Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Με προβλήματα το Κέντρο Μέριμνας Ανηλίκων Προσφύγων στην Κόνιτσα

• Ελληνόπουλα και Αφγανάκια συμβιώνουν αρμονικά, ισορροπημένα και χωρίς προβλήματα στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων στην Κόνιτσα, που φιλοξενεί εδώ και πολλά χρόνια παιδιά με κοινωνικές ανάγκες. Όμως το κράτος αδιαφορεί και δεν εγκρίνει τα σχετικά κονδύλια, όπως αποκάλυψε το χθεσινό «Κυριακάτικο Βήμα».
Επιπλέον η νέα κυβέρνηση ζήτησε κιόλας την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου, από το οποίο απαίτησε να υπογράφει «τα κατεπείγοντα».
Αυτή την περίοδο το Κέντρο παρέχει διαμονή και σίτιση σε 50 Αφγανάκια, ενώ από τις 15 Δεκεμβρίου 2008 ως σήμερα πέρασαν από το Κέντρο 193 ανήλικοι μετανάστες.
Η ιδιαιτερότητα του Κέντρου, που εξακολουθεί παράλληλα να έχει ανοιχτές τις πόρτες του και σε Ελληνόπουλα (13 υπάρχουν αυτή την στιγμή) με κοινωνικές ανάγκες, είναι ότι από τον Μεσοπόλεμο λειτουργούσε και ως τεχνική σχολή. Στα εργαστήριά του τα Αφγανάκια διδάσκονται επιπλοποιία, ξυλογλυπτική, μεταλλοπλαστική και ραπτική.
Το Κέντρο Μέριμνας Ανήλικων Προσφύγων είναι ένα παραδοσιακό κτίσμα του Μεσοπολέμου με πέτρα στο εξωτερικό του και ψηφιδωτά στα πατώματα.
Εχει δεκάδες δωμάτια επενδεδυμένα με ξύλο και κάθε παιδί έχει το δικό του προσωπικό ντουλάπι. Τα μαγειρεία του είναι υπερσύγχρονα, οι τουαλέτες αξιοπρεπείς και τα εργαστήρια και οι τάξεις του περιποιημένες.
Ανασταλτικός παράγοντας στην εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Μεταναστών είναι το κράτος. Καίτοι το πρόγραμμα για τα προσφυγόπουλα λειτουργεί από τις αρχές του 2009 (χρηματοδοτούμενο από Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων), εκκρεμούν στην αγορά της Κόνιτσας τιμολόγια ύψους 30.000 ευρώ και από την 1η Ιουνίου ως σήμερα δεν έχουν δοθεί καθόλου χρήματα για τη Β’ δόση.
Για τους μισθούς των 13 υπαλλήλων και για τα τρέχοντα έξοδα (τρόφιμα, ρούχα κτλ.) έχουν συσσωρευτεί χρέη άνω των 130.000 ευρώ. Με την αλλαγή της κυβέρνησης, τα πράγματα περιπλέχθηκαν ακόμη περισσότερο.
Ως συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι τα Αφγανάκια να κυκλοφορούν με παντόφλες και κοντομάνικα μέσα στο κρύο της Πίνδου…

Δεν υπάρχουν σχόλια: