Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Κυβερνητική αναδίπλωση για Πειραιώς μετά τη θύελλα




* Πρόταση της ΑΤΕ για συγχώνευσή της με Ταμιευτήριο, Ταμείο Παρακαταθηκών και Τράπεζα Αττικής

* Αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τη μεθοδευόμενη ιδιωτικοποίηση Αγροτικής Τράπεζας και Ταμιευτηρίου

* Αλ. Τσίπρας: Η Πειραιώς "εξαγοράζει τη συμμετοχή του Δημοσίου στον τραπεζικό τομέα με χρήματα του ίδιου του κράτους"

Οι αντιδράσεις των εργαζομένων, της αριστεράς και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά, πρωτίστως, η μερική αποσαφήνιση του περιεχομένου της πρότασης, ανάγκασαν την κυβέρνηση να επιβραδύνει, αν όχι να αναστείλει, τα σχέδια για την παράδοση δύο δημόσιων τραπεζικών ιδρυμάτων στον ιδιωτικό τομέα.

Ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε και χθες να τοποθετηθεί συγκεκριμένα για τη στάση της κυβέρνησης έναντι της πρότασης Σάλλα, αλλά συναντήθηκε με τους διοικητές της Αγροτικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Πανταλάκη και Προβόπουλο, οι οποίοι αμέσως ή εμμέσως απέρριψαν την πρόταση. Ο πρώτος επανέφερε πρόταση για συγχώνευση της ΑΤΕ με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Τράπεζα Αττικής, ενώ ο δεύτερος τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων, αλλά μόνο όσων γίνονται με "φιλικό" τρόπο.

Επίσης, βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ απορρίπτουν την πρόταση της Πειραιώς επικαλούμενοι τις "δεσμεύσεις" του κόμματος περί "ισχυρού δημόσιου τραπεζικού τομέα", ενώ οι εργαζόμενοι σε Τ.Τ. και ΑΤΕ δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν την "κρατικοποίηση ιδιωτικών ζημιών". Ανάλογη ήταν και η επισήμανση του Αλ. Τσίπρα στην ΚΠΕ του ΣΥΝ: "Το χειρότερο είναι ότι η κίνηση αυτή γίνεται με κρατικό χρήμα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: