Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Κοινό κάλεσμα στις κινητοποιήσεις ενάντια σε Μνημόνιο και δανειακή σύμβαση


“Είναι η ώρα να μιλήσει ο λαός - Όλοι στο Σύνταγμα”: Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν από κοινού οι Οικολόγοι Πράσινοι, το Άρμα Πολιτών, η Ενωτική Κίνηση, η Κοινωνική Αριστερά, ο Νέος Αγωνιστής, το Μέτωπο Α-Α και ο ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των πολιτικών δυνάμεων χθες στα γραφεία του τελευταίου. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε χθεσινή έκτακτη Γραμματεία του εκτίμησε ότι η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί άμεσα τον συντονισμό ευρύτερων δυνάμεων για να ανατραπούν οι αποφάσεις της συγκυβέρνησης, η νέα δανειακή σύμβαση και να οδηγηθούμε άμεσα σε εκλογές.
Αναλυτικότερα, η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από την συνεδρίασή της εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε συγκεκριμένα ότι "θεωρεί υποχρέωσή της να απευθυνθεί σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, που έχουν έμπρακτα αντισταθεί στην πολιτική των Μνημονίων, προκειμένου να συντονίσουμε τη δράση μας για να αποτρέψουμε την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης και το πακέτο των μέτρων που την συνοδεύουν".
Έπειτα λοιπόν από αυτήν την ανακοίνωση, η ηγεσία του σχήματος, χωρίς να δώσει δημοσιότητα, απευθύνθηκε σε όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, καλώντας τες σε συνάντηση στη Βαλτετσίου ώστε να ληφθεί άμεσα κοινή πρωτοβουλία. Η επίσημη ανακοίνωση των δυνάμεων, που, εκτός από το κάλεσμα στις κινητοποιήσεις, περιλαμβάνει την πλήρη άρνηση των Μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα, ενώ προηγουμένως το εν λόγω κείμενο θα σταλεί στο ΚΚΕ, τη Δημοκρατική Αριστερά και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μήπως, παρ' ότι δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, τελικώς το συνυπογράψουν.
Στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε επίσης ότι "χρειάζεται από κοινού να ενθαρρύνουμε και να στηρίξουμε τους μαζικούς αγώνες των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας μας, κινητοποιήσεις που θα μπορέσουν να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική και την κυβέρνηση των ενόχων, ώστε να υπάρξει η μόνη δημοκρατική διέξοδος, οι εκλογές, για να αναδιαμορφωθεί ριζικά ο πολιτικός συσχετισμός σε προοδευτική κατεύθυνση".

Ένα φύσημα για να καταρρεύσει το σύστημα
Στην εν λόγω πρωτοβουλία της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του χθες στο “Ράδιο 9” λέγοντας συγκεκριμένα ότι οι πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στο Μνημόνιο και στη δανειακή σύμβαση πρέπει να βρεθούν σε συντονισμό με δύο βασικά αιτήματα: “Να οργανώσουμε από κοινού τις αντιστάσεις και τις δράσεις για να μην ψηφιστεί αυτό το ιστορικό αίσχος και να δούμε πώς όλοι μαζί θα απαιτήσουμε την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία”. Εξάλλου ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον λαό να βγει μαζικά στους δρόμους δηλώνοντας ότι “το ετοιμόρροπο πολιτικό σύστημα χρειάζεται ένα φύσημα για να καταρρεύσει”.
Η ενότητα και η κοινή δράση ως πρώτιστη ευθύνη στη σημερινή συγκυρία επισημάνθηκε στις χθεσινές παρεμβάσεις και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής του σχήματος Δημήτρης Παπαδημούλης μάλιστα δεν άφησε ασχολίαστη την ανακοίνωση συνεργασίας της ΔΗΜ.ΑΡ. με στελέχη -και- από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας στο ρ/σ “Στο Κόκκινο 105,5” είπε ότι δεν αντιλαμβάνεται πώς ο Φ. Κουβέλης εντάσσει τον Ν. Μπίστη, “έναν εκ των φανατικότερων εναπομεινάντων οπαδών του Σημιτικού εκσυγχρονισμού”, και δεν κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Και συνέχισε: “Δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς ένα κόμμα όπως η ΔΗΜ.ΑΡ., που προσδιορίζεται στον χώρο της αριστεράς και έχει ψηφίσει στην Βουλή τα ίδια με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγει να είναι επιθετικότερο και πιο αρνητικό απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ απ’ ό,τι απέναντι στο μνημονιακό ΠΑΣΟΚ”.
Στον ίδιο σταθμό ο Δημήτρης Στρατούλης υπογράμμισε ότι “είναι η ώρα οι δυνάμεις της αριστεράς να παραμερίσουν τις πολιτικές διαφορές τους, να πάρουν και πάλι, όπως στην Εθνική Αντίσταση και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την ιστορική πρωτοβουλία και να δώσουν από κοινού τη μάχη για να σωθεί ο λαός μας από την πείνα και η χώρα μας από την καταστροφή”.
Τέλος, σημειώνουμε ότι η τάση του ΣΥΝ Αριστερή Ανασύνθεση με χθεσινή ανακοίνωσή της καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ "να μη νομιμοποιεί με την παρουσία του στη Βουλή τη δημοκρατική εκτροπή της χώρας" και τον καλεί να δηλώσει ότι "οι αποφάσεις και οι συμβάσεις τις οποίες υπογράφει αυτή η κυβέρνηση θεωρούνται παράνομες και δεν δεσμεύουν καμία επομένη κυβέρνηση για να τις εφαρμόσει".

Δεν υπάρχουν σχόλια: