Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011
Άγγελος Χάγιος: Συντονισμός της αριστεράς σε ανατρεπτική κατεύθυνση
"Οι πρόωρες εκλογές αποτελούν μορφή προσωρινής εκτόνωσης της λαϊκής πίεσης για το μνημονιακό μπλοκ, και προετοιμασίας του για πολιτικές ανακατατάξεις", υπογραμμίζει στην "Αυγή" της Κυριακής ο Άγγελος Χάγιος, περιφερειακός σύμβουλος με το σχήμα ΑΝΤΑΡΣΥΑ-αντικαπιταλιστική ανατροπή και στέλεχος του ΝΑΡ. Σε ό,τι αφορά την 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που ολοκληρώνεται αύριο, εκφράζει την ελπίδα να μπορέσει να διαμορφώσει μια πολιτική πρόταση που να αλλάξει το τοπίο, ενώ μιλώντας για το ζήτημα της ενότητας της αριστεράς, υποστήριξε πως" η αριστερά ή θα συντονίσει τη δράση της σε μια ανατρεπτική κατεύθυνση, δίνοντας υπόσταση στον ρόλο και την κοινωνική της αναφορά ή θα εξακολουθήσει να πελαγοδρομεί σε διαχειριστικές λογικές".
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΖΑΓΑΡΑ
* Πώς εκτιμάτε τα αποτελέσματα των Συνόδων Κορυφής;
Το λεγόμενο κούρεμα, αποτελεί επιλογή διασφάλισης των δανειστών- ιδιαίτερα των Ευρωπαίων και εξανδραποδισμού για τον λαό. Η «ευρωπαϊκή λύση» φέρνει τη μόνιμη επιτροπεία της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, καθώς και τον κοινωνικό Αρμαγεδδώνα. Με καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων και του δημόσιου πλούτου, επιβολή ακόμα πιο σκληρών αντεργατικών μέτρων, εμπέδωση ενός απολυταρχικού-δεσποτικού καθεστώτος.
Οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ε.Ε. αδυνατούν να διαχειριστούν το χρέος διότι βουλιάζουν στην κρίση, τη βαθιά και ιστορικού χαρακτήρα κρίση του καπιταλιστικού συστήματος που πλήττει με σφοδρότητα και τις ευρωπαϊκές χώρες.
Αποτελεί όρο επιβίωσης, πλέον, μια ανατρεπτική αντεπίθεση του κινήματος και της αριστεράς. Με αναβάθμιση του άξονα πάλης για 'μονομερή διαγραφή του χρέους, για απελευθέρωση του λαού από τα δεσμά των επαίσχυντων δανειακών συμβάσεων, των μνημονίων και των νόμων τους, του ευρώ και της Ε.Ε., του ΔΝΤ, της δικτατορίας των αγορών, των σφετεριστών του κοινωνικού πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι.
* Η οργή του κόσμου έχει εκδηλωθεί με κάθε τρόπο, ενώ οι κοινωνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας συνεχίζονται καθημερινά. Πιστεύετε ότι οι πρόωρες εκλογές συνιστούν μέρος εξόδου από την κρίση;
Οι πρόωρες εκλογές αποτελούν μορφή προσωρινής εκτόνωσης της λαϊκής πίεσης για το μνημονιακό μπλοκ, και προετοιμασίας του για πολιτικές ανακατατάξεις. Ωστόσο, ο κόσμος της εργασίας και τα λαϊκά στρώματα που ρίχνονται στη φτώχεια δεν κάμπτονται εύκολα. Η ευθύνη της αριστεράς είναι να συντονίσει τη δράση της στην παραπέρα όξυνση της ταξικής πάλης. Και πιο συγκεκριμένα στην δημιουργία ενός απειλητικού ενιαίου κοινωνικού μετώπου αγώνα. Με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τη νεολαία, τους ανέργους, τους συνθλιβόμενους αυτοαπασχολούμενους, τους μετανάστες και τη φτωχή αγροτιά. Πολιτικός του στόχος να φύγει η κυβέρνηση και να μην έρθει καμιά άλλη που θα κάνει τα ίδια. Να ανατραπεί η αντεργατική επίθεση Ε.Ε., ΔΝΤ και ελληνικού κεφαλαίου. Όλοι γνωρίζουμε ότι η επιβολή της λαϊκής θέλησης και λύσεων προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας κατακτάται στην απεργία, στον δρόμο, στην πλατεία, με κορύφωση συνολικών πολιτικών αιτημάτων ανατροπής και όχι μέσα από εκλογές. Βεβαίως, θα δώσουμε το παρών και στην εκλογική μάχη, με το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα που θα καταλήξει η συνδιάσκεψη μας.
* Σήμερα (Σάββατο) ξεκίνησε η 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τι προσδοκείτε από το διήμερο των διεργασιών;
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πραγματοποιεί ένα μεγάλο βήμα. Συγκροτείται σε οργανώσεις-επιτροπές τοπικά και κλαδικά σε όλες σχεδόν τις πόλεις, με μέλη και καθορισμένες πολιτικές και οργανωτικές διαδικασίες. Χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα νέοι οργανώνονται στην αντικαπιταλιστική επαναστατική αριστερά. Φιλοδοξούμε να διαμορφώσουμε μια πολιτική πρόταση στη συγκυρία που θα αλλάζει το τοπίο στην αριστερά και θα δώσει ώθηση τη λαϊκή αυτοπεποίθηση.
* Ποια προοπτική μπορεί να δώσει στην κατεύθυνση της ενότητας της αριστεράς η Συνδιάσκεψη σας; Κατά τη γνώμη σας υπάρχει κοινός τόπος συνεννόησης και συνεργασίας της αριστεράς στο πολιτικό πλαίσιο εκτός από τα θέματα της κοινής δράσης;
Η εισήγηση της Συνδιάσκεψης αναπτύσσει το αναγκαίο αντικαπιταλιστικό πολιτικό πρόγραμμα για συσπείρωση των εργατικών και λαϊκών δυνάμεων και σύγκρουσης με την αστική πολιτική και την Ε.Ε. Προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στα ρεύματα της αριστεράς είναι αδύνατη.
Το δίλημμα για όλους μας είναι σαφές: Η αριστερά ή θα συντονίσει τη δράση της σε μια ανατρεπτική κατεύθυνση, δίνοντας υπόσταση στον ρόλο και την κοινωνική της αναφορά ή θα εξακολουθήσει να πελαγοδρομεί σε διαχειριστικές λογικές εντός του συστήματος είτε να αρκείται στην αναπαραγωγή στερεοτύπων και μικροσυσχετισμών στο εσωτερικό της. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιχειρεί να συμβάλει στο κόψιμο του γόρδιου δεσμού.
* Έχετε πει ότι το "σύγχρονο μέτωπο" πρέπει να είναι αντικαπιταλιστικό και αντι- Ε.Ε.. Μήπως όμως έτσι θέτετε περιορισμούς στην ευρύτητα του μετώπου και αποκλείεται δυνάμεις που μπορούν να συμβάλλουν στην ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής;
Δεν είναι θέμα υποκειμενικής επιλογής, ούτε ορολογίας. Για να ρίξεις μνημόνια και κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίσεις τον αντίπαλο και τη στρατηγική του. Το κέρδος, η δικτατορία των αγορών και των τραπεζιτών ,ο απολυταρχισμός, η κατάργηση του δικαιώματος ολόκληρων λαών να αποφασίζουν για τις τύχες τους, οι ενδοιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, είναι συστατικά στοιχεία του σύγχρονου καπιταλισμού. Τα συναντάμε πίσω από όλες τις αντικοινωνικές πολιτικές. Θεωρούμε ότι σε μια ιστορικού χαρακτήρα κρίση που όλο και βαθαίνει δεν υπάρχει δρόμος για ανθρώπινο καπιταλισμό. Είτε αυτός θα αναπαράγεται απομυζώντας την εργασία και συνθλίβοντας τη δημοκρατία είτε θα κινηθούμε στην κατάργηση του. Επιστροφή στο παρελθόν δεν υπάρχει. Ο καπιταλισμός θα γίνεται όλο και πιο αντιδραστικός. Αυτό δε σχετίζεται μόνο με το πολιτικό σύστημα. Είναι εγγενές στοιχείο που καθορίζεται από το στένεμα των δυνατοτήτων κερδοφορίας του. Δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε στα πρόθυρα επανάστασης. Αλλά το ζήτημα του προσανατολισμού έξω και πέρα από το σημερινό σύστημα τίθεται, τόσο με υλικούς αντικειμενικούς όρους, όσο και στη συνείδηση των εργαζομένων. Όσο για την Ε.Ε., όποια πέτρα και να σηκώσεις, τη βρίσκεις από κάτω. Δημοκρατία, κοινωνική προκοπή και δικαίωμα λαϊκής κυριαρχίας για το "έθνος των εργαζομένων" περνούν μέσα από τη ρήξη και την αποδέσμευση από την Ε.Ε. Περιθώρια για μια αναδόμηση της προς όφελος των λαών δεν υπάρχουν ακόμα και για όσους, πριν λίγο, πίστευαν το αντίθετο.
* Πιστεύετε ότι η δημοκρατία και η αλληλεγγύη είναι βασικά στοιχεία για την έξοδο από την κρίση;
Η αλληλεγγύη των εκμεταλλευτών μεταξύ τους, παρά τον οικονομικό και πολιτικό ανταγωνισμό, είναι δεδομένη όταν επιτίθενται στον κόσμο της εργασίας και την κοινωνία. Η αλληλεγγύη των αγωνιζόμενων θα χτιστεί μέσα σε ένα εργατικό και ευρύτερο κοινωνικό κίνημα που θα ζεσταίνει τη φλόγα της αντίστασης και θα πετυχαίνει την ανατροπή.
* Στο όλο πλαίσιο πώς βλέπετε τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις;
Υπάρχουν προβλήματα με τη στάση του ΚΚΕ αλλά και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο. Τα αντιμετωπίζουμε με πολιτική αντιπαράθεση και συζήτηση. Με εργατικό πολιτισμό και όχι με λογική εμφυλίου. Με κυρίαρχο το ταξικό στρατηγικό κριτήριο που επιβάλλει η ιστορική εποχή. Είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου ανατροπής της κυβέρνησης και της επίθεσης εδώ και τώρα. Ένας μεγάλος κοινωνικός και πολιτικός "συντονισμός των αγωνιστικών συντονισμών" που θα δώσει φτερά στον αγώνα, θα σαρώσει το σάπιο πολιτικό σύστημα, θα επιβάλει ρήξεις και ανατροπές, όχι μόνο για τη σωτηρία και την ανακούφιση αλλά και για βαθιές κοινωνικές τομές σε επαναστατική κατεύθυνση. Απευθυνόμαστε σε όλες οι δυνάμεις της αριστεράς, ιδιαίτερα σε αυτές με αντικαπιταλιστική κομμουνιστική κατεύθυνση. Η καθεμία μόνη της και, κυρίως, από κοινού, πρέπει να τοποθετηθούν και να συμβάλλουν σε αυτή την προοπτική. Είναι ο δρόμος για τη λαϊκή νίκη και αξιοπρέπεια.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου