Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Αποχώρηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο

Η παράταξη «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» αποχώρησε από τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου. Εκτιμήσαμε ότι η παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως εκπροσώπου της κυβέρνησης εκ των πραγμάτων μετατόπισε το κέντρο βάρους της συνεδρίασης από το, ούτως ή άλλως αμφιλεγόμενο και επικοινωνιακού χαρακτήρα «καλάθι αγροτικών προϊόντων», στο φλέγον ζήτημα της κυβερνητικής πολιτικής ιδιωτικοποίησης της «Δωδώνης». Γι’ αυτό εξάλλου και η παρουσία του Γ.Γ. προκάλεσε τις αντιδράσεις κτηνοτρόφων της περιοχής και περιφερειακών παρατάξεων αλλά και μεγάλες δυσχέρειες στη διεξαγωγή της συζήτησης. Με τα δεδομένα αυτά ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης Γιάννης Παπαδημητρίου υπέβαλε διαδικαστική πρόταση διακοπής της συνεδρίασης, η οποία και απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Κατόπιν αυτού αποχώρησε από τη συνεδρίαση, τονίζοντας την υποστήριξη του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και υπέρ του συνεταιριστικού χαρακτήρα και του κοινωνικού ρόλου της Δωδώνης.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για τη συγχώνευση ALPHA BANK και EUROBANK

Η ανακοίνωση της συγχώνευσης των τραπεζών ALPHA BANK και EUROBANK γίνεται κάτω από την πίεση που γεννά η εξελισσόμενη οικονομική κρίση και η δεινή κατάσταση που έχει περιέλθει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Η συγχώνευση των δύο τραπεζών δεν πρέπει να αποτελέσει αιτία για μια νέα απώλεια θέσεων εργασίας στον τραπεζικό κλάδο.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προ πολλού πάψει να επιτελούν το σκοπό της χρηματοδότησης της αγοράς και των επιχειρήσεων. Αντίθετα, στηριζόμενες στο ελληνικό δημόσιο και την ΕΚΤ έχουν ενταχθεί σε ένα σχέδιο διάσωσής τους που κοινωνικοποιεί τις ζημιές τους επιβαρύνοντας τα δημόσια οικονομικά. Άλλωστε, η κρίση των δημόσιων χρεών προήλθε σε ένα μεγάλο βαθμό μετά τα πακέτα σωτηρίας των ιδιωτικών τραπεζών.

Το ελληνικό δημόσιο πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση του δημόσιου και κοινωνικού ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αποφασιστικό βήμα αποτελεί η άμεση δημιουργία ενός δημόσιου τραπεζικού πυλώνα και η δημιουργία τραπεζών ειδικού σκοπού προσανατολισμένες στη χρηματοδότηση συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας. Αν μπορούμε με ασφάλεια να βγάλουμε ένα συμπέρασμα από την παρούσα κρίση είναι πως πρέπει να αλλάξει ριζικά η αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να ανατραπεί η πρωτοκαθεδρία των κερδοσκοπικών αγορών.

Ανακοίνωση Νεολαίας Συνασπισμού για την έκδοση της Gulaferit Unsal

Η Νεολαία Συνασπισμού δηλώνει την πλήρη στήριξή της στην Τουρκάλα αγωνίστρια Gulaferit Unsal η οποία αντιμετωπίζει την προοπτική έκδοσή της στην Τουρκία μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης το οποίο στις 9 Αυγούστου 2011 αποφάσισε την έκδοσή της στη Γερμανία. Οι γερμανικές αρχές κατηγορούν την Gulaferit Unsal για διανομή έντυπου υλικού και καμπάνιες για φυλακισμένους. Αυτό το ένταλμα σύλλψης αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική δίωξη απέναντι σε όσους αγωνίζονται για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Οοι ελληνικές αρχές όχι μόνο δεν στήριξαν την αίτηση της Gulaferit Unsal για πολιτικό άσυλο αλλά συνέχισαν την πολιτική της δίωξη.

Η Gulaferit Unsal έχει ξεκινήσει απεργία πείνας με αίτημα τη μη έκδοσή της στις γερμανικές αρχές. Δηλώνουμε την πλήρη συμπαράσταση στον αγώνα που δίνει η Gulaferit Unsal για τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Τουρκία και καλούμε τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν τις διαδικασίες έκδοσής της.

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ

Η Ελλάδα σιγά - σιγά αδειάζει από την δρακογενιά της.

Τη γενιά που δεν λύγισε μπροστά στις θανατικές καταδίκες και έδωσε την μεγάλη μάχη για ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση.

Ο Λεωνίδας Κύρκος εκπροσώπησε επάξια αυτή τη γενιά, περπάτησε μαζί της στον πολυτάραχο 20ο αιώνα, δίνοντας όλο του το είναι για τη προκοπή αυτού του τόπου, τη κοινωνική δικαιοσύνη, το δημοκρατικό σοσιαλισμό.

Στάθηκε με θάρρος και όρθιος μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα και στα στρατοδικεία, μετατρέποντας την απολογία του σε κατηγορητήριο, εκπροσωπώντας όλους και όλες που έδιναν την μάχη ενάντια σε κατακτητές, φασιστικά καθεστώτα και ξενοκίνητες δικτατορίες.

Μετά την μεταπολίτευση ο Λεωνίδας έβαλε ένα μεγάλο στοίχημα: την ενότητα και την κοινή δράση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς. Η επιτυχία της δημιουργίας της Ενωμένης Αριστεράς το 1974 και του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου το 1989, ήταν και δικό του έργο.

Οι νεότερες γενιές, όλη η αριστερά και ο δημοκρατικός κόσμος, αποχαιρετάμε τον ακούραστο αγωνιστή, τον μαχητή του δημοκρατικού σοσιαλισμού, με την δέσμευση για νέους, μεγάλους και μικρούς αγώνες, στις δύσκολες εποχές που ζούμε.

Καλό ταξίδι σύντροφε Λεωνίδα.

Τα θερμά μου συλληπτήρια στην οικογένειά του και στους αγαπημένους του συντρόφους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ



Ο Λεωνίδας Κύρκος στην πολυτάραχη διαδρομή του υπήρξε ένας πρωτοπόρος, ακαταμάχητος, διορατικός και ασυμβίβαστος ηγέτης της αριστεράς. Ο λόγος του κατόρθωνε να διευρύνει το ακροατήριο της αριστεράς και η συμβολή του στην υπόθεση της δημοκρατίας και στην ανύψωση του πολιτικού διαλόγου και της αντιπαράθεσης αναγνωρίζεται από όλο το πολιτικό φάσμα. Αφιέρωσε τη ζωή του στην υπόθεση της ανανεωτικής αριστεράς και της δημοκρατίας, στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων για ένα σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Δεν υπολόγιζε το πολιτικό κόστος και διατύπωνε πάντα τις απόψεις του με ευθύτητα και ειλικρίνεια. Επίμονος σε όσα υποστήριζε, γλυκός στην ανθρώπινη επαφή, υπήρξε από τους ηγέτες που σου επέτρεπαν να τον αποκαλείς με το μικρό του όνομα γιατί έτσι αισθανόταν και ο ίδιος καλύτερα. Όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν έμαθαν να συνδυάζουν την ανθρωπιά την ηθική, τη δικαιοσύνη και την ανιδιοτέλεια, με την μαχητικότητα και τη πολιτική αντιπαράθεση. Ο Λεωνίδας Κύρκος, μαζί με τον Χαρίλαο Φλωράκη, κατόρθωσαν να ανταποκριθούν στον αίτημα της εποχής τους για την ενότητα της αριστεράς συγκροτώντας τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ. Το μήνυμά τους αυτό παραμένει επίκαιρο πολύ περισσότερο στις μέρες μας, που ο τόπος μας δοκιμάζεται από την σκληρή πολιτική του μνημονίου.

Στους δυο γιούς του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, ενώ όλοι εμείς υποκλινόμαστε μπροστά στον ηγέτη, τον σύντροφο, τον άνθρωπο, κρατώντας στο νου μας και την ψυχή μας την ανάμνησή του.

Ακολουθεί Βιογραφικό Σημείωμα του Λεωνίδα Κύρκου:

Ο Λεωνίδας Κύρκος γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1924. Γιός του – επίσης πολιτικού – Μιχάλη Κύρκου που καταγόταν από το Σαμάκοβο της Θράκης και της Ιωάννας Θαλασσινού που καταγόταν από το Ηράκλειο Κρήτης. Τρίτος γιος της οικογένειας, τελείωσε το Γυμνάσιο στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και το 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά λόγω των πολιτικών φρονημάτων και των διώξεων που υπέστη δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του. Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου συνελήφθη κατ’ επανάληψη ενώ το 1949 καταδικάστηκε σε θάνατο από το έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών. Αποφυλακίστηκε το 1953.

Το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εφημερίδα Αυγή, την οποία υπηρέτησε αρχικά ως συντάκτης – από το 1953 - , για να οριστεί στην συνέχεια διευθυντής – την περίοδο 1959 – 1962 – και αργότερα να γίνει εκδότης της την περίοδο 1962 – 1967. Ηγετικό στέλεχος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ), μέλος της Διοικούσας Επιτροπής (από το 1957) και αργότερα της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Γραμματείας της. Εξελέγη, πρώτη φορά βουλευτής Ηρακλείου το 1961 και βουλευτής Αθηνών στις εκλογές του 1963 και του 1964. Στο 8ο Συνέδριο του ΚΚΕ (Αύγουστος 1961) εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του.

Την περίοδο της δικτατορίας συνελήφθη ξανά και έμεινε έγκλειστος ως τον Μάρτη του 1972. Με τη διάσπαση του ΚΚΕ – στη 12η ολομέλεια 1968 – συντάχθηκε με την ανανεωτική πτέρυγα και έκτοτε υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕεσ. Μετά την αποφυλάκισή του δούλεψε στην παράνομη οργάνωση του ΚΚΕεσ.

Στη διάρκεια της μεταπολίτευσης εξελέγη βουλευτής με την «Ενωμένη Αριστερά» το 1974, με την «Συμμαχία» το 1977, καθώς και στις βουλευτικές εκλογές του 1985 ενώ το 1981 και το 1984 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής – για να παραιτηθεί το 1985 υπέρ του Κώστα Φιλίνη. Διετέλεσε πρόεδρος του ΚΚΕεσ. και αργότερα της Ελληνικής Αριστεράς (ΕΑΡ). Πρωτοστάτησε στην δημιουργία του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου το 1989 και διετέλεσε γραμματέας του ως το 1991. Στις εκλογές του Νοεμβρίου και του Ιουνίου του 1989 εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών και στις εκλογές του Απριλίου του 1990 βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης. Το 1993 παραιτήθηκε από όλα τα κομματικά αξιώματα.

Ο Λεωνίδας Κύρκος συνέγραψε τα βιβλία: Ποια αριστερά; Μια συζήτηση με τους Πέτρο Καβάσαλη, Κώστα Σπυρόπουλο (Οδυσσέας 1987), Το αδιέξοδο βήμα του εθνικισμού. Σκέψεις για το Μακεδονικό (Θεμέλιο 1993), Ανατρεπτικά. Απέναντι στο χθες και το αύριο (Προσκήνιο 1995), Στιγμές από την προσωπική μου διαδρομή (Εστία 2007), Στιγμές ΙΙ (Εστία 2008), Στιγμές ΙΙΙ (Εστία 2009), Εκ Βαθέων (Επίκεντρο 2009).

Στο πλαίσιο των κομματικών εκδόσεων του ΚΚΕεσ. έχουν κυκλοφορήσει τα εξής έντυπα του Λ.Κύρκου: Δημοκρατική Συμμαχία (συλλογικό), (Παπαζήσης 1976), Το ΚΚΕεσ. και το αύριο της Ελλάδας. Για να βγούμε από την κρίση, για την δημοκρατική αναγέννηση και τον σοσιαλισμό (ΚΟ.ΘΕ,Π., 1976), Το ΚΚΕεσ. και η Εθνική Αντίσταση. Αγόρευση στη Βουλή (ΚΚΕεσ. 1977), Λ.Κύρκος, Γρ. Γιάνναρος, Μ.Συριανού, Η ένταξή μας στην ΕΟΚ (Θεμέλιο 1978), Ποιος θέλει να δολοφονήσει το Πολυτεχνείο; Η ομιλία του Λεωνίδα Κύρκου στη Βουλή (22/11/1980) μετά την επίθεση των ΜΑΤ στην πορεία του Πολυτεχνείου (ΚΚΕεσ. 1980), ΕΟΚ, ΝΑΤΟ, Πολυτεχνείο. Τρεις παραλλαγές σε ένα θέμα, (Μόρφωση 1981), Ο εκδημοκρατισμός της περιφερειακής μας πολιτικής στη διάσκεψη των περιφερειών της ΕΟΚ (Γραφείο Ευρωβουλής ΚΚΕεσ. 1983), κ.α.

Ο Λεωνίδας Κύρκος παντρεύτηκε την γιατρό Καλλισθένη Σμπαρούνη το 1952 και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Μιχάλη και τον Μίλτο.

Ανακοίνωση της Νεολαίας Συνασπισμού σχετικά με τις δηλώσεις περί αύξησης της στρατιωτικής θητείας

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΕΤΑΙ, ΔΕ ΘΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ

Οι συχνές διαρροές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού κ. Μπεγλίτη για αύξηση της στρατιωτικής θητείας και σκλήρυνση του πλαισίου χορήγησης των αναβολών γίνονται σε μία περίοδο που με βάση τα επίσημα στοιχεία η ανεργία έχει φτάσει στο 16% ενώ για τους νέους το ποσοστό αυτό φτάνει το 40%. Το πρόσχημα της κάλυψης των κενών που υπάρχουν στο στρατό δεν είναι ικανό να καλύψει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης να «κρύψει» τους ανέργους από τις επίσημες στατιστικές και να «ελέγξει» τη νεολαία με τον κατεξοχήν μηχανισμό καταστολής και εγχάραξης της υπακοής που είναι ο στρατός.

Την ίδια ώρα που μας λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά και ότι πρέπει να «εξορθολογίσουν» τις δαπάνες, ξοδεύουν για εξοπλισμούς υπέρογκα ποσά και συντηρούν στρατό εκτός Ελλάδας συμμετέχοντας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν και αλλού. Για μία ακόμη φορά ο υπουργός με τις δηλώσεις του προσπαθεί να μετρήσει αντιδράσεις. Ας έχει λοιπόν στο μυαλό του ότι η νεολαία δεν είναι διατεθειμένη να ξοδέψει ούτε μία ώρα παραπάνω στο στρατό, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που υποθηκεύεται το μέλλον της από τις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας του ΠΑΣΟΚ και των συμμάχων του. Ως Νεολαία Συνασπισμού αγωνιζόμαστε για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας και την κατοχύρωση ισόχρονης εναλλακτικής κοινωνικής θητείας για όσους το επιθυμούν.

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

ΤΩΡΑ ΜΙΛΑΜΕ ΕΜΕΙΣ!

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και του μνημονίου μαζί με τους καλύτερους φίλους της, το ΛΑΟΣ, τη ΝΔ και την Ντόρα Μπακογιάννη, ψήφισαν στις 24 Αυγούστου τον νόμο που βάζει ταφόπλακα στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Η κυρία Διαμαντοπούλου φαίνεται εξαιρετικά υπερήφανη για τον υψηλό βαθμό συναίνεσης που επιτεύχθηκε, για την ισχυροποίηση της συμμαχίας των ταλιμπάν του νεοφιλευθερισμού με τον ακροδεξιό εσμό και τους ορκισμένους εχθρούς του δημόσιου πανεπιστημίου. Τους υπενθυμίζουμε πώς από όσο πιο ψηλά πέφτεις τόσο περισσότερο πάταγο κάνεις.

Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα των νέων να σπουδάζουν και να δουλεύουν με αξιοπρέπεια. Κάτω τα χέρια από το δικαίωμά μας στην κριτική σκέψη και την επιστημονική μόρφωση. Κάτω τα χέρια από το δικαίωμά μας να αγωνιζόμαστε για το δίκιο και την αξιοπρέπειά μας. Όσοι αποφάσισαν να επιβάλουν τη σιωπή της αγοράς στο εσωτερικό του πανεπιστημίου θα βρούν απέναντί τους ένα ορμητικό φοιτητικό κίνημα, σε κοινό βηματισμό με τους καθηγητές και τους εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο, που θα συντρίψουν τα σχέδια τους και τους νόμους τους.

Η Νεολαία Συνασπισμού μέσα απο τα σχήματα της Αριστερής Ενότητας θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της ώστε σε κάθε φοιτητικό σύλλογο να διεξαχθούν μαζικές Γενικές Συνελεύσεις που θα αποφασίσουν ανοιχτές, ζωντανές καταλήψεις των σχολών τους με στόχο να ανατραπεί ο νέος νόμος πλαίσιο, να συναντηθεί το φοιτητικό κίνημα με την αγανάκτηση της νεολαίας, των εργαζομένων, των ανέργων, όλης της κοινωνίας σε ένα πλατύ μέτωπο ενάντια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το μνημόνιο και τους παρατρεχάμενούς της.

Δεν έμαθαν να μας σέβονται, θα μάθουν να μας φοβούνται.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΕ ΑΕΙ-ΤΕΙ



Ο «ΠΟΛΕΜΟΣ» ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με μπροστάρη την Υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου αποφάσισε στο τέλος του καλοκαιριού, να ψηφίσει το νόμο για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Το προς κατάθεση νομοσχέδιο συνιστά την πλήρη αποδιάρθρωση της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το τέλος του μαζικού και δημοκρατικού πανεπιστημίου, την τελευταία πράξη του δράματος δηλαδή, για το οριστικό τέλος του κοινωνικού συμβολαίου που υπήρχε τις τελευταίες δεκαετίες. Η περίοδος στην οποία αποφάσισε να το κάνει, δείχνει ξεκάθαρα την επίθεση αυτής της κυβέρνησης απέναντι στην κοινωνία και αποδεικνύει πως όλες αυτές οι εκκλήσεις του υπουργείου προς την ακαδημαϊκή κοινότητα για διάλογο ήταν πέρα για πέρα προσχηματικές.

Η υπουργός δηλώνει δημόσια ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το "μεταρρυθμιστικό" της σχέδιο, ανεξάρτητα από τις "Κασσάνδρες", οι οποίες εσχάτως φαίνεται να πληθαίνουν τόσο ώστε να είναι συντριπτικά πλειοψηφικές. Η κοινωνία όμως, ήδη πριν το καλοκαίρι έδειξε από τις πλατείες πως είναι αποφασισμένη να δώσει και αύτη τη μάχη για να κερδίσει τον πόλεμο απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Ως Νεολαία Συνασπισμού, διαμηνύουμε πως θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο, ταφόπλακα του δωρεάν και δημόσιου δημοκρατικού πανεπιστημίου.

Το πανεκπαιδευτικό κίνημα θα αποτελέσει τη σπίθα για την ανατροπή της βάρβαρης και νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 24/08 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!!

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Αποποινικοποιείται πλήρως η χρήση ναρκωτικών

Υπό το αμείλικτο βάρος των αριθμών, που θέλουν το 40% των κρατουμένων να σχετίζεται με υποθέσεις ναρκωτικών, και την καταγραφή 300 θανάτων ετησίως από την ίδια αιτία, το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά με μεγάλη καθυστέρηση στην αποποινικοποίηση της χρήσης των "μαλακών" ναρκωτικών και στην ποινική αντιμετώπιση με αφετηρία τη θεραπευτική προσέγγιση των χρηστών.

Σύμφωνα με τους βασικούς άξονες του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά που παρουσίασε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, αποποινικοποιείται πλήρως η χρήση ναρκωτικών ουσιών στις περιπτώσεις που ως συμπεριφορά έχει αποκλειστικά και μόνο αυτοπροσβολή του ίδιου του χρήστη.

Το αξιόποινο της προμήθειας και της κατοχής ναρκωτικών διατηρείται, αλλά μειωμένο σε βαθμό πταίσματος. Επίσης ως πταίσμα θα δικάζεται και η καλλιέργεια φυτών κάνναβης σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται για την αποκλειστική χρήση του δράστη.

Για τους παραβάτες του νόμου που είτε είναι χρήστες ναρκωτικών είτε προέβησαν σε εγκληματικές πράξεις για να διευκολυνθεί η χρήση ναρκωτικών προβλέπονται:

* η εισαγωγή σε εγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης ως περιοριστικός όρος,

* η υποβολή σε πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης και η παρακολούθηση συμβουλευτικού προγράμματος ψυχολογικής απεξάρτησης εντός καταστημάτων κράτησης,

* η χορήγηση υφ’ όρον απόλυσης για παρακολούθηση προγράμματος απεξάρτησης,

* η αναβολή της άσκησης ποινικής δίωξης,

* η αναστολή ισχύος εντάλματος σύλληψης,

* η αναστολή εκτέλεσης ποινής,

* η υποχρεωτική αναβολή στράτευσης,

* η υποχρεωτική αναβολή της δίκης,

Για τους χρήστες που έχουν ολοκληρώσει θεραπευτικό πρόγραμμα προβλέπονται α) η οριστική αποχή από την ποινική δίωξη, β) η υποχρεωτική αναστολή της ποινής που επιβάλλεται, γ) η υποχρεωτική αναγνώριση ελαφρυντικής περίστασης υπέρ του δράστη.

Επίσης προβλέπεται η υποβολή σε πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης και απεξάρτησης για κάθε κρατούμενο, είτε έχει αναγνωριστεί από το δικαστήριο ως εξαρτημένος είτε όχι. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης η ρύθμιση, δίνει λύση στο πρόβλημα που ανακύπτει όταν ο καταδικασθείς, π.χ. για κλοπή, δεν έχει επικαλεστεί, ούτε το Δικαστήριο υποχρεώνεται να εξετάσει, τυχόν συνδρομή του στοιχείου της εξάρτησης.

Το 50% των έργων του ΕΣΠΑ στους εθνικούς εργολάβους με τη μέθοδο ΣΔΙΤ!

Το ΕΣΠΑ έφτασε με πόρους 25 δισ. περίπου (αν φυσικά η ελληνική πλευρά βάλει τα χρήματα που της αντιστοιχούν και είναι 3,6 δισ. ευρώ) και έχει πια χαρακτήρα εθνικού στρατηγικού σχεδίου ανασυγκρότησης. Μένει όμως να γίνει η υλοποίησή του με όρους κοινωνικού και πολιτικού αναχώματος απέναντι στη βαθιά κοινωνική, εργασιακή και οικονομική κρίση της χώρας. Από άποψη αριθμών τα τελικά νούμερα των 25 περίπου δισ. ευρώ με αναδρομικότητα στην αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής από το 2007 συνιστούν ένα σοβαρό ποσόν. Θετική είναι η μείωση της εθνικής συμμετοχής για τη χρηματοδότηση των έργων από 27% (5,7 δισ. ευρώ) στο 15% (3,6 δισ. ευρώ) συν 900 εκατομμύρια πρόσθετη ενίσχυση και για την τεχνική βοήθεια (400 περίπου εκατ. για αμοιβές των συμβούλων). Από εδώ και πέρα αρχίζουν μεταβολές που κανείς δεν γνωρίζει πού θα οδηγήσουν και πόσο αποδοτικές, στη φάση αυτή της ελληνικής οικονομίας, μπορεί να αποδειχτούν καθώς δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αστοχίες, σπατάλες και λογιστικές αλχημείες. Και αυτό γιατί. Η επανεξέταση 4.700 έργων που έχουν καθυστερήσει να προχωρήσουν θα γίνει με μόνο κριτήριο την καθυστέρηση υλοποίησης. Όποιο έργο καθυστερεί θα βγαίνει από το πρόγραμμα.

Μείζον το θέμα αποδοτικότητας των έργων για την οικονομία και την κοινωνία αφού το μόνο που είναι εξασφαλισμένο είναι η αποδοτικότητα για τους κατασκευαστές-διαχειριστές



Αυτή είναι η νέα πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ανεξάρτητα αν κάποια από τα έργα αυτά είναι και αναγκαία και θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην κοινωνία. Στόχος να ξαναμοιραστεί η "πίτα". Νέες εποχές, νέοι πελάτες, για να παραφράσουμε την ιστορική έκφραση. «Αποδέσμευση εγκλωβισμένων πόρων από ανενεργά και νεκρά έργα για παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις» και «επανεκκίνηση και επιτάχυνση εκτέλεσης μεγάλων έργων, ύψους 11 δισ. ευρώ» γράφει το κείμενο του Χρυσοχοΐδη. Έτσι το 50% περίπου του ΕΣΠΑ περνάει στους εθνικούς εργολάβους. Στόχος το μεγάλο μέρος των κονδυλίων να πάνε σε μεγάλα έργα δικής τους έγκρισης με το σύστημα των παραχωρήσεων. Εδώ ανοίγει πλέον μείζον θέμα αποδοτικότητας των έργων για την οικονομία και την κοινωνία αφού το μόνο που είναι εξασφαλισμένο είναι η αποδοτικότητα για τους κατασκευαστές - διαχειριστές. Το καθεστώς των κομματικών εργολάβων που ξαναμοιράζονται την πίτα με μεγάλα έργα παραχώρησης δεν το αντέχει άλλο η ελληνική οικονομία.



Επί πλέον δίνεται η δυνατότητα στους περιφερειάρχες να αλλάζουν τους κωδικούς των έργων. Δηλαδή για παράδειγμα να περιορίζεται ή και να μηδενίζει ο κωδικός σχολικά κτίρια και τα κονδύλια να μεταφέρονται αλλού χωρίς κανείς να γνωρίζει ή να ελέγχει τα μέτρα και τα σταθμά των αλλαγών αυτών και την πιθανότητα ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων να χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό χρήμα για προεκλογικούς σκοπούς σε δραστηριότητες δευτερευούσης σημασίας.



Ο επανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ που υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι προωθεί, θα πρέπει να ακουμπήσει πάνω στην κοινωνία και τα ιδιαίτερα κρίσιμα θέματα της ανεργίας, του παραγωγικού μοντέλου, της οικονομικής ανασυγκρότησης της περιφέρειας με όρους βιωσιμότητας, περιβαλλοντολογικής και αειφόρου ανάπτυξης. Ο επανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ θα πρέπει να γίνει με εταίρους τους κοινωνικούς και περιφερειακούς θεσμικούς εκπροσώπους. Η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων δεν θα κρίνει την επιτυχία του ΕΣΠΑ αλλά αν η υλοποίησή του θα δημιουργήσει νέες πλήρους απασχόλησης θέσεις εργασίας σε μια κοινωνία που θα ενισχύονται οι υποδομές της και οι κοινωνικές της δαπάνες της.



Αντίδραση Σαμαρά



Προκλητική αδιαφορία και ανικανότητα για την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ καταλόγισε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς. «Μάταια προσπαθώ 20 μήνες τώρα να πείσω την κυβέρνηση να βάλει μπροστά τα έργα του ΕΣΠΑ. Η κυβέρνηση, αντί να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς, τους αδρανοποίησε. Για μήνες μάλιστα, ξέχασε να ορίσει ακόμη και τον αρμόδιο γενικό γραμματέα» είπε ο κ. Σαμαράς. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προτίμησε να κόβει μισθούς και συντάξεις και άφησε ανεκμετάλλευτη μια πραγματική ευκαιρία για την επανεκκίνηση της οικονομίας. «Έπρεπε να της το υποδείξουν οι ξένοι σήμερα για να αποφασίσει, επιτέλους, η κυβέρνηση να ξεκουνηθεί. Εν τω μεταξύ, όμως, η ζημιά που έχει προκληθεί, εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης, είναι μεγάλη». Καταλήγοντας διερωτήθηκε: «Για αυτή την προκλητική αδιαφορία και ανικανότητα, ποιος φέρει την ευθύνη; Ποιος θα απολογηθεί κύριε Παπανδρέου; Κανείς;»

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Μεταφορών με θέμα: Οι αστυνομικοί υπάλληλοι της Τροχαίας Πιερίας

Θέμα: Οι αστυνομικοί υπάλληλοι της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Πιερίας καλούνται να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της ιδιωτικής εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» στα διόδια της Λεπτοκαρυάς.



Με το με αρ. 1/2005 Π.Δ. (ΦΕΚ 1Α΄/4-1-2005), αποφασίσθηκε, μεταξύ άλλων, η ίδρυση της Υπηρεσίας Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Πιερίας, με έδρα το Σταθμό Διοδίων της Λεπτοκαρυάς και εδαφική αρμοδιότητα από την χ/θ 393,300 έως την χ/θ 474 της Εθνικής οδού Αθηνών – Θεσ/νίκης. Λόγω όμως έλλειψης του αναγκαίου χώρου για τη στέγασή της, στεγάσθηκε τελικά στην πόλη της Κατερίνης, σε χώρο που της παραχωρήθηκε δωρεάν από τον Δήμο Κατερίνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω ρύθμιση για την έδρα στο σταθμό διοδίων Λεπτοκαρυάς ουδέποτε βρήκε σύμφωνους τους Αστυνομικούς υπαλλήλους της Πιερίας, οι οποίοι με επανειλημμένα διαβήματά τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς, εξέφραζαν δικαιολογημένα την άποψη ότι η Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων Πιερίας, θα έπρεπε να στεγάζεται στην Κατερίνη, διότι έτσι αφενός θα ανταποκρινόταν προσφορότερα στα καθήκοντά της, ενώ αφετέρου θα εξυπηρετούνταν καλύτερα και οι ανάγκες των πολιτών. Άλλωστε η πόλη της Κατερίνης βρίσκεται στη χ/θ 438 της Εθνικής οδού Αθηνών – Θεσ/νίκης, στο μέσο δηλαδή της απόστασης του τομέα εδαφικής αρμοδιότητας της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Πιερίας.

Τον Νοέμβριο του 2009, και ενόψει της μεταφοράς της έδρας της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Πιερίας από την Κατερίνη στη Λεπτοκαρυά, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πιερίας, εξέδωσε σχετικό ψήφισμα, με το οποίο καλούσε τους αρμόδιους Υπουργούς Μεταφορών και Δικτύων και Προστασίας του Πολίτη, να άρουν τη σχετική διάταξη του ως άνω Π.Δ., αφού, όπως αναφέρονταν σε αυτό, η παραμονή της Υπηρεσίας στην Κατερίνη (πρωτεύουσα του Νομού), θα συνέβαλε στην αποτελεσματικότερη εποπτεία του συνόλου του οδικού άξονα που είχε στην αρμοδιότητά της, συνηγορούσε στην άμεση και έγκαιρη ανταπόκριση της Υπηρεσίας στα περιστατικά που συνέβαιναν στην Εθνική οδό και εξυπηρετούσε πολύ καλύτερα τους πολίτες που συναλλάσσονταν με αυτήν.

Η απάντηση του τότε Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε ότι στις 17-3-2008, υπεγράφη μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.», στην οποία παραχωρήθηκε η κατασκευή, συντήρηση, χρηματοδότηση και εκμετάλλευση του τμήματος «Μαλιακός – Κλειδί» του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ, έγγραφη συμφωνία, στην οποία προβλέπονταν η εγκατάσταση της πιο πάνω Υπηρεσίας σε δημόσια έκταση, δίπλα ακριβώς από το σταθμό διοδίων Λεπτοκαρυάς, και ότι η πιο πάνω παραχωρησιούχος εταιρία αναλάμβανε την υποχρέωση της κατασκευής και συντήρησης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Πιερίας.

Ο χώρος, όπου στεγάζεται η Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων Πιερίας, είναι δημόσια έκταση, η οποία παραχωρήθηκε σε αυτήν από το Δημόσιο, κατά πληροφορίες ανήκει στον πρώην Δήμο Ανατολικού Ολύμπου, η παραχωρησιούχος εταιρία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» έχει εγκαταστήσει το Κέντρο Εκμετάλλευσης και Συντήρησης (Κ.Ε.Σ.) του σταθμού διοδίων Λεπτοκαρυάς, δηλαδή τα γραφεία του σταθμού Λεπτοκαρυάς και τον λοιπό εξοπλισμό της.

Σύμφωνα με δηλώσεις των αστυνομικών υπαλλήλων ειδικά στην Πιερία, οι αστυνομικοί αισθάνονται πλέον «υπάλληλοι της Αιγαίο» αφού με τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στη βουλή για την ποινικοποίηση της μη καταβολής του αντιτίμου των διοδίων, αποτελεί πλέον καθημερινό φαινόμενο η κλήση των αστυνομικών από την εταιρία για την εφαρμογή του νόμου.

Επειδή ο όλος χώρος είναι περιφραγμένος και εξυπηρετείται από μια και μοναδική είσοδο – έξοδο. Επίσης στην είσοδο του χώρου, η εταιρία έχει εγκαταστήσει «μπάρα» και φύλακα, ο οποίος απαγορεύει την είσοδο σε αυτοκίνητα πολιτών, οι οποίοι θέλουν να επισκεφθούν την Υπηρεσία της Τροχαίας για να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους.

Επειδή δεν έχει προβλεφθεί η δημιουργία οποιουδήποτε χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων έξω από τον περιφραγμένο χώρο, όπου στεγάζεται η Τροχαία και το ΚΕΣ της εταιρίας με αποτέλεσμα οι πολίτες να παρκάρουν στον παράδρομο της εθνικής οδού παράνομα και με κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος για το οποίο θα θεωρηθούν και συνυπεύθυνοι.

Επειδή αντίθετα, στον προαύλιο χώρο της Τροχαίας, υπάρχει επαρκής χώρος ο οποίος θα μπορούσε να εξυπηρετήσει την στάθμευση αυτοκινήτων πολιτών, και ειδικά εκείνων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Με ποιους όρους και με ποια ανταλλάγματα παραχωρήθηκε δημόσια έκταση στην εταιρία: «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» για να στεγάσει το ΚΕΣ της ;

2. Με ποιο δικαίωμα επομένως μια ιδιωτική εταιρία, εμποδίζει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε μια Δημόσια Υπηρεσία, όπως είναι η Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων Πιερίας και ενόσω μάλιστα δεν έχει προβλεφθεί χώρος στάθμευσης;

3. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την άρση αυτής της διαρκούς παράνομης κατάστασης που έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση και την ασφαλή διέλευση των πολιτών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τάσος Κουράκης

Ηρώ Διώτη

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Δημήτρης Παπαδημούλης

Κατήφορος αυταρχισμού

Αντιμέτωπη με νέα κύματα κοινωνικών κινητοποιήσεων, που προκαλεί η πολιτική της, η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει το πλαίσιο των δημοκρατικών δικαιωμάτων και να εκφοβίσει προκαταβολικά τους πολίτες. Μετά την κατάλυση του κοινωνικού συμβολαίου της Μεταπολίτευσης, μετά τη "χημική δημοκρατία" των ΜΑΤ, ετοιμάζεται να ψηφίσει νόμο που θα περιορίζει το δικαίωμα των συγκεντρώσεων και των πορειών, ενώ θα εγκατασταθούν κάμερες παρακολούθησης των πολιτών με πρόσχημα τις πράξεις βίας.

Κάμερες παρακολούθησης, νόμο για τις συγκεντρώσεις και έλεγχο του Διαδικτύου μεθοδεύει η κυβέρνηση

Η κυβερνητική "μέριμνα" δεν περιορίζεται στην άσκηση υλικής βίας, αλλά επεκτείνεται και στον άυλο (και αρρύθμιστο) χώρο του Διαδικτύου, με πρόσχημα και πάλι τους... "κουκουλοφόρους"!

Χθες οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτης Χρ. Παπουτσής και Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, απευθυνόμενοι στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αποκάλυψαν τις κυβερνητικές προθέσεις.

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Μπήκαν ξημερώματα σαν τους κλέφτες



Σαν τους κλέφτες, που τρέμουν τη δημόσια αιδώ και κατακραυγή λίγο μετά τις 4 το πρωί αστυνομικές δυνάμεις, εισαγγελέας και συνεργεία του Δήμου Αθηναίων εισέβαλαν στην πλατεία Συντάγματος, άρχισαν να καταστρέφουν τη μία σκηνή μετά την άλλη, αλλά και τις υποδομές των ομάδων. Προέβησαν σε 13 προσαγωγές από τις οποίες τουλάχιστον 8 έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις. Όπως ακριβώς οι “γαλατάδες” της εποχής του αστυνομικού κράτους και της χούντας. Καταγγέλουμε την απαγόρευση της επικοινωνίας με τους δικηγόρους όσων κρατούνται στο Α.Τ. Ομόνοιας (για αυτό και δεν υπάρχει ακόμα ακριβής εικόνα για τον αριθμό και τα στοιχεία των συλληφθέντων).

Από τα χέρια τους οι αγωνιστές που παρεβρίσκονταν εκεί, αντιστεκόμενοι, έσωσαν ότι μπορούσαν και κινηματογράφησαν τις “σκηνές απείρου κάλλους” μιας σιδερόφραχτης και δειλής δημοκρατίας και μιας δικαιοσύνης που λειτουργεί με βάση τους νόμους της νύχτας.

Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους:

Η πλατεία είμαστε όλοι εμείς, οι χιλιάδες καθημερινοί άνθρωποι που στέκονται όρθιοι απέναντι σε μια κυνική, αντιλαϊκή, αντιδημοκρατική, διεφθαρμένη οικονομική και πολιτική εξουσία που απελπισμένη μπροστά στην αποτυχία της προσπαθεί να σωθεί με κάθε τρόπο.

Δεν θα γίνουμε εμείς τα θύματα της. Δεν φοβόμαστε, δεν υποκύπτουμε

Τους πληροφορούμε πως πλανούνται οικτρά αν νομίζουν ότι “καθαρίζοντας” και κάνοντας φρούριο την πλατεία Συντάγματος θα προφυλαχτούνε. Υπάρχουν δεκάδες πλατείες πλέον παντού στην Αθήνα, εκατοντάδες πλατείες πλέον παντού στην Ελλάδα. Είμαστε σε κάθε γειτονιά, μαζί με κάθε κάτοικο αυτής της χώρας.

Είμαστε τα εκατομμύρια της κοινωνίας κόντρα σε μία χούφτα διεφθαρμένους και υποτελείς εντολοδόχους που πουλάνε τζάμπα μαγκιά με τους μισθοφόρους της εξουσίας.

Είμαστε παντού

Και ότι και να κάνουν δεν μπορούν να μας διώξουν. Οι δρόμοι και οι πλατείες, όπως οι δουλειές, οι παραγωγικές δομές, ο πλούτος αυτής της χώρας και τα δικαιωμάτα μας ανήκουν σε εμάς. Αυτά δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε να τα πάρουμε στα χέρια μας.

Το είπαμε, το ξαναλέμε και το εννοούμε:

Δεν θα φύγουμε αν δεν φύγουν

Για την «αισθητική επέμβαση» στην πλατεία Συντάγματος

Εδώ και λίγες εβδομάδες έκανε την επανεμφάνισή του το κόμμα της θιγμένης μας αισθητικής. Ίσως η πιο σκληρή αντισυντεχνιακή συντεχνία αυτού του τόπου. Αυτή τη φορά στόχος της λοιδορίας και του πικρόχολου σχολιασμού ήταν το απαράδεκτο «camping» στο Σύνταγμα. Διότι, όπως όλοι γνωρίζουμε, η εικόνα της χώρας απειλήθηκε σοβαρά από την πολιτική ασχήμια της πλατείας. Αισθητικά αποδεκτό είναι μόνο το (α)πολιτικά κόσμιο, δηλαδή η έξωση κάθε ορατής διαμαρτυρίας από τον δημόσιο χώρο. Στο εξής ο καθένας καλείται να πνιγεί ελεύθερα στο ιδιωτικό του άγος, να βιώσει την περιρρέουσα οικονομική και κοινωνική βία ως μοναχική περίπτωση ή ως κακότυχο και κατά βάθος ένοχο νοικοκυριό, μακριά από τα βλέμματα των happy few. Ο δημόσιος χώρος μπορεί να είναι μόνο τουριστικός, εμπορικός, καταναλωτικός. Έστω με κάποιες εμβόλιμες πολιτισμικές δράσεις, φεστιβάλ γαστρονομίας, έξυπνες και προπαντός δροσερές festivities για το πλήθος.

Η ελληνική αστυνομία, οι Εισαγγελείς, η δημοτική αστυνομία του κ. Καμίνη είναι ασφαλώς θεσμοί φημισμένοι για τις ασίγαστες αισθητικές τους ανησυχίες: από αυτούς τους θεσμούς θα ξεκινήσουν μάλλον όλες οι θαυμάσιες μητροπολιτικές αναπλάσεις του προσεχούς μέλλοντος, η εφόρμηση της Ελλάδας των «αξιών και των αξίων» προς μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση.

Οι πλατείες ανήκουν πάλι στους χρήστες τους. Κυριολεκτικά. Όχι συνθήματα, όχι ανάρμοστα πανό, όχι τσαντίρια, όχι άσκοπες συναθροίσεις και επιβλαβείς κινήσεις. Επιτέλους: μετά την επέμβαση της πολιτείας για την αποκατάσταση της ευρυθμίας, όλος ο κόσμος μπορεί πια να πάει στις κοντινές παραλίες. Όχι μπορεί• πρέπει να φύγει, Αύγουστος μπαίνει. Η αντιαισθητική νικήθηκε και έτσι μπορούμε πια να ανασάνουμε ελεύθερα πίνοντας έναν φρεντοτσίνο στη ξαπλώστρα…

Εντείνουν τις κινητοποιήσεις οι ιδιοκτήτες ταξί

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους και συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο μεταφορών στη λεωφόρο Μεσογείων αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες ταξί στη συνέλευση της Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής.

Οι ιδιοκτήτες ταξί εμφανίζονται ανυποχώρητοι μετά και το αδιέξοδο της συνάντησης που είχαν την Παρασκευή με τον υπουργό Υποδομών, Γ.Ραγκούση. «Δεν ήρθαμε εδώ για να αποφασίσουμε, συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας μέχρι να λυθεί το πρόβλημα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ (Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής), Θύμιος Λυμπερόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της συνέλευσης της Ομοσπονδίας. Είπε επιπλέον ότι οι αυτοκινητιστές δεν επιθυμούν επεισόδια και κατηγόρησε ως δυναμιτιστές του κλίματος τον υπουργό Μεταφορών Γιάννη Ραγκούση και τον ΣΕΤΕ (Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων). Παράλληλα, είπε ότι υπάρχουν αυθόρμητα περιστατικά που δεν υιοθετούν και υπογράμμισε ότι στόχος τους δεν είναι να κλείνουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Οι ιδιοκτήτες ταξί αποφάσισαν συγκέντρωση τη Δευτέρα στις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο μεταφορών στη λεωφόρο Μεσογείων.

Σήμερα εκατοντάδες ταξί από Κόρινθο, Τρίπολη, Κιάτο, Άργος και Ναύπλιο σταύθμευσαν στο παρκινγκ του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Επιδαύρου και βρέθηκαν στην είσοδο του αρχαίου θεάτρου. Οι ιδιοκτήτες ταξί πήγαν στην Επίδαυρο προκειμένου απόψε το βράδυ να ενημερώσουν τους 9.000 περίπου θεατές του αρχαίου θεάτρου που έφτασαν για να παρακολουθήσουν παράσταση αρχαίου δράματος, μοιράζοντας έντυπο υλικό με τα αιτήματά τους.

Ανοιχτά είναι από τις 5:15 το απόγευμα τα διόδια των Μαλγάρων, στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών καθώς ομάδα ιδιοκτητών ταξί που κινήθηκε από την πόλη, έχει σηκώσει τις μπάρες καθιστώντας ελεύθερη τη διέλευση των οχημάτων.

Αντίστοιχες κινήσεις έγιναν και στα διόδια Ρίου, Πάτρας, Αφιδνών και Κορίνθου, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η κατάληψη στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, από ιδιοκτήτες ταξί. Λεκτικό επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί μεταξύ των ιδιοκτητών ταξί και της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαρίας Σκραφνάκη. Στη Θεσσαλία εκατοντάδες ιδιοκτήτες ταξί συγκεντρώθηκαν στα Τρίκαλα και από εκεί πραγματοποίησαν πορεία προς την πόλη της Καλαμπάκας

Δημοσκοπήσεις: Ο δικομματισμός φεύγει. Η αριστερά έρχεται;



Με δεδομένο ότι η όποια "αύρα" από τη Σύνοδο Κορυφής "εξατμίσθηκε" μέσα σε 3-4 μέρες, το πολιτικό σκηνικό επανέρχεται στα παγιωμένα χαρακτηριστικά της τελευταίας περιόδου: οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι από τη διαχείριση της κρίσης και φοβούνται τα χειρότερα για το μέλλον, ο δικομματισμός δεν αμφισβητείται απλώς, αλλά εγκαταλείπεται ως μοναδικό μοντέλο πολιτικού συστήματος, το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου αποδυναμώνονται ραγδαία και, ως συνέπεια των τελευταίων, η Ν.Δ. ανάγεται σε πρώτο κόμμα που πλησιάζει το όριο της αυτοδυναμίας, αξιοποιώντας το μπόνους των 50 εδρών που δίνει ο νόμος Παυλόπουλου.

Ριζοσπαστικοποίηση των πολιτών, 2.600.000 πήγαν σε διαδήλωση!!!

Σ’ αυτά προστίθεται και μια εντυπωσιακή (γεωμετρική σε ορισμένες έρευνες) άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία οφείλεται κυρίως στην "επικοινωνία" με απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα έχει καταγραφεί εδώ και αρκετούς μήνες, ωστόσο πλέον φαίνεται ότι επηρεάζει συνολικά και το πολιτικό σκηνικό.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων επιβεβαιώνουν την πολιτική ρευστότητα, καθώς η Βουλή μπορεί να έχει από 5 έως και 9 κόμματα! Και έχει σημασία, διότι ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή "κατεβάζει" και το ποσοστό αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα.

Ειδικότερα σε 3 έρευνες έχουμε τα εξής εκλογικά ποσοστά:

"VPRC":

ΝΔ: 29,5%, ΠΑΣΟΚ: 25,5%, ΚΚΕ: 13%, ΛΑΟΣ: 7,5%, ΣΥΡΙΖΑ: 7%, Οικολόγοι - Πράσινοι: 4%, Δημοκρατική Αριστερά: 2,5%, Δημοκρατική Συμμαχία: 2%, Χρυσή Αυγή: 1,5%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1%, Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών: 1%, λοιπά κόμματα: 5,5%. Αποχή, άκυρα, λευκά: συνολικά 38,6%.

"Public Issue" (εκτίμηση εκλογικής επιρροής)

ΝΔ: 32,5%, ΠΑΣΟΚ: 26,5%, ΚΚΕ: 11,5%, ΣΥΡΙΖΑ: 9%, ΛΑΟΣ: 7,5%, Οικολόγοι - Πράσινοι: 3,5%, Δημοκρατική Αριστερά: 2%, Δημοκρατική Συμμαχία: 1,5%, λοιπά: 6%.

"METRON Analysis"

ΝΔ: 19%, ΠΑΣΟΚ: 16,2%, ΚΚΕ: 7%, ΛΑΟΣ: 5,8%, ΣΥΡΙΖΑ: 5,3%, Οικολόγοι - Πράσινοι: 2,6%, Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών: 2,4%, Δημοκρατική Συμμαχία: 1,8%, Δημοκρατική Αριστερά: 1,6%, άλλο κόμμα: 1,5%, λευκό: 4,1%, άκυρο/κανένα: 15,9%, αναποφάσιστοι: 9,1%, δεν απαντώ: 7,5%.



Επαναπολιτικοποίηση

Το χαμηλά ιστορικό του δικομματισμού (κάτω από το 60% σε όλες τις έρευνες) είναι πλέον από τα δεδομένα του πολιτικού συστήματος. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι παγιώνεται το προβάδισμα της Ν.Δ., και μάλιστα με άνοιγμα της ψαλίδας σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ - το στοιχείο αυτό ενδυναμώνεται και από τα ευρήματα της "παράστασης νίκης", που πλέον είναι όλα υπέρ της Ν.Δ.

Η πτώση του δικομματισμού είναι αποτέλεσμα του διευρυνόμενου κοινωνικού και πολιτικού φαινομένου της απόρριψής του α) ως αιτίας της κρίσης και β) ως συστήματος που αδυνατεί να οδηγήσει στην έξοδο από το τούνελ δίνοντας θετική προοπτική στον απλό πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, η αδιευκρίνιστη ψήφος κυμαίνεται στο 37% - 38%. Ωστόσο το κύριο εύρημα είναι η ριζοσπαστικοποίηση του πολίτη. Για παράδειγμα, στην "Public Issue" το 29% των ερωτώμενων δηλώνει ότι έχει συμμετάσχει πρόσφατα σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Με νούμερα αυτό σημαίνει ότι 2.600.000 πολίτες δηλώνουν ενεργά διαμαρτυρόμενοι!!! Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι επανέρχεται η τάση πολιτικοποίησης (το 78% συζητεί πολιτικά), την ίδια ώρα που αποστασιοποιείται από τους βασικούς πυλώνες του πολιτικού συστήματος. Το 90% είναι δυσαρεστημένοι από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., ενώ σε ποσοστό 71% εκτιμούν ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν μπορεί να σχηματίσει αποτελεσματική κυβέρνηση.



ΠΑΣΟΚ: Δημοσκοπική "κατρακύλα"

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η δημοσκοπική "κατακρύλα" του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα μεγέθη: από την πρόθεση ψήφου και τη συσπείρωση μέχρι και το πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου. Ο Γιάννης Μαυρής ("Public Issue") φαίνεται να την αποδίδει σε "αμφίπλευρη εκλογική αποδυνάμωση", προς τα δεξιά και αριστερά, του κυβερνώντος κόμματος. Επισημαίνει δε ότι και η εικόνα του πρωθυπουργού "δείχνει αδυναμία ανάκαμψης και παραμένει στα ιστορικά χαμηλά της επίπεδα" και στο φαινόμενο αυτό "συνεισφέρει προφανώς και το γεγονός ότι, σε ηγετικό επίπεδο, η παρουσία του Γ. Παπανδρέου, έως ένα βαθμό, έχει πλέον 'εκτοπισθεί' από τον νέο υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ('deputy prime-minister')". Είναι μια παρατήρηση που έχει την πολιτική της σημασία.

Η "VPRC" κάνει λόγο για "εικόνα ολοκληρωτικής διάλυσης του κοινωνικού - εκλογικού ΠΑΣΟΚ" και για εικόνα που σήμερα "δείχνει ουσιαστικά το τέλος του ισχυρού μεταπολιτευτικού πολιτικού και οργανωτικού μηχανισμού". "Το ποσοστό συσπείρωσης των προηγούμενων ψηφοφόρων του στις εκλογές του 2009 βρίσκεται μόλις στο 30%, ποσοστό που ιστορικά είναι ίδιον των κομμάτων που βρίσκονταν ένα βήμα πριν την οριστική τους διάλυση (ΠΟΛΑΝ, ΔΗΚΚΙ). Ακόμα και στον 'σκληρό πυρήνα' των ψηφοφόρων του, αυτών δηλαδή που ποτέ δεν έχουν επιλέξει άλλο πολιτικό κόμμα πέραν του ΠΑΣΟΚ, μόνον ο ένας στους δύο (50% περίπου) δηλώνει πιθανό να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές", υποστηρίζει.



Η "πολυκατοικία"

Η αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ καλύπτεται εν μέρει από την αύξηση της επιρροής της Ν.Δ., η οποία παγιώνει τη διαφορά της, έχοντας περάσει στην πρώτη θέση από τον Μάιο. Κερδίζει έτσι χρόνο για να διαμορφώσει την ηγετική εικόνα του Αντώνη Σαμαρά, αν και εσχάτως έχει περάσει μπροστά τόσο στην καταλληλότητα πρωθυπουργού όσο και στο ερώτημα ποιον εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες. Η έμφαση θα δοθεί στην προβολή προτάσεων, ώστε να αυξηθεί η αποδοχή του σε στοχευμένες ομάδες, όπως είναι οι αναποφάσιστοι. Ταυτόχρονα η πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ. επηρεάζει και τις ισορροπίες στην "πολυκατοικία", καθώς ο ΛΑΟΣ από το 9% της άνοιξης ("Public Issue") κατεβαίνει στο7,5%, ενώ η ΔΗΣΥ σταθεροποιείται σε ποσοστά εκτός Βουλής.



Πού οφείλεται η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ

Εντυπωσιάζει η ανοδική τάση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ταυτίζεται με μια περίοδο που έχουμε όξυνση των κινημάτων και της διαμαρτυρίας των πολιτών. Η "Public Issue" του δίνει αύξηση από το 6,5% στο 9% μέσα σε ένα μήνα, η "VPRC" τον φέρνει από το 4,5% του Δεκεμβρίου του 2010 στο 7% και με ανοδική τάση, ενώ η "METRON Analysis" στο 5,3%. Συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται πάνω από το όριο του 3% και έχει σταθεροποιηθεί (ακόμα και στις εταιρείες που συστηματικά αποδυναμώνουν τα μικρά κόμματα) πάνω από 5%.

Διαπιστώνεται πλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται το κατεξοχήν αντιπολιτευτικό κόμμα σήμερα και αυτό αποτελεί αποτέλεσμα και της τακτικής της συνεπούς αντιπαράθεσης α) με το ΠΑΣΟΚ και τις βασικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης τους τελευταίους 18 μήνες (Μνημόνιο, ΔΝΤ κ.λπ.) και β) του Αλ. Τσίπρα με τον Γ. Παπανδρέου, ακόμα και όταν ο πρωθυπουργός εμφανιζόταν ως ο αδιαμφισβήτητος πολιτικός ηγεμόνας της χώρας. Στην έρευνα της "VPRC" ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ποσοστό 13,5% (έπονται Ν.Δ. με 12,3%, ΛΑΟΣ με 9,2% και ΚΚΕ με 9%).

Καταγράφει μία αύξηση εισροών από το ΠΑΣΟΚ (στην "METRON Analysis" είναι το πρώτο κόμμα με 4,4%), γεγονός που τον καθιστά πολιτικό αντίπαλο για την Ιπποκράτους. Στο πλαίσιο αυτό εκπονήθηκε και το σχέδιο στοχοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση ως του κέντρου που οργανώνει τις επιθέσεις εναντίον υπουργών και βουλευτών. Ωστόσο επέφερε το αντίστροφο αποτέλεσμα: την καταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ του μεγαλύτερου δημοσκοπικού ποσοστού του από το 2008. "Είναι εμφανές ότι οι επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ προς αυτόν τον ενισχύουν και δεν τον απονομιμοποιούν", εκτιμά η "VPRC".

Ο Γ. Μαυρής επισημαίνει στην ανάλυσή του ότι "η αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ είναι εντυπωσιακή και προς τα αριστερά (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ). Αφορά δε πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εμφανίζει θεαματική άνοδο 2,5 μονάδων". Επειδή δε οι συγκρίσεις με το 2008 είναι φυσικές, σημειώνει ότι και τότε η άνοδος της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ "εσφαλμένα και ταυτολογικά θεωρήθηκε μόνον 'δημοσκοπική'" και ότι "ανακόπηκε 'βίαια', μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008".

Η αριστερά μπορεί ν' αλλάξει το σκηνικό

Η όποια "αύρα" από τη Σύνοδο Κορυφής "εξατμίσθηκε", οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι από τη διαχείριση της κρίσης και φοβούνται τα χειρότερα για το μέλλον, ο δικομματισμός δεν αμφισβητείται απλώς, αλλά εγκαταλείπεται ως μοναδικό μοντέλο πολιτικού συστήματος, το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου αποδυναμώνονται ραγδαία και η Ν.Δ. περνάει μπροστά λόγω της κατάρρευσης της κυβέρνησης. Νέο δυναμικό και ελπιδοφόρο στοιχείο των δημοσκοπικών μεταβολών η εντυπωσιακή (γεωμετρική σε ορισμένες έρευνες) άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία οφείλεται κυρίως στην "επικοινωνία" με απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα έχει καταγραφεί εδώ και αρκετούς μήνες, ωστόσο πλέον φαίνεται ότι επηρεάζει συνολικά και το πολιτικό σκηνικό

Κυβέρνηση: Ριφιφί τον Αύγουστο

Η επίθεση αφαίμαξης μισθών και συντάξεων των εργαζομένων δεν έχει τέλος. Η ΑΔΕΔΥ μάλιστα εκτιμά τις απώλειες στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων στο 40%! Το οικονομικό επιτελείο, με την παρότρυνση του πρωθυπουργού, θεωρεί πως με τον λαό να ψάχνει για ανάσες στις παραλίες, είναι εύκολο να σαρωθούν τα πάντα. Νέοι φόροι, έκτακτα χαράτσια, απολύσεις από το Δημόσιο, νέες περικοπές μισθών και κοινωνικών υπηρεσιών (παιδεία, υγεία) και εξαφάνιση των επιδομάτων, μεγάλες ανατιμήσεις λαϊκών αγαθών και υπηρεσιών με την ανεργία στα ύψη θα είναι το εφιαλτικό σκηνικό ενός Μαύρου Σεπτέμβρη. Και αν ο λαός αντιδράσει; Ε, τότε μπορεί να πάνε σε πρόωρες εκλογές, βομβαρδίζοντας την κοινωνία με διλήμματα περί χρεωκοπίας, ολοκληρωτικής στάσης πληρωμών μισθών και συντάξεων. Ο τόπος βρίσκεται στην πιο κρίσιμη περίοδο της μεταπολιτευτικής ιστορίας. Η πολιτική ανατροπή του νεοφιλελεύθερου πειράματος δεν είναι πλέον μια πολιτική επιθυμία. Είναι εθνική ανάγκη.