Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Μάχη με κάθε νόμιμο μέσο για την υπεράσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου


Μέχρις εσχάτων είναι αποφασισμένη η πανεπιστημιακή κοινότητα να δώσει τη μάχη κατά του νόμου για τη μετάλλαξη του Πανεπιστημίου σε Ανώνυμη Εταιρεία. Παρά τους εκφοβισμούς, αλλά και τη λάσπη που πετάει η υπουργός Παιδείας τόσο στους φοιτητές όσο και στα ακαδημαϊκά όργανα των πανεπιστημίων, φουντώνει το μέτωπο προάσπισης του δημόσιου Πανεπιστημίου, που δεν απειλείται απλώς από τον νόμο. Καταργείται. Φυσάει κόντρα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, ο νόμος θα ανατραπεί διαδηλώνουν οι φοιτητές που γεμίζουν τα αμφιθέατρα και παίρνουν αποφάσεις για κατάληψη των σχολών τους. Μέσα σε μία εβδομάδα, οι καταλήψεις σε ΑΕΙ αλλά και ΤΕΙ ξεπέρασαν τις 200! Καταλήψεις παντού, αλλά και συλλαλητήρια και συνάντηση με το κίνημα των πλατειών.

Εκφράζει την ανησυχία της για τις σοβαρές δυσλειτουργίες που θα προκύψουν στην καθημερινή ζωή των πανεπιστημίων. Δεσμεύεται να στηρίξει προσφυγές από τα πανεπιστήμια και την ακαδημαϊκή κοινότητα για όλες τις πράξεις που θα εκδοθούν και θα βασίζονται σε αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου

Οι φοιτητές δεν δίνουν τη μάχη μόνοι τους. Οι Σύγκλητοι των μεγαλύτερων και σημαντικότερων ιδρυμάτων της χώρας, η μία μετά την άλλη, παίρνουν αποφάσεις για να υπερασπιστούν τη συνταγματική νομιμότητα και την ακαδημαϊκή λειτουργία των ιδρυμάτων. Είναι σαφείς και αμετακίνητες στις θέσεις τους: Ο νέος νόμος υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα των ΑΕΙ και δεν διασφαλίζει τη δημόσια χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, της έρευνας και της φοιτητικής μέριμνας. Υποβαθμίζει τον ρόλο των Τμημάτων και το επίπεδο των σπουδών, μειώνοντας το κύρος των πτυχίων και τις επαγγελματικές προοπτικές των πτυχιούχων. Υποβαθμίζει την ερευνητική δραστηριότητα των πανεπιστημίων. Συρρικνώνει τη δημοκρατική λειτουργία των ιδρυμάτων, με αρνητικές επιπτώσεις για την Παιδεία και την κοινωνία. Καταργεί τη δημοκρατική κατάκτηση του πανεπιστημιακού σσύλου. Εγείρει σοβαρά θέματα αντισυνταγματικότητας, που αφορούν το αυτοδιοίκητο και την ακαδημαϊκή λειτουργία των πανεπιστημίων. Μετά απ' αυτά δεν μπορούν να μην αντιδράσουν. Οι Σύγκλητοι δηλώνουν ότι θα προασπίσουν τη ακαδημαϊκή και δημοκρατική λειτουργία του πανεπιστημίου, καλούν τα μέλη των εκλεγμένων οργάνων να συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη τους και εξουσιοδοτούν τις πρυτανικές αρχές να προβούν σε έλεγχο συνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου και σε κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια.



Η σύνοδος των πρυτάνεων



Χθες, και η Σύνοδος των πρυτάνεων άναψε το πράσινο φως για προσφυγές κατά του νόμου. Παρά τις πιέσεις, επιμένει στις θέσεις και τις προηγούμενες αποφάσεις της που αφορούν στην προάσπιση του δημόσιου και αυτοδιοικούμενου πανεπιστημίου. Εκφράζει την ανησυχία της για τις σοβαρές δυσλειτουργίες που θα προκύψουν στην καθημερινή ζωή των πανεπιστημίων. Δεσμεύεται να στηρίξει προσφυγές από τα πανεπιστήμια και την ακαδημαϊκή κοινότητα για όλες τις πράξεις που θα εκδοθούν και θα βασίζονται σε αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου. Τέλος, η Σύνοδος των πρυτάνεων καλεί τα πανεπιστημιακά όργανα να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις ακαδημαϊκής και δημοκρατικής λειτουργίας των ΑΕΙ, ώστε να διασφαλισθούν πανεπιστήμια ανοιχτά στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Μπλόκο κατά του νόμου και από τους συλλόγους διδασκόντων. Τον χορό ανοίγουν οι διδάσκοντες του ΕΜΠ, που κηρύσσουν 48ωρη απεργία για τις 5 και 6 Σεπτεμβρίου και θέτουν θέμα παραίτησης της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ, καθώς με τη στάση της στήριξε την κυβέρνηση προκειμένου να περάσει αυτή η αντιπανεπιστημιακή λαίλαπα, σε πλήρη αντίθεση με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Η παραπάνω απόφαση αποτελεί ισχυρό πλήγμα κατά του πρόεδρου της ΠΟΣΔΕΠ, Ν. Σταυρακάκη, που προέρχεται από την πολυτεχνειακή κοινότητα. Ανάλογες αποφάσεις για κινητοποιήσεις πρόκειται να λάβουν τις επόμενες ημέρες και άλλοι σύλλογοι διδασκόντων, παρά τις εκκλήσεις για "ανοικτά" πανεπιστήμια τόσο της ΚΙΠΑΝ (παράταξης πανεπιστημιακών που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ), αλλά και της ΑΡΜΕ.

Το μέτωπο της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι αρραγές και η μάχη στην αρχή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: