Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών

1.Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυτήν τη στιγμή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως κύριο αποτέλεσμα μια ολοκληρωτική αναντιστοιχία ανάμεσα σε εμάς και στον κόσμο της εργασίας και της νεολαίας.. Το πλαίσιο και ο προσανατολισμός της συζήτησης πραγματικά δεν θα μπορούσε να είναι σήμερα πιο μακριά από τις ανησυχίες, τα προβλήματα και τις ανάγκες των κομματιών της κοινωνίας με τα οποία η Αριστερά θέλει να δημιουργήσει οργανικές σχέσεις. Η νεολαία και οι εργαζόμενοι παρακολουθούν αυτή την στιγμή μέσω των μέσων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαμεσολάβηση και τη διαστρέβλωση της εικόνας, ένα συνολικό και πολυεπίπεδο χάος που μπορεί να δρα διαλυτικά για τη μοναδική δύναμη που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν αταλάντευτα στο πλάι τους, σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες. Αυτό δεν μπορεί παρά να τους φαίνεται τόσο ξένο και δυσνόητο, όσο οι κόντρες στα μεγάλα αστικά κόμματα και άρα γκρεμίζει τις γέφυρες εμπιστοσύνης που με κόπο είχαμε χτίσει. Η συνέχιση αυτής της κατάστασης, μέσα σε συνθήκες κρίσης, με ό,τι αυτή συνεπάγεται για τα μέτρα τα οποία παίρνονται σε όλες τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες ενάντια στην εργασία και τις κοινωνικές τάσεις που φαίνεται να διαμορφώνονται (όπως η ενίσχυση της ακροδεξιάς), αποτελεί έγκλημα.

2.Το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει πολιτική συμφωνία στα σημαντικότερα σημεία της στρατηγικής που χαράξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, αντιπαράθεση με τον νεοφιλελευθερισμό και το δικομματισμό, καμία συζήτηση για κεντροαριστερά σενάρια, στρατηγική σημασία του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να βαθύνει, μας κάνει να πιστεύουμε ακράδαντα ότι η σημερινή διαλυτική κατάσταση μπορεί να ξεπεραστεί. Αυτό που χρειάζεται από όλους είναι συντροφικό πνεύμα, αλληλεγγύη και προσήλωση στις συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις.

3.Η συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με θεσμικό και συντεταγμένο τρόπο, μέσα στις οργανώσεις αλλά και τις επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ. Οποιεσδήποτε αιτιάσεις ορθές ή λανθασμένες δεν μπορούν παρά να συζητούνται θεσμικά εκτός και εάν αποτελούν απλώς το μανδύα πολιτικών σκοπιμοτήτων. Σε αυτή ακριβώς την αναγκαία συζήτηση δεν συμβάλλει η συγκέντρωση που προγραμματίζεται τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

4.Το αμέσως επόμενο διάστημα καθίσταται απαραίτητο ένα βήμα μπροστά για το συλλογικό μας εγχείρημα, για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι, πλέον, ανάγκη να συμφωνηθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο κάθε συνιστώσα και κάθε ανένταχτος σύντροφος θα τοποθετηθούμε για να καταλήξουμε συλλογικά σε αποφάσεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πιο δημοκρατικός και να αρθεί ο ιδιότυπος αποκλεισμός των ανένταχτων αγωνιστών, να προβλεφθούν για όλους και όλες δικαιώματα και υποχρεώσεις. Αυτή η διαδικασία θα ανοίξεί τις πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ σε όλο τον κόσμο που το προηγούμενο διάστημα ήταν κοντά μας και που ακόμα και αν έχει σε κάποιο βαθμό απομακρυνθεί συνεχίζει να μας παρακολουθεί και να περιμένει το επόμενο μας βήμα.

Η Γραμματεία του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια: