Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Αλ. Τσίπρας: Η αντίσταση των Ελλήνων στα μέτρα αφορά όλη την Ευρώπη

«Η Ελλάδα αποτελεί το πείραμα για να εφαρμοστούν τα σκληρά και αντεργατικά μέτρα πρώτα στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και μετά στην υπόλοιπη Ευρώπη», τόνισε χθες στο πλαίσιο των διαδικασιών του 6ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη ο Αλ. Τσίπρας, ενώ πρόσθεσε ότι «η αντίσταση του ελληνικού λαού είναι ένας αγώνας κοινός με αυτόν που δίνουν οι εργαζόμενοι και τα κινήματα σε όλη την Ευρώπη». Τα λόγια αυτά του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σκιαγραφούν με τον καλύτερο τρόπο τον προβληματισμό που αναπτύσσεται στις εκδηλώσεις και τα σεμινάρια του ΕΚΦ σχετικά με την κρίση, καθώς και τη σημασία που δίνουν οι Ευρωπαίοι ακτιβιστές στον αγώνα των Ελλήνων εργαζομένων.

Στο μεταξύ σήμερα κορυφώνονται οι διαδικασίες του ΕΚΦ στην Κωνσταντινούπολη, με τη μεγάλη διαδήλωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, Ταξίμ. Αύριο επίσης θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση των κινημάτων και θα κλείσει το πολύχρωμο ραντεβού των κοινωνικών κινημάτων.


Δυσκολίες και ελπίδα για το μέλλον

Κορυφώνονται σήμερα οι διαδικασίες του 6ου Ευρωπαϊκου Κοινωνικού Φόρουμ
Με μεγαλύτερη συμμετοχή κόσμου, από την πρώτη ημέρα, συνεχίστηκαν χθες οι διαδικασίες του ΕΚΦ στα κτίρια του «Istanbul Technical University». Τα ζητήματα της κρίσης κυριάρχησαν και τη δεύτερη ημέρα του Φόρουμ, ενώ στις συζητήσεις και τα σεμινάρια αναζητούνται από τους ομιλητές και κατατίθενται οι εναλλακτικές προτάσεις και ο δρόμος διεξόδου από την κρίση προς όφελος του κόσμου της εργασίας.

Παρά το γεγονός ότι, όπως σημειώθηκε και παραπάνω, η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγαλύτερη απʼ ό,τι την πρώτη ημέρα, παραμένει ωστόσο σε χαμηλότερα επίπεδα από τις προσδοκίες των διοργανωτών, όπως βέβαια και από τις προηγούμενες διοργανώσεις του ΕΚΦ.

Ακτιβιστές που βρέθηκαν στο Μάλμε της Σουηδίας το 2008 για το Φόρουμ συγκρίνουν μάλιστα τις δυο διοργανώσεις και επισημαίνουν ότι η χαμηλή συμμετοχή και στα δύο είναι κοινό τους γνώρισμα. Τα οργανωτικά και τεχνικά επίσης προβλήματα της διοργάνωσης συνεχίζουν να εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή της, ενώ η «απουσία» των Τούρκων πολιτών είναι χαρακτηριστική.

Μέχρι και χθες, η διοργάνωση του Φόρουμ δεν είχε προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση στην τουρκική πόλη, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως το γεγονός δεν πέρασε ούτε «στα ψιλά» του ημερήσιου τουρκικού τύπου, καθώς και στα δελτία των τηλεοπτικών σταθμών. Η εσωτερική πολιτική εξάλλου της χώρας, οι επιθέσεις του τουρκικού στρατού σε κουρδικές δυνάμεις στα σύνορα της χώρας, καθώς και το θέμα του συντάγματος της Τουρκίας, δεν άφηναν μέχρι και χθες το απόγευμα χώρο για τη διοργάνωση.

Οι διοργανωτές επίσης υπογραμμίζουν ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης πολλοί είναι εκείνοι που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ σημειώνουν ότι πράγματι η τουρκική συμμετοχή θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη. Σήμερα ωστόσο στην πορεία οι διοργανωτές περιμένουν μεγάλη συμμετοχή από Κούρδους πολίτες, όπως και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από Τούρκους.

Η κάμψη ωστόσο που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η απήχηση και η ακτινοβολία του ΕΚΦ γενικότερα δεν περνάει απαρατήρητη από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι σε πολλά σεμινάρια αναφέρουν τρόπους και προτάσεις για να ανακτήσει το Φόρουμ την προωθητική για τους κοινωνικούς αγώνες δύναμή του.


Αλ. Τσίπρας: Νικηφόροι αγώνες οι ενωτικοί

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ πήρε μέρος στην εκδήλωση για την κρίση που διοργάνωσε το Δίκτυο Ινστιτούτων «Τρανσφόρμ» και σημείωσε ότι «για την κρίση η απάντηση είναι πολιτική και όχι τεχνοκρατική». Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι «οι κοινοί αγώνες των Ευρωπαίων εργαζομένων μπορεί να είναι κερδοφόροι, αν είναι ενωτικοί», ενώ πρόσθεσε ότι «τα σκληρά - αντεργατικά μέτρα στην Ελλάδα θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη ύφεση και θα αυξήσουν το χρέος της χώρας». Τέλος στάθηκε στη σημασία της διοργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη και σημείωσε την ανάγκη για κοινούς αγώνες και αλληλεγγύη των λαών Ελλάδας και Τουρκίας.

Πολλά επίσης ήταν χθες τα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν για την κρίση. Σε ένα εξ αυτών με θέμα «Η Ευρώπη μετά την κρίση» επισημάνθηκε ότι η Ε.Ε. οφείλει να αλλάξει, αλλά κόντρα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, απαλλαγμένη από τον ευρωατλαντισμό και ανοιχτή σε μια σοσιαλιστική προοπτική.

Σε εκδήλωση του «Εντός φύλου» και της σκανδιναβικής οργάνωσης «Γυναίκες για μια άλλη Ευρώπη», γυναίκες συνδικαλίστριες και πολιτικοί αντάλλαξαν απόψεις για τις επιπτώσεις της κρίσης στη ζωή των γυναικών ενώ ομόφωνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επιβάλλεται η κοινή ευρωπαϊκή δράση των γυναικών. Εργαστήρια έγιναν ακόμη για την οικολογία, την εκπαίδευση, τα δικαιώματα και την κατάσταση των συνδικάτων.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης σε δρόμους της πόλης η πορεία που οργάνωσαν με ντουντούκες και σημαίες τα μέλη της ελληνικής αποστολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: