Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Για τις πρωτοβουλίες του αντιρατσιστικού κινήματος ανά την Ελλάδα και τη διοργάνωση του ΝΟ BORDER CAMP στη Μυτιλήνη

Στο φόντο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η αντιμεταναστευτική πολιτικη γνωρίζει μία άνευ προηγουμένου ένταση και δοκιμάζει σοβαρά τη δημοκρατία στη χώρα μας. Αμέσως μετά τiς ευρωεκλογές, η κυβέρνηση της ΝΔ, καθ’υπόδειξιν του ΛΑΟΣ, με την υστερική ενθάρρυνση των ΜΜΕ και την ενεργητική συγκατάθεση του ΠΑΣΟΚ, υλοποίησε μέσα στο καλοκαίρι ένα πογκρόμ διαρκείας εναντίον των μεταναστών με ή χωρίς χαρτιά: επιχειρήσεις σκούπας, βίαιες εκκενώσεις αυτοσχέδιων καταλυμμάτων στην Αθήνα και την Πάτρα με θύματα και ανήλικους, αυθαίρετες επαναπροωθήσεις, συλλήψεις και ξυλοδαρμοί, νόμοι ανασφάλειας και ανελευθερία για μετανάστες με ή χωρίς χαρτιά.

Είμαστε βέβαιοι: η Ελλάδα είναι Ευρώπη. Μια Ευρώπη που διαμορφώνει το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών –συμπεριλαμβανομένου του έλληνα πρωθυπουργού- να συμφωνούν στην περαιτέρω στρατιωτική θωράκιση των συνόρων, στην ενίσχυση της Frontex, στην αύξηση της αστυνόμευσης (και των δαπανών της), στη σκλήρυνση των όρων νομιμοποίησης και στην περαιτέρω περιστολή των δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων. Η Ευρώπη και μαζί η Ελλάδα-φρούριο, αφού συνέβαλαν τα μέγιστα στον ξεριζωμό ανθρώπων από το «απελευθερωμένο» Αφγανιστάν, το αιματοκυλισμένο Ιράκ και τις λεηλατημένες χώρες της Αφρικής, τώρα τους κλείνουν την πόρτα πιο ερμητικά.

Σε μια περίοδο που η κρίση φουντώνει, τα προβλήματα της κοινωνίας ρίχνονται στις πλάτες “των κολασμένων της γης”: η υπερεκμετάλλευσή τους γίνεται το όχημα για την απορρύθμιση των εργασιακων σχέσεων και τη μείωση των μισθών, η βία στα σώματά τους πρόλογος για την εμπέδωση του κρατικού αυταρχισμού σε όλο το κοινωνικό σώμα και η αύξηση των μέτρων “αν-ασφάλειάς” τους, μέρος μιας στρατηγικής αποπροσανατολισμού της κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Σε μια τέτοια περίοδο, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης οργανώσεων, πολιτών και φορέων στη Σάμο, στη Χίο και τώρα στη Μυτιλήνη - στις περιοχές όπου τα σαπιοκάραβα των σύγχρονων δουλεμπόρων μεταφέρουν απελπισμένους και που οι μετανάστες-τριες διώκονται ανηλεώς από τις αστυνομικές αρχές-, τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν μηνύματα αντίστασης και ανυπακοής απέναντι στις εγχώριες και ευρωπαϊκές πολιτικές του ρατσισμού, της καταστολής και της εκμετάλλευσης.

Η Νεολαία Συνασπισμού στηρίζει την πρωτοβουλία του δικτύου No Border στην Μυτιλήνη στις 25-31 Αυγούστου και τις προσπάθειες συντονισμού του αντιρατσιστικού κινήματος σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.
Ζητάμε:
- Ανοιχτή και διαρκή διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών/τριών
- Άσυλο στους πρόσφυγες
- Όχι στις απελάσεις και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών
- Ανοιχτά κέντρα υποδοχής και υποδομές φροντίδας
- Όχι στο νέο ευρωπαϊκό απαρτχάιντ. Κατάργηση του Συμφώνου του Δουβλίνου
- Συνεργασία με άλλες χώρες της Ε.Ε. για τη διεκδίκηση μιας άλλης πολιτικής
- Να σταματήσει η γκετοποίηση των ήδη υποβαθμισμένων περιοχών: με υγειονομική παρέμβαση, συγκρότηση σε μόνιμη βάση κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών φροντίδας, καθώς και έργα για τη γενικότερη αναβάθμιση των λαϊκών γειτονιών



Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια: