Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Να καταργηθεί τώρα ο εργασιακός μεσαίωνας Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους και όλες!


Παρά το μικρό χρονικό διάστημα που βρίσκεται στην εξουσία, το ΠΑΣΟΚ απέδειξε πως θα ακολουθήσει τα ίδια μονοπάτια με τη ΝΔ. Πρώτος στόχος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ οι χιλιάδες συμβασιούχοι και σταζιέρς του δημόσιου τομέα. Με πρόσχημα την αξιοκρατία και την υποτιθέμενη εναντίωση του στον εργασιακό μεσαίωνα -στον οποίο άλλωστε έχει συμβάλει με κάθε τρόπο-, πετάει στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που στην πλειοψηφία τους δουλεύουν για χρόνια ανασφάλιστοι, με μισθούς- χαρτζιλίκια.

Στο όνομα της αξιοκρατίας περιορίζει για άλλη μια φορά κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις προσπαθώντας να ελέγξει τα δημόσια οικονομικά. Είναι φανερό: ενώ καταργεί τα stage στο δημόσιο τα επεκτείνει στον ιδιωτικό τομέα και χαρίζει στο ιδιωτικό κεφάλαιο φτηνή και ευέλικτη εργασία. Την ίδια ώρα δεν λέει λέξη για το απάνθρωπο καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζομένων, των εργολαβιών που οδήγησαν στην “υπόθεση Κούνεβα”. Δεν προχωρά σε σχέδιο για την κάλυψη των τεράστιων οργανικών κενών στις κοινωνικές υπηρεσίες, δεν σκοπεύει να γίνουν άμεσα οι προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, παιδείας, συνολικά στις δημόσιες υπηρεσίες.

Όλα αυτά γίνονται την στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ο αριθμός των ανέργων εκτοξεύτηκε στους 650.000! Αν συνυπολογίσουμε και αυτούς που δεν περιλαμβάνονται στις στατιστικές, η ανεργία στην Ελλάδα αυτή την στιγμή αγγίζει το 15%! Η ανεργία μαζί με την επισφαλή εργασία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στερεί κάθε χρόνο από τα ασφαλιστικά ταμία 15 δις ευρώ. Η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτή την κατάσταση είναι να πετάξει και άλλους εργαζόμενους στην ανεργία και να προχωρήσει μέσα στην χρονιά σε μία νέα αντί – ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Γίνεται έτσι φανερό ότι κάθε απόλυση αποτελεί ένα κτύπημα για όλους του εργαζομένους.

Είμαστε στη μέση μια τεράστια οικονομικής κρίσης. Το στοίχημα για το ποιος θα πληρώσει αυτή την κρίση είναι ακόμα ανοιχτό. Η κυβέρνηση μαζί με την Ε.Ε. και την Κεντρική Τράπεζα για το μόνο που δείχνουν να ενδιαφέρονται είναι η ανάκαμψη των κερδών των επιχειρήσεων, την στιγμή μάλιστα που οι τράπεζες καταγράφουν κέρδη που ξεπερνάνε τα δύο δις εν μέσω κρίσης! Ο Παπακωνσταντίνου, για να αποδείξει ότι θα περιορίσει τις δαπάνες, δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ότι στο εξής θα προσλαμβάνεται ένας εργαζόμενος για κάθε δύο που θα φεύγουν.

Μοναδικός δρόμος είναι ο αγώνας και η ενότητα όλων των εργαζομένων, για να διεκδικήσουμε πλήρης και σταθερή απασχόληση για όλους και για όλες, για να καταργηθεί εδώ και τώρα ο εργασιακός μεσαίωνας. Αν μέσα σε αυτή την συγκυρία δεν στηριχθούν οι εργαζόμενοι και δεν υπάρξει ένα σχέδιο για την συνολική αύξηση της απασχόλησης με άμεσες προσλήψεις στην παιδεία, στην υγεία και συνολικά στις κοινωνικές υπηρεσίες η κυβέρνηση μπορεί να είναι σίγουρη ότι ο Δεκέμβρης που έρχεται θα είναι πιο θερμός από τον περσινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: