Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Τι «παιχνίδια» παίζονται σε βάρος της Λίμνης μας; Οι όχθες της Παμβώτιδας στο στόχαστρο καταπατητών! Η Επιτροπή Οριοθέτησης απέρριψε αίτημα του Συλλόγ

Πολλά είναι τα… παιχνίδια που φαίνεται πως «παίζονται» σε βάρος της λίμνης Παμβώτιδας. Ενώ είναι σπουδαίας, πολύ σπουδαίας μάλιστα σημασίας η ακεραιότητά της όχθης της, εν τούτοις πολλοί την εποφθαλμιούν. Και η υπόθεση κάθε τόσο μπλέκεται όλο και περισσότερο…
Η όχθη της λίμνης έχει «μπει στο μάτι» διάφορων οικοπεδοφάγων που κάνουν τα αδύνατα-δυνατά για να την καταπατήσουν προς ίδιο όφελος.
Όπως καταγγέλλει με χθεσινή ανακοίνωσή του ο «Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων» η Επιτροπή Οριοθέτησης της Λίμνης Παμβώτιδας απέρριψε, ύστερα από 14 μήνες (!) το αίτημά του «περί επανακαθορισμού των οριογραμμών όχθης και παλαιάς όχθης της λίμνης».
Γιατί άραγε; Γιατί με τόση καθυστέρηση; Και τι εξυπηρετεί η συγκεκριμένη απόφαση; Ο Σύλλογος μιλά για «σκάνδαλο», γιατί η απόφαση αυτή «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 1 του Ν. 2971/2001, το οποίο ορίζει ρητά και κατηγορηματικά την έννοια της παλαιάς όχθης ότι δηλαδή «…παλιά όχθη είναι η ζώνη ξηράς που προέκυψε από την μετακίνηση της οριογραμμής όχθης…» και διότι δεν έλαβε υπ’ όψη της, ως όφειλε, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ίδιου νόμου τις αεροφωτογραφίες, τα επίσημα έγγραφα και τοπογραφικά διαγράμματα, που αποτυπώνουν και αποδεικνύουν την ύπαρξη του τεράστιου υδροβιότοπου στην περιοχή (εκτάσεως 3.500 στρέμματα περίπου), τα οποία με την οριοθέτηση της Επιτροπής κινδυνεύουν να γίνουν βορά από τους καταπατητές».
Η συγκεκριμένη Επιτροπή χάραξε την οριογραμμή της όχθης στο όριο του αρδευτικού αναχώματος. Όμως ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο ανάχωμα δεν είναι νόμιμο.
Ξεκαθαρίζεται ότι «η οριογραμμή της όχθης χαράσσεται στην πλησιέστερη φυσική γραμμή και ότι λαμβάνεται υπ’ όψη η ύπαρξη ευπαθών οικοσυστημάτων και προστατευομένων περιοχών καθώς και η γεωμορφολογία του εδάφους, η Επιτροπή Οριοθέτησης με την απόφασή της, άγνωστο για ποιους λόγους, καθόρισε την οριογραμμή της όχθης στο όριο του αρδευτικού αναχώματος, θεωρώντας το ως νόμιμο τεχνικό έργο παραβλέποντας όλα τα υπόλοιπα στοιχεία και κριτήρια που ορίζει ο νόμος».
Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων δεν αφήνει καμία αμφιβολία πως «η κατασκευή του ποδηλατόδρομου επάνω στο αρδευτικό ανάχωμα και η οριοθέτηση της λίμνης στο όριο του αναχώματος, ανοίγουν τον δρόμο για οικοπεδοποίηση του σημαντικότατου υδροβιότοπου με καταστροφικές συνέπειες στο λιμναίο οικοσύστημα και καταδικάζουν την λίμνη για πάντα σε λίμνη – λεκάνη χωρίς ζωή και χωρίς μέλλον».
Μετά την εξέλιξη αυτή ο Σύλλογος αντέδρασε με νόμιμα μέσα. Πώς; «Καταθέσαμε σχετική προσφυγή στον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου να ακυρώσει την απόφαση της Επιτροπής και να κάνει δεκτό το αίτημά μας περί επανακαθορισμού της οριογραμμής της όχθης στην πραγματική και φυσική γραμμή, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψη η ύπαρξη του αναχώματος και της παλαιάς όχθης, στο φυσικό ανάγλυφο του εδάφους, που οριοθετεί η έκταση του υδροβιότοπου».
Είναι ανάγκη να υπάρξει άμεση αντίδραση, ώστε η λίμνη να προστατευθεί, γιατί εκτός από σπουδαίος υγρότοπος είναι και ιστορικό σημείο αναφοράς για τα Γιάννινα.

copyright Π.ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: