Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

13% αύξηση στα δημοτικά τέλη!

Αυτή τη φορά το «χαράτσι» φθάνει το 13% σε μια ιστορία που έχει ταλαιπωρήσει αφάνταστα τις τσέπες των Γιαννιωτών! Η δημοτική αρχή καλείται να «ισοσκελίσει» τη μισθοδοσία των 280 υπαλλήλων (μονίμων και αορίστων) για τις υπηρεσίες αυτές με τα προβλεπόμενα έσοδα. Έτσι για να έλθουν τα 12 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζεται ο δήμος, η αύξηση είναι πολύ μεγάλη. Στις άλλες κατηγορίες τελών (τραπεζοκαθισμάτων κ.λπ.) οι αυξήσεις είναι στα όρια του πληθωρισμού. Η αντίδραση της αντιπολίτευσης πάντως αναμένεται να είναι ήδη έντονη, αφού τα Γιάννενα έχουν ήδη καταστεί μια από τις πόλεις με τα ακριβότερα δημοτικά τέλη σε όλη τη χώρα, με συνεχείς «πραγματικές» αυξήσεις τα τρία τελευταία χρόνια.
Παρότι σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις η δημοτική αρχή εισηγήθηκε «αύξηση στα όρια του πληθωρισμού», βαφτίζοντάς τη «μηδενική» ή αποφασίζοντας για «κλιμακωτή» αύξηση όπως το περσινό Οκτώβριο, όταν ενέκρινε τις αυξήσεις 2.87% και την κάλυψη του υπολειπόμενου ποσοστού μέχρι το ύψος του πληθωρισμού (4,5% περίπου) από «εκτεταμένους ελέγχους για χώρους που δεν έχουν καταμετρηθεί».
Στην πορεία όμως οι πολίτες λάμβαναν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, υπερβολικά και απότομα «φουσκωμένους», λόγω των αυξήσεων στα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας. Από το 2006 στο 2007, τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού αυξήθηκαν κατά 1 ευρώ το τετραγωνικό σχεδόν για τα σπίτια και 2,5 περίπου για τα καταστήματα. Αυτή ήταν και η… επικότερη αύξηση των τελευταίων ετών, χωρίς πάντως να σταματήσει εκεί η εισπρακτική πολιτική. Από το 2008 στο 2009 τα ποσά για τα σπίτια αυξήθηκαν 4,9% (2008) και 3,1% (2009), ενώ για τα καταστήματα 4,7% (2008) και 2,9% (2009).
Φέτος, υποτίθεται ότι θα γίνονταν «εκτεταμένοι έλεγχοι για χώρους που δεν έχουν καταμετρηθεί». Αυτό τελικά ήταν η εν κρυπτώ ουσιαστικά κατάργηση των «ζωνών» στη πόλη, η καταμέτρηση δηλαδή όλων των τετραγωνικών των κτιρίων, ανεξαρτήτως της τοποθεσίας τους στο δήμο Ιωαννιτών (κέντρο, δημοτικά διαμερίσματα) με τα ίδια τέλη για όλους. Αυτό, κυρίως για τους κατοίκους των δημοτικών διαμερισμάτων σήμαινε αυξήσεις 100 και 200 ευρώ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αυξήσεις που εμφανίστηκαν την περασμένη άνοιξη. Εκτός όμως από τα ακριβά τέλη, το πρόβλημα επεκτείνεται και στην ανταποδοτικότητά τους. Οι κάτοικοι των δημοτικών διαμερισμάτων πληρώνουν υποδομές που δεν υπάρχουν ούτε κατά διάνοια στις γειτονιές τους, κατι σα να πληρώνουν κοινόχρηστα για ασανσέρ οι… μονοκατοικίες. Τα πράγματα όμως δεν είναι καλύτερα και στο κέντρο, καθώς υπηρεσίες όπως η καθαριότητα έχουν ατονήσει χαρακτηριστικά τους τελευταίους μήνες, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν μειωθεί σημαντικά. Κάπως έτσι εγκαινιάστηκαν στην πόλη οι «βρώμικες Δευτέρες» τους τελευταίους δύο μήνες ιδιαίτερα, αφού οι υπάλληλοι της καθαριότητας δεν επαρκούν για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.

Όχι και ανταποδοτικά…

Επίσης, η αντιπολίτευση έχει κατηγορήσει ευθέως τη δημοτική αρχή πως, αντί να διαθέτει τα δημοτικά τέλη ξανά υπέρ των πολιτών, μέσω της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού κ.λπ. χρησιμοποιεί τα χρήματα για να πληρώνει τα δάνειά της και οι υποδομές ατονούν. Σήμερα θα αυξηθούν ξανά τα δημοτικά τέλη στα Γιάννενα. Το γενικότερο οικονομικό κλίμα μόνο μια νέα αύξηση δε «σηκώνει» και ήδη, υπάρχουν Δήμοι ανά την Ελλάδα που ανακοινώνουν μειώσεις των δημοτικών τελών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δήμος Κηφισιάς στην Αθήνα, που χθες ανακοίνωσε μείωση των τελών του κατά 5% για κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και καταστήματα μέχρι 100 τ.μ., ενώ τα τέλη θα «παγώσουν» και στα υπόλοιπα ακίνητα. Συνολικά, η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου περιλαμβάνει, εκτός του καθορισμού τιμής για τα 22 συνολικά δημοτικά τέλη, άλλα 33 θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: