτρεπε την κρίση σε ευρωπαϊκή και στη Σύνοδο Κορυφής η ευρωπαϊκή ηγεσία, με την πλάτη στον τοίχο, θα αναγκαζόταν να βρει λύση” εξήγησε. Η κυβέρνηση όμως δεν θα αποφύγει τα μέτρα, όχι γιατί δεν μπορεί, αλλά γιατί δεν θέλει. Έχει επιλέξει τους “φίλους” της, το μεγάλο, εγχώριο και διεθνές κεφάλαιο, τις αγορές, και τους “εχθρούς” της, τα συμφέροντα των εργαζόμενων, της νεολαίας, της μεγάλης πλειονότητας της κοινωνίας.

Έτσι, στην προσπάθειά της να κρατηθεί στην εξουσία κι ενώ σπαράσσεται από τον ενδοκυβερνητικό εμφύλιο που έχει ξεσπάσει με αφορμή τις απολύσεις στο Δημόσιο, επιχειρεί να στήσει μαζί με την τρόϊκα μια εικόνα τεχνητής συναίνεσης. Τεχνητής όχι γιατί η Νέα Δημοκρατία διαφωνεί επί της ουσίας, το Ζάπειο ΙΙ αποτελεί αδιάψευστο “μάρτυρα” συναίνεσης, αλλά διότι δεν υπάρχει “συναίνεση με τον λαό”. “Αν ο Γ. Παπανδρέου και ο Α. Σαμαράς σμίξουν τις αποτυχίες τους, δεν σημαίνει ότι θα φτιάξουν κι ένα πετυχημένο σχήμα” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό και είναι προεξοφλημένο ότι οι προσπάθειες “εθνικής συνεννόησης” θα πέσουν στο κενό.



Καμπάνια οικονομικής εξόρμησης του ΣΥΝ

Στο εσωτερικό του χώρου, η παρουσίαση την περασμένη εβδομάδα της “Μαύρης Βίβλου” του Μνημονίου και η κριτική με συγκεκριμένες αιχμές στα κυβερνητικά πεπραγμένα συνάντησε θετική ανταπόκριση σε ένα ευρύτερο κοινό που ψάχνει για άλλες απαντήσεις στην κρίση. Άλλωστε η παρουσίαση, ενόψει και της νέας εξοντωτικής έμμεσης φορολογίας, απέκτησε ιδιαίτερη επικαιρότητα καθώς ανέδειξε ότι αν τα φορολογικά έσοδα ήταν κοντά στον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης, τα δημόσια οικονομικά θα ήταν πολύ πιο “συμμαζεμένα”. “Ποιος δεν πληρώνει;” ρώτησε ρητορικά ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας ότι δεν “πέσαμε έξω” εξαιτίας του κινήματος “δεν πληρώνω”, αλλά εξαιτίας όλων εκείνων που “κουνάν το δάχτυλο” στο κίνημα. Το προσεχές σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η ΚΠΕ του ΣΥΝ με ατζέντα τις πολιτικές εξελίξεις και τον ΣΥΡΙΖΑ (επικύρωση της πολιτικής συμφωνίας και οργανωτικά). Σημειώνουμε ότι η καμπάνια οικονομικής εξόρμησης του ΣΥΝ είναι έτοιμη κι αποκτά κατ' επείγοντα χαρακτήρα ενόψει και των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

Στο 120% του ΑΕΠ το ιδιωτικό χρέος στις τράπεζες

Στον αστερισμό του αιφνίδιου θανάτου (ακριβότερο χρήμα, κόκκινα δάνεια, απόσυρση καταθέσεων) βρίσκονται νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τραπεζίτες με τον τρόμο της χρεωκοπίας να εξαπλώνεται καθημερινά απ’ άκρη σ’ άκρη στην επικράτεια της χώρας και να απειλεί με κατάρρευση μια οικονομία που στηρίχτηκε κατά βάση στα πήλινα πόδια του γιγαντιαίου πιστωτικού συστήματος.

Οι καθυστερήσεις σε πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδας δηλώνει ευθαρσώς ότι μέχρι το τέλος του χρόνου τα «κόκκινα» δάνεια θα χτυπήσουν ταβάνι. Ήδη, με την ολοκλήρωση του 2010, τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών άγγιξαν τα 27 δισ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τον πήχη των «κόκκινων» δανείων στο 14% με 15% στο τέλος της τρέχουσας χρήσης, με αποτέλεσμα δάνεια άνω των 33 δισ. ευρώ να μην εξυπηρετούνται από τους κατόχους τους. Σημείο καμπής αποτελεί η σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που οδηγεί σε σταδιακό περιορισμό του μεγέθους του ενεργητικού των τραπεζών, ενδεχομένως μέσω της μείωσης χορηγούμενων δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα. Σανίδα σωτηρίας για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αποτελεί το νέο πακέτο εγγυήσεων του Δημοσίου ύψους 30 δισ. ευρώ, αλλά και οι πόροι που ενεργοποιούνται μέσω του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ύψους 1 δισ. ευρώ, που μαζί με την τραπεζική χρηματοδότηση θα ανέλθουν στα 2,5 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία πάντως για τον δανεισμό του ιδιωτικού τομέα αποκαλύπτουν την ωρολογιακή βόμβα που ετοιμάζεται να εκραγεί σε συνθήκες ξηρασίας της αγοράς και έλλειψης αναπτυξιακών προοπτικών, καθώς ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε (Δεκέμβριος του 2010) στο 119,5% έναντι 118,2% στο τέλος του 2009. Το χρέος των νοικοκυριών σε σχέση με το ΑΕΠ αυξήθηκε σε 59,3% έναντι 52,4%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 60,2%.

Από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το ποσοστό των επισφαλειών αυξήθηκε το 2010 στο 10,4% από 7,7% το 2009, ενώ τα συνολικά δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ανήλθαν στα 257,7 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό των επισφαλειών, που φθάνει στο 20,5% από 13,4% το 2009, εντοπίζεται στα καταναλωτικά δάνεια και σημαίνει ότι ένα στα πέντε δάνεια δεν εξυπηρετείται. Τα καταναλωτικά δάνεια σε καθυστέρηση ξεπερνούν τα 7,7 δισ. ευρώ, ενώ ανησυχητική είναι και η εικόνα για τα στεγαστικά δάνεια με τις επισφάλειες να ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ποσοστό των επισφαλειών στη στεγαστική πίστη έφτασε το 10% από 7,4% το 2009, που σημαίνει ότι ένα στα δέκα στεγαστικά δάνεια είναι σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες.

Επιδεινούμενη είναι η κατάσταση και στην επιχειρηματική πίστη, με τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται να φθάνουν τα 10,7 δισ. ευρώ στο σύνολο των 123,1 δισ. ευρώ που είναι τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, καθώς το ποσοστό των επισφαλειών ανήλθε στο τέλος του 2010 στο 8,7% από 6,7% στο τέλος του 2009.

Η αγορά υπολογίζει ότι 700.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν βρεθεί στο "κόκκινο", ενώ κάθε μήνα ο αριθμός εκείνων που δεν πληρώνουν αυξάνεται, καθώς καθημερινά στις τράπεζες προσφεύγουν εκατοντάδες, οι οποίοι προχωρούν σε μαζικές ρυθμίσεις οφειλών, κυρίως από κάρτες και καταναλωτικά δάνεια.



Τσιμπάνε τα επιτόκια των δανείων

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι τράπεζες χρεώνουν ήδη στους πελάτες τους αυξημένες δόσεις για δάνεια που εκταμιεύονται με το σταγονόμετρο αλλά και σε παλαιότερα που είχαν χορηγηθεί με σημείο αναφοράς το Euribor. Αρχής γενομένης από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αυξήσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ κατά 0,25% αλλά και τη σταθερά ανοδική τάση που καταγράφει το επιτόκιο αναφοράς, Euribor 3μήνου, από την αρχή του έτους οι εγχώριες τράπεζες φόρτωσαν ήδη στους δανειολήπτες τη διαφορά. Για τους δανειολήπτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις, η αυξημένη επιβάρυνση έρχεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, τη στιγμή που η αποπληρωμή των υποχρεώσεων γίνεται ήδη μετ' εμποδίων και ύστερα από ένα μακρύ διάστημα χαμηλών επιτοκίων, ειδικά στη στεγαστική πίστη.

Στην αρχή της περασμένης εβδομάδας το Euribor 3μήνου ανήλθε στο 1,36%, από 1,10% που ήταν στις αρχές Μαρτίου και 1% στις αρχές του χρόνου, εξέλιξη που συνεπάγεται 36% αύξηση στο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων και ιδιωτών από τις τράπεζες στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση για τους δανειολήπτες σε ετήσια βάση, με την αύξηση του κόστους δανεισμού να έχει σχεδόν διπλασιαστεί, καθώς το επιτόκιο αναφοράς τον Μάρτιο του 2010 ήταν μόλις 0,634%.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικοί παράγοντες, «πρόκειται για εξέλιξη που "πλήττει" το σύνολο σχεδόν των δανειοληπτών, καθώς το Euribor 3μηνης διάρκειας αποτελεί το επιτόκιο αναφοράς του συνόλου σχεδόν των δανείων (95%) που χορηγεί τους τελευταίους μήνες το πιστωτικό σύστημα». Οι ίδιοι αποδίδουν την ανοδική πορεία στις εκτιμήσεις των αγορών ότι θα ακολουθήσει νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου από την ΕΚΤ και μάλιστα οι αναλυτές την τοποθετούν χρονικά τον Ιούλιο το αργότερο.

Οι τράπεζες πάντως έχουν ήδη προχωρήσει σε αύξηση των περιθωρίων για τα νέα δάνεια, ενώ πραγματοποίησαν ανατιμολογήσεις υφιστάμενων επιχειρηματικών δανείων. Η διαδικασία αυτή οδήγησε σε αύξηση των spreads δανεισμού των επιχειρήσεων, η οποία έγινε αποδεκτή από τους δανειολήπτες που υφίσταντο την πίεση από πλευράς ρευστότητας.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την εξέλιξη των επιτοκίων τον μήνα Μάρτιο είναι ενδεικτικά της τακτικής που ακολουθούν οι τραπεζίτες για να διαχειρίζονται τις καταθέσεις και να δανείζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης και οικονομικής ένδειας, είναι φυσικό και επόμενο τα ακριβότερα δάνεια να μην εξυπηρετούνται και η βελόνα να αγγίζει το κόκκινο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρουσίασε άνοδο, τον Μάρτιο του 2011, κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,70%. Παρόμοια εικόνα παρουσίασε και το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, καθώς και αυτό των αντίστοιχων επαγγελματικών δανείων, τα οποία αυξήθηκαν κατά 15 και 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκαν στο 7,05% και 9,78% αντίστοιχα. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτους αυξήθηκε κατά 23 μονάδες βάσης στο 6,46% για δάνεια μέχρι 1 εκατ. ευρώ, και κατά 2 μονάδες βάσης στο 5,39% για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ. Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 4,04% για δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος και κατά 29 μονάδες βάσης στο 3,86% για δάνεια με επιτόκιο σταθερό πάνω από 1 και έως 5 έτη. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων παρουσίασε άνοδο κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,72%, ενώ αυτό των επαγγελματικών δανείων παρουσίασε πτώση κατά 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,61%.



Ο εφιάλτης της μαζικής απόσυρσης

Τα επιτελεία των τραπεζών συνεδριάζουν σε καθημερινή βάση για το απευκταίο σενάριο της μαζικής «επίθεσης» στα γκισέ για απόσυρση των καταθέσεων. Στη διαχείριση των κινδύνων η προοπτική αυτή δεν φέρεται υλοποιήσιμη και γι’ αυτό οι επικεφαλής των τραπεζών οργώνουν τη χώρα για να πείσουν ότι δεν υπάρχει ορατός κίνδυνος χρεωκοπίας ή επιστροφής στη δραχμή. Παρ’ όλα αυτά τα αδιάψευστα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι καταθέσεις υποχώρησαν τον Μάρτιο του 2011 στα 199,2 δισ. ευρώ από 202,2 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Στη διάρκεια του 2010, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες υποχώρησαν κατά 12,2% ή κατά 29,1 δισ. ευρώ.

Αυξάνουν τη δόση στη συνταγή που σκοτώνει...


Ένας χρόνος παταγώδους αποτυχίας του Μνημονίου δεν τους φτάνει και τώρα ετοιμάζουν νέες αυξήσεις φόρων και περικοπές μισθών, αλλά και συντάξεων, οδηγώντας την ελληνική οικονομία σε κώμα και την κοινωνία σε απόγνωση. Πρωταρχικός στόχος η επιτάχυνση των εκποιήσεων της δημόσιας περιουσίας.

Σε κρίσιμη φάση εισέρχεται η χώρα, με τον πρωθυπουργό να απομονώνεται όλο και περισσότερο και να καταφεύγει σε εκβιασμούς των υπουργών και των βουλευτών με πρόωρες εκλογές, αν δεν εγκρίνουν την αύξηση της αποτυχημένης δόσης του Μνημονίου. Φοβούμενοι μάλιστα την οργή που συσσωρεύεται στην κοινωνία, θα παρουσιάσουν στις αρχές της εβδομάδας μόνο τις προσαρμογές του 2011 ύψους 6 δισ. ευρώ, αφήνοντας για αργότερα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των 20 δισ. ευρώ, αφού την κατάρτιση του συγκεκριμένου πλάνου έχει αναλάβει η ίδια η τρόικα! Η προσπάθεια του κ. Παπανδρέου για πολιτική συναίνεση στα μπαράζ των αντιλαϊκών μέτρων που ετοιμάζει ναυαγεί και οι αποφάσεις που καλείται να λάβει την προσεχή εβδομάδα είναι κρίσιμες για το μέλλον της κυβέρνησής του. Οι φορολογικές επιδρομές με σενάρια που προβλέπουν αύξηση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής από 13% στο υψηλό 23% θα δημιουργήσουν ένα μεγάλο κύμα ανατιμήσεων που θα εξουθενώσει τα νοικοκυριά και θα δώσει τη χαριστική βολή σε επιχειρήσεις που λειτουργούσαν οριακά, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε κοινωνική υποστήριξη. Το σοκ δημιουργεί δέος και οι εκποιήσεις υποθέτουν πως θα γίνουν εύκολη υπόθεση. Η προσφυγή σε δημοψήφισμα που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας είνα όπλο που όμως προϋποθέτει ηγεσία με σθένος.

Επικίνδυνο παιχνίδι αλληλοεκβιασμών στην Ευρώπη: Οι κυβερνήσεις των ισχυρών οικονομιών εκβιάζουν την Ελλάδα να προχωρήσει γρήγορα σε αποκρατικοποιήσεις και «πελώριες μεταρρυθμίσεις», ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απειλεί με διακοπή χρηματοδότησης για να σταματήσει τα σενάρια αναδιάρθρωσης.

Δήλωση του Γιάννη Παπαδημητρίου


«Απαράδεκτη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου»

Δυστυχώς η πρωτοφανής προχειρότητα της Περιφερειακής Αρχής, που «όποτε θυμάται χαίρεται» και οδηγεί το Συμβούλιο στην υποβάθμιση, συνεχίζεται και επιτείνεται. Ύστερα από εβδομάδες αδράνειας ξαφνικά η Περιφερειακή Αρχή αποφάσισε ότι όλα μπορούν να γίνουν σε τρεις μέρες : Και Περιφερειακό Συμβούλιο την Τετάρτη και Χωροταξικό Ιχθυοκαλλιεργειών στην Ηγουμενίτσα την Τρίτη και συσκέψεις για τον Υγειονομικό Χάρτη στα Γιάννενα τη Δευτέρα και στην Άρτα την Τετάρτη. Ειδικά η ανακοίνωση της σύσκεψης της Δευτέρας μόλις σήμερα ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Δεν ξέρουμε αν αυτή η προχειρότητα υποκρύπτει προθέσεις να αποφευχθεί η συζήτηση με τη μέθοδο της συσσώρευσης θεμάτων, όμως δηλώνουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε άλλο αυτή την τακτική. Καλούμε επιπλέον τον κ. Περιφερειάρχη, ο οποίος συχνά επαίρεται για τους ρυθμούς της Περιφέρειας Ηπείρου σε σχέση με τις υπόλοιπες, να φέρει άμεσα για συζήτηση το θέμα του Κανονισμού Λειτουργίας του Συμβουλίου, όπως έχει γίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των Περιφερειακών Συμβουλίων της χώρας.

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μύθοι του Μνημονίου και οι προτάσεις για αριστερή διέξοδο από την κρίση



Οι μύθοι που συνοδεύουν το Μνημόνιο, με πρώτο βέβαια το περιβόητο επιχείρημα περί μονοδρόμου, αλλά και οι εναλλακτικές προτάσεις της αριστεράς για έξοδο από την κρίση με συγκεκριμένο πρόσημο, προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας, αναδείχθηκαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για τον ένα χρόνο από την εφαρμογή του Μνημονίου. Στην αναλυτική του εισήγηση, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε με συγκεκριμένα στοιχεία την παταγώδη, όπως τόνισε, αποτυχία του Μνημονίου σε όλους τους τομείς, ακόμη και με βάση τους στόχους κυβέρνησης και τρόικας, λέγοντας μάλιστα ότι, ενώ κλείνει ο κύκλος της αποτυχίας του Μνημονίου, ξεκινά ο κύκλος της καταστροφής με τα νέα μέτρα λιτότητας και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε με συγκεκριμένα στοιχεία την παταγώδη, όπως τόνισε, αποτυχία του Μνημονίου σε όλους τους τομείς, ακόμη και με βάση τους στόχους κυβέρνησης και τρόϊκα, λέγοντας μάλιστα ότι ενώ κλείνει ο κύκλος της αποτυχίας του Μνημονίου, ξεκινά ο κύκλος της καταστροφής με τα νέα μέτρα λιτότητας και το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.

Κατακεραύνωσε τα σενάρια συναίνεσης ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. που προωθούνται από εγχώριους και ευρωπαϊκούς κύκλους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “τα κόμματα εξουσίας θα παντρέψουν τις αποτυχίες τους”: “Ζητάνε συναίνεση, ακόμα και καταστρατηγώντας τους δημοκρατικούς θεσμούς, σε ένα αντιλαϊκό σχέδιο. Σε ένα σχέδιο που έχει ως κατάληξη τη σύνθλιψη και της ίδιας της κοινωνίας. Ε, λοιπόν, αυτή τη συναίνεση μπορεί να τη βρουν από τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά δεν θα τη βρουν από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού”. Όπως εξάλλου πρόσθεσε, η αριστερά θα είναι πρωταγωνίστρια σε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, σε εξελίξεις ριζικής ανατροπής της σημερινής πολιτικής κι όχι συμπληρωματική δύναμη - τσόντα σε ένα σχέδιο καταστροφής της κοινωνίας και των εργαζόμενων.



Στόχος και όχι μέσο η πολιτική του Μνημονίου

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι οι αλλαγές που φέρνει το Μνημόνιο είναι ο στόχος κι όχι το μέσο για την αντιμετώπιση του χρέους, προσθέτοντας ότι οι εγχώριες δυνάμεις της διαπλοκής, που τώρα ετοιμάζονται να “ξεκοκαλίσουν” τον δημόσιο πλούτο, και οι πιστωτές θα επωφεληθούν τα μέγιστα. Έτσι εξήγησε το γεγονός ότι όχι μόνο δεν κάνουν πίσω από την αποτυχημένη συνταγή του Μνημονίου, αλλά προχωράνε και πιο πέρα, ζητώντας καταστρατήγηση του Συντάγματος, υπέρβαση των δημοκρατικών θεσμών, ενώ εξυφαίνουν σενάρια που θέλουν την “κοινωνία σε νάρθηκα”. Έκανε μάλιστα λόγο για σχέδια εκφοβισμού και οικονομικής τρομοκρατίας αναφορικά με τις δόσεις του δανείου και την πληρωμή των μισθών. “Οποιαδήποτε καθυστέρηση σε μισθούς και συντάξεις θα είναι ένα φτηνό επικοινωνιακό κόλπο, με τη συνενοχή τρόικας και κυβέρνησης. Και εμείς τους καλούμε τώρα να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να μην παίζουν με τη φωτιά. Σε κάθε περίπτωση έστω και μια μέρα καθυστέρηση θα σημάνει την κατάρρευση της κυβέρνησης και θα απαιτεί την άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία” τόνισε.



Μύθος: Ο μεγάλος δημόσιος τομέας φταίει για το χρέος...

“Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό” είπε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο επιχείρημα ότι το δημόσιο χρέος διογκώθηκε εξαιτίας του μεγάλου δημόσιου τομέα. Άλλωστε, οι δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ συγκριτικά με τους μέσους όρους των 12 της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. των 27 είναι χαμηλότερες σχεδόν σε όλη την περίοδο από το 1995 έως το 2008. Επιπλέον, μίλησε για τις παράλογες και υπερβολικές αμυντικές δαπάνες, τη λεηλασία του δημόσιου χρήματος από κάθε λογής “εργολάβους”, φέρνοντας το παράδειγμα των Ολυμπιακών Αγώνων, που κοστολογήθηκαν 7 δισ. και κόστισαν τελικά 13 δισ.

...Και πραγματικότητα: Η φοροασυλία του κεφαλαίου στον πυρήνα του προβλήματος

Το υψηλό δημόσιο χρέος οφείλεται σε υστέρηση των εσόδων σε σχέση με τις δαπάνες, υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας, παρουσιάζοντας σχετικά στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι η υστέρηση εστιάζεται πρωτίστως στη φοροαπαλλαγή και μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και στη φοροδιαφυγή. “Ποιος δεν πληρώνει” αναρωτήθηκε, για να απαντήσει ότι η μεγάλη διαφορά που προκύπτει στα δημόσια έσοδα της Ελλάδας σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. προφανώς δεν προκύπτει από το κίνημα των διοδίων, αλλά από τους “μπαταχτσήδες” που κουνάνε το δάχτυλο στο κίνημα. Έδειξε ότι η Ελλάδα υπολείπεται αισθητά σε άμεσους φόρους σε σχέση με τον μ.ο. της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης εξαιτίας της μείωσης του φορολογικού συντελεστή των κερδών των επιχειρήσεων από το 40% στο 25% (Αλογοσκούφης): “Η μείωση των φορολογικών συντελεστών είχε αποτέλεσμα τη μείωση των φόρων από νομικά πρόσωπα (από 4,8 σε 4 δισ.) και τον διπλασιασμό των φόρων που πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι (από 3,5 σε 6,9 δισ.)”.





Όλοι μαζί τα φάγαμε;

Παραθέτοντας τα σχετικά στοιχεία, ανέδειξε ότι την περίοδο της ανάπτυξης το χρέος έμεινε σταθερό: “Κι αυτό είναι εξαιρετικά καθοριστικό, γιατί σηματοδοτεί την ταξικότητα του χρέους και των πολιτικών επιλογών. Δεν υπήρξε κοινωνικό απόθεμα από την ανάπτυξη. Το απόθεμα πήγε στις τσέπες λίγων που το μετέτρεψαν σε καταθέσεις σε τράπεζες της Ελβετίας”. Έτσι, ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε σε διάγραμμα τι θα γινόταν αν τα φορολογικά έσοδα ήταν αντίστοιχα με τον μ.ο. των χωρών της Ε.Ε.: “Τώρα δεν θα μπαίναμε στην κρίση με 110%, αλλά με 74%, αν ακολουθούσαμε το μοντέλου του μέσου όρου της Ε.Ε. των 27 ή με 82% αν ακολουθούσαμε το μοντέλο του μέσου όρου της Ευρωζώνης”. Και τόνισε: “Το χρέος και τα ελλείμματα, με τα οποία 'συνάντησε' η ελληνική οικονομία τις συνέπειες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, έμειναν για σειρά από χρόνια σταθερά ως ποσοστό του ΑΕΠ και δεν μειώθηκαν, επειδή οι κυβερνήσεις της Ελλάδας στήριζαν τη συλλογή φόρων στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, διατηρούσαν ένα εκτεταμένο δίκτυο φοροαπαλλαγών και μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις που επέδειξαν αξιοσημείωτη κερδοφορία (πάνω από τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους), ενώ ταυτόχρονα επέτρεπαν και διευκόλυναν τη φοροδιαφυγή μέσω offshore εταιρειών και παρέμεναν πιστές στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη ότι πρέπει να μειωθεί ο δημόσιος τομέας και ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο είναι ο δημόσιος τομέας να φορτωθεί με ελλείμματα, τα οποία τώρα περνάνε στον δημόσιο προϋπολογισμό”. Με δυο λόγια, όπως είπε, δεν τα φάγαμε όλοι μαζί...



Η αποτυχία του Μνημονίου σε νούμερα

Με βάση τις επεξεργασίες της Επιτροπής Μελετών και Τεκμηρίωσης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγράφηκαν στη “Μαύρη Βίβλο” του Μνημονίου (που κυκλοφόρησε με την “Α”), ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε ενδεικτικά κάποιες από τις επιπτώσεις στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του. Αναλυτικότερα:

Φαύλος κύκλος ύφεσης και ανεργίας: Η ύφεση τόσο το 2010 όσο και το 2011 είναι βαθύτερη απ’ όσο προβλέπει το αρχικό Μνημόνιο, με αποτέλεσμα τα δημόσια έσοδα να υστερούν σημαντικά σε σχέση με τους στόχους (το 2010 αυξήθηκαν κατά 5,5% έναντι στόχου για αύξηση 13,7%). Η υστέρηση αυτή καλύπτεται φυσικά από νέα μέτρα λιτότητας και από βαθύτερες περικοπές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (το 2010 μειώθηκαν κατά 12% αντί για 4% που ήταν ο αρχικός στόχος).

Βίαιη αναδιανομή: Η απροκάλυπτη ταξική μονομέρεια αποτυπώνεται (ανάμεσα σε πολλά άλλα) και στο γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες μεγάλων επιχειρήσεων απολαμβάνουν ολοένα φθηνότερη εργατική δύναμη, μείωση φορολογίας και πλήθος φοροαπαλλαγών, ενώ οι τράπεζες τα τελευταία 2 χρόνια έχουν ενισχυθεί με ρευστό και δημόσιες εγγυήσεις 100 δισ.

Ανεργία: Τον Φεβρουάριο του 2011 η ανεργία εκτινάχθηκε στο 15,9%. Οι άνεργοι ήταν περισσότεροι από 787.000 άτομα, που σημαίνει ότι αυξήθηκαν κατά 182.000 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2010.

Δραστική μείωση πραγματικού εισοδήματος και κοινωνικού κράτους: Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, οι πραγματικές μέσες αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκαν κατά 9% το 2010 και προβλέπεται ότι θα μειωθούν σχεδόν κατά 5% το 2011.

Ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων: Διαρκής υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων εργασίας, διευκόλυνση των απολύσεων, μείωση αμοιβής νέων εργαζομένων και υπερωριακής απασχόλησης, ενίσχυση ευέλικτων και επισφαλών μορφών εργασίας (π.χ. η αναλογία των συμβάσεων μερικής απασχόλησης στο σύνολο των νέων συμβάσεων αυξήθηκε από 16,7% το 2009 σε 26,1% το 2010 και σε 32,1% το πρώτο δίμηνο του 2011).



Υπάρχει άλλος δρόμος, με την κοινωνία στο προσκήνιο

“Αυτός ο δρόμος προς την κατεδάφιση της κοινωνίας δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχει άλλος δρόμος. Με την κοινωνία στο προσκήνιο. Όχι την κοινωνία φοβισμένη, απογοητευμένη, όχι να ρίχνει ο ένας τις ευθύνες στον διπλανό του”: Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε τρεις άξονες για την έξοδο από την κρίση.

Πρώτος άξονας: Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του, επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου. Όπως υποστήριξε, εκτός από τους τραπεζίτες κανείς δεν ισχυρίζεται ότι το χρέος της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί, προσθέτοντας ωστόσο ότι το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση ή, όπως το λένε αυτοί, αναδιάρθρωση, αλλά με ποιους όρους και ποιον θα εξυπηρετεί. Το χρέος είναι μη βιώσιμο, σημείωσε και υπογράμμισε ότι η λύση είναι πρωτίστως πολιτική και άρα απαιτεί άλλους συσχετισμούς δύναμης.

Δεύτερος άξονας: Η υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και η αξιοποίησή της για τη στήριξη των στρωμάτων που πλήττονται. Να αποτραπεί το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων, να συγκροτηθεί δημόσιος πυλώνας που θα μπορεί να δανείζεται χαμηλότοκα από την ΕΚΤ, να δημιουργηθούν άμεσα τράπεζες ειδικού σκοπού, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τη λαϊκή στέγη, για την αγροτική ανάπτυξη, να στηριχθούν τα ταμεία.

Τρίτος άξονας: Ραγδαία αναδιανομή του πλούτου.



Να σπάσει ο φόβος

Αναφορικά με την όξυνση της τυφλής βίας στο κέντρο της Αθήνας, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ο φόβος γεννά ένα συντηρητικό συναίσθημα, “απαιτούμενο για να δεχθεί ο λαός και οι εργαζόμενοι αυτή την πολιτική”, και χαρακτήρισε "υπ' αριθμόν έναν δημόσιο κίνδυνο" την αστυνομία είτε διότι απουσιάζει από εκεί όπου πρέπει να βρίσκεται για να προστατεύσει τον πολίτη από την εγκληματική δράση των συμμοριών, είτε διότι είναι παρούσα εκεί όπου δεν πρέπει να είναι για να καταστείλει με βίαιο και αυταρχικό τρόπο δημοκρατικούς πολίτες που διαμαρτύρονται” πρόσθεσε. Κάλεσε λοιπόν τους πολίτες να σπάσουν τον φόβο και στη βία που ασκεί η εξουσία να μην απαντήσουν με βία.



Αλ. Τσίπρας: Οι εκλογές εγκυμονούν κινδύνους για κυβέρνηση και τρόικα

Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια πρόωρων εκλογών, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να γίνουν με επιλογή του Γ. Παπανδρέου και της τρόικας, καθώς “η δική τους επιλογή είναι να προχωρήσουν το καταστροφικό τους έργο απερίσπαστα”. Συμπλήρωσε δε χαρακτηριστικά ότι “η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία εγκυμονεί κινδύνους, γι’ αυτούς και για το σχέδιό τους”. Εκλογές πάντως μπορεί να γίνουν ακόμη και από ένα τυχαίο γεγονός, στόχος όμως της αριστεράς είπε ότι είναι να προκληθούν από τις αντιδράσεις της κοινωνίας, “από την ίδια τη δράση του λαού και από τη βούλησή του να αλλάξει αυτή την καταστροφική πορεία”.



Για έναν νέο συνασπισμό εξουσίας

Καταληκτικά, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι “μόνο ένας νέος συνασπισμός εξουσίας, που θα συσπειρώνει δυνάμεις από τα αριστερά της αριστεράς ώς τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ και θα φέρνει στο προσκήνιο τον λαϊκό παράγοντα, μπορεί να δρομολογήσει θετικές εξελίξεις”. Αναλύοντας περαιτέρω τον στόχο αυτό, σημείωσε ότι η διαμόρφωση ενός νέου μπλοκ εξουσίας δεν μπορεί να διαμορφωθεί όταν τα νερά είναι λιμνάζοντα: “Μπορεί να διαμορφωθεί αν έχουμε σημαντικές εξελίξεις κοινωνικές, αν έχουμε το κίνημα το λαϊκό και το εργατικό, το νεολαιίστικο, στους δρόμους να αγωνίζεται και να διεκδικεί”. Εξάλλου έκανε λόγο για μια περίοδο ασυνέχειας στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις: “Μην έχετε στο μυαλό σας τη γραμμική εξέλιξη της γραφικής παράστασης που σε όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης είχε την εναλλαγή στην εξουσία, όποτε έπεφτε το ΠΑΣΟΚ ανέβαινε η Ν.Δ. κι όποτε έπεφτε η Ν.Δ. ανέβαινε το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε σε μια περίοδο ασυνέχειας. Το αν οι εξελίξεις την επόμενη μέρα θα είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, είναι ανοιχτό”.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Παν. Λαφαζάνης, ο Μιχ. Κριτσωτάκης, η Ε. Αμμανατίδου- Πασχαλίδου, ο Δημ. Βίτσας, ο Γ. Μπανιάς, ο Γ. Θεωνάς, ο Ν. Βούτσης, ο Γ. Μπαλάφας, ο Γ. Μηλιός και τον συντονισμό έκανε ο Π. Σκουρλέτης.

"Αν δεν μας αφήσετε να ονειρευτούμε, δεν θα σας αφήσουμε να κοιμηθείτε"


"Αν δεν μας αφήσετε να ονειρευτούμε, δεν θα σας αφήσουμε να κοιμηθείτε" ήταν το σύνθημα στην τεράστια συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ισπανικής νεολαίας, χθες, στην Πουέρτα Δελ Σολ στη Μαδρίτη

Κερδήθηκε η πρώτη "μάχη" για τις ατομικές συμβάσεις

Το εκβιαστικό δίλημμα "ή υπογράφεις μείωση των αποδοχών σου κατά 10% ή απολύεσαι" έθεσε η διοίκηση της εφημερίδας "Έθνος" στους εργαζόμενους δημοσιογράφους χθες, παρά την προχθεσινή απόφαση της γενικής τους συνέλευσης να μην δεχθούν μειώσεις μισθών, να μην υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας και να διαπραγματεύονται συλλογικά μόνο μέσω της ΕΣΗΕΑ.

Η γενική συνέλευση των δημοσιογράφων στην εφημερίδα "Έθνος" αποφάσισε μόνο συλλογική διαπραγμάτευση μέσω της ΕΣΗΕΑ και να μην δεχτεί μειώσεις μισθών

Με το εκβιαστικό δίλημμα επιχειρείται να καταργηθούν οι συμφωνημένες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να εισαχθούν ατομικές, όχι μόνο με μειωμένες απολαβές, αλλά και με δυσμενέστερους όρους εργασίας, αφού, όπως έγινε κατανοητό, όσοι υπογράψουν ατομικές συμβάσεις απεμπολούν όλα τα δικαιώματά τους που απορρέουν από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ατομική σύμβαση υπέγραψαν, σύμφωνα με πληροφορίες, όχι περισσότερα από 5-6 άτομα, ορισμένοι εκ των οποίων στελέχη της εφημερίδας. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αυτή τη φορά έδρασε άμεσα, με φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις του "Έθνους" στο Χαλάνδρι, οπότε κατάφερε να αποτρέψει τη δυσμενή για τους εργαζόμενους εξέλιξη.

Προηγουμένως, με εξώδικη διαμαρτυρία της προς την Ένωση Εκδοτών (ΕΙΗΕΑ) η ΕΣΗΕΑ διαμαρτυρήθηκε για τη στάση του Φ. Μπόμπολα, αντιπροέδρου της Ένωσης Ιδιοκτητών, ο οποίος δυναμιτίζει τις διαπραγματεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση, ενώ κάνει σαφές ότι την ευθύνη για την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ θα έχει η πλευρά της εργοδοσίας.

Ο εκβιασμός των εργαζομένων δημιούργησε κλίμα έντασης στην εφημερίδα. Σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ με τον Φ. Μπόμπολα εκείνος δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να υποχωρήσει στην απόφασή του να επιβάλει ατομικές συμβάσεις θα επιμείνει, διότι σκοπεύει να επενδύσει στην εφημερίδα και γι' αυτό πρέπει να την εξυγιάνει.

Στη μαραθώνια σύσκεψη που ακολούθησε, μέχρι αργά χθες το βράδυ, οι εργαζόμενοι εμφανίστηκαν ενωμένοι και αλληλέγγυοι. Επέμειναν στην απόφασή τους να μην υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, ενώ εξουσιοδότησαν την ΕΣΗΕΑ να κηρύξει απεργιακή κινητοποίηση στην περίπτωση που η εργοδοσία επιμείνει στα σχέδιά της.

Αλ. Τσίπρας: Κυβέρνηση και τρόικα ζητούν συναίνεση σε ένα σχέδιο διάλυσης της κοινωνίας

Ζαγάρας Κ.


Την ανάγκη να απομακρυνθεί αμέσως από την εξουσία ο Γ. Παπανδρέου και να καταδικαστεί η κυρίαρχη πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων και της τρόικας, που διαλύει την κοινωνία, υπογράμμισε χθες ο Αλ. Τσίπρας και ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην ημερίδα της ευρωομάδας της αριστεράς στην Αθήνα για την κρίση και την ανεργία, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Γ. Παπανδρέου λέγοντας ότι “έχει ξεπεράσει πια την Θάτσερ και τον Πινοσέτ” και ότι “εξελίσσεται στη μεγαλύτερη απογοήτευση των τελευταίων χρόνων”. Παράλληλα επιτέθηκε στον Αντ. Σαμαρά, που “κλείνει το μάτι στην τρόικα”, και επισήμανε πως χρειάζεται “άλλη κυβέρνηση”, τονίζοντας τη σημασία ενός “νέου συνασπισμού εξουσίας αύριο το πρωί”.

Αναγκαία η εναλλακτική πρόταση της αριστεράς στο αποτυχημένο μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού * Ν. Χουντής: Η κρίση έχει κοινωνικές, κυρίως, συνέπειες

“Σήμερα κυβέρνηση και τρόικα ζητάνε συναίνεση από τις πολιτικές δυνάμεις σ' ένα σχέδιο διάλυσης της κοινωνίας”, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι “αντί ο κ. Παπανδρέου να ζητεί συναίνεση από τον κ. Σαμαρά προκειμένου να εκβιάσει τον ελληνικό λαό να δεχτεί ένα πρόγραμμα καταστροφής και εκποίησης του δημόσιου πλούτου, θα έπρεπε να ζητήσει τη συναίνεση του λαού”. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε τα πυρά του εναντίον του Γ. Παπανδρέου και του Αντ. Σαμαρά, αλλά και του Κ. Καραμανλή, λέγοντας ότι “είχαμε την ατυχία να έχουμε έναν πρωθυπουργό που το έβαλε στα πόδια κι έναν άλλον που, μόλις ανέλαβε, παραδόθηκε στα μεγάλα συμφέροντα πλήρως, παραδόθηκε στη διαπλοκή, παραδόθηκε στις αγορές, στις απαιτήσεις και τις πιέσεις των πιστωτών”. Σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό, είπε χαρακτηριστικά ότι “έχει ξεπεράσει πια και την Θάτσερ, έχει ξεπεράσει και τον Πινοσέτ, και φαίνεται τελικά ότι, προκειμένου να κρατηθεί λίγο ακόμα στην εξουσία, είναι αδίστακτος”, ενώ πρόσθεσε με νόημα πως είναι ικανός “ό,τι του ζητήσουν, να το εξαγγείλει”. Μιλώντας για τον Γ. Παπανδρέου επισήμανε ακόμη ότι είναι τόσο αδύναμος και φοβισμένος που δεν μπορεί μόνος του να ανταποκριθεί και ζητάει τη βοήθεια του κ. Σαμαρά, ο οποίος όμως -όπως πρόσθεσε- τραυλίζει προς την τρόικα ότι θα κάνει τα ίδια, όμως δεν θέλει συγκυβέρνηση, αλλά ούτε εκλογές ζητάει και κλείνει το μάτι στην τρόικα και την ικετεύει να μην υπογράψει τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου και της δημόσιας περιουσίας.

Όσον αφορά την κυρίαρχη πολιτική και το Μνημόνιο, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι “είναι πια κοινός τόπος να λέμε ότι το περίφημο Μνημόνιο έχει αποτύχει ολοκληρωτικά” και συμπλήρωσε πως “το να δίνεις σ' έναν χρεωκοπημένο δάνεια και μάλιστα ακριβά, με την απαίτηση αυτά τα δάνεια να τα εξαντλεί για να αποπληρώνει τα προηγούμενα δάνεια, δεν λύνει το πρόβλημα”. Επίσης τόνισε ότι ο αντίπαλος στην καθημερινή ζωή είναι “ο φόβος και η ηττοπάθεια”. Αυτόν τον αντίπαλο, είπε ο Αλ. Τσίπρας, πρέπει να νικήσουμε πρώτα και για τον λόγο αυτό τόνισε ότι “η αριστερά οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στον τόπο”.



"Κρίση, ανεργία και απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων"

Η κρίση και οι επιπτώσεις της στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και στην εκτόξευση των ποσοστών ανεργίας, ήταν το κεντρικό θέμα στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ευρωομάδα της Ενωτικής Αριστεράς και Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών. Οι ομιλητές υπογράμμισαν την ανάγκη διαλόγου και εκπόνησης μιας εναλλακτικής πρότασης στο αποτυχημένο μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού.



Ν. Χουντής: Άνευ προηγουμένου επίθεση

“Η κρίση έχει κυρίως κοινωνικές συνέπειες, οι οποίες παίρνουν τη μορφή τής εκτινασσόμενης ανεργίας, κυκλικής και διαρθρωτικής, της ενίσχυσης της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων και της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων”, υπογράμμισε στο άνοιγμα των εργασιών ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής. Ο ίδιος τόνισε ότι “το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης έχει ως πρωταρχικό στόχο την άρση όλων των εμποδίων που τίθενται στην εύρυθμη λειτουργία των αγορών. Υπό αυτό το πρίσμα προωθήθηκε και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, με τον περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων, την επιβολή ελαστικών μορφών εργασίας, τη flexicurity, με στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους και την ενίσχυση της λεγόμενης ανταγωνιστικότητας της οικονομίας”.

Ο Ν. Χουντής αναφέρθηκε επίσης στις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις και το κεφάλαιο, που “έχουν εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στους εργαζόμενους", και υπογράμμισε ότι “οφείλουμε να ξεφύγουμε, ως κοινωνία και οικονομία, από το στενό πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού” και πρόσθεσε πως “η παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, με ταυτόχρονη τόνωση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας, είναι η πρόταση της αριστεράς για το ξεπέρασμα της κρίσης”.



“Κροκοδείλια τα δάκρυα των ισχυρών”

Ο Paul Murphy, ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιρλανδίας, στάθηκε στην άγρια επίθεση της κυρίαρχης πολιτικής, που, όπως είπε, είναι κοινή σε όλη την Ευρώπη, απέναντι στον κόσμο της εργασίας και σημείωσε την ανάγκη του συντονισμού της εργατικής τάξης σε όλες τις χώρες της γηραιάς ηπείρου. Ταυτόχρονα έκανε λόγο για “κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο αδυνατεί να δώσει λύσεις”.

Ο ίδιος υπογράμμισε κυρίως το θέμα της ανεργίας των νέων, οι οποίοι, όπως τόνισε, είναι οι πρώτοι που πλήττονται από την κρίση. Παράλληλα, υπογράμμισε τους ισχυρισμούς των κυρίαρχων ΜΜΕ της χώρας του για να δικαιολογήσουν τα μέτρα που περνάει η κυβέρνηση (περί λαού τεμπέληδων κ.λπ.), για να συμπληρώσει πως “οι εργοδότες είναι μόνο αυτοί που επωφελούνται από τις μειώσεις μισθών, την ελαστικοποίηση της εργασίας κ.ά”.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχ. Κριτσωτάκης σημείωσε πως η συμπλήρωση του ενός χρόνου από την επιβολή του Μνημονίου επιβεβαιώνει την κριτική και τους φόβους που έγκαιρα εξέφρασε η αριστερά. Επίσης αναφέρθηκε στα ποσοστά ανεργίας της περιφέρειας, για να συμπληρώσει πως “δεν λένε την αλήθεια”, κι έφερε το παράδειγμα της Κρήτης, όπου η εποχική εργασία προσμετράται ως κανονική εργασία.



“Κρίση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και διανόησης”

Στην τοποθέτησή του ο Σ. Ρομπόλης, επιστημονικός διευθυντής ΙΝΕ-ΓΣΕΕ /ΑΔΕΔΥ, αναφέρθηκε στο θεωρητικό υπόβαθρο του νεοφιλελευθερισμού, στην επιστημονική ανεπάρκειά του και στις αντιφάσεις του. Υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για “κρίση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και διανόησης”, συμπλήρωσε πως “οι υποστηριχτές του νεοφιλελευθερισμού οφείλουν να παραδεχτούν πια ότι επιστημονικά έχουν χάσει”. Αναφερόμενος στο Μνημόνιο, τόνισε ότι “αγνοεί τις παραγωγικές ιδιαιτερότητες της ελληνικής κοινωνίας και άρα ήταν εξαρχής καταδικασμένο να αποτύχει”. Επίσης σημείωσε τις εκτιμήσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για τα ποσοστά της ανεργίας που βρίσκονται στο 20% και μέχρι το τέλος του έτους πρόκειται να ξεπεράσουν το 22%-23% (1.200.000 περίπου άνθρωποι).

Ο Γ. Κουζής, πανεπιστημιακός, μίλησε για τα θέματα των εργασιακών σχέσεων και συγκεκριμένα τόνισε ότι “η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων συντελείται μεθοδευμένα στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία". Ο ίδιος υπογράμμισε πως “η κρίση και το Μνημόνιο είναι το άλλοθι για να ακολουθήσουν ολοκληρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις”. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στο νέο εργασιακό τοπίο που διαμορφώνεται, το οποίο όπως είπε, “πρόκειται να είναι πολύ διαφορετικό από πριν”, και τόνισε χαρακτηριστικά ότι μελλοντικά “η γενιά των 700 ευρώ θα φαντάζει προνομιακή μπροστά σε αυτές των 300-400 ευρώ”. Τέλος τόνισε ότι "η Ελλάδα παρουσιάζει τάση σύγκλισης με τις χώρες του τρίτου κόσμου".



"Στο επίκεντρο της δίνης οι εργασιακές σχέσεις"

Ο Γ. Θεωνάς, πρώην ευρωβουλευτής, τόνισε ότι οι εργασιακές σχέσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της δίνης και σημείωσε τον ρόλο της “Λευκής Βίβλου” που σηματοδότησε τη μεγαλύτερη επίθεση κατά των εργαζομένων. Παράλληλα χαρακτήρισε την Ελλάδα “πειραματόζωο, τα αποτελέσματα του οποίου θα αποτελέσουν οδηγό για την επιβολή του πυρήνα της σκέψης του νεοφιλελευθερισμού στην υπόλοιπη Ευρώπη”. Επίσης πρότεινε ως λύση την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και τη στάση πληρωμών σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η διαγραφή.

Η Ελ. Σωτηρίου, από την Κίνηση αλληλεγγύης εργαζομένων-ανέργων «Δικαίωμα», αναφέρθηκε στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και στα “σοβαρά αποτελέσματα για την υγεία μας, εκτός της τσέπης μας, που έχει το Μνημόνιο”. Η συνδικαλίστρια επισήμανε πως πρέπει να αναπτυχθούν ενωτικοί αγώνες, να δημιουργηθούν δίκτυα αλληλεγγύης και ταμείο αλληλοβοήθειας.

Η Αλ. Κοσυφολόγου, ιδιωτική υπάλληλος, μίλησε για τον κεντρικό στόχο του νεοφιλελευθερισμού που είναι η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Παράλληλα αναφέρθηκε στην ιδέα του ατομικισμού, που εγκαθίσταται στην ελληνική κοινωνία, και στη μνημονιακή πολιτική, που πλήττει πρώτα απ' όλους τους νέους και τις γυναίκες.

Ο Δ. Στρατούλης, αντιπρόεδρος ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, υπογράμμισε πως με τα μέτρα κυβέρνησης- τρόικας “η ανεργία μεγαλώνει". Επίσης μίλησε για την ανάγκη αποδέσμευσης της χώρας από το Μνημόνιο, τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους και την αναπτυξιακή παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Τη συζήτηση συντόνισαν η Λ. Φράγκου, ο Αλ. Καλύβης και η Ρ. Σβίγκου.

Δριμεία κριτική στον λαϊκισμό της Μέρκελ από Αριστερά και Πράσινους

"Τα άκουσε" χθες η Γερμανίδα καγκελάριος για την ευρωπαϊκή πολιτική της, καθώς και την κατηγορία - περί τεμπελιάς του ευρωπαϊκού Νότου που μοιάζει να γίνεται επίσημη πολιτική

Πόσο τεμπέληδες είμαστε εμείς οι Έλληνες; Πόσες μέρες διακοπές έχουμε τον χρόνο; Μήπως περνάμε όλο το καλοκαίρι στις παραλίες; Τα ερωτήματα αυτά -πάντα με άρωμα κατηγορίας- τα έθεταν μέχρι προχτές στα καφενεία των γερμανικών πόλεων οι συνήθεις γκρινιάρηδες θαμώνες που έβριζαν τους... χαραμοφάηδες του Νότου, επειδή βγαίνουν στη σύνταξη νωρίς και αντί να δουλεύουν λιάζονται. Ανάλογα ρεπορτάζ εμφανίζονταν και στις σελίδες του λαϊκού γερμανικού Τύπου, ενίοτε και του λιγότερο λαϊκού. Από χθες, όμως, η κατηγορία περί τεμπελιάς μοιάζει να γίνεται επίσημη πολιτική, καθώς εμμέσως τη διατύπωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματός της στο Μέσεντε της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας.

«Φυσικά και θέλουμε το ευρώ και φυσικά δεν θέλουμε κάποιος να χρεωκοπήσει και μετά να συμπαρασυρθούμε όλοι μαζί», είπε η Μέρκελ, αλλά υπογράμμισε ότι η βοήθεια προς τον Νότο συνδέεται με ορισμένες προϋποθέσεις. «Δεν μπορούμε να είμαστε απλώς αλληλέγγυοι και να πούμε ας συνεχίσουν απλώς αυτές οι χώρες να κάνουν ό,τι έκαναν μέχρι τώρα. Ναι, η Γερμανία θα βοηθήσει, αλλά η Γερμανία θα βοηθήσει μόνον όταν οι άλλοι καταβάλλουν προσπάθειες. Κι αυτό πρέπει να αποδειχθεί».

Το κοινό καταχειροκρότησε τη Μέρκελ όταν έγινε συγκεκριμένη και... παραστατική: «Δεν μπορεί να βγαίνει κανείς νωρίτερα στη σύνταξη σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, ή η Πορτογαλία, απ’ ό,τι στη Γερμανία. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα νόμισμα και ο ένας να κάνει πολλές διακοπές και ο άλλος πολύ λίγες». Οι χειροκροτητές ήξεραν καλά ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γερμανία έχουν ανέβει από τα 65 στα 67 έτη κι ότι ο ελάχιστος χρόνος πληρωμένης άδειας ετησίως είναι 20 ημέρες, ο μέγιστος 33. Δεν είχαν όμως ιδέα πόση άδεια έχουν οι Έλληνες, Πορτογάλοι ή Ισπανοί εργαζόμενοι - και σίγουρα σε σπάνιες περιπτώσεις είναι περισσότερες. Όπως δεν γνώριζαν την πραγματική μέση ηλικία συνταξιοδότησης -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat-, που είναι τα 61,4 χρόνια στην Ελλάδα, τα 62,6 στην Πορτογαλία και τα 61,7 στη Γερμανία. Η άγνοια των χειροκροτητών μπορεί και να συγχωρείται, όχι όμως και της Μέρκελ. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που της ασκήθηκε δριμεία κριτική για την ομιλία της από την αντιπολίτευση, η οποία την κατηγόρησε ότι λαϊκίζει αφόρητα κι ότι εμπλέκεται ανενδοίαστα στην εσωτερική πολιτική άλλων χωρών.

«Όταν μιλά κανείς για κοινωνική και οικονομική σύγκλιση, καλά θα κάνει να αφήνει τον λαϊκισμό και τις προκαταλήψεις του απ’ έξω. Οι άνθρωποι στη Νότια Ευρώπη δουλεύουν πολύ», τόνισε ο πρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στην Ευρωβουλή, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ. «Αντί να ποντάρει στο εύκολο χειροκρότημα, καλά θα κάνει η Μέρκελ να διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις. Κι όταν κάνει συγκρίσεις, να τις κάνει ολόκληρες, να συγκρίνει και τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας και τις ελάχιστες αμοιβές στα κράτη - μέλη». Δριμεία κριτική άσκησε και η Αριστερά: «Η επίθεση της Μέρκελ πυροδοτεί το αντιγερμανικό κλίμα στην Ευρώπη και το αντευρωπαϊκό κλίμα στη Γερμανία», τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος, Κλάους Ερνστ. «Εάν οι άνθρωποι στην Ευρώπη μάθουν να θεωρούν αυτονόητους τους συρρικνούμενους μισθούς, τις συρρικνούμενες συντάξεις και τον όλο και αυξανόμενο χρόνο εργασίας, τότε η ευρωπαϊκή ιδέα δεν έχει μέλλον», συνέχισε, κατηγορώντας τη Μέρκελ ότι άγεται και φέρεται από τις προκαταλήψεις των καφενείων: «Στην Ευρώπη ζουν Ευρωπαίοι, όχι ευρώ», είπε ο Ερνστ και κάλεσε τη Μέρκελ να αποκαλύψει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή την ευρωπαϊκή της πολιτική.

Επιθετικός ήταν και ο συνήθως ήπιος πρόεδρος των Πρασίνων, Τσεμ Ότσντεμιρ: «Η ευρωπαϊκή πολιτική της Μέρκελ αποτελείται από συνθήματα σε κομματικές συγκεντρώσεις. Αντί να μοιράζει εξυπνακίστικες συμβουλές στους Ευρωπαίους εταίρους μας, καλά θα κάνει να αγωνιστεί ώστε να υπάρξει επιτέλους ένας συνετός και αποτελεσματικός συντονισμός της οικονομικής πολιτικής εντός της Ευρώπης. Κι αν θέλει σώνει και καλά να ανακατευτεί με την εσωτερική πολιτική των άλλων χωρών, ας τις επισκεφτεί κι ας θέσει τα θέματα εκεί».

Αλλά και οι Σοσιαλδημοκράτες, διά του πρώην υπουργού Οικονομικών, Χανς Άιχελ, έσπευσαν να υπερασπιστούν την... χαμένη τιμή της Ελλάδας: «Τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα είναι σκληρά. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι από τον έναν χρόνο στον άλλον, οι Έλληνες μείωσαν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα κατά 5%. Στη Γερμανία αυτό θα αντιστοιχούσε σε 125 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για κατόρθωμα», επισήμανε ο Άιχελ.

Γ. Παπανδρέου: Κρίσιμες αποφάσεις μέχρι τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα η κυβέρνηση δημοσιοποιεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η λίστα των αποκρατικοποιήσεων. Αμέσως μετά ο Γ. Παπανδρέου θα "επικοινωνήσει με τον λαό", όπως διαμηνύει το Μαξίμου, και ακολούθως με τους πολιτικούς αρχηγούς, από τους οποίους θα ζητήσει συναίνεση. Αν αυτή δεν διαπιστωθεί, όλα τα ενδεχόμενα για τις πολιτικές εξελίξεις είναι ανοιχτά...

Φοιτητικές Εκλογές 2011: Ελπίδες από τη συμμετοχή, στα ίδια οι παρατάξεις

Ελπίδες για το φοιτητικό κίνημα γεννά η σχετική άνοδος σε αρκετούς συλλόγους της συμμετοχής στις χθεσινές εκλογές, κόντρα στο κλίμα αποπολιτικοποίησης που είχε δημιουργηθεί κατά την προεκλογική περίοδο.

Άνοδος ΑΡΕΝ, ΔΑΠ και ΕΑΑΚ, πτώση ΠΑΣΠ και ΠΚΣ - Πρωτιά της ΑΡΕΝ στην Ιατρική Ηρακλείου!

Αν και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα σε λίγες μόνο σχολές της Αθήνας και της Περιφέρειας, οι εκτιμήσεις των παρατάξεων μιλούν για μικρές διαφοροποιήσεις στα ποσοστά σε σχέση με πέρσι: Κερδισμένες είναι η Αριστερή Ενότητα, τα ΕΑΑΚ αλλά και η ΔΑΠ.

Η ΠΑΣΠ, παρά τον στόχο που είχε θέσει να “ισοφαρίσει” τη ΔΑΠ, παρουσίασε πτώση, όπως και η ΠΚΣ, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις “πέφτει” σημαντικά. Στα πρώτα αποτελέσματα αξίζει να σημειωθεί η πρωτιά της ΑΡ.ΕΝ. στην Ιατρική Ηρακλείου, όπου συγκέντρωσε 128 ψήφους (+16 από πέρσι)!

Η ημέρα των εκλογών πάντως κύλησε χωρίς πολλά ευτράπελα αλλά και χωρίς τις “συνήθειες” των περασμένων ετών, τις εντάσεις δηλαδή μεταξύ παρατάξεων για... αφίσες.



Νοθεία ΔΑΠ σε πολλές σχολές

Βέβαια σε σχολές - κάστρα του δικομματισμού εμφανίστηκαν και πάλι φαινόμενα διαφθοράς που ουσιαστικά αλλοιώνουν το αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των ΤΕΦΑΑ Αθήνας, όπου η αυτοδύναμη ΔΑΠ δεν επέτρεψε (!) στην ΑΡ.ΕΝ. να συμμετέχει στις εκλογές, αλλά και στο Οικονομικό της Νομικής, όπου με στόχο να κατακτήσει την αυτοδυναμία δεν δίστασε να επιτεθεί βίαια στους εκπροσώπους της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και να προχωρήσει σε νοθεία σκίζοντας και ακυρώνοντας έγκυρα ψηφοδέλτια, πρωτίστως της ΑΡ.ΕΝ.!

Στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο νεαροί έσπασαν τα τραπεζάκια των παρατάξεων κι έτσι αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε “κλειστές” καταμετρήσεις με εκπροσώπους από σχήματα, ώστε να αποφευχθούν τα... χειρότερα.

Η συμμετοχή στην Αθήνα παρουσίασε μικρές αποκλίσεις. Οι μεγάλες κάλπες, που κυμαίνονται στις 3 με 4 χιλιάδες συμμετέχοντες, όπως το Πανεπιστήμιο Πειραιά, η Φιλοσοφική, το Πάντειο κ.ά., “τσίμπησαν” σε σχέση με πέρσυ γύρω στις 100 ψήφους. Αντίθετα οι μικρότεροι σύλλογοι, όπως οι Πολιτικοί Μηχανικοί, το Οικονομικό και Πολιτικό του ΕΚΠΑ αλλά και η Νομική παρουσίασαν μικρή πτώση σε σχέση με πέρσι της τάξης του -8%.

Στην Περιφέρεια μικρή ήταν η υποχώρηση της συμμετοχής στη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, ενώ “τσιμπημένη” ήταν στην Πάτρα, στα ίδια στον Βόλο, την Κομοτηνή και τα Γιάννενα.

Δημοσιεύουμε κάποια πρώτα αποτελέσματα επισημαίνοντας ότι οι "κρίσιμες" πολιτικά κάλπες (λόγω μεγέθους) ολοκληρώνουν παραδοσιακά τις καταμετρήσεις ύστερα από πολλές ώρες, αν όχι μέρες. Μηχανολόγοι Μηχανικοί Βόλου: ΑΡΕΝ 44 (από 25 πέρσι), ΔΑΠ 72 (41), ΠΑΣΠ 14 (36), ΠΚΣ 28 (29), ΕΑΑΚ 2 (0). ΕΜΜΕ Θεσσαλονίκης: ΑΡΕΝ 16 (9), ΔΑΠ 0 (9), ΠΑΣΠ 49 (66), ΠΚΣ 17 (35), ΕΑΑΚ 6 (16). Βιολογικό Ηρακλείου Κρήτης: ΑΡΕΝ 21 (+8), ΔΑΠ 29 (+5), ΠΑΣΠ 45 (+11), ΠΚΣ 10 (+2), ΕΑΑΚ 34 (-25). ΤΕΙ Ρεθύμνου: ΑΡΕΝ 55 (49), ΠΚΣ 66 (40), ΕΑΑΚ 10 (14). Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών θα δημοσιευθούν στο αυριανό φύλλο.



Νεολαία ΣΥΝ: Θετική η άνοδος της ΑΡΕΝ

Στην πρώτη ανακοίνωσή της για τα αποτελέσματα η Νεολαία ΣΥΝ χαιρετίζει τη διατήρηση αλλά και διαφαινόμενη αύξηση των δυνάμεων της ΑΡΕΝ σε σημαντικούς συλλόγους, ενώ καταγγέλλει τις ακραίες αντιδημοκρατικές πρακτικές της ΔΑΠ. Κάνει λόγο για “ήττα της κυβερνητικής ΠΑΣΠ” αλλά και για “ναυάγιο” του σχεδίου της ΠΚΣ, που επεχείρησε να διασπάσει το φοιτητικό κίνημα με τη στάση αποχής της από τις διαδικασίες των συλλόγων (αποχές από τις γενικές) και την προσπάθεια συγκρότησης παράλληλης, ανταγωνιστικής δομής (ΜΑΣ).

Γιούνκερ: "Ξεπερνά κάθε φαντασία" αυτό που θα γίνει στην Ελλάδα

* Όργιο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και επιβολής νέων μέτρων προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Eurogroup προκειμένου να... σωθεί η Ελλάδα

* Η Γερμανία διεκδικεί τη μερίδα του λέοντος από τις αποκρατικοποιήσεις

* Απολύσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων και πρόσθετα μέτρα 6 δισ. για φέτος εξήγγειλε ο Γ. Παπακωνσταντίνου ως αντάλλαγμα για την 5η δόση



Η πίτα της δημόσιας περιουσίας έχει αρχίσει να ερεθίζει τα μεγάλα ευρωπαϊκά συμφέροντα, που πιέζουν για γρήγορες και φθηνές πωλήσεις. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, επιχειρώντας να καθησυχάσει την ΕΚΤ, που είναι φορτωμένη με ελληνικά ομόλογα, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει "βαθιές μεταρρυθμίσεις, καθώς και ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που ξεπερνά κάθε φαντασία, ακόμη και την ελληνική φαντασία". Τα μέτρα αυτά θεωρεί ο Γιούνκερ προϋπόθεση για μια "ήπιας μορφής αναδιάταξη" του ελληνικού χρέους.

Η Γερμανία διεκδικεί τη μερίδα του λέοντος από τις ιδιωτικοποιήσεις, με τη Μέρκελ να επιτίθεται λέγοντας ότι οι Έλληνες και γενικότερα οι Νοτιοευρωπαίοι κάνουν πολλές διακοπές και δουλεύουν λιγότερο από τους Γερμανούς.

Άμεση ανταπόκριση στις πιέσεις της τρόικας από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, επιβεβαίωσε ότι θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο και θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα 6 δισ. ευρώ φέτος, ως προϋπόθεση για να καταβληθεί η 5η δόση του δανείου της τρόικας.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Αποτελέσματα Φοιτητικών εκλογών Τ.Ε.Ι Ιωαννίνων

Αποτελέσματα Συλλόγου ΣΕΥΠ Ηπείρου - ΓΙΑΝΝΕΝΑ (TEI)
2011 2010
ΨΗΦΙΣΑΝ 721 - 601 -
ΕΓΚΥΡΑ 709 - 569 -
ΑΚΥΡΑ 12 - 32 -
ΛΕΥΚΑ 2 0.28% 4 0.7%
ΑΡ.ΕΝ 48 6.77% 31 5.44%
ΔΑΠ 432 60.93% 327 57.46%
ΠΑΣΠ 172 24.25% 169 29.7%
ΕΑΑΚ 14 1.97% 0 0.0%
ΠΚΣ 41 5.78% 38 6.77%

Αποτελέσματα Φοιτητικών εκλογών Α.Ε.Ι Ιωαννίνων

Αποτελέσματα Συλλόγου Η/Υ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ (AEI)
2011 2010
ΨΗΦΙΣΑΝ 255 - 235 -
ΕΓΚΥΡΑ 245 - 223 -
ΑΚΥΡΑ 10 - 12 -
ΛΕΥΚΑ 3 1.22% 5 2.24%
ΠΚΣ 22 8.97% 31 13.9%
ΔΑΠ 98 40.0% 65 29.14%
ΠΑΣΠ 54 22.04% 55 24.66%
ΑΡ.ΕΝ. 16 6.53% 10 4.48%
ΛΟΙΠΑ 52 21.22% 57 25.56%

Αποτελέσματα Συλλόγου Φιλολογικό ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ (AEI)

2011 2010
ΨΗΦΙΣΑΝ 439 - 474 -
ΕΓΚΥΡΑ 426 - 464 -
ΑΚΥΡΑ 13 - 10 -
ΛΕΥΚΑ 5 1.17% 2 0.43%
ΠΚΣ 54 12.67% 50 10.77%
ΔΑΠ 124 29.1% 161 34.69%
ΠΑΣΠ 214 50.23% 214 46.12%
ΕΑΑΚ 11 2.58% 28 6.03%
ΑΡ.ΕΝ. 18 4.22% 9 1.93%

Αποτελέσματα Συλλόγου Ιατρική ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ (AEI)

2011 2010
ΨΗΦΙΣΑΝ 413 - 452
ΕΓΚΥΡΑ 394 - 440
ΑΚΥΡΑ 19 - 12
ΛΕΥΚΑ 4 1.01% 3
ΠΚΣ 73 18.52% 75
ΔΑΠ 182 46.19% 195
ΠΑΣΠ 52 13.19% 77
ΕΑΑΚ 40 10.15% 30
ΑΡ.ΕΝ. 26 6.59% 50
ΛΟΙΠΑ 17 4.31% 10

Αποτελέσματα Συλλόγου ΠΤΔΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ (AEI)

2011 2010
ΨΗΦΙΣΑΝ 561 - 529
ΕΓΚΥΡΑ 542 - 522
ΑΚΥΡΑ 19 - 7
ΛΕΥΚΑ 4 0.73% 3
ΠΚΣ 61 11.25% 75
ΔΑΠ 250 46.12% 215
ΠΑΣΠ 205 37.82% 202
ΕΑΑΚ 0 0.0% 3
ΑΡ.ΕΝ. 22 4.05% 24
ΛΟΙΠΑ 0 0.0% 0


Αποτελέσματα Συλλόγου ΦΠΨ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ (AEI)

2011 2010
ΨΗΦΙΣΑΝ 305 - 289 -
ΕΓΚΥΡΑ 302 - 286 -
ΑΚΥΡΑ 3 - 3 -
ΛΕΥΚΑ 1 0.33% 1 0.34%
ΠΚΣ 59 19.53% 56 19.58%
ΔΑΠ 209 69.2% 170 59.44%
ΠΑΣΠ 16 5.29% 32 11.18%
ΕΑΑΚ 13 4.3% 21 7.34%
ΑΡ.ΕΝ. 4 1.32% 6 2.09%


Αποτελέσματα Συλλόγου Βιολ. Εφαρμογών ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ (AEI)
2011 2010
ΨΗΦΙΣΑΝ 191 - 235 -
ΕΓΚΥΡΑ 186 - 228 -
ΑΚΥΡΑ 5 - 7 -
ΛΕΥΚΑ 0 0.0% 1 0.43%
ΠΚΣ 28 15.05% 28 12.28%
ΔΑΠ 78 41.93% 43 18.85%
ΠΑΣΠ 40 21.5% 65 28.5%
ΕΑΑΚ 27 14.51% 24 10.52%
ΑΡ.ΕΝ. 6 3.22% 10 4.38%
ΛΟΙΠΑ 7 3.76% 57 25.0%

Αποτελέσματα Συλλόγου Χημικό ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ (AEI)
2011 2010
ΨΗΦΙΣΑΝ 234 - 216 -
ΕΓΚΥΡΑ 230 - 209 -
ΑΚΥΡΑ 4 - 7 -
ΛΕΥΚΑ 4 1.73% 1 0.47%
ΠΚΣ 30 13.04% 34 16.26%
ΔΑΠ 68 29.56% 32 15.31%
ΠΑΣΠ 87 37.82% 104 49.76%
ΕΑΑΚ 0 0.0% 14 6.69%
ΑΡ.ΕΝ. 41 17.82% 24 11.48%



Αποτελέσματα Συλλόγου Μαθηματικό ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ (AEI)
2011 2010
ΨΗΦΙΣΑΝ 396 - 437 -
ΕΓΚΥΡΑ 379 - 423 -
ΑΚΥΡΑ 17 - 14 -
ΛΕΥΚΑ 2 0.52% 3 0.7%
ΠΚΣ 68 17.94% 61 14.42%
ΔΑΠ 184 48.54% 192 45.39%
ΠΑΣΠ 86 22.69% 120 28.36%
ΕΑΑΚ 3 0.79% 5 1.18%
ΑΡ.ΕΝ. 35 9.23% 42 9.92%
ΛΟΙΠΑ 1 0.26% 0 0.0% 1 0.26%

Αποτελέσματα Συλλόγου Οικονομικό ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ (AEI)
2011 2010
ΨΗΦΙΣΑΝ 288 - 352 -
ΕΓΚΥΡΑ 280 - 336 -
ΑΚΥΡΑ 8 - 16 -
ΛΕΥΚΑ 3 1.07% 5 1.48%
ΠΚΣ 19 6.78% 38 11.3%
ΔΑΠ 152 54.28% 151 44.94%
ΠΑΣΠ 75 26.78% 106 31.54%
ΕΑΑΚ 5 1.78% 0 0.0%
ΑΡ.ΕΝ. 3 1.07% 8 2.38%


ΛΟΙΠΑ 23 8.21% 28 8.33% -5 -0.11%

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ανακοίνωση της Νεολαίας Συνασπισμού για τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές

Στις 18 Μάη διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές σε όλα τα AEI και τα ΤΕΙ της χώρας. Βιώνουμε μία περίοδο κατά την οποία η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει εξαπολύσει έναν αδυσώπητο ταξικό πόλεμο απέναντι στον κόσμο της εργασίας και της νεολαίας. Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται μέσα στην εποχή του μνημονίου και του ΔΝΤ, επιβάλλει στους νέους ανθρώπους να σπουδάζουν, να εργάζονται και να ζουν σε συνθήκες αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

Η νέα επιχειρούμενη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έρχεται να προωθήσει τη δημιουργία ενός νέου εργατικού δυναμικού, φθηνού, αναλώσιμου και ευέλικτου που θα εναρμονίζεται πλήρως με τις ανάγκες της αγοράς. Ταυτόχρονα, είναι δεδομένο πως το ΠΑΣΟΚ θέλει να τελειώσει με το μαζικό πανεπιστήμιο.

Η οικονομική αυτοτέλεια των σχολών, τα δίδακτρα, η περικοπή των δωρεάν συγγραμμάτων, ο διαχωρισμός των σχολών σε κέντρα κατάρτισης και κέντρα αριστείας, ο ατομικός φάκελος προσόντων καθώς και η ουσιαστική απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση της παιδείας διαμορφώνουν μία νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα. Αφενός, διαλύεται η επιστημονική συνοχή των γνωστικών αντικειμένων, κατακερματίζονται τα πτυχία, καταργούνται τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων αποφοίτων, ενώ αφετέρου αποκλείεται μεγάλο μερος της νεολαίας από την τριτοβάθμια εκπαίδευση αφού θα αδυνατεί να πληρώσει για τις σπουδές του.

Στο πεδίο των δημοκρατικών δικαιωμάτων η κυβέρνηση και οι σύμμαχοι της εξαπολύουν μία άνευ προηγουμένου επίθεση. Τα τελευταία γεγονότα αποδεικνύουν ακράδαντα πως για το ΠΑΣΟΚ η καταστολή των αντιστάσεων και των κοινωνικών αγώνων αποτελεί το τελευταίο του οχυρό, καθώς κάθε πτυχή της μνημονιακής πολιτκής του δεν βρίσκει καμία νομιμοποίηση μέσα στον κόσμο της εργασίας και της νεολαίας.

Μέσα σε τέτοιες συνθήκες, θα διεξαχθούν και οι φετινές φοιτητικές εκλογές. Από την πλευρά τους, οι δυνάμεις του δικομματισμού στα πανεπιστήμια, ΔΑΠ-ΠΑΣΠ, επιδιώκουν να δημιουργήσουν τη συναίνεση που τόσο πολύ ποθούν η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της. Η πολιτική τους πρακτική βασίζεται πάνω στη λογική των πελατειακών σχέσεων, ενώ οι προτάσεις τους για την παιδεία και την τριτοβάθμια εκπαίδευση εναρμονίζονται πλήρως με το όραμα του ΠΑΣΟΚ για το πανεπιστήμιο του Μνημονίου. Από την άλλη πλευρά, δυνάμεις της αριστεράς όπως η ΚΝΕ και η ΕΑΑΚ επιλέγουν σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο να ντύσουν με αγωνιστικό περίβλημα και αριστερή φρασεολογία τη γραμμή διάλυσης και απαξίωσης των συλλογικών διαδικασιών που υλοποιούν η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ, ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν να νομιμοποιήσουν στο αριστερό ακροατήριο μια σειρά πρακτικών που συντελούν καταλυτικά στη διεύρυνση της κυριαρχίας των καθεστωτικών παρατάξεων στους φοιτητικούς συλλόγους.

Ως Νεολαία Συνασπισμού θεωρούμε ότι οι φετινές φοιτητικές εκλογές αποτελούν ευκαιρία να αλλάξουμε τους συσχετισμούς και να δείξουμε ότι μπορούμε να επιλέγουμε εμείς οι ίδιοι τον τρόπο που σπουδάζουμε, τον τρόπο που ζούμε. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο να ηττηθούν η λογική του μονοδρόμου και οι εκφραστές της και να στηριχτούν τα ψηφοδέλτια της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Στα συλλογικά προβλήματα δεν χωρούν ατομικές λύσεις!

Στις 18 Μάη ψηφίζουμε Αριστερή Ενότητα

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Στην Αθήνα κατεβαίνουν κτηνοτρόφοι της «Δωδώνης» ζητώντας να μην πωληθεί


Αντιπροσωπεία για κάθοδο στην Αθήνα ετοιμάζουν παραγωγοί, συεταιριστικές οργανώσεις και τοπική αυτοδιοίκηση στα Γιάννενα, ζητώντας συναντήσεις με αρμοδίους για το ζήτημα της πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» από την ΑΤΕ αλλά και για το «πάγωμα» των τιμών του παραγωγού. Ύστερα από την επέμβαση των ΜΑΤ το Σάββατο στην κατάληψη των κτηνοτρόφων και την αυτόφωρη διαδικασία στην οποία υπέβαλαν πέντε συνδικαλιστές, τα πνεύματα έχουν ενταθεί.

Η αντιπροσωπεία θα ζητήσει συναντήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία».

Οι πρόσφατες δηλώσεις, εξάλλου, του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, ότι εντός του έτους θα γίνει η πρόσληψη του συμβούλου που θα αναλάβει την πώληση του μεριδίου της ΑΤΕ στη γαλακτοβιομηχανία (η ΑΤΕ έχει το μεγαλύτερο μερίδιό της,) έχουν εξοργίζει τους κτηνοτρόφους,
καθώς ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι η βιομηχανία δεν θα πωληθεί.

Από την άλλη, η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας αποφάσισε να μη δώσει αυξημένη τιμή στους παραγωγούς της συνεταιριστικής βιομηχανίας για το γάλα, παρόλο που υπήρχε κερδοφορία. Η απόφασή αυτή, που έγινε γνωστή την περασμένη Δευτέρα, προκάλεσε την αγανάκτηση των συνεταιριστών. Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν την άμεση αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας και διορισμένου από την ΑΤΕ, Λευτέρη Κόντου, και την αύξηση της τιμής του γάλακτος για τον παραγωγό. Η κατάληψη συνεχίστηκε έως το πρωί του Σαββάτου.

Το Σάββατο, δύο διμοιρίες των ΜΑΤ μπήκαν στο κτίριο της διοίκησης της «Δωδώνης Α.Ε.», που τελούσε υπό κατάληψη, ζητώντας στους παρευρισκομένους να αποχωρήσουν. Ο εκπρόσωπος των Κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών Ηπείρου, Μιχάλης Τζίμας από τα Ιωάννινα και τέσσερις κτηνοτρόφοι συνδικαλιστές από την Πρέβεζα βρέθηκαν τελικά στο Αυτόφωρο, ενώ αφέθηκαν ελεύθεροι μισή ώρα αργότερα.

Σύμφωνα με την αντιπροσωπία, που αναμένεται να κατέβει στην Αθήνα, εκτός των άλλων, η βιομηχανία δεν μπορεί να βγει στη δημοπρασία καθώς υπάρχουν νομικά ζητήματα και η ΑΤΕ βρίσκεται στα δικαστήρια με τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών για το πακέτο μετοχών.

Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία

Η ΠΑΣΥ καλεί σε πανελλαδική κινητοποίηση την επόμενη Τετάρτη, στη Λάρισα, με σκοπό να εξελιχθεί σε κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ με αίτημα να ισχύσει ο παλιός νόμος εισφορά επί των τιμολογίων πώλησης.

Οι αγροτοσυνδικαλιστές στη Θεσσαλία προτρέπουν τους αγρότες να μην συμπληρώσουν δηλώσεις του ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις. Ο λόγος είναι ότι για πρώτη φορά τους ζητείται να προπληρώσουν ασφάλιστρο στον ΕΛΓΑ, το οποίο παλαιότερα παρακρατούταν από τον έμπορο. Όμως, σε περίπτωση που οι παραγωγοί δεν πληρώσουν ασφάλιστρο στον ΕΛΓΑ δεν παίρνουν αποζημίωση, ενώ το χρέος του βεβαιώνεται και την αρμόδια Εφορία.

Επιπλέον, όπως τονίζει η ΠΑΣΥ, το ύψος των ασφάλιστρων είναι διπλάσιο από τα προηγούμενα χρόνια τη στιγμή που οι παραγωγοί δεν έχουν ακόμα σπείρει. Ωστόσο, μειωμένες θα είναι οι φετινές αποζημιώσεις.

Η οικογένεια του Μ. Καντάρη καταγγέλλει τη «Χρυσή Αυγή» για βεβήλωση νεκρού

Ως γνωστόν η χήρα του στυγερά δολοφονηθέντος στη διασταύρωση των οδών Γ’ Σεπτεμβρίου Μανώλη Καντάρη, προς τιμήν της, δεν είχε αποδεχθεί τα λουλούδια που της είχε αποστείλει η »Χρυσή Αυγή» και είχε καταγγείλει την αυτόκλητη εκμετάλλευση από την τελευταία της δολοφονίας του άνδρα της για να υπηρετηθούν ρατσιστικές σκοπιμότητες.

Ως συνέχεια των ως άνω αξιέπαινων κινήσεων, που αποστέλουν ευρύτερα μηνύματα, η οικογένεια του άτυχου Μανώλη Καντάρη, διαμέσου συγγενών του, απέστειλε νέα καταγγελία στην 1η Δημοτική Κοινότητα Αθήνας, με την οποία επικρίνει την »καπηλεία» και»βεβήλωση νεκρου της μνήμης του νεκρού’ από την »Χρυσή Αυγή»!

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Αθηνών, η Ελένη Πορτάλιου, από την παράταξη »Ανοιχτή Πόλη» αλλά και ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την παράταξη «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις γειτονιές της Αθήνας». Η κ. Πορτάλιου έκανε λόγο για «καπηλεία της μνήμης του δολοφονηθέντος Μανόλη Καντάρη, από τη Χρυσή Αυγή», προσθέτοντας ότι η τελευταία «έχει εξαπολύσει πογκρόμ με την ανοχή της αστυνομίας» και ότι «έχει καταστεί «κράτος εν κράτει» στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας». Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε ότι είναι προς τιμήν της οικογένειας του Μανώλη Καντάρη το γεγονός ότι καταγγέλλει «τη χυδαία προπαγάνδα, την καπηλεία και τις ρατσιστικές επιθέσεις των νεοναζί της Χρυσής Αυγής».

www.iskra.gr

ΔΕ ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ..ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ!

Έχει συμπληρωθεί πλέον ένας χρόνος από τότε που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπέγραψε τη δανειακή σύμβαση με Ε.Ε.-Ε.Κ.Τ.-Δ.Ν.Τ. Πλέον έχει καταρρεύσει ολόκληρη η κυρίαρχη αφήγηση που προσπαθούσε να ερμηνεύσει την κρίση ως μία ελληνική ιδιαιτερότητα που προέκυψε από λάθος πολιτικές επιλογές διαχείρισης. Είναι φανερό ότι μπροστά μας δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση χρέους, αλλά μια συνολικότερη δομική καπιταλιστική κρίση. Μια κρίση υπερσυσσώρευσης, που έχει τις ρίζες της ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και τα χαρακτηριστικά που έφερε η άνοδος του νεοφιλελευθερισμού. Η κατεύθυνση εξόδου από την κρίση που ακολουθείται από τις δυνάμεις του κεφαλαίου δεν αποτελεί μία προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους αλλά μία προσπάθεια για συνολική αλλαγή στις μορφές κυριαρχίας και αναπαραγωγής της ίδιας της εργατικής δύναμης. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαδικασία συνολικής καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης, μια διαδικασία δημιουργίας ενός πιο επιθετικού, πιο αυταρχικού καπιταλισμού. Το μνημόνιο αποτελεί την ελληνική μετάφραση της συγκεκριμένης πολιτικής αντίληψης. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, η ανταγωνιστικότητα σταδιακά αναβαθμίζεται ως ένα από τα αποτελεσματικότερα όπλα του αντιπάλου στην προσπάθειά του να εγκλωβίσει τον κόσμο της εργασίας σε ένα εθνικό πλαίσιο αναφοράς και σύγκρουσης με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους στη βάση διαφορετικών εθνικών συμφερόντων.

Η σκληρή ταξική επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τσακίζει όλα τα κοινωνικά κεκτημένα δικαιώματα δε θα μπορούσε να αφήσει ανέγγιχτη την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Στα πλαίσια αυτού του ταξικού πολέμου επέλεξε η κυβέρνηση να καταφύγει στο τελευταίο οχυρό της κυριαρχίας, τη φυσική απρόκλητη βία εναντίον όσων αγωνίζονται για το δικαίωμά τους σε μια αξιοπρεπή ζωή. Στις 11 Μάη πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση των τελευταίων μηνών με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών, η μαζικότητα της οποίας αποσιωπήθηκε για ακόμη μια φορά από τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Οι αστυνομικές δυνάμεις-υπό την πολιτική καθοδήγηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ- δε δίστασαν να τραυματίσουν απρόκλητα δεκάδες διαδηλωτών σε μια προσπάθεια να τους τρομοκρατήσει. Αποτέλεσμα είναι ο σοβαρός τραυματισμός 30χρονου διαδηλωτή μετά από δολοφονική επίθεση που δέχτηκε από τα όργανα καταστολής. Η κατασταλτική απάντηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στη μαζική απεργιακή διαδήλωση ένα χρόνο μετά το μνημόνιο δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ποια είναι η διαχωριστική γραμμή που διατρέχει όλη την ελληνική κοινωνία. Στην προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των συνοδοιπόρων της να οργανώσουν έναν πιο αυταρχικό, επιθετικό και κερδοφόρο καπιταλισμό, η ανθρώπινη ζωή έχει μικρή αξία. Η αστυνομική καταστολή κάθε μαζικής κινητοποίησης και τα κρούσματα ακραίας δολοφονικής αστυνομικής βίας είναι απολύτως σύστοιχα με την ταξικά βίαιη πολιτική της κυβέρνησης. Μόνη οδός για την εδραίωση της πολιτικής αυτής είναι η ωμή και ανεξέλεγκτη βία. Εμείς γνωρίζουμε καλά ότι αν για το ΠΑΣΟΚ η καταστολή και ο αυταρχισμός είναι μονόδρομος, τότε και για μας μόνη διέξοδος είναι οι μαζικοί ανυποχώρητοι αγώνες. Συμβιβαστικές λύσεις δεν υπάρχουν.
Άλλη μια ενέργεια καταστολής και ωμής βίας ήρθε να προστεθεί στα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Οι αστυνομικές δυνάμεις -όντας προστάτες της κυβέρνησης και εγγυητές της καταστολής των κοινωνικών αντιστάσεων- δίνουν χέρι βοηθείας στο φασιστικό παροξυσμό ακροδεξιών ομάδων, η ανενόχλητη δράση των οποίων είχε σαν αποτέλεσμα –μεταξύ άλλων- τη δολοφονία του μετανάστη στα Κάτω Πατήσια. Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ανταγωνιστεί τη Χρυσή Αυγή στα πογκρόμ μεταναστών, δε δίστασε να στείλει μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ να καταδιώξουν μετανάστες σε όλους τους δρόμους της Αθήνας, καταπατώντας ακόμη και το άσυλο της νομικής σχολής.

Μέσα σε συνθήκες κοινωνικής σύγκρουσης και κοινωνικών αγώνων το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να καλλιεργήσει το ρατσισμό και την ξενοφοβία με στόχο να αποποιηθεί τις ευθύνες του για τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία. Η γκετοποίηση περιοχών, η εγκληματικότητα, η ανεργία και η φτώχεια δεν είναι φταίξιμο κανενός κυνηγημένου από τη φτώχεια και τον πόλεμο, κανενός ανθρώπου που φεύγει από την κόλαση για να επιβιώσει και ζητάει χαρτιά που να του δίνουν τα στοιχειώδη δικαιώματα. Το κεφάλαιο «ήθελε» και «θέλει» τους μετανάστες όσο το δυνατόν χωρίς δικαιώματα και «εκτός κοινωνίας» για να τους εκμεταλλεύεται ευκολότερα, για να πιέζει τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα όλων και για να εξασφαλίζει ότι οι ντόπιοι εργαζόμενοι «δεν τα βάζουν με το αφεντικό» αλλά με το μοναδικό που βρίσκεται «κάτω» απ’ αυτούς, το μετανάστη. Γι’ αυτό οι πολιτικοί εκφραστές των αστικών συμφερόντων φρόντισαν να κρατήσουν το σύνολο των μεταναστών σε καθεστώς γενικευμένης ανασφάλειας και τον κόσμο της εργασίας διαιρεμένο σε «ντόπιους» και «ξένους» παρόλο που ο κόσμος αυτός έχει κοινές ανάγκες και συμφέροντα. Σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο, καθένας και καθεμιά μας πρέπει να πάρει θέση και να αντισταθεί στην κοινωνική νομιμοποίηση του ρατσισμού, στη μετατροπή των μεταναστών σε αποδιοπομπαίους τράγους της οικονομικής κρίσης και των αντικοινωνικών πολιτικών. Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι η αλληλεγγύη στους μετανάστες και η οργανωμένη πάλη για ίσα δικαιώματα και ελευθερίες δεν πρόκειται να σταματήσει από τους «αντιστασιακούς» νοσταλγούς του Μεσοπολέμου, του Χίτλερ και του απαρτχάιντ. Η ιστορική τους ήττα, εκτός από συντριπτική, ήταν και οριστική.
Είναι δεδομένο ότι η πολιτική του μνημονίου, όπως ασκείται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εδώ και ένα χρόνο ανατρέπει τις κοινωνικές ισορροπίες σε βάρος των εργαζομένων, γεγονός που παράγει οργή και αγανάκτηση σε μεγάλα κοινωνικά στρώματα. Απ’ την πλευρά μας, η αριστερά και η κοινωνία γενικότερα, οφείλει να δώσει έμφαση στην πολιτική μετουσίωση της διάχυτης κοινωνικής οργής και ιδιαίτερα στο πώς αυτή διοχετεύεται. Αντιλαμβανόμαστε ότι η βία που ασκεί το σύστημα σε κάθε εργαζόμενο-η, άνεργο-η, μετανάστη-τρια ,νεολαίο-α, δεν μπορεί παρά να παράξει βία για τη στοιχειώδη κοινωνική αυτοάμυνα. Θεωρούμε παρόλα αυτά ότι σπασμωδικά βίαια ξεσπάσματα της κοινωνικής οργής συντελούν στην εφήμερη εκτόνωση των μαζών, είτε ενδεχομένως στη συντηρητικοποίηση κομματιών της κοινωνίας, λόγω της καλλιέργειας συναισθημάτων φόβου και ανασφάλειας στον κόσμο αλλά και λόγω της όξυνσης της καταστολής που επιφέρουν. Για μας δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το μαζικό, ανυποχώρητο αγώνα για να ηττηθεί και να καταρρεύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να βγούμε από την κρίση προς όφελος των εργαζομένων και της νεολαίας. Αυτό το δρόμο επιλέγουμε και ακολουθούμε μέχρι τη νίκη.
ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ
ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ,17/5 ΣΤΙΣ 7:00 ΑΠΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑ