Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Συνεχίζουν για 32η ημέρα οι μετανάστες εργάτες

Δεν θα έκαναν έναν μήνα απεργία πείνας για να πάρουν καθεστώς αντίστοιχο με αυτό της ροζ κάρτας, που θα μπορούσαν να την πάρουν με δύο φωτογραφίες και ένα παράβολο": Το σχόλιο αυτό του Π. Γιώτη, μέλους της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, αποτελεί την απάντηση στις δηλώσεις Ραγκούση και τη... "διέξοδο" που έδωσε χθες.

Οι για 32η μέρα απεργοί πείνας μετανάστες εργάτες ζητούν άδεια παραμονής και εργασίας, κάτι που εξαρχής έχουν δηλώσει. Τα χρονικά περιθώρια πάντως στενεύουν “ασφυκτικά”, ενώ ενδεικτικό είναι ότι, λίγο μετά το τέλος της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι ακαδημαϊκοί Κώστας Δουζίνας και Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης, δύο ακόμη απεργοί πείνας διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Αναφορικά δε με τις διώξεις σε μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, ο Π. Γιώτης είπε ότι μπορεί να έφυγε η “γελοία” κακουργηματική κατηγορία της διακίνησης λαθρομεταναστών, παρέμειναν ωστόσο οι υπόλοιπες κατηγορίες, “που είναι έωλες, αστήριχτες και έχου σκοπό να τρομοκρατήσουν τους απεργούς πείνας”.



Κ. Δουζίνας: Ελεύθεροι, μάρτυρες, άνθρωποι

Μεγάλη του τιμή χαρακτήρισε ο Κ. Δουζίνας το ότι βρίσκεται μαζί με τους 250 μετανάστες απεργούς πείνας. Στην τοποθέτησή του, μίλησε για τις έννοιες της ελευθερίας, της μαρτυρίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναδεικνύοντας ευρύτερες διαστάσεις του αγώνα των μεταναστών. Όπως είπε, η αντίσταση στον κανόνα, σε εκείνο που επιβάλλει η φύση, στο ένστικτο αυτοσυντήρησης δηλαδή, αποτελεί την καρδιά της έννοιας του ελεύθερου ανθρώπου. Τους χαρακτήρισε μάρτυρες, “στο ατομικό επίπεδο οι απεργοί πείνας μαρτυρούν, μεσολαβούν το καθημερινό, το επίγειο με το άπειρο, με το αγαθό της αξιοπρέπειας”, ενώ για τα ανθρώπινα δικαιώματα επεσήμανε ότι δεν αποδίδονται σε πολίτες, υπηκόους, σε άτομα ή Έλληνες, αλλά σε ανθρώπους: “Ο νόμος που τους τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι άνομος νόμος”. Και κατέληξε: “Οι ελεύθεροι, μάρτυρες, άνθρωποι, δίνοντάς μας την ουσία της ελευθερίας, πηγαίνοντας ενάντια στη φύση, είναι οι μόνοι άνθρωποι, οι τελευταίοι άνθρωποι, κατά τον Έγελο. Αυτή η εστία θα ήταν μεγάλη ευλογία αν πραγματικά μόλυνε την ελληνική κοινωνία, τους υπόλοιπους Έλληνες, με την αξιοπρέπεια, τη θυσία, την ελευθερία”.

Ότι η Ελλάδα είναι χώρα μεταναστών “θύμισε” ο συγγραφέας Βασ. Αλεξάκης συμπληρώνοντας ότι “η ιστορία των μεταναστών είναι η ιστορία της ζωής των Ελλήνων που μετανάστευσαν στις αρχές του 20ού αιώνα: Αυτοί οι άνθρωποι μαρτυρούν τη δική μας ιστορία”. Ο Ευκ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι είναι υποχρέωση των διανοούμενων να δίνουν φωνή σε όσους τη στερούνται κι έτσι εξέφρασε την απογοήτευσή του που το πανεπιστήμιο -στο οποίο είναι καθηγητής- δεν έδωσε άσυλο στους ανθρώπους "που το μόνο που ήθελαν ήταν να ακουστεί η φωνή τους". Τόνισε, τέλος, ότι οι διανοούμενοι πρέπει να βρίσκονται δίπλα στους αδικημένους διά ζώσης, όχι μόνο με άρθρα, αλλά με την παρουσία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: