“Τηλεγραφικά” παρουσίασε ο πρωθυπουργός τις προγραμματικές του δηλώσεις, με την ομιλία του στη Βουλή να παραπέμπει σε προεκλογικές εξαγγελίες. Οι λεπτομέρειες, που είχε πει ότι θα παρουσιάσει ως κυβέρνηση, δεν ήρθαν ποτέ.
Παραμένει η επισφαλής εργασία
Πιστός στις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι δεν θα καταργήσει το καθεστώς “ενοικίασης” εργαζομένων, αλλά ότι “θα αναθεωρηθεί”. Εξήγγειλε, ότι τα δημόσια stages θα γίνουν ιδιωτικά, κάνοντας λόγο για “επαγγελματική μαθητεία στον ιδιωτικό τομέα με αξιοκρατικά κριτήρια”. Είπε ακόμα ότι θα ενισχυθεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και επανέφερε το... Λαύριο, λέγοντας ότι θα θεσπιστούν κίνητρα πρόσληψης για τους νέους, με “γενναίο” πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών τους εισφορών για τέσσερα χρόνια.
Ακόμα, δεσμεύτηκε για σύμπραξη ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ, είπε ότι τα Ταμεία θα ενισχυθούν και με κρατικούς πόρους και με καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της σπατάλης, και πως έως το τέλος του 2010 η σύνταξη θα καταβάλλονται εντός 3 μηνών.
Και “απογκετοποίηση” και “άλλη” πολιτική για τους μετανάστες
Αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του ασύλου και υποδοχής των προσφύγων με “στοπ” στην απέλαση μεταναστών δεύτερης γενιάς έως ότου αλλάξει το καθεστώς απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με τις διεθνείς συνθήκες, αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής των αιτούντων άσυλο, αλλά και “απογκετοποίηση” περιοχών στον αστικό ιστό και ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων από ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικό, εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου. Αναφέρθηκε, ακόμα, και στη μείωση των αστυνομικών για ασφάλεια προσώπων.
Πράσινη ανάπτυξη για όλους
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Γ. Παπανδρέου στην πράσινη ανάπτυξη ως “βασικό πυλώνα της οικονομίας”, εκτιμώντας ότι η εξέλιξη του τουρισμού και η πράσινη ανάπτυξη θα παράξουν πλούτο για τη χώρα. Πρόσθεσε δε ότι θα υπάρξει στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και προανήγγειλε την κατάθεση στη Βουλή του νέου εθνικού ενεργειακού σχεδίου, με στόχο, το 2020, την παραγωγή του 20% της ενέργειας από αυτές.
Ίδια πολιτική για εθνικά θέματα - άμυνα
Ίδια πολιτική με τη Ν.Δ. εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τα εθνικά θέματα. Για τα ελληνοτουρκικά ανέφερε ότι στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όμως “η στήριξη δεν θα είναι αυτόματη και χωρίς προϋποθέσεις”, στις οποίες εντάσσεται και η επίλυση του Κυπριακού, για το οποίο τόνισε ότι στηρίζει “απόλυτα τις εντατικές προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια”. Επιπλέον, για το Μακεδονικό επανέλαβε τη θέση για επίλυσή του μέσω της “εξεύρεσης κοινά αποδεκτής ονομασίας που θα ισχύει έναντι όλων”. Σχετικά με την άμυνα, εξήγγειλε αναβάθμιση της διακλαδικότητας σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο και εκσυγχρονισμό της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, παράλληλα με λογοδοσία και έλεγχο στα εξοπλιστικά προγράμματα από τη Βουλή.
Νέος εκλογικός νόμος για ενίσχυση της αυτοδυναμίας
Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι θα αλλάξει το εκλογικό σύστημα με ένα νέο, παρόμοιο του γερμανικού, με το σκεπτικό ότι “θα επιφέρει γερό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα”, που όμως θα ενισχύσει την αυτοδυναμία. Επιπλέον, ανέφερε ότι θα προτείνει τον Κ. Παπούλια για δεύτερη θητεία “εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί” και εξέφρασε ικανοποίηση που και η Ν.Δ. έχει δεσμευτεί ότι θα τον στηρίξει.
Ακόμα, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την κατάργηση των νομαρχιών, τον περιορισμό του κεντρικού κράτους σε επιτελικές λειτουργίες και τη δημιουργία “ισχυρής αυτοδιοίκησης, με τον ισχυρό δήμο πρώτου βαθμού και την αιρετή περιφέρεια ως δεύτερο βαθμό”. Εξάλλου, είπε, μεταξύ άλλων, ότι θα εξαντλήσει τα περιθώρια αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Ν. ΛΙΟΝ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου