Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Αλ. Τσίπρας: Τελειώνει ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης

Με ψεματάκια και ανακρίβειες ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ισχυρίστηκε ότι έχει γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για τη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης. Η αλήθεια είναι ότι είχε γνωμοδότηση δύο νομικών συμβούλων του κράτους, τους οποίους επέλεξε η κυβέρνηση.

Παράλληλα ερωτήματα εγείρει ο διορισμός του Φωκίωνα Γεωργακόπουλου στη θέση του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς είναι ένα από τα δύο μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που γνωμοδότησε για τη σύμβαση δανεισμού από κράτη της Ευρωζώνης και ΔΝΤ, την ώρα που ο (έως πρότινος) πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους τόνιζε ότι οι γνωμοδοτήσεις πρέπει να προέρχονται από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Το ζήτημα ξεκίνησε με επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό σχετικά με τα "μικρά γράμματα" της δανειακής σύμβασης, τα δικηγορικά γραφεία που συνέβαλαν στη σύναψη του δανείου, τα λειτουργικά έξοδα που επιβαρύνουν την Ελλάδα, το πρόστιμο που θα πληρώσει αν θελήσει να αποπληρώσει νωρίτερα το δάνειο κ.ά. Στην απάντησή του στις 25 Ιουνίου ο Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωσε τη Βουλή και τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ότι "υπήρξε η σύμβαση (…) και φυσικά πήρε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που επισυνάπτεται σε σχετικά έγγραφα που κατατέθηκαν στη Βουλή". Ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε στις 28 Ιουνίου από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τη γνωμοδότηση για τον μηχανισμό στήριξης. Όμως ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Αλέξανδρος Τζεφεράκος απάντησε (την επομένη, στις 29 Ιουνίου) ότι "δεν υφίσταται σχετικό ερώτημα, ούτε γνωμοδότηση σχετική με τον παραπάνω μηχανισμό". "Η οποιαδήποτε αναφορά σε τέτοια γνωμοδότηση οφείλεται σε παραδρομή ή παρανόηση", πρόσθεσε αφήνοντας ενδεχομένως αιχμές για τον πρωθυπουργό.

Η απάντηση και οι υπαινιγμοί του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κρύβουν μια παρασκηνιακή μεθόδευση εκ μέρους της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργείου Οικονομικών. Στις 6 Μαΐου το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να δώσει εντολή σε δύο συγκεκριμένους συμβούλους, τον Φωκίωνα Γεωργακόπουλο και τη Στυλιανή Χαριτάκη να υπογράφουν τις γνωμοδοτήσεις για τις συμβάσεις δανεισμού.



Πρόταση του Γ. Παπακωνσταντίνου



Υπενθυμίζεται ότι ο Φ. Γεωργακόπουλος υπηρετούσε τότε στο υπουργείο Δικαιοσύνης και η Στ. Χαριτάκη στον Υπ. Οικονομικών. Στις 7 Μαϊου ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Αλ. Τζεφεράκος δίνει αρνητική απάντηση, θεωρώντας ότι δεν προβλέπεται η αντικατάσταση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από δύο νομικούς συμβούλους του. Παρά ταύτα, οι δύο νομικοί σύμβουλοι του κράτους δίνουν τις απαραίτητες γνωμοδοτήσεις στις 11 Μαΐου. Και μ’ αυτή την μεθόδευση η κυβέρνηση πήρε το δάνειο…

Μάλιστα φαίνεται ότι υπήρξε έντονο παρασκήνιο ως προς τη γνωμοδότηση, καθώς οι Φ. Γεωργακόπουλος και Στ. Χαριτάκη στο κείμενό τους νιώθουν την ανάγκη να δηλώσουν (ή να διαβεβαιώσουν;) ότι έχουν δικαίωμα να συντάσσουν τη γνωμοδότηση!

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Φ. Γεωργακόπουλος την 1η Ιουλίου, ύστερα από εισήγηση του εποπτεύοντος το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος "ικανοποιήθηκε" από τη γνωμοδότηση που συνέταξε στις 11 Μαΐου, διορίσθηκε στη θέση του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.



Εμπλοκή στο Βατοπέδι

Υπενθυμίζεται ότι ο Φ. Γεωργακόπουλος ενεπλάκη και στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Είχε καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, ερχόμενος σε αντιπαράθεση με τον τότε πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Αλ. Τζεφεράκο. Ο Φ. Γεωργακόπουλος είχε υποστηρίξει ότι ο Αλ. Τζεφεράκος ουσιαστικά χειραγώγησε τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προκειμένου να γνωμοδοτήσουν τον Σεπτέμβριο του 2009 (δύο μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών…) πως πρέπει να κινηθεί νομικά το Δημόσιο ώστε να επανακτήσει όλα τα ακίνητα (ακόμα και όσα είχαν πουληθεί) από τη μονή Βατοπεδίου. Η απόφαση είχε βγει με 45 – 2 και ο Φ. Γεωργακόπουλος ήταν ο ένας από τους δύο νομικούς συμβούλους που εκτιμούσε ότι στα διεθνή δικαστήρια η μονή θα δικαιωνόταν.

Αυτή η πολιτική μεθόδευση δικαιώνει την πολιτική εκτίμηση του Αλ. Τσίπρα ότι "τελειώνει ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης", κυρίως διότι δείχνει πόσο κυρίαρχη είναι η εξουσιαστική αντίληψη στην κυβέρνηση των "αντιεξουσιαστών στην εξουσία". Ενδεικτική της εξουσιαστικής αντίληψης είναι και η απάντηση της Άννας Διαμαντοπούλου στην κριτική που άσκησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την παρουσία του Ανδρέα Λοβέρδου σε εκδήλωση ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου που χρωστά στο ΙΚΑ 3 εκατ. ευρώ. "Είναι παράνομο;" ρώτησε η υπουργός Παιδείας ασπαζόμενη τη λογική που οδήγησε τον Γ. Βουλγαράκη εκτός πολιτικής… Η εξουσιαστική αντίληψη, συνεπικουρούμενη από τη "θατσερική μετάλλαξη" του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να κρυφτεί από τις πατριωτικές ρητορείες για τη σωτηρία της πατρίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: