Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011
Με νέες καταλήψεις απαντούν οι φοιτητές
Πληθαίνουν τα "ναι" στις καταλήψεις για να καταργηθεί στην πράξη ο νόμος για τη μετατροπή του Πανεπιστημίου σε ανώνυμη εταιρεία. Οι φοιτητές μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις επικυρώνουν την απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων, που διανύουν την τρίτη εβδομάδα, ενώ σήμερα πραγματοποιείται νέο συλλαλητήριο, στη 1 μ.μ., στα Προπύλαια. Η ΔΑΠ, αφού έβγαλε τα "τσιρότα" που φόρεσε για τις κάμερες, αναλαμβάνει, "ξεφιμωμένη" πλέον, να οργανώσει το αντι-κατάληψη μπλοκ. Όμως χάνει ακόμη και σε παραδοσιακά κάστρα της, όπως το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Η Γενική Συνέλευση των φοιτητών ψήφισε χθες συνέχιση της κατάληψης. Χιλιάδες φοιτητές από όλες τις σχολές και τα πανεπιστήμια της χώρας παίρνουν ανάλογες αποφάσεις, μέσα στα αμφιθέατρα, βγάζοντας, με την παρουσία τους στις συνελεύσεις, "κόκκινη κάρτα" σε όσους επιχειρούν να σταματήσουν τις καταλήψεις από το... facebook. Παρά την προβολή που έχει από ορισμένα ΜΜΕ, το διαδικτυακό γκρουπ των "αγανακτισμένων -κατά των καταλήψεων- φοιτητών" αριθμεί 342 μέλη. Οι καταλήψεις φτάνουν τις 310. Διότι η αγανάκτηση κατά του νόμου ξεχειλίζει τα αμφιθέατρα.
Στο μεταξύ, επικυρώθηκε χθες και επισήμως η διάσταση που υπάρχει μεταξύ ΠΟΣΔΕΠ και πανεπιστημιακής κοινότητας. Η πλειοψηφία της Διοικούσας Επιτροπής, προσπερνώντας τις αποφάσεις των ακαδημαϊκών οργάνων, αλλά και πολλών συλλόγων διδασκόντων, εμφανίζεται βασιλικότερη του βασιλέως, καλώντας σε εφαρμογή του νόμου. Εννοείται ότι οι καταλήψεις και άλλες κινητοποιήσεις αποκηρύσσονται μετά βδελυγμίας με το γνωστό από την εποχή Γιαννάκου... αξίωμα ότι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα πρέπει να είναι "ανοικτά". Ανεξαρτήτως αν ο νέος νόμος τα τυλίγει σε μια κόλλα χαρτί για να τα παραδώσει, με τη συμφωνία της ΠΟΣΔΕΠ, στο κλειστό κλαμπ της αγοράς. Σε μια ανακοίνωση-μνημείο κυβερνητικού συνδικαλισμού, η πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί ότι "οι επιφυλάξεις ή και αρνητικές εκτιμήσεις για τις πρόσφατες θεσμικές αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ακόμη και οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που θα κριθούν αρμοδίως, δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι (!) για διακοπή της λειτουργίας των ιδρυμάτων". Και η ανακοίνωση καταλήγει ότι οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι οφείλουν, "μέσα από την εφαρμογή του νόμου, να συνεχίσουν την προσπάθεια, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των σπουδών και της λειτουργίας των ΑΕΙ, ενώ συγχρόνως να αγωνιστούμε για να αλλάξουν τα αρνητικά σημεία των ρυθμίσεων".
Τις κατευθύνσεις της πλειοψηφίας της ΠΟΣΔΕΠ ανέλαβε να εξειδικεύσει ο σύλλογος διδασκόντων του Οικονομικού Πανεπιστήμιου που ζητεί την παρέμβαση της πολιτείας (σ.σ.: των ΜΑΤ;) για να σταματήσει την κατάληψη των φοιτητών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, "η κατάληψη των χώρων του πανεπιστημίου και η κατάργηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας από οποιαδήποτε οργανωμένη μειοψηφία ή και πλειοψηφία βρίσκεται εκτός του νομικού συστήματος της χώρας μας. (...) Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την αυτονόητη πρόσβαση στον χώρο εργασίας". Στην περίπτωση που η... πολιτεία δεν δράσει για την πάταξη της κατάληψης, οι φοιτητές απειλούνται ότι "στα πλαίσια του ισχύοντος νόμου, τα χρονικά περιθώρια να αποφευχθεί η απώλεια είτε της εξεταστικής είτε του εξαμήνου είναι εντελώς οριακά, εάν δεν έχουν ήδη εκπνεύσει"...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου