Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

"Δικομματισμός" και στις τηλεοπτικές ειδήσεις



Την καταγραφή της χρονικής έκθεσης των πολιτικών κομμάτων στα κεντρικά Δελτία Ειδήσεων των καναλιών, για το 2010 συνολικά, έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, επιβεβαιώνοντας ότι απλώς καταγράφει την τηλεοπτική πραγματικότητα και δεν επιβάλλει τους κανόνες της ισότιμης ενημέρωσης και της πολυμέρειας. Όπως, για παράδειγμα, κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών το περασμένο Φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΡ για την παρουσία των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ι. Λασκαρίδης παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα ηλεκτρονικής καταγραφής της πολιτικής πολυφωνίας από το σύστημα "Πανόπτης" (το οποίο κόστισε περί τα 1,16 εκ. ευρώ - και προγραμματίζεται να επεκταθεί στην επαρχία!), οπότε η παρουσία των κομμάτων στις ειδήσεις καταγράφεται με τον παραδοσιακό τρόπο, από το προσωπικό του ΕΣΡ. Το "πρόβλημα" της καταγραφής επικαλέστηκε ο κ. Λασκαρίδης, αιτιολογώντας την ποινή της "σύστασης" στον Alter, η οποία επιβλήθηκε για ελλιπή προβολή του ΣΥΡΙΖΑ, μόλις 2,6% κατά την προεκλογική περίοδο Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2010.

Όπως προκύπτει από τον έλεγχο των κεντρικών Δελτίων Ειδήσεων των μεγάλων καναλιών για τη χρονική έκθεση των πολιτικών κομμάτων στα Δελτία Ειδήσεων (παρουσία, δηλώσεις, ανακοινώσεις, δραστηριότητα), η πολιτική πολυφωνία δεν εξυπηρετείται στον επιθυμητό βαθμό. Ο "δικομματισμός" στις τηλεοπτικές ειδήσεις χτυπάει ποσοστά που συνήθως ξεπερνούν το 80% του τηλεοπτικού χρόνου και αγγίζουν το 85% (στην περίπτωση του ΣΚΑΪ και του ΑΝΤ-1). Την ίδια ώρα, από τα μικρότερα κόμματα της Βουλής, το ΛΑΟΣ είναι αυτό που έχει την καλύτερη μεταχείρηση από τη συντριπτική πλειονότητα των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι από τους πλέον αδικημένους.

* Την ίδια ώρα που οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες και τη λειτουργία της δημοκρατίας, επιχειρούν να διαλύσουν τις εργασιακές σχέσεις με τους Τεχνικούς Τηλεόρασης (ΕΤΙΤΑ), καταγγέλλοντας τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η Ένωση Ιδιωτικών σταθμών (ΕΙΤΗΣΕΕ) με εξώδικη καταγγελία ζητάει από την Ένωση των Τεχνικών μείωση των μισθών, αλλά και αλλαγή θεσμικών όρων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: