Θεσσαλονίκη: Έντονος προβληματισμός για το αν θα πρέπει ο ΣΥΝ να προχωρήσει σε έκτακτο συνέδριο ή όχι αναπτύχθηκε στην περιφερειακή σύσκεψη Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το πρωί της Κυριακής, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα.
Στην εισηγητική του ομιλία ο πρόεδρος του ΣΥΝ δεν ανέφερε καν τη λέξη «συνέδριο», αλλά όταν ο λόγος δόθηκε στα παρευρισκόμενα στελέχη, στη συντριπτική τους πλειοψηφία και ανεξαρτήτως σε ποια τάση ανήκουν, τάχθηκαν είτε ένθερμα είτε λιγότερο ένθερμα υπέρ της διεξαγωγής ενός έκτακτου συνέδριου. Ελάχιστοι εμφανίστηκαν κατηγορηματικά αντίθετοι σε αυτήν την «διέξοδο»..., όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς. Αναφορικά με το «επίδικο» του συνεδρίου το κάθε στέλεχος έθετε σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, τον ρόλο των τάσεων, την πολιτική συμμαχιών και τη σχέση ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, κάποια στελέχη στην τοποθέτησή τους αναγνώριζαν το δικαίωμα στον πρόεδρο του κόμματος, εφόσον κρίνει ότι χρειάζεται να πάει ο ΣΥΝ σε συνέδριο, αυτό να γίνεται σεβαστό από όλους. Η διαδικασία κράτησε περισσότερο από πέντε ώρες και τοποθετήθηκαν 40 από τα παρευρισκόμενα στελέχη της κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ελάχιστοι αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης από την αίθουσα. Τα λίγα στελέχη που τάχθηκαν με κατηγορηματικό τρόπο ενάντια στην διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου υποστήριξαν ότι «δεν υπάρχει επίδικο» και πως θα ήταν λάθος την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει σκληρά οικονομικά μέτρα ο ΣΥΝ να ασχολείται με τα εσωτερικά του θέματα.
Οι περισσότεροι που έλαβαν το λόγο αναφέρθηκαν επικριτικά, άλλοι στη στάση του Αλέκου Αλαβάνου και άλλοι στο δείπνο του Λεωνίδα Κύρκου, ενώ κάποιοι άσκησαν κριτική στον Φώτη Κουβέλη για τη διαφοροποίησή του αναφορικά με το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας και κάποιοι υπερασπίστηκαν τις θέσεις του.
Ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε προσεκτικά όλα τα στελέχη, ενώ νωρίτερα ανέφερε αρκετές φορές ότι «για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του κόμματος θα πρέπει να μιλήσει η βάση»... Έκανε λόγο για επανεμφάνιση των προβλημάτων που είχαν παρατηρηθεί μετά τις ευρωεκλογές και τόνισε πως πρέπει να μπει ένα όριο «στη διαρκή αμφισβήτηση όλων των επιλογών».
«Δεν μπορεί να κλείνουμε τα μάτια σε αντίρροπους αλλά φυγόκεντρους σχεδιασμούς και φυγόκεντρες τάσεις για ρευστοποίηση, κατακερματισμό ή υπέρβαση του ΣΥΝ» επισήμανε και μίλησε για την ανάγκη μεγάλων αλλαγών στη λειτουργία του κόμματος που πρέπει να συζητηθούν και να αποφασιστούν από τα μέλη του ΣΥΝ.
"Δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής, είμαστε αγωνιστές" υποστήριξε σε άλλο σημείο, αφήνοντας αιχμές για κάποια στελέχη που αρνούνται να εγκαταλείψουν την «καρέκλα» τους και στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως ο ίδιος δεν θα παραμείνει πρόεδρος του ΣΥΝ ούτε μια μέρα πέρα από το χρονικό διάστημα που προβλέπει το καταστατικό.
Για αυτοδιοίκηση
Αναφορικά με τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, τόνισε ότι στις κάλπες θα πρέπει να καταγραφεί η δυναμική μίας εναλλακτικής πρότασης απέναντι στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Χαρακτήρισε «μικρές εθνικές εκλογές, με βαθιά πολιτικό περιεχόμενο» αυτές που θα γίνουν στις περιφέρειες που θα θεσμοθετηθούν και συμπλήρωσε πως ο ΣΥΝ θα αναζητήσει συμμαχίες κόντρα στο νεοφιλελεύθερο ρεύμα, όπως με τους Οικολόγους Πράσινους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου