Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011
Σπρώχνουν την κυβέρνηση σε εκλογές Ν.Δ., ΛΑΟΣ και... υπουργοί του ΠΑΣΟΚ
Κάθε μέρα που περνά αποσταθεροποιείται ολοένα και περισσότερο η κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς μετά τη Ν.Δ. και το ΛΑΟΣ, που απορρίπτουν το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, “κόκκινες γραμμές” θέτουν και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ απρόθυμος να “τσαλακωθεί” πολιτικά -με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ- εμφανίζεται σαφέστατα και ο... αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος.
Οι συγκυβερνώντες αποσύρουν τη στήριξή τους από τον Λ. Παπαδήμο λόγω... νέων μέτρων
Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι βαρύ, αφού αυτή τη στιγμή ο Λ. Παπαδήμος φαίνεται πως... επί της ουσίας δεν στηρίζεται από κανέναν κυβερνητικό εταίρο για να λάβει “διορθωτικά μέτρα”, αλλά και για να προωθήσει τα μέτρα του νέου Μνημονίου (που θα δεσμεύουν τη χώρα έως το 2014-2015) και τα οποία θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση. Η Ν.Δ. εμμένει να απορρίπτει το ενδεχόμενο να διαπραγματευθεί και προωθήσει προς ψήφιση η κυβέρνηση Παπαδήμου το νέο Μνημόνιο, ενώ την ίδια στάση τηρεί και σε ό,τι αφορά το σενάριο λήψης “διορθωτικών μέτρων” για τις “τρύπες” του προϋπολογισμού του 2011 και τις αποκλίσεις από τους στόχους που έχουν τεθεί από την τρόικα. “Κανένα νέο μέτρο πέραν των ήδη συμφωνηθέντων” δεν πρόκειται να στηρίξει ούτε ο Γ. Καρατζαφέρης, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ χθες στον ΑΝΤ1, ενώ ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί, προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, τηρούν την ίδια στάση. “Δεν μπορεί να μιλάμε για νέα μέτρα, δεν γίνεται”, υποστήριξε η υπουργός Παιδείας, Αν. Διαμαντοπούλου, στον ρ/σ Σκάι, ενώ αργά το βράδυ της Δευτέρας, μιλώντας στο Μega, και ο Θ. Πάγκαλος απέρριψε τη δρομολόγηση νέων “χαρατσιών”. “Δεν θα ψηφίσω ούτε νέα μέτρα ούτε κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων”, υποστήριξε στον ρ/σ Real και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας.
Αλλαγή στάσης Βενιζέλου
Όμως, εκτός όλων των παραπάνω, το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου έχει βαρύνει έτι περαιτέρω μετά την αλλαγή στάσης του Ευ. Βενιζέλου. Ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, μη θέλοντας προφανώς να φθαρεί πολιτικά και με τη λήψη νέων μέτρων, ενόψει της “επόμενης μέρας” στο ΠΑΣΟΚ, έχει αρχίσει με σαφήνεια από προχθές να λαμβάνει αποστάσεις από τη “μνημονιακή” πολιτική. Με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάρει... μόνος του νέα διορθωτικά μέτρα και έθεσε ως προϋπόθεση, “να συμφωνήσουν τα κόμματα” αλλιώς, όπως είπε, “νέα μέτρα μπορεί να πάρει μόνο κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή”. Χθες, ο Ευ. Βενιζέλος επανήλθε και προκάλεσε αίσθηση, αφού αμφισβήτησε το Μνημόνιο και στους στόχους που ο ίδιος έχει... αναλάβει να τηρήσει. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών, μετά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο επίτροπο Γ. Χαν, έκανε λόγο για “αντίφαση” μεταξύ “της δημοσιονομικής προσαρμογής που αναγκαστικά ακολουθεί η Ελλάδα” και “της κατάστασης της πραγματικής οικονομίας”. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, κινείται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, αφού την περασμένη Παρασκευή άφησε ορθάνοιχτο, από τις Βρυξέλλες, το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων και ξεκαθάρισε πως ακόμη και τα μέτρα του νέου Μνημονίου θα προωθηθούν “από αυτή την κυβέρνηση και θα εφαρμοστούν από τις κυβερνήσεις του 2013 και του 2014”.
Διερευνητικές επαφές
Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, ο κ. Παπαδήμος θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει τις... σχέσεις του με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του. Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με τους Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη, ακόμη και αν χρειαστεί να γίνουν τηλεφωνικά, αφού ο Αντ. Σαμαράς βρίσκεται στο Ισραήλ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Λ. Παπαδήμος αναμένεται να ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς την “ειλικρινή στήριξη” της κυβέρνησής του, υπό τη μορφή “λευκής επιταγής” να πάρει ό,τι μέτρα θελήσει η τρόικα, είτε για τις αποκλίσεις του 2011 είτε για το νέο Μνημόνιο. Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος συνεχίζει τις επαφές του με υπουργούς -χθες είδε τον Κ. Σκανδαλίδη-, όχι μόνο για να ζητήσει επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, αλλά και για να διερευνήσει τις προθέσεις τους αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Επίσης, χθες, ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Καρ. Παπούλια, τον οποίο ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, την οποία χαρακτήρισε... “ενδιαφέρουσα”. Σήμερα, θα μιλήσει στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και με ενδιαφέρον αναμένονται τυχόν αποκλίσεις στα όσα θα πει ο Λ. Παπαδήμος και στα όσα θα υποστηρίξει, στη δική του ομιλία, ο προκάτοχός του στην πρωθυπουργία, Γ. Παπανδρέου...
Καυγάς για τη θητεία
Την ίδια ώρα, με ένταση συνεχίζεται η συζήτηση για τη χρονική διάρκεια της εν λόγω κυβέρνησης. Η Αν. Διαμαντοπούλου επανήλθε χθες στην πρότασή της να συνεχίσει να κυβερνά ο Λ. Παπαδήμος με “πλήρεις” αρμοδιότητες, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτ. Παπαϊωάννου. Μιλώντας στον ρ/σ Βήμα, επισήμανε ότι “η κυβέρνηση αυτή θα έπρεπε να έχει χρόνο λήξης την τετραετία και να έχει άλλη σύνθεση, εφόσον είχαν συμφωνήσει και οι αρχηγοί σ' αυτό”. Πάντως, κύκλοι της Ν.Δ. εμμένουν στην άρνηση της Συγγρού να συναινέσει στην παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου και, ανεπισήμως, θέτουν ως όριο για τη διεξαγωγή εκλογών την 4η Μαρτίου.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου