Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Οι 6 αρχηγοί, στις 6 ενότητες

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

Εμείς τα δύσκολα, οι άλλοι ευχολόγια

* Οικονομία: Απέφυγε να αναφερθεί στα μέτρα που ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη (πάγωμα μισθών και συντάξεων κ.ά.). Δεν πρόκειται «για σκληρές αποφάσεις» αλλά για «δύσκολες πολιτικές», είπε και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «ευχολόγια, ανώδυνα μέτρα και ευχάριστες πολιτικές». Δεν απάντησε πώς οι δαπάνες των υπουργείων εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Το έλλειμμα το απέδωσε κυρίως στην κρίση. Η μόνη αυτοκριτική του ήταν ότι κάποια βήματα δεν ήταν τολμηρά.

* Κοινωνική πολιτική: Χαρακτήρισε «απόλυτα νόμιμη διαδικασία, που έχει να κάνει με την εκπαίδευση και κατάρτιση», τα stage. Βλέπει μικρή αύξηση της ανεργίας και επιτέθηκε στον Παπανδρέου ότι «λέει διάφορα νεφελώδη ότι θα βρει χρήματα από το πουθενά και μοιράζει υποσχέσεις». Καθησύχασε τις καθαρίστριες του Δημοσίου, που παίρνουν 300 ευρώ και έχουν να πληρωθούν ένα χρόνο, ότι το κράτος δεν είναι... μπαταξής.

* Εξωτερική πολιτική και Ε.Ε.: Επιβεβαίωσε μία στροφή προς Ουάσιγκτον μετά την απόσταση που δημιουργήθηκε από τη στρατηγική των αγωγών και το βέτο στο Βουκουρέστι.

* Περιβάλλον: Αφησε ακάλυπτο τον Μαγγίνα, κάλυψε τον Γ. Σουφλιά. «Είχε αδεια για δύο σπίτια, ζήτησε για ένα και ενώ βγαίνει σε 48 ώρες, κατά περίεργο τρόπο κράτησε πολύ καιρό» είπε. Δεν αναγνώρισε καμία πολιτική ευθύνη για τις φωτιές. Είπε ότι καίγεται και η Καλιφόρνια.

* Παιδεία - Τεχνολογία - Πολιτισμός: Το μάθημα που πήρε από τα Δεκεμβριανά ήταν ότι έπρεπε να γίνει πιο σκληρή και αποφασιστική η πολιτεία! Προανήγγειλε αυστηροποίηση του πλαισίου των διαδηλώσεων και του ασύλου. Μετά τα Δεκεμβριανά κατάλαβε ότι πρέπει να πάρει μέτρα και για τους λαθρομετανάστες («σκούπες» κ.ά.).

* Διακυβέρνηση - Δημόσια Διοίκηση: Για όλα τα δεινά υποστήριξε εμμέσως ότι φταίει η μονιμότητα. Αν δεν αλλάξει αυτή, «για ποια δημόσια διοίκηση μπορούμε να μιλάμε;». Διαβεβαίωσε ότι επί των ημερών του στο Μαξίμου δεν συγκυβέρνησαν ούτε συγκυβερνούν συμφέροντα ή διαπλοκή.


ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:

Ανάπτυξη μαζί με νοικοκύρεμα

* Οικονομία: Στόχος του προγράμματός του είναι το δίπτυχο, «νοικοκύρεμα» για να εξοικονομήσει λεφτά προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα του και «ανάπτυξη». Υποστήριξε ότι αυτούς τους στόχους βάζει και η Ε.Ε. και με αυτό τον προσανατολισμό θα διαπραγματευτεί για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Για πρώτη φορά υποστήριξε ότι τα χρήματα που απαιτούνται για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμά του είναι 2,5 δισ. ευρώ και όχι δέκα, που τον κατηγορεί ο Κ. Καραμανλής.

* Ασφαλιστικό - εργασιακά: Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δανειστεί αν χρειαστεί για να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού και των συντάξεων και τόνισε ότι θα ανοίξει το Ασφαλιστικό. Τόνισε την απόφασή του να βάλει τάξη στη διαφθορά που επικρατεί στα νοσοκομεία. Ηταν σαφής ότι θα καταργήσει τους νόμους του εργασιακού Μεσαίωνα -stage, μπλοκάκια στο Δημόσιο- και θα αναθεωρήσει το νόμο για τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους.

* Περιβάλλον: Αφού ανέπτυξε τις θέσεις του για την πράσινη ανάπτυξη, που τη συνέδεσε με ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και επενδύσεις, έδωσε και μια είδηση: Στο υπουργείο Περιβάλλοντος που θα δημιουργήσει, θα ενσωματώσει και την Ενέργεια (υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Ενέργειας), που σήμερα ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης.

* Παιδεία: Επανέλαβε τη θέση του να ρυθμιστεί το καθεστώς λειτουργίας των ιδιωτικών κολεγίων και είπε ότι είναι υπέρ των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αλλά προέχει η αναβάθμιση και ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Υποσχέθηκε ένα δισ. ευρώ επιπλέον για την παιδεία στον πρώτο προϋπολογισμό.

ΠΑΠΑΡΗΓΑ:

Για καλύτερες θέσεις του λαϊκού κινήματος

* Οικονομία - ανάπτυξη: Στο ερώτημα αν πάρουμε 20 δισ. από τους εκατομμυριούχους θα χρηματοδοτήσουμε απλώς όσα λείπουν φέτος από τη μαύρη τρύπα, μίλησε για «τρωκτικά που χρηματίζονται για να στηρίζουν το σύστημα». Αναρωτήθηκε «με εισόδημα 1.100 ευρώ και τέσσερα παιδιά τι μπορείς να κάνεις». Στο ερώτημα πού θα βρίσκατε τα λεφτά για το κοινωνικό κράτος απάντησε πως «η αντεπίθεση του λαού θα φέρει σε καλύτερη θέση το λαϊκό κίνημα να διεκδικήσει να μην ανεβούν τα όρια συνταξιοδότησης και να ανεβούν οι μισθοί».

* Κοινωνική πολιτική και εργασία: Εμείς και άλλοι είναι η πολιτική σας. Δεν πλήττει τη μαζικότητα του κινήματος, το ερώτημα. Είναι δυνατόν κομμουνιστές να υποτάσσονται σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ που συμφωνούν με τους βιομηχάνους;

* Περιβάλλον: Ποια η πολιτική του ΚΚΕ; «Η ιδεολογία μας είναι απόλυτα δεμένη με την περιβαλλοντική πολιτική». Αλλά δεν μπορούμε, π.χ., να δεχτούμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να κλείσουμε τα μάτια στην πράσινη βιομηχανία. Το θέμα είναι ανάπτυξη με ποιον και για ποιον. Γι' αυτό μιλάμε για αντίσταση.

* Παιδεία - τεχνολογία: Περί θέσης του ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσια παιδεία, το ερώτημα. Επέμενε στη θέση της και υποστήριξε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος προσπαθεί να αποβλακώσει τους μαθητές με σύγχρονο τρόπο. Για τις επιχειρήσεις του ΚΚΕ: Ας αφήσουμε το παραμύθι αυτό. Προσπαθούμε στον τομέα της προπαγάνδας και των εκδόσεων να έχουμε τη δική μας αυτοδυναμία.

* Διακυβέρνηση - δημόσια διοίκηση: Για το γκρέμισμα των αυθαιρέτων: Να κατεδαφιστούν οι βίλες, αλλά να αποζημιωθούν αυτοί που έχτισαν. Πρώτιστο, η γη να περάσει στη λαϊκή ιδιοκτησία.


ΤΣΙΠΡΑΣ:

«Σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα»

Την επαφή του με τον κόσμο της Αριστεράς, περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στη σύνοψη που έκανε στον επίλογο του debate. Ο ίδιος κλήθηκε να απαντήσει πολλές φορές για τον Δεκέμβριο, σε ενότητες που αφορούσαν άλλα θέματα. Δεν απέφυγε να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το περιβάλλον συγκρούστηκε με «μεγάλα συμφέροντα».

* Οικονομία:«Στη ΔΕΘ ακούσαμε τον πρωθυπουργό να μιλά για διετές πρόγραμμα λιτότητας, μια βδομάδα μετά ακούσαμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τριετές πρόγραμμα σταθερότητας. Το πρόβλημα του εμπορικού κόσμου δεν είναι οι διαδηλώσεις στο κέντρο. Είναι η ασφυκτική πίεση στην αγορά. Υπήρξε αυξημένη προσδοκία, κάναμε πολύ μεγάλα λάθη και απογοητεύσαμε τον κόσμο μας, ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η αποτελεσματικότερη αντιπολίτευση κατά κοινή ομολογία».

* Περιβάλλον:«Συγκρουστήκαμε με τη ΔΕΗ για τον λιθάνθρακα, συγκρουστήκαμε με τους μεγαλοβιομήχανους για τον Ασωπό, συγκρουστήκαμε για τον Βοτανικό. Να μη μιλάμε μόνο για πράσινη ανάπτυξη αλλά για το μοντέλο της ανάπτυξης, ποια είναι η βάση στην οποία θα την οικοδομήσουμε».

* Παιδεία:«Εκ του πονηρού γίνεται η συζήτηση για το άσυλο. Η πρώην υπουργός Παιδείας κ. Γιαννάκου θεσμοθέτησε νόμο που επιτρέπει σε δημόσια Αρχή να παρεμβαίνει όταν συντελούνται αδικήματα κατά της ζωής. Είναι ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας να προστατεύσει μια κατάκτηση όπως είναι το άσυλο».

* Διακυβέρνηση:«Κατηγορηθήκαμε βάναυσα από πολλούς, είμαστε οι μόνοι που λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου καταθέσαμε προτάσεις για τη διέξοδο από την κρίση».


ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ:

«Να αξιοποιηθούν τα νεκρά χρήματα»

* Οικονομία-ανάπτυξη (ρωτήθηκε για τους μετανάστες): Επανέλαβε ότι πρέπει να μπει ποσόστωση στη διαμονή και την είσοδό τους στη χώρα μας. «Να επιλέξουμε εμείς τις ειδικότητες που θέλουμε αλλά και πόσους θέλουμε», είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος για το πρόβλημα αυτό που κληροδότησαν στη χώρα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

* Κοινωνική πολιτική και εργασία (ρωτήθηκε και για τη μη συμμετοχή Σημίτη στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ): «Να αξιοποιηθούν τα "νεκρά χρήματα" που βρίσκονται στις θυρίδες ώστε να βγούμε από την κρίση. Ο Σημίτης μπορεί να φανεί χρήσιμος σε οποιαδήποτε θέση. Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί ο κ. Παπανδρέου προχώρησε σ' αυτή την πατροκτονία».

* Εξωτερική πολιτική: «Δεν ωφελούν τα ζεϊμπέκικα, οι κουμπαριές και τα γελάκια. Με την Τουρκία δεν έχουμε εμπλοκή γιατί λέμε "ναι" σε όλα. Πρέπει να σηκώσουμε το ανάστημα, να έχουμε θάρρος και σοβαρότητα και όχι να σκύβουμε το κεφάλι».

* Περιβάλλον: «Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα, αλλά πρέπει να φτιάξουμε τη ζωή τόσων ανθρώπων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας».

* Παιδεία: «Αν ο άνθρωπος που φορά κουκούλα πάει να κάψει ένα μαγαζί και εμμένει σε εγκληματικές ενέργειες πρέπει να ελεγχθεί, πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος».

* Διακυβέρνηση-δημόσια διοίκηση: «Η Εκκλησία πρέπει να παραμείνει αυστηρά στα πνευματικά της καθήκοντα. Δεν πρέπει να κάνει μπίζνες. Να παραχωρηθεί η γη που κατέχει στους ακτήμονες αγρότες»...

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στην καταληκτική του τοποθέτηση δήλωσε ότι είναι αυτοδημιούργητος σε αντίθεση με τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων.


ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ:

Πράσινη οικονομία και μαύρο νερό

* Οικονομία: Στροφή προς μια πράσινη κατεύθυνση με κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση. Κίνητρα για τους φτωχούς, όχι στην εισαγωγή και αγορά νέων αυτοκινήτων. Αντί για πράσινες επενδύσεις, δαπανήθηκαν πέρσι 1 δισ. ευρώ για ρεύμα από το Κοζλοντούι.

* Κοινωνική πολιτική: Ενταξη των 600.000 μεταναστών σε δουλειές με ασφαλιστικές καλύψεις. Πανευρωπαϊκή πολιτική για την επίλυση του συνολικού ζητήματος της λαθρομετανάστευσης.

* Εξωτερική πολιτική: Για το Σκοπιανό να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Χάθηκε η ευκαιρία το '90-'92 με την αποποίηση του πακέτου Πινιέιρο.

* Περιβάλλον. Βιώσιμη ανάπτυξη: Απεξάρτηση από λιγνίτη και στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για σταδιακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο που τελειώνει. Και οι κυβερνήσεις κοιμούνται.

* Παιδεία - Τεχνολογία: Να δοθεί στα παιδιά το κίνητρο για συμμετοχή σε μια σύγχρονη παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το περίφημο αναγνωστικό για τη «μακεδονική μειονότητα» είχε εκδοθεί το 1925 από το ελληνικό κράτος.

* Διακυβέρνηση - Δημόσια Διοίκηση: Επιστροφή των χρημάτων που χάθηκαν στο σκάνδαλο Siemens στα δημόσια ταμεία, πάταξη συνολικά της διαφθοράς.

Στο κλείσιμο, παρουσίασε ένα βαζάκι με μαύρο υγρό λέγοντας: «Αυτό είναι το δηλητηριασμένο νερό από τον Ασωπό. 200.000 άνθρωποι της περιοχής δεν έχουν να πιουν και δεν μπορούν να καλλιεργήσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: