Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012
Τελεσίγραφο για μισθούς Βουλγαρίας!
"Η Ελλάδα για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της θα πρέπει άμεσα να μειώσει τους μισθούς τουλάχιστον στα επίπεδα της Πορτογαλίας, ή ακόμα και των γειτονικών ανατολικών χωρών"!
Στον Παπαδήμο παραπέμπει το "ξήλωμα" της εργατικής νομοθεσίας ο Κουτρουμάνης
Αυτή η αποστροφή μέλους της τρόικας συνοψίζει το οριστικό, όπως το χαρακτήρισαν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, τελεσίγραφο για μείωση των κατώτατων μισθών, του 13ου και 14ου, των ωριμάνσεων, αλλά και των κλαδικών συμβάσεων, με κατάργηση της (6μηνης) περιόδου μετενέργειας. Μαζί με την αλλαγή του πλαισίου προσφυγής στον ΟΜΕΔ (θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση και της εργοδοτικής πλευράς) και την εξίσωση των όρων εργασίας σε ΔΕΚΟ - Τράπεζες, με τους αντίστοιχους του ιδιωτικού τομέα, (απολύσεις, αποζημιώσεις, υπερωρίες) η τρόικα ζητεί ουσιαστικά πλήρη κατάργηση των Συμβάσεων, αλλά και του εργατικού δικαίου, όπως αυτό διαμορφώθηκε τα τελευταία 70 χρόνια, πριμοδοτώντας τη μετατροπή των συμβάσεων για να γίνει πλήρως ευέλικτη η αγορά εργασίας.
Και βέβαια στο θέματα που σχετίζονται με το ασφαλιστικό, ζήτησε την άμεση μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και μείωση των επικουρικών συντάξεων (έως 40% σε ορισμένα ταμεία).
Η τρόικα ζήτησε να ληφθούν αποφάσεις από την κυβέρνηση, πριν τη μεθαυριανή Σύνοδο Κορυφής, ενώ τις συνέδεσε με τις εξελίξεις για το PSI μη αφήνοντας ουσιαστικά περιθώρια για διαπραγματεύσεις. Μάλιστα μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεδρίαζαν οι κοινές τεχνικές επιτροπές (τρόικας - υπουργείου) προκειμένου σήμερα να επαναληφθεί η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας, προφανώς για να οριστικοποιηθούν τα μέτρα.
Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τόνισε ότι "το θέμα είναι πλέον πολιτικό" παραπέμποντας ουσιαστικά στον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο, για την τελική στάση της κυβέρνησης.
Επιχειρησιακές ή ατομικές!
Περιγράφοντας το κλίμα της χθεσινής συνάντησης, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, τόνισαν ότι η τρόικα όχι μόνο δεν πρόκειται να περιμένει την ολοκλήρωση του διαλόγου των "κοινωνικών εταίρων", αλλά χαρακτήρισε πλήρως ανεπαρκή, όσον αφορά την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, τόσο μια συμφωνία για τριετές "πάγωμα" των μισθών που διαμορφώνεται από τον διάλογο της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις, αλλά και την...πρόοδο στη μείωση του μισθολογικού κόστους (μεσοσταθμικά 12%) που έχει επιτευχθεί μέσω της ραγδαίας αύξησης των επιχειρησιακών συμβάσεων, για την οποία επιχειρηματολόγησε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Επιπλέον οι εκπρόσωποι των δανειστών, επιχειρηματολογώντας για την κατάργηση της περιόδου μετενέργειας στις συμβάσεις, τόνισαν ότι με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν μεσοσταθμικά έως και 20% οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, καθώς με τη λήξη μιας σύμβασης, αν δεν υπάρξει νέα συμφωνία, τότε οι επιλογές θα είναι η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, ή η υπογραφή ατομικών συμβάσεων που θα είναι πλέον απαλλαγμένες από τις προβλέψεις της προηγούμενης σύμβασης, τόσο για τους εν ενεργεία εργαζόμενους όσο και για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.
Αυτόνομη Παρέμβαση: Να κηρύξει τώρα απεργία η ΓΣΕΕ
Να φύγει τώρα η ΓΣΕΕ από τον διάλογο - απάτη και να προκηρύξει άμεσα, σε συνεννόηση με την ΑΔΕΔΥ Γενική Απεργία, ζητεί από την πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας με ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Παρέμβαση, τονίζοντας ότι η συμπαιγνία κυβέρνησης τρόικας και ΣΕΒ «εξαφανίζει» τα δικαιώματα.
"Οι σημερινές εξελίξεις μετά τη συνάντηση Κουτρουμάνη, τρόικας επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι σχεδιάζουν την ανατροπή του συνόλου των κατακτήσεων του εργατικού κινήματος του τελευταίου αιώνα. Η συμπαιγνία τρόικας, κυβέρνησης και ΣΕΒ έχουν βάλει στόχο να καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να «εξαφανίσουν» τους μισθούς και τις επικουρικές συντάξεις στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, να διαλύσουν το κοινωνικό κράτος, οδηγώντας τους εργαζόμενους στην φτώχεια, στην ανεργία και στην απόλυτη εξαθλίωση.
Το μαύρο αντιλαϊκό αντεργατικό μέτωπο ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. - Ακροδεξιάς και ο δοτός πρωθυπουργός της δεν έχουν καμιά λαϊκή νομιμοποίηση να «κινεζοποιήσουν» τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας.
Θεωρούμε ότι οι μεθοδεύσεις αυτές είναι απαράδεκτες ιδιαίτερα όταν γίνονται από πρώην συνδικαλιστές όπως ο κ. Κουτρουμάνης, που το εργατικό κίνημα πρέπει αυτή τη στιγμή να ζητήσει την παραίτησή του.
Οι εργαζόμενοι, όλος ο ελληνικός λαός, δεν θα επιτρέψει να περάσουν αυτά τα βάρβαρα μέτρα και θα αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και των κομμάτων που τη στηρίζουν.
Επισημαίνουμε, για μια ακόμα φορά. ότι η συμμετοχή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ στον διάλογο με τον ΣΕΒ και τους εργοδότες για τις μειώσεις των μισθών είναι απαράδεκτη, γιατί νομιμοποιεί την τρόικα και την κυβέρνηση να προχωρήσουν στον σφαγιασμό των μισθών, των συντάξεων και των συλλογικών συμβάσεων.
Καλούμε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να εγκαταλείψει, πριν είναι αργά, τον διάλογο απάτη και να κηρύξει τώρα μαζί με την ΑΔΕΔΥ Γενική Απεργία και να οργανώσουν την αντίσταση των εργαζομένων".
ΔΑΚΕ κατά Παπαδήμου
Δριμύτατη επίθεση κατά του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου εξαπέλυσε ο γ.γ. της ΓΣΕΕ Νικ. Κιουτσούκης, κατηγορώντας τον, με αφορμή τις παρεμβάσεις του στα εργασιακά, ότι εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία υπέρ των δανειστών. «Αποδοχή των προτάσεων της τρόικας ισοδυναμεί με οριστική καταδίκη», υπογραμμίζει και ζητεί να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων. Ο κ. Κιουτσούκης καλεί τον πρωθυπουργό να ορθώσει ανάστημα και ανάχωμα στην πρακτική του ΔΝΤ διαφορετικά να παραιτηθεί.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου