Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Επανέρχονται δριμύτερα τα σενάρια "ελεγχόμενης πτώχευσης"

Πολλαπλασιάζονται τα σενάρια περί "ελεγχόμενης πτώχευσης" και αυτή τη φορά όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για άλλα μέλη της Ευρωζώνης. Μάλιστα, ανάλογα σχέδια φέρεται να εκπονεί η γερμανική κυβέρνηση, όπως τουλάχιστον αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα του “Spiegel”.

Με βάση το σχετικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών της χώρας ήδη συντάσσουν το προσχέδιο του εγχειρήματος, το οποίο θα προβλέπει “κούρεμα” (“haircut”) στο χρέος των χωρών που θα οδηγηθούν σε αυτή τη λύση και θα αναγκαστούν να παραδώσουν ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας τους όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά τους.

Ας σημειωθεί ότι και στο πρόσφατο παρελθόν ο Γερμανός υπουργός Οικονομιοκών είχε διατυπώσει ανάλογες σκέψεις για να ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των άλλων κρατών - μελών, ενώ δεν αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο να οδηγήσει και σε τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Στο μεταξύ, τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα (αλλά και η Ευρωζώνη στο σύνολό της) θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Josef Ackermann κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Ν. Κορέα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι "θα έρθουν πολλά δύσκολα χρόνια για τις χώρες που ζούσαν δυσανάλογα των δυνατοτήτων τους και χρειάζεται να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους». Επίσης, αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο υποχώρησης των κερδών του χρηματοοικονομικού κλάδου εξαιτίας της πληθώρας των κανονισμών αλλά και της έλλειψης συντονισμού παγκοσμίως σχετικά με τους κανόνες αυτούς. Όπως είπε, «συνολικά όλες αυτές οι αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος που θα έχει περισσότερους κανόνες, θα είναι λιγότερο διεθνές και λιγότερο κερδοφόρο. Αλλά, ελπίζω, πιο σταθερό και ακόμη ανοιχτό και ευέλικτο, ώστε να επιτρέπει στις τράπεζες να υπηρετούν τις ανάγκες των πελατών τους».

Εξάλλου, την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να οδηγηθεί σε έξοδο από την Ευρωζώνη εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Paul Krugman σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα "Il Sole 24 Ore". "Δεν θα με εξέπληττε αν μία ή δύο χώρες υποχρεώνονταν να εγκαταλείψουν το ευρώ", δήλωσε και συμπλήρωσε πως "το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ένα κοινό νόμισμα για μία περιοχή που ποτέ δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια τα οποία χρειάζονται ώστε να είναι μέλος αυτής της ένωσης". Όπως αναφέρει ακόμη, το πρόβλημα επεκτείνεται και σε άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: