Ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκαν την Παρασκευή με ασυνήθιστο μένος στον Αλ. Τσίπρα για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να τεθεί υπό την κρίση του λαού με δημοψήφισμα το σχέδιο Μέρκελ, το λεγόμενο "Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας". Κάτι τέτοιο, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, θα αποτελούσε ένα -ίσως το μόνο- διαπραγματευτικό χαρτί της Αθήνας εν όψει της διαπραγμάτευσης του Μαρτίου. Περίεργη αντίδραση για μια πανικόβλητη κυβέρνηση, η οποία έχει εισπράξει ένα τεράστιο "νάιν" από το Βερολίνο και βλέπει τη μνημονιακή επιλογή να καταρρέει και ως αριθμητική και ως πολιτική. Καθόλου περίεργη όμως για έναν πρωθυπουργό ο οποίος όχι μόνον έχει προκαταβολικά δηλώσει συμμετοχή στο όραμα της κ. Μέρκελ, αλλά θεωρεί πως πρέπει να δεσμεύσει και τη χώρα σε βάθος γενεών και ζητά γι' αυτό τη συναίνεση των κομμάτων σε μια πορεία στον κατήφορο χωρίς φρένα. Ενδεικτική είναι η συνεχής αναθεώρηση προς τα πάνω των δισεκατομμυρίων που πρέπει να βρεθούν. Τα 14 έγιναν 27 και προστέθηκαν κι άλλα 50 μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας
Μια παράλληλη εξέλιξη από την Ισλανδία είναι εξόχως διδακτική. Ο πρόεδρος της μικρής παγωμένης χώρας, αυτής που φαλίρισε από τις τραπεζικές φούσκες, ανέπεμψε και ζήτησε για δεύτερη φορά χθες δημοψήφισμα για τη συμφωνία εξόφλησης του χρέους της χώρας των 400 χιλιάδων ψυχών. Η συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση της Ισλανδίας και ψήφισε η Βουλή είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη -απορριφθείσα από τους Ισλανδούς- διαπραγμάτευση. Σύμφωνα μ' αυτήν, οι Ισλανδοί θα πρέπει να πληρώσουν με επιτόκιο 3,3% από το 2016 ώς το 2046 και όχι με 5.5% από το 2016 ώς το 2024. Πρόκειται δηλαδή για μια επιμήκυνση σε τετραπλάσιο χρόνο και με 40% μικρότερο επιτόκιο. Και όμως οι Ισλανδοί είναι αποφασισμένοι να το παλέψουν, αξιοποιώντας τον λαϊκό παράγοντα.
Αλλά και το παράδειγμα της Ιρλανδίας, όπου γίνονταν χθες εκλογές, είναι επίσης διδακτικό: Όλα τα κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές, δεξιά και αριστερά, έχουν δηλώσει προεκλογικά ότι θα προχωρήσουν σε επαναδιαπραγμάτευση της μνημονιακής συμφωνίας. Να θυμίσουμε ότι η συμφωνία για την Ιρλανδία υποτίθεται ότι θα εφαρμοσθεί κατ' αναλογίαν και για την Ελλάδα. Τουλάχιστον θα υπάρχει κάποιος να διαπραγματευθεί!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου