Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Πρωτοβουλίες του ΣΥΝ για τη νεολαία

Το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στο Α.Τ της Αγίας Παρασκευής και τα γενικότερα ζητήματα εργασιακών σχέσων που έχουν προκύψει μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα stages, συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ. Ενόψει του εορτασμού του Πολυτεχνείου αλλά και τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη θλιβερή επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο ΣΥΝ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση των ζητημάτων που σχετίζονται με τα αιτήματα της νέας γενιάς. Από τα θέματα της παιδείας, όπου θα προτείνει την αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, και την κατάργηση των όρων επισφαλούς εργασίας έως τα δικαιώματα και την καταστολή.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αυτών θα ενταχθεί και η πρόταση που κατέθεσε η Ανανεωτική Πτέρυγα δια του Στέφανου Μπαγεώργου για την ανάγκη μαζικής παρέμβασης και αντίδρασης στα θέματα της τρομοκρατίας. "Χωρίς αυταπάτες ότι λύνει το πρόβλημα", ο Στ. Μπαγεώργος εισηγήθηκε ο ΣΥΝ, με τους ανθρώπους που διαθέτει στους μαζικούς φορείς (στους δικηγορικούς συλλόγους, στην εκπαιδευτική κοινότητα κ.λπ.) να προτρέψει τα συνδικάτα και τους συλλόγους να διοργανώσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της τρομοκρατίας".

Αναλυτική συζήτηση έγινε για το ζήτημα των stages και γενικότερα της επισφαλούς εργασίας, όπου αποφασίστηκε η διοργάνωση μεγάλης καμπάνιας γύρω από την επισφάλεια. Άλλωστε, όπως ειπώθηκε, πέρα από τα stage, υπάρχουν οι συμβασιούχοι, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, οι ωρομίσθιοι κ.ά. Σε ό,τι αφορά στα stages, συζητήθηκαν οι ειδικές πτυχές του θέματος, ενώ έγινε και κριτική στην κυβέρνηση, ότι δεν επιδιώκει να λύσει το πρόβλημα των εργασιακών σχέσεων, αλλά των δημοσιονομικών ελλειμμμάτων. Απαντώντας στη θέση του ΠΑΣΟΚ περί κατάργησης του ρουσφετιού μέσα από την κατάργηση των stages στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο ΣΥΝ υποστηρίζει ότι ο ρουσφετολογικός μηχανισμός μεταφέρεται στον ιδιωτικό τομέα.

"Το ρουσφέτι χτυπιέται με συνολική κατάργηση των stage", είναι η άποψη του ΣΥΝ. Μάλιστα, μέλη της Π.Γ. έθεσαν και το θέμα των συμβασιούχων ή των εργαζόμενων στο καθεστώς αυτό, που με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης θα μείνουν στον δρόμο. "Για να καταργήσουμε τη σκλαβιά δεν σκοτώνουμε τους σκλάβους", ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Δ. Στρατούλη.

Τα θέματα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και της Πανελλαδικής Σύσκεψης, στο τέλος του Νοεμβρίου, θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση της Π.Γ. που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: