Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Πανεπιστήμιο κακών εργασιακών σχέσεων


Μια περίπτωση εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες σε εταιρία ενοικίασης προσωπικού καθαριστριών, στα Γιάννενα. Καθαρίστρια της εταιρίας κατήγγειλε στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ότι δέχθηκε επίθεση από την εργοδοσία της όταν τέθηκε θέμα εργασιακών σχέσεων και πληρωμών.



Αύριο το θέμα αναμένεται να τεθεί και στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου
Το σημείο έντασης, ανάμεσα στα υπόλοιπα, είναι ότι η εταιρία συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αναλαμβάνοντας τον καθαρισμό των χώρων του ιδρύματος, υπεργολαβία που την παίρνει με διαδικασία διαγωνισμού. Ένας από αυτούς θα γινόταν χθες, αντί όμως για τους… συμμετέχοντες στο τμήμα προμηθειών και κατόπιν στην πρυτανεία του ιδρύματος, εμφανίστηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου. Μέλος της διοίκησης συναντήθηκε με τον πρύτανη Γιάννη Γεροθανάση εκθέτοντάς του το πρόβλημα και συνέχεια αναμένεται αύριο, οπότε και συνεδριάζει η Σύγκλητος του ιδρύματος.
Χαρακτηριστικό στην υπόθεση είναι ότι η εταιρία έχει έδρα στην Αθήνα και στα Γιάννενα δεν διαθέτει γραφεία, αλλά μόνο αντιπροσώπους που «διαχειρίζονται» το προσωπικό.
Η κοινή γνώμη είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη για ανάλογες καταστάσεις, μετά το περιστατικό της δολοφονικής απόπειρας κατά της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.
Το περιστατικό είναι μόνο μια μικρή έκφανση του προβλήματος και του τρόπου με τον οποίο εργάζονται πολλοί άνθρωποι αυτή τη στιγμή στους χώρους του πανεπιστημίου. Μόλις πριν από λίγους μήνες, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εκτυλίχθηκε κινητοποίηση με την κατάληψη της πρυτανείας από φοιτητές, οι οποίοι ζητούσαν να σταματήσει το ίδρυμα να προσλαμβάνει καθαρίστριες με αυτό τον τρόπο, μέσω εταιριών δηλαδή και να ζητήσει μόνιμο προσωπικό. Η κατάληψη έληξε όταν η πρυτανεία του ΑΠΘ υποσχέθηκε στους φοιτητές ότι θα εξετάσει το εργασιακό καθεστώς των καθαριστριών.
Στα Γιάννενα από την άλλη, το πρόβλημα ειδικά με τις καθαρίστριες είναι γνωστό εδώ και καιρό, με πολλά περιστατικά παραβίασης της εργασιακής νομοθεσίας από πλευράς των εταιριών που τις «νοικιάζουν» ουσιαστικά στο πανεπιστήμιο, αλλά και στα νοσοκομεία της πόλης.

Εργασιακή…βαβέλ
Δεν είναι μόνο οι εταιρίες καθαρισμού που «επενοικιάζουν» υπαλλήλους στο πανεπιστήμιο. Αυτή τη στιγμή εργάζεται σε γραμματεία του ιδρύματος, υπάλληλος που αμείβεται από εταιρία σεκιούριτι (!), ενώ ερωτηματικά υπάρχουν και για τον τρόπο με τον οποίο έγινε ο διαγωνισμός για την πρόσληψη φυλάκων για την πανεπιστημιούπολη. Οι προσληφθέντες εργάζονται κανονικά μεν, αλλά σε γραμματείες συνήθως καθώς και διάφορες υπηρεσίες του ιδρύματος και όχι ως θυρωροί. Την ίδια στιγμή, το πανεπιστήμιο έχει «δεμένα χέρια» στο θέμα της στελέχωσης της κεντρικής βιβλιοθήκης καθώς οι 19 συμβασιούχοι περιμένουν ακόμη τις οκτάμηνες συμβάσεις που τους υποσχέθηκε το υπουργείο Παιδείας από τον περασμένο Σεπτέμβριο και αυτή τη στιγμή, παραμένουν άνεργοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: