Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Την Παρασκευή 27/4 η Νεολαία Συνασπισμού Ιωαννίνων πραγματοποιεί μονοήμερο φεστιβάλ στο χώρο της ΟΑΣΗΣ, στην κεντρική πλατεία της πόλης.Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τις 15:00 με συλλογική κουζίνα και ανταλλακτικό παζάρι, στις 17:00 θα ακολουθήσει προβολή ταινίας και στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Από την εργατική Πρωτομαγιά του τότε στην εργασιακή επισφάλεια και την ανεργία του Μνημονίου. Οι προτάσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς».Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει πάρτυ.ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ, ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ Κ. ΕΞΑΡΧΟ


Το Γραφείο Τύπου θέλει να ευχαριστήσει τον υποψήφιο του ΚΚΕ κ. Έξαρχο για τη … συμμετοχή του στο διάλογο για την Αριστερά. Το δυστύχημα γι’ αυτόν είναι ότι την εκτίμησή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος κίνδυνος αυτών των εκλογών δεν την συμμερίζεται ο κόσμος της Αριστεράς, που αντιλαμβάνεται αυτή την προοπτική ως ελπίδα. Ο κ. Έξαρχος μπορεί ωστόσο να υπολογίζει ότι τον φόβο αυτό τον συμμερίζχονται οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου και του δικομματισμού και τα κάθε είδους αντιδραστικά, εθνικιστικά και ρατσιστικά στοιχεία.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ


Μετά από 26 χρόνια η τραγωδία του Τσερνόμπιλ είναι απολύτως παρούσα, καθορίζοντας τη ζωή και  την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Όμως  ούτε  αυτός ο εφιάλτης ούτε η πρόσφατη επανάληψή του στη Φουκουσίμα  αναχαίτισαν την ασφυκτική πίεση  των υπερδυνάμεων του πυρηνικού λόμπυ,  που επιμένουν στο απόλυτο ψέμα ότι ότι δήθεν η πυρηνική ενέργεια είναι «ανανεώσιμη, ασφαλής, φθηνή και φιλική προς το περιβάλλον» ! Τα υπερκέρδη των πολυεθνικών εταιριών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας συνιστούν μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τον πλανήτη και τη ζωή όχι μόνο των σημερινών αλλά και των επόμενων γενεών. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να απέχει από τα διακρατικά αιτήματα ενάντια στη διάδοση των πυρηνικών. Ο παγκόσμιος και πανευρωπαϊκός αγώνας ενάντια στα πυρηνικά αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτονόητη προτεραιότητα.

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι βασική προτεραιότητα είναι η προστασία της λίμνης Παμβώτιδας και των παραλίμνιων εκτάσεων και όχι η «αξιοποίηση», την οποία ευαγγελίζονται διάφοροι με τελευταίο τον Πρόεδρο της ΝΔ κ. Σαμαρά. Οι όποιες δραστηριότητες γύρω από τη λίμνη πρέπει να είναι ήπιες και συμβατές με την ευαισθησία του οικοσυστήματος, τα επιστημονικά δεδομένα και το πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος. 

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΟΥ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ





Πλησιάζουμε σε μια εκλογική αναμέτρηση, την οποία το πολιτικό σύστημα προσπάθησε να εμποδίσει αλλά δεν τα κατάφερε κάτω από το βάρος των κοινωνικών αγώνων, που φανέρωσαν την αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας στα μνημόνια και τις ταξικές πολιτικές. Αισιοδοξούμε ότι το πολιτικό σύστημα θα αποτύχει και στην άλλη βασική του επιδίωξη, να καλλιεργήσει το φόβο και να εκβιάσει τους πολίτες. Μέρα με τη μέρα η επικοινωνία με τους κατοίκους του νομού εδραιώνει την πεποίθησή μας ότι το μήνυμα της κάλπης θα είναι μια μεγάλη ανατροπή, ένα ηχηρό χαστούκι στο δικομματισμό και τους εταίρους της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Είχε δίκιο στη χτεσινή του ομιλία στα Γιάννενα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που προέβλεψε ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι ανέφικτος τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για τη Ν.Δ.. Αυτό όμως που απέκρυψε ο κ. Βενιζέλος είναι ότι στη συνείδηση του ελληνικού λαού καταρρέουν και τα σενάρια συγκυβέρνησης των δύο εταίρων. Ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού στρέφεται προς τα αριστερά και αντιλαμβάνεται ότι το πραγματικό δίλημμα αυτών των εκλογών είναι «Μνημόνιο ή Αριστερά»    
Απευθυνόμαστε στο λαό των Ιωαννίνων, κοιτάμε στα μάτια τους κατοίκους της πόλης, του λεκανοπεδίου και της υπαίθρου και ζητούμε απ’ αυτούς πριν από την κάλπη να αναλογιστούν πέντε στοιχεία :
1. Αυτά τα δύο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ο πιο συνεπής πολέμιος της τρόϊκας, των μνημονίων και των συμβάσεων, που καταστρέφουν την χώρα και τα λαϊκά και μεσαία στρώματα. Από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τόσο τα κοινωνικά αδιέξοδα που γεννάει η συγκεκριμένη πολιτική όσο και τις δυνατές εναλλακτικές λύσεις.
2. Ήμασταν η πιο αποτελεσματική και ουσιαστική αντιπολίτευση τόσο στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και στη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ(-ΛΑΟΣ). Γι’ αυτό εξάλλου έχουμε δεχτεί τις πιο σκληρές επιθέσεις από το πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ που το στηρίζουν.
3. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν ενεργά στους αγώνες σ’ όλη την Ελλάδα και στην περιοχή μας. Στους χώρους δουλειάς και στις πλατείες, στο κίνημα κατά των χαρατσιών, στο ανταλλακτικό παζάρι της Όασης και στις υπόλοιπες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, στα κινήματα για το περιβάλλον και για την υπεράσπιση των ποταμών και της Παμβώτιδας. Συμμετέχουμε στους αγώνες αυτούς με σεβασμό στην αυτονομία τους, τους μπολιάζουμε αλλά και διδασκόμαστε από αυτούς, χωρίς να διεκδικούμε ούτε το αλάθητο ούτε το μονοπώλιο της επαναστατικότητας.
4. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση με 9 άξονες αλλά και άμεσα μέτρα ανακούφισης του λαού, υποστήριξης των ανέργων και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Αγωνίζεται ενάντια στην εξυπηρέτηση ενός άδικου και ταξικού χρέους και θέτει σε προτεραιότητα τους μισθούς, τις συντάξεις και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Ενάντια στην πολιτική που μοιράζει δεκάδες δις στους τραπεζίτες, παλεύει για ένα δημόσιο τραπεζικό σύστημα κάτω από κοινωνικό έλεγχο. Αγωνίζεται για την πραγματική φορολόγηση του πλούτου και όχι της φτώχειας και για μία ανάπτυξη στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και όχι της κερδοφορία του ΣΕΒ και του κεφαλαίου.
5. Ο ΣΥΡΙΖΑ με επιμονή και ειλικρίνεια αγωνίζεται για την κοινή δράση και την συμπαράταξη της αριστεράς. Για να ανατραπεί το σάπιο δικομματικό πολιτικό σύστημα και να ανοίξει ο δρόμος για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας με πυρήνα τη Ριζοσπαστική Αριστερά. Αν κάποια κομμάτια της αριστεράς δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν και να αποδεχθούν αυτή την ιστορική πρόκληση, πιστεύουμε πως ο λαός θα βρει τον τρόπο να τα υποχρεώσει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Στις 6 Μάη έχουμε την ευκαιρία να διαλέξουμε με βάση την αξιοπρέπεια και όχι τον φόβο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητάει μόνο ψήφο διαμαρτυρίας αλλά και ψήφο εξουσίας, ψήφο ελπίδας και σωτηρίας αν προτιμάτε, για να καταγγελθεί η δανειακή σύμβαση, να ακυρωθεί το μνημόνιο και να ανοίξει ο εναλλακτικός δρόμος της συμμετοχής, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας. Μια προσπάθεια, που απαιτεί το λαό ενεργό και παρόντα, που όχι μόνο δεν εξαντλείται στις εκλογές αλλά συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση στις 7 του Μάη. Μια προσπάθεια όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους εργαζόμενους της Ευρώπης, που δέχονται την ίδια επίθεση του κεφαλαίου και επομένως πρέπει να συντονίσουμε τους αγώνες μας.
Ο εκλογικός στόχος του «ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο», όπως τον προσδιόρισε ο επικεφαλής του συμμαχικού σχήματος, σ. Αλέξης Τσίπρας, είναι διπλός : αφενός να μη συγκεντρώσει το μνημονιακό μπλοκ ούτε 51 % στο λαό ούτε 151 βουλευτές και αφετέρου να βγουν ενισχυμένες οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αυτή η γενική κατεύθυνση προδιαγράφει και το δικό μας εκλογικό στόχο, που είναι ασφαλώς η εκλογή βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ιωαννίνων. Πριν δώσω το λόγο στη σ. Λυδία Λιοδάκη για την παρουσίαση των υποψηφίων του «ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο» στο νομό Ιωαννίνων, θέλω να υπογραμμίσω ότι το ψηφοδέλτιο καταρτίσθηκε με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, συγκροτήθηκε δηλαδή δημοκρατικά και αποκεντρωμένα, ούτε από αρχηγούς-αφέντες ούτε από Κεντρικές Επιτροπές. Αυτή είναι η ποιότητα της δημοκρατίας, που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τις περιοδείες του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο 21 Απρίλη 2012






Στο Ελληνικό η αντιπροσωπεία μας άκουσε τις μαρτυρίες των κατοίκων που κατήγγειλαν  ότι μετά την χθεσινή νεροποντή, το νερό στο μεγάλο λαγκάδι και στο κύτταρο του ΧΥΤΑ είναι θολό κα δύσοσμο με προβλήματα για την δημόσια υγεία. Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξουν υπεύθυνες και σαφείς απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς για τα προβλήματα που δημιουργούνται στη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού υπενθυμίζοντας την αρχική αντίθεσή μας στη χωροθέτηση του συγκεκριμένου έργου.
Σε κάθε περίπτωση ο κοινωνικός έλεγχος πρέπει να ενταθεί ταυτόχρονα με τις προσπάθειες για ριζική επίλυση των μεγάλων ζητημάτων της διαχείρισης των σκουπιδιών με ανακύκλωση και διαλογή στη πηγή τόνισε η αντιπροσωπεία μας.




Κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τους υποψήφιους βουλευτές Κατερίνα Αντωνίου, Δήμητρα Καστάνη, Γιάννη Καραγιάννη, Χρήστο Μαντά και Άρη Σπέγγο περιόδευσαν το πρωί στη Λαϊκή Αγορά της Αγ. Μαρίνας και στα Super Market  Lidl & Carrefour ενημερώνοντας τους πολίτες για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα της ακρίβειας και της στήριξης του λαϊκού εισοδήματος  Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους των μεγάλων αλυσίδων SM  που αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας που επιδιώκει την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την εξαθλίωση των εργαζομένων. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν περιοδείες και ομιλίες στο Κουτσελιό και στο Ελληνικό.
Στο Ελληνικό η αντιπροσωπεία μας άκουσε τις μαρτυρίες των κατοίκων που κατήγγειλαν  ότι μετά την χθεσινή νεροποντή, το νερό στο μεγάλο λαγκάδι και στο κύτταρο του ΧΥΤΑ είναι θολό κα δύσοσμο με προβλήματα για την δημόσια υγεία. Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξουν υπεύθυνες και σαφείς απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς για τα προβλήματα που δημιουργούνται στη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού υπενθυμίζοντας την αρχική αντίθεσή μας στη χωροθέτηση του συγκεκριμένου έργου.
Σε κάθε περίπτωση ο κοινωνικός έλεγχος πρέπει να ενταθεί ταυτόχρονα με τις προσπάθειες για ριζική επίλυση των μεγάλων ζητημάτων της διαχείρισης των σκουπιδιών με ανακύκλωση και διαλογή στη πηγή τόνισε η αντιπροσωπεία μας.

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ



Η μαύρη επέτειος της Απριλιανής χούντας βρίσκει τον ελληνικό λαό αντιμέτωπο με τον εφιάλτη των μνημονίων και της τρόϊκας και
 τις ταξικές πολιτικές, που από κοινού σχεδιάζουν και υλοποιούν οι εκπρόσωποι του κράτους και του κεφαλαίου. 
Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας,
 με αιχμή τη συμμορία της Χρυσής Αυγής, όχι όμως χωρίς την συνηγορία και την ενθάρρυνση των καθεστωτικών πολιτικών δυνάμεων.
 Από την άλλη πλευρά, ο ελληνικός λαός φανερώνει ξανά τη δύναμή του, αγωνίζεται και ελπίζει για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης και
 βρίσκεται στην πρωτοπορία της μάχης, που δίνουν οι λαοί και οι εργαζόμενοι της Ευρώπης.
Το μήνυμα της αυριανής επετείου είναι η αντίσταση στα μνημόνια, τις ταξικές πολιτικές, την αναβίωση του φασισμού, 
την περιστολή της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας. Είναι ένα μήνυμα αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης,
 ένα μήνυμα αφύπνισης για την υπεράσπιση αυτών που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες. 
Τιμούμε τους αγωνιστές και τα θύματα του επτάχρονου αντιδικτατορικού αγώνα απέναντι στην αμερικανοκίνητη χούντα και 
υπενθυμίζουμε την σημαντική συμβολή των Ιωαννίνων σ’ αυτό τον αγώνα. 
Το παράδειγμα των αγωνιστών αυτών μας εμπνέει και μας δίνει δύναμη και σήμερα. 
Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο αγώνας για τη δημοκρατία και την ελευθερία είναι πάντα επίκαιρος και άρρηκτα συνδεδεμένος με τον αγώνα για το σοσιαλισμό.