Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Συντεταγμένη πορεία με ενιαίο σχέδιο επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Αλέξης Τσίπρας για την "ασθένεια" που αντιμετωπίζει ο ΣΥΝ και λέγεται "αδράνεια". Πράγματι ο πρόεδρος του ΣΥΝ επαναλαμβάνει στους συνομιλητές του ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος της αδράνειας, ενώ παρατηρεί ότι, "υπάρχουν φυγόκεντρες τάσεις που μπορεί να ρίξουν το κόμμα στα βράχια".

Τον σκόπελο της αδράνειας θέλει να ξεπεράσει ο πρόεδρος του ΣΥΝ

Γι' αυτό θεωρεί ότι πρέπει να γίνει κατανοητό από όλο το δυναμικό του ΣΥΝ ότι είναι αναγκαία η επανασυγκρότηση και η δημοκρατική επανεκκίνηση του κόμματος προκειμένου να ξεπεράσει τις συμπληγάδες. Συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΝ τονίζουν ότι "πρέπει να συγκεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε ένα συγκεκριμένα σχέδιο. Δεν μπορεί τη μια μέρα να ασχολούμαστε με το αν έγινε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέκος και την άλλη με τις θέσεις που εκφράζει ο Λεωνίδας".

Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζουν ότι "πρέπει να υπάρξει φυγή προς τα μπρος" εντάσσοντας σε αυτή την κατεύθυνση τις περιφερειακές συσκέψεις που πραγματοποιούνται από την περασμένη Τετάρτη σε όλη τη χώρα. Επιμένουν στη συντεταγμένη πορεία του κόμματος επαναλαμβάνοντας ότι η ηγεσία του ΣΥΝ σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εκβιάσει τις καταστάσεις και αναφέρονται, προφανώς, στο θέμα του συνεδρίου.

"Το συνέδριο δεν είναι πανάκεια, αλλά μπορεί να είναι η λύση στον βαθμό που λειτουργεί συσπειρωτικά και αποτελεί πεδίο ειλικρινούς διαλόγου" υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας και δηλώνει ότι "αν είναι ώριμο στη βάση, τότε να προχωρήσουμε με ενιαίο σχεδιασμό", ενώ επικαλούμενος τις δημοκρατικές παραδόσεις του κόμματος λέει ότι "οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις θέσεις των μεσαίων στελεχών και των μελών του κόμματος". Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει, "η ακρόαση της βάσης θα είναι χρήσιμη ανεξάρτητα από το ζήτημα του συνεδρίου".

Έτσι, αρχής γενομένης από τη σημερινή επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει σε άλλες τρεις διευρυμένες περιφερειακές συσκέψεις. Αύριο στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο Imperial (Πλ. Καραϊσκάκη) θα μετάσχει στη σύσκεψη των Οργανώσεων Α' και Β' Αθήνας, το Σάββατο στη σύσκεψη των τεσσάρων νομών της Κρήτης και την Κυριακή στη σύσκεψη των νομών της Θεσσαλίας (στη Λάρισα).

Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΣΥΝ, Δημήτρης Βίτσας, θα επισκεφθεί σήμερα τη Λαμία προκειμένου να μετάσχει στη σύσκεψη Στερεάς και Εύβοιας, αύριο την Άρτα (στις 7 μ.μ., ξενοδοχείο Κρόνος) για τη σύσκεψη της Ηπείρου, την Τρίτη τη Δυτική Μακεδονία και το Σάββατο για τη σύσκεψη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Έτοιμα νομοσχέδια

Στην Κουμουνδούρου στην παρούσα φάση έχουν δυο βασικές προτεραιότητες. Η μία σχετίζεται με την αντιμετώπιση της πολιτικής της κυβέρνησης και την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ και η άλλη με την προετοιμασία του κόμματος για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Η εκτίμηση του ΣΥΝ, με αφορμή τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις και τις παλινωδίες που παρατηρούνται στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι πολύ σύντομα μπορεί να βρεθούμε ενώπιον φαινομένων παραλυσίας.

Σε επίπεδο προγραμματικής αντιμετώπισης των κυβερνητικών πρωτοβουλιών θα κινηθεί πάνω σε δυο αρχές: Όποια νομοσχέδια είναι σε θετική κατεύθυνση, όπως αυτό για την ιθαγένεια, θα τα στηρίζει καταθέτοντας και προωθητικές τροπολογίες και όπου διαφωνεί θα τα καταψηφίζει παρουσιάζοντας τις δικές του θέσεις.

Στη βάση αυτή και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών τις προσεχείς ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για τον "σχολιασμό" της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας, ταυτόχρονα, τις προεκλογικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και πού αυτές επιβεβαιώθηκαν.

Συν τοις άλλοις, θα παρουσιάσει περισσότερες από 10 νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως για το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τη αδήλωτη εργασία, το εγγυημένο δικαίωμα πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά, την προστασία των ανέργων, το εκλογικό σύστημα, τη διαδικασία εκδημοκρατισμού της κατάρτισης του προϋπολογισμού και παρακολούθησής του. Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζουν, μάλιστα, ότι οι προτάσεις αυτές θα παίρνουν τη μορφή νομοθετικών πρωτοβουλιών, αφού προηγηθεί διάλογος με την κοινωνία και συνδυαστούν με συγκεκριμένες δράσεις.

Συνάντηση Τσίπρα με τους Οικολόγους Πράσινους

Ιδιαίτερη σημασία δίνει ο ΣΥΝ στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς η δημιουργία περιφερειών τις μετατρέπει σε "μικρές εθνικές εκλογές". Σε πρώτη φάση ο ΣΥΝ θα επιδιώξει τη συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές. Στην κατεύθυνση αυτή είναι και η πρώτη διερευνητική συνάντηση που θα έχει εντός της εβδομάδας ο Αλέξης Τσίπρας με την ηγεσία των Πράσινων. Η συνάντηση θα είναι εφ' όλης της ύλης, ωστόσο αναμένεται να επικεντρωθεί στο θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: