Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Σε ιδιώτες το 40% της "φθηνής" ενέργειας




* Η τρόικα αξιώνει την ιδιωτικοποίηση του 40% της ενέργειας που παράγει η ΔΕΗ από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες

* Το συζητεί η κυβέρνηση, αν και δεν υποχρεούται από το Μνημόνιο



Στο σφυρί ετοιμάζεται να βγάλει η κυβέρνηση το 40% της παραγόμενης από τη ΔΕΗ ενέργειας, της λεγόμενης και "φθηνής", δηλαδή της ενέργειας που παράγεται από υδροηλεκτρικούς σταθμούς και λιγνιτικές μονάδες. Το θέμα ετέθη, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση του κλιμακίου της τρόικας με τους παράγοντες του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, χθες το μεσημέρι, στο πλαίσιο της προωθούμενης "απελευθέρωσης των αγορών".

Ωστόσο, η θεσμική απελευθέρωση των αγορών, που συνεπάγεται τη δυνατότητα του ιδιώτη να εισέλθει στην παραγωγή ενέργειας με νέες μονάδες, κρίνεται ανεπαρκής, καθ' ότι "ακριβή". Για τον λόγο αυτόν επιδιώκεται η είσοδος των ιδιωτών στις έτοιμες μονάδες της ΔΕΗ και δη στις "φθηνές", δηλαδή τις υδροηλεκτρικές και τις λιγνιτικές.

Η κυβέρνηση, διά του υπουργείου Ενέργειας, αντιτάσσει ότι η αξίωση της τρόικας δεν απορρέει από το Μνημόνιο, αλλά διά του υπουργείου Οικονομικών. "Αναγνωρίζει", όπως, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε κατά τη συνάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ προχθές το βράδυ, ότι το Μνημόνιο σ' αυτά τα θέματα χρήζει διευκρινίσεων, οπότε πρέπει να συζητηθούν. Κατόπιν αυτού, για το τι θα γίνει δεν υπάρχει καμία αμφιβολία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: