Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ για την εξέγερση στις φυλακές Σταυρακίου


Ιωάννινα 6-12-2012
Δελτίο τύπου


Το ελληνικό κράτος ευθύνεται για την εξέγερση στις φυλακές Σταυρακίου


Η χθεσινή εξέγερση των κρατουμένων στις φυλακές Σταυρακίου έρχεται να υπογραμμίσει τις ευθύνες του ελληνικού κράτους για το απάνθρωπο και απαράδεκτο καθεστώς, που εξακολουθεί να ισχύει. Υπενθυμίζουμε ότι η χώρα μας έχει καταδικαστεί ήδη τρείς φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση των διατάξεων της Διεθνούς Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (η τελευταία καταδίκη έγινε γνωστή μόλις προχθές) λόγω των απάνθρωπων και εξευτελιστικών συνθηκών, που επικρατούν στις Δικαστικές Φυλακές Σταυρακίου. Το φυλακιστικό, και καθόλου σωφρονιστικό, σύστημα στοιβάζει στις δικαστικές φυλακές υπερτριπλάσιους από τους επιτρεπόμενους φυλακισμένους, οι οποίοι κοιμούνται σε στρώματα, ο ένας πάνω στον άλλον, με δύο μόνο ώρες θέρμανση την ημέρα, με σχεδόν μηδενική φαρμακευτική περίθαλψη, παρά το γεγονός ότι πολλοί πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και περίπου το ένα τρίτο βρίσκονται στη φυλακή με τον νόμο περί ναρκωτικών, είναι δηλαδή και αυτοί ασθενείς. Αυτή την εφιαλτική εικόνα ανθρωπιστικής κρίσης την έχει αναδείξει με εκτενές Δελτίο Τύπου και ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ιωαννίνων, μετά από την επίσκεψη του κλιμακίου του στις 2 Νοεμβρίου.
Και ενώ θα περίμενε κανείς κάποιες απλές, στοιχειώδεις κινήσεις, με τις οποίες θα μπορούσε να βελτιωθεί η κατάσταση, οι αρμόδιες αρχές, περιφρονώντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αποφάσισαν τη μεταφορά ακόμη 11 κρατουμένων οξύνοντας την κατάσταση και προκαλώντας τη δικαιολογημένη αγανάκτηση και την εξέγερση των φυλακισμένων.
Καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στη διαμαρτυρία των κρατούμενων καθώς και στα αιτήματά αυτών και των εργαζόμενων στις φυλακές.