Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Εκπαίδευσης και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε την αδειοδότηση τριάντα (30) Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (ΚΕ.Μ.Ε.) με αποκλειστικό κριτήριο την επάρκεια των κτιριακών τους υποδομών, την καταβολή των προβλεπόμενων εγγυητικών επιστολών ύψους 500.000 Ευρώ ανά παράρτημα και την ύπαρξη σε ισχύ εμπορικών συμφωνιών δικαιόχρησης (franchising) με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.
Οι σχετικές δηλώσεις της Υπουργού κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου επιβεβαιώνουν, δυστυχώς, τις χειρότερες από τις προβλέψεις που, τεκμηριωμένα, η Ανανεωτική και Ριζοσπαστική Αριστερά διατύπωσε κατά την ψήφιση των σχετικών νόμων από τη Βουλή.
Επιβεβαιώνεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο και το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης (Ε.ΚΕ.ΠΙΣ) δεν έχουν καμία απολύτως αρμοδιότητα για την αξιολόγηση της επιστημονικής πληρότητας των προγραμμάτων σπουδών ούτε ελέγχου των ακαδημαϊκών προσόντων του διδακτικού προσωπικού των επιχειρήσεων που νομίμως πλέον, εμπορεύονται τίτλους σπουδών Ανώτατων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Το Ελληνικό Δημόσιο επιτρέπει, δηλαδή, την παραπλάνηση των πολιτών που προσφεύγουν στις υπηρεσίες των ΚΕ.ΜΕ. για την παροχή ψευδώνυμων τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης.
Επιβεβαιώνεται ότι τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης δεν αποτελούν παρά εμπορικούς μεσολαβητές για την απονομή πτυχίων ανώτατης εκπαίδευσης από Ιδρύματα του εξωτερικού τα οποία, για να αντιμετωπίσουν τη μείωση των δημοσίων επιχορηγήσεων, εμπορεύονται τους τίτλους τους δίχως ούτε το Ελληνικό Δημόσιο αλλά ούτε και οι δημόσιες αρχές των χωρών στις οποίες εδρεύουν τα Ιδρύματα αυτά να έχουν λόγο για την ποιότητα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που προσφέρουν οι εμπορικοί τους εταίροι στην Ελλάδα. Αρκεί μια πιστοποίηση των ΚΕ.Μ.Ε. από το Ίδρυμα με το οποίο συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες.
Τελικά, στην Ελλάδα, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση, παρέχεται το δικαίωμα σε ιδιωτικές εμπορικές επιχειρήσεις να προσφέρουν ανεξέλεγκτες υπηρεσίες «ανώτατων σπουδών» που οδηγούν σε «πτυχία» που προσφέρουν επαγγελματικά δικαιώματα ισότιμα με εκείνα που απονέμουν τα πτυχία των δημοσίων Α.Ε.Ι.
Με τις εξελίξεις αυτές γίνεται απολύτως επίκαιρη και αναγκαία η δημόσια συζήτηση της πρότασης του ΣΥΝ και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση.
Τμήμα Παιδείας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου