Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

13ο κάμπινγκ της νεολαίας ΣΥΝ: γιατί η αντίσταση μέσα στην κρίση δυναμώνει


Όπως κάθε καλοκαίρι εδώ και 13 χρόνια, η Νεολαία ΣΥΝ στα τέλη Ιούλη διοργανώνει το εναλλακτικό της κάμπινγκ, το οποίο φέτος πραγματοποιήθηκε στη Δραπανιά Χανίων από τις 22 Ιουλίου ως την 1 Αυγούστου. Τώρα όμως η κατάσταση δεν είναι «όπως κάθε χρόνο». Ζούμε το πρώτο καλοκαίρι του ΔΝΤ και των πρωτόγνωρων αντιλαϊκών μέτρων του ΠΑΣΟΚ που θα έκαναν ακόμα και τη Θάτσερ να ζηλεύει. Γι' αυτόν τον λόγο τόσο ο ρόλος όσο και τα καθήκοντα του φετινού μας κάμπινγκ ήταν αυξημένα. Κατ’ αρχήν υπάρχει ο προφανής στόχος να προσφέρουμε στη νεολαία που πλήττεται προνομιακά από την κρίση οικονομικά προσιτές διακοπές, στήνοντας επί της ουσίας ένα δίκτυο αλληλεγγύης για όσους θα αδυνατούσαν υπό άλλες συνθήκες να φύγουν απ' τις πόλεις τους. Γιατί σε μια εποχή που η γενιά των 700 ευρώ παραχώρησε τη θέση της σε αυτή των... 500, η ευκαιρία να παραθερίσει κάποιος με 5 ευρώ τη μέρα είναι μοναδική και ουσιαστική για τη ζωή των νέων που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Δεν είναι τυχαίο που η φετινή συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 1.000 άτομα. Αυτή την πλευρά τονίζει και η Ανθή Ραχμάνη, φοιτήτρια της σχολής των Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ « Το κάμπινγκ προβάλλει έναν εναλλακτικό τρόπο διακοπών, πράγμα πολύ σημαντικό εν μέσω κρίσης. Δίνει στους νέους και στις νέες που πιέζονται οικονομικά τη δυνατότητα να κάνουν φτηνές διακοπές και να μη στερηθούν αυτό το στοιχειώδες δικαίωμα. Αν συνυπολογίσουμε τις συζητήσεις, τα workshops, τους ακτιβισμούς και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις αντιλαμβανόμαστε και τον σημαντικό ρόλο του κάμπινγκ στην ιδεολογική μας συγκρότηση».

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες η έμπρακτη αμφισβήτηση του εμπορευματικού χαρακτήρα των διακοπών και του ελεύθερου χρόνου εν γένει λαμβάνει ριζοσπαστικές διαστάσεις. Απέναντι στον κόσμο του κέρδους που γεννάει κρίσεις και φτώχεια αντιπαραθέτουμε τον κόσμο των αναγκών μας, που βασίζεται στην αλληλεγγύη και τη συντροφικότητα. Γιατί είμαστε πεισμένοι και πεισμένες ότι σπέρνοντας νησίδες αυτοδιαχείρισης, όχι μόνο βελτιώνουμε τις ζωές μας στο σήμερα αναχαιτίζοντας όσο γίνεται τις συνέπειες της κρίσης, αλλά αποδεικνύουμε και ότι η υπέρβαση των εκμεταλλευτικών κοινωνιών δεν είναι μια θεωρητική σύλληψη ούτε μόνο μια ανάγκη αλλά και υπαρκτή τάση στο σήμερα. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται οι επισημάνσεις της Μαρουλίας Μπούρου απ' τη Θεσσαλονίκη. «Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το κάμπινγκ μας αποτέλεσε πυρήνα πολιτικοποίησης μέσα από πολλές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις, αλληλεγγύης στα τοπικά κινήματα μέσω του ακτιβισμού μας στην Ελαφόνησο, συντροφικότητας μέσα απ' την οργάνωση μιας κοινής καθημερινότητας. Ταυτόχρονα. το φετινό κάμπινγκ συγκροτεί ένα αντι-παράδειγμα απέναντι στη λογική του κέρδους και του εμπορεύματος, ειδικά εν μέσω της οικονομικής κρίσης» και της Μαριλένας Σιόλια απ' τη Χαλκίδα «Μια ευκαιρία να ζήσεις αριστερά. Μαθαίνεις να σέβεσαι τον διπλανό σου, τις συνήθειές του και τις ανάγκες του. Το κάμπινγκ αποτελεί και χώρο κοινωνικοποίησης», αλλά και της Βίλλυς Μυλωνά (Βόλος): «Πέρα απ' το πολιτικό περιεχόμενο που είναι πλούσιο, το κάμπινγκ μάς δίνει τη δυνατότητα να οργανώνουμε μόνοι μας τις διακοπές μας. Συνιστά ένα πείραμα αυτοδιαχείρισης, όπως το φετινό μπαρ. Πρόκειται για έναν διαφορετικό τρόπο να περνάς το καλοκαίρι, κυρίως γιατί αμφισβητεί τον εμπορευματικό χαρακτήρα των διακοπών».

Σημαντική διάσταση όμως του κάμπινγκ, τόσο του φετινού όσο και γενικότερα, συνιστά και η οικολογία. Κι αυτή η διαπίστωση έχει δύο πτυχές. Πρώτον, η ίδια η έννοια του κάμπινγκ συνιστά άρνηση της «τσιμεντοποιημένης» τουριστικής ανάπτυξης, η οποία θεοποιήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες οδηγώντας σε ανυπολόγιστες οικολογικές καταστροφές. Παράλληλα, φέτος η οργάνωσή μας συμμετείχε και υποστήριξε ενεργά το τοπικό κίνημα για την προστασία της Ελαφονήσου, περιοχής σπάνιας φυσικής ομορφιάς που όμως κινδυνεύει να παραδοθεί στους «καρχαρίες» της κερδοσκοπίας. Σχετικές παρατηρήσεις κάνει η Φαίη Καλτσά, φοιτήτρια Νομικής στην Αθήνα «Εν όψει της γενικότερης κρίσης, το κάμπινγκ για μας λειτουργεί αντιπαραθετικά και στην οικολογική κρίση καθώς μας δίνεται η δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή και να αναδείξουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα που ταλανίζουν την ευρύτερη περιοχή των Χανίων».

Το κάμπινγκ της Νεολαίας ΣΥΝ, όμως, δεν περιορίζεται στη διασκέδαση των διακοπών, ούτε ξεχνάμε μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη τον ρόλο μας και τις υποχρεώσεις μας ως μαζική, ριζοσπαστική αριστερή οργάνωση νεολαίας. Γι' αυτόν τον λόγο το πολιτικό πρόγραμμα του κάμπινγκ ήταν ίσως πιο πλούσιο από ποτέ και οι συζητήσεις και τα workshops γνώρισαν μαζικότατη συμμετοχή, παρά τις... σειρήνες της θάλασσας. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις με θέματα: «Ας ξαναμιλήσουμε για τον κομμουνισμό» με τους Αρ. Μπαλτά και Δ. Τζανακόπουλο, «Κρίση κεφαλαίου, κρίση κράτους, κρίση εργασίας: η δική μας απάντηση» με τους Ν. Χουντή, Γ. Μηλιό, Χρ. Λαπατσιώρα, Δ. Βίτσα, «Η παιδεία είναι δικαίωμα όχι εμπόρευμα» με τον Στ. Κωνσταντακόπουλο και « Ο νέος εργασιακός μεσαίωνας των 500 ευρώ» με τους N. Κουζή και Κ. Ήσυχο. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν θεματικά workshops που αφορούσαν το περιβάλλον (Η ανάπτυξή τους ενάντια στο περιβάλλον"), τα δίκτυα αλληλεγγύης («Δίκτυα αλληλεγγύης: οργανώνουμε την κοινωνική αντιπολίτευση») και το μεταναστευτικό με συμμετοχή του Στεκιού Μεταναστών Χανίων. Πραγματοποιήθηκαν ακόμη συνελεύσεις μαθητών, φοιτητών και εργαζομένων, ενώ προβλήθηκαν οι ταινίες: «Μοντέρνοι Καιροί», «Άλλος δρόμος δεν υπήρχε», «Duck Soup, Marx Brothers» και ντοκιμαντέρ με θέμα την παρέμβαση του ΔΝΤ στην Αργεντινή. Η πραγματοποίηση του 13ου εναλλακτικού κάμπινγκ της Νεολαίας ΣΥΝ συνδυάστηκε με τη φεστιβαλική εκδήλωση της Νεολαίας ΣΥΝ Χανίων που περιελάμβανε τη διεξαγωγή πορείας στο κέντρο της πόλης ενάντια στο Μνημόνιο και τις ομιλίες του Ν. Ηλιόπουλου, γραμματέα του Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΝ και του Αλέξη Τσίπρα, προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακολούθησε συναυλία με το συγκρότημα «Χαλικουτηδες». Ιδιαίτερη σημασία σ' αυτή τη διάσταση του κάμπινγκ δίνουν ο Σωκράτης Γιαννόπουλος (Πάτρα): «Το κάμπινγκ της νεολαίας ΣΥΝ αποτελεί για εμάς προσπάθεια να αποδείξουμε ότι υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος δημιουργικής αξιοποίησης του χρόνου μας. Για μας οι διακοπές δεν είναι το άλλοθι για τη σκληρή εργασιακή πραγματικότητα που βιώνουν οι νέοι άνθρωποι σήμερα, αλλά αποτελεί αντιπαράδειγμα για το πώς μπορούμε να διοχετεύουμε τον ελεύθερό μας χρόνο σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και συζητήσεις για θέματα που απασχολούν τη νεολαία» και ο Άγγελος Θεοφιλάτος (Αθήνα): «Το 13ο Εναλλακτικό κάμπινγκ της Νεολαίας ΣΥΝ πέρα απ' την καθημερινή διασκέδαση προσφέρει πλούσιες και ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Οι συζητήσεις αυτές αναφέρονται σε ζητήματα τόσο της εκπαίδευσης όσο και της εργασιακής προοπτικής των νέων ανθρώπων και βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της χώρας σε μία περίοδο όπως αυτή της οικονομικής κρίσης»

Σε μια τέτοια διαδικασία γίνεται δυνατή η ανταλλαγή εμπειριών και συμπερασμάτων από την καθημερινή μας παρέμβαση με τέτοιο τρόπο, ώστε να προωθείται τόσο η αίσθηση της συλλογικότητας και να εμπλουτίζεται η πολιτική μας αντίληψη. Ο Σωτήρης Αλεξίου επισημαίνει πως «Το κάμπινγκ φέρνει κοντά νέους ανθρώπους που έχουν ανησυχίες και προβληματισμούς και ταυτόχρονα τους δίνεται η δυνατότητα να ζυμωθούν σε μια συλλογική κουλτούρα ενάντια στον ατομισμό και στην απομόνωση. Τους δίνεται η δυνατότητα να συζητήσουν πολιτικά σε πείσμα των καιρών που προωθούν μία λογική αδράνειας και απαξίωσης της πολιτικής κουβέντας και της πολιτικής συνολικότερα». Από την πλευρά της η Χρυσάνθη Σουκαρά (Αθήνα) αναφέρει πως «Το κάμπινγκ ως εναλλακτικός τρόπος διακοπών βρίσκει την καλύτερη έκφρασή του στο κάμπινγκ της Νεολαίας ΣΥΝ γιατί συνδυάζει δύο βασικά στοιχεία: καλοκαιρινή διασκέδαση και ενδιαφέρουσες πολιτικές συζητήσεις. Πιο συγκεκριμένα, η δυνατότητα να έρχονται σ’ επαφή άτομα διαφορετικών ηλικιακών ομάδων και διαφορετικής προέλευσης προσφέρει γόνιμο έδαφος για ανταλλαγή απόψεων και αποδοχή της διαφορετικότητας».

Ειδικότερα, πρέπει να χουμε στο νου μας και άλλη μια ιδιαιτερότητα του φετινού μας κάμπινγκ, ως αυτό που προηγείται των μεγαλυτέρων ίσως αγώνων που καλείται να δώσει από Σεπτέμβρη η οργάνωσή μας τόσο στο μέτωπο της εκπαίδευσης όσο και στο ιδιαίτερα αντίξοο για τον κόσμο της νεολαίας μέτωπο της εργασίας. Στο πρώτο πεδίο το νέο νομοσχέδιο που θα επιχειρήσει να προωθήσει η υπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, που ουσιαστικά στοχεύει στη δημιουργία των πανεπιστημίων της ΔΝΤ εποχής με κατεδάφιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και την πλήρη υποταγή της στις δυνάμεις της αγοράς. Στα εργασιακά το ήδη δυσμενές για τη νεολαία τοπίο γίνεται πλέον απολύτως βάρβαρο με το επονομαζόμενο «συμβόλαιο πρώτης πρόσληψης», το οποίο εξαιρεί τους νέους εργαζομένους απ' την εφαρμογή της γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Ο αγώνας για την ανατροπή του θα αποτελέσει αιχμή για τη Νεολαία ΣΥΝ το προσεχές διάστημα. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της Γιώτας Μωραΐτη (Ρέθυμνο): «Για μία ακόμη χρονιά το κάμπινγκ μας έχει ως βασικό στόχο να αναδείξει τα πολιτικά ζητήματα της συγκυρίας και της χρονιάς που έρχεται μέσα από εκδηλώσεις, συζητήσεις και ακτιβισμούς, έχοντας ως στόχο να λειτουργήσουν προωθητικά για την οργάνωση των κινηματικών διαδικασιών εν όψει των νέων και σκληρότερων μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».



Οι Τούρκοι φιλοξενούμενοί μας

Το 13ο κάμπινγκ της Νεολαίας ΣΥΝ φιλοξένησε συντρόφους από το Τουρκικό Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP). Οι Cecmecioglu Devin και Umut Alikacifoglu μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες τους από το κάμπινγκ και μας μίλησαν για τις δραστηριότητές τους και την οργάνωση των αγώνων στην Τουρκία. Μας ανέφεραν πως η συμμετοχή τους στο 13ο εναλλακτικό κάμπινγκ της Νεολαίας ΣΥΝ αποτέλεσε την πρώτη διεθνιστική τους επαφή σαν νεολαία του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης. Οι ίδιοι μας μίλησαν για την οργάνωση των δικών τους εναλλακτικών διακοπών μέσω αποκεντρωμένων μικρών κάμπινγκ που βασίζονται αποκλειστικά στην αυτοδιαχείριση και τη συντροφικότητα, στις πολιτικές αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις, στοιχεία που όπως μας ανέφεραν και οι ίδιοι τα συνάντησαν στην Κρήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: