Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

"Αγωνιζόμαστε για τις παλιότερες, τις σημερινές, αλλά και τις μελλοντικές γενιές"




Γιατί να ψηφίσει κάποιος ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί κάποιος που “όλη του τη ζωή ανήκε και εξακολουθεί να ανήκει στον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς”, κάποιος “που ακούει μελοποιημένο Μανόλη Αναγνωστάκη”, να ψηφίσει και πάλι ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε: “Όλα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα έχουν θυμώσει και πληγώσει τον κόσμο μας. Όμως το εγχείρημά μας ήταν από την αρχή ένα εγχείρημα που ξέραμε ότι θα έχει δυσκολίες.

Το να επιμένει κανείς στην προοπτική της ενότητας του χώρου της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς, προσπαθώντας να ξεπεράσει την παθογένειά της, τις διασπάσεις, είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, έχει σκαμπανεβάσματα. Είμαστε όμως απολύτως βέβαιοι ότι είναι ο σωστός δρόμος και η σωστή επιλογή. Σ’ αυτή την εκλογική μάχη θα δώσουμε έναν αγώνα όχι για την πάρτη μας, αλλά για την κοινωνία. Έναν αγώνα και για τις παλιότερες γενιές των αριστερών, κυρίως όμως για τις σημερινές γενιές των νέων ανθρώπων, των εργαζόμενων, όλων όσοι περνάνε δύσκολα, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές. Η ύπαρξη, η προοπτική και η συνέχεια του χώρου της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς στα πολιτικά πράγματα του τόπου αποτελεί εγγύηση γι' αυτό που εμείς λέμε 'ασπίδα αλληλεγγύης και κοινωνικής προστασίας'”.

Αναφερόμενος δε στους νέους ψηφοφόρους, επισήμανε πως "απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σ’ αυτούς τους ανθρώπους όχι για εκλογικούς λόγους. Κυρίως διότι είναι εκείνη η κοινωνική κατηγορία που βρίσκεται σήμερα βουτηγμένη στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα” και πρόσθεσε πως “δεν απευθυνόμαστε με συναισθηματισμό, αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις. Προτάσεις διεκδίκησης, πάλης, αγώνα, διότι τίποτα δεν χαρίζεται σ’ αυτή τη ζωή, όλα κατακτιούνται όταν διεκδικούνται. Και είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε έναν ιδιαίτερο τρόπο να συνομιλούμε με αυτόν τον κόσμο και ότι η επιλογή του, που θα είναι μια κρίσιμη επιλογή, στις 4 Οκτώβρη, θα είναι η σωστή επιλογή”.

Την επόμενη ημέρα συλλογικά θα χαράξουμε την πορεία μας

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη ανακοίνωση της Ανανεωτικής Πτέρυγας, ο Αλ. Τσίπρας είπε πως “όλες οι επισημάνσεις είναι σοβαρές και τις παίρνουμε όλοι υπόψη μας. Το τι θα γίνει μετά, έχει να κάνει βεβαίως με τις εξελίξεις, έχει να κάνει όμως και με το ότι θα υπάρξουν πλατιές δημοκρατικές διαδικασίες και στο κόμμα μου και στη συμμαχία μας, στον ΣΥΡΙΖΑ, και συλλογικά θα χαράξουμε την πορεία μας”. Υπογράμμισε πως ένα πρόβλημα που βγήκε στην επιφάνεια αυτές τις μέρες ήταν “η αδυναμία πλατιών δημοκρατικών διαδικασιών, προκειμένου μέσα από τις όποιες διαφορετικές απόψεις να μπορούμε να επιλύουμε τα προβλήματα πιο εύκολα”.

Η ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά έχει προοπτική και συνέχεια

“Υπάρχει απόλυτη πεποίθηση όλων μας”, πρόσθεσε, “να προχωρήσουμε μαζί, με όχημα και στόχο τη δημοκρατία διασφαλίζοντας την προοπτική και τη συνέχεια του πολιτικού χώρου που εκφράζει ο ΣΥΝ, που είναι η ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά. Κανείς δεν μπορεί και δεν δικαιούται να προσάψει λογικές είτε αποστασίας είτε λογικές, θα ’λεγε κανείς, βοήθειας του συστήματος σε πολιτικά πρόσωπα ιστορικά, από συντρόφους που έχουν μέσα από τη διαδρομή τους επηρεάσει καταλυτικά τα πολιτικά πράγματα στην αριστερά”.

Στον πόλεμο πάμε να κερδίσουμε

“Τέσσερις μήνες τώρα, κάνουμε όλοι με συλλογικό και δημόσιο τρόπο αυτοκριτική. Ο καθένας την αυτοκριτική του και όλοι με συλλογικό τρόπο προσπαθούμε να βρούμε τρόπους και διεξόδους για να συνεχίσουμε το ενωτικό μας εγχείρημα”.

“Δεν σκέφτομαι καν αυτό το ενδεχόμενο”, σημείωσε σε ερώτηση αν θα παραιτηθεί εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπει στη Βουλή: “Όταν πηγαίνει κανείς στον πόλεμο, δεν πάει για να τον χάσει, πάει για να τον κερδίσει. Δεν σκέφτομαι καν την προοπτική να μην έχει συνέχεια αυτός ο χώρος. Ξέρω ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα σχέδια που εξυφαίνονται σήμερα, όχι μονάχα από τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά από όσους θέλουν να ξεμπερδεύουν με αυτή την ενοχλητική φωνή. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη και κυρίως δεν θα τους κάνουν τη χάρη οι προοδευτικοί πολίτες”.

Για τις “δομικές διαφορές” στον ΣΥΡΙΖΑ

“Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πρωτοποριακό εγχείρημα, το οποίο έχει συγκεντρώσει κόμματα, πολιτικές συλλογικότητες, από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες.

Δεν ήμασταν μαζί όλα αυτά τα χρόνια, περπατάγαμε μαζί σε κοινούς στόχους. Βρεθήκαμε μαζί στα κινήματα και αποφασίσαμε να συνάψουμε μια μεγάλη συνεργασία, χωρίς ο καθένας να παραμερίζει τις δικές του απόψεις, τις δικές του πολιτικές αφετηρίες.

Ο στόχος της πλατιάς συνεργασίας ήταν να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη ελπίδα στον λαό για την προοπτική μιας μεγάλης παράταξης της αριστεράς, που θα μπορέσει να αλλάξει τους συσχετισμούς προς όφελος των δυνάμεων της κοινωνίας.

Βεβαίως υπάρχουν δομικές διαφορές. Όμως αυτές δεν μας αποτρέπουν από το να έχουμε ένα επεξεργασμένο πλαίσιο προγραμματικών στόχων, στους οποίους όλοι συμφωνούμε, και πιστεύουμε ότι σ' αυτό το πλαίσιο μπορεί να επιτευχθεί μια πλατύτερη συμφωνία και πλειοψηφία ευρύτερων δυνάμεων, όχι μόνο από το δικό μας χώρο, και μ' αυτό το πρόγραμμα και μ' αυτή τη στόχευση πηγαίνουμε και προχωράμε όλοι μαζί”.

Για τις “πολιτικές διαφωνίες” με τον Αλ. Αλαβάνο

“Την ώρα της μάχης, οι διαφορές, οι διαφωνίες και οι αντιπαραθέσεις είναι με αυτούς που είναι απέναντί σου, όχι με αυτούς που είναι δίπλα σου. Πολιτικές διαφορές έχουμε πάρα πολλές σε έναν ζωντανό και ζωηρό πολιτικό οργανισμό όπως αυτός της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς. Και είμαστε περήφανοι που τις έχουμε, δεν τις κρύβουμε κάτω από το χαλί και τις συνθέτουμε δημιουργικά.

Την ώρα της μάχης όμως, είμαστε όλοι στρατιώτες, παραμερίζουμε επιμέρους διαφορές και διαφωνίες και δίνουμε τη μάχη μας. Είμαι βέβαιος πως θα συνδράμουν στην προσπάθειά μας όλα τα στελέχη του χώρου μας, από όποια θέση επιλέξουν”.

Πιέσεις του πολιτικού κατεστημένου για αυτοδυναμία ή “μεγάλο συνασπισμό

“Σ' αυτήν την εκλογική μάχη πηγαίνουμε με απόλυτη σαφήνεια στόχων. Έχουμε το πρόγραμμά μας και θέλουμε να αλλάξουμε την πολιτική ατζέντα προτείνοντας μια διαφορετική ρότα και κατεύθυνση για τη χώρα.

Το δίλημμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν είναι αν θα υπάρξει δεύτερη προσφυγή στις κάλπες ή συνεργασία με την αριστερά. Το δίλημμα που υπάρχει, τίθεται και θα τεθεί με μεγάλη ένταση το επόμενο διάστημα από τους κυρίαρχους κύκλους του πολιτικού κατεστημένου θα είναι δεύτερη προσφυγή στις κάλπες ή ασφυκτικές πιέσεις για έναν μεγάλο συνασπισμό, για να προωθηθούν αντιλαϊκά μέτρα. Σ' αυτή την προοπτική εμείς με νύχια και με δόντια θα προσπαθήσουμε να αντισταθούμε και να βγούμε ισχυροί για να την αποτρέψουμε”.

Όλοι δεσμεύονται απ' τις κοινές αποφάσεις

Σε ερώτηση για “την άρνηση στελεχών, όπως η Α. Φιλίνη, να αποκλείσουν συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά,”, σημείωσε πως: “Αναφέρεστε σε στελέχη με ιστορική διαδρομή, με τις ιδιαίτερες απόψεις τους βέβαια, δεν μπορεί όμως κανείς να τους προσβάλλει με αυτόν τον τρόπο λέγοντας ότι 'θα φύγουν, θα αποστατήσουν'». Έχουν μια ιστορική διαδρομή, ποτέ τους δεν συνεργάστηκαν με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Άλλοι συνεργάστηκαν με το ΠΑΣΟΚ, άλλοι φύγανε προς το ΠΑΣΟΚ.

Η δέσμευση όλων των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι η προγραμματική και πολιτική δέσμευση των κοινών αποφάσεων και προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ”.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει απαντήσει στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

“Οι μόνοι οι οποίοι, το προηγούμενο διάστημα, δια του προέδρου της κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, του Αλ. Αλαβάνου, καταθέσαμε προτάσεις και άξονες κοινής δράσης και συνεργασίας με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήμασταν εμείς και απάντηση δεν πήραμε, παρά μόνο αοριστόλογες προτάσεις περί 'της ανάγκης ευρύτερης συνάντησης και συνεργασίας'».

Για μας, η συνεργασία είναι ζήτημα προϋποθέσεων. Με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα, με βάση τις προγραμματικές του θέσεις, τα όσα εφήρμοσε όταν ήταν κυβέρνηση και τα όσα ψήφισε από κοινού στο Κοινοβούλιο μαζί με την κυβέρνηση, από την περίοδο του άρθρου 16 ώς σήμερα, υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα.

Ήμασταν πάντα ανοιχτοί στην κοινή δράση και στη συζήτηση, πάνω σε συγκεκριμένους προγραμματικούς άξονες. Οι απαντήσεις που παίρνουμε διαρκώς είναι απαντήσεις απαξιωτικές, δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, του κ. Πάγκαλου. Ή είναι απαντήσεις όπως αυτές του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, κ. Μπεγλίτη, όπου δήλωσε ότι 'δεν θα ενδιαφερθεί το ΠΑΣΟΚ για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πάει σε δεύτερες εκλογές', όπου εγώ προσθέτω και μια παρένθεση: 'μπορεί να δεχθεί και πιέσεις για μεγάλο συνασπισμό'".

Ο στόχος στις εκλογές

“Κάθε φορά, σημασία έχει όχι μονάχα το απόλυτο νούμερο, αλλά η σύγκριση στόχων και προσδοκιών με το αποτέλεσμα. Αντιλαμβάνεστε ότι αν οι μισοί από αυτούς που συνειδητά επέλεξαν, τον Ιούνη, να μην προσέλθουν στην κάλπη, έρθουν με συνειδητή απόφαση να ψηφίσουν, οι συσχετισμοί και το αποτέλεσμα θα είναι πολύ διαφορετικό.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς έχουμε επίγνωση των δυσκολιών και των προβλημάτων μας και ο στόχος μας είναι στις 5 Οκτωβρίου να έχουμε 3% και τη δική σας ψήφο. Από 'κει και πέρα, βέβαια, αντιλαμβάνεστε ότι οι πολιτικές μας επιδιώξεις είναι πολύ σημαντικότερες από την απλή μας επιβίωση. Είναι να παίξουμε καθοριστικό ρόλο στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις με τις προτάσεις, με τις θέσεις και με τους αγώνες μας”.

Η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενοχλεί

“Έχει ενισχυθεί η άποψη, λόγω της πολιτικής αριθμητικής των δημοσκοπικών και στατιστικών δεδομένων, ότι η μη παρουσία μας στο επόμενο Κοινοβούλιο μπορεί να οδηγήσει ευκολότερα στον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος. Όλο το προηγούμενο διάστημα αποδείξαμε ότι είμαστε μια ενοχλητική παρουσία. Σας θυμίζω τι είχε γίνει τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις μάς καταλόγιζαν πως είμαστε μια δύναμη έξω από το φάσμα της δημοκρατικής νομιμότητας.

Σας θυμίζω ότι σε πολύ μεγάλα ζητήματα -για να μην θυμόμαστε μονάχα τους τέσσερις αυτούς μήνες των δυσκολιών που πέρασε το ανανεωτικό μας εγχείρημα- όλα αυτά τα δύο χρόνια, με την παρουσία της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, με την παρουσία μας μέσα στους αγώνες, ήμασταν η μόνη αξιόπιστη δυναμική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Άρα λοιπόν είναι ευκόλως κατανοητό για ποιο λόγο κάποιοι δεν θέλουν την παρουσία μας στην πολιτική ζωή του τόπου”.

Υποτιμητική για τη δημοκρατία η συμφωνία για το ντιμπέιτ

“Αυτό που αναμένεται να αποφασιστεί από τη Διακομματική Επιτροπή, δηλαδή η πραγματοποίηση μιας ξεχωριστής τηλεμαχίας για δύο μονάχα εκ των υποψηφίων, είναι υποτιμητικό για την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Διότι υπάρχουν κάποιες αρχές ισοτιμίας και αυτές οι αρχές παραβιάζονται και με τον τηλεοπτικό χρόνο.

Και για να θυμηθώ όλα όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα, με την περιβόητη υπόθεση Siemens, δωράκια που πήγαν σε προεκλογικές καμπάνιες ήταν αυτά...

Εμείς αντιπροτείνουμε, αν θέλουν άλλο μοντέλο διεξαγωγής τηλεοπτικής συζήτησης, να υιοθετήσουμε το γαλλικό μοντέλο, που λέει 'συζητήσεις ανά δύο', όχι μονάχα για τους δύο επικρατέστερους, κατά τις δημοσκοπήσεις, αλλά όλοι ανά δύο”.

"Πού θα βρεθούν τα λεφτά για τα μέτρα;"

“Μιλάμε για μια ριζική αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, για μια ριζική μεταρρύθμιση φορολογική, που θα ρίξει τα βάρη στους έχοντες κι όχι στα χαμηλά εισοδήματα.

Δείτε την αναλογία έμμεσων και άμεσων φόρων στη χώρα μας, σε σχέση με την αναλογία στον μέσο όρο της Ευρωζώνης, όπου είναι συντριπτική η διαφορά υπέρ των έμμεσων.

Δείτε τις φορολογικές ελαφρύνσεις και το καθεστώς διευκολύνσεων που υπάρχουν στην εκκλησία, σε μεγάλες επιχειρήσεις. Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο Γ. Δραγασάκης ανέδειξε το γεγονός ότι οι μετανάστες που πληρώνουν πράσινη κάρτα στη χώρα μας συνολικά δίνουν πολύ περισσότερα χρήματα από ό,τι οι εφοπλιστές που βγάζουν δισεκατομμύρια και θα καταλάβετε πού μπορούμε να εξοικονομήσουμε τα χρήματα.

Κι ένα τελευταίο για τις τράπεζες. Ακούγεται η σκέψη έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη των τραπεζών, την οποία δεν αποκλείουμε. Εδώ όμως υπάρχει ένας μηχανισμός καταλήστευσης του δημόσιου πλούτου. Το ζήτημα δεν είναι μονάχα τι θα πάρεις από τις τράπεζες και μάλιστα εφάπαξ, αλλά κυρίως το τι θα αφήσεις να αρπάζουν οι τράπεζες από τον κοινωνικό πλούτο.

Δείτε τα υπερκέρδη τους σε περίοδο κρίσης. Μιλάμε για έναν παραγόμενο πλούτο, ο οποίος είναι προκλητικός, και για έναν μηχανισμό κλοπής, διότι δεν έχει τη δυνατότητα το κράτος να δανείζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αν καταργήσουμε αυτούς τους μηχανισμούς, θα εξοικονομηθεί αρκετός πλούτος προκειμένου να εκπονήσουμε μια άλλη κοινωνική πολιτική”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: