Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Προς τους κ.κ. Υπουργούς: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Οικονομικών

Θέμα: Πώληση της εταιρείας ΔΩΔΩΝΗ


Η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες Ελληνικές γαλακτοκομικές μονάδες από άποψη οικονομικών μεγεθών και είναι η κορυφαία εξαγωγική εταιρία στο τομέα των τυροκομικών προϊόντων Προμηθεύεται γάλα από 7.000 παραγωγούς – κτηνοτρόφους, συναλλάσσεται με 350 προμηθευτές και 1200 πελάτες, ενώ απασχολεί 150 μόνιμους εργαζομένους, 250 εποχιακούς και 130 παραλήπτες γάλακτος, παίζοντας έτσι έναν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της περιφέρειας Ηπείρου. Υπενθυμίζεται ότι, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία η Δωδώνη κατάφερε το 2010 να βελτιώσει τα μεγέθη της. Οι ενοποιημένες πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 112,8 εκατ. ευρώ (110,7 εκατ. ευρώ το 2009) και τα κέρδη στα 2,52 εκατ. ευρώ από 1,27 εκατ. ευρώ το 2009. Είναι φανερό ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΑΤΕ δεν οφείλονται στη μόνη κερδοφόρα επιχείρηση που συμμετέχει με πλειοψηφικό κεφάλαιο.

Ο κ. Πρωθυπουργός σε προεκλογική του ομιλία-συγκέντρωση στα Γιάννενα είχε αναφέρει σχετικά με την ΔΩΔΩΝΗ: «Η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ είναι δημιούργημα των Ηπειρωτών κτηνοτρόφων, του καθημερινού τους μόχθου για την παραγωγή γάλακτος υψηλής ποιότητας. Είναι απαράδεκτο σήμερα που το εισόδημα τους καταρρέει, η βιομηχανία να στηρίζει με τα κέρδη της το χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ και τα προνόμια των μεγαλοστελεχών της. Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ότι τα κέρδη της επιχείρησης θα παραμένουνε στην Ήπειρο και τους παραγωγούς».



Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

Ποίο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το μέλλον της ΔΩΔΩΝΗΣ; Σκοπεύει με την πώληση της σε ιδιώτες να ενδυναμώσει και άλλο το καρτέλ του γάλακτος που δρα ανενόχλητο στην χώρα και απομυζεί τα εισοδήματα τόσο των κτηνοτρόφων όσο και των καταναλωτών;
Θα εφαρμοσθεί το Άρθρο 8 του καταστατικού της εταιρείας, το οποίο προβλέπει ότι σε περίπτωση που η Αγροτική θέλει να αποεπενδύσει από τη ΔΩΔΩΝΗ, οι μετοχές της πρέπει να επιστρέψουν στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και με βάση την αξία της εταιρείας που αναφέρεται στους ισολογισμούς;
Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλης

Δικαίωση των αγώνων των κατοίκων της Κερατέας

Απέρριψε το Πολυμελές Πρωτοδικείο την έφεση του Ελληνικού Δημοσίου κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου Λαυρίου, με την οποία... απαγορεύονταν η εκτέλεση έργων στο ΧΥΤΑ στη θέση Οβριοκαστρο της Κερατέας. Σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου, η κοινοπραξία είναι υποχρεωμένη να σταματήσει τα έργα στην επίμαχη περιοχή. Ορίζεται παράλληλα πως για κάθε πράξη προσβολής της εντολής του δικαστηρίου, η κοινοπραξία θα καταβάλει χρηματικό πρόστιμο 3.000, ενώ υποχρεώνεται και στην απομάκρυνση των μηχανημάτων της από την περιοχή.

Λιγότερα λεφτά λόγω μεσοπρόθεσμου

Δεν έφταναν τα μεγάλα χρέη που αντιμετωπίζει ο δήμος Ιωαννιτών, τα οποία τον έχουν φέρει στα πρόθυρα «ασφυκτικού μνημονίου», τώρα προέκυψε και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Με την πρόβλεψή του η οποία περιλαμβάνεται στο άρθρο 4, μειώνονται τα έσοδα που είχαν προϋπολογιστεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) και έτσι, το 2011, η συνολική δαπάνη για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα ξεπεράσει τα 5,8 δις ευρώ. Το πρόβλημα του δήμου Ιωαννιτών, είναι διπλό με… προοπτικές αύξησης.

Πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, είναι ότι η περικοπή μάλλον θα γίνει οριζόντια, δηλαδή όλοι οι Δήμοι ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, θα χάσουν χρήματα αναλογικά με το μέγεθός τους. Δεύτερο, είναι πως ήδη, ο δήμος Ιωαννιτών δίνει συνολικά το 33% των εσόδων από τους ΚΑΠ σε δάνεια και τοκοχρεολύσια, καθώς είναι «μέχρι το λαιμό» στα χρέη, δανειακά και άλλα. Το 23% πηγαίνει σε δάνεια του δήμου Ιωαννιτών και το 10% σε δάνεια της ΔΕΥΑΙ, αμφότερα σε μεγάλο βαθμό «κληρονομιά» της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Αν λοιπόν χάσει ποσά από τα ήδη «στενά» οικονομικά του, ο δήμος Ιωαννιτών βρίσκεται ενώπιον του ενδεχομένου να μην μπορεί να καλύψει ανελαστικές δαπάνες όπως οι μισθοί των υπαλλήλων του. Συνολικά, η μείωση των ΚΑΠ σε όλη τη χώρα θα είναι 85 εκ. ευρώ.

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών Χρήστος Μάντης, απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο προειδοποιεί ότι «η περικοπή έστω και στο ελάχιστο των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομική κατάσταση του Δήμου μας».

Αυτά, είναι τα δύο βασικότερα προβλήματα. Το τρίτο που έρχεται, είναι το ενδεχόμενο μείωσης των δαπανών από τις Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ). «Τότε τα προβλήματα θα είναι πολύ σοβαρά» συμπληρώνει ο κ. Μάντης.

Για την ακρίβεια, το πρόβλημα είναι ήδη σοβαρό. Ο δήμος Ιωαννιτών (όπως και άλλοι Δήμοι της χώρας) δεν έχουν λάβει δόσεις από τη ΣΑΤΑ μέχρι στιγμής για το 2011, ενώ περιμένει και χρήματα από το προηγούμενο έτος και εκφράζονται φόβοι ότι αν προκύψει περικοπή και εκεί, τότε τα χρήματα που θα πάρει ο Δήμος θα είναι λιγότερα από τα 4 εκ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει. Σε αυτή την περίπτωση, το πρόβλημα θα παρουσιαστεί σε έργα, καθώς η ΣΑΤΑ είναι ουσιαστικά το επενδυτικό πρόγραμμα των Δήμων.

«Πάρτε πρωτοβουλία»

Ο κ. Μάντης ζητάει από την ΤΕΔΚ Ιωαννίνων να αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ και να παρέμβουν στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικων, προκειμένου οι περικοπές να μη γίνουν «οριζόντια» με τον ίδιο τρόπο δηλαδή για όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά να ληφθούν υπόψη οι δανειακές τους υποχρεώσεις και ο βαθμός στον οποίο ουσιαστικά έχουν υποθηκευτεί τα έσοδά τους. «Θεωρούμε ότι μία τέτοια πρωτοβουλία έπρεπε ήδη να έχει αναληφθεί. Αφού δεν έγινε μέχρι σήμερα θα ήταν χρήσιμο να δρομολογηθεί άμεσα», καταλήγει ο κ. Μάντης.

Προ μνημονίου, χωρίς δάνειο

Εκτός όμως από αυτά που έρχονται, ο Δήμος έχει να αντιμετωπίσει και αυτά που… είναι πίσω. Ήδη, βρίσκεται στην κατηγορία «πριν το χείλος του γκρεμού» με χρέος μεταξύ 100% και 120% των εσόδων του, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπει σε ένα είδος μνημονίου, αν και όχι τόσο αυστηρό όσο οι Δήμοι που έχουν χρέη άνω του 120% των εσόδων τους. Πάντως, η τρόικα φαίνεται ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά τα χρέη των Δήμων, ειδικά μετά την ειδική μνεία που έγινε στους δήμους Αχαρνών και Ζωγράφου στην Αθήνα, στην τελευταία συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σχετικά με δάνεια που είχαν από ξένες τράπεζες. Από την άλλη, ο Δήμος έχει αναζητήσει χρήματα σε «παλιές λύσεις» που έχει καταγγείλει ως αντιπολίτευση, στη δανειοδότηση δηλαδή, με τη δημοτική αρχή να τονίζει ότι άλλη λύση, ειδικά για τις ρυμοτομίες και άλλες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, δεν υπάρχει. «Κολλημένες» όμως είναι και οι αιτήσεις για δάνειο και φαίνεται ότι τα πράγματα στενεύουν ακόμα περισσότερο.

Κι όλα αυτά ενώ ακόμη δεν δόθηκε λύση από το υπουργείο Εσωτερικών με το δάνειο των 12 εκ. ευρώ που θέλει να συνάψει ο δήμος για χρέη σε ρυμοτομίες, σε εργολάβους και προμηθευτές.

Επιμένουν στην πλατεία

Οι «Αγανακτισμένοι» των Ιωαννίνων επιμένουν, παρά την εμφανή «φυλλορροή» του κόσμου λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.
Αύριο βράδυ στις 9, καλούν τους πολίτες σε ανοιχτή συνέλευση όπου θα γίνει ενημέρωση για τις αποφάσεις που πάρθηκαν το περασμένο σαββατοκύριακο στην πλατεία Συντάγματος, στην πανελλαδική συνάντηση των πλατειών της χώρας και θα συζητηθεί η συνέχιση των δράσεων. «Περιμένουμε τις προτάσεις, τις ιδέες τη συμβολή όλων των συμπολιτών με κάθε τρόπο» τονίζουν οι «Αγανακτισμένοι» και συμπληρώνουν πως «δεν φεύγουμε αν δεν φύγουν». Στην πανελλαδική συνάντηση στο Σύνταγμα, διαβάστηκε και κείμενο από τα Γιάννενα στο οποίο αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Τα Γιάννενα, ακολουθώντας το κοινό αίσθημα αγανάκτησης και οργής απέναντι στη βίαιη περικοπή της ζωής μας, αντέδρασαν». Έγινε μια ενημέρωση για τις πορείες του προηγούμενου διαστήματος και τονίστηκε ότι «διαμαρτυρόμαστε και αντιστεκόμαστε, όχι μόνο απέναντι στα εξοντωτικά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και του μεσοπρόθεσμου, αλλά, και απέναντι στην ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου, του παγκόσμιου χρηματιστηριακού και χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις πολιτικές που επιβάλλει σε όλο τον πλανήτη». Όσο για το «επόμενο βήμα», η πλατεία λέει ότι στα Γιάννενα δεν είναι ακόμα καθαρό και ότι διατυπώνονται αντίθετες απόψεις. Γι αυτό, όπως τονίζουν, «αποφασίσαμε να εμπιστευτούμε εκ νέου τη διαδικασία που γέννησε αυτό το κίνημα και να ανασυνταχθούμε σταδιακά με τακτικές που στοχεύουν στη διατήρηση της πλατείας ως δυναμική» με καθημερινή παρουσία και συνέλευση μια φορά τη βδομάδα, για δράσεις σχετικά με τοπικά ζητήματα, αλλά και για… διασπορά των πλατειών στα χωριά, όπου παραθερίζουν όσοι λείπουν… Πλέον, η πλατεία των Ιωαννίνων έχει ιστολόγιο στο

http://ddioa.wordpress.com/και σελίδα στο facebookστη διεύθυνση http://www.facebook.com/event.php?eid=166550640074946.

Ελάτε να μαζέψουμε τα μπάζα

Τα εγκαταλελειμμένα μπάζα από τον εξωτερικό χώρο της «Όασης» μαζεύουν οι «Πολίτες για την Αναβίωση της Όασης» το μεσημέρι της Κυριακής.
Απευθύνουν δε δημόσια πρόσκληση σε όλους τους πολίτες να δώσουν το παρών για να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια ευπρεπισμού του κεντρικού αυτού σημείου της πόλης, φέρνοντας μαζί τους και ό,τι μπορούν από σύνεργα (φτυάρια, κασμάδες, τσουγκράνες, σκούπες, φαράσια, σακούλες για μπάζα). «Κάναμε κάμποσα πράγματα για την Όαση, όχι όμως αρκετά για να αλλάξουν ριζικά την εικόνα της ως ‘ρημάδι’ στη μέση της πόλης. Κι ακόμα περιμένουμε την, θετική όπως ελπίζουμε, απόφαση της ΔΗΑΝΕΤΑΙ για να προχωρήσουμε σε ουσιαστικότερες βελτιώσεις, πάντοτε στην κατεύθυνση της πλήρους αποκατάστασης του κτηρίου στην αρχική του μορφή και της λειτουργίας του ως δημόσιου χώρου για την προσιτή αναψυχή των πολιτών» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Οι «Πολίτες για την Αναβίωση της Όασης» υπενθυμίζουν ότι όλον αυτόν τον καιρό έφτιαξαν παρτέρια για τα λουλούδια, παγκάκια και τραπεζάκια από τα ξύλα του τείχους που είχε τοποθετηθεί γύρω από την Όαση από την προηγούμενη δημοτική αρχή, εκθετήρια ελεύθερης ανταλλαγής βιβλίων όπως και ότι έβαλαν νερό και στοιχειώδη φωτισμό και ότι καθαρίζουν τον χώρο. «Καθαρίζουμε κατά το δυνατόν το χώρο, αφού ο Δήμος δεν αξιώθηκε ακόμα να τον συμπεριλάβει μόνιμα στους δημόσιους χώρους που καθαρίζουν τα συνεργεία του» καταλήγουν.

ΣΥΝ: "Ανεύρετη λύση" όσο δεν αμφισβητούνται οι χρηματαγορές

Σκληρή κριτική στις ηγέτιδες δυνάμεις της Ε.Ε., αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση, για την απροθυμία τους να δώσουν λύση στην κρίση περιορίζοντας κατ' αρχήν τις χρηματαγορές, άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε δήλωσή του για το Eurogroup και την κρίση στην Ευρωζώνη ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ Γιάννης Μηλιός στάθηκε στην εμμονή των κυρίαρχων της Ε.Ε. να μην αμφισβητούν τις χρηματαγορές, επισημαίνοντας ότι όσο δεν μπαίνει φραγμός στον ρόλο τους δεν υπάρχει λύση. Αναλυτικότερα, η δήλωσή του έχει ως εξής: "Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη καθημερινά επιδεινώνεται, καθώς οι χρηματαγορές διαρκώς ανατιμολογούν τους 'κινδύνους' από τα δημόσια χρέη των χωρών-μελών. Μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ήρθε η σειρά της Ιταλίας να υποστεί τις συνέπειες από τις 'αξιολογήσεις των αγορών'. Εκπληκτικό δεν είναι το γεγονός αυτό καθαυτό όσο η εμμονή των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων της Ε.Ε. να αναζητούν στην ευρωπαϊκή κρίση δημόσιου χρέους μια 'ανεύρετη λύση' που δεν θα αμφισβητεί τον κυριαρχικό ρόλο των χρηματαγορών. Οι χρηματαγορές, όταν αφήνονται να λειτουργήσουν ως ο αξιολογητής και ρυθμιστής κάθε οικονομικής δραστηριότητας, όπως συμβαίνει σήμερα, αναγνωρίζουν ένα μόνο δικαίωμα, αυτό του κεφαλαίου, κατεδαφίζοντας κάθε κοινωνική κατάκτηση και προστασία. Πριμοδοτούν τα 'Μνημόνια', δηλαδή τις γνωστές πολιτικές αντιδραστικής αναδιανομής πλούτου και εξουσίας υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, ξεπουλήματος κάθε δημόσιου αγαθού στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Βαθαίνουν όμως παράλληλα την ύφεση και την κρίση χρέους, φέρνουν την Ευρωζώνη στο χείλος της διάλυσης. Απέναντι σε αυτό το αδιέξοδο υπάρχει η λύση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς: Διαχείριση του χρέους εκτός χρηματαγορών, αναδιαπραγμάτευσή του με διαγραφή μεγάλου μέρους του, απευθείας δανεισμός από την ΕΚΤ, αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των εργαζομένων και του κοινωνικού κράτους, δίκαιο φορολογικό σύστημα, ένα τραπεζικό σύστημα στην υπηρεσία του δημόσιου συμφέροντος και της ανάπτυξης".



Δημ. Αρ.: Άγνωστες οι επιδιώξεις της κυβέρνησης



"Το τι ακριβώς προωθεί και διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση στη σύνοδο του Eurogroup σχετικά με τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους παραμένει άγνωστο" σχολίασε η Δημοκρατική Αριστεράς και συμπλήρωσε: "Η αντίληψη του 'ό,τι προαιρείσθε' ποτέ δεν απέδωσε. Αποτελεί απλώς παρακολούθημα των συμφερόντων των άλλων χωρών και των χρηματαγορών".


Οικ. Πράσινοι: Κοντόφθαλμη η Κομισιόν, παθητική η κυβέρνηση



"Η κοντόφθαλμη εμμονή της Κομισιόν και των κυβερνήσεων στις μεγαλύτερες δυνατές θυσίες και στις λιγότερες δυνατές θεσμικές τομές αφήνει όλη την Ευρώπη έρμαιο στις κερδοσκοπικές επιθέσεις" σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου. Και συνέχισε: "Αντί λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση να περιμένει παθητικά τις εξελίξεις σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, οφείλει να προωθήσει ενεργά προτάσεις συνολικής διεξόδου για την Ευρωζώνη, με πλαίσιο που θα επιτρέπει και στις λιγότερο ισχυρές οικονομίες να σταθούν επιτέλους στα πόδια τους".

Πανικός χθες από σενάρια χρεωκοπίας και την επίθεση στην Ιταλία

Πανικός επικράτησε χθες στην ελληνική αγορά και ενώ το κλίμα στην οικονομία είναι βαρύτερο από ποτέ στη διάρκεια της κρίσης. Το ευρέως συζητούμενο ενδεχόμενο μιας επιλεκτικής χρεωκοπίας - “selective default” ή περιορισμένης χρεωκοπίας - “restricted default” (κατηγορία την οποία τηρεί η Fitch Ratings) για την Ελλάδα σε συνδυασμό και με τις βλέψεις των κερδοσκόπων στο δεύτερο “Ι” των PIIGS (την Ιταλία) ενισχύθηκε χθες και με δημοσίευμα των "Financial Times". Βάσει αυτού, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν ένα νέο σχέδιο συμμετοχής των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας, το οποίο θα περιλαμβάνει την επιλεκτική χρεωκοπία της χώρας και τη συρρίκνωση του χρέους της σε βιώσιμα όρια.

Οικονομικοί παρατηρητές θεωρούν πολύ δύσκολο να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός που θα σηματοδοτήσει την κήρυξη επιλεκτικής χρεωκοπίας, καθώς ούτε καλύτεροι όροι επιμήκυνσης ούτε επιμήκυνση που θα θεωρηθεί διευκόλυνσης και όχι εξαναγκασμός είναι εύκολο να επιτευχθούν σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, η Moody's προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε συμμετοχή ιδιωτών σε λύση της κρίσης χρέους της Ελλάδας θα σημάνει “πιστωτικό γεγονός”. Την ίδια ώρα, πληροφορίες που δημοιεύτηκαν στο Reuters αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αντιδρά με την ίδια επιμονή στην ιδέα να μοιραστεί το βάρος της διάσωσης της Ελλάδας με ιδιώτες επενδυτές, ανοίγοντας πιθανώς το δρόμο για ανταλλαγή ομολόγων. Επισήμως βέβαια, ο Bini Smaghi δήλωσε για λογαριασμό της EKT πως “χρεωκοπία κράτους - μέλους της Ευρωζώνης θα προκαλούσε δραματική επιδείνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας”.

Πρόκριμα για τον χρόνο που θα συμβεί κάτι τέτοιο είναι η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις αγορές, δεδομένων όμως και των στενών χρονικών ορίων που πιέζουν για την παροχή δεύτερου πακέτου στήριξης στην Ελλάδα.

Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους "Financial Times", οι συζητήσεις στην Ε.Ε. επικεντρώνονται σε ένα σχέδιο, το οποίο θα είναι αποδεκτό να προβλέπει την επιλεκτική χρεωκοπία της Ελλάδας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης για μία σύντομη χρονική περίοδο. Το σχέδιο αυτό, ωστόσο, δεν θα πρέπει να οδηγεί σε "πιστωτικό γεγονός", δηλαδή στην πληρωμή των ασφάλιστρων κινδύνου (CDS) από όσους έχουν εκδώσει αυτά τα ασφάλιστρα. Γερμανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι αναφέρουν το παράδειγμα της Ουρουγουάης το 2003, όταν η χώρα αυτή θεωρήθηκε ότι χρεωκόπησε για ένα μικρό διάστημα, ως πιθανό μοντέλο και για την περίπτωση της Ελλάδας.

Ο πανικός στις αγορές, μετά από όλα αυτά, μεταφράστηκε σε εκτόξευση των CDS στις χώρες της Ευρωζώνης που δέχονται πιέσεις και στην πενταετία διαμορφώθηκαν στα εξής επίπεδα:

Ελλάδα: 2.531 μονάδες, Πορτογαλία: 1.154 μονάδες, Ιρλανδία: 1.020 μονάδες, Ισπανία: 338 μονάδες και Ιταλία: 279 μονάδες.

Άνοδο σημείωσαν και τα spread Ιταλίας (303 μονάδες), Ισπανίας (337 μονάδες), Πορτογαλίας (1.064 μονάδες), Ελλάδας (1.433 μονάδες) και Ιρλανδίας (1.067 μονάδες).

Στο Χρηματιστήριο, ο γενικός δείκτης έχασε 2,58% και έκλεισε στις 1.218,88 μονάδες εν μέσω πωλήσεων και με τζίρο 473,98 εκατ. ευρώ.

Και ενώ αγορές και δημόσια οικονομικά εμφανίζουν μελανή εικόνα (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στη σημερινή "Αυγή" για την κακή εκτέλεση του προϋπολογισμού στο εξάμηνο), και η πραγματική οικονομία παρουσιάζει αποκαρδιωτική πορεία: σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής μειώθηκε κατά 10% τον Μάιο 2011 σε σύγκριση με τον Μάιο 2010, με μείωση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 10,8%.

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θ.Δρίτσα: Στηρίζει η ελληνική Κυβέρνηση τον παράνομο αποκλεισμό της Γάζας και όλης της παλαιστινιακής γης; Σ

Προς τον Υπουργό Εξωτερικών

Τις τελευταίες ημέρες διαδραματίζεται ένα θλιβερό θέατρο του παραλόγου σε λιμάνια της χώρας εις βάρος ακτιβιστών της διεθνούς καμπάνιας Freedom Flotilla II, αλλά και σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, ο οποίος παραμένει αποκλεισμένος και υπό καθεστώς κατοχής. Η ελληνική Κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο, άλλοτε εκβιάζοντας με νομικές αγωγές άλλοτε όμως ασκώντας ακόμα και φυσική βία όπως στο λιμάνι των Χανίων, να ανακόψει την πορεία του στολίσκου σκαφών του Freedom Flotilla II προς τα χωρικά ύδατα της Γάζας.

Η Διεθνής Συμμαχία Freedom Flotilla II είναι μια απολύτως φιλειρηνική πρωτοβουλία, στην οποία συμμετέχουν διανοούμενοι, πρώην βουλευτές, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, ακτιβιστές από διάφορες χώρες του κοσμου και την Ελλάδα, με στόχο το συμβολικό «σπάσιμο» του παράνομου αποκλεισμού της Γάζας από το κράτος του Ισραήλ και την παροχή ανθρωπιστικής και τεχνικής βοήθειας στον επί πολλές δεκαετίες δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό.

Οι ενέργειες αυτές των ελληνικών αρχών εκτός του ότι είναι εχθρικές προς τον παλαιστινιακό λαό, είναι κυρίως μια de facto αναγνώριση από την ελληνική κυβέρνηση του παράνομου, σύμφωνα και με το διεθνές δίκαιο, αποκλεισμού των παλαιστινιακών εδαφών από το κράτος του Ισραήλ.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Συναινεί η Κυβέρνηση στον παράνομο αποκλεισμό της Γάζας αλλά και όλων των παλαιστινιακών εδαφών που έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων τον οικονομικό στραγγαλισμό των παλαιστινίων; Συμφωνεί με την επίσημη θέση του κράτους του Ισραήλ ότι τα μέλη της Διεθνούς Συμμαχίας Freedom Flotilla II αποτελούν τρομοκρατική απειλή και όχι διεθνές κίνημα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό;

2. Θα άρει όλες τια απαγορεύσεις απόπλου των πλοίων ώστε να πραγματοποιηθεί η ανθρωπιστική αποστολή στη Γάζα;

Ο ερωτών βουλευτής

Θοδωρής Δρίτσας

Α΄ Πειραιά και Νησιών

Διακήρυξη Συνασπισμού - Die Linke



Σε κοινή τους διακήρυξη για την κρίση του ευρώ, που υπογράφουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γκρέγκορ Γκίζι ο Συνασπισμός και το Die Linke χαρακτηρίζουν τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών ηγεσιών αδιέξοδες και καταστροφικές. Χρειαζόμαστε -τονίζουν- ένα ριζικά νέο ξεκίνημα στην Ευρώπη, αρχίζοντας από τη θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου των ευρωπαϊκών συνθηκών, που περιέχουν τους νεοφιλελεύθερους κανόνες, οι οποίοι έχουν αποδειχθεί καταστροφικοί, ειδικά κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Να τελειώσουν τα έργα ανάπλασης ζητούν κάτοικοι της Καλούτσιανης

Κάτοικοι της περιοχής Καλούτσιανης και ειδικότερα της πλατείας Τζαβέλλα και της οδού Κουγκίου, διαμαρτύρονται προς τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων για την κατάσταση που επικρατεί με το έργα ανάπλασης που δεν τελειώνει και δυσκολεύει τη ζωή τους. Συνοδευόμενη από υπογραφές η επιστολή των κατοίκων προς το δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο, είναι η ακόλουθη:
«Κύριε δήμαρχε,
Είμαστε κάτοικοι της πλατείας Τζαβέλλα και της οδού Κουγκίου, που υποφέρουμε επί δεκαπέντε μήνες από τη μη ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης της περιοχής.Συγκεκριμένα η πλατεία Τζαβέλλα είναι περιφραγμένη και κατειλημμένη από οικοδομικά υλικά και μηχανήματα που αφέθηκαν στην τύχη τους.Η οδός Κουγκίου στερείται ηλεκτροφωτισμού διότι δεν γίνεται η σύνδεση, αν και από τριμήνου είναι οι εγκαταστάσεις έτοιμες.Παρακαλούμε λοιπόν να δώσετε εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ώστε να τελειώσει η εκκρεμότητα αυτή που οφείλεται σε αδράνειά τους, εντούτοις όμως υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής όσων μένουμε εκεί.Το ότι αποφεύγουμε τις θορυβώδεις εκδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις δεν αναιρεί την αγανάκτησή μας για την υπάρχουσα κατάσταση».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Παιδεία ώρα μηδέν

Χωρίς καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση, με το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας και το μεγαλύτερο μέρος των κομμάτων της αντιπολίτευσης να είναι αντίθετοι, η υπουργός Παιδείας επιμένει με εντολή του πρωθυπουργού, όπως λέει, να περάσει μέσα στον Αύγουστο ένα νόμο που κατεδαφίζει το δημόσιο δημοκρατικό πανεπιστήμιο. Ο όρος “δημοκρατικό” θεωρείται εντελώς αδιάφορος όταν είναι ζητούμενο όλων των υψηλής βαθμίδας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ακόμα περισσότερο όταν θέλουμε να μιλάμε για πανεπιστήμια στη Ελλάδα.

Σήμερα γράφουν στην "Αυγή". Ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος που χαρακτηρίζει την πρόταση Διαμαντοπούλου ως ένα αυταρχικό και συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ, τα οποία θα λειτουργούν όχι με ακαδημαϊκούς κανόνες αλλά με νόμους της αγοράς. Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος σημειώνει πως επιχειρούν να κάνουν το πανεπιστήμιο μια κατευθυνόμενη οικονομική επιχείρηση που θα προσφέρει μαζικά φτηνά πτυχία αδιαφορώντας πλήρως για τις στοιχειώδεις μέριμνες περί επιστήμης, έρευνας ή διαφάνειας. Τέλος, η αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου Αγγελική Δηματρακοπούλου, η οποία σημειώνει πως δεν μπορεί το ύψος των πόρων που θα συγκεντρώνει κάθε ίδρυμα να θεωρείται επίτευγμα.

Σχετικά με τις κυβερνητικές δηλώσεις για τις αποδοκιμασίες βουλευτών

Από ότι φαίνεται τόσο για την κυβέρνηση και τους βουλευτές της πλειοψηφίας, όσο και για μια μερίδα των ΜΜΕ, η ανθρώπινη ζωή αξίζει πολύ λιγότερο από την διακοπή μιας συνέντευξης ενός βουλευτή σε ένα περιφερειακό κανάλι. Ο χρόνος που έχουν απασχολήσει την δημόσια συζήτηση περιστατικά αποδοκιμασίας βουλευτών είναι αναντίστοιχος με την πραγματική ένταση του φαινομένου.

Εκεί όμως που πλέον η σύγκριση γίνεται εξοργιστική είναι σε σχέση με τα περιστατικά κρατικής βίας απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές. Εκατοντάδες τραυματίες, περιπτώσεις ακραίας βίας με διαδηλωτή να νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση, δημοσιογράφος που έχασε την ακοή του από χειροβομβίδα κρότου λάμψης ΜΑΤ που ρίχνουν χημικά ακόμα και στο εσωτερικό του μετρό ή που πετάνε πέτρες στο ιατρείο της πλατείας Συντάγματος. Όλα τα παραπάνω έρχονται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο "ιερό δικαίωμα" μιας τηλεοπτικής συνέντευξης.

Αυτό που πραγματικά φοβάται η κυβέρνηση δεν είναι οι σποραδικές, μειοψηφικές και αναποτελεσματικές εκρήξεις οργής. Η κυβέρνηση ξέρει ότι αποτελεί μια μικρή μειοψηφία που πλέον κρατιέται στην εξουσία κυρίως με όπλα τον εκβιασμό και τη βία. Ξέρει ότι για την πλειοψηφία της κοινωνίας αποτελεί μια εχθρική κυβέρνηση που διεξάγει μια πρωτοφανή επίθεση στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις της. Αυτό που όμως πραγματικά την τρομοκρατεί είναι το ενδεχόμενο έκρηξης οργανωμένων και συλλογικών αγώνων για την ανατροπή τόσο της ίδιας όσο και της πολιτικής της. Τρομάζει μπροστά στο ενδεχόμενο να γίνει η οργή και η αγανάκτηση οργανωμένη συλλογική δράση.

Ακριβώς για αυτό το λόγο προσπαθούν να στοχοποιήσουν το χώρο της αριστεράς. Το πολιτικό χώρο δηλαδή που μπορεί να αποτελέσει τη μαγιά για την ανατροπή των κοινωνικών συσχετισμών. Το πολιτικό χώρο που έχει καταθέσει μια συνολική και τεκμηριωμένη εναλλακτική πρόταση για την έξοδο από την κρίση σε βάρος της κερδοφορίας και των προνομίων των τραπεζών, των βιομηχάνων, των εργολάβων και των εφοπλιστών, προς όφελος των εργαζομένων και της νεολαίας. Προσπαθούν να χρεώσουν στην αριστερά πρακτικές που είναι εκτός της αντίληψης και της ιστορίας της. Πρακτικές που το αστικό κράτος έχει επιστρατεύσει στο παρελθόν εναντίων της αριστεράς και από τι φαίνεται σχεδιάζει να το ξαναπράξει. Η δύναμη του κινήματος, η δύναμη της αριστεράς βρίσκεται στις ιδέες, στην συλλογικότητα, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια. Η βία είναι επιλογή μιας εξουσίας που έχει χάσει την συναίνεση της κοινωνίας δεν είναι επιλογή του κόσμου που αγωνίζεται.

Ως νεολαία Συνασπισμού θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την ανατροπή της σημερινής βάρβαρης πολιτικής, για μία κοινωνία που θα χωράει τα όνειρα και τις ανάγκες μας, για μια κοινωνία που θα βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τη χειρότερη μορφή βίας που έχει εφεύρει μέχρι σήμερα ο άνθρωπος, αυτή της εκμετάλλευσης.

Υ.Γ. Ο υπουργός κ. Καστανίδης δήλωσε σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό ότι η "βία αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο των αποτυχημένων". Δεν θα μπορούσαμε παρά να συμφωνήσουμε με τον κύριο υπουργό στην σύντομη και περιεκτική αυτοκριτική των πεπραγμένων της κυβέρνησης του για τις δύο μέρες της 48ωρης απεργίας.

Kαταγγελία επίθεσης ενάντια σε μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού στα Χανιά.

Η Νεολαία Συνασπισμού καταγγέλλει την επίθεση που δέχτηκε μέλος της οργάνωσης τα ξημερώματα του Σαββάτου στα Χανιά. Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν ο ελαφρύς τραυματισμός στο χέρι από αιχμηρό αντικείμενο. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουν την εμφάνιση τους στη συγκεκριμένη πόλη παρακρατικοί ακροδεξιοί μηχανισμοί. Επίσης δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που επέλεξαν για την πραγματοποίηση της επίθεσης. Οι γνωστοί πλέον μηχανισμοί έχουν μετατραπεί στο μακρύ χέρι του κράτους, σε μία προσπάθεια τρομοκράτησης κάθε αγωνιζόμενου κομματιού της κοινωνίας. Ότι και να κάνουν όμως δεν είναι αρκετό. Η καταστολή δεν μπορεί να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που ένα μήνα τώρα στις πλατείες τις χώρας κατάφεραν να τρομοκρατήσουν την κυβέρνηση. Η επιλογή της καταστολής και της βίας αποτελεί απλά άλλη μία απόδειξη των αδιεξόδων τους.

Δεν μας τρομοκρατούν, μας πεισμώνουν!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας για μια ακόμη φορά το «δημοκρατικό» της προσωπείο, αποφάσισε πέρα από κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας να απαγορεύσει τον απόπλου του Στόλου της Ελευθερίας προς τη Γάζα. Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύει ότι έχει επιλέξει τις συμμαχίες της ενάντια στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση και ότι στηρίζει έμπρακτα τον παράνομο αποκλεισμό της Γάζας από την κυβέρνηση του Ισραήλ. Ένα χρόνο μετά τη δολοφονική επίθεση του ισραηλινού στρατού στην προηγούμενη απόπειρα του Στόλου της Ελευθερίας να σπάσει ειρηνικά τον παράνομο ισραηλινό αποκλεισμό και να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, το ΠΑΣΟΚ δανείζεται της μεθόδους κρατικής τρομοκρατίας που χρησιμοποιεί η ισραηλινή κυβέρνηση για να μπλοκάρει τα πλοία. Η Νεολαία Συνασπισμού καταγγέλλει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, στέκεται αλληλέγγυα με κάθε τρόπο στην προσπάθεια του διεθνούς κινήματος των ακτιβιστών και στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και απαιτεί την άμεση άρση του παράνομου αποκλεισμού της Γάζας.

Νέο εμπόδιο για το Τζουλιάνο του Στόλου της Ελευθερίας II

Δεμένο στο λιμάνι του Ηρακλείου βρίσκεται από χθες το απόγευμα το πλοίο Τζουλιάνο του Στόλου της Ελευθερίας II καθώς έχει προκύψει μία νέα εκκρεμότητα, που έρχεται να προστεθεί στα πολλά εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα πλοία του Στόλου.

Αυτή τη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες, η Σιέρα Λεόνε, της οποίας σημαία έχει το Τζουλιάνο, ζήτησε από το ελληνικό λιμενικό να προχωρήσει στην αφαίρεσή της σημαίας της. Γεγονός που συνεπάγεται ότι το πλοίο δεν θα έχει άδεια να πλεύσει από το λιμάνι του Ηρακλείου προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς το Ηράκλειο, στην περιοχή της Παντάνασσας όπου και θα ανεφοδιαζόταν με πετρέλαιο, τα λιμενικά σκάφη -που ακολουθούν από την αρχή την πορεία του σκάφους- ζήτησαν από το πλήρωμα να δέσει στο μόλο ώστε να τους δοθούν κάποια απαραίτητα έγγραφα. Το γεγονός ότι υπήρχε πιθανότητα να απαγορευτεί ο απόπλους του σκάφους σε περίπτωση που έδενε στον μόλο, σε συνδυασμό μάλιστα και με το ότι η εν λόγω διαδικασία παράδοσης μπορούσε, νόμιμα, να πραγματοποιηθεί και εν πλω, απέτρεψαν το πλήρωμα να προσεγγίσει τη Παντάνασσα.

Ύστερα από περίπου δύο ώρες αναμονής, τριακόσα μέτρα μακριά από τον μόλο και με τρία λιμενικά να επιβλέπουν παράλληλα το Τζουλιάνο, κατέφτασε ο λιμενάρχης Ηρακλείου. Παρέδωσε στο πλήρωμα ένα έγγραφο το οποίο αφήνει περιθώρια ερμηνείας περί αναστολής της σημαίας της Σιέρα Λεόνε που φέρει το σκάφος. Αυτό που προκαλεί εντύπωση, σύμφωνα με τα μέλη του πληρώματος, είναι ότι υπάρχει εδώ και τρεις μέρες στα χέρια τους ένα παρόμοιο κείμενο στο οποίο όμως λείπει η τελευταία παράγραφος που κάνει νύξη για την ακύρωση της σημαίας. Να σημειωθεί ότι τα δύο αυτά έγγραφα έχουν ίδια ημερομηνία έκδοσης και ίδια υπογραφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρο της Σιέρα Λεόνε και του ζήτησε να αφαιρεθεί η σημαία της από το Τζουλιάνο. Αυτή τη στιγμή το λιμεναρχείο έχει στείλει αίτημα προς τη Σιέρα Λεόνε ώστε να διευθετηθεί το θέμα. Την ίδια ώρα, το Τζουλιάνο κρατεί στάση αναμονής στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Όσον αφορά τώρα το γαλλικό πλοίο Αl-Karama το οποίο βρίσκεται στην Σητεία, παρόλο που έχει πάρει άδεια για να πλεύσει προς τη Ρόδο, παραμένει ελεύθερο λίγο έξω από το λιμάνι. Όπως ανέφεραν άτομα από το πλήρωμα του πλοίου, υπήρξε κάποιο σοβαρό οφθαλμολογικό πρόβλημα με τον καπετάνιο του πλοίου καθώς και ένας άστατος καιρός που απέκλειε το σενάριο απόπλου. Αποφάσισαν έτσι, να περιμένουν με δική τους θέληση, ώστε να ξεπεραστούν τα συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά και να τροφοδοτηθούν με κάποια ανταλλακτικά και άλλα εξαρτήματα, καθώς και κάποιους ανθρώπους. Σύμφωνα με το πλήρωμα του Al-Karama, αν ο καιρός είναι ευνοϊκός, αναμένεται να πλεύσουν προς Ρόδο αύριο.

Τα υπόλοιπα πλοία του Στόλου της Ελευθερίας II βρίσκονται στατικά με την συντριπτική πλειοψηφία των ακτιβιστών να έχουν απομακρυνθεί από αυτά και να βρίσκονται στις πατρίδες τους.

Εξελίξεις υπάρχουν και στην Ισπανική Πρεσβεία. Οι Ισπανοί ακτιβιστές, δέκα στον αριθμό, που έχουν προβεί εδώ και έξι μέρες στην κατάληψή της, αποφάσισαν σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή τους να προχωρήσουν αύριο, Δευτέρα σε απεργία πείνας. Θέλουν με αυτή τους την πράξη να πιέσουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση της χώρας τους, να αντιδράσει και να σταθεί εμπόδιο στην απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τον απόπλου των πλοίων του Στόλου της Ελευθερίας II.

Την Τρίτη 12/7 στις 19:00 το απόγευμα, έχει οργανωθεί συγκέντρωση στα Προπύλαια και διαδήλωση προς το Σύνταγμα. Πρόκειται για μία ιδέα της πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» σε συνεργασία με άλλους φορείς.

Μείωση 55% στις οικοδομικές άδειες στην Ήπειρο

Κατά πολύ πάνω από τον μέσο όρο της χώρας, στο 55%, είναι η μείωση στην οικοδομική δραστηριότητα τον περασμένο Μάρτιο στην Ήπειρο και σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, ενώ και το διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος συγκριτικά στα δυο χρόνια, καταγράφεται μεγάλη η πτώση και στις άδειες, στην επιφάνεια και στον όγκο των οικοδομών.Η πάλαι ποτέ ...ατμομηχανή της οικονομίας και της απασχόλησης φαίνεται ότι συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς την αρνητική πορεία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και αυτό αφορά ιδιωτικά και δημόσια έργα.

Στο 43,7% η μείωση αδειών στη χώρα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τον φετινό Μάρτιο το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 2.733 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 453,1 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.665,6 χιλιάδες m3 όγκου. Παρουσίασε, δηλαδή, μείωση κατά 43,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 45% στην επιφάνεια και κατά 40,5% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.Το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου 2011, η οικοδομική δραστηριότητα, εμφανίζει μείωση κατά 48,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν από τις πολεοδομίες της χώρας, κατά 56,5% στην επιφάνεια και κατά 54,2% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Αρνητικότερες ...επιδόσεις στην Ήπειρο
Οι ... επιδόσεις της Ηπείρου είναι ακόμη χειρότερες τόσο για τον Μάρτιο, όσο και το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου σε σύνολο ιδιωτικών και δημοσίων έργων.Για τον Μάρτιο του 2011 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010 οι οικοδομικές άδειες ήταν μόλις 77 έναντι 171, δηλαδή μείωση κατά 55%. Στην επιφάνεια των οικοδομών 15.000 τετραγωνικά μέτρα φέτος, από 39.600 τ.μ πέρυσι, μείωση 60,60% και στον όγκο, 50.300 κυβικά μέτρα έναντι 129.600 κ.μ πέρυσι, πτώση κατά 61,20%.Ανάλογες είναι και οι μειώσεις το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου για το 2010 και 2011. Έτσι οι οικοδομικές άδειες ήταν 193 φέτος από 455 πέρυσι με μείωση 57,6%, η επιφάνεια 36.000 τ.μ από 97.000 τ.μ δηλαδή μείωση κατά 62,8% και ο όγκος 118.000 κ.μ έναντι 328.000 κ.μ, που ...μεταφράζεται σε μείωση 64%.Τα στοιχεία αυτά...επιβεβαιώνονται και από το γεγονός ότι οι κλάδοι επαγγελμάτων περί την οικοδομή εμφανίζουν υψηλότατη ανεργία, τα δημόσια έργα που είναι λίγα και φυσικά τα πολλά απούλητα διαμερίσματα και κτίρια.

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Τέσσερις δικογραφίες για το όργιο κρατικής βίας και τα χημικά της ΕΛ.ΑΣ.



Σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες αποτυπώνεται το όργιο της αστυνομικής βαρβαρότητας και της αντιδημοκρατικής εκτροπής που έζησαν χιλιάδες πολίτες που διαδήλωσαν την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη στο Σύνταγμα κατά του Μεσοπρόθεσμου. Κατηγορίες οι οποίες προς το παρόν είναι κατά παντός υπευθύνου της ΕΛ.ΑΣ. και αναμένεται να προσωποποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Χρειάστηκαν οι επώνυμες καταγγελίες του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθήνας Θ. Πελεγρίνη, του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κ. Λουράντου και τα βίντεο των τηλεοπτικών σταθμών για να "δει" επιτέλους η τυφλή δικαιοσύνη το όργιο κρατικής βίας και αυθαιρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. που "έπνιξε" επί δύο ημέρες στα δηλητηριώδη χημικά τις διαδηλώσεις και έσπασε στο ξύλο δεκάδες ανυποψίαστους πολίτες.

Ήδη έχουν σχηματιστεί τέσσερις δικογραφίες προκειμένου να διαπιστωθεί αν ευσταθούν οι κατηγορίες για:

* Παράλειψη σύλληψης οπλοφορούντων. Η κατηγορία αφορά βίντεο που προκλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Άλτερ που έδειχνε άνδρες με καλυμμένα πρόσωπα και λοστούς στα χέρια να... περιθάλπονται από αστυνομικούς στο προαύλιο της Βουλής

* Παραβίαση πανεπιστημιακού ασύλου με βάση τις καταγγελίες Πελεγρίνη. Ο πρύτανης με επιστολή του στον πρωθυπουργό την οποία κοινοποίησε στον Άρειο Πάγο είχε καταγγείλει "την είσοδο, την 29η Ιουνίου 2011, των αστυνομικών δυνάμεων στον πανεπιστημιακό χώρο του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Καλαμιώτου 2) και τη χρήση δακρυγόνων και κροτίδων εντός του κτηρίου, η οποία δημιούργησε σοβαρότατους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή φοιτητών και πολιτών που εισήλθαν σε αυτό για να προστατευτούν από τα χημικά και την αστυνομική βία, καταλύοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, χωρίς την άδεια των Πρυτανικών Αρχών".

* Χρήση χημικών, με βάση τις καταγγελίες Λουράντου. Ο πρόεδρος του ΦΣΑ με δηλώσεις του είχε αναφερθεί στην εκτεταμένη χρήση χημικών ακόμη και στο Μετρό στο Σύνταγμα, καθώς και στις δυσκολίες να παραδοθούν φάρμακα στο ιατρείο που είχε δημιουργηθεί εντός του σταθμού. Αντίστοιχες καταγγελίες για τα χημικά είχε κάνει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας.

* Σωματικές βλάβες σε βάρος πολιτών

Η περαιτέρω έρευνα ανατέθηκε σε πταισματοδίκη.

Μηνύσεις και καταγγελίες από διαδηλωτές, σωματεία και ομοσπονδίες


Έχουν περάσει πέντε ημέρες από τις διαδηλώσεις της 28ης και 29ης Ιουνίου και μπορεί η μυρωδιά του δακρυγόνου και των χημικών να μην πλανάται πια στον αέρα, οι πληγές όμως που άνοιξαν οι ημέρες αυτές δεν έχουν κλείσει και κάθε ημέρα νέα περιστατικά έρχονται στο φως, ενώ πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες, ανάμεσα στις οποίες και η ΠΟΕΣΥ, κινητοποιούνται και συλλέγουν στοιχεία για να προχωρήσουν σε μηνύσεις για την αλόγιστη χρήση χημικών αλλά και την αστυνομική βία εκείνων των ημερών, όταν "από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα", όπως τονίστηκε χθες σε συνέντευξη τύπου από την ΕΙΝΑΠ.

ΕΙΝΑΠ: Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα

"Από τις 13.30 έως τις 17.30 δεχόμασταν συνεχείς επιθέσεις από τα ΜΑΤ στο πρόχειρο ιατρείο που είχε στηθεί στην πλατεία Συντάγματος. Στην τρίτη επίθεση των ΜΑΤ, εκτός από χημικά και κρότου - λάμψης, τα ΜΑΤ μας πέταξαν και πέτρες και μάλιστα μια από τους τραυματίες που ήταν ξαπλωμένη και της δίναμε τις πρώτες βοήθειες τραυματίστηκε από πέτρα στο κεφάλι!" κατήγγειλε ο Π. Παπανικολάου από την ΕΙΝΑΠ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, ενώ, αναφερόμενος στις προσπάθειες των γιατρών να επικοινωνήσουν με τον Α. Λοβέρδο για τη μεταφορά των τραυματιών από το μετρό, είπε πως συνεργάτες του υπουργού απαντούσαν να κάνουν ό,τι μπορούν για τη μεταφορά των τραυματιών με το μετρό.

Από την πλευρά των εργαζομένων του μετρό ο Γ. Σταματόπουλος τόνισε πως έδωσαν μάχη για να κρατήσουν το μετρό ανοιχτό και αναφέρθηκε στους ξυλοδαρμούς εργαζομένων από τα ΜΑΤ όταν τους ζητούσαν να απομακρυνθούν και να μην πετάνε χημικά στις εισόδους.

Τους διαδηλωτές ευχαρίστησε ο Σήφης Καυκαλάς γιατί χάρη σ' αυτούς σώθηκε, όπως είπε, ενώ αναφερόμενος στην επίμαχη σκηνή με τους κουκουλοφόρους συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ, στην οποία παρευρέθηκε, επεσήμανε πως άκουσε τη στιχομυθία μεταξύ των συνδικαλιστών και των ανδρών των ΜΑΤ, αλλά δεν εχει σημασία τι θα πει αφού θα τον διαψεύσουν. Ωστόσο χαρακτήρισε αστειότητες τα περί τραυματισμένων διαδηλωτών που τα ΜΑΤ προστάτευσαν και μίλησε για καθαρή συνεργασία της αστυνομίας με ακροδεξιές ομάδες.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γ. Σαββίδης δήλωσε πως θα κινηθεί νομικά η ομοσπονδία, καθώς οι δημοσιογράφοι βρέθηκαν υπό διωγμόν, ενώ ο πρόεδρος τον φωτορεπόρτερ Μ. Λώλος δήλωσε πως κάνουν ήδη εμπάργκο στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη μη καλύπτοντας τις εμφανίσεις του.


Καταγγελία διαδηλώτριας: "Ράγισε ο αστράγαλός μου από δακρυγόνο"

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι καταγγελίες για τραυματισμούς διαδηλωτών. Η 52χρονη εκπαιδευτικός Τζ. Σιούτη, όπως καταγγέλλει στην "Αυγή", χτυπήθηκε στο πόδι από δακρυγόνο στη συμβολή των οδών Φιλελλήνων και Μητροπόλεως γύρω στις 3 το μεσημέρι της 29ης Ιουνίου, όταν τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στο κομμάτι της πορείας που είχε καταφύγει στη Φιλελλήνων και στη συνέχεια κυνηγήθηκε στη Μητροπόλεως.

"Το δακρυγόνο με χτύπησε στο πόδι και έπαθα ρωγμώδες κάταγμα στον αστράγαλο. Θα πρέπει να φοράω έναν ειδικό νάρθηκα 4 με 6 εβδομάδες, ενώ τα θραύσματα από το δακρυγόνο έσκισαν τα τζιν των διπλανών μου. Φορούσα μαύρα κλειστά παπούτσια. Σε αυτό που έπεσε το δακρυγόνο έγινε μπλε. Σκεφτείτε τι αναπνέουμε!" δηλώνει στην "Α".

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

«Δεν θα κάνω ακτιβισμό απρόσκλητος» λέει ο δήμαρχος για τη Δωδώνη

Το ζήτημα της συμμετοχής του περιφερειακού και δημοτικού συμβουλίου στις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων της Δωδώνης έθεσαν οι αριστερές παρατάξεις στα Γιάννενα. Η περιφερειακή παράταξη «Αύριο για την Ήπειρο» απέχει από το αποψινό περιφερειακό συμβούλιο και επιλέγει να πάει στην Ηγουμενίτσα προκειμένου να συμμετάσχει στον τρίωρο αποκλεισμό του λιμανιού από τους κτηνοτρόφους και εργαζόμενους της Δωδώνης.
Ο Γιάννης Παπαδημητρίου ανάμεσα στα μέλη της παράταξης Κώστα Λούκα (αριστερά) και Γιάννη Καραγιάννη. Το «Αύριο για την Ήπειρο» έχει πολιτική αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ

Πριν από λίγο ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Παπαδημητρίου χαρακτήρισε «μεγάλο ολίσθημα» την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

«Είναι από καιρό γνωστό ότι οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου και οι εργαζόμενοι στη Δωδώνη έχουν προγραμματίσει να αποκλείσουν σήμερα το λιμάνι της Ηγουμενίτσας», είπε ο κ. Παπαδημητρίου και συμπλήρωσε πως το περιφερειακό συμβούλιο έχει δεσμευθεί να στηρίξει τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας.

Κατήγγειλε ακόμη τη μεθόδευση, όπως τη χαρακτήρισε, της περιφερειακής αρχής και προσωπικά τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Κώστα Πέτσιο να ορίσουν συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την ώρα της κινητοποίησης. «Η θέση μας είναι στο πλευρό των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων. Ο αποκλεισμός δεν είναι ακραίος. Ακραία είναι η ιδιωτικοποίηση μιας κερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου.

«Ειρηνική και σύντομη η κινητοποίηση»

Απαντώντας σε ερώτηση του «Η.Α.» για τις αρνητικές συνέπειες των αποκλεισμών λιμανιών στον τουρισμό ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι η κινητοποίηση θα διαρκέσει μόλις τρεις ώρες. «Θα πρέπει να κάνουμε σύγκριση του μέσου και του σκοπού. Η απειλή της ιδιωτικοποίησης είναι πάρα πολύ μεγάλη. Το όπλο του τρίωρου αποκλεισμού είναι εύλογο και επιβεβλημένο. Πρόκειται για μία ειρηνική κινητοποίηση περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε επικεφαλής αυτού του αποκλεισμού να είναι το περιφερειακό συμβούλιο της Ηπείρου» τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Καραγιάννης (μέλος της γραμματείας της παράταξης) χαρακτήρισε την πώληση της Δωδώνης «αιτία πολέμου» αφού, όπως είπε, σηματοδοτεί την πλήρη διάλυση του ελληνικού αγροτικού και κτηνοτροφικού ιστού. «Συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα παραγωγών και εργαζομένων και ανοίγουμε διάλογο για άμεση αυτό-διαχειριστική λύση στο σημερινό αδιέξοδο» ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

Τόνισε δε και εκείνος τον επιβεβλημένο χαρακτήρα της σημερινής κινητοποίησης: «Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των κτηνοτρόφων της Θεσπρωτίας που είναι παραγωγοί στη Δωδώνη. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσπρωτίας έχει επίσης σημαντικό ποσοστό μετοχών. Η παραγωγική βάση της Θεσπρωτίας κλονίζεται» είπε ο κ. Καραγιάννης.

Ο αποκλεισμός του λιμανιού είναι προγραμματισμένος για σήμερα στις 18.30.

«Δεν θα κάνω ακτιβισμό απρόσκλητος»

Την ίδια ώρα στο δημοτικό συμβούλιο ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Μαντάς πρότεινε να διακοπεί η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι να μεταβούν στην Ηγουμενίτσα και να συμμετάσχουν στον αποκλεισμό. «Οι εξελίξεις θα είναι εξαιρετικά γρήγορες στη Δωδώνη. Η ενέργεια μας θα σηματοδοτήσει τη συμβολή μας στον αγώνα για να σωθεί η Δωδώνη» ανέφερε ο κ. Μαντάς. Ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος από την πλευρά του υπενθύμισε ότι έγινε διάλογος με τους κτηνοτρόφους και εργαζόμενους στη Δωδώνη. Είπε ότι όλα τα στοιχεία που του έδωσαν τα πήγε ο ίδιος στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Συμπλήρωσε όμως ότι δεν έχει λάβει καμία πρόσκληση για την εκδήλωση. «Αν ένιωθαν ότι πρέπει να τους βοηθήσουμε γιατί δεν αποτάθηκαν σε εμάς; Να κάνω ακτιβισμό, να διαλύσω το συμβούλιο και να πάω στην Ηγουμενίτσα και να μην βρω κανέναν; Δεν ξέρω καν τι θα κάνουν. Καλοπροαίρετα λέω ότι όφειλαν να μας πουν. Δεν θα προστρέξω κάπου που δεν με κάλεσαν» είπε ο κ. Φίλιος. Ο πρώην δήμαρχος Νίκος Γκόντας συμφώνησε με τον κ. Φίλιο. «Λέμε 'Κάτω τα χέρια από τη Δωδώνη' αλλά δεν μπορούμε να πάμε απρόσκλητοι σε μία εκδήλωση» είπε ο κ. Γκόντας. Ο δημοτικός σύμβουλος Στέφανος Σκοπούλης είπε ότι η κινητοποίηση ήταν γνωστή και πως ο ίδιος είχε απευθύνει σχετικό κάλεσμα. «Δεν είναι αλήθεια ότι η εκδήλωση δεν ήταν γνωστή». Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Τασούλας τόνισε ότι δεν χρειάζεται προσκλητήριο για να συμμετάσχει κάποιος στον αγώνα. Στο δημοτικό συμβούλιο ακολούθησε ψηφοφορία. Φήφισαν υπέρ μονο οι σύμβουλοι που ανήκουν στις αριστερές παρατάξεις.

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Μέτωπο Αριστεράς, τώρα

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΒΟΥΤΣΗ

Είναι προφανής η μετάλλαξη της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ σε «εθνοσωτήρια» διακυβέρνηση αυταρχικού τύπου πέραν των συνταγματικών ορίων. Καθώς ο στόχος να οδηγηθεί η κυβέρνηση σε εκλογές πριν από τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου δεν επετεύχθη, καθίσταται επιτακτική για τις δυνάμεις της αριστεράς τόσο η σε βάθος ανάλυση των νέων δεδομένων, με κυριότερο αυτό της ορμητικής εισόδου και της σταδιακής ριζοσπαστικοποίησης μεγάλου τμήματος της κοινωνίας μέσω του κινήματος των πλατειών σε όλη την Ελλάδα, όσο -σε σχέση μάλιστα με τον παραπάνω παράγοντα- η ανασύνθεση της στρατηγικής «απάντησης» των κοινωνικών δυνάμεων της εργασίας και των πολιτικών δυνάμεων της αριστεράς στη νέα φάση.

Η κοινωνία έχει αφυπνιστεί και αυτό το νέο στοιχείο στις εξελίξεις διαμορφώνει ποιοτικά χαρακτηριστικά με θετικό πρόσημο στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων μέσα στη σκληρή επίθεση που έχει εξαπολυθεί στο όνομα -και με τη διλημματική επίκληση- της ενδεχόμενης χρεωκοπίας της χώρας. Η κοινωνία, όλο και μεγαλύτερο μέρος της, εξωθείται σε φτωχοποίηση, ενώ ταυτόχρονα της αρνούνται το ελάχιστο μιας προσδοκίας για την οικονομική ανάταξη και την επανάκτηση κοινωνικών κατακτήσεων.

Την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ακολουθούν ως λαίλαπα οι συντηρητικές αλλαγές για τα πανεπιστήμια, η επιβολή των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, το νέο οριζόντιο κούρεμα μισθών μέσω του ενιαίου μισθολογίου, η συρρίκνωση στον χώρο της δημόσιας υγείας, η νέα εγκληματική «περιβαλλοντική» πολιτική, η συμφωνία των δυνάμεων του μπλοκ της συναίνεσης για την έξαρση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής, όλα αυτά που τυπικά είναι έξω και επιπλέον των δεσμεύσεων που περιέχει το Μεσοπρόθεσμο, αλλά προφανώς υλοποιούν την ουσία του.

Ο αυτονόητος στόχος για να μην περάσουν αυτές οι πολιτικές και για να αποκρουστούν οι συνέπειες όσων ήδη εφαρμόζονται επί ενάμιση χρόνο επιβάλλει στο σύνολο των δυνάμεων της αριστεράς, με όλες τις αποχρώσεις και τις διαδρομές τους, τις δυνάμεις της οικολογίας, των ευαίσθητων κινητοποιημένων πολιτών, σε όλους ατομικά ή και μετέχοντες σε μικρά συλλογικά μορφώματα που αποδεσμεύονται από τις αυταπάτες και τις πολύχρονες εξαρτήσεις που τους εγκλώβιζαν στις μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις, να συντονίσουν και να δράσουν αποτελεσματικά στο μέτωπο των κοινωνικών αγώνων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Οι αγκυλώσεις πρέπει να υποχωρήσουν, η ανάληψη της ιστορικής ευθύνης δεν αφορά μόνο την ηγεσία του ΚΚΕ που ρητά έχει εναντιωθεί στην πρόσκληση για τη διαμόρφωση μετώπου της αριστεράς, αλλά αφορά και αρκετούς άλλους, στελέχη ή συλλογικές ηγεσίες, που επικαλούνται μέχρι τώρα προσχηματικά την ανάγκη για ενωτική δράση.

Η αριστερά δεν είναι, ακόμη, για τους περισσότερους στο κάδρο της συνευθύνης του χρεωκοπημένου πολιτικού συστήματος και των υπόλογων για διαπλοκή και για τις αντικοινωνικές πολιτικές. Η απολίτικη ρητορεία που συμψηφίζει και ισοπεδώνει τις δυνάμεις του ευρύτερου αριστερού τόξου που προαναφέραμε στον πολτό της γενικευμένης πολιτικής χρεωκοπίας, πέραν του ότι είναι λάθος ως ανάλυση, επιπλέον βοηθάει τις κυρίαρχες δυνάμεις του αστικού συστήματος, αφαιρεί την ελπίδα της εναλλακτικής πρότασης και της αντίστασης. Αποδυναμώνει ακόμα και την απολύτως αναγκαία αυστηρή κριτική προς τις δυνάμεις της αριστεράς και τη συνακόλουθη πίεση για ενωτικές δράσεις και για τη σύμπτυξη αριστερού αντιμνημονιακού μετώπου.

Η ίδια η ζωή, μέσα από τις πολύμηνες ταξικές και τις εγκάρσιες σκληρές κοινωνικές συγκρούσεις στο έδαφος της κρίσης, έφερε, ως ωρίμανση ενός υπόγειου, στην αρχή, ρεύματος κοινωνικής αφύπνισης και απαίτησης για ενεργό συμμετοχή και για την ανατροπή της κατεύθυνσης που έχουν πάρει οι εξελίξεις, κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες. Διεργασίες που όχι μόνο επηρέασαν και επηρεάζουν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, αλλά επιδρούν και στο διεθνές, το ευρωπαϊκό, επίπεδο σε όλα τα επίπεδα, από αυτό της λαϊκής εγρήγορσης και κινητοποίησης σε εθνική κλίμακα με διεθνή συντονισμό και αλληλεγγύη μέχρι και το επίπεδο των πιο σκληρών και άτεγκτων νεοφιλελεύθερων ελίτ που καθοδηγούν μέσα από τα όργανα της Ε.Ε. των πόλεμο εναντίον των δυνάμεων της εργασίας.

Η δυναμική αυτή έχει γονιμοποιήσει και σφραγίσει τις εξελίξεις, δεν έχει ηττηθεί μέσα από τη διαδικασία της ψήφισης στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου. Είναι φανερό, όμως, ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη ή έγκαιρη, η άμεση ει δυνατόν, από κοινού συμφωνημένη δράση όλων των δυνάμεων της αριστεράς για να αποκτήσει αυτή η νέα κοινωνική πραγματικότητα έναν ορίζοντα ελπίδας και νίκης, να συναντηθεί και να ενεργοποιήσει δυνάμεις που αναζητούν, μέσα από δικούς τους δρόμους, μια νέα ή μια πρώτη πολιτική στράτευση για την υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων, των λαϊκών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων.

Αν οι δυνάμεις της αριστεράς δεν ανταποκριθούν, με τον δικό τους τρόπο και κρατώντας κάθε μια τα στοιχεία της ταυτότητας, της ιστορικότητας και των ιδεολογικών συντεταγμένων που έχουν επιλέξει, σ' αυτή την ιστορική ανάγκη συμπαράταξης και συστράτευσης στο πολιτικό επίπεδο με ταυτόχρονη ενθάρρυνση των συγκλίσεων στους κοινωνικούς αγώνες, αν -παρ' ελπίδα- κυριαρχήσουν και στη νέα φάση μονοδιάστατες εμμονές περί στρατηγικής υπεροχής σε ζητήματα διεθνών αναφορών με ταυτόχρονη απαξίωση της ενότητας ως «αυταξίας» στην παρούσα φάση, τότε μπορεί να μπούμε σε μία περίοδο άκρως αρνητική για τις δυνάμεις που σήμερα κινητοποιούνται.

Να μην αφήσουμε, όμως, και εκτός των άλλων, να περάσει η προφανής άγρια στοχοποίηση της αριστεράς και όσων σήμερα κινητοποιούνται από το εθνοσωτήριο κυβερνητικό μπλοκ με τις παραφυάδες του. Να μην επιτρέψουμε σε μια νέα εποχή πατριδοκαπηλίας και εθνικοφροσύνης να ανακαλύψει τον «εσωτερικό εχθρό» για να περάσει στο κοινωνικό σώμα ως δίλημμα και ως πρόταγμα αυτό που σήμερα το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ και οι διεθνείς εταίροι του οικονομικού - πολιτικού ελέγχου θεωρούν και πλασάρουν ως «εθνικό», δηλαδή την αποπληρωμή του χρέους, σε αντιδιαστολή με οτιδήποτε αφορά τη ζωή και το μέλλον των εργαζόμενων, των νέων, των γυναικών, των μεταναστών που συμβιώνουμε σ' αυτή τη χώρα.

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδρίαση του Πανελλαδικού Σώματος το προσεχές Σαββατοκύριακο


Προσαρμοσμένο στις κυρίαρχες ανάγκες των ημερών πρόκειται να είναι το Πανελλαδικό Σώμα του ΣΥΡΙΖΑ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, καθώς, όπως τονίζουν στελέχη του σχήματος στην "Α", οι έντονες κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες των ημερών καθιστούν την εσωτερική διαβούλευση του ΣΥΡΙΖΑ αναγκαία, αλλά οι χρονικοί προσδιορισμοί είναι τέτοιοι που δεν επιτρέπουν τη συγκρότηση της Συνδιάσκεψης με τους όρους που αρχικά τέθηκαν.

Την ίδια ώρα πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα οι Γενικές Συνελεύσεις των οργανώσεων, ενώ τα ανοιχτά ζητήματα της "καυτής" επικαιρότητας απασχολούν τα όργανα του σχήματος, όπως και όλων των συνιστωσών.

Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και η άγρια καταστολή των διαδηλώσεων την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων του συμμαχικού σχήματος. Κοινή εκτίμηση όλων είναι πως τα αποτελέσματα που θα έχει για την ελληνική κοινωνία η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου πρόκειται να είναι καταστροφικά, ωστόσο θεωρούν βέβαιο πως "οι αγώνες του λαού θα συνεχιστούν για τη μη εφαρμογή του και για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της". Στην κατεύθυνση αυτή πιστεύουν ότι ο απολογισμός των τελευταίων κινητοποιήσεων είναι "θετικός", καθώς, όπως λένε, τα "διδάγματα" που βγαίνουν από τις πλατείες είναι σημαντικά. Επίσης σημειώνουν το γεγονός ότι -όπως δείχνουν και σχετικές έρευνες- ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού αμφισβητεί την κυρίαρχη πολιτική που θέλει να εμφανίσει ως μονόδρομο για "τη σωτηρία της πατρίδας" τα Μνημόνια, και υπογραμμίζουν τη διάθεση του κόσμου για τη συνέχιση της πάλης.

Στο πλαίσιο αυτό τα στελέχη του ΣΥΝ υπογραμμίζουν ότι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη δεν μπορεί να διοργανωθεί με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και "σκληρές" διαδικασίες και πρότειναν τη σύγκληση του οργάνου, αλλά με πιο "χαλαρές" διαδικασίες ώστε να ανοίξουν όλα τα πολιτικά θέματα. Από την άλλη πλευρά, η ΑΝΑΣΑ επιμένει ότι πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια για τη διοργάνωση της Π.Σ. όπως είχε αποφασιστεί, ενώ οι δυνάμεις του Μετώπου Α-Α θεωρούν ότι πρέπει να μετατεθεί για το Φθινόπωρο.



Συνελεύσεις ανά τη χώρα



Την ίδια στιγμή πολλές είναι οι Γενικές Συνελεύσεις του σχήματος που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα ανά τη χώρα, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές σε διάφορες πόλεις της περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, σήμερα Σάββατο στις 8 μ.μ. θα συνεδριάσει η Γ.Σ. της Πρέβεζας. Αύριο Κυριακή στις 10 π.μ. θα πραγματοποιηθεί Γ.Σ. στη Λευκάδα. Στις 4 Ιουλίου στις 8 μ.μ. στη Ροδόπη, επίσης στις 8 μ.μ. στο Κιλκίς, όπως και στη Βέροια (κοινή συνεδρίαση με τη Νάουσα) στις 8 μ.μ., αλλά και στην Εύβοια στις 8 μ.μ. Την ίδια μέρα -4 Ιουλίου- στις 7 μ.μ. στην Κατερίνη, στις 8.30 στη Λάρισα, στις 8 μ.μ. στο Μεσολλόγγι, στις 7.30 μ.μ. στο Άργος (κοινή με Ναύπλιο), στις 8 μ.μ. στην Ιεράπετρα, ενώ προγραμματισμένες είναι και οι Γ.Σ. των οργανώσεων Βόλου και Ρόδου.

Στις 5 Ιουλίου και ώρα 8 μ.μ. στην Καβάλα, στις 8 μ.μ. επίσης, στα Τρίκαλα και στις 7.30 μ.μ. στο Ηράκλειο Κρήτης, την ίδια μέρα θα γίνει Γ.Σ. και στο Αγρίνιο και την Πάτρα. Στις 6 του μήνα έχουν ανακοινωθεί οι Γ.Σ. Έδεσσας, Φλώρινας, Λέσβου, Βύρωνα, ΑΕΙ - Ερευνητών - Δημόκριτος - Εργαζόμενοι - Εκπαιδευτικοί στις 6 μ.μ. Στο μεταξύ τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι Συνελεύσεις των υπόλοιπων οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική και την υπόλοιπη περιφέρεια της χώρας.

Εκτροπή με καταστολή και ξεπούλημα



Αφού σχεδίασαν να διαλύσουν με πρωτοφανή βία κάθε δημοκρατική αντίδραση τρομοκρατώντας, σκηνοθετώντας απειλές και εκβιάζοντας, παραδίδουν τον μεγαλύτερο πλούτο της χώρας στους δανειστές, οι οποίοι άνευ όρων και ορίων μπορεί να κάνουν ό,τι θέλουν και να μην δίνουν λογαριασμό σε κανένα.

Μάλιστα από τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου αφαίρεσαν τελευταία στιγμή την δυνατότητα της Βουλής να κυρώνει με νόμο τις ιδιωτικοποιήσεις που θα κάνει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας!

Προσεχώς, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, θα αλλάξουμε τον κανονισμό της Βουλής για να καλύψουμε το κενό!

Μηνυτήρια αναφορά κατά αστυνομικών οργάνων και των προϊστάμενων τους κατέθεσε την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ οι βουλευτές Π. Λαφαζάνης και Δ. Παπαδημούλης με παρέμβασή τους στη Βουλή ζήτησαν την απαγόρευση των χημικών.

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Μνημόνιο θανάτου σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Τα δηλητηριώδη αέρια ειδικού Μνημονίου για την ανώτατη εκπαίδευση ρίχνει στα ΑΕΙ και ΤΕΙ η κυβέρνηση, με στόχο να πνίξει το δημόσιο, δωρεάν, ακαδημαϊκό και δημοκρατικό πανεπιστήμιο. Λίγες ώρες μετά την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου υποτέλειας και υποθήκευσης της χώρας και πριν ακόμη στεγνώσουν τα δάκρυα από τα μάτια των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που αντιστάθηκαν στη βία του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, η Α. Διαμαντοπούλου παρουσίασε στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο τον νέο νόμο βάσει του οποίου θα λειτουργούν όσα πανεπιστήμια και ΤΕΙ γλιτώσουν από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις.

Καταργούν το αυτοδιοίκητο και τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα των ιδρυμάτων, αφανίζουν τη φοιτητική συμμετοχή, σπάνε τις σπουδές σύμφωνα με τις επιταγές της Μπολώνιας, θεσμοθετούν τριετή πτυχία, πωλούν έδρες σε ιδιώτες, φέρνουν πρυτάνεις με καθήκοντα μάνατζερ και εξωπανεπιστημιακούς στη διοίκηση των ιδρυμάτων και χρηματοδοτούν με βάση... εθνικές προτεραιότητες

Με βάση την εισήγηση της Α. Διαμαντοπούλου, η οποία έγινε δεκτή χωρίς ενστάσεις από τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, παύει το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων, καταργείται ο ακαδημαϊκός χαρακτήρας τους, η χρηματοδότηση δίνεται υπό όρους, η φοιτητική συμμετοχή αφανίζεται, τα πτυχία γίνονται το άθροισμα πιστωτικών μονάδων και υποβιβάζονται σε Bachelor σύμφωνα με το μοντέλο της Μπολώνιας, ανοίγει ο δρόμος για την κατηγοριοποίηση των ιδρυμάτων, ενώ θα διαγράφονται οι φοιτητές που υπερβαίνουν το όριο των σπουδών τους.





Όλα τα χτυπήματα μαζί



Η εισήγηση της υπουργού Παιδείας αφήνει πολλά σκοτεινά σημεία, με κύριο αυτό του ασύλου, γεγονός που επιτείνει τη βεβαιότητα ότι το σχέδιο νόμου το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή θα είναι χειρότερο και από τους πιο κακούς εφιάλτες. Η κυβέρνηση, πιστή στη συνταγή Μακιαβέλι (όλα τα χτυπήματα μαζί για να ζαλιστεί ο αντίπαλος), θα προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου μέχρι το τέλος του Ιουλίου θεωρώντας ότι τα πανεπιστήμια, λόγω της εποχής, δεν θα έχουν χρόνο να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους.



Νέος χάρτης και επανίδρυση



Με βάση την εισήγηση της Α. Διαμαντοπούλου, ό,τι ξέρατε για τα πανεπιστήμια να το ξεχάσετε. Επίσης μπορείτε να ξεχάσετε και τα ιδρύματα που ξέρατε, καθώς με Προεδρικό Διάταγμα θα διαμορφωθεί ο νέος χάρτης των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης. 'Οσα ιδρύματα δεν διαγραφούν απ' αυτόν τον χάρτη, στην ουσία θα επανιδρυθούν.

Σε κάθε ίδρυμα θα συγκροτηθεί, με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, Οργανισμός που θα θέτει από την αρχή τα δομικά χαρακτηριστικά κάθε εναπομείναντος ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Μέσα από τον Οργανισμό του κάθε ίδρυμα θα δύναται να διαφοροποιείται, θα έχουμε δηλαδή πολλές ταχύτητες και κατηγορίες ιδρυμάτων. Από τα παραπάνω είναι βέβαιο ότι θα πάμε σε δραματική μείωση του αριθμού των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ τα επόμενα χρόνια.





Συμβούλια εκτέλεσης



Κουμάντο στα πανεπιστήμια θα κάνουν τα Συμβούλια Ιδρύματος και ο πρύτανης που θα επιλέγεται απ' αυτά με διεθνή προκήρυξη. Η Σύγκλητος ούτε καν αναφέρεται ως όργανο Διοίκησης, ενώ τελεία και παύλα μπαίνει στο κεφάλαιο της φοιτητικής εκπροσώπησης. Τα Συμβούλια θα είναι δεκαπενταμελή και θα συγκροτούνται από 7 καθηγητές "που θα εκλέγονται από τους καθηγητές του ιδρύματος" και 7 εξωτερικά μέλη τα οποία θα επιλέγονται από τους εκλεγμένους καθηγητές με κριτήρια τα οποία δεν αναφέρονται. Το 15ο μέλος θα είναι ένας φοιτητής που θα εκλέγεται από ενιαίο ψηφοδέλτιο για ετήσια θητεία με καθολική ψηφοφορία των φοιτητών. Τα υπόλοιπα μέλη θα είναι τετραετούς θητείας. Δεν αναφέρεται ποιος θα προΐσταται του Συμβουλίου.

Το Συμβούλιο Ιδρύματος θα εγκρίνει τον Οργανισμό του κάθε Πανεπιστημίου, τον εσωτερικό κανονισμό του, το στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης και κάθε άλλη σημαντική πράξη διοίκησης. Επίσης θα ελέγχει την εφαρμογή τους.



Διευθύνων σύμβουλος ο πρύτανης



Ο πρύτανης του κάθε ιδρύματος θα επιλέγεται από το Συμβούλιο Ιδρύματος ύστερα από διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Θα είναι τριετούς θητείας και στην ουσία θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος του κάθε ιδρύματος. Από το Συμβούλιο κάθε ιδρύματος θα επιλέγονται και οι κοσμήτορες / διευθυντές των σχολών.





Τριετή τα πτυχία



Υιοθετείται πλήρως και επιβάλλεται το μοντέλο της Μπολώνιας, το οποίο είχε απορρίψει ο τότε υπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Π. Ευθυμίου, το οποίο ισοδυναμεί με σπάσιμο σπουδών και διάλυση πτυχίων. "Οι σπουδές οργανώνονται στους τρεις κύκλους του ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης".

Ο πρώτος κύκλος είναι τριετούς φοίτησης και περιλαμβάνει μαθήματα που αντιστοιχούν κατ' ελάχιστον σε 180 ακαδημαϊκές μονάδες. Ένα έτος αντιστοιχεί τουλάχιστον σε 60 ακαδημαϊκές μονάδες. Ο δεύτερος κύκλος είναι οι μεταπτυχιακές σπουδές, οι οποίες περιλαμβάνουν μαθήματα που αντιστοιχούν κατ' ελάχιστο σε 60 και κατά μέγιστο σε 120 ακαδημαϊκές μονάδες, και ο τρίτος κύκλος είναι οι διδακτορικές σπουδές. Ο τεμαχισμός είναι τέτοιος που μπορεί κάθε ίδρυμα να οργανώνει και "προγράμματα σύντομου κύκλου σπουδών" εντός του προπτυχιακού επιπέδου, τα οποία "θα οδηγούν στην απονομή διπλώματος".

Το ακαδημαϊκό τμήμα καταργείται. Η βασική διοικητική και ακαδημαϊκή μονάδα γίνεται η σχολή που μπορεί "να οργανώνει ενιαίο πρόγραμμα σπουδών στο πρώτο έτος, ώστε να εισάγονται οι φοιτητές σε σχολές και να εντάσσονται στα προγράμματα σπουδών μετά το πρώτο έτος".

Διαφορετικά μαγαζάκια εντός των ιδρυμάτων θα είναι οι μεταπτυχιακές σχολές και οι σχολές διά βίου μάθησης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα, οι σχολές αυτές οργανώνονται και διοικούνται με διακριτό τρόπο.





Από ξένους η πιστοποίηση των σπουδών



Όλα τα προγράμματα σπουδών αξιολογούνται και πιστοποιούνται, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν, από την ανεξάρτητη αρχή πιστοποίησης ή από πιστοποιημένους από αυτήν διεθνείς φορείς πιστοποίησης. Προσοχή, μιλάμε για τα προγράμματα σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων. Η ρύθμιση αυτή ισοδυναμεί με παράδοση των κλειδιών.

Η μονιμότητα ακόμη και των καθηγητών στην ουσία καταργείται και υπονομεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς προβλέπεται η αξιολόγησή τους ανά πενταετία από ειδικές επιτροπές κρίσης. Σε περιπτώσεις αρνητικής αξιολόγησης οι καθηγητές είναι δυνατόν, με απόφαση του διορισμένου κοσμήτορα, να έχουν συγκεκριμένες ακαδημαϊκές επιπτώσεις.

Από την άλλη πλευρά οι αρεστοί των αξιολογητών και του κοσμήτορα θα έχουν, μετά από έγκριση του Συμβουλίου, "συγκεκριμένες επιβραβεύσεις". Δηλαδή σπάει η ενιαία μισθολογική πολιτική, ενώ ανοίγει ο δρόμος για ακριβά συμβόλαια με καθηγητές πανεπιστημίων του εξωτερικού.





Επώνυμες έδρες



Με το νομοσχέδιο γίνεται πράξη ένα παλιό όνειρο του Γ. Παπανδρέου: Οι επώνυμες έδρες. Το νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα στα ιδρύματα να πωλούν έδρες σε χορηγούς ή να τις ιδρύουν εξαιρετικά γι' αυτούς.





Σκληρή εντατικοποίηση



Σκληρές ρυθμίσεις θα προβλέπονται για τους φοιτητές που έρχονται ξανά αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της εντατικοποίησης. Η φοιτητική ιδιότητα διατηρείται με την εγγραφή των φοιτητών σε κάθε εξάμηνο. Χάνεται σε περίπτωση μη εγγραφής σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα. Οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς μερικής φοίτησης. Μετά το πέρας των σπουδών τους (ν+2 για τους φοιτητές πλήρους φοίτησης), οι όροι και οι προϋποθέσεις για διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας ορίζονται από τα ιδρύματα.

Σε κάθε ΑΕΙ θα λειτουργεί ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που θα διαχειρίζεται και θα αξιοποιεί τους πόρους των ερευνητικών προγραμμάτων και την κινητή και ακίνητη περιουσία τους. Και αυτό το ξεχωριστό μαγαζάκι θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Συμβουλίου του κάθε ιδρύματος και θα το διοικεί ένας άνθρωπος του πρύτανη (αναφέρεται ως αναπληρωτής πρύτανης, αλλά δεν περιγράφεται πουθενά διαδικασία επιλογής του).



Ο... απογαλακτισμός



Ο "απογαλακτισμός των ιδρυμάτων", όπως αναφέρεται στην εισήγηση της Α. Διαμαντοπούλου, επιτυγχάνεται πλήρως με την αλλαγή των όρων χρηματοδότησης. Στις βασικές αρχές αναφέρεται ότι η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων θα γίνεται με βάση την ποιότητα της λειτουργίας τους και τις εθνικές προτεραιότητες. Ωστόσο, σε άλλο σημείο, διευκρινίζεται ότι ένα μέρος των χρημάτων θα δίνεται με βάση τον αριθμό των ενεργών φοιτητών. Κεντρικό εισηγητικό ρόλο στη χρηματοδότηση θα παίζει η Αρχή για την ανώτατη εκπαίδευση (που συνιστά μετεξέλιξη της Αρχής Αξιολόγησης), η οποία θα είναι διορισμένη.

Με βάση τα παραπάνω, τα πανεπιστήμια γίνονται κρατικά με λειτουργία βάσει των νόμων και των κριτηρίων της αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διατυπώθηκαν ενστάσεις από τους Γ. Ραγκούση και Α. Λοβέρδο ως προς το timing της επέμβασης για την αλλαγή του DNA των ιδρυμάτων. Ενστάσεις που δεν συμμερίζεται, ωστόσο, ούτε η Α. Διαμαντοπούλου, αλλά ούτε και ο πρωθυπουργός, που κινούνται στη λογική "ή τώρα ή ποτέ".

Ο απολογισμός της ΓΑΔΑ για το τελευταίο διήμερο

Τον δικό της απολογισμό για τα επεισόδια των δύο τελευταίων ημερών έδωσε χθες και η ΓΑΔΑ, χωρίς βέβαια ουδεμία αναφορά ή δικαιολογία για τις επιδρομές των αστυνομικών των ΜΑΤ και της Δέλτα σε σημεία χωρίς επεισόδια, όπως το σουβλατζίδικο στο Μοναστηράκι.

Αφού αναφέρονται στις ομάδες ατόμων που είχαν παρεισφρήσει στις συγκεντρώσεις και τις πορείες και στη δράση τους, κάνουν λόγο για χρήση από τα άτομα αυτά συσκευών εκτόξευσης φωτοβολίδων, μεγάλο αριθμό καπνογόνων και πυροσβεστήρων κόνεως που εκτόξευαν για να περιορίσουν το οπτικό πεδίο των αστυνομικών.

Ανακοινώθηκε επίσης από τη ΓΑΔΑ πως κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν συνολικά 131 αστυνομικοί (82 την Τρίτη και 49 την Τετάρτη). Ο απολογισμός των ζημιών περιλαμβάνει φθορές σε υαλοπίνακες και προσόψεις 2 ξενοδοχείων, 8 καταστημάτων, 3 τραπεζών και 1 Ιερού Ναού, φθορές σε 1 περίπτερο και 2 οχήματα τύπου VAN ιδιωτικών εταιρειών.

Συνολικά προσήχθησαν 75 άτομα και συνελήφθησαν επιπλέον 38 άτομα, τα οποία οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Επιπλέον η ΓΑΔΑ αναφέρεται σε συμβάν στη Λ. Αμαλίας κατά το οποίο εντοπίστηκε το βράδυ της Τετάρτης αστυφύλακας με πολιτικά που πλησίαζε τη Βουλή για εκτέλεση ένστολης διατεταγμένης υπηρεσίας στον περίβολό της. Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ, ο αστυφύλακας καταδιωκόμενος κατέβηκε στον υπόγειο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, όπου του απέσπασαν σακ βουαγιάζ μέσα στο οποίο είχε το υπηρεσιακό του πουκάμισο, παντελόνι, πηλήκιο, ζώνη, αστυνομική ράβδο και δύο γεμιστήρες των δέκα φυσιγγίων.

Ο αστυφύλακας παρέμεινε στον σταθμό και, αφού ενημερώθηκε τηλεφωνικά το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, απεγκλωβίστηκε από αστυνομικούς.

Συνδικαλιστές αστυνομικοί: Συγγνώμη με αιχμές για την πολιτική ηγεσία

Την ανάγκη να διερευνηθεί από ανεξάρτητη επιτροπή το ότι έγινε προχθές, ποια ήταν η κατεύθυνση και το σκοπούμενο, για να μην υπάρχει καμία σκιά, υπογραμμίζουν με ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστές αστυνομικοί της ΠΟΑΣΥ και ΠΟΑΞΙΑ, ενώ σε χθεσινή ραδιοφωνική εκπομπή του Real FM και τηλεοπτική του εμφάνιση στο Αlter ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Χρ. Φωτόπουλος ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες γιατί "έπρεπε να είναι άλλος ο ρόλος" τους, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για την πολιτική ηγεσία που καλεί την αστυνομία να αντιμετωπίσει προβλήματα πολιτικά.

Στην ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστές αστυνομικοί ζητούν για άλλη μια φορά τη σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για να αναδιοργανωθεί εκ βάθρων το αστυνομικό μας σύστημα, ώστε να τεθεί σε νέες βάσεις λειτουργίας.

Τέλος, καλούν την κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι τα φλέγοντα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει δεν επιλύονται με αστυνομικές επεμβάσεις και παρεμβάσεις και εκατοντάδες συμπολίτες μας και αστυνομικούς στα νοσοκομεία, αλλά όλα τα πολιτικά κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ασχοληθούν με το μέλλον της Ελληνικής Αστυνομίας με σοβαρότητα, χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς.

Συκοφαντίες Α. Λοβέρδου για τον Π. Λαφαζάνη

Συνδρομή στο κλίμα που προσπάθησε να δημιουργήσει ο Χρήστος Παπουτσής παρείχε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος για τις ανάγκες της στιγμής "θυμήθηκε" ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, όταν είχε τραυματιστεί ο Γιάννης Καυκάς από αστυνομικούς, "καθοδήγησε" εισβολείς στο νοσοκομείο της Νίκαιας και όσοι ήταν μαζί του "προπηλάκισαν όποιον βρήκαν μπροστά τους"! "Έχουμε πλήρη αντιστροφή των μετεμφυλιακών όρων" εκτίμησε ο υπουργός προκαλώντας την αντίδραση του Π. Λαφαζάνη, του Θ. Δρίτσα και του Β. Μουλόπουλου, που φώναζαν ότι είναι ψεύτης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι ο υπουργός "εξελίχθηκε σε κοινό συκοφάντη" και οφείλει να ανακαλέσει. Είναι "συκοφαντική δυσφήμηση και συκοφαντία άνευ προηγουμένου" να με εμφανίζει ως επικεφαλής ομάδας ανθρώπων που έδερνε, τόνισε ο Π. Λαφαζάνης επισημαίνοντας ότι στο νοσοκομείο ήταν με τον διοικητή του νοσοκομείου, τον θεράποντα γιατρό και τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίοι τον ευχαρίστησαν.

"Σας επιστρέφω τις φράσεις. ‘Έτσι μιλάτε για όποιο θέμα και αν μιλάτε στη Βουλή" απάντησε ο Α. Λοβέρδος λέγοντας ότι πήρε τις πληροφορίες από την παρούσα εισαγγελέα.

Σε καταφανώς διαφορετικό κλίμα από το κλίμα που δημιουργήθηκε από τον υπουργό ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος συνέστησε "περισσότερη ψυχραιμία και νηφαλιότητα".

Εργαζόμενοι Μετρό: Σύγχρονα Ες Ες ΜΑΤ και αστυνομία

Aρχική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΜΑΤΑ
Εργαζόμενοι Μετρό: Σύγχρονα Ες Ες ΜΑΤ και αστυνομία

Εργαζόμενοι Μετρό: Σύγχρονα Ες Ες ΜΑΤ και αστυνομία
Ζαγάρας Κ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 01/07/2011

"Σύγχρονα Ες Ες" χαρακτηρίζουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στη λειτουργία του Μετρό τα ΜΑΤ και την αστυνομία, που όπως αναφέρουν μετέτρεψαν τον σταθμό σε "θάλαμο αερίων".

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι "τα ΜΑΤ και η αστυνομία σαν σύγχρονα Ες-Ες μετέτρεψαν τον σταθμό του Συντάγματος σε θάλαμο αερίων, τη στιγμή που στο ιατρείο περιθάλπονταν εκατοντάδες τραυματίες". Επίσης καταγγέλλουν πως ακόμα και συνάδελφοί τους με τη στολή της εταιρείας λειτουργίας του Μετρό "δέχθηκαν την άγρια επίθεση των ΜΑΤ σε ώρα εργασίας", για να προσθέσουν πως "δυστυχώς οι συνάδελφοί μας φορούσαν τη στολή του Μετρό και όχι κουκούλες για να τύχουν της προστασίας της αστυνομίας».

Καταλήγοντας υπογραμμίζουν πως οι εργαζόμενοι στη λειτουργία του μετρό έδωσαν χθες τον καλύτερό τους εαυτό στην αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών, ενώ το σωματείο συγχαίρει την υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών του Μετρό, τον Ερυθρό Σταυρό, τους εθελοντές γιατρούς, καθώς και το προσωπικό που ήταν βάρδια.

Κυβερνητική κάλυψη της προβοκάτσιας: Παίζουν με το παρακράτος



Απετράπη εισβολή στη Βουλή, διακοπή της ψηφοφορίας για το Μεσοπρόθεσμο και χρεωκοπία της χώρας, δηλώνει ο Χρ. Παπουτσής αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για την αστυνομική βαρβαρότητα και τους προβοκάτορες

* Νέοι άθλιοι υπαινιγμοί εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ



Το κυβερνητικό σχέδιο διάλυσης των μαζικών, ειρηνικών διαδηλώσεων και η τρομοκράτηση λαού και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να περάσει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και να παραμείνει στην εξουσία η ετοιμόρροπη κυβέρνηση, αποκαλύφθηκε χθες στη Βουλή. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, άλλοι υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να αποδοκιμάσουν τη συνεργασία της αστυνομίας με ακροδεξιούς μασκοφόρους και, αντιθέτως, δικαιολόγησαν πλήρως τις αστυνομικές αγριότητες εις βάρος των διαδηλωτών υποστηρίζοντας ότι απετράπη εισβολή στο Κοινοβούλιο και χρεωκοπία της χώρας. Προφανώς κάτι τέτοιο δικαιολογούσε και τη χρήση τανκς, για την οποία είχε προειδοποιήσει ο Θ. Πάγκαλος.

Βρισκόμαστε ενώπιον της "νέας μνημονιακής δημοκρατίας" παρατήρησε ο Αλ. Τσίπρας. "Μυρίζει παρακράτος" δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς. Ο υπουργός είναι "ή αφελής ή συγκαλύπτει" σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα.



Η πλατεία ήταν και πάλι γεμάτη

Είναι εντυπωσιακό, αξιοθαύμαστο και ενθαρρυντικό: Λίγες ώρες μετά τον σαρωτικό βομβαρδισμό των κυβερνητικών δυνάμεων στην πλατεία της δημοκρατίας, χιλιάδες πολίτες έσπευσαν χθες το απόγευμα να δώσουν το "παρών" και να απαντήσουν στον αυταρχισμό των εξουσιαστών.

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

O TΣΙΠΡΑΣ ΜΗΝΥΕΙ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε σήμερα τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σχετικά με τα προχθεσινά επεισόδια στο κέντρο των Αθηνών και ειδικότερα στο Σύνταγμα.
Ο Τσίπρας κατήγγειλε....
στον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό την προχθεσινή αστυνομική βία και ζήτησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την αποκάλυψη των φυσικών και ηθικών αυτουργών, για όσα συνέβησαν στον κέντρο της Πρωτεύουσας.

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού στην μηνυτήρια αναφορά του υπογραμμίζει ότι τα περιστατικά των τελευταίων ημερών με αποκορύφωμα τις ακρότητες της 29ης Ιουνίου 2011, στοιχειοθετούν σοβαρότατες αξιόποινες πράξεις εκ μέρους των οργάνων της Πολιτείας και πρέπει να ελεγχθούν αρμοδίως και αποτελεσματικά.

Ακόμη, τονίζει ότι τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας επιτρέπουν όχι μόνο τον εντοπισμό των αστυνομικών που παρανομούν, αλλά και τον έλεγχο των εντολών που αυτοί λαμβάνουν, καθώς και των επικοινωνιών που πραγματοποιούνται.

Παράλληλα, ο Τσίπρας αναφέρει ότι κατά το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχουν καταγγελθεί δημόσια και επίσημα από πολίτες και επίσημους φορείς, αλλά και έχουν μεταδοθεί από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης περιστατικά ακραίας, αδικαιολόγητης, εγκληματικής αστυνομικής βίας σε βάρος απλών πολιτών και ειρηνικών διαδηλωτών με χρήση όπλων (γκλομπ, βομβίδες κρότου - λάμψης κ.λπ.), αλλά και με ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη υγεία των πολιτών και το περιβάλλον χημικά δακρυγόνα και ασφυξιογόνα τα οποία είναι επικίνδυνα.

Σε άλλο σημείο της αναφοράς του, ο κ.Τσίπρας, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι πολλά από τα χημικά είναι απαγορευμένα ή έχουν λήξει προ ετών.

Επίσης, ζήτησε να ερευνηθούν οι αποθήκες της Ελληνικής Αστυνομίας εάν υπάρχουν επικίνδυνα χημικά και εφόσον εντοπιστούν να κατασχεθούν.

Στον κ. Τέντε ο πρόεδρος του Συνασπισμού παρέδωσε δύο DVD και 38 βίντεο που δείχνουν, όπως υποστηρίζει, την απρόκλητη βία σε βάρος ανυπεράσπιστων πολιτών και τη συνεργασία των αστυνομικών δυνάμεων με ύποπτους κουκουλοφόρους.

Κατά την έξοδο του από το Δικαστικό Μέγαρο της Λ. Αλεξάνδρας, ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι επισκέφθηκε τον Τέντε "με την ελπίδα ότι κάποιοι θεσμοί στην ταλαιπωρημένη Δημοκρατία θα λειτουργούν σωστά και όσα διαπράχθηκαν συνιστούν ωμή παράβαση της Δημοκρατικής νομιμότητας. Και επανέλαβε τη ρήση του Ηλία Ηλιού: «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα»".

Η μηνυτήρια αναφορά θα διαβιβαστεί στη προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου, προκειμένου να ενσωματωθεί στην προκαταρκτική έρευνα που ήδη διεξάγεται

Η «ανήκουστη και τραγελαφική» σύλληψη του Μιχάλη Πρόδρομου



ς: Ηλικιωμένοι άνθρωποι, μικρά παιδιά, γνωστοί δημοσιογράφοι και μέλη οργανώσεων, τραυματιοφορείς του ΕΚΑΒ, γιατροί, και χιλιάδες ειρηνικοί διαδηλωτές. Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει, μεταξύ άλλων, η βίαιη σύλληψη του επιστημονικού υπεύθυνου για θέματα ενεργειακής πολιτικής της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, Μιχάλη Πρόδρομου, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε από τα ΜΑΤ και τώρα παραπέμπεται σε δίκη.

Η σύλληψη και ο ξυλοδαρμός του Μιχάλη Πρόδρομου τη στιγμή που γυρνούσε με το ποδήλατό προς το σπίτι του, έχουν προκαλέσει την οργή της WWF, που τόνισε πως «σε μια κοινωνία που χρειάζεται όσο ποτέ την ηρεμία και την αποχή από κάθε μορφής βία, οι ατεκμηρίωτες συλλήψεις αθώων πολιτών και η δηλητηρίαση της Αθήνας με χημικά από την Αστυνομία λειτουργούν καταστροφικά για όλους».

Το tvxs.gr επικοινώνησε με τον Αχιλλέα Πληθάρα, μέλος της οργάνωσης και στενό φίλο του Μιχάλη Πρόδρομου, ο οποίος περιέγραψε το χρονικό της άδικης σύλληψης του συναδέλφου του και μίλησε για τις «ανήκουστες και τραγελαφικές» κατηγορίες που αντιμετωπίζει και τις «ψευδείς και αισχρές» καταθέσεις των αστυνομικών:

«Έφυγε γύρω στις 8:30 από το γραφείο μας που βρίσκεται στη Φιλελλήνων, για να πάει προς το σπίτι του στο Κουκάκι. Κρατούσε στο χέρι το ποδήλατο και βγαίνοντας στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, πέφτει πάνω σε δύο διμοιρίες ΜΑΤ που εκείνη τη στιγμή έκαναν έφοδο και άρχισαν να κυνηγούν το Μιχάλη και όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Μιχάλης έτρεξε να προφυλαχθεί σε κάποιο εστιατόριο και τα ΜΑΤ άρχισαν να τον χτυπάνε, προσπάθησαν να του σπάσουν το ποδήλατο και τελικά μπήκαν μέσα στο εστιατόριο, χτύπησαν δύο ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί και διαμαρτυρήθηκαν, συνέλαβαν το Μιχάλη και τον πήγαν στη ΓΑΔΑ.

Το πιο παράλογο στοιχείο της υπόθεσης βέβαια, είναι η κατάθεση ενός αστυνομικού ότι είδε το Μιχάλη μία ώρα και 20 λεπτά πριν τον συλλάβουν, να πετάει πέτρες κάπου στην Αμαλίας, και μετά από τόση ώρα τον πέτυχε στη Δ. Αρεοπαγίτου και τον συνέλαβε! Αυτό είναι όχι απλά ψευδές, είναι αισχρό, είναι ψευδομαρτυρία, γιατί πολύ απλά εκείνη την ώρα ήμασταν μαζί με το Μιχάλη και άλλους 5 συναδέλφους στο γραφείο».

Ανακοίνωση της Νεολαίας Συνασπισμού για τα γεγονότα της 29ης Ιουνίου 2011

Έχουμε πόλεμο




Όταν πριν από ένα χρόνο ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωνε ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο μπορεί σε αρκετούς να φάνηκε σα μία λεκτική ακρότητα. Από τότε, όμως, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε ό,τι περνάει από το χέρι της για να κάνει καθαρό ότι ακριβολογούσε.

Τα μέτρα που έχουν ψηφισθεί εδώ και ένα χρόνο δείχνουν καθαρά ότι διεξάγεται μια τεράστια και συνολική επίθεση σε κοινωνικές κατακτήσεις και δικαιώματα χρόνων.

Την Τετάρτη στις 29 Ιούνη η κυβέρνηση έκανε το βήμα παραπάνω. Οι χιλιάδες που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία στρατιωτική επιχείρηση που ως μοναδικό στόχο είχε την τρομοκράτησή τους και τη διάλυση της συγκέντρωσης. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε ξεκάθαρο ότι διεξάγει πόλεμο ενάντια στην τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού που αντιμετωπίζεται πλέον ως εσωτερικός εχθρός. Το μόνο που κατάφεραν με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου είναι να θεμελιώσουν τη θέση τους στην ιστορία ως μια από τις πιο αυταρχικές κυβερνήσεις δίπλα σε αυτές της Θάτσερ και του Πινοσέτ.

Ο κόσμος του Συντάγματος, χιλιάδες άντρες και γυναίκες που επί ένα μήνα τώρα έχουν δώσει ένα μεγαλειώδη αγώνα, χθες για μια ακόμα μέρα ήταν εκεί. Χρειάστηκαν τόνοι χημικών και κυνηγητό σε ολόκληρη την πόλη για να καταφέρουν να απομαζικοποιήσουν τη συγκέντρωση. Ο κόσμος όμως άντεχε. Η αρχική τεράστια συγκέντρωση του Συντάγματος μετατράπηκε σε πολλές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Ο κόσμος με την πρώτη ευκαιρία ξανασυγκεντρωνότανε και προσπαθούσε να πλησιάσει στο Σύνταγμα.

Ούτε η τρομοκρατία, ούτε η απογοήτευση, μόνο οι φυσικές αντοχές του καθενός αποτέλεσαν το όριο με το οποίο οι ίδιοι αναμετρήθηκαν. Μπορεί για δυο μέρες η κυβέρνηση να μετέτρεψε την πλατεία Συντάγματος σε άσυλο των δυνάμεων της ΕΛΑΣ και των ακροδεξιών παρακρατικών συνεργατών τους, αλλά πλέον το μόνο που κατάφεραν είναι να μεγαλώσει ο θυμός και η απαξίωση και όχι ο φόβος.

Είναι αλήθεια, λοιπόν, βρισκόμαστε σε πόλεμο και ο Γ. Παπανδρέου είναι ο αρχιστράτηγος των εχθρών. Ένας πόλεμος που διεξάγεται σε βάρος του κόσμου της δουλειάς και της νεολαίας, σε βάρος της τεράστιας πλειοψηφίας της κοινωνίας με μοναδικό στόχο τη διασφάλιση των προνομίων των τραπεζών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών.

Στιγμές πολέμου.

Χαρακτηριστικές στιγμές της μανιασμένης καταστολής των δολοφονικών ορδών του ΠΑΣΟΚ είναι η απρόκλητη επίθεση στο οργανωμένο μπλοκ της Νεολαίας Συνασπισμού. Ενώ το μπλοκ με το πανό, σαφή διακριτικά και αλυσίδες περιφρούρησης βρίσκεται επί της Αμαλίας στο ύψος της Ξενοφώντος μια διμοιρία των ΥΑΤ με σταθερό βήμα επιτίθεται στο μπλοκ και πιέζει τις αλυσίδες προς τη βουλή συνεπικουρούμενη από γνωστή γραφική ακροδεξία του Αγίου Παντελεήμονα η οποία προτρέπει τα ΜΑΤ να επιτεθούν στο μπλοκ. Μέλη της νεολαίας και στελέχη του κόμματος επιχειρώντας να σταματήσουν την επέλαση δέχονται χτυπήματα με τις ασπίδες και φυσουνιές. Στη συνέχεια τελείως απρόκλητα ένας «πραίτορας» της διμοιρίας πετάει ασφυξιογόνο μέσα στο μπλοκ ενώ πλαϊνές διμοιρίες σφυροκοπούν το μπλοκ από τα πλάγια με χειροβομβίδες κρότου λάμψης, γκλοπιές και ασφυξιογόνα. Ο κόσμος κυνηγιέται μέχρι την πλατεία Συντάγματος. Αποτέλεσμα πολλά εγκαύματα από τις κρότου λάμψης, λιποθυμίες από τα ασφυξιογόνα και μελανιές σε όλο το σώμα αρκετών συντρόφων και συντροφισσών από τα χτυπήματα.

Λίγες ώρες αργότερα ομάδα περίπου 60 μελών της Νεολαίας Συνασπισμού βρίσκεται στην πλατεία Μοναστηρακίου. Εκείνη τη στιγμή δέχονται την επίθεση δολοφονικής ομάδας ΔΕΛΤάδων η οποία κατεβαίνει τη Μητροπόλεως ως συμμορία χτυπώντας τον κόσμο που κάθεται στα εστιατόρια και στην πλατεία. Οι ΔΕΛΤάδες πετάνε χειροβομβίδες κρότου λάμψης και κυνηγάνε τον κόσμο με τα μηχανάκια ενώ ταυτόχρονα χτυπάνε με τα γκλοπ στο σταθμό του μετρό Μοναστηράκι και στην Ηφαίστου όπου απωθούνται από τους διαδηλωτές. Αυτές είναι λίγες μόνο από τις απόπειρες του κατασταλτικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ να επιβάλλει κλίμα τρομοκρατίας των λαϊκών αγώνων. Το δίκιο του αγώνα είναι δυνατότερο από τις ορδές τους!

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ