Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΝΟΧΟΙ.

Τα ξημερώματα της Κυριακής 23 Ιανουαρίου έφτασαν από την Κρήτη στην Αθήνα 300 μετανάστες ζητώντας ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους Έλληνες συναδέλφους τους. Η απεργία πείνας ξεκίνησε την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, ως ένας αγώνας αξιοπρέπειας για ανθρώπους που επί πολλά χρόνια εργαζόντουσαν σε καθεστώς πλήρους εκμετάλλευσης και χωρίς δικαιώματα.
Η φιλοξενία των μεταναστών έγινε σε ένα χώρο ο οποίος δεν χρησιμοποιείται και δεν παρεμπόδιζε στο παραμικρό την ομαλή λειτουργία της σχολής, ενώ είχε προηγηθεί σχετική απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής, με τις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ να τη στηρίζουν. Έπειτα, οι δύο παρατάξεις αναίρεσαν την αρχική τους απόφαση και από τότε ξεκινά και μία προσπάθεια συκοφάντησης απέναντι στη Νεολαία Συνασπισμού περί δήθεν υποκίνησης της απεργίας. Αυτές οι συκοφαντίες, όμως, δεν μπορούν να κρύψουν τη σκληρή πραγματικότητα, η οποία εξανάγκασε 300 ανθρώπους να ρισκάρουν τη ζωή τους προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τα αυτονόητα: νομιμοποίηση, δικαιώματα και αξιοπρεπείς όρους ζωής.
Δίπλα στους μετανάστες στέκεται μια πλατιά πρωτοβουλία από σωματεία, δημοτικές κινήσεις, πανεπιστημιακούς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, μεταναστευτικές και αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες, φοιτητικούς συλλόγους και πολιτικές οργανώσεις που εκφράζουν την αμέριστη συμπαράσταση και την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους απεργούς.
Είναι φανερό ότι η συμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ έχει αποφασίσει να μην αφήσει καμία κοινωνική κατάκτηση ανέπαφη. Σε μια επίδειξη ακραίου αυταρχισμού η κυβέρνηση έδωσε εντολή για άρση του ασύλου στο χώρο της Νομικής όπου στεγάζονταν οι απεργοί πείνας τη στιγμή μάλιστα που η Επιτροπή Αλληλεγγύης έδινε σκληρό αγώνα για την εξεύρεση μιας λύσης που δεν θα άφηνε έκθετους τους μετανάστες. Θεωρούμε τραγική τη στάση όσων ψάχνουν υποκινητές και θεωρούν τους απεργούς άβουλα όντα που χρειάζονται εξωτερική καθοδήγηση και δεν μπορούνε να συντονίσουν οι ίδιοι των αγώνα τους. Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη σε μία δημοκρατική κοινωνία. Ο ρόλος του Ασύλου είναι να προασπίζεται και να αποτελεί εστία κοινωνικών αγώνων, αντιστάσεων και κινημάτων.
Ο αγώνας των μεταναστών είναι ταυτόχρονα και αγώνας των Ελλήνων εργαζομένων απέναντι στην ανασφάλιστη εργασία και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι το συμφέρον της χώρας επιβάλλει την ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ανύψωση τειχών για την προστασία της, εμείς απαντάμε λέγοντας ότι το δικό μας συμφέρον θα έρθει μόνο μέσα από την ταξική αλληλεγγύη και την ενότητα όλων των εργαζομένων, χωρίς τεχνητές διαιρέσεις. Έλληνες και ξένοι εργαζόμενοι οφείλουμε να αγωνιστούμε ενωμένοι για να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση και την εργοδοσία να ρίξει τα βάρη της κρίσης στον κόσμο της δουλειάς.
Στο επικοινωνιακό μπαράζ των τελευταίων ημερών που συστηματικά διαστρέβλωσε τα γεγονότα σχετικά με τη φιλοξενία των απεργών πείνας μεταναστών εργατών έρχεται ως αποκορύφωμα η εισαγγελική κλήση σε μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην αφήσει καμία κοινωνική κατάκτηση ανέπαφη. Επιδιώκει σε ένα ντελίριο αυταρχισμού να τσακίσει κάθε κοινωνικό αγώνα και να ποινικοποιήσει πολιτικές πρακτικές που υπερασπίζονται τη ζωή, την αξιοπρέπεια, την εργασία. Η εισαγγελική κλήση ως υπόπτων με την κατηγορία της «διακίνησης παράνομων μεταναστών», αγωνιστών που έκαναν το «έγκλημα» να σταθούν αλληλέγγυοι από την πρώτη στιγμή σε έναν δίκαιο αγώνα, αποτελεί τομή αντιδημοκρατικής εκτροπής και μας δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ μαζί με τους παρατρεχάμενούς του δε διστάζουν σε τίποτα μπροστά στην εμπέδωση ενός κλίματος υποταγής και μηδενικής ανοχής. Με πρόσχημα την κρίση έχουν επιλέξει να μην αφήσουν τίποτα όρθιο όσον αφορά τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, χτίζουν μια αυταρχική «δημοκρατία» και επιχειρούν να διαλύσουν κάθε κατάκτηση των εργαζομένων και της νεολαίας . Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Αν η κυβέρνηση ψάχνει κάποιον ένοχο ανάμεσά μας, δεν χρειάζεται να χάνει τον χρόνο της, ας μας καλέσει όλους και όλες. Αν η αλληλεγγύη είναι έγκλημα, είμαστε όλοι ένοχοι.
Καλούμε όλες και όλους σε συλλαλητήριο την Παρασκευή, 11/2 στις 18:00 από τη Νομαρχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: