Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Νεκρός με 16 σφαίρες ο δημοσιογράφος Π. Γκιόλιας

Θύμα τρομοκρατικής επίθεσης, ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας έπεσε νεκρός χθες τα ξημερώματα έξω από το σπίτι του από σφαίρες τρομοκρατών. Ο Σωκράτης Γκιόλιας, επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, φερόταν να διαχειρίζεται τα τελευταία χρόνια το ενημερωτικό blog "troktiko", το οποίο πολλές φορές είχε προχωρήσει σε σημαντικές αποκαλύψεις που είχαν ενοχλήσει, αλλά και είχε κατηγορηθεί για ρεπορτάζ που υπέκρυπταν σκοπιμότητες.

Η δολοφονία του δημοσιογράφου έχει αναστατώσει την κοινή γνώμη και έχει συγκλονίσει τον δημοσιογραφικό κόσμο. Είναι η πρώτη φορά στη νεώτερη ιστορία που δημοσιογράφος πέφτει νεκρός από πυρά τρομοκρατικής οργάνωσης. Δημοσιογραφικές οργανώσεις και πολιτικός κόσμος καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους τη δολοφονία, η οποία, σύμφωνα με τη συγκριτική βαλλιστική έρευνα των εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., αποδίδεται στην οργάνωση "Σέχτα Επαναστατών".

Το χτύπημα μπέρδεψε αρχικά την Αστυνομία, η οποία υπέθεσε ότι ο Σωκράτης Γκιόλιας δεν μπορεί να είναι θύμα τρομοκρατικής επίθεσης, καθώς δεν ταιριάζει στο προφίλ του "μεγαλο-δημοσιογράφου" που περιγράφουν στις προκηρύξεις τους οι τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι έρευνες έτσι στράφηκαν προς το οργανωμένο έγκλημα ή σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Ωστόσο, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της συγκριτικής βαλλιστικής εξέτασης των 16 καλύκων που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος, η έρευνα πήρε νέα τροπή, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι σφαίρες προήλθαν από δύο πιστόλια διαμετρήματος 9 mm parabellum που είχαν χρησιμοποιηθεί σε χτυπήματα για τα οποία την ευθύνη είχε αναλάβει η "Σέχτα Επαναστατών".



Τα όπλα "έδειξαν" τη Σέχτα



Συγκεκριμένα, οι 13 σφαίρες πυροδοτήθηκαν από το όπλο που είχε χρησιμοποιήθεί στη δολοφονία του υπαρχιφύλακα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Νεκτάριου Σάββα, στις 17 Ιουνίου 2009, στα Πατήσια, που ήταν και το πιο πρόσφατο χτύπημα της οργάνωσης. Οι υπόλοιπες τρεις έχουν πυροδοτηθεί από το 9άρι πιστόλι -διαφορετικό από το προηγούμενο- το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί και αυτό στην ίδια δολοφονία, καθώς και στις ένοπλες επιθέσεις κατά του Αστυνομικού Τμήματος Κορυδαλλού, στις 3 Φεβρουαρίου του 2009 και κατά του τηλεοπτικού σταθμού Αlter στις 17 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους.

Επίσης, οι κάλυκες από το συγκεκριμένο πιστόλι ταυτίζονται με κάλυκα, που είχε βρεθεί επάνω στο μνήμα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μία μέρα μετά την επίθεση στο Α.Τ. Κορυδαλλού, μαζί με την προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης για τη συγκεκριμένη ενέργεια.


Το χρονικό της δολοφονικής επίθεσης



Ο Σωκράτης Γκιόλιας έπεσε νεκρός από 16 σφαίρες που δέχθηκε χθες στις 5:25 το πρωί, έξω από το σπίτι του, στην οδό Δαιδάλου 21 στην Ηλιούπολη.
Όπως έγινε γνωστό, ένας από τους δράστες χτύπησε το κουδούνι του δημοσιογράφου και του είπε ότι κάποιος προσπαθεί να κλέψει το αυτοκίνητό του.

Όταν όμως ο άτυχος 37χρονος κατέβηκε στην είσοδο οι δράστες τον γάζωσαν με τα δύο πιστόλια και διέφυγαν αρχικά, σύμφωνα με πληροφορίες, με τα πόδια και στη συνέχεια με Ι.Χ. αυτοκίνητο.

Το αυτοκίνητο, ένα Honda Civic που είχε κλαπεί προχθές από τον Άλιμο, βρέθηκε καμένο λίγο αργότερα στη συμβολή των οδών Βουλιαγμένης και Λεωνιδίου, σε απόσταση περίπου ενάμισι χιλιομέτρου από τον τόπο της δολοφονίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δράστες, που εκτιμάται πως ήταν 2 ή 3, φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα ή κάτι που έμοιαζε και πως ήταν ομοιόμορφα ντυμένοι. Η ώρα και ο τρόπος που διάλεξαν είναι σχεδόν ίδιος με τη δολοφονία του Νεκτάριου Σάββα, υποστηρίζουν αστυνομικές πηγές, μια και τα ξημερώματα επικρατεί απόλυτη ηρεμία, που διευκολύνει τη διαφυγή αλλά και την ανυπαρξία ουσιαστικά μαρτύρων. Το ενδιαφέρον της Αντιτρομοκρατικής στρέφεται στις καταθέσεις των αυτήκοων μαρτύρων γειτόνων για ύποπτες κινήσεις αγνώστων τις προηγούμενες ημέρες και στις εργαστηριακές εξετάσεις των ευρημάτων από τον τόπο της δολοφονίας.

Ο Σωκράτης Γκιόλιας γεννήθηκε στη Γερμανία το 1973. Στη δημοσιογραφία μπήκε 19 χρόνων ξεκινώντας από την εκπομπή "Κίτρινος Τύπος" του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, ενώ στη συνέχεια αναλαμβάνει την αρχισυνταξία και της εκπομπής "Ζούγκλα". Έρχεται σε ανοιχτή ρήξη με τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο και από το 2008 εκτελεί χρέη συμβούλου επικοινωνίας του Δημήτρη Κοντομηνά. Ένα χρόνο αργότερα, ανέλαβε γενικός διευθυντής στον ραδιοφωνικό σταθμό "Θέμα 9,89". Είχε ένα παιδί και η σύζυγός του κυοφορεί.



Καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο



Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε τη δολοφονία του Σ. Γκιόλια, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΟΑΣΕ.

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, καταδίκασε "απερίφραστα την άνανδρη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου" και σημείωσε πως "πιστεύουμε ότι οι δολοφόνοι θα παραπεμφθούν άμεσα στη Δικαιοσύνη και θα τιμωρηθούν."

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Ν. Δένδιας, με ανακοίνωσή του συλλυπήθηκε με δήλωσή του την οικογένεια και κάλεσε την κυβέρνηση να "σοβαρευτεί και να αντιληφθεί ότι με διαστρέβλωση της πραγματικότητας, με πρόωρες 'θριαμβολογίες' και με την άσκηση δημοσίων σχέσεων δεν αντιμετωπίζεται η τρομοκρατία."

Για «γκανγκστερικού τύπου δολοφονία», που «προκαλεί σοκ στον δημοσιογραφικό κόσμο αλλά και γενικότερα», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος. «Η εξιχνίαση των αιτιών της δολοφονίας του άτυχου δημοσιογράφου αποτελεί καθήκον των διωκτικών αρχών» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Καταδικάζουμε τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Οι δολοφόνοι πρέπει να βρεθούν» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Για χτύπημα στην ελεύθερη δημοσιογραφία μίλησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα», ενώ οι Οικολόγοι - Πράσινοι τόνισαν πως η δολοφονία του Σ. Γκιόλια "εγείρει για ακόμη μία φορά τον έντονο προβληματισμό μας για την έκρηξη της τρομοκρατικής βίας στη χώρα μας. Η δολοφονία ενός δημοσιογράφου είναι πάντα πλήγμα στην ελευθερία του λόγου και στη Δημοκρατία."

Την ανάγκη να αποδοθούν ευθύνες για «αυτό το στυγερό έγκλημα» τονίζει η Δημοκρατική Αριστερά, υπογραμμίζοντας ότι «η αποτρόπαιη δολοφονία του Σ. Γκιόλια προκαλεί την κοινή γνώμη για την εικόνα του δημόσιου βίου της χώρας».


ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ



Με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ εκφράζει την θλίψη της και καλεί τις αρχές να διαλευκάνουν το έγκλημα. Δηλώνει ότι "οι δημοσιογράφοι δεν πτοούνται από δολοφονίες, τραυματισμούς και απειλές και επισημαίνει ότι θα προασπίσει την ελευθερία του Τύπου και την ανεμπόδιστη εργασία των δημοσιογράφων απέναντι σε κάθε πίεση και απειλή, πολύ περισσότερο απέναντι σε μαφιόζικες πρακτικές και εγκληματικά σχέδια".

Από την πλευρά της, η ΠΟΕΣΥ σημειώνει ότι "ο τρόπος της δολοφονίας του παραπέμπει στις πιο άγριες μεθόδους που έχει βιώσει η ελληνική κοινωνία και καθιστά επιτακτική την άμεση και δραστική παρέμβαση των αρχών, προς πάσα κατεύθυνση, για την εξιχνίαση του εγκλήματος και την τιμωρία των υπευθύνων. Το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ συλλυπείται την οικογένεια του συναδέλφου Σωκράτη Γκιόλια και δηλώνει ότι είναι δίπλα της".

Η κηδεία του Σωκράτη Γκιόλια θα γίνει αύριο στις 16.30 από τον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στην Ηλιούπολη.



Συγκλονισμένοι όλοι στον στίβο



H είδηση της δολοφονίας του Σωκράτη Γκιόλια συντάραξε τον κόσμο του ελληνικού στίβου. Ο Γκιόλιας ήταν αθλητής του βάδην στην ηλικία των εφήβων, με συμμετοχή στην εθνική ομάδα, αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός τον έκανε να εγκαταλείψει πρόωρα τον αθλητισμό και να ασχοληθεί με την αθλητική δημοσιογραφία, ξεκινώντας ως "βοηθός" στο ρεπορτάζ του στίβου, το 1992, στην "Ώρα για σπορ". Ανεξάρτητα από τη συνεργασία του με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, πάντοτε ασχολιόταν παράλληλα και με το ρεπορτάζ του στίβου, αλλάζοντας συχνά αθλητικές εφημερίδες ("Αθλητική", "Goalnews", "Sportime"), ενώ τα τελευταία χρόνια είχε μόνιμη συνεργασία με τον "Πρωταθλητή".

Χθες ο ΣΕΓΑΣ εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα: "Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ στο άκουσμα της άγριας δολοφονίας του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια εκφράζει την βαθύτατη οδύνη όλων των μελών του, αλλά και της οικογένειας του Στίβου, και απευθύνει τα πιο ειλικρινή και θερμά του συλλυπητήρια προς την οικογένειά του. Επίσης αποφάσισε να καταθέσει στεφάνι στην κηδεία του, στην οποία θα παραστεί αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας με επικεφαλής τον πρόεδρο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: