Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011
Λαοθάλασσα χθες στους δρόμους των ιταλικών πόλεων κατά της οικονομικής πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αεροδρόμια και μεταφορές νέκρωσαν, ενώ έκλεισαν και πολλές δημόσιες υπηρεσίες. Το μεγάλο συνδικάτο Cgil διοργάνωσε οκτάωρη πανιταλική απεργία απορρίπτοντας τη δέσμη έκτακτων οικονομικών μέτρων, θεωρώντας την αναποτελεσματική ως προς την ανάπτυξη. Το συνδικάτο μάλιστα εστιάζει τις επικρίσεις του στο άρθρο 8 του πακέτου έκτακτων παρεμβάσεων λιτότητας. Πρόκειται για το άρθρο που ορίζει ότι σε περίπτωση που τα συνδικάτα και οι εργοδότες υπογράψουν σχετική συμφωνία οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απολύονται πιο εύκολα, χωρίς τη λεγόμενη εύλογη αιτία (giusta causa), ενώ οι εγγυήσεις διατήρησης της θέσης εργασίας θα παραμείνουν μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως τις εγκυμονούσες γυναίκες.
Η γραμματέας του Cgil, Σουζάνα Καμούσο, η οποία μετείχε στην κύρια πορεία του συνδικάτου στην ιταλική πρωτεύουσα, δήλωσε: «Η κυβέρνηση δεν έχει καμία σαφή εικόνα σχετικά με το μέλλον της χώρας και την ανάπτυξή της, γι’ αυτό και τα μέτρα πρέπει να ξανασυζητηθούν με στόχο την ανακατανομή του οικονομικού βάρους συνολικά». «Όσοι δεν πλήρωσαν ποτέ τίποτα, πρέπει να αρχίσουν να βάζουν το χέρι στην τσέπη», τόνισε η Καμούσο.
Στη χθεσινή απεργία και στις διάφορες πορείες που οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα μετείχαν και τα κόμματα της ιταλικής κεντροαριστεράς - το Δημοκρατικό Κόμμα με τον γραμματέα του Πιερλουίτζι Μπερσάνι, η Ιταλία των Αξιών με τον πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο και το Αριστερά και Ελευθερία του περιφερειάρχη της ευρύτερης περιοχής του Μπάρι, Νίκι Βέντολα. Τα δυο άλλα μεγάλα συνδικάτα της χώρας, Cisl και Uil, δεν στήριξαν τη χθεσινή πανιταλική κινητοποίηση και διαμέσου των επικεφαλής τους τόνισαν ότι «πρόκειται για υπερβολικές πρωτοβουλίες και ανησυχίες, διότι κανείς δεν θέλει να αρχίσει να απολύει ανεξέλεγκτα τους εργαζόμενους».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στο μεταξύ, προσπαθεί να οριστικοποιήσει την όλη δομή των έκτακτων μέτρων πριν από την ψήφισή τους από τη γερουσία της Ρώμης που θα αρχίσει να εξετάζει το σχετικό διάταγμα σήμερα το απόγευμα. Όπως τονίζουν παρατηρητές, θεωρείται ενδεικτικό της όλης έντασης και των τριβών της κεντροδεξιάς κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι τα συγκεκριμένα μέτρα λιτότητας, από την επίσημη παρουσίαση τους, στις 13 Αυγούστου, μέχρι σήμερα, δέχθηκαν δεκάδες αλλαγές και τροποποιήσεις.
Σε μια προσπάθεια, τέλος, να περιορίσει τις ενδοκυβερνητικές έριδες και να ευνοήσει τον διάλογο κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, με έκκλησή του ζήτησε «να ενισχυθούν στη γερουσία τα μέτρα που παρουσιάσθηκαν στις 13 Αυγούστου ώστε να αυξηθεί η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητά τους». Ο Ιταλός πρόεδρος υπογράμμισε ότι «κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει το ανησυχητικό μήνυμα που φθάνει από τη σημαντική αύξηση της διαφοράς απόδοσης ανάμεσα στα ομόλογα του ιταλικού και του γερμανικού δημοσίου».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου