Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Προχειροδουλειές με τη λίμνη

Την απόσυρση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη και την ανασύνταξή του ζητά με επιστολή του προς τα αρμόδια υπουργεία το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου. Στο σχέδιο, το οποίο συζητείται αύριο στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, έχουν διαπιστωθεί συνεχείς ασάφειες και ελλείψεις.


Πιο πρόχειρο σχέδιο προεδρικού διατάγματος δεν θα μπορούσε να υπάρχει, όπως δείχνουν τα πράγματα. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου αναδεικνύει τις ελλείψεις και τις ασάφειες του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον χαρακτηρισμό της λίμνης, των πηγών Κρύας και Τούμπας, της τάφρου Λαψίστας, του αισθητικού δάσους και της εποχιακής λίμνης Βρέλλη ως περιοχή οικοανάπτυξης. Ένα σχέδιο που κατά κύριο λόγο συντάχθηκε επί της θητείας του πρώην υφυπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Καλογιάννη. Οι ελλείψεις είναι τόσες πολλές που το Τεχνικό Επιμελητήριο ζητά την απόσυρση του σχεδίου και την ανασύνταξή του. Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, για το οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει αύριο το Νομαρχιακό Συμβούλιο, είναι μεγαλειώδης. Καταρχήν, τα όρια των περιοχών προστασίας είναι ασαφή και χωρίς συντεταγμένες, όπως διαπίστωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο. Άλλα σημειώνονται στους χάρτες και άλλα ισχύουν στην πραγματικότητα. Και όχι μόνο. Το σχέδιο που υποτίθεται ότι επιθυμεί να προστατέψει τη λίμνη, δεν λαμβάνει καν υπόψη τους ισχύοντες σχεδιασμούς, όπως το ότι η λίμνη τελεί υπό καθεστώς Natura και το ότι υπάρχει Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), η οποία στην ουσία είναι αυτή τη στιγμή η μόνη που διαφυλάσσει το ευαίσθητο αυτό οικοσύστημα από τη δόμηση και από άλλες παράταιρες χρήσεις. Δεν λήφθηκαν καν, δηλαδή, υπόψη οι νόμοι που ισχύουν. Ενδεικτικά το ΤΕΕ αναφέρει ότι με άρθρο του σχεδίου καταργούνται οι ζώνες των 100 και 300 μέτρων από τα όρια της λίμνης (σ.σ. δεν επιτρέπεται η δόμηση εντός αυτών των ζωνών) που έχουν προκύψει από τον χαρακτηρισμό ως τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Όσο αφορά τον προσδιορισμό των ορίων των περιοχών προστασίας, το Τεχνικό Επιμελητήριο ζητά να γίνει με σαφήνεια ώστε οι χρήσεις και τα μέτρα προστασίας για κάθε περιοχή να είναι συγκεκριμένα και να μην αμφισβητούνται. Κάνε δε την παρατήρηση ότι από το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος λείπει το σχετικό παράρτημα με τις συντεταγμένες, ενώ επιπλέον ο χάρτης που συνοδεύει το κείμενο είναι δυσανάγνωστος και ασαφής.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει κι άλλες παρατηρήσεις που αφορούν τις ζώνες προστασίας της τάφρου Λαψίστας και των πηγών Κρύας και Τούμπας, όπως και τη γη υψηλής παραγωγικότητας. «Στις περιοχές που προσδιορίζονται ως γη υψηλής παραγωγικότητας επιτρέπονται χρήσεις και δραστηριότητες που δεν συνάδουν με τον χαρακτηρισμό της περιοχής, αλλοιώνουν τον χαρακτήρα τους και πιθανόν επιβαρύνουν τους υδάτινους αποδέκτες της ευρύτερης περιοχής» τονίζει.
Για το σύνολο του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος, ο τεχνικός κόσμος κρίνει ότι θα έπρεπε να προηγηθεί, ανεξάρτητα του περιεχομένου, ειδική περιβαλλοντική μελέτη. Ανάλογη μελέτη είχε γίνει όταν δημοσιεύτηκε το 2003 η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) για την προστασία της λίμνης, η οποία ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2007 μετά από προσφυγή του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος. Τη θέση ακριβώς αυτής της ΚΥΑ έρχεται να καλύψει το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα. Το Τεχνικό Επιμελητήριο υποστηρίζει ότι προ του σχεδίου έπρεπε να γίνει επικαιροποίηση και συμπλήρωση της ειδικής αυτής περιβαλλοντικής μελέτης, από όπου θα προέκυπταν τα μέτρα προστασίας και διαχείρισης όλων των προστατευόμενων περιοχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: