Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Η λίμνη στο Συμβούλιο της Επικρατείας


Μία μόλις μέρα μετά την ανακοίνωση του Ρυθμιστικού Σχεδίου και το παράθυρο για το χτίσιμο της παραλίμνιας περιοχής, το θέμα της οριοθέτησης της Παμβώτιδας προσλαμβάνει νέες διαστάσεις.




Η λίμνη στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Μία μόλις μέρα μετά την ανακοίνωση του Ρυθμιστικού Σχεδίου και το παράθυρο για το χτίσιμο της παραλίμνιας περιοχής, το θέμα της οριοθέτησης της Παμβώτιδας προσλαμβάνει νέες διαστάσεις.

Τα «φιλέτα» της παραλίμνια περιοχής αποτελούν εδώ και χρόνια ζητούμενο για φορείς και ιδιώτες που τάσσονται υπέρ της οικοδόμησης της περιοχής, η οποία παλιότερα είχε προταθεί για τη δημιουργία υδροβιολογικού πάρκου. Το Ρυθμιστικό επιχειρεί να βάλει τάξη στην περιοχή και ταυτόχρονα προσπαθεί να… ρυθμίσει και τους όρους δόμησης προτείνοντας την ανέγερση κατοικιών αλλά και την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων ανάμεσα στα Γιάννενα και την Ανατολή. Όμως, το θέμα της οριοθέτησης θα κριθεί πλέον και από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), καθώς ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος κατέθεσε σχετική αίτηση στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.

Με την αίτηση αυτή ζητά να ακυρωθεί η απόφαση της επιτροπής οριοθέτησης και του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου, καταγγέλλοντας παράλληλα τον Δημήτρη Πανοζάχο επειδή απέρριψε το αίτημα του συλλόγου για επανακαθορισμό των οριογραμμών όχθης και παλαιάς όχθης της λίμνης. Ως γνωστό, η επιτροπή οριοθέτησης καθόρισε ως τελικό όριο της Παμβώτιδας το τεχνητό ανάχωμα που βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Ανατολής και Κατσικά.



Βλέπει καταστροφή

Η διοίκηση του Συλλόγου Περιβάλλοντος καταλογίζει αδιαφορία σε όλους τους αρμόδιους και προεξοφλεί ότι θα υπάρξουν «καταστροφικές επιπτώσεις σε βάρος της Παμβώτιδας». Οι αιχμές στρέφονται πρωτίστως εναντίον του περιφερειάρχη καθώς η διοίκηση διαπιστώνει έλλειψη «βιωματικής ευαισθησίας» για την προστασία της λίμνης. «Συμφωνώντας με την οριοθέτηση στο όριο του αναχώματος, παραβλέπει ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση του υδροβιότοπου και την οικοπεδοποίησή του, ότι μειώνεται η έκταση της λίμνης κατά 3.500 περίπου στρέμματα και καταδικάζεται η Παμβώτιδα για πάντα να γίνει μια κλειστή δεξαμενή χωρίς ζωή και χωρίς μέλλον», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος Αριστείδης Σωτηριάδης.

Στην αίτηση ακύρωσης αναφέρεται και το σκεπτικό των προσφευγόντων, καθώς εκτιμάται ότι χιλιάδες στρέμματα της παραλίμνιας περιοχής που σήμερα ανήκουν στο Δημόσιο θα χαθούν. Στην περίπτωση αυτή οι ευθύνες, όπως υπογραμμίζει ο σύλλογος, καταλογίζονται στα μέλη της επιτροπής οριοθέτησης για την απόφαση που έλαβαν. «Καθόρισαν την οριογραμμή της παλαιάς όχθης επίσης στο όριο του αναχώματος με αποτέλεσμα να «αποδεσμεύονται» με αυτό τον τρόπο από την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου χιλιάδες στρέμματα», διαπιστώνει ο σύλλογος.



Το οικοσύστημα

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος θεωρεί ως την καλύτερη λύση για την Παμβώτιδα να λειτουργήσει ως οικοσύστημα που είναι. Από το 2007 έχει θέσει το ερώτημα: «Θέλουμε λίμνη η οποία να λειτουργεί ως οικοσύστημα ή λίμνη ως λεκάνη νερού»; Η απάντηση του διοικητικού συμβουλίου είναι κατηγορηματική, σημειώνοντας εμφατικά ότι «φύσει και θέσει υποστηρίζει τη λειτουργία μια λίμνης με χαρακτηριστικά οικοσυστήματος» και εξηγεί πως αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ένταση των προσπαθειών αποκατάστασης της φυσικής της λειτουργίας της Παμβώτιδας.

Τι πρέπει να γίνει; «Η μόνη λύση για τη διάσωση της λίμνης είναι η καταστροφή και απομάκρυνση των αναχωμάτων, η οριοθέτηση στα φυσικά της όρια, περιλαμβάνοντας όλους τους υδροβιότοπους, ώστε να λειτουργήσει στη φυσική της κατάσταση», είναι η απάντηση – θέση της διοίκησης. Καλεί, δε, τους αρμόδιους φορείς να λάβουν υπόψη τους και τις θέσεις του φορέα διαχείρισης. Να σημειωθεί, τέλος, ότι σημείο τριβής μεταξύ του περιφερειάρχη και του Αλέκου Καχριμάνη από τη μια και του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος από την άλλη αποτελεί η κατασκευή του πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου επί του τεχνητού αναχώματος. Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πριν από δύο μήνες επισκίασε τις εργασίες της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, λόγω του έντονου καβγά μεταξύ των κ.κ. Πανοζάχου και Σωτηριάδη.



Αποστάσεις Στ. Καλογιάννη από τον πεζόδρομο

Η γνωστοποίηση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας μία μέρα μετά την ανακοίνωση – παρουσίαση του Ρυθμιστικού Σχεδίου από τον Σταύρο Καλογιάννη δεν είναι τυχαία. Εν πολλοίς, σύμφωνα με πληροφορίες, οφείλεται στο ενδεχόμενο να δομηθεί η παραλίμνια περιοχή, την οποία φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις πρότειναν να περιληφθεί στο υδροβιολογικό πάρκο Κατσικά – Ανατολής. Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ απέφυγε να πάρει θέση για την οριοθέτηση και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Η.Α.» είπε ότι «για οποιοδήποτε έργο ή δράση γίνεται, υπάρχει νομοθεσία η οποία τηρείται και ακολουθείται».

Σχετικά με την απόσταση του Παραλίμνιου Μητροπολιτικού Πάρκου από την οριοθέτηση της λίμνης, ο κ. Καλογιάννης ανέφερε «πως δεν έχει κάποια συγκεκριμένη απόσταση και οι αποστάσεις έχουν ρυθμιστεί από προγενέστερες ρυθμίσεις», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι το Ρυθμιστικό δίνει γενικές κατευθύνσεις. Να σημειωθεί, τέλος, ότι παρά την εδώ και δύο χρόνια ματαίωση της ΚΥΑ για τη λίμνη Παμβώτιδα ακόμη δεν εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα που ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε δεσμευτεί για την προστατευόμενη περιοχή.



Τι κάνει η κυβέρνηση;

Το θέμα, όπως υπογραμμίζει ο σύλλογος, είναι βαθιά πολιτικό και καλεί την κυβέρνηση να πάρει θέση και παράλληλα «να λάβει τα αναγκαία μέτρα», καθώς ο περιφερειάρχης Ηπείρου είναι ο εκπρόσωπός της στην Ήπειρο. Ταυτόχρονα, το διοικητικό συμβούλιο καταδικάζει ομόφωνα την «απρεπή και αχαρακτήριστη συμπεριφορά» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- του κ. Πανοζάχου και τη θέτει στην κρίση της Γιαννιώτικης κοινωνίας.

Σχολιάζοντας, την ενέργεια του περιφερειάρχη να αποσπάσει το έγγραφο από τον πρόεδρο του συλλόγου, υπογραμμίζει: «Επιτέθηκε απρόκλητα κατά την αποχώρησή του από την αίθουσα στον ως άνω πρόεδρο του συλλόγου μας υβρίζοντάς τον, χειροδικώντας εις βάρος του και ωρυόμενος σε έξαλλη κατάσταση, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει στους παρευρισκόμενους την χειρότερη εντύπωση για υψηλόβαθμο κρατικό λειτουργό». Και καταλήγει πως τα χειρότερα αποφεύχθηκαν χάρη στην ψύχραιμη στάση που επέδειξε ο Αρ. Σωτηριάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: